Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

O OIKONOMIKOΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ



Read more...

Αποσύρθηκε από το Ασφαλιστικό η τροπολογία υπέρ των χαμηλοσυνταξιούχων


Να αποσύρει από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο την τροπολογία που θα έδινε ανάσα στους χαμηλοσυνταξιούχους αναγκάστηκε το υπουργείο Εργασίας μετά τις ενστάσεις του υπουργείου Οικονομικών...


Η τροπολογία αφορούσε, μεταξύ των άλλων, την αύξηση των επιδομάτων προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, τα οποία αντικατέστησαν τα δώρα Πάσχα- Χριστουγέννων και την άδεια.

Η τροπολογία κατατέθηκε την Πέμπτη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αλλά την Παρασκευή αποσύρθηκε, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έκρινε ότι οι ρυθμίσεις της θα προκαλούσαν δημοσιονομικές αποκλίσεις.

Η τροπολογία προέβλεπε μεν την κατάργηση των δώρων για τους συνταξιούχους, παράλληλα όμως μεριμνούσε για την αντικατάστασή τους με επιδόματα, καθώς και με πρόσθετη αύξηση 200 ευρώ στα δώρα για τις συντάξεις κάτω των 833 ευρώ.

Ουσιαστικά, δηλαδή, επέστρεφε τα μισά από τα 400 ευρώ που έχαναν οι χαμηλοσυνταξιούχοι εξαιτίας των περικοπών.

«Το ύψος του επιδόματος θα παραμείνει στο σημερινό επίπεδο, δηλαδή στα 800 ευρώ. Το νέο ποσό γράφτηκε εκ παραδρομής στην αγωνιώδη προσπάθεια των υπηρεσιών να εναρμονίσουν τις διατάξεις που αφορούν το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης» υποστήριξε ο υφυπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης.

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Συνάντηση Παπακωνσταντίνου με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΚΕ

.nooz.gr
Συνάντηση με την Εκτελεστική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) είχε το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, στον υπουργό τέθηκαν τα θέματα της μείωσης των κεντρικών αυτοτελών πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και του ΣΑΤΑ, καθώς και η ένταξη του προγράμματος "Θησέας" στο ΕΣΠΑ.

Αποφασίστηκε να συσταθεί μια μικτή επιτροπή από την ΚΕΔΚΕ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να εξεταστούν τα δύο πρώτα θέματα, ενώ για το τρίτο ο κ. Παπακωνσταντίνου θα ενημερώσει την αρμόδια υπουργό Λούκα Κατσέλη.

Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη, οι δήμοι της χώρας αντιμετωπίζουν οξύ οικονομικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο εάν θα καταβληθούν οι μισθοί του Αυγούστου από πολλούς δήμους. Ερωτηθείς για τις αναφορές περί κακοδιαχείρισης στους δήμους που περιείχε η χθεσινή έκθεση του γενικού διευθυντή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε τον κ. Ρακιντζή να δημοσιοποιήσει συγκεκριμένα στοιχεία, ειδάλλως οι δήμοι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Read more...

Παπανδρέου: Το Ασφαλιστικό θα "περάσει"

nooz.gr
Την πεποίθησή του ότι το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από τη Βουλή, διατύπωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS και τον δημοσιογράφο Paul Solman.

«Είναι πάρα πολύ επίμαχο και γι αυτό δείχνουμε ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση και ότι, ναι, μπορούμε να κάνουμε πράγματα, που καμιά κυβέρνηση, όχι μόνο δεν μπορούσε, αλλά και δεν θα τολμούσε να κάνει τα τελευταία 10, 20, 30 χρόνια», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

«Θα μπορούσαμε να είχαμε επιλέξει τη στάση πληρωμών, αλλά επιλέξαμε να μην κηρύξουμε στάση πληρωμών και να προβούμε σε αυτές τις πολύ οδυνηρές αλλαγές στην Ελλάδα, προκειμένου να τηρήσουμε τις συμβάσεις με τους πιστωτές μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Αυτή δεν είναι μόνον μια ελληνική απόφαση. Είναι μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στήριξε την Ελλάδα, μαζί βέβαια με τις χώρες του ΔΝΤ, με ένα ποσό ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για δάνεια, τα οποία βεβαίως θα αποπληρώσουμε. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να υποστηριχθεί η Ελλάδα, ώστε να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές» σημείωσε.

Κληθείς να απαριθμήσει τα προβλήματα, που πλήττουν την ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Θα έλεγα, πρώτα απ' όλα, ότι το χρέος είναι, κατά κάποιον τρόπο, η κορυφή του παγόβουνου. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί αφενός, και γι αυτό, άλλωστε, αλλάζουμε την παραγωγική βάση της οικονομίας μας, ώστε να περάσουμε σε μια πράσινη οικονομία, μια οικονομία με μεγαλύτερη διαφάνεια».

«Επιπλέον, είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε εκτεταμένη "σκιώδη οικονομία" (σσ. παραοικονομία), την οποία ελπίζουμε ότι θα εντάξουμε στην επίσημη οικονομία, γεγονός που θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τα στατιστικά μας στοιχεία, αλλά και να φέρουμε έσοδα στον δημόσιο τομέα» συμπλήρωσε.

Ο έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα, με τις μεταρρυθμίσεις στο Συνταξιοδοτικό, την Υγεία και την Παιδεία, είναι στον σωστό δρόμο και χρειάζεται χρόνο για να ανακτήσει την αξιοπιστία της, δεδομένου ότι «οι αγορές είναι πολύ ανήσυχες, φοβούνται τους κινδύνους, μετά το 2008. Έτσι, χρειάζονται χρόνο για να δουν κατά πόσον ένα πρόγραμμα, μια κυβέρνηση, μια εταιρεία ή μια τράπεζα είναι αξιόπιστη» και υπογράμμισε πως «η τάση στην Ελλάδα είναι θετική. Έχουμε μειώσει το έλλειμμά μας κατά 40%. Έχουμε ξεπεράσει τον στόχο μας, όπως δείχνει η πρώτη έκθεση του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός άφησε παράθυρο για αυξήσεις - έστω και οριακές - στον ιδιωτικό τομέα, παίρνοντας πίσω το τριετές "πάγωμα", ενώ η ΓΣΕΕ απαιτεί αυξήσεις που να καλύπτουν τουλάχιστον τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό και απορρίπτει συλλήβδην το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Νέα 24ωρη απεργία έχει προκηρυχθεί για τις 8 Ιουλίου από ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.
Read more...

Κατατέθηκε το σ/ν για το Ασφαλιστικό του Δημοσίου




nooz.gr
Το 65ο θα είναι το έτος ηλικίας για τη συνταξιοδότηση τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών στο Δημόσιο, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο "Μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος του Δημοσίου και συναφείς διατάξεις", που κατατέθηκε στη Βουλή. Στο ενιαίο καθεστώς ασφάλισης (ΙΚΑ) θα ενταχθούν οι νέοι διοριζόμενοι από 1/1/2011. Παράλληλα, από την 1η Αυγούστου οι συνταξιούχοι του Δημοσίου με συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ θα καταβάλλουν εισφορά ΛΑΦΚΑ.

Για την εξίσωση των ορίων ηλικίας, το νομοσχέδιο ορίζει τους όρους και την περίοδο εφαρμογής ως εξής:

- Η έναρξη της μεταβατικής περιόδου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών θα ξεκινήσει από 01/01/2011.

- Η εξίσωση θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 31/12/2013.

- Το όριο συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 65ο έτος ηλικίας.

Ειδικότερα, με βάση το σχέδιο νόμου:

Αυξάνονται από 1/1/2011, σταδιακά, από 20 σε 25 τα έτη υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες που έχουν τρία παιδιά και άνω και καταργείται στην περίπτωση αυτή η πρόσθετη προϋπόθεση που ίσχυε για τους άνδρες, δηλαδή να έχουν την επιμέλεια των παιδιών με δικαστική απόφαση ή να είναι χήροι.

Επέρχεται εξομοίωση των ανδρών και γυναικών στρατιωτικών ως προς τα έτη θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος (25 έτη).

Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1ης Ιανουαρίου 1998 και μετά ή προσλήφθηκαν για πρώτη φορά στο Δημόσιο από 1ης Ιανουαρίου 1983 έως 31 Δεκεμβρίου 1992 θεσπίζονται, σταδιακά, τα ακόλουθα όρια ηλικίας:

- Το 65ο έτος της ηλικίας για άνδρες και γυναίκες που έχουν ανήλικο παιδί κατά τη συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας. Η εξίσωση αυτή θα γίνει εντός τριετίας, δηλαδή για όσους συμπληρώσουν την 25ετία από 1/1/2011, το όριο ηλικίας των 50 ετών, που ισχύει σήμερα, αυξάνεται στο 52ό έτος της ηλικίας, για όσες συμπληρώσουν την 25ετία το έτος 2012, το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 55ό και για όσες συμπληρώνουν την 25ετία το έτος 2013 και μετά, το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 65ο έτος.

- Το 50ο έτος για άνδρες και γυναίκες που έχουν ανίκανα παιδιά ή ανίκανο σύζυγο και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης (25ετία), μειώνοντας το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των ανδρών αυτής της περίπτωσης.

- Το 65ο έτος για άνδρες και γυναίκες που δεν ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1/1/1998 και μετά ή έχουν διορισθεί από 1/1/1983 και μετά. Η αύξηση του ορίου ηλικίας για τις γυναίκες θα γίνει σταδιακά σε βάθος τριετίας. Δηλαδή, για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2011, το όριο ηλικίας ορίζεται στο 61ο έτος, για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα το έτος 2012, το όριο ηλικίας ορίζεται στο 63ο έτος και για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2013, το όριο ηλικίας ορίζεται στο 65ο έτος.

Εξισώνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών υπαλλήλων του Δημοσίου που μπορούν να αποχωρήσουν από την υπηρεσία, πριν τη συμπλήρωση του ισχύοντος ορίου ηλικίας και να λάβουν μειωμένη σύνταξη. Το όριο αυτό ορίζεται στο 56ο το έτος 2011, στο 58ο το 2012 και στο 60ό έτος το 2013.

Καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν ότι όσοι υπάλληλοι έχουν τρία και άνω παιδιά συνταξιοδοτούνται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Ορίζεται ότι όσοι και όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010, δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου αυτού.

Σε σχετική ανακοίνωση για το εν λόγω νομοσχέδιο και τον τρόπο εφαρμογής του, το υπουργείο Οικονομικών παρέθεσε και τα εξής παραδείγματα:

Παράδειγμα 1: Άνδρες και γυναίκες με ανήλικα παιδιά, οι οποίοι μέχρι 31/12/2010 έχουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, οι μεν άνδρες το 65ο έτος οι δε γυναίκες το 50ο, εξισώνονται από 1/1/2011:

- Έτος θεμελίωσης το 2011, όριο ηλικίας ανδρών και γυναικών το 52ο έτος.

- Έτος θεμελίωσης το 2012, όριο ηλικίας ανδρών και γυναικών το 55ο έτος.

- Έτος θεμελίωσης το 2013, όριο ηλικίας ανδρών και γυναικών το 65ο έτος.

Παράδειγμα 2: Άνδρες και γυναίκες με τρία παιδιά, οι οποίοι μέχρι 31/12/2010 θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης με 20 έτη υπηρεσίας, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας (οι άνδρες μόνο εφόσον είναι χήροι ή έχουν επιμέλεια των παιδιών με δικαστική απόφαση), εξισώνονται από 1/1/2011:

- Έτος θεμελίωσης το 2011, έτη υπηρεσίας 21 και όριο ηλικίας ανδρών και γυναικών το 52ο έτος.

- Έτος θεμελίωσης το 2012, έτη υπηρεσίας 23 και όριο ηλικίας ανδρών και γυναικών το 55ο έτος.

- Έτος θεμελίωσης το 2013, έτη υπηρεσίας 25 και όριο ηλικίας ανδρών και γυναικών το 65ο έτος.

Παράδειγμα 3
: Άνδρες και γυναίκες με ανάπηρα παιδιά, οι οποίοι μέχρι 31/12/2010 έχουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, οι μεν άνδρες το 65ο έτος οι δε γυναίκες το 50ο, εξισώνονται άμεσα από 1/1/2011 με μείωση του ορίου ηλικίας των ανδρών από το 65ο έτος στο 50ο έτος.

Παράδειγμα 4
: Άνδρες και γυναίκες με ενήλικα παιδιά ή χωρίς παιδιά, οι οποίοι μέχρι 31/12/2010 έχουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, οι μεν άνδρες το 65ο έτος οι δε γυναίκες το 60ο, εξισώνονται από 1/1/2011:

- Έτος θεμελίωσης το 2011, όριο ηλικίας το 61ο έτος.

- Έτος θεμελίωσης το 2012, όριο ηλικίας το 63ο έτος.

- Έτος θεμελίωσης το 2013, όριο ηλικίας το 65ο έτος.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου επεκτείνονται και στο Δημόσιο όσα ορίζονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ειδικότερα:

- Καθιερώνεται από 1/1/2015 και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου βασική και αναλογική σύνταξη, οι οποίες χορηγούνται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους ασφαλισμένους στους άλλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

- Βελτιώνεται και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, ο υπολογισμός της σύνταξής τους με βάση τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης.

- Στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), θα υπάγονται από 1/1/2011 και οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου και ταυτόχρονα καταργούνται όλες οι Επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούν σήμερα στις νομαρχίες και το Δημόσιο, με εξαίρεση τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές, Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.), Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.), Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.), καθώς και την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας.

- Επιμηκύνεται από 2 σε 5 έτη ο χρόνος διάρκειας του έγγαμου βίου, προκειμένου να δικαιωθεί σύνταξη ο επιζών σύζυγος αποβιώσαντος συνταξιούχου.

- Επεκτείνονται τόσο στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους όσο και στους επιζώντες συζύγους που λαμβάνουν σύνταξη από το Δημόσιο και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ή αυτοαπασχολούνται, οι περιορισμοί που ισχύουν, για όσους από αυτούς λαμβάνουν σύνταξη από τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς. Για όσους από αυτούς εργάζονται στον Δημόσιο Τομέα, ισχύουν ήδη αυστηρότερες διατάξεις για τον περιορισμό της σύνταξης.

