Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Κοπεγχάγη: Η ώρα της αλήθειας

Ώρα μηδέν στην Κοπεγχάγη καθώς ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα και το ερώτημα είναι αν οι μεγάλοι ρυπαντές θα υπογράψουν έστω μια πολιτική διακήρυξη για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε στην Κοπεγχάγη τους ηγέτες του πλανήτη να καταλήξουν σε μία συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ακόμα και αν, όπως είπε, η συμφωνία αυτή "δεν είναι τέλεια". Ωστόσο ο αμερικανός πρόεδρος δεν προσφέρθηκε να προχωρήσει σε νέες δεσμεύσεις για τη μείωση των ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κάτι που ορισμένοι θεωρούν κρίσιμο θέμα για τη σύναψη μιας συμφωνίας.

Απευθυνόμενος στους μετέχοντες, ο Ομπάμα επανέλαβε τις αμερικανικές προτάσεις, ζήτησε να υπάρξει διαφάνεια στον τρόπο ελέγχου της μείωσης εκπομπών αερίων και τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να μάχονται κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της διάσκεψης. "Η εποχή των συζητήσεων τελείωσε", είπε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες ώστε η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη να μην ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα "οφείλουν απλούστατα να κάνουν αυτό που τους αναλογεί. Αν όχι, δεν θα είναι δυνατό να επιτύχουμε τον στόχο των 2 βαθμών Κελσίου", δήλωσε ο σουηδός πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ, Φρέντρικ Ράινφελντ, μιλώντας στην ολομέλεια της διάσκεψης για το κλίμα στην Κοπεγχάγη.

Οι συνομιλίες μεταξύ των αρχηγών κρατών επί του σχεδίου συμφωνίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής πυροδοτούν "πολλές εντάσεις", ωστόσο "κάτι κινείται", διαβεβαίωσε από την Κοπεγχάγη ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί είναι ακόμα "μακρύς και δύσκολος" μέχρι να επιτευχθεί μία συμφωνία για το κλίμα και πρόσθεσε ότι οι δυσκολίες "υποτιμήθηκαν".

Η Κίνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Ο κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο δήλωσε ότι η Κίνα είναι αποφασισμένη να τηρήσει, "ίσως ακόμη και να ξεπεράσει" το στόχο που έχει θέσει για περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μέχρι το 2020.

"Θα τηρήσουμε το λόγο μας με πραγματικές πράξεις", δήλωσε ο Γουέν σε ομιλία του στο πλαίσιο της διάσκεψης στην Κοπεγχάγη. "Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της διάσκεψης αυτής, δεσμευόμαστε πλήρως να τηρήσουμε, ακόμη και να ξεπεράσουμε το στόχο που έχουμε θέσει". Η Κίνα έχει θέσει ως στόχο τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανά μονάδα ΑΕΠ κατά 40-45% μέχρι το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.

Το σχέδιο συμφωνίας

Τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μετά τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την υιοθέτηση μιας ή περισσοτέρων συνθηκών το αργότερο στο τέλος του 2010 προτείνει το σχέδιο συμφωνίας το οποίο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευσιν στην πρωτεύουσα της Δανίας.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου επάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ότι χρειάζονται δραστικές περικοπές στην εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ δεν συγκεκριμενοποιείται αριθμητικά η αναγκαία μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2020 ή το 2050.

Στο σχέδιο συμφωνίας υποστηρίζεται ο στόχος της χορήγησης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως ως κλιματική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες μέχρι το 2020 και η χορήγηση 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες ανάμεσα στο 2010 και το 2012. Οι αναπτυσσόμενες χώρες συμφωνούν, σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας, σε κάποιου βαθμού έλεγχο του περιορισμού των εκπομπών αερίων.

Φόρο άνθρακα και θεσμοθέτηση πράσινου ομολόγου πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου που βρίσκεται στην Κοπεγχάγη
.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: