Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ 2,35 ΔΙΣ.ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ


Aπο kathimerini.gr

Στα 2,35 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα χρήματα που καταβλήθηκαν
στους αγρότες από κοινοτικές επιδοτήσεις από το Δεκέμβριο του 2009. Παράλληλα, άρχισε η διαδικασία για τις κοινοτικές επιδοτήσεις του 2010, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή...

Η υπουργός δήλωσε ότι «καταβλήθηκε προσπάθεια ώστε να μην επαναληφθούν τα περσινά φαινόμενα, που οφείλονται στην ολιγωρία της τότε κυβέρνησης».

Όπως ανέφερε η κ. Μπατζελή, «η πληρωμή των ενισχύσεων στους δικαιούχους με βάση τα ψηφιοποιημένα αγροτεμάχια αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στην καταβολή των ενισχύσεων στη χώρα μας. Καταβάλλονται πλέον με δικαιοσύνη και διαφάνεια, πράγμα που θα βελτιώσει και την αξιοπιστία της χώρας μας απέναντι στα κοινοτικά όργανα».

Αναφερόμενη στα χρόνια προβλήματα πληρωμών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, η υπουργός υπογραμμίζει ότι για το 2010 μετά από συνεργασία και με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση στο ελάχιστο των κινδύνων καταβολής των ενισχύσεων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε σε μια σειρά δράσεων.

Αναλυτικά, το υπουργείο προχώρησε σε:

- Βελτίωση του συστήματος υποβολής των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης. Οι αιτήσεις ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης που δεν έχουν μεταβολές για πρώτη φορά υποβάλλονται απευθείας στον ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς καμία επιβάρυνση των δικαιούχων.

- Πιστοποίηση φορέα που αποτελείται από τις οργανώσεις των αγροτών για να υποβοηθήσει τους δικαιούχους στο ΟΣΔΕ για τις αιτήσεις που έχουν μεταβολές με απλοποίηση των διαδικασιών υποβολής ώστε να μειωθεί το κόστος διαχείρισης.

- Ανάληψη του κόστους ενεργοποίησης των δικαιωμάτων για τους γεωργούς που η γεωργία αποτελεί κύρια δραστηριότητά τους, καθώς και για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, για δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης μέχρι 10.000 ευρώ.

- Διόρθωση των ελλείψεων του χαρτογραφικού υποβάθρου.

- Βελτίωση της διοίκησης του συστήματος ΟΣΔΕ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να μειωθεί το κόστος διαχείρισης.

Σχετικά με την ολοκλήρωση των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης 2010, το υπουργείο καλεί τους γεωργούς να υποβάλλουν τις αιτήσεις εμπρόθεσμα μέχρι 15/5/2010, μαζί με τις μεταβολές της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων τους, όπου απαιτείται, προκειμένου να είναι δικαιούχοι κοινοτικής ενίσχυσης.

Εξάλλου, το υπουργείο υπενθυμίζει ότι ελάχιστο ύψος δικαιωμάτων για την καταβολή ενιαίας ενίσχυσης για το 2010 αποτελούν τα 200 ευρώ και άνω.
fimotro


Read more...

ΣτΕ: Αναγνωρίζονται τα πτυχία των κολεγίων

Το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 42/2010 γνωμοδότησή του έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Παιδείας, με το οποίο προσαρμόζεται η ελληνική νομοθεσία στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.

Με την επικύρωση των εν λόγω ευρωπαϊκών οδηγιών είναι πλέον δυνατή η αναγνώριση των επαγγελματικών πτυχίων που χορηγούν τα κολέγια τα οποία λειτουργούν στη χώρα μας ως παραρτήματα πανεπιστημίων που έχουν την έδρα τους σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος εκτός Ελλάδος.

Το εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προσαρμόζει την ελληνική νομοθεσία στις ευρωπαϊκές οδηγίες 2005/36/ΕΚ και 2006/100/ΕΚ, για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Και οι δύο αυτές οδηγίες έπρεπε να είχαν επικυρωθεί από την Ελλάδα το 2007.

Σύμφωνα με το σχέδιο Π.Δ. καταργείται το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Ισοτιμιών Τίτλων Εξωτερικού (ΣΑΕΙΤΕ) και αντικαθίσταται μέχρι το 2013 από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) το οποίο θα έχει την ευθύνη για τα επαγγελματικά δικαιώματα. Μετά το 2013 η ευθύνη αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων μετακυλίεται στα επιμελητήρια, επαγγελματικές Ενώσεις κ.λπ. (Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Δικηγορικούς και Ιατρικούς Συλλόγους κ.ά.) τα οποία λειτουργούν με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.

Ακόμη, το ΣτΕ έκρινε ότι τα Επιμελητήρια, Δικηγορικοί και Ιατρικοί Σύλλογοι θα καθορίζουν (και όχι ο υπουργός Παιδείας όπως προβλέπει το σχέδιο Π.Δ.) κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος το βαθμό γνώσης της ελληνικής γλώσσας που θα πρέπει να έχουν όσοι επιθυμούν την αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμά τους στη χώρα μας.
.nooz.gr

Read more...

Συμφώνησαν στους όρους δανεισμού

Οι υφυπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και οι κεντρικοί τραπεζίτες συμφώνησαν σήμερα στις Βρυξέλλες στους όρους του πιθανού δανεισμού της Ελλάδας.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή «επιτεύχθηκε συμφωνία». Ο ίδιος ευρωπαίος αξιωματούχος ρωτήθηκε για τα επιτόκια του δανεισμού και απάντησε ως εξής: «συμφωνούν απόλυτα με τους όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». Διευκρίνισε στη συνέχεια ότι πρόκειται για δάνεια 3ετούς διάρκειας με επιτόκιο που φτάνει στο 3,76%.


Read more...

XAMOΓΕΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ 20 ΔΙΣ. ΜΕ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΕΩΣ 3,76%


Θετικότατη εξέλιξη μετά από αρκετές ημέρες αγωνίας. Οι υφυπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και οι κεντρικοί τραπεζίτες συμφώνησαν σήμερα στις Βρυξέλλες στους όρους του πιθανού δανεισμού της Ελλάδας. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή «επιτεύχθηκε συμφωνία». Ο ίδιος ευρωπαίος αξιωματούχος... ρωτήθηκε για τα επιτόκια του δανεισμού και απάντησε ως εξής: «συμφωνεί απόλυτα με τους όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». Διευκρίνισε στη συνέχεια ότι πρόκειται για επιτόκια που φτάνουν στο 3,76%.
Λίγο νωρίτερα ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch είχε προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου χρέους της Ελλάδας σε «BBB-» από «BBB+». Οι προοπτικές χαρακτηρίστηκαν «αρνητικές» από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης .
Παράλληλα, ο Fitch επιβεβαίωσε τη διατήρηση της βαθμολογίας «ΑΑΑ» της Ελλάδας για την κατηγορία «Country Ceiling» και της βαθμολογίας «F2» για τον κίνδυνο αθέτησης του εκδότη (IDR) στην κατηγορία βραχυπρόθεσμου χρέους σε συνάλλαγμα.

fimotro

Read more...

Υποβάθμιση του ελληνικού χρέους από τη Fitch

Σε υποβάθμισε του μακροπρόθεσμου χρέους της Ελλάδας σε "BBB-" από "BBB+" προχώρησε ο οίκος Fitch, για το χρέος, σε εγχώριο και σε ξένο νόμισμα. Ο Οίκος Αξιολόγησης κρίνει την προοπτική του ελληνικού χρέους "αρνητική".

Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε τη διατήρηση της βαθμολογίας "ΑΑΑ" της χώρας μας για την κατηγορία "Country Ceiling" και της βαθμολογίας "F2" για τον κίνδυνο αθέτησης του εκδότη (IDR) στην κατηγορία βραχυπρόθεσμου χρέους σε συνάλλαγμα.

nooz.gr/

Read more...

Συνεργασία Παπανδρέου - Χρυσοχοϊδη

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε συνεργασία με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Εξ άλλου, ο Υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης έχει συνεργασία με τον Υπουργό Αμύνης Ευ. Βενιζέλο για θέματα που αφορούν στην οργάνωση του επιτελικού κράτους και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.
nooz.gr


Read more...

ΤτΕ: Εξελίξεις στην αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου

Κέρδη κατέγραψαν οι τιμές των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη και υποχώρησαν οι αποδόσεις τους το Μάρτιο. Αντίθετα, στις Ην. Πολιτείες οι τιμές των ομολόγων σημείωσαν απώλειες.

Κατά τη διάρκεια του μήνα ενισχύθηκε η πεποίθηση για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας μετά τη δημοσίευση αισιόδοξων μακροοικονομικών στοιχείων, οπότε και αυξήθηκε περαιτέρω το ενδιαφέρον των επενδυτών για τοποθετήσεις αυξημένου κινδύνου (για παράδειγμα σε μετοχές).

Επιπρόσθετα, θετικές ήταν οι εξελίξεις σχετικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές των "περιφερειακών" χωρών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων μειώθηκαν σημαντικά από τέλη Φεβρουαρίου έως τέλη Μαρτίου, ιδιαίτερα στους τίτλους βραχυπρόθεσμης διάρκειας, πλην της απόδοσης του νέου 10ετούς τίτλου αναφοράς (λήξεως 19/6/2020) που αυξήθηκε σε 6,48% στα τέλη Μαρτίου από 6,23% την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του στην ΗΔΑΤ (8 Μαρτίου).

Τη μεγαλύτερη πτώση, κατά 83 μονάδες βάσης, σημείωσε η απόδοση του 3ετούς ομολόγου αναφοράς (λήξεως 20/5/2013) σε 5,77% στα τέλη Μαρτίου, ακολουθούμενη από την απόδοση του 5ετούς ομολόγου που μειώθηκε κατά 61 μονάδες βάσης σε 6,03%, ενώ η απόδοση του 30ετούς ομολόγου αναφοράς μειώθηκε κατά 2 μονάδες βάσης σε 6,64%.

Ως εκ τούτου, η κλίση της καμπύλης των αποδόσεων αυξήθηκε αισθητά καθώς η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 30ετούς και του 3ετούς τίτλου αναφοράς αυξήθηκε σε 87 μονάδες βάσης στα τέλη Μαρτίου από 35 στα τέλη Φεβρουαρίου. Επιπλέον, η μέση μηνιαία διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς και του αντίστοιχου γερμανικού μειώθηκε το Μάρτιο σε 311 από 327 μονάδες βάσης το Φεβρουάριο.

Όσον αφορά τις τιμές των τίτλων αναφοράς, η τιμή του 3ετούς ομολόγου αυξήθηκε στα τέλη Μαρτίου σε 96,70 από 94,34 στα τέλη Φεβρουαρίου, η τιμή του νέου 10ετούς ομολόγου μειώθηκε σε 98,25 από 100,10 στις 8 Μαρτίου, ενώ του 30ετούς ομολόγου αυξήθηκε οριακά σε 73,53 από 73,29.

Κατά τη διάρκεια του μήνα παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της δραστηριότητας με την αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να αυξάνεται σε 34,61 δισ. ευρώ το Μάρτιο από 18,86 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο και 16,24 δισ. ευρώ το Μάρτιο του 2009. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 1,57 δισ. ευρώ από 992 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό συναλλαγών συγκέντρωσε το 5ετές ομόλογο αναφοράς καταγράφοντας συναλλαγές αξίας 7,7 δισ. ευρώ, ακολουθούμενο από το προηγούμενο 3ετές ομόλογο αναφοράς (λήξεως 20/3/2012) με 6,5 δισ. ευρώ συναλλαγές. Τέλος, από τις 6.785 εντολές που εκτελέσθηκαν στην ΗΔΑΤ το 43,8% αφορούσε σε εντολές αγοράς και το 56,2% σε εντολές πώλησης.
nooz.gr


Read more...

Γερμανία: Το σχέδιο αρωγής μπορεί να ενεργοποιηθεί σύντομα

Η γερμανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο αρωγής προς την Ελλάδα μπορεί να ενεργοποιηθεί σύντομα, αν είναι απαραίτητο, όμως εκτιμά πως η Ελλάδα είναι σε θέση να τα καταφέρει "με τα δικά της μέσα".

"Δεν συμβουλεύω κανένα να αμφιβάλλει για το γεγονός ότι αυτό το δίχτυ ασφαλείας υπάρχει πράγματι και πως μπορεί να ενεργοποιηθεί σύντομα", δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μίχαελ Όφερ.

Το σχέδιο αρωγής που υιοθετήθηκε στα τέλη Μαρτίου από τις χώρες της ζώνης του ευρώ προβλέπει βοήθεια σε διμερές επίπεδο από ευρωπαϊκές χώρες και μια παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όμως το σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή μόνον αν η Ελλάδα το ζητήσει και, για να εφαρμοστεί, απαιτείται η ομοφωνία των χωρών της ευρωζώνης, υπενθύμισε ο Όφερ.

Όμως από την πλευρά της Γερμανίας "πιστεύουμε πως η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει να επιτύχει τους στόχους της με τα δικά της μέσα", πρόσθεσε, αναφέρομενος σε "ενθαρρυντικές ενδείξεις", όπως η μείωση από την Ελλάδα κατά το πρώτο τρίμηνο του ελλείμματός της και τα σχόλιά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ που χαρακτήρισε χθες "εκτός συζήτησης" το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Η Γερμανία, η οποία είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, θα είναι η πρώτη που θα συμβάλει σ' έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό αρωγής. Ο Όφερ αρνήθηκε να σχολιάσει τον αριθμό των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος κυκλοφορεί στον Τύπο ως υπόθεση για την εν δυνάμει συμβολή της Γερμανίας στη βοήθεια προς την Ελλάδα.
nooz.gr

Read more...

Κομισιόν: Σε ετοιμότητα για εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τόνισε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Επιτροπής Αμέλια Τόρες.

Απαντώντας ειδικότερα σε σειρά ερωτήσεων για την ελληνική οικονομία κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν πολλές φήμες και σενάρια, ωστόσο αυτό που έχει σημασία, όπως υπογράμμισε, είναι να τηρηθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες φέτος και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών για μείωση κατά 40% του ελλείμματος στο πρώτο τρίμηνο.

Η Α. Τόρες επανέλαβε παράλληλα την ετοιμότητα της Επιτροπής να θέσει σε εφαρμογή, εφόσον ζητηθεί, το μηχανισμό στήριξης που αποφασίστηκε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενο των συζητήσεων στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής, η Α. Τόρες αφού σημείωσε ότι η Επιτροπή αυτή συνεδριάζει τακτικά πριν από κάθε σύνοδο του Eurogroup και του ECOFIN περιορίστηκε να πει ότι όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα της ελληνικής οικονομίας που θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στις άτυπες συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Μαδρίτη.

Κληθείσα εξάλλου να σχολιάσει αν υπάρχουν ενδεχόμενες επιπτώσεις από την περίπτωση της Ελλάδας για τη σταθερότητα της ευρωζώνης τόνισε ότι το ευρώ είναι ένα σταθερό και ισχυρό νόμισμα και πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε τέλος ότι από τις τεχνικές πτυχές του μηχανισμού στήριξης που θα πρέπει να διευκρινιστούν είναι ο προσδιορισμός του επιτοκίου που θα ισχύσει στα διμερή δάνεια εφόσον αυτά κριθούν αναγκαία , επιτόκιο το οποίο, όπως είπε, θα καθοριστεί και θα αποφασιστεί τη δεδομένη στιγμή όταν και αν το ζητήσει η χώρα μας.
nooz.gr


Read more...

Σαρκοζί: Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει το σχέδιο στήριξης



Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει "ανά πάσαν στιγμήν" το σχέδιο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο Παρίσι.

"Οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει θαρραλέα μέτρα για την ανάταξη της κατάστασης και των δημοσίων οικονομικών τους. Ένα σχέδιο στήριξης εγκρίθηκε από το σύνολο των κρατών της ζώνης του ευρώ. Είμαστε έτοιμοι να το ενεργοποιήσουμε ανά πάσαν στιγμήν για να βοηθήσουμε την Ελλάδα", είπε.

Ο Νικολά Σαρκοζί διευκρίνισε ότι "εναπόκειται στην Ελλάδα και στα κράτη της ζώνης του ευρώ, με σύσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να αποφασίσουν εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίησή του".

Η Ιταλία και η Γαλλία έχουν καθήκον να βοηθήσουν την Ελλάδα, κάτι που είναι προς το συμφέρον τους προκειμένου να αποφύγουν αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες τους και στο ευρώ, δήλωσε από την πλευρά του ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Στην ίδια συνέντευξη ο Μπερλουσκόνι διέψευσε επίσης κατηγορηματικά τις φήμες ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει δημοσιονομική προσαρμογή προκειμένου να καλύψει μια "τρύπα" 4-5 δισ. ευρώ και να αποτρέψει την υπέρβαση των στόχων που έχει θέσει όσον αφορά το έλλειμμά της.
nooz.gr
Read more...

30% (!) πάνω ο τιμάριθμος μέσα στην κρίση

Η «Σκύλλα» των φόρων και η «Χάρυβδη» της ακρίβειας

Οπτικό με καλάθι νοικοκυράς
Μπουρλότο στον οικογενειακό νοικοκυριό βάζει το εκρηκτικό μείγμα ύφεσης, φόρων και ακρίβειας, με τον πληθωρισμό να κινείται σχεδόν … 30% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι!

Τον Μάρτιο οι αυξήσεις των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα εκτίναξαν τον τιμάριθμο στο 3,9% από 2,8% τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο ιλιγγιώδεις είναι οι ανατιμήσεις που πλήττουν ευθέως το λαϊκό εισόδημα με αυξήσεις 50,9% στη βενζίνη, 39,2% στο πετρέλαιο θέρμανσης, 36,6% στα εισιτήρια των υπεραστικών τρένων, 28,6% στα κόμιστρα των ταξί, 28,4% στα τέλη κυκλοφορίας - διόδια, 18% στα ασφάλιστρα μεταφορών, 9,2% στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, 5% στα τσιγάρα και 3% στα δίδακτρα…

Επιπλέο, αυξήσεις 7% καταγράφονται σε τσιγάρα και ποτά, καθώς και στα διόδια, ανταλλακτικά αυτοκινήτων και στις υπηρεσίες μεταφορών -κατά 15,5% σε σχέση με τον Μάρτιο πέρυσι.

Τα στοιχεία της ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν αύξηση κατά 3,5% στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών ενώ μείωση 1,6% σημείωσε μόνο ο δείκτης της ομάδας διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά.

Στον αντίποδα, καταγράφονται μειώσεις τιμών 12,5% στο νωπό παστεριωμένο γάλα, 10,2% στα νωπά λαχανικά, 6,3% στο γιαούρτι, 5,9% στα νωπά φρούτα 4,7% στο ελαιόλαδο και 4,7% στα αυτοκίνητα.

protothema.gr


Read more...

Βαν Ρόμπεϊ: Οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να παρέμβουν

Οι Ευρωπαίοι "θα είναι έτοιμοι να παρέμβουν, αν οι Έλληνες το ζητήσουν" και να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο χρηματοπιστωτικής βοήθειας με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο υιοθέτησαν πρόσφατα, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα "Λε Μοντ" και σε τρεις άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

"Η ελληνική κυβέρνηση είναι θαρραλέα και προχωρεί σε ρήξη με το παρελθόν. Θα είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε αν οι Έλληνες το ζητήσουν", δήλωσε ο Βαν Ρόμπεϊ.

"Αυτό το σχέδιο αρωγής δεν θα είναι αξιόπιστο παρά μόνον αν γίνει επιχειρησιακό", αναγνωρίζει ο Βαν Ρόμπεϊ,καθώς δύο εβδομάδες μετά την υιοθέτησή του, η ύπαρξη αυτού του σχεδίου δεν έχει αρκέσει για να κατευνάσει τις αγορές.

"Διεξάγονται συζητήσεις για να προσδιοριστούν οι συγκεκριμένοι τεχνικοί όροι του μηχανισμού. Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup, στα μέσα Απριλίου, θα βρει λύσεις στα προβλήματα που απομένουν, εφόσον υφίστανται ακόμη", διαβεβαίωσε.

Η συνέντευξη του Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ένα αξίωμα που δημιουργήθηκε από τη συνθήκη της Λισαβόνας, δόθηκε στη "Λε Μοντ", την ισπανική "Ελ Παΐς", την γερμανική "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ" και τη βελγική "Ντε Σταντάαρ".
nooz.gr


Read more...

Έρχονται οι βασικές αρχές του αναπτυξιακού νόμου

Στόχος της κυβέρνησης είναι "να πατήσουμε το γκάζι", ώστε να βάλουμε ένα στέρεο ανάχωμα στην ύφεση, να προωθήσουμε και να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις - που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν προβλήματα - τόσο με τις επενδύσεις, όσο και με τις μεγάλες ρυθμιστικές τομές, δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, μετά τη συνεργασίας που είχε με τον πρωθυπουργό.

Η κ. Κατσέλη δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο θα έλθει προς συζήτηση το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων και οι βασικές αρχές του αναπτυξιακού νόμου.

Η υπουργός ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, την οποία χαρακτήρισε πάρα πολύ ικανοποιητική και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της απορρόφησης του 15% το 2010.

Σημείωσε ότι προγράμματα βγαίνουν σχεδόν κάθε εβδομάδα και ότι ολοκληρώνονται οι αξιολογήσεις των προγραμμάτων για τη γυναικεία και νεανική επιχειρηματικότητα και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πρώτη φάση, ενώ ξεκινά και η δεύτερη φάση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, τη στήριξη της μεταποίησης και τη ψηφιακή σύγκλιση.

Θα υπάρξουν, είπε, ανακοινώσεις για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς επίσης ανέφερε ότι προχωρούν όλα τα προγράμματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
nooz.gr


Read more...

ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ


Aπο Enet.gr

«Το έλλειμμα των νοσοκομείων ήταν 6,2 δισεκατομμύρια. Το μεγάλο κομμάτι του χρέους μπορεί να μαζευτεί. Μέχρι στιγμής δεν είχαμε ούτε τα στοιχεία. Προσφύγαμε στο Σώμα των Ορκωτών Λογιστών για να ελέγξουν όλα τα στοιχεία των νοσοκομείων» τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κάνοντας λόγο για «μαύρη τρύπα» από τις προμήθειες...


«Τα χρέη διαμορφώνονται με σύνθετο τρόπο, και μεγάλο μέρος τους μπορεί να μαζευτεί σε μεγάλο μέρος με αλλαγές στο σύστημα προμηθειών και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων» σημείωσε.

Για τον τομέα των φαρμάκων είπε ότι τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να φαίνονται σύντομα. "Έχουμε κοινή πολιτική με τους υπουργούς Οικονομίας και Εργασίας, Λούκα Κατσέλη και Ανδρέα Λοβέρδο. Μέσα στο 2010 θα έχουμε εξοικονόμηση ενός δισεκατομμυρίου από τα φάρμακα" είπε η υπουργός και πρόσθεσε ότι με νομοσχέδιο θα πρέπει οι ιδιωτικές κλινικές να έχουν οργανωμένα φαρμακεία για να υπάρχει σαφής εικόνα. "Θα καταγράφονται οι ημερήσιες δόσεις προς τους ασθενείς" υπογράμμισε.

Η υπουργός πρόσθεσε ότι το φαρμακευτικό κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ το μήνα.

"Το ΕΣΥ είναι βυθισμένο στα χρέη. Αυτό είχε αναγνωριστεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση" είπε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, προσθέτοντας ότι ένα μεγάλο κομμάτι του χρέους είναι οι απαιτήσεις των νοσοκομείων από τα Ταμεία. "Πολλοί ασθενείς είναι ανασφάλιστοι και άποροι και αυτό είναι το προνοιακό κομμάτι των νο
σοκομείων, το οποίο καλώς υπάρχει" τόνισε.

Χρέη εφημεριών και προμηθευτών.

Όπως είπε η υπουργός, έχουν εγκριθεί όχι μόνο τα δεδουλευμένα Δεκεμβρίου, αλλά και τα ποσά του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. "Τις επόμενες μέρες θα φτάσουν στα νοσοκομεία" τόνισε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια γραφειοκρατία στην όλη διαδικασία.

