Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Kόβουν κατά 50% την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων για τις εκλογές...



Τη μείωση της εκλογικής τους χρηματοδότησης από το κράτος κατά 50% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, δέχτηκαν ομόφωνα τα κόμματα, ενώ παράλληλα συμφώνησαν να μειωθεί κατά 30% το κόστος της εκλογικής δαπάνης.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε κατά τη... διάρκεια της συνεδρίασης της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών, ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου, υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη και τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας Αντώνη Αργυρού.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να μειωθεί το κόστος της εκλογικής δαπάνης κατά 30% σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Δηλαδή, το κόστος θα μειωθεί από τα συνολικά 60 εκ. ευρώ στα περίπου 40. Επίσης, τα κόμματα δέχθηκαν ομόφωνα τη μείωση της εκλογικής τους χρηματοδότησης κατά 50%, τουλάχιστον από τις προηγούμενες εκλογές (από 6 εκ. σε 3 εκ. συνολικά).

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης συζητήθηκε και το θέμα του χρόνου προβολής των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο από τους δημόσιους και ιδιωτικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και συμφωνήθηκε να γίνει η κατανομή με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου.

Επειδή αυτή τη φορά δεν υπάρχει η σταυροδοσία, σε ότι αφορά στο θέμα της προβολής των υποψηφίων βουλευτών, θα εφαρμοστούν οι κανόνες της δεοντολογίας μεταξύ των κομμάτων και των καναλιών υπό την εποπτεία του ΕΣΡ.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, κατά τη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, δόθηκε η ευκαιρία στους εκπροσώπους των κομμάτων να ανταλλάξουν απόψεις και για το θέμα των ντιμπέιτ, παρ' ότι η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα για το θέμα.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων, σχεδόν όλοι συμφωνούν στη διεξαγωγή των τηλεοπτικών αναμετρήσεων, αλλά όχι με την ίδια λογική...
iefimerida.gr


Read more...

Νίκη της Αριστεράς δεν σημαίνει έξοδο από το ευρώ, είπε ο Τσίπρας από το Βερολίνο

Απέκλεισε μονομερείς ενέργειες


  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )


Βερολίνο, Γερμανία
«Η εκλογή της Αριστεράς τον Ιούνιο δεν σημαίνει έξοδο από το ευρώ, αντιθέτως, θα δώσει την ευκαιρία να σώσουμε το ευρώ», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα στο Βερολίνο, από κοινού με τον πρόεδρο της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Κλάους Ερνστ και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας Γκρέγκορ Γκίζι.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το ευρώ κινδυνεύει από την συνέχιση της εφαρμογής του μνημονίου, ενός προγράμματος το οποίο, όπως είπε, λειτουργεί καταστροφικά.

«Η δική μας πρόταση, είναι πρόταση σωτηρίας. Η πιθανή εκλογή μας δίνει προοπτική σταθερότητας και όχι μεγαλύτερης αστάθειας από αυτήν που ήδη υπάρχει», δήλωσε και επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δύναμη που επιθυμεί την καταστροφή της Ευρώπης, αντιθέτως, είναι βαθιά φιλοευρωπαϊκή δύναμη, ίσως η μόνη σήμερα που συνειδητοποιεί ότι το μέλλον της Ευρώπης περνάει μέσα από διαφορετική στρατηγική.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν κερδίσει τις εκλογές, θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του και θα αλλάξει τους νόμους που δεν μπορούν να εφαρμοστούν με άλλους, διεκδικώντας «να συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ευρωπαϊκές λύσεις στο πρόβλημα του χρέους και για αλλαγή στρατηγικής».

«Θα πάμε με θέσεις και προτάσεις, θα ακούσουμε», υπογράμμισε και απέκλεισε το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφής, διευκρίνισε ωστόσο ότι «οφείλουμε να μην επιτρέψουμε να βρεθούμε στην ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την καταστροφή», διότι, όπως τόνισε, ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης δεν θα είναι απλή καταιγίδα.

«Βεβαίως σχεδιάζουμε, αλλά το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να προφυλαχθούμε. Η διάλυση της Ευρωζώνης δεν είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών. Δεν πρέπει μέσα από επιμονή ή λάθος να οδηγηθούμε στην καταστροφή», δήλωσε και επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενημερώνει τον λαό για τις θέσεις του, αλλά και για τις δυσκολίες.

«Ο δρόμος που καλούμε τον λαό να βαδίσει δεν είναι εύκολος, αλλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Θα τηρήσουμε αυτά που λέμε προεκλογικά. Δεν θα γίνουμε όπως ο κ. Σαμαράς, που άλλα έλεγε πριν, εναντίον του μνημονίου, διέγραψε μάλιστα και στέλεχος για αυτόν τον λόγο και τώρα είναι υπέρμαχος του μνημονίου και το επαναφέρει.»

» Η δύναμή μας είναι η συνέπεια, το γεγονός ότι μιλούμε τη γλώσσα της αλήθειας και ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει εάν εκλεγεί, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να πείσει ότι δεν μπορούμε να επιμένουμε στο λάθος, ότι «δεν ήταν κακός ο μάγειρας, αλλά έφταιγε η συνταγή» και ότι η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη της Ευρώπης και όχι την τιμωρία της.

«Αγωνιζόμαστε για να επιστρέψει η βασική αξία, η Δημοκρατία, ως κύριο συστατικό, ως θεμέλιος λίθος της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η άνοδος της Αριστεράς είναι ευκαιρία προκειμένου οι ηγεσίες να ταρακουνηθούν και να συνειδητοποιήσουν τον αδιέξοδο δρόμο στον οποίο βαδίζουν», υπογράμμισε κατ' επανάληψη.

Αναφερόμενος στους άξονες της πολιτικής του, έκανε λόγο για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, μεταξύ άλλων στον δημόσιο τομέα, στο φορολογικό σύστημα, στην πάταξη της παραοικονομίας, στην ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας, αλλά επισήμανε ότι για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να σταματήσει η καταστροφή της οικονομίας.

Απευθυνόμενος μάλιστα στους Γερμανούς πολίτες, σημείωσε ότι μόνο έτσι θα σταματήσουν κι εκείνοι να ρίχνουν χρήμα σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο και θα πάρουν κάποτε τα χρήματά τους πίσω.

Επαναφέροντας την πρότασή του για αναπτυξιακά μέτρα, για ένα Σχέδιο Μάρσαλ, όπως είπε, για την έκδοση ευρωομολόγου και για την απευθείας δανειοδότηση των κρατών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αυτά τα θέματα συζητούνται πλέον και στις Συνόδους της G-8, αλλά εμφανίστηκε μάλλον απαισιόδοξος σχετικώς με το εάν είναι πιθανό να ληφθούν θετικές αποφάσεις στην αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον γερμανικό λαό για την αλληλεγγύη του και τόνισε ότι δεν πρόκειται για πόλεμο μεταξύ λαών ή εθνών, ενώ κάλεσε τους Γερμανούς να δείξουν έμπρακτα αυτή την αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, επιλέγοντας αυτό το καλοκαίρι την Ελλάδα για τις διακοπές τους και υποσχόμενος «ελληνική ζεστή και ανθρώπινη φιλοξενία».

Ερωτηθείς δε για την πρόταση δημοψηφίσματος που φέρεται να υπέβαλε η Καγκελάριος της Γερμανίας, ο πρόεδρος του Συνασπισμού δήλωσε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει τι πραγματικά συνέβη, αλλά τόνισε ότι είναι προφανές ότι «μια από τις δύο πλευρές δεν λέει την αλήθεια».

Αν, ωστόσο, η πρόταση έγινε, πρόκειται, τόνισε, για λάθος.

«Έχουμε Σύνταγμα, διαδικασίες, πολιτικές δυνάμεις. Θα ήταν άλλωστε άστοχο. Η παραμονή στο ευρώ δεν αμφισβητείται από την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Το αποτέλεσμα θα ήταν δεδομένο», ανέφερε και εξέφρασε την άποψη ενδεχομένως στην σκέψη της κυρίας Μέρκελ να ήταν η πρόθεση να βοηθήσει τους ομοϊδεάτες της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι όμως θα απενοχοποιείτο πλήρως η ψήφος προς τον ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από την ηγεσία της γερμανικής Αριστεράς, κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής του στο Βερολίνο, συνάντησε ακόμη τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν.