- Καταργείται εφεξής το δικαίωμα συνταξιοδότησης των άγαμων ενήλικων θυγατέρων με εξαίρεση τις ανίκανες και όσες σπουδάζουν, καθώς και το δικαίωμα συνταξιοδότησης των διαζευγμένων θυγατέρων και αυστηροποιούνται οι ήδη ισχύουσες διατάξεις που προβλέπουν περιορισμό του ποσού της σύνταξης λόγω αυξημένων εισοδημάτων.

- Από 1/8/2010 θεσπίζεται και στο Δημόσιο Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων η οποία παρακρατείται από τις συντάξεις που υπερβαίνουν το ποσό των 1.400 ευρώ, με κλιμακούμενο συντελεστή από 3% έως 10% ανάλογα με το ποσό της σύνταξης.

Read more...

Επισπεύδεται η επιστροφή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις



Επισπεύδεται από σήμερα, 2 Ιουλίου, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο χρόνος για τις επιστροφές Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) σε επιχειρήσεις για ποσά μέχρι 30.000 ευρώ, οι οποίες θα γίνονται χωρίς να έχει προηγηθεί προσωρινός έλεγχος...



Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, για ποσά που υπερβαίνουν τα 30.000 ευρώ, θα γίνεται προσωρινός έλεγχος, «ώστε να αντιμετωπιστεί η καταστρατήγηση των επιστροφών φόρου χωρίς έλεγχο για πλαστά και εικονικά τιμολόγια σε δήθεν δικαιούχους».

Επισημαίνεται ότι για τις επιστροφές μέχρι και 30.000 ευρώ επιστρέφεται το 90% του ποσού χωρίς προσωρινό έλεγχο.

Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να δοθεί η ευχέρεια συντόμευσης του προσωρινού ελέγχου για ποσά άνω των 30.000 ευρώ, τα οποία θα επιστρέφονται μετά από προσωρινό έλεγχο.

Επιπλέον, με την ίδια Υπουργική Απόφαση ισχύει ότι από την Παρασκευή 2 Ιουλίου, όταν υπάρχει βέβαιη και εκκαθαρισμένη απαίτηση από επιστροφές φόρων από το Δημόσιο, επιτρέπεται να διενεργείται συμψηφισμός του οφειλόμενου φόρου με τον δικαιούμενο προς επιστροφή.

Αυτό είναι δυνατόν να γίνει και στις περιπτώσεις υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης, γιατί παρέχεται πλέον η δυνατότητα να υποβληθεί η δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ με ταυτόχρονη υποβολή δήλωσης συμψηφισμού.

tanea

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Το i-R ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ: Τραπεζικές συγχωνεύσεις - Πρώτη προσπάθεια Εθνικής - Πειραιώς


»ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τερματίζεται η φιλολογία γύρω από τις συγχωνεύσεις ελληνικών Τραπεζών. Όχι δεν εγκαταλείφθηκαν τα σχέδια. Απλά φαίνεται πως ορισμένα τουλάχιστον από αυτά, ίσως και όλα, βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο και αναμένεται η ανακοίνωσή τους. Η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις κινήσεις συγχώνευσης και είναι έτοιμη να προχωρήσει σε όποια νομοθετικής ρύθμιση χρειαστεί προκειμένου καλυφθούν και νομοθετικά οι συγχωνεύσεις και έχει ενημερώσει σχετικά τις ενδιαφερόμενες Τράπεζες.

Η πρώτη συμφωνία συγχώνευσης που αναμένεται να ανακοινωθεί θα είναι αυτή μεταξύ Εθνικής και Τράπεζας Πειραιώς και αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα. Ήδη το θέμα έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στην αγορά, με αποτέλεσμα να αρχίσουν σε λίγο να κινούνται ανοδικά οι μετοχές των Τραπεζών, κάτι που θα δυσκολέψει το εγχείρημα, στο οποίο, απ΄ ότι φαίνεται, να συμμετάσχουν και κεφάλαια από το Κατάρ, παρά τις διαψεύσεις του κ. Ταμβακάκη, ο οποίος, πάντως, δεν διέψευσε τις δύο επισκέψεις του στο Εμιράτο.

Οι πληροφορίες που ήθελαν να γίνεται συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank του Σπύρου Λάτση, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται.

Αντίθετα, φαίνεται ότι η Eurobank θα μετέχει στο δεύτερο σχήμα που θα προκύψει από συγχώνευση και μαζί με την Alpha Bank θα αποτελέσουν τη βάση του νέου σχήματος.

i-reportergr
Read more...

Εκλογή Α. Λυκουρέντζου δια βοής

nooz.gr
Δια βοής εξελέγη από την Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ ο νέος γραμματέας της κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος. Καθώς ο κ. Λυκουρέντζος ήταν ο μόνος υποψήφιος, προτάθηκε από τον απερχόμενο γραμματέα Λευτέρη Ζαγορίτη να μην στηθεί κάλπη και η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή.

Απευθυνόμενος προς τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής ο κ. Λυκουρέντζος είπε ότι «είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τις ιδέες και το πρόγραμμα του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά που θα δώσει ελπίδα στην χώρα». Ο κ. Λυκουρέντζος δεσμεύθηκε ότι θα εργαστεί για την ανασυγκρότηση του κόμματος και την μείωση της κομματικής γραφειοκρατίας και έκλεισε λέγοντας ότι «είναι ώρα να αισθανθούν οι Έλληνες ότι τα στελέχη της ΝΔ είναι δίπλα τους».

Το απόγευμα αναμένεται η εκλογή των επτά αιρετών μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος. Υποψήφιοι είναι οι:

Γεώργιος Αναγνωστάκος, Μέλος Π.Ε.

Γεώργιος Βερναδάκης, Μέλος Π.Ε.

Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδου, Βουλευτής Α΄ Αθηνών

Νικόλαος Δένδιας, Βουλευτής Κερκύρας

Ηλίας Ηλιόπουλος, μέλος Π.Ε.

Αθανασία Κακαλή, μέλος Π.Ε.

Γεώργιος Κουμουτσάκος, Ευρωβουλευτής

Δημήτριος Πανοζάχος, μέλος Π.Ε.

Δημήτριος Πτωχός, μέλος Π.Ε.

Φίλιππος Ταυρής, μέλος Π.Ε.

Μαργαρίτης Τζίμας, Βουλευτής Δράμας

Δημήτρης Τσιγγούνης, μέλος Π.Ε.

Χριστίνα Χαλιλοπούλου, μέλος Π.Ε.

Read more...