Για τους προμηθευτές και τα χρέη των νοσοκομείων είπε ότι αυτοί καθυστερούν να πάρουν τα χρήματά τους, αλλά υπάρχουν και τεράστιες υπερτιμολογήσεις. Τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια από το υπουργείο Οικονομικών να βρεθούν τα χρήματα και να γίνει διακανονισμός. Σημείωσε ότι δημιουργείται παρατηρητήριο τιμών αναλωσίμων για να έχουμε τις ευρωπαϊκές τιμές και να αποφεύγονται οι υπερτιμολογήσεις.

Για τις ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά στα νοσοκομεία η υπουργός επισήμανε ότι πολλές φορές υπήρχε και σκοπιμότητα, καθώς όταν δεν επισκευάζονταν κάποια μηχανήματα οι ασθενείς προσανατολίζονταν στον Ιδιωτικό τομέα.

Ελλείψεις νοσοκομείων

"Είναι προβλήματα πολλών χρόνων, τα οποία εμείς καλούμαστε τώρα να λύσουμε" είπε η υπουργός, προσθέτοντας ότι μέσα στη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση η Υγεία είναι η μόνη στην οποία γίνονται προσλήψεις. "915 νέες θέσεις γιατρών υπέγραψα πριν το Πάσχα, αλλά και οι 3.000 θέσεις ξεκαθαρίζονται από το ΑΣΕΠ" είπε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου.
fimotro


Read more...

ΠΙΘΑΝΗ Η 'ΔΙΑΣΩΣΗ' ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΚΤΙΜΑ Η UBS


Όπως μεταδίδει το Μπλούμπεργκ, η Ελλάδα μπορεί να χρειασθεί να ζητήσει επείγουσα βοήθεια από το ΔΝΤ μέσα στις επόμενες μέρες, καθώς η άνοδος του κόστους δανεισμού της καθιστά την χρηματοδότηση του δημοσίου ελλείμματος ανέφικτη, σύμφωνα με στέλεχος της UBS AG...

"H πρόσφατη δράση των αγορών σημαίνει πως μία εξωτερική παρέμβαση μπορεί να αποδειχθεί αναπόφευκτη και να συμβεί πολύ σύντομα, καθώς η κατάσταση είναι ανυπόφορη" έγραψε ο οικονομολόγος της UBS, Stephane Deo, προς τους πελάτες της τράπεζας αργά χθες.

"Πιστεύουμε πως μία παρέμβαση μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι πολύ πιθανή". Μολονότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν τον περασμένο μήνα πάνω σε ένα μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα, η η έλλειψη λεπτομερειών και η ταχύτητα με την οποία επιδεινώνεται η κατάσταση σημαίνουν πως η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι αναπόφευκτη, επισημαίνουν.

Σύμφωνα με την έκθεση της τράπεζας, το ΔΝΤ είναι πιθανόν να επιβάλλει και νέα μέτρα λιτότητας στην ελληνική κυβέρνηση, βαθαίνοντας την ύφεση έως και -5% φέτος και μεταξύ -10% και -15% στη διάρκεια της επόμενης διετίας. Πάντως, σύμφωνα με την έκθεση, μία απευθείας χρεοκοπία της χώρας είναι "εξαιρετικά απίθανη" και η έκτακτη χρηματοοικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα δεν θεωρείται πιθανόν να επεκταθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

H έλλειψη πληροφοριών για το πως η χώρα θα συγκεντρώσει χρήματα πυροδότησε τον φόβο στους επενδυτές, παρά τις διαβεβαιώσεις των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών πως δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας,αναφέρει η διεθνής εταιρία πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Σύμφωνα με την εταιρία, η Ελλάδα οφείλει να τρέξει με απλωμένο το χέρι στην ΕΕ και το ΔΝΤ προκειμένου να τερματίσει το χάος που επικρατεί στις χρηματιστηριακές αγορές.

Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος Mark Wall της Deutsche Bank δήλωσε πως η κατάσταση χειροτερεύει.

fimotro

Read more...

Το «Ευχαριστώ» του Λερούνη στον Γ. Παπανδρέου

Τηλεφώνημα πρωθυπουργού στο Θανάση Λερούνη

Ένα μεγάλο "ευχαριστώ", στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου εξέφρασε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ο Έλληνας εθελοντής, Θανάσης Λερούνης, ευχαριστώντας τον για τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την Ελλάδα για την απελευθέρωσή του από τους Ταλιμπάν. Ο Θανάσης Λερούνης κρατιόταν όμηρος από τους Ταλιμπάν από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η μεταφορά του στην ελληνική πρεσβεία έγινε πριν από περίπου μία ώρα, με ελικόπτερο από την περιοχή Τσιτράλ του βορείου Πακιστάν.

Με δάκρια χαράς και συγκίνηση τον υποδέχτηκαν, ο ειδικός απεσταλμένος του πρωθυπουργού στο Ισλαμαμπάντ, πρέσβης εκ προσωπικοτήτων, Δημήτρης Δόλλης και ο πρέσβης μας, Πέτρος Μαυροειδής.

"Η επιτυχία για την Ελλάδα είναι μεγάλη. Έξι μήνες σκληρής δουλειάς, όπου η διεθνή εικόνα του πρωθυπουργού μας ήταν εγγύηση, έφεραν αίσιο τέλος", τόνισε σε δηλώσεις του, από το Ισλαμαμπάντ, ο Δημήτρης Δόλλης.

Έχοντας χειριστεί και άλλες δύσκολες υποθέσεις στο παρελθόν, ο κ. Δόλλης υπογράμμισε ότι, καταλυτικής σημασίας, όλους αυτούς τους επίπονους μήνες, που ο ίδιος είχε επισκεφθεί και άλλες φορές το Πακιστάν, ήταν η υπομονή, η επιμονή και η κοινή στρατηγική που ακολουθήθηκε πιστά, σε συνεργασία και με τον ικανό διπλωμάτη μας, Πέτρο Μαυροειδή, για την απελευθέρωση του Θανάση Λεούνη, "κόβοντας" όλες τις παράπλευρες ενέργειες.