Όπως διευκρίνισε, είχε ζητήσει συναντήσεις με όλα τα κόμματα του γερμανικού Κοινοβουλίου και βρίσκεται πάντα στην διάθεση των Χριστιανοδημοκρατών, εάν επιθυμούν επικοινωνία.

Σε ό,τι αφορά την ίδια την Άγκελα Μέρκελ, σημείωσε ότι είναι δικαίωμά της να τηρεί το πρωτόκολλο σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις μόνο με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΣΤΗ ΝΔ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΑΝ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ-ΜΑΡΚΑΚΗΣ


Συνεχίζονται οι προσχωρήσεις πρώην βουλευτών του ΛΑΟΣ στη Νέα Δημοκρατία. Μετά τους κ.κ. Πλεύρη και Ανατολάκη, επισημοποιήθηκε η προσχώρηση δύο ακόμη πρώην βουλευτών του ΛΑΟΣ, του Κυριάκου Βελόπουλου και του...
Παύλου Μαρκάκη.

Οι δύο πρώην βουλευτές είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τον ενημέρωσαν ότι ανταποκρίνονται στο κάλεσμά του για πανστρατιά των Ευρωπαϊκών δυνάμεων και προσχωρούν στο κόμμα.fimotro

Read more...

Επίθεση Κατσέλη στον Βενιζέλο για τις συμβάσεις εργασίας...



Αυστηρή κριτική άσκησε η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη, στον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ Ευάγγελο Βενιζέλο. Αφορμή στάθηκε το άρθρο του μνημονίου που αναφέρεται στην κατάργηση των συμβάσεων εργασίας και τις επιπτώσεις που αυτό έχει στον εργασιακό χάρτη της χώρας, με ό,τι...

αυτό συνεπάγεται.

«Ο κ. Βενιζέλος ήρθε στα λόγια μου» είπε για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η κυρία Κατσέλη και πρόσθεσε:

«Τότε ο κ. Βενιζέλος επέμενε πως δεν γινόταν αλλιώς. Για τη διαφωνία μου με διέγραψε από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Σήμερα λέει ότι η υπογραφή του άρθρου ήταν αποτέλεσμα πιέσεων συγκεκριμένων εγχώριων επιχειρηματιών. Αυτό από μόνο του εξηγεί πολλά και βάζει τα πράγματα στη θέση τους».

Συνεχίζοντας η Πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, τάχθηκε υπέρ της συμπόρευσης και της συνεργασίας με ακηδεμόνευτα κόμματα, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκείνες τις προϋποθέσεις για μία τέτοια συνεργασία και όλα αυτά τη στιγμή που κορυφώνονται οι προεκλογικές διεργασίες των κομμάτων με προσχωρήσεις στελεχών είτε προς τα δεξιά, είτε προς τα αριστερά...
www.prionokordela.gr


Read more...

Δελτίο Τύπου για τη συνέντευξη Προέδρου ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Λούκας Τ. Κατσέλη στη ΝΕΤ 22/05/2012


«Το διακύβευμα των προσεχών εκλογών δεν είναι «Ευρώ ή Δραχμή», αλλά αν θέλουμε στις 18 Ιουνίου μία ελεγχόμενη, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που θα συνεχίσει την ίδια πολιτική ή μία ακηδεμόνευτη κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο», τόνισε η Πρόεδρος της «Κοινωνικής Συμφωνίας» Λούκα Τ. Κατσέλη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ και στους δημοσιογράφους Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένα Κατσίμη .
Όπως, τόνισε η κα Κατσέλη, «το δίλημμα «Ευρώ ή Δραχμή» δεν είναι μόνο ψευδεπίγραφο, αλλά αποτελεί ένα όπλο που εναποθέτουν οι γύπες των αγορών στα χέρια «αφελών» πολιτικών για να αποσταθεροποιούνται οι αγορές και να κερδίζουν οι ίδιοι». Ανέφερε ως παράδειγμα του κερδοσκοπικού παιχνιδιού που εκτυλίσσεται, το γεγονός ότι ένας μόνο κερδοσκοπικός οίκος εισέπραξε τις τελευταίες ημέρες περίπου 400 εκατ. ευρώ από την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να αποπληρώσει στο 100% της ονομαστικής του αξίας το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ που έληγε.
«Στις 6 Μαΐου», υπογράμμισε,  «η ψήφος δεν ήταν μόνο μία καταδίκη στην πολιτική της λιτότητας και της ύφεσης, επεσήμανε η κα Κατσέλη, αλλά ήταν μία βαθύτατα αντικαθεστωτική και αντισυστημική ψήφος, ενάντια στα δύο κατ’ επάγγελμα κυβερνητικά κόμματα, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., τα οποία αθροιστικά έλαβαν μόλις 32%.
«Γι’ αυτό και η επιλογή στις 17 Ιουνίου», επεσήμανε  η κα Κατσέλη, «είναι μεταξύ δύο πόλων: από τη μια μεριά οι καθεστωτικές νεοφιλελεύθερες δυνάμεις του κυβερνητισμού, δηλαδή ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και όσοι συσπειρώνονται γύρω τους, και από την άλλη οι ασύντακτες κοινωνικές δυνάμεις που είτε αποχωρούν από το ΠΑΣΟΚ είτε είναι ήδη ενταγμένες κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ ή σε άλλα προοδευτικά κόμματα, δηλαδή την ΔΗΜΑΡ, τους Οικολόγους Πράσινους κ.λ.π.».
«Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ», είπε η κα Κατσέλη «επιδιώκει τη συστράτευση όλων των γνήσια προοδευτικών κομμάτων για τη συγκρότηση ενός  ενιαίου προοδευτικού και αριστερού πόλου, που θα στηρίζεται και θα κινητοποιεί μια ευρύτατη κοινωνική πλειοψηφία».
 «Διερευνούμε», όπως ανέφερε η κα Κατσέλη, «τη δυνατότητα για εκλογική συνεργασία με τα κόμματα που θέλουν να συνεργαστούν, προεξάρχοντος του ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση σύγκλισης πάνω σε συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις, διατηρώντας την αυτονομία του πολιτικού λόγου της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ αλλά και την οργανωτική της αυτοτέλεια».
Τέλος, η κα Κατσέλη ανακοίνωσε ότι η ίδια δεν θα συμμετέχει σε κανένα ψηφοδέλτιο στις επικείμενες εκλογές, επισημαίνοντας: «Η κα Μπακογιάννη προτίμησε τη Βουλή, εγώ προτιμώ και εμείς ,ως κόμμα,  προτιμάμε την κοινωνία. Και απλά για να μην υπάρχει και καμία δεύτερη σκέψη στο μυαλό κανενός, εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να συμμετέχω σε κανένα ψηφοδέλτιο για τις επόμενες εκλογές, γιατί θέλω ως πρόεδρος της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ να βγω να πω στον κόσμο, να   το τι κρύβεται πίσω από αυτές τις εκλογές, ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών και γιατί ο κόσμος πρέπει να μην φοβηθεί και να στηρίξει ακηδεμόνευτες δυνάμεις»

Read more...
ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΤΑ ΗΛΥΣΙΑ ΠΕΔΙΑ

«Όχι» σε δημοψήφισμα από Βενιζέλο και Ολάντ


«Όχι» σε δημοψήφισμα από Βενιζέλο και Ολάντ
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φρανσουά Ολάντ είχε για περίπου σαράντα λεπτά στο Παρίσι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευ. Βενιζέλος. Στη συνάντηση, που συμμετείχε και ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε, μεταξύ άλλων, στον γάλλο πρόεδρο τις βασικές θέσεις του για την αναπτυξιακή πολιτική της Ελλάδας.

Μετά τη συνάντηση με δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως «υπάρχει κοινή θέση με τον κ. Ολάντ στο θέμα του δημοψηφίσματος αφού και οι δύο απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

«Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, ανήκουμε στη μεγάλη οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Είναι φυσιολογικό να συζητάμε μεταξύ μας και σε βάθος την κατάσταση της Ευρωζώνης. Ο κ. Ολάντ ενδιαφέρεται πραγματικά για την Ελλάδα και θέλει να βοηθήσει τη χώρα μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση κανονίστηκε σε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ανδρών αργά χθες το βράδυ και έπειτα από την ενόχληση που προκλήθηκε στα Ηλύσια Πεδία από τις υποτιμητικές δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα για τον κ. Ολάντ κατά την επίσκεψή του στη γαλλική πρωτεύουσα τη Δευτέρα, όπου τον αποκάλεσε «Ολαντρέου».