Ιδού οι λίστες της ντροπής με τις υπερωρίες της ΕΡΤ - ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ


ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Ιδού οι λίστες με τις υπερωρίες της ντροπής. Μιλάμε για ποσά ανα 4μηνο. Μιλάμε για χιλιάδες ευρώ όπως του δημοσιογράφου Β.Ιωάννου και άλλων που θα διαβάσετε.
Από όσο βλέπετε μέσα στις λίστες υπάρχουν από καρεκλολαμόγια με πολιτικά μπλέ και πρασινα χαρίσματα εώς και συνδικαλισταράδες και εργατοπατέρες. Μιλάμε για χοντρά λεφτά και ψεύτικα.
Τα λόγια είναι περιττά, η οικονομική κρίση έχει ...χτυπήσει και την ΕΡΤ.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟ





Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Σκάνδαλο με την διευθύνουσα σύμβουλο των μεσογειακών - Έχει κάνει αγωγή στο δημόσιο και την έχουν στην κορυφαία θέση!




Θέλετε ένα σκάνδαλο; Πάρτε το να καταλάβετε πως λειτουργεί ακόμα η κυβέρνηση. Η διευθύνουσα σύμβουλος των μεσογειακών αγώνων 2013 και εκλεκτή του κ.Λιάπη , η Φ.Κουτρουμπά είναι η γυναίκα που ήταν διευθύντρια και στους Ολυμπιακούς αγώνες και πήρε 330.000 ευρώ για 3 χρόνια. Όμως επειδή δεν της έφθαναν αυτά έχει κάνει αγωγή σε βάρος του ΔΗΜΟΣΙΟΥ και της οργανωτικής επιτροπής για να πάρει άλλα...

25.000 ευρώ πριμ και ενώ έχει πάρει ήδη 25.000 ευρώ μπόνους. Και αυτή την γυναίκα την έχουν στην θέση της διευθύνουσας συμβούλου; Ακόμα δεν έπεσαν τα τσιμέντα; Έκανε αγωγή στο δημόσιο και την έχουν στην θέση της ενώ τα έπαιρνε από το δημόσιο για τους Ολυμπιακούς αγώνες;

Καλά ρε Πάγκαλε και Γερουλάνε είστε σοβαροί; Νομίζετε ότι βρέχει;
Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Κόντρα υπουργών για τα χρέη των ΔΕΚΟ με αφορμή καθυστέρηση δεδουλευμένων



Εμφυλιοπολεμικό κλίμα δημιουργήθηκε χθες στην κυβέρνηση με αφορμή τις εξαγγελίες ανατροπών σε όλες τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ από τον υπουργό των Οικονομικών, την ώρα που οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία της ΕΘΕΛ πραγματοποιούσαν επίσχεση εργασίας διεκδικώντας καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους...



Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρέμβαση του κ. Παπακωνσταντίνου προκάλεσε έντονη δυσφορία στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κύκλοι του οποίου έλεγαν χθες πως στέλνονται λάθος μηνύματα και πως όλοι οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και το Δημόσιο έχουν διασφαλισμένους τους μισθούς τους.

«Δεν μπορεί τα ανεξέλεγκτα ελλείμματα των ΔΕΚΟ να πληρώνονται πλέον από τους φορολογούμενους. Τα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου έχουν τελειώσει. Η κατάσταση είναι υπερβολικά σοβαρή για να παίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Μega. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αποκάλυψε μάλιστα, ότι στην ΕΘΕΛ έχουν εντοπιστεί εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 6.000

και 7.000 ευρώ «που δεν συμβαδίζουν με τα προβλήματα της εταιρείας», ενώ όπως είπε, από την άλλη πλευρά, η «τρόικα απαιτεί οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου προς τις ΔΕΚΟ να γραφτούν στο δημόσιο χρέος, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξησή του κατά 4- 5 μονάδες».

Οι συγκεκριμένες αναφορές του Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτηρίστηκαν στρατηγικό λάθος από κύκλους του υπουργείου Υποδομών, οι οποίοι έλεγαν πως λόγω της ολιγωρίας ανώτερων υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών που είχαν τους φακέλους επί δύο ημέρες για τη μισθοδοσία της ΕΘΕΛ στα συρτάρια τους πέρασε το μήνυμα στην κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα πτωχεύει και ότι θα κηρύξει στάση πληρωμών.

tanea

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Η έκθεση βόμβα των Αμερικανών μιλάει για πτώχευση και συγκρούσεις στην Ελλάδα μέσα σε τρία χρόνια




Η έκθεση των Αμερικανών τα λέει ξεκάθαρα τα πράγματα. Μέσα σε 3 χρόνια θα πτωχεύσουμε και μετά θα βγούμε από την ευρωζώνη ενώ θα αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε και το Αιγαίο επειδή θα είμαστε αδύναμοι πλέον.
Δεν είναι μικρό το θέμα αλλά τα ΜΜΕ δεν λένε τίποτα για την έκθεση stratfor που κάνει προβλέψεις όπως παλιότερα είχε ειπωθεί ότι θα μπούμε στο ΔΝΤ και όλοι το διέψευδαν. Θα έχουμε και άλλες...


εικόνες σαν το Καστελόριζο με τον Παπανδρέου να δηλώνει πολλά πράγματα. Όμως δεν είναι μόνο αυτό αφού η έκθεση λέει ότι η Ελλάδα θα ζήσει αναταραχές μεγαλύτερες απ'ότι είχε ζήσει στην χούντα.
Μιλάνε για μεγάλες κοινωνικές συγκρούσεις που θα προκαλέσουν τα μέτρα που θα ανακοινωθούν. Τίποτα δεν γράφουν στην τύχη οι Αμερικάνοι, πόσο μάλλον σε εκθέσεις.


Read more...

ΣYΓKENTPΩΣΗ – ΣYNAYΛΙΑ 6 IOYΛΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 7 μ.μ.



Read more...

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ


Την προκήρυξη γενικής απεργίας για τις 8 Ιουλίου αποφάσισε την Πέμπτη (01/07), η ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα και ζητώντας την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας γενικής συνέλευσης εργασίας. Στη συνεδρίασή της, την Πέμπτη, η διοίκηση της Συνομοσπονδίας καλεί επίσης σε...



συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 10:00 την ίδια ημέρα, οπότε και ψηφίζεται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Η ΓΣΕΕ, ζητά να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ και να μην αμφισβητηθεί ο ρόλος του ΟΜΕΔ. Η υπογραφή της ΕΓΣΣΕ πρέπει να γίνει, αναφέρει η συνομοσπονδία, με στόχο την διαφύλαξη του θεσμού, την διασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού αλλά και την επίτευξη συμφωνίας για αυξήσεις με στόχο «να δώσουν ανάσα στους εργαζόμενους και ειδικότερα στους χαμηλόμισθους». Τέλος, η ΓΣΕΕ προανήγγειλε επίσης κινητοποιήσεις στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης 2010.

Read more...

5 "ΑΣΠΙΡΙΝΕΣ" ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ...