"Η απελευθέρωση του, είναι ένα δείγμα γραφής πώς πρέπει να χειριζόμαστε λεπτά ευαίσθητα θέματα που έχουν να κάνουν με ανθρώπινες ζωές", τόνισε ο κ. Δόλλης.

Η μεταφορά του Θανάση Λερούνη στη Ελλάδα, ο οποίος έχει ζητήσει να γίνει σεβαστή η απόφασή του να μην κάνει δηλώσεις το προσεχές διάστημα, θα γίνει εντός του επόμενου 48ωρου.
protothema.gr

Read more...

Επικίνδυνο παιχνίδι με τα ελληνικά ομόλογα

Έκαψε τους κερδοσκόπους η ΤτΕ

Τα χέρια όσων πουλάνε ομόλογα που δεν διαθέτουν με τη μέθοδο του short selling , προσδοκώντας να κερδίσουν από την υποχώρηση των τιμών τους «τσουρούφλισε» χθες με άμεση παρέμβαση της η Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτό έγινε καθώς τις τελευταίες ημέρες έγινε αντιληπτό από τους έλληνες που εργάζονται στα Dealings Rooms αλλά και από τις εποπτικές αρχές ότι στην αγορά ομολόγων διαδραματίζεται ένα παιχνίδι υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Δηλαδή με τη μέθοδο του sort selling, κάποιοι επενδυτές πωλούσαν ομόλογα που δεν διέθεταν, επιδιώκοντας να συμπιεστούν οι τιμές τους έτσι ώστε να τα αγοράσουν τις επόμενες ημέρες φθηνότερα.

Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις παράνομα καθυστερούσαν έως και 10 ημέρες να παραδώσουν τα ομόλογα που πουλούσαν παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός προέβλεπε ότι θα έπρεπε να τα παραδώσουν σε 3 ημέρες (Τ+3).

Όμως η Τράπεζα της Ελλάδος με απόφαση της υποχρεώνει τους επενδυτές να τηρούν αυστηρά το όριο των 3 ημερών από την πώλησή τους να παραδώσουν τα ομόλογα στον αγοραστή.

Έτσι χθες ανάγκασε όσους δεν είχαν τα ομόλογα στα χέρια τους να τα αγοράσουν σε τιμές της αγοράς δηλαδή υψηλότερες από όσο τις είχαν πουλήσει με αποτέλεσμα να γράψουν μεγάλες ζημίες .

Το κλίμα που επικρατούσε χθες τόσο στην αγορά ομολόγων όσο και στο Χρηματιστήριο ήταν «πολεμικό». Στην αγορά ομολόγων οι πωλήσεις, πολλές από αυτές με «αέρα», ήταν καταιγιστικές, με αποτέλεσμα το spread να σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Το μεσημέρι «χτύπησε ταβάνι» αγγίζοντας το 4,5%, για να υποχωρήσει στο κλείσιμο της αγοράς στις 5 το απόγευμα, μετά και την παρέμβαση Τρισέ, στο 4,29%. Συνακόλουθα το κόστος δανεισμού της Ελλάδας εκτινάχθηκε σε ύψη «τριτοκοσμικής χώρας» αγγίζοντας το 7,5% (για τα δεκαετή ομόλογα). Σε αντίστοιχα δυσθεώρητα ύψη διαμορφώθηκαν τα επιτόκια και για τα πιο βραχυχρόνια ομόλογα, καθιστώντας έτσι απαγορευτικές τις συνθήκες δανεισμού για τη χώρα. Οι τιμές των ομολόγων βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση, με αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο φορές στην αγορά να δημιουργηθεί «μπλακ άουτ» καθώς οι βασικοί διαπραγματευτές δεν έδιναν τιμές στις οθόνες τους.

protothema.gr

Read more...

Το επόμενο τεστ Τρίτη και 13 με 6μηνα και ετήσια έντοκα

Κρίσιμο μέγεθος το επιτόκιο

Τρίτη και 13. Αυτή είναι η πλέον κρίσιμη ημερομηνία για την ελληνική Δημοκρατία και για τον δανεισμό της χώρας καθώς εκείνη την ημέρα το οικονομικό επιτελείο θα προσπαθήσει να τεσταρει τις αγορές με την έκδοση έντοκων γραμματίων 6 μηνών και ενός έτους .

Κρίσιμο μέγεθος θα είναι το επιτόκιο που μας θα επιβάλλουν οι αγορές και θα φανεί κατά πόσο είναι προσπελάσιμη ή όχι η αναταραχή που έχει προκληθεί αυτές τις μέρες.

Έτσι λοιπόν στις 13 Απριλίου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια 26 και 52 εβδομάδων ενώ και στις 20 Απριλίου θα προχωρήσει στην έκδοση εντόκων γραμματίων 3 μηνών.

Να σημειωθεί ότι τα γραμμάτια που λήγουν τον Απρίλιο υπολογίζονται σε περίπου 3,8 δισ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα αποφασίσει σήμερα το ποσό που θα ζητήσει από τις αγορές κατά τη δημοπρασία των γραμματίων της 13ης Απριλίου.

Ωστόσο, έχει σημασία το επιτόκιο με το οποίο θα δανειστεί το Δημόσιο από τα γραμμάτια. Σημειώνεται, ότι στις 12 Ιανουαρίου το υπουργείο Οικονομικών είχε εκδώσει για τελευταία φορά ετήσια γραμμάτια και είχε αντλήσει κάτι παραπάνω από 1 δισ. ευρώ, καταβάλλοντας επιτόκιο 2,20%.

Το επιτόκιο των 6μηνων γραμματίων ήταν στο 1,38% (1,04 δισ. ευρώ) και των 3μηνων στο 1,67% (1,5 δισ. ευρώ).

Εκείνη όμως την εποχή οι αγορές ήταν πολύ πιο ήρεμες τότε, σε σχέση με τώρα, καθώς το spread των 10ετών ομολόγων (διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών και γερμανικών τίτλων) ήταν στις 237 μονάδες και όχι στις 453 που έφτασε σήμερα.

Για τον Μάιο, απαιτούνται περίπου 12,3 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου.