Κατόπιν αυτού υπήρξε επικοινωνία της γαλλικής προεδρίας με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κατά την οποία απευθύνθηκε εσπευσμένη πρόσκληση προς τον πρόεδρο του ΠAΣΟΚ.

Mάλιστα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως το ρόλο του διαμεσολαβητή ώστε να προγραμματιστεί η συνάντηση ανέλαβε ο πρωήν πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Στη συνεχεία ο κ. Βενιζέλος θα κατευθυνθεί στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΕΣΚ.

Υπενθυμίζεται πως μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ο κ. Τσίπρας είχε ζητήσει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, ωστόσο η επίσημη απάντηση από την γαλλική προεδρία ήταν πως «ο κ. Ολάντ δεν πραγματοποιεί συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων».http://newpost.gr

Read more...

Ψωμιάδης: Ο Τσίπρας είναι «ιμιτασιόν Ανδρέας Παπανδρέου»



Ψωμιάδης: Ο Τσίπρας είναι «ιμιτασιόν Ανδρέας Παπανδρέου»
«Ιμιτασιόν Ανδρέα Παπανδρέου» και «θαθανδρέου του 2012» αποκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα ο υπεύθυνος της προεκλογικής δραστηριότητας της ΝΔ στη βόρεια Ελλάδα Παναγιώτης Ψωμιάδης, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «στρατολόγησε» τη Χρυσή Αυγή με τα επεισόδια και τις καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας.

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις- Αλέξη δώσ' τα όλα» επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, στη Θεσσαλονίκη, έχοντας δίπλα του τον πρώην υφυπουργό Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο και τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης της ΝΔ Δημήτρη Τσάμη.

Ο κ. Ψωμιάδης καταλόγισε στο ΣΥΡΙΖΑ ανευθυνότητα, εξέφρασε την ανησυχία ότι μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου μπορεί να προκύψουν «επικίνδυνες καταστάσεις» και είπε πως «δεν θα αφήσουμε τη χώρα να γίνει Βόρεια Κορέα».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΝΔ θα έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές, με μεγάλη διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ και απηύθυνε σε όλα τα στελέχη και μέλη της παράταξης πρόσκληση να συσπειρωθούν, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση που βρήκε η έκκληση του κ. Σαμαρά και τόνισε την ανάγκη να ανέβει η ψυχολογία στη ΝΔ.

Ο κ. Ψωμιάδης είπε ότι μιλάει με τον Πάνο Καμμένο, τον Γιώργο Καρατζαφέρη και στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Για τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων σημείωσε ότι είναι αβέβαιο το μέλλον του, είπε ότι ο κ. Καμμένος το «τράβηξε το σχοινί» και πως η δραστηριοποίηση του κ. Ψωμιάδη βάζει φρένο στις διαρροές ψηφοφόρων από τη ΝΔ προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Πηγή: in.gr

Read more...

«Το ελληνικό κατεστημένο έχει συνηθίσει σε ηγέτες επαίτες»...



Δριμεία επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στον Αντώνη Σαμαρά...
«Όσον αφορά τις σημερινές δηλώσεις του κ. Αντ. Σαμαρά για τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, θέλουμε να υπογραμμίσουμε πως το πολιτικό και εκδοτικό κατεστημένο της χώρας έχει συνηθίσει σε ηγέτες επαίτες και ικέτες απέναντι στους... ευρωπαίους, να στέκονται προσοχή, όπως ο κ. Γ. Α. Παπανδρέου μπροστά στην κα Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί στις Κάννες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε απάντηση των δηλώσεων Σαμαρά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το νέο στοιχείο που αναδεικνύεται από τη συζήτηση που διεξάγεται σήμερα στην Ευρώπη είναι ότι μετά από δεκαετίες αμφισβητείται ο μονόδρομος των νεοφιλελεύθερων συνταγών και των αντικοινωνικών πολιτικών λιτότητας.

Ο αγώνας που διεξάγεται σήμερα στην Ελλάδα για την ακύρωση και την ανατροπή των πολιτικών του μνημονίου συναντιέται με τον αγώνα της ευρωπαϊκής Αριστεράς και των ευρωπαίων εργαζομένων ενάντια στη σημερινή Ευρώπη της τραπεζοκρατίας, της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους και των μεγάλων ανισοτήτων.

Όσον αφορά τις σημερινές δηλώσεις του κ. Αντ. Σαμαρά για τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, θέλουμε να υπογραμμίσουμε πως το πολιτικό και εκδοτικό κατεστημένο της χώρας έχει συνηθίσει σε ηγέτες επαίτες και ικέτες απέναντι στους ευρωπαίους, να στέκονται προσοχή, όπως ο κ. Γ. Α. Παπανδρέου μπροστά στην κα Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί στις Κάννες.

Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι ο ελληνικός λαός από δω και μπρος θα εκπροσωπείται με αξιοπρέπεια στην Ευρώπη».
newsbeast.gr


Read more...

“Για να βγείτε από το ευρώ, πρέπει να βγείτε από την Ε.Ε.”

Ξεκάθαρη η Μαρία Φέκτερ


 
 
Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ συνήθως δεν μασάει τα λόγια της και για αυτό έχει κατηγορηθεί από πολλούς Αυστριακούς πολιτικούς. Σήμερα, σε συνέντευξή της στο protothema.gr εξηγεί ότι: «Η Ελλάδα είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να βγει από το τέλμα. Αλλά οι Έλληνες πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι εάν φύγουν από το ευρώ θα φύγουν από την Eυρωπαϊκή Ένωση. Στην συνέχεια εάν θέλουν να ξαναγυρίσουν στο ευρώ θα πρέπει να υποβάλλουν αίτημα από την αρχή...».

Η συνέντευξή της έχει ως εξής:

Πολλοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει εκτός ευρώ και να γυρίσει στην νέα δραχμή. H Ελλάδα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη ή από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Προσέξτε. Είναι τεχνικά αδύνατο να εγκαταλείψει κανείς την ευρωζώνη. Μόνο από την ΕΕ μπορεί κάποιος να εξέλθει εάν θέλει. Άλλα θα σας έλεγα ότι είμαι αντίθετη με μια τέτοια κίνηση. Δεν μπορείς να εγκαταλείψεις την ευρωζώνη. Μπορείς να φύγεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό η συνθήκη το προβλέπει. Αν φύγεις από την ΕΕ, έχεις φύγει και από την ευρωζώνη.  Εάν το θέλει αυτό μια χώρα πρέπει να σκεφτεί δίπλα γιατί στην συνέχεια και πάλι εάν θελήσει να επανέλθει τότε θα χρειαστεί να καταθέσει εκ νέου αίτημα ένταξης.

Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι πλέον προβληματική;
Από την μια χρειάζονται μεταρρυθμίσεις άλλα και το μνημόνιο είναι σκληρό... Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για τις μεταρρυθμίσεις, όπως συνέβη και με τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπου η αλλαγή διήρκεσε τουλάχιστον δέκα χρόνια. Για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων η Αυστρία παρέχει «αναπτυξιακή βοήθεια», όπως για παράδειγμα στην διοργάνωση υποδομών στις οικονομικές υπηρεσίες, στο πρόβλημα ασύλου ή στις ιδιωτικοποιήσεις.

Ποια είναι κατά την γνώμη σας η αιτία των άσχημων συνθηκών για την Ελλάδα;
Ο υπέρογκος  και αναποτελεσματικός δημόσιος  τομέας, η διασπάθιση δημόσιου χρήματος από δημόσιους υπαλλήλους και τη σπατάλη του εύκολα δανεισμένου χρήματος πριν την κρίση.  Για παράδειγμα στον τομέα του τουρισμού, ενώ πριν 15 χρόνια η Ελλάδα βρισκόταν μπροστά από την Τουρκία, αυτή την έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό, ανεβάζοντας την ποιότητα και επεκτείνοντας την τουριστική περίοδο σε όλη τη διάρκεια του έτους. Από αυτό το παράδειγμα, μπορεί κανείς να καταλάβει το τι συνέβη. Επίσης μεταξύ άλλων υπάρχει η απουσία κτηματολογίου, πρόβλημα με την φοροδιαφυγή. Από την άλλη και οι νεότεροι περιμένουν μια θέση στο Δημόσιο, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα για ανάπτυξη επιχειρηματικότητας, ενώ, όταν υπάρχει, προκύπτουν εμπόδια, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των οδηγών ταξί που απεργούν ενάντια στο άνοιγμα του επαγγέλματός τους.