Ρεπορτάζ : Χρήστος Μέγας
(από την Ελευθεροτυπία)
Με πέντε οριακές αλλαγές, οι οποίες αφορούν αποκλειστικά τον βηματισμό συμπλήρωσης των 40 ετών ασφάλισης και του 60ού έτους της ηλικίας, προσπαθεί η κυβέρνηση να εκτονώσει τις αντιδράσεις στο Ασφαλιστικό. Ο συνδυασμός του Εργασιακού με το Ασφαλιστικό στο σχετικό νομοσχέδιο που συζητείται ήδη στη...
Βουλή και η αδυναμία υπογραφής σύμβασης μεταξύ εργοδοτών και ΓΣΕΕ για τους βασικούς μισθούς και τη διασφάλιση των δώρων και των επιδομάτων (λόγω προβλέψεων του Μνημονίου αλλά και των απειλών για επιβολή μηδενικών αυξήσεων μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου) έχουν προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις με απρόβλεπτες, σήμερα, εξελίξεις, ενώ έχουν ενσπείρει σύγχυση στο ΠΑΣΟΚ. Προς τούτο πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου, μόλις λίγες ώρες μετά την κήρυξη νέας γενικής απεργίας για τις 8 Ιουλίου (βλέπε ρεπορτάζ σε άλλες σελίδες). Τι αλλάζει Η σύγχυση και η χωρίς μελέτη βίαιη ανατροπή των ορίων ηλικίας καταγράφηκε χθες και στη Βουλή κατά τη διαδικασία κατάθεσης τροπολογιών στο Ασφαλιστικό. Το μεσημέρι η πολιτική ηγεσία κατέθεσε τροπολογίες επί του αρχικού σχεδίου, δηλαδή μόλις έξι ημέρες μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Και το βράδυ κατατέθηκαν τροπολογίες επί των μεσημεριανών... τροποποιήσεων. Τελικά, μετά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, προκύπτει μια πιο ήπια προσαρμογή των ηλικιακών ορίων κυρίως για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ και τον ιδιωτικό τομέα. Ετσι η 37ετία παραμένει «ζωντανή» και το 2011 καθώς το όριο ηλικίας (59ο) μετατίθεται για το 2012. Συγκεκριμένα μετά τις αλλαγές προβλέπεται: 1 Το 2011 θα χρειάζονται 36 έτη ασφάλισης προκειμένου να βγει κανείς στη σύνταξη στο 58ο έτος (από 35 σήμερα). Το 2012 απαιτείται ασφάλιση 37 ετών και ηλικία 59 ετών προκειμένου να βγει κανείς στη σύνταξη. Επειτα από αυτή την ημερομηνία θεσμοθετείται το 60ό έτος, ενώ κάθε χρόνο θα αυξάνεται και ο χρόνος ασφάλισης κατά 300 ένσημα ή ένα χρόνο τα 40 έτη ασφάλισης (και το 60ό έτος). 2 Στους ασφαλισμένους στα ειδικά ταμεία, όπου προβλέπεται η έξοδος με 35ετία στο 58ο έτος, προστίθεται ένα έτος στην ασφάλιση από το 2011, ενώ τα έτη ηλικίας αναπροσαρμόζονται από το 2012 (ένα έτος κάθε χρόνο). 3 Για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, οι οποίοι συνταξιοδοτούνταν στο 60ό έτος με 35ετία, από το 2011 αυξάνεται ο χρόνος ασφάλισης κατά 1 έτος, ώστε το 2015 να ισχύσει ο κανόνας 40 έτη ασφάλισης και 60ό έτος. 4 Οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι έβγαιναν με 35ετία στο 58ο έτος φέτος, από το 2011 θα χρειάζονται το 36ο έτος, με στόχο το 40ό στο 2015. Το 2011 το όριο ηλικίας παραμένει το ίδιο και η αναπροσαρμογή μετατίθεται για το 2012 (59ο έτος) και το 60ό (τελικό) το 2013. 5 Η «έξοδος» με 37ετία παραμένει ως δυνατότητα και το 2011, κάτι που δεν προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Τώρα, μετά τις τροπολογίες, η 37ετία θίγεται το 2012 (καθώς αυτή τη χρονιά τίθεται όριο ηλικίας το 59ο. Κατά τα επόμενα χρόνια προστίθενται 300 ένσημα κάθε χρόνο (ένα έτος ασφάλισης) και ένας χρόνος στην ηλικία μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους (2013) και των 40 ετών ασφάλισης (2015). Και της Βουλής Τελικά από το Ασφαλιστικό εξαιρούνται και οι υπάλληλοι της Βουλής καθώς το συνταξιοδοτικό των εργαζομένων αυτής της κατηγορίας θα αντιμετωπιστεί μέσω του Κανονισμού της Βουλής. Εξαιρούνται ακόμη και οι υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος. Τέλος, αποσύρθηκε το άρθρο 67 για την υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΣΠΕΑΘ των εργαζομένων (δημοσιογράφων) στα «πόρταλ» και η πρόβλεψη για εισφορά στις διαφημίσεις του Διαδικτύου (αγγελιόσημο) που επέχει θέση εργοδοτικής εισφοράς (δεν καταβάλλουν οι εκδότες).

Read more...

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ...