Πού βασίζει την αισιοδοξία του το επιτελείο

Πάντως το οικονομικό επιτελείο προσβλέπει σε πτώση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας. Οι λόγοι στους οποίους στηρίζει την αισιοδοξία του αυτή η κυβέρνηση, εξηγούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι ότι:

μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία που θα δείχνουν ότι η εκτέλεση του Προγράμματος Σταθερότητας τηρείται απαρέγκλιτα, εξέλιξη που αναμένουν πως θα καθησυχάσει τις αγορές.
τις επόμενες μέρες (το αργότερο μέχρι το "άτυπο" συμβούλιο Γιούρογκρουπ της ερχόμενης εβδομάδας) θα εξειδικευτεί ό μηχανισμός στήριξης, ώστε να διαλυθούν οι αμφιβολίες των αγορών. Τις λεπτομέρειες του σχεδίου θα μάθει πρώτος ο πρόεδρος του ΣΟΕ καθ. Γιώργος Ζανιάς, που μετέβη την Πέμπτη το βράδυ στις Βρυξέλλες για να μετάσχει σε ειδικό συμβούλιο με την συμμετοχή των υφυπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα εξετάσει το θέμα.
στις 15 Μαϊου το Eurogroup θα επιβεβαιώσει και επισήμως την πρόοδο της χώρας μας.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων το τελευταίο σαρανταοκτάωρο, μετά δηλαδή την εκδήλωση της μεγάλης κερδοσκοπικής επίθεσης κατά του ευρώ και της Ελλάδας. Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ, ακόμα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επαναλαμβάνουν επίμονα και μονότονα πως η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί, πως «θα κάνει ό,τι χρειάζεται», πως οι «αγορές θα πειστούν» και … στο τέλος, «θα ησυχάσουν».

Στο πλαίσιο αυτό και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μαζί εμ τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου, ετοιμάζουν τις βαλίτσες του για τις ΗΠΑ, προκειμένου να «λανσάρει» τα ελληνικά ομόλογα σε επενδυτές που προτιμούν να επενδύουν σε δολάριο, αντί το ευρώ. Το roadshow θα γίνει στο τέλος του μηνός και η έκδοση μέχρι τα μέσα Μαϊου ενώ, λίγες μέρες νωρίτερα -στις 24 και 25 του Απριλίου- θα μετάσχει και στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Μέχρι τότε όμως η κυβέρνηση θα χρειαστεί να εκτεθεί για μια ακόμη φροά στα υψηλά spread, για να καλύψει μέσα στον Απρίλιο «βραχυπρόθεσμες» εκδόσεις κρατικών τίτλων (έντοκα γραμμάτια).

.protothema.gr

Read more...

Πορεία υλοποίησης προγράμματος Περιβαλλοντικού Κινδύνου στον Ασωπό

Το πρόγραμμα δράσης για την πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό του τοπικού πληθυσμού και των εργαζομένων στην περιοχή του Ασωπού, πρόκειται να παρουσιάσει εντός των επόμενων ημερών στους αρμόδιους φορείς της περιοχής του Ασωπού κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ και της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, το ΥΠΕΚΑ προωθεί την έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων για την μείωση των επιπτώσεων της ρύπανσης στη δημόσια υγεία και τα οικοσυστήματα στην περιοχή. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος, η ΕΥΔΑΠ προτίθεται να αξιοποιήσει την εμπειρία και υποδομή που διαθέτει στην περιοχή και να αναλάβει ρόλο τεχνικού συμβούλου των αρμόδιων για την υδροδότηση της περιοχής φορέων, τόσο σε θέματα διανομής νερού από τα εξωτερικά υδραγωγεία όσο και σε θέματα βελτιστοποίησης της λειτουργίας των υφισταμένων εγκαταστάσεων επεξεργασίας.

Επιπρόσθετα, η ΕΥΔΑΠ είναι διατεθειμένη να αναλάβει την εποπτεία ελέγχου της ποιότητας του παρεχόμενου πόσιμου νερού. Με το προτεινόμενο πρόγραμμα δράσης, που θα παρουσιαστεί στους φορείς της περιοχής, θα εξασφαλίζεται και μια ελάχιστη οικολογική παροχή στον Ασωπό.

Παράλληλα, το ΥΠΕΚΑ προωθεί:

- την έκδοση ΚΥΑ με την οποία θεσπίζονται αυστηρά και σε συμφωνία με την Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά και τις θυγατρικές Οδηγίες «Περιβαλλοντικά Ποιοτικά Πρότυπα στον ποταμό Ασωπό και ανάλογες Οριακές Τιμές εκπομπών υγρών βιομηχανικών αποβλήτων». Με την εν λόγω ΚΥΑ καταργούνται αναχρονιστικές διατάξεις, βάσει των οποίων είχαν αδειοδοτηθεί οι βιομηχανίες της περιοχής, να διαθέτουν τα υγρά απόβλητά τους στον Ασωπό.

- την έκδοση ΚΥΑ με την οποία συγκροτείται Γραφείο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Οινοφύτων με βασική αρμοδιότητα την παρακολούθηση και τον συντονισμό της εφαρμογής του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Διαχείρισης του Περιβαλλοντικού Κινδύνου στον Ασωπό ποταμό και σε λοιπές περιοχές που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.

- την έκδοση εγκυκλίων σχετικά με τις υποχρεώσεις που θα έχει στο εφεξής κάθε βιομηχανία που παράγει επικίνδυνα απόβλητα και υπάγεται στις ρυθμίσεις της ΚΥΑ 13588/725/2006, η έκδοση άδειας διάθεσης επικινδύνων αποβλήτων, καθώς και η υποχρέωση αναθεώρησης, εντός του 2010, όλων των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) των βιομηχανιών της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού, σύμφωνα με τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές, κατά προτεραιότητα βιομηχανικών δραστηριοτήτων των οποίων έχουν λήξει οι περιβαλλοντικοί όροι και κυρίως μεταλλοβιομηχανίες, εξορυκτική βιομηχανία, βιομηχανίες εμπλουτισμού μεταλλευμάτων, βιομηχανίες που έχουν τμήματα επιφανειακής επεξεργασίας μετάλλων, κλπ.