Φταίνε όμως και τα πολιτικά κόμματα;
Ναι. Ενα άλλο πρόβλημα της Ελλάδος είναι ότι οι παλιές γενιές κυριαρχούν στην κοινωνία, η νεότερη γενιά αδυνατεί ή δεν θέλει να δραστηριοποιηθεί.  Θέλω επίσης να πω ότι οι ελληνικές πολιτικές δομές είναι περίεργες: στη διάρκεια πολλών χρόνων, μόνον δύο οικογένειες κυβέρνησαν: Καραμανλής, Παπανδρέου, Καραμανλής, Παπανδρέου.  Γι΄αυτό δεν θέλω να πω σε ποιον ανήκει περισσότερο το φταίξιμο για την καταστροφή.

Η Αυστρία δεν ωφελείται από τα πακέτο βοήθειας που δίνει στην Ελλάδα;
Σε σχέση με τα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα, βοηθώντας τους Έλληνες επωφελείται η Αυστρία. Xωρίς αυτή τη βοήθεια θα κινδύνευε με μεγάλη αποτυχία τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το ευρώ.

Η Αυστρία θα αντιμετωπίσει προβλήματα εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει πλήρως;
Υπάρχει μια πιθανότητα να χρεοκοπήσει η Ελλάδα και η Αυστρία  θα πρέπει να ανταποκριθεί στις δανειακές εγγυήσεις της. Και σας το λέω αυτό καθώς η κρατική τράπεζα  Kommunalkredit,  θα χρειαστεί ξαφνικά πολλά χρήματα. (Η Kommunalkredit, που ειδικεύεται στη χρηματοδότηση σχεδίων υποδομών, κρατικοποιήθηκε το 2008 μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και τα υψηλού κινδύνου στοιχεία του ενεργητικού της διοχετεύτηκαν σε μια χωριστή τραπεζική μονάδα). Η τράπεζα αυτή πριν το PSI + είχε στην κατοχή της (και οι δυο μονάδες) τίτλους ελληνικού χρέους ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, κυρίως με τη μορφή κρατικών ομολόγων ή ασφαλίστρων κινδύνου. Τώρα το ποσό αυτό είναι πέριξ των 500 εκατ ευρώ.

Έχω μια απορία. Η Αυστρία δεν κερδίζει από τα χρήματα που δανείζει την Ελλάδα;
Μέχρι τώρα  δεν θα έλεγα πως η Αυστρία έχει κερδίσει χρήματα από τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Η μείωση του επιτοκίου που αποφασίστηκε για την Ελλάδα, περιόρισε τα έσοδα για την Αυστρία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως θα χάνει χρήματα. Είμαστε ικανοποιημένοι με  τη συμφωνία στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, με την οποία επιτεύχθηκε η τήρηση του κανόνα 130/120, δηλαδή αφενός να μην υπερβεί το νέο πακέτο τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ και αφετέρου το ελληνικό χρέος να μειωθεί έως το 2020 στο 120% του ΑΕΠ.
Με τον  τρόπο αυτό οι Έλληνες έχουν περισσότερα χρήματα και χρόνο, ώστε να εξασφαλίσουν τη ρευστότητα τους, ενώ η χώρα πρέπει να «ακολουθήσει ένα δρόμο που θα εξασφαλίζει την επιβίωσή της».


Ένα στέλεχος του κόμματός σας, o Κριστόφ Λάιτλ, πρότεινε η Ελλάδα να πουλήσει απομακρυσμένα και ακατοίκητα νησιά για να ξεχρεώσει. Εσείς συμφωνείτε;
Είναι προκλητική η πρόταση αυτή του προέδρου του Αυστριακού Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Λάιτλ. Δεν θα ήθελα να την σχολιάσω.protothema.gr

Read more...

Οι εισαγγελείς βλέπουν τον Γιάννη Σμπώκο και ψάχνουν τον «Βούδα» και τον «χοντρό» στο ημερολόγιο του Άκη



Οι εισαγγελείς βλέπουν τον Γιάννη Σμπώκο και ψάχνουν τον «Βούδα» και τον «χοντρό» στο ημερολόγιο του Άκη
Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη ροή του πολιτικού χρήματος περιλαμβάνονται σε 18 ημερολόγια του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, που κατασχέθηκαν μετά τη σύλληψη του στο σπίτι του και στο γραφείο του.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρεται συνεχώς στον πρώην συνεργάτη του Γιάννη Σμπώκο, ζητώντας του να επιστρέψει ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ σε άλλες συνομιλίες κάνει λόγο για 10 εκατομμύρια ευρω που είχε συμφωνήσει να κατατεθούν στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, στις σημειώσεις του μιλά για πολιτικό χρήμα και λογαριασμούς που βρίσκονται σε Ρωσία, Ουκρανία, Ιταλία και Ελβετία.

Σε ότι αφορά στον Γιάννη Σμπώκο ο Άκης Τσοχατζόπουλος μέμφεται τον πρώην συνεργάτη του γιατί δεν του δίνει ένα εκατομμύριο ευρώ και δεν του παραδίδει κάποιες «συμφωνημένες επιστροφές».

Ο πρώην υπουργός, στο ημερολόγιό του επιχειρεί, χωρίς αποτέλεσμα, μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδημου να επηρεάσει τις δικαστικές αρχές, για να κλείσει θετικά υπέρ αυτού την υπόθεση του.
Για αυτό το λόγο, πολλές αναφορές στις προσωπικές του σημειώσεις γίνονται και σε ονόματα δικαστών που χειρίστηκαν την  υπόθεσή του καθώς και σε δικαστικούς, που φέρονται να «στηρίζουν» εισαγγελείς. 

Στο ημερολόγιο του κ. Τσοχατζόπουλου υπάρχουν αναφορές ονομάτων δημοσιογράφων, πολιτικών και επιχειρηματιών για ραντεβού που σχεδίαζε να έχει μαζί τους με σκοπό τις χρηματικές συναλλαγές.
Πιο αναλυτικά, στο τμήμα των σημειώσεων αυτών, χειρόγραφες, σε λευκές σελίδες, ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρεται σε πρώην συνεργάτη του, προς τον οποίο γράφει «Ρε Γιάννη», ο οποίος δεν του παραδίδει τις «συμφωνημένες επιστροφές» των ετών 2009 , 2010 και 2011 , ύψους 900.000 ευρώ.

Αναφορές γίνονται, επίσης, και σε κάποια πρόσωπα με τα ψευδώνυμα «Βούδας» και «Χοντρός», τα οποία βρίσκονται στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών.

Μάλιστα αναφερόμενος στον «Γιάννη» εξηγεί πως το ποσό ήταν 1 εκατομμύριο «που συμφωνήθηκε και αποδέχθηκα επίσημα από τους ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΣΟΥ» και από το οποίο πήρε μόνο μερικές χιλιάδες ευρώ.

Χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός αναφέρεται σε χρήματα από «επιτυχή» συνεργασία που είχε με το πρόσωπο αυτό τα έτη 1997-1998 και 1998-2000, ενώ κάπου προσθέτει και την 4ετία 2000-2004 και σημειώνει: Πριν δύο χρόνια σου πρότεινα , αποδέσμευση και εκκαθάριση της παλιάς μας συνεργασίας και αρνήθηκες έμπρακτα να το προχωρήσεις. Η μη επιστροφή από το 2010, παρά τις υποσχέσεις σου και τις συμφωνίες των 900.000 ευρώ, που εγκρίθηκαν από τους δικούς σου, αρχές 2010, ήταν η μεγαλύτερη ζημιά για εμένα. Με ζημίωσες σχεδιασμένα, γιατί κάθε μήνα κάλυπτα τα «υποσχόμενα» από το απόθεμα μου».