Ρεπορτάζ : Πένυ Μπουλούτζα
(από την Καθημερινή)
Στον διπλασιασμό των εσόδων των δημόσιων νοσοκομείων το πρώτο εξάμηνο μετά την έναρξη της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων όπως αυτή προβλέπεται από το σχέδιο νόμου «Αναβάθμιση του ΕΣΥ» στοχεύει το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου το 2009 πραγματοποιήθηκαν 500.000 επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων και οι οποίες απέδωσαν στα ταμεία του...
ΕΣΥ το ποσό των 40.000.000 ευρώ, έναντι 20.000.000 ευρώ που ήταν τα έσοδα από τις επισκέψεις πολιτών στα τακτικά πρωινά ιατρεία. Οπως τόνισε χθες η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου, όταν χωρίς οργάνωση στη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων το ΕΣΥ έχει αυτές τις απολαβές, «δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο από την εφαρμογή της ολοήμερης λειτουργίας θα μπορούμε να έχουμε διπλασιασμό ή ακόμα και τριπλασιασμό των εσόδων για τα νοσοκομεία». Χθες, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, και η υφυπουργός, Φώφη Γεννηματά, έλαβαν το «πράσινο φως» για την προώθηση του σχεδίου νόμου «Αναβάθμιση του ΕΣΥ», που προβλέπει την επέκταση των εξωτερικών ιατρείων και τη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ πέραν του τακτικού τους ωραρίου. Η δαπάνη Η σχετική δαπάνη –το ύψος της οποίας θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των υπ. Υγείας και Οικονομίας– θα βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο συμμετοχής του ασφαλισμένου σε αυτήν. Το υπουργείο Υγείας θα συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με ασφαλιστικούς οργανισμούς –ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου αναμένεται να είναι ο πρώτος που θα υπογράψει σχετική σύμβαση– βάσει των οποίων θα καλύπτεται η δαπάνη για την παροχή των υπηρεσιών. Στόχος είναι να μπορέσει το ΕΣΥ να «αντλήσει» ένα μέρος από τους πόρους που διαρρέουν από τα ασφαλιστικά ταμεία στον ιδιωτικό τομέα υγείας και που πέρυσι έφτασαν το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ. Επίσης, ορίζονται συγκεκριμένοι όροι συμμετοχής των γιατρών του ΕΣΥ και πανεπιστημιακών γιατρών που από την 1η Ιανουαρίου 2011 θα πρέπει να «κλείσουν» τα ιδιωτικά τους ιατρεία – στη λειτουργία των νοσοκομείων πέραν του τακτικού ωραρίου. Σε πρώτη φάση, η ολοήμερη λειτουργία θα είναι εφικτή σε 20 - 25 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. Παράλληλα, προβλέπεται η θέσπιση κινήτρων για την κάλυψη θέσεων στην περιφέρεια και κυρίως στις απομακρυσμένες περιοχές από γιατρούς (μόνιμους και επικουρικούς), μηνιαία αποζημίωση στους γιατρούς του ΕΣΥ για συγκεκριμένο αριθμό εφημεριών, μείωση του αριθμού των μελών των Δ.Σ. των νοσοκομείων κατά δύο, καθώς και εφαρμογή «ετήσιου κυλιόμενου πίνακα κατάταξης» στο ΑΣΕΠ για την άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Το υπουργείο «ενσωμάτωσε» στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου και την ολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους κλειστούς χώρους και τους χώρους εργασίας, αρχής γενομένης την 1η Σεπτεμβρίου του 2009. Μόνη εξαίρεση τα καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης άνω των 300 τ.μ. με ζωντανή μουσική για τα οποία η απαγόρευση ισχύει από 1ης Ιουνίου 2011. Ως αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο εφαρμογής της απαγόρευσης και την επιβολή κυρώσεων ορίζονται οι διευθύνσεις δημόσιας υγείας των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, η δημοτική αστυνομία, οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες είναι από 50 έως 500 ευρώ για τους καπνιστές και από 500 έως 10.000 ευρώ για τους υπεύθυνους διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, αλλά και σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους, ενώ προβλέπεται ανάλογα με τον αριθμό των υποτροπών ακόμα και οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος. Διαδικασία ίδρυσης Τέλος, με το σχέδιο νόμου καθορίζεται η διαδικασία ίδρυσης, κατάργησης, συγχώνευσης ή/και μετατροπής νοσοκομείων του ΕΣΥ. Η υπουργός ερωτώμενη σχετικά, είπε ότι απλώς καλύπτεται ένα νομικό κενό, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να καταργηθούν νοσοκομεία και δομές του ΕΣΥ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι στο πλαίσιο της οργάνωσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (σχετική νομοθετική παρέμβαση αναμένεται το φθινόπωρο) θα υπάρξει μία «νέα αρχιτεκτονική Υγείας» που ενδεχομένως να πρέπει να μετεξελιχθούν σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα τους ορισμένες μονάδες Υγείας. Το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες –αφού ολοκληρωθεί διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς– με στόχο να ψηφιστεί έως το τέλος Ιουλίου.

Read more...

ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΣΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΓΟΔΙΟΙΚΗΣΗ...


Ρεπορτάζ : Φωτεινή Καλλίρη
(από την Καθημερινή)
Η παθογένεια που κυριαρχεί στο ελληνικό Δημόσιο, αλλά και τα πλείστα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς αποδίδονται πλήρως στην πολυσέλιδη, αποκαλυπτική εκθεση του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή για το 2009. Σε πολεοδομίες, εφορίες, στον ευαίσθητο χώρο της...
υγείας και στην τοπική αυτοδιοίκηση γινόταν το «μεγάλο φαγοπότι», όπως είπε ο κ. Ρακιντζής. Οι τομείς που επικεντρώνεται η κακοδοίκηση στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι κυρίως οι υπηρεσίες για το περιβάλλον, τις μεταφορές, τα δημόσια έργα και τις άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Από την άλλη, το σύστημα υγείας νοσεί βαριά, τόσο ως προς την παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς, αλλά κυρίως στη διαχείριση των νοσοκομείων, τις συνταγογραφήσεις, που σε πολλές περιπτώσεις είναι κατευθυνόμενες, συμβάλλοντας έτσι στη διόγκωση της δαπάνης, και την προμήθεια υγειονομικού υλικού. Το πρόβλημα είναι δυσεπίλυτο, διότι οποιαδήποτε ελεγκτική παρέμβαση μπορεί να σταματήσει τη ροή της προμήθειας υλικού. Εστίες κακοδιοίκησης είναι οι πολεοδομίες (177 σε όλη τη χώρα), πολλές από τις οποίες είναι υποστελεχωμένες. Τη λίστα της διαφθοράς συμπληρώνουν οι «πάμπλουτοι» δημόσιοι υπάλληλοι, που εν καιρώ κρίσης βρέθηκαν με υψηλές καταθέσεις ή αδήλωτα εισοδήματα. Πρόδηλη η περίπτωση ενός συνταξιούχου του υπουργείου Πολιτισμού που είχε καταθέσεις 9 εκατ. ευρώ, αλλά και μιας διευθύντριας η οποία συμμετείχε επ' αμοιβή σε 31 επιτροπές! Η ύπαρξη πλήθους επιτροπών και υποεπιτροπών, χωρίς αντικείμενο, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και στο υπουργείο Υγείας φέρνει στο φως κραυγαλέες σπατάλες στο Δημόσιο. Επιπλέον, διαπιστώθηκε μεγάλος αριθμός προσλήψεων κατά την προεκλογική περίοδο στην ΤΡΑΜ Α. Ε. Το διάστημα από 1/4/04 έως 2/9/09 το προσωπικό αυξήθηκε κατά 250%. Ατασθαλίες παρατηρήθηκαν και στην Κτηματολόγιο Α. Ε. Ιδιαιτέρως καυστικές είναι οι παρατηρήσεις του επιθεωρητή για τις πειθαρχικές ποινές «χάδι» που επιβάλλουν τα πειθαρχικά συμβούλια και το καθεστώς ατιμωρησίας που επικρατεί. Σε ό, τι αφορά τις θεσμικές προτάσεις του ΓΕΔΔ, υλοποιήθηκαν εκείνες που αφορούσαν την αποξήλωση παράνομων διαφημιστικών πινακίδων και τη μείωση μισθωμάτων δημόσιων υπηρεσιών.

Read more...

«Ξεπαγώνει» η επιστροφή ΦΠΑ έως €30.000...



ΡΕΠΟΡΤΑΖ Κ. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ , ΑΡΓ. ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ
Συμψηφισμός χρεών και επιστροφής φόρου η λύση που επιλέγει το υπουργείο Οικονομικών για χιλιάδες επιχειρήσεις...
Σε συμψηφισμό των φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων με τον ΦΠΑ που θα τους επιστρεφόταν πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών μετά τις αντιδράσεις μικρομεσαίων και εξαγωγικών εταιρειών ότι καθυστερεί το κράτος να τους καταβάλει πιστωτικά ποσά ΦΠΑ που προκύπτουν από τις περιοδικές δηλώσεις. Χθες το πρωί ο...
υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι εξετάζεται το θέμα των συμψηφισμών αποκλειστικά φορολογικών οφειλών με τα ποσά επιστρεφόμενου ΦΠΑ ή πιθανόν και άλλων φόρων (π.χ. εισοδήματος). Η λύση του συμψηφισμού των χρεών προς το Δημόσιο με τις επιστροφές ΦΠΑ αποφασίστηκε για δύο λόγους:

1. Να πιεστούν οι επιχειρήσεις να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο.

2. Να αποτραπούν περιπτώσεις «κομπίνας» σε βάρος του Δημοσίου με πλαστά τιμολόγια που εκδίδουν εικονικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα απελευθερωθούν οι επιστροφές ΦΠΑ για ποσά που δεν ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ. Αυτή η απόφαση εφόσον υλοποιηθεί άμεσα, θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν εγκλωβιστεί ταμειακά αφού περιμένουν τα ποσά της επιστροφής ΦΠΑ για να καλύψουν άλλες δαπάνες που τρέχουν. Οσον αφορά τις επιχειρήσεις στις οποίες πρόκειται να επιστραφούν μεγαλύτερα ποσά, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει επιτάχυνση των ελέγχων έτσι ώστε και τα υπόλοιπα ποσά να αρχίσουν να απελευθερώνονται.

Σχετικά με το θέμα του «παγώματος» επιστροφής ΦΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: « Ανακαλύψαμε ότι στο παρελθόν γίνονταν αθρόες επιστροφές ΦΠΑχωρίς κανέναν έλεγχο και επιστροφές που δεν έπρεπε να γίνουν. Αρα, είπαμε ότι οι επιστροφές θα γίνονται μόνο έπειτα από έλεγχο. Αυτό είναι που η αγορά εξέλαβε ως πάγωμα επιστροφής. Δεν είναι πάγωμα. Τον μήνα που μας πέρασε δώσαμε διπλάσιες επιστροφές από τον προηγούμενο μήνα. Ομως, επειδή βλέπουμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, υπάρχει μια απόφαση που έχει πάρει το υπουργείο και θα την ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες, για να μπορέσει τουλάχιστον σε μικρά ποσά να γίνεται άμεση επιστροφή ΦΠΑ και να επιταχύνουμε τους ελέγχους, και να μπορούν να γίνονται και συμψηφισμοί με χρεωστούμενα προς το Δημόσιο και από το Δημόσιο».

Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη απόφαση παρατάθηκε ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2010 το μέτρο της μη επιστροφής ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες αν δεν προηγηθεί προσωρινός ή τακτικός έλεγχος.

Τον περασμένο Μάρτιο είχε εκδοθεί απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών η οποία προέβλεπε ότι ως τις 31 Μαΐου δεν θα πραγματοποιείται καμία επιστροφή φόρου χωρίς προηγούμενο προσωρινό ή τακτικό έλεγχο με σκοπό τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και χωρίς καθυστέρηση επιστροφής του ΦΠΑ στους πραγματικούς δικαιούχους.

Με το προηγούμενο καθεστώς μια επιχείρηση όταν εμφάνιζε επιστροφή ΦΠΑ, ελάμβανε χωρίς καμία καθυστέρηση το 90% του ποσού και το υπόλοιπο 10% μόλις γινόταν ο απαραίτητος φορολογικός έλεγχος.

Τώρα το 90% γίνεται μηδέν και η επιχείρηση θα περνάει από φορολογικό έλεγχο ώσπου να αλλάξει και αυτό, με βάση τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους έστω και για τη διαβεβαίωση της άμεσης επιστροφής των μικρών ποσών, καθώς όλοι βρίσκονται σε δύσκολη ταμειακή κατάσταση.

Ανεργία στο 13% «βλέπει» ο υπουργός
«Η ανεργία θα φθάσει στο 13%, μπορεί να πάει και παραπάνω» δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό Μega». «Υπάρχει μια συγκεκριμένη πρόβλεψη που είναι μέσα στο πρόγραμμα» διευκρίνισε ο υπουργός. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό της ανεργίας τον Μάρτιο 2010 ανήλθε σε 11,6%, έναντι 9,2% τον Μάρτιο πέρυσι και 12,1% τον Φεβρουάριο εφέτος. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 578.723 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.292.663 άτομα.

Εν τω μεταξύ το ΔΝΤ προβλέπει επισήμως εκτίναξη της ανεργίας στην Ελλάδα από 11,8% εφέτος σε 14,6% το 2011 και 14,8% το 2012. Αυτό σημαίνει ότι μόλις σε έναν χρόνο θα προστεθούν 165.000 άνεργοι στους 567.132 ανέργους (ποσοστό 11,3%) που κατέγραψε τον Ιανουάριο του 2010 η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Σύμφωνα δηλαδή με το ΔΝΤ, οι άνεργοι θα φθάσουν το 2011 στους 732.750

και το 2012 στους 742.790.

Παρά τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για την ανεργία, ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επιστροφή «σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το δεύτερο μισό του 2011» και πρόσθεσε ότι το 2012 θα είναι θετικό. «Αλίμονο αν το μόνο που είχαμε να πούμε στους έλληνες πολίτες ήταν ότι “έχετε μπροστά σας μια περίοδο περικοπής μισθών,αυξήσεων φόρων, η οποία δεν έχει τελειωμό”» ανέφερε ο υπουργός υποστηρίζοντας ότι «η καλύτερη ημέρα δεν είναι μία ημέρα που θα έλθει ύστερα από πέντε χρόνια».

Μεταξύ άλλων ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι λύθηκε το πρόβλημα της αναξιοπιστίας στατιστικών στοιχείων που παρέχει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επ΄ αυτού δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία έχει παραμείνει εβδομάδες στην Αθήνα κι έχει ξετινάξει όλο το ελληνικό στατιστικό σύστημα. Εχουμελοιπόνμια σιγουριά ότι τα στοιχείατα οποία δίνουμε πιαείναι ασφαλή».
BHMA.nonews-news

Read more...

Λίφτινγκ για τα όρια ηλικίας...



"Λίφτινγκ" στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση κάνει το υπουργείο Εργασίας, χωρίς ωστόσο να αλλάζει τη βασική φιλοσοφία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
Μετά τη θύελλα αντιδράσεων, επιχειρείται μία πιο ήπια προσαρμογή στα νέα αυξημένα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, με κερδισμένους κυρίως όσους καταφέρουν να αποχωρήσουν το 2011. Για το ...
θέμα αυτό κατατέθηκαν χθες τροποποιήσεις επί του νομοσχεδίου στη Βουλή, με τις οποίες αλλάζει ο τρόπος αύξησης των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και των ορίων ηλικίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αλλαγή αυτή γίνεται μόλις έξι μέρες μετά την επίσημη παρουσίαση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, όπου προβλέπονταν διαφορικές ρυθμίσεις για την αναπροσαρμογή της ηλικίας συνταξιοδότησης!


Πάντως, οι αλλαγές αυτές δεν αλλάζουν το βασικό πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που προβλέπει σύνταξη με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας (από το 2013 ακόμα και για τις μητέρες ανηλίκων).

Εναλλακτικά, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη σε ηλικία 60 ετών, εφόσον βέβαια καταφέρουν να συμπληρώσουν 40 έτη δουλειάς.

Σημειώνεται πως από το νέο "τοπίο" του Ασφαλιστικού, προς το παρόν τουλάχιστον, εξαιρούνται οι υπάλληλοι της Βουλής.

Σε τροπολογία που κατατέθηκε χθες προβλέπεται πως τα ασφαλιστικά τους θέματα θα ρυθμιστούν από τον κανονισμό της Βουλής.