Σε ένα σημαντικό επίσης σημείο των σημειώσεων του πρώην υπουργού που αφορούν τον πρώην συνεργάτη του γίνεται αναφορά σε «μεσολαβητή» που βρήκε: «Φρόντισα επίσης να υπάρξει σοβαρός και ισχυρός «μεσολαβητής» να μας στηρίξει με παρεμβάσεις του και στην Δικαιοσύνη και στις αναγκαίες λειτουργίες υλοποίησης κοινών επιλογών μας».
Για το ΠΑΣΟΚ, σε κάποιες σημειώσεις του ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρεται σε «διαρκή υπονόμευση» από το 2004 έως το 2007.

Δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η αποκωδικοποίηση των σημειώσεων του πρώην υπουργού θα φέρει ενώπιον του ανακριτή νέα πρόσωπα με την ιδιότητα του κατηγορούμενου για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ενώ ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο απαγγελίας και άλλων αδικημάτων.



Σχετικές φωτογραφίες:



ak29898.jpghttp://newpost.gr

Read more...

Έτοιμος για «σύγκρουση» με την Μέρκελ ο Αντώνης Σαμαράς

ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΛΚ ΜΕ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΠΛΟΚ»



Έτοιμος για «σύγκρουση» με την Μέρκελ ο Αντώνης Σαμαράς
Στη συγκρότηση ενός μετώπου των ευρωπαϊκών «αναπτυξιακών δυνάμεων» ποντάρουν στην ΝΔ, προκειμένου να ενταθούν οι πιέσεις απέναντι στο Βερολίνο ώστε να προχωρήσει άμεσα στην αναπροσαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρώπη, προτάσσοντας πολιτικές ενίσχυσης των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Με αυτόν ως κεντρικό στόχο μεταβάινει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Α. Σαμαράς, προκειμένου να μετάσχει στην αυριανή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Τα δεδομένα για τον Πρόεδρο της ΝΔ έχουν προφανώς διαφοροποιηθεί αισθητά από το παρελθόν, όταν επέστρεφε από την βελγική πρωτεύουσα με ...ματια μαυρισμένα και πλευρά σπασμένα από το «πολιτικό ξύλο» που είχε φάσει από τους ομοϊδεάτες του στο ΕΛΚ.

Σταδιακά, στην Ευρώπη, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η κατανόηση του αδιεξόδου στο οποίο οδηγεί η ακολουθούμενη πολιτική, διαμορφώνει πολιτικές συμπεριφορές που δικαιώνουν τα όσα έλεγε ο Σαμαράς. Αυτό όμως δε φαίνεται ακόμη να έχει λειτουργήσει ως ανάχωμα στις δημοσιονομικές αντιλήψεις του σκληρού άξονα Γερμανίας- Ολλανδίας- Φνλανδίας.

Στο διεμβολισμό αυτού ακριβώς του άξονα στοχεύει πλέον η στρατηγική της Συγγρού, με την απαραίτητη βοήθεια των άλλων δύο χωρών που βρίσκονται υπό τον πέλεκυ του Μνημονίου – Πορτογαλία και Ιρλανδία- αλλά και της Ισπανίας, τα οικονομικά της οποία βρίσκονται σε εξίσου δυσχερή θέση και μόνο τυπικοί λόγοι κρατούν τη γιγαντιαία αυτή οικονομία εκτός του μηχανισμού στήριξης.

Ο κ. Σαμαράς πλέον αναμένει στην αυριανή Σύνοδο αλλά και το δείπνο, να έχει τη στήριξη των κ.κ. Ραχόι, Κοέλιο και Κένι (πρωθυπουργοί της Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας αντίστοιχα) καθώς και την ενισχυμένη υποστήριξη της αναπτυξιακής κατεύθυνσης από τον νέο Γάλλο Πρόεδρο κ. Ολάντ.

Επιπρόσθετα, ως μοχλός πίεσης προς το Βερολίνο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το ιρλανδικό δημοψήφισμα της 31ης Μαΐου για το δημοσιονομικό σύμφωνο. Καίτοι το κλίμα δείχνει να γέρνει προς την υπερψήφισή του από τους Ιρλανδούς, πολιτικές γκάφες των προηγούμενων ημερών αλλά και η έντονη αντιμνημονιακή ρητορική του Σιν Φέιν, ενδεχομένως ανατρέψει την ισορροπία.

Ενώπιον του κινδύνου αυτού –που θα αποδομήσει πολιτικά αφ’ ενός τον κ. Κένι, του οποίου η κυβέρνηση διαρκώς λαμβάνει τα εύσημα της τρόικας για την ορθή εφαρμογή του Μνημονίου και αφ’ ετέρου την κ. Μέρκελ- το Βερολίνο πιθανώς αναγκαστεί να αναθεωρήσει τη στάση του και να αφήσει ανοιχτό παράθυρο για αλλαγές στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική.


Πάνος Ρασσιάς 
http://newpost.gr

Read more...

Ξεκίνησε προεκλογική εκστρατεία



Την προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε ήδη το ΚΚΕ με συγκεντρώσεις και ανοιχτές ομιλίες σε όλη την Ελλάδα.
Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει στις 9 το βράδυ σε ανοιχτή συγκέντρωση του κόμματος στη Πάτρα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Την Τετάρτη το πρωί  στις 11 θα πραγματοποιήσει επίσκεψη  στην Ελληνική Στατιστική Αρχή , όπου θα πραγματοποιήσει ομιλία στους εργαζόμενους .
Την Πέμπτη η κ. Παπαρήγα θα μιλήσει  σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Πέτρουλα, στον Κολωνό.
Και την Παρασκευή θα μιλήσει σε συγκέντρωση ναυτεργατών στο πλοίο «FESTOS PALACE».enikos.gr

Read more...

Τελεσίγραφο Τζήμερου σε Μάνο: «Αν δεν διώξεις τον Βαλλιανάτο, φεύγω εγώ»...



Καζάνι που βράζει φαίνεται να είναι ο φιλελεύθερος μεταρρυθμιστικός χώρος λίγο μετά την ανακοίνωση του «γάμου» μεταξύ του Στέφανου Μάνου και του Θάνου Τζήμερου, καθώς ο πρόεδρος της «Δημιουργίας, Ξανά!» δεν επιθυμεί την παρουσία του Γρηγόρη Βαλλιανάτου στο...

νέο πολιτικό σχηματισμό.

Δεν πρόλαβαν να περάσουν μερικές ώρες από την ανακοίνωση της συμπόρευσης των δύο κομμάτων και φαίνεται πως οι διεργασίες στο εσωτερικό της «Δράσης» και της «Δημιουργίας, Ξανά!» είναι πυρετώδεις. Ο Θάνος Τζήμερος ανακοίνωσε μέσω του facebook ότι δεν επιθυμεί την συμπόρευση του προέδρου της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, Γρηγόρη Βαλλιανάτου, απειλώντας ότι αν το θέμα δεν επιλυθεί άμεσα η συνολική συνεργασία θα ακυρωθεί.

Συγκεκριμένα ο κ. Τζήμερος έγραψε τα εξής:

«ΒΑΛΙΑΝΑΤΟΣ Διαφωνούμε με τη συμμετοχή του καθέτως, οριζοντίως, διαγωνίως και με όποια άλλη κατεύθυνση θέλετε. Εκτιμούμε το χιούμορ του, την ευρυμάθειά του, τον θεωρούμε πετυχημένο ως ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων – αλλά μέχρι εκεί. Ελπίζουμε το θέμα να διευθετηθεί μέχρι αύριο. Θα ενημερωθείτε. Αν δεν διευθετηθεί, η συνολική συνεργασία ακυρώνεται».

Όπως ήταν αναμενόμενο ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος απάντησε μέσω facebook, λέγοντας πως «δεν διαπραγματεύτηκα ποτέ τις αξίες μου στη ζωή! …και δεν θα το κάνω τώρα!».

parapolitika.gr


Read more...

Δημοψήφισμα(!) θέλει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ

Αν αποτύχει η επαναδιαπραγμάτευση...