Αναλυτικά, οι κυριότερες αλλαγές που προβλέπονται στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση είναι οι ακόλουθες:

1. Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ. Η αύξηση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης από τις 10.500 στις 12.000 και του ορίου ηλικίας από το 58ο στο 60ό έτος γίνεται πιο "ήπια". Ετσι το 2011 θα απαιτούνται τελικά 10.800 ημέρες για την έξοδο, ενώ το όριο ηλικίας μένει στο 58ο έτος (αρχικά προβλέπονταν 11.100 ημέρες και το 59ο έτος).

2. Ασφαλισμένοι στα ειδικά Ταμεία και στα Ταμεία Τύπου (από το 1983 έως το 1992). Το 2011 θα απαιτούνται 36 έτη ασφάλισης και το όριο της ηλικίας παραμένει το 58ο έτος της ηλικίας. Πάντως μέχρι το 2015 η έξοδος θα γίνεται με 40 έτη ασφάλισης και τη συμπλήρωση του 60ού έτους.

3. Ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ. Το 2011 θα απαιτούνται 36 έτη ασφάλισης -και όχι 37 όπως αρχικά είχε προβλεφτεί- για έξοδο στα 60. Ωστόσο, στη συνέχεια η αύξηση των ορίων ηλικίας θα είναι τελικά δώδεκα -και όχι εννιά- μήνες τον χρόνο. Το 2015 η έξοδος θα γίνεται στα 60 με 40 έτη ασφάλισης.

4. Ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι). Και στην περίπτωση αυτή είναι πιο ομαλή η έξοδος για όσους αποχωρούν με 35ετία. Το 2011 θα απαιτούνται 36 έτη ασφάλισης και όχι 37, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση από το 2012 και μετά η αύξηση των ορίων ηλικίας θα είναι τελικά δώδεκα -και όχι εννιά- μήνες τον χρόνο. Στόχος είναι το 2015 η συνταξιοδότηση να γίνεται στα 60 με 40 έτη ασφάλισης.

5. Ασφαλισμένοι με 37 έτη ασφάλισης. Η συγκεκριμένη διάταξη διατηρείται και το 2011 (μάλιστα μένει να δούμε αν σε αυτά τα έτη θα υπολογίζεται και η διαδοχική ασφάλιση, που σήμερα δεν λαμβάνεται υπόψη). Τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης αυξάνονται από το 2012 μέχρι να φτάσουν τα 40 έτη.

Χωρίς αλλαγές
Για τις μητέρες ανηλίκων δεν υπάρχουν αλλαγές στα όρια ηλικίας, που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή.

Ετσι, από το 2011 έως και το 2013 η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξάνεται, προκειμένου πλήρης σύνταξη να χορηγείται στα 65 και μειωμένη στα 60.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, όσες ασφαλισμένες με ανήλικα παιδιά συμπληρώσουν φέτος 5.500 ημέρες ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα θεμελιώνουν δικαίωμα.

Ετσι, θα μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν όποτε και αν συμπληρώσουν το 55ο έτος της ηλικίας τους.

Για την ευκολότερη συμπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης, το υπουργείο δίνει από το 2011 τη δυνατότητα αναγνώρισης έως και επτά πλασματικών χρόνων.

Μεταξύ άλλων, οι ασφαλισμένοι μπορούν να αναγνωρίσουν τη στρατιωτική θητεία, τις σπουδές (εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει ρύθμιση και για όσους δεν πήραν τελικά το πτυχίο), τον χρόνο λοχείας, τον χρόνο ασθενείας, τον χρόνο ανεργίας αλλά και τη συμμετοχή στα προγράμματα stage (μέχρι έναν χρόνο).

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ ΕΘΝΟΣ.


Read more...

Κρυφές μειώσεις στις συντάξεις του ΙΚΑ φέρνει το νέο Ασφαλιστικό...



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Γεωργάκης
ΜΕΙΩΣΕΙΣ- ΣΟΚ έως και 50% στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ) λόγω της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού τους φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία που δόθηκαν από τους εκπροσώπους των εργαζομένων του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα των εκπροσώπων του ...
προσωπικού του ΙΚΑ, ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων είναι αποτέλεσμα της ακόλουθης μεθοδολογίας: το ΙΚΑ με βάση το ισχύον νομοσχέδιο δίνει συντάξεις με βάση την ασφαλιστική κλάση και τα ημερομίσθια. Η ασφαλιστική κλάση υπολογίζεται με βάση το τεκμαρτό μηνιαίο εισόδημα αφού λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη 5ετία αποδοχών από την τελευταία 10ετία του εργασιακού βίου. Οι ασφαλιστικές κλάσεις στο ΙΚΑ με το ισχύον νομοσχέδιο είναι 28. Οι ασφαλιστικές κατηγορίες που προτείνει το νέο νομοσχέδιο είναι 12. Συνεπώς για να συγκριθούν τα δύο ασφαλιστικά συστήματα προσαρμόστηκαν οι 28 ισχύουσες ασφαλιστικές κλάσεις σε 12.

Οι αποδοχές του συνόλου του εργασιακού βίου που προβλέπει ως βάση υπολογισμού το νέο σύστημα οδηγούν κατά μέσο όρο σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία από αυτήν που θα έπαιρνε ένας εργαζόμενος με βάση την τελευταία καλύτερη 5ετία. Αν υπολογίσουμε την κατάργηση των συμβάσεων εργασίας, τους προβλεπόμενους χαμηλούς μισθούς και τη μερική απασχόληση (τετράωρα κ.λπ.), η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, με αποτέλεσμα το σύνολο του εργασιακού βίου να οδηγεί σε ακόμα χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία. Συνεπώς λαμβάνουμε ως δεδομένο ότι ο υπολογισμός του συνόλου του εργασιακού βίου για την κατηγοριοποίηση σε ασφαλιστική κλάση οδηγεί σε μείωση από δύο έως πέντε κατηγορίες χαμηλότερα από αυτήν που θα κατατασσόταν κάποιος εάν υπολογιζόταν η καλύτερη τελευταία 5ετία του. Για τις ανάγκες της σύγκρισης πήραμε ως δεδομένο έναν μέσο όρο και μειώσαμε την ασφαλιστική κατηγορία του κάθε ασφαλισμένου κατά τρεις κατηγορίες. Οι συντάξεις μειώνονται έως και 50%.

Οπως τονίζει σε σχετική του δήλωση ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΙΚΑ Αττικής κ. Νίκος Χατζόπουλος, «το νομοσχέδιο χτυπάει τη μεσαία τάξη που έπειτα από κόπους μιας ζωής έφθανε τα τελευταία χρόνια του εργασιακού βίου να έχει ένα αξιοπρεπές εισόδημα και μπορούσε να ελπίζει και σε μία αξιοπρεπή σύνταξη. Τώρα ξαναγυρίζει αυτούς τους ανθρώπους σε συντάξεις πείνας και βασικής επιβίωσης». Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι το ποσοστό αναπλήρωσης μαζί με τη βασική σύνταξη φθάνει στο 64%.
ΝΕΑ.nonews-news


Read more...