 
 
"Δημοψήφισμα" αν αποτύχει η ιδέα της... επαναδιαπραγμάτευσης και η χώρα βρεθεί μπροστά στην επώδυνη επιλογή της εξόδου από το ευρώ, είναι η νέα γραμμή που εκφράζουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση του Συνασπισμού να ζητήσει δημοψήφισμα μετά τις εκλογές εκφράστηκε από τον Νίκο Βούτση με τέτοια ευκολία που προκάλεσε σοκ στους συνομιλητές του βουλευτή Α' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο κ. Βούτσης δέχτηκε ερώτησεις για το πώς προτίθεται να αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που δεν θα ευοδωθεί η προσπάθεια αλλαγής του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. Ο κ. Βούτσης απάντησε πως η επόμενη κίνηση θα είναι η προσφυγή στο λαό και σε δημοψήφισμα!

Οπως διευκρίνισε ο βουλευτής Α' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, το δημοψήφισμα θα θέτει στους πολίτες το θέμα της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Η απάντηση του κ. Βούτση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθηνών, κ. Ανδρέα Λοβέρδου.

"Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου για συνεχείς εκλογές, η χώρα δεν θα αντέξει", προειδοποίησε ο πρώην υπουργός Υγείας. Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι αυτή η ενέργεια εγκυμονεί κινδύνους αφού κατά την άποψή του θα ήταν καταστροφικό έπειτα από δύο εκλογικές αναμετρήσεις -μέσα σε δύο μήνες- η χώρα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

Από τις τοποθετήσεις κι άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ότι η επιλογή του δημοψηφίσματος δεν ήταν τυχαία αλλά αποτελούσε κεντρική επιλογή του Συνασπισμού. Για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που η χώρα βρεθεί προ αδιεξόδου μίλησε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνασπισμού και στενός συνεργάτης του Αλ.Τσίπρα κ. Πάνος Σκουρλέτης στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Δημοψήφισμα ήταν η ιδέα που κατέθεσε και η Σοφία Σακοράφα, βουλευτής στη Β' Αθήνας με το ΣΥΡΙΖΑ, στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Ant1.

Το ερώτημα που έχει δημιουργηθεί είναι πώς είναι δυνατόν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από την μια να εγκαλούν την Άνγκελα Μέρκελ για ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά πολιτικά θέματα και από την άλλη να προαναγγέλουν δημοψήφισμα σε περίπτωση που αποτύχει η στρατηγική που έχουν υιοθετήσει για "ακύρωση" του μνημονίου...protothema.gr

Read more...

«Πάγωμα» για συλλογικές συμβάσεις και μετενέργεια ζητά ο υπουργός Εργασίας

Μορατόριουμ έως το τέλος Ιουνίου


Ο υπουργός Εργασίας Αντ.Ρουπακιώτης
Ο υπουργός Εργασίας Αντ.Ρουπακιώτης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Προσπάθεια για να υπάρξει «πάγωμα» στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων και της μετενέργειας, προκειμένου το θέμα να επανεξεταστεί από τη νέα κυβέρνηση καταβάλλει ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας Αντ.Ρουπακιώτης. Παράλληλα, εμφανίζεται καθησυχαστικός στο θέμα των μισθών και συντάξεων, λέγοντας ότι δεν υπάρχει άμεσο πρόβλημα και ότι οι πόροι επαρκούν.

Σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του, τα τελευταία 24ωρα, ο Αντ.Ρουπακιώτης επαναλαμβάνει ότι στόχος του είναι να υπάρξουν συνθήκες ηρεμίας στην αγορά, μέσα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιχειρεί να έρθει σε συνεννόηση με τους εργοδοτικούς φορείς ώστε να «παγώσουν» οι ενέργειες που αφορούν σε καταγγελίες συλλογικών συμβάσεων, μετά την παρέλευση της περιόδου της μετενέργειας για συμβάσεις που έχουν λήξει.

Προς το παρόν, θετική ήταν η αντίδραση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου. Ο Β.Κορκίδης δήλωσε ότι η αποδόμηση των κλαδικών συμβάσεων έχει ανοίξει διάπλατα το δρόμο στη μείωση μισθών του ιδιωτικού τομέα από 22% εώς 37%.

Ο κ. Κορκίδης σημείωσε ότι ο ΟΜΕΔ θα μπορούσε να παίξει σημαντικό συμβουλευτικό ρόλο στην εξομάλυνση του κλίματος τόσο για τους εργοδότες, όσο και για τους εργαζόμενους.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Συζητούν για ανάπτυξη αλλά, κόβουν το ΕΣΠΑ...



Της Δήμητρας Καδδά
Ένας μεγάλος σκόπελος βρίσκεται στο δρόμο της Ελλάδας και αν δεν τον αποφύγει, κινδυνεύει υπό συνθήκες συνεχούς ύφεσης και πρωτόγνωρης ανεργίας να αρκεστεί μόνο σε 11,5 δισ. ευρώ στο επόμενο ΕΣΠΑ (2014- 2020) αντί για 20,4 δισ. ευρώ που δικαιούται σε αυτή την περίοδο.

Το...

ποσό αυτό υπολογίζουν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης ότι θα αναλογεί στη χώρα αν δεν γίνει ένα «θαύμα» στον τρόπο κατανομής των αναπτυξιακών πακέτων που αυτή την περίοδο τελεί υπό διαπραγμάτευση και οριστικοποίηση στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα, το προηγούμενο διάστημα, με χαμηλή διαπραγματευτική δύναμη αλλά και... αμφινταλαντεύσεις στα επιχειρήματά της λόγω των συνεχών πολιτικών αλλαγών, έχασε και χρόνο και έδαφος.

Τα λεφτά θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα για την ανάπτυξη. Προς το παρόν, είναι τα μόνα δεδομένα κονδύλια των υποτιθέμενων σχεδίων ανάπτυξης που και πάλι θα συζητήσουν οι ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής.

Γιατί φτάσαμε ως εδώ;

* Η κατανομή των χρημάτων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ που χρηματοδοτεί μέσα από τα λεγόμενα διαρθρωτικά ταμεία έργα και επενδύσεις ανά τα κράτη γίνεται με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανά περιφέρεια. Η Ελλάδα δεν πέτυχε να αλλάξει ο κανόνας. Έτσι, μετράται το ΑΕΠ της τελευταίας διαθέσιμης τριετίας (2007- 2009), όταν η Ελλάδα ήταν ανεπτυγμένη. Είχε προταθεί να υπολογίζεται πως επέδρασε η κρίση στο ΑΕΠ κάθε κράτους, αλλά αυτό δεν «πέρασε» τουλάχιστο προς το παρόν.

* Σαν να μην έφτανε ο άκαμπτος τρόπος μέτρησης, προ μηνών η ΕΛΣΤΑΤ έστειλε αναθεωρημένα στοιχεία για το περιφερειακό ΑΕΠ που δείχνουν (αναδρομικά) ανεπτυγμένες μία σειρά από περιφέρειες, μεγαλώνοντας πάρα πολύ το πρόβλημα. Με την αναθεώρηση (ενός μεγέθους που δεν προκύπτει από μετρήσεις αλλά από υπολογισμούς βάσει υποδείγματος), εκτός από την «ανεπτυγμένη» Αττική, βγήκαν και οι περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου, της Στερεάς Ελλάδας, της Κρήτης και των Ιονίων Νήσων.

Σημειώνεται ότι για να χρηματοδοτηθεί κάποια περιφέρεια από τα κοινοτικά ταμεία πρέπει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της να είναι μικρότερο από τον κοινοτικό μέσο όρο. Αν είναι χαμηλότερο από το 75% μπαίνει σε ένα «καλάθι» περιφερειών που είναι πλήρως επιλέξιμες, ενώ αν είναι χαμηλότερο έστω από το 75% του εισοδήματος των 15 «παλαιών» κρατών εισάγεται σε μια μεταβατική κατηγορία που λαμβάνει μεν πόρους, αλλά λιγότερους και για ειδικές επενδύσεις (πχ τεχνολογικές).

* Προβλήματα στην διαπραγμάτευση προκαλούν και οι αναξιοποίητοι πόροι του ΕΣΠΑ. Η Ελλάδα αυτή τη περίοδο (2007-2013). Από τα 20,4 δισ. ευρώ σχεδόν τα 15 είναι στο… ράφι, λόγω τεράστιων καθυστερήσεων αλλά και της κρίσης. Δίνουν έτσι ένα επιχείρημα στους «αντιπάλους» να περιορίσουν το χρήμα που θα έχει στο μέλλον διαθέσιμο η Ελλάδα...

* Αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα λεφτά είναι λίγα. Προς το παρόν η λιτότητα απέτρεψε την πρόταση συνολικής αύξησης του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Πλέον τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η πολιτική ισχύς της Ελλάδος για διαπραγματεύσεις περιορίζεται. Αρμόδια στελέχη ελπίζουν σε ένα «θαύμα» στο πλαίσιο του σχεδίου για την ανάπτυξη επισημαίνοντας ότι μετά από 10 διαδοχικά τσεκούρια στις δημόσιες επενδύσεις (ΠΔΕ), το ΕΣΠΑ θα είναι το μόνο εργαλείο επιδοτήσεων ανέργων, μικρομεσαίων και έργων τα επόμενα χρόνια.


www.capital.gr


Read more...

ΣΑΜΑΡΑΣ : "ΑΦΕΛΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ"


ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
"Αφελή και επικίνδυνο" χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς τον Αλέξη Τσίπρα. Με δήλωσή του που διένειμε στα ΜΜΕ πριν από μερικά λεπτά ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπολύει επίθεση στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή...
όλα όσα είπε χθες από το Παρίσι. Συγκεκριμένα η δήλωση του Α. Σαμαρά έχει ως εξής:
«Αναρωτιόμασταν ο κ. Τσίπρας είναι αφελής ή επικίνδυνος; Η χθεσινή του επίθεση εναντίον του νέου Γάλλου Προέδρου (και μάλιστα μέσα στο Παρίσι) δείχνει ότι είναι και αφελής και επικίνδυνος.
Διότι μόνο αφελής και επικίνδυνος θα έκανε επίθεση σε έναν πολιτικό, του οποίου οι θέσεις είναι τόσο ξεκάθαρα υπέρ της πατρίδας μας.
Την ώρα που η Ελλάδα αναζητά συμμαχίες στο εξωτερικό και όλοι δουλεύουμε γι’ αυτό, ο κ. Τσίπρας, με μια απίστευτη αλαζονεία, τις καταστρέφει αυτές τις συμμαχίες και οδηγεί τη χώρα μας στην απομόνωση που ο ίδιος και οι συνιστώσες
του ονειρεύονται».fimotro

Read more...

Με τον Ολάντ συναντάται ο Βενιζέλος...





Συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, θα έχει στη 1 μμ στο Ελιζέ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

O Βενιζέλος πρόκειται να... παρουσιάσει την πρότασή του για επαναδιαπραγμάτευση έξι σημείων της δανειακής σύμβασης την Τετάρτη στις Βρυξέλλες κατά τη σύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών.

Read more...

Ν. Κοτζιάς: “η Αριστερά πρέπει να ωριμάσει γρήγορα”


Την εκτίμηση ότι στις εκλογές της 17ης Ιουνίου κρίνεται το αν θα υπάρξει πολιτική σωτηρίας της χώρας κάνει ο πανεπιστημιακός και συγγραφέας Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Free Sunday”. Συγκεκριμένα, ο κ. Κοτζιάς δηλώνει ότι “τα στοιχεία –προς το παρόν τουλάχιστον– δείχνουν άνοδο της ΝΔ, και ακόμα περισσότερο του ΣΥΡΙΖΑ. Το ζητούμενο είναι ποιος θα βγει πρώτος ώστε να καρπωθεί τις έδρες. Αυτή είναι η αριθμητική των εκλογών. Υπάρχει όμως και η Πολιτική με «Π» κεφαλαίο. Από αυτή τη σκοπιά, στις εκλογές κρίνεται πριν απ’ όλα το αν θα υπάρξει μια πολιτική σωτηρίας της χώρας. Αν θα συνεχίσει να πληρώνει την κρίση ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, ο έντιμος επιχειρηματίας ή η ολιγαρχία. Ιστορικά, o κύριος λόγος που καταστρέφονται οι κοινωνίες είναι το μπλοκάρισμα των θεσμών, η υποταγή τους στα συμφέροντα μιας ολιγαρχίας η οποία επιθυμεί δυσλειτουργικές αγορές. Εμποδίζει να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στα τραπεζικά προϊόντα. Θέλει το κράτος ως λάφυρο και όχι ως μηχανισμό κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης. Για να υπάρξει στέρεη λύση πρέπει να καταστραφούν τέτοιες ολιγαρχικές δομές”. Ο κ. Κοτζιάς ασκεί κριτική σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, λέγοντας ότι “μερικές φορές ακούω τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και αναρωτιέμαι αν πράγματι πιστεύουν ότι δεν κυβέρνησαν εκείνοι τα τελευταία 38 χρόνια. Ότι δεν είναι εκείνοι που έφτιαξαν την Ελλάδα της συνενοχής, της αδικίας, της ύφεσης και των μπλοκαρισμένων θεσμών. Ότι δεν είναι η δική τους πολιτική που κατέστρεψε τα τελευταία χρόνια τα νοικοκυριά, που απογοήτευσε τους ανθρώπους με ταλέντο και δημιουργία, πολλοί από τους οποίους έμειναν άνεργοι ή έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους”, προσθέτοντας, δε, ότι “όταν με επιμονή ταυτίζουν την Ευρώπη με την πολιτική της Μέρκελ, με μια άδικη λιτότητα, με ένα ρεκόρ ύφεσης, πράττουν ύβριν, δηλαδή αντιευρωπαϊσμό. Η Ευρώπη ήταν και είναι οι πνευματικές κατακτήσεις, οι ελευθερίες, τα δικαιώματα του ανθρώπου και των εργαζομένων, το κράτος δικαίου και το κοινωνικό κράτος, η δημοκρατία. Δεν ήταν και δεν θα είναι η άρνηση αυτών των αξιών, όπως γίνεται με την πολιτική των μνημονίων”.
Όσον αφορά στην Αριστερά, ο κ. Κοτζιάς υπογραμμίζει ότι “έχει ένα στοίχημα: να ωριμάσει με ταχύτητα. Να αντιληφθεί την ανάγκη για σαφήνεια, αλλά και για πρακτικές προοδευτικές λύσεις. Η πολυγλωσσία και οι ανάγκες διατήρησης εσωτερικών ισορροπιών αποτελούν αδύναμα σημεία της, αδυναμίες που δεν θα πρέπει να εξετάζονται με κακοπροαίρετους μεγεθυντικούς φακούς. Η Αριστερά βρίσκεται σε εκείνο το κύμα που διαμορφώνεται σε όλο τον δυτικό κόσμο το οποίο προωθεί διαφορετικές λύσεις στην κρίση. Λύσεις ανάπτυξης και κοινωνικά δίκαιες. Και αυτό είναι το κύριο”, επισημαίνοντας ότι “δεν συμμετέχω στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ως μέλος ούτε ως σύμβουλος. Παραμένω σε ένα χώρο που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι τον ονομάζουμε χώρο της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, του πατριωτισμού, της ρεαλιστικής ανάπτυξης. Από το φθινόπωρο θα δείτε τη δύναμη αυτού του ρεύματος. Πιο ειδικά, ως προς τα οικονομικά-κοινωνικά βρισκόμαστε κοντά στην υπάρχουσα Αριστερά, αλλά με ένα περισσότερο ρεαλιστικό πνεύμα πρακτικών λύσεων. Δεν ταυτιζόμαστε μαζί της. Στα άλλα έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις. Δείτε το ίδιο το ελάχιστο πρόγραμμα των 5 σημείων που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για δημοκρατική οικονομική πολιτική – δεν συμφωνώ σε όλα, αλλά η κύρια επιλογή του για μια άλλη πορεία είναι υποστηρικτέα. Δεν είναι όμως ένα συνολικό κυβερνητικό πρόγραμμα. Δεν θέτει το κεντρικό ζήτημα της κυριαρχίας της χώρας. Δεν λέει τίποτα για την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα. Κι αυτό σε εποχή παγκοσμιοποίησης και κρίσης είναι ένα έλλειμμα”.
Κατά τον κ. Κοτζιά, “η λογική της επιλογής ότι με τους συνεχείς δανεισμούς λύνουμε τα προβλήματα της χώρας και διασφαλίζουμε τη ρευστότητα είναι λάθος και παραπλανητική. Η χώρα βαδίζει σε πολυετή ύφεση-ρεκόρ, με αποτέλεσμα τα συσσωρευμένα χρέη να αυξάνουν το ποσοστό του χρέους και να οδηγείται η πατρίδα απευθείας στη χρεοκοπία. Πρέπει να αυξήσουμε το ΑΕΠ, δηλαδή να πάμε σε ανάπτυξη, με επενδύσεις σε νέους τομείς, με διαφορετικό χειρισμό του ΦΠΑ, με δημιουργία Τράπεζας Επενδύσεων και άλλα πολλά μέτρα. Να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας αντί να είναι άνεργο. Να επιστρέψουμε στις δημόσιες επενδύσεις, εξαιρώντας τες από τον υπολογισμό του χρέους. Αυτός ο δρόμος θα είναι δύσκολος. Κανείς δεν δικαιούται να το αποκρύψει. Είναι όμως ένας δρόμος με προοπτική, εμπεριέχει στοιχεία ελπίδας και αισιοδοξίας. Ο άλλος το μόνο που κάνει είναι να ανοίγει τον πάτο του βαρελιού της ύφεσης, να ρίχνει βενζίνη στη φωτιά”. Υπογραμμίζει, δε, ότι “η πολιτική που εφάρμοσαν ήταν ακραία νεοφιλελεύθερη, ήταν η πολιτική που επέβαλε ο γερμανικός παράγοντας υπό τη Μέρκελ, άνευ αντιστάσεων από τις ηγετικές ομάδες στην Ελλάδα. Πολλοί έχουμε προτείνει εναλλακτικούς δρόμους. Προσωπικά έχω γράψει βιβλίο για την «Πολιτική Σωτηρίας» της Ελλάδας, όπου αναπτύσσω ένα αναλυτικό σχέδιο για την Ελλάδα του αύριο. Αλλά δείτε και τον Ομπάμα, τον Ολάντ, την αντιπολίτευση στη Γερμανία… Όλοι προτείνουν διαφορετικό δρόμο από εκείνο των Μέρκελ, Παπαδήμου, Σαμαρά και Βενιζέλου”.
Τέλος, αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κοτζιάς τονίζει ότι “δυστυχώς, δεν τους βλέπω να επιθυμούν αλλαγές ως προς τη λογική στην οποία μόλις άσκησα κριτική. Αλλά και ως προς πολλά άλλα. Επί παραδείγματι, δύο χρόνια μιλούσαν, ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ, για μονόδρομο και τώρα ξαφνικά ανακάλυψαν τη δυνατότητα αλλαγών, τροποποιήσεων. Επί δύο χρόνια δεν έκαναν καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση και τώρα λένε ότι είναι οι κάλλιστοι διαπραγματευτές. Παριστάνουν ότι πήραν το μήνυμα των εκλογών και το ερμηνεύουν ως μια απαίτηση των πολιτών να συνεχίσουν να κυβερνούν κι εκείνοι. Στις εκλογές ο λαός είπε να αλλάξει η πολιτική και τα πρόσωπα. Δεν θέλει άλλο πολιτικούς-φεουδάρχες”, προσθέτοντας ότι “όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει το κόμμα του σάπιο, εγώ τι να προσθέσω; Η βιολογία διδάσκει ότι το σάπιο καταρρέει, εξαφανίζεται”.papaioannou

Read more...

Νέοι καιροί, τα συνήθη ήθη...














«Oι καιροί ου μενετοί», «το ύψος των περιστάσεων», «ο κόμπος στο χτένι», «η κρισιμότερη αναμέτρηση της μεταπολίτευσης» κ.ο.κ. ...

Παντελής Μπουκάλας

Στην πολιτικά παράδοξη περίοδο που διανύουμε, ταυτόχρονα μετεκλογική και προεκλογική, οι κομματικοί αρχηγοί και τα επιτελεία τους έχουν μία επιπλέον ευκαιρία να ... αποδείξουν με τα έργα τους όσα μονότονα προβάλλουν με τους ισχυρισμούς τους: ότι τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά, τόσο επικίνδυνα, ώστε να αναγκάζουν και τους ίδιους να βγουν από τη βολή τους και να υψωθούν πάνω από τη συνήθη ευτέλεια και τη δημαγωγική φλυαρία· ότι έχουν πια την ωριμότητα να αποδεχτούν πως η πατρίδα, την οποία επίσης μονότονα αλλά και εκβιαστικά επικαλούνται, δεν ταυτίζεται οπωσδήποτε με το κόμμα τους· ότι, επιτέλους, τα κλισέ που εξαπολύουν («οι καιροί ου μενετοί», «το ύψος των περιστάσεων», «ο κόμπος στο χτένι», «η κρισιμότερη αναμέτρηση της μεταπολίτευσης» κ.ο.κ.) είναι γι’ αυτούς κάτι παραπάνω από ρουτίνα, από τριμμένη κασέτα ή γλωσσικό τικ.

Μέχρι στιγμής ελάχιστα πράγματα δείχνουν ότι υπήρξε κάποιος αναστοχασμός μετά την 6η Μαΐου και ότι, κατά συνέπεια, έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως επίκειται και κάποιος αναπροσανατολισμός. Μάλλον για το αντίθετο πρέπει να φοβόμαστε: ότι, εξαιτίας και του δημοψηφισματικού χαρακτήρα που πανταχόθεν αποδίδεται στις επαναληπτικές εκλογές, πολύ πιο πιθανός είναι ο εκτραχηλισμός παρά η υπευθυνότητα, που επικαλούνται (μονότονα, τι άλλο) οι ηγέτες μας.

Ηδη άλλωστε επαναλαμβάνεται επιδεινωμένη η τραγελαφική ψευτοσφαγή για το ντιμπέιτ (και όχι για το περιεχόμενό του, αλλά για το αν πρέπει να γίνει και με ποιους), θαρρείς και η πρώτη παράσταση, προ μηνός, είχε θριαμβεύσει. Ενώ μόνο την ειρωνεία είχε προκαλέσει και πικρόχολα μειδιάματα. Και είναι να απορεί κανείς πώς, με τόσους ένθερμους υπερασπιστές του διαλόγου, επικρατούν οι παράλληλοι αυτάρεσκοι μονόλογοι με το εξ αρχής εξασφαλισμένο χειροκρότημα.

Θα ήταν ωστόσο άδικο, και ομφαλοσκοπικώς ελληνοκεντρικό, αν η κριτική στρεφόταν αποκλειστικά στην ελληνική πολιτική ηγεσία. Δικαιούται και η ευρωπαϊκή το μερίδιό της, κάθε άλλο παρά μικρό. Οι Βρυξέλλες λ.χ. συνεχίζουν να εκπέμπουν αντιφατικά μηνύματα, κυμαινόμενα, την ίδια μέρα, από την αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού έως την αυστηρή παιδονομική επιτίμησή του. Ετσι πιστοποιείται ότι τελικά το φάντασμα που πλανιέται πάνω από την Ευρώπη δεν είναι άλλο από την «ενωμένη Ευρώπη».

Από την πλευρά της, η επίσημη Γερμανία μιμείται τη συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας των πλέον λαϊκιστικών εντύπων της χώρας αυτής. Και μόνο η προσβλητικά πατερναλιστική παρέμβαση της κ. Μέρκελ στην προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας αρκούσε για να νομιμοποιήσει την καχυποψία που επιφυλάσσουν οι Ελληνες στην επικυριαρχική γερμανική στάση. Την καχυποψία αυτή την ενισχύει η ωμότητα με την οποία οι δανειστές - εταίροι επιχειρούν να μας προσανατολίσουν σε «έξυπνη και υπεύθυνη ψήφο». Μήπως τελικά επιθυμούν το εντελώς αντίθετο από αυτό που διατείνονται, εξ ου και οι συνεχείς παρεμβάσεις τους; Μήπως στόχος τους είναι ακριβώς η πρόκληση και η μαζική αντίδραση σ’ αυτήν;
kathmerini.gr


Read more...

Δημοσκόπηση: ΣΥΡΙΖΑ 29%, ΝΔ 22,5%


Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση που παρήγγειλαν από την Συγγρού. Δύσκολα τα πράγματα, δεν μπορεί να ανατραπεί το σκηνικό λένε οι αναλυτές…
 Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, o ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 29%, η ΝΔ 22,5%.
 Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 15,5% , οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 13,3%, το ΚΚΕ με 8%,  η ΔΗΜΑΡ με 4%  και η Χρυσή Αυγή με 3,6%,papaioannou

Read more...