- την ολοκλήρωση θεσμικού πλαισίου για την Προστασία και ανάδειξη του Ασωπού ποταμού, καθώς και για τον έλεγχο των χρήσεων γης της «άτυπης» βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων - Σχηματαρίου και, τέλος,

- την εξασφάλιση κονδυλίων ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) για διάγνωση της έκτασης και των επιπτώσεων της ρύπανσης σε εδάφη, επιφανειακά και υπόγεια νερά, των τρόπων αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς και για την παρακολούθηση της ποιότητας των εδαφών και των υδάτινων πόρων για περιοχές, όπου προωθούνται Προγράμματα Διαχείρισης Περιβαλλοντικού Κινδύνου, όπως η περιοχή του Ασωπού ποταμού.
nooz.gr

Read more...

Στο 3,9% ο πληθωρισμός Μαρτίου

Αύξηση 3,9% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΓΔΤΚ) το Μάρτιο 2010 προς τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2009, έναντι αύξησης 2,8% που είχε σημειωθεί το Φεβρουάριο του 2010 προς τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2009, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤ.Α.).

Εξάλλου, ο γενικός δείκτης το μήνα Μάρτιο 2010, σε σύγκριση με το Φεβρουάριο 2010, παρουσίασε αύξηση 3,1%.

Η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 3,9% το μήνα Μάρτιο 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2009, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

- Κατά 15,5% της ομάδας μεταφορές, λόγω αύξησης των τιμών στα τέλη κυκλοφορίας και τα διόδια, τα καύσιμα αυτοκινήτων, τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, η συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, και τις υπηρεσίες μεταφορών.

- Κατά 7% της ομάδας στέγασης, λόγω αύξησης των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, των ενοικίων κατοικιών, της ύδρευσης αποχέτευσης, του ηλεκτρισμού και των υπηρεσιών κοινοχρήστων.

- Κατά 4,9% της ομάδας αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων τιμών και μη σερβιριζόμενων ποτών καθώς και των τιμών των τσιγάρων.

Η ίδια ποσοστιαία αύξηση σημειώθηκε και στην ομάδα άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης των τιμών ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων, και αύξησης των τιμών της παροχής υπηρεσιών κουρείων και κομμωτηρίων.

Κατά 3,5% της ομάδας επικοινωνίες, λόγω αύξησης των τιμών της κινητής τηλεφωνίας.

Επίσης, σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν στην ομάδα εκπαίδευση (3%) και στην ομάδα υγεία (2,7%).

2. Από τη μείωση του δείκτη

- Κατά 1,6% της ομάδας διατροφή και αλκοολούχα ποτά

Σε ό,τι αφορά τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή (Εν.ΔΤΚ) το μήνα Μάρτιο 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2009, παρουσίασε αύξηση 3,9%, έναντι αύξησης 1,5% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2009 προς 2008.

Τέλος, ο Εν.ΔΤΚ το μήνα Μάρτιο 2010 σε σύγκριση με το Φεβρουάριο 2010 παρουσίασε αύξηση 3,1%, έναντι αύξησης 2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
nooz.gr

Read more...

Στουρνάρας: "Αίτημα για βοήθεια τώρα"

Ρεπορτάζ: Γιώτα Ηλιού

"Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει το μεγάλο βήμα και να ζητήσει βοήθεια", δηλώνει στο nooz.gr ο Γενικός Δ/ντης του ΙΟΒΕ, Γ. Στουρνάρας. Στην κόψη του ξυραφιού η ελληνική οικονομία η οποία δέχεται πιέσεις, τόσο από ξένους οίκους, όσο και από ευρωπαίους αξιωματούχους, για να ζητήσει τελικά βοήθεια από το μηχανισμό στήριξης ΕΕ- ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης, απαντά ο υπ. Οικονομικών. Αποκλιμάκωση του spread των 10ετών ομολόγων στις 419 μ.β. Την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ προεξοφλεί η Goldman Sachs.

Στουρνάρας στο nooz.gr


"Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει το μεγάλο βήμα και να ζητήσει βοήθεια από την ευρωζώνη", υποστηρίζει σε δηλώσεις του στους Financial Times ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ, κ. Γιάννης Στουρνάρας. Το nooz.gr επικοινώνησε τηλεφωνικά με το περιβάλλον του καθηγητή κ. Στουρνάρα, όπου επιβεβαιώθηκε η εν λόγω δήλωσή του και μάλιστα τόνισε ότι: "είναι πολύ αργά για τις αγορές με δεδομένη την τρέχουσα κατάσταση. Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει το μεγάλο βήμα και να ζητήσει βοήθεια".
nooz.gr/

Read more...

ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΑ SPREADS


Ρεπορτάζ: Γιάννης Αντύπας (απο ΕΘΝΟΣ)

«Ο καπετάνιος στη φουρτούνα κρατά το τιμόνι σταθερά» έλεγαν χθες οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, θέλοντας να εκπέμψουν ένα μήνυμα ψυχραιμίας απέναντι στην άνοδο των spreads...


Για τον λόγο αυτόν αποφεύχθηκαν έκτακτες συσκέψεις και η ημέρα του πρωθυπουργού πέρασε με εσωτερικές συνεργασίες και τηλεφωνικές επικοινωνίες με το εξωτερικό, ενώ είχε συνάντηση στο Μαξίμου με την υπουργό Οικονομίας Λ. Κατσέλη με την οποία συζήτησε το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης νέων επιχειρήσεων.

«Συνεχίζουμε στο πρόγραμμα σταθερότητας και δίνουμε χρόνο στον χρόνο» προσέθεταν οι συνεργάτες του, χρησιμοποιώντας μια φράση του Φρ. Μιτεράν.

Ομως, την ώρα που στη γέφυρα είναι όλοι ήσυχοι, στα σαλόνια και τις καμπίνες αρκετοί έχουν αρχίσει να εκπέμπουν... SOS. Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επισήμαιναν χθες στη Βουλή πως, αν συνεχιστεί για κάποιες ημέρες αυτή η κατάσταση, θα δημιουργήσει τετελεσμένα που δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία. Ο κίνδυνος πανικού είναι ορατός, αφού η στενότητα στην αγορά είναι ορατή από μήνες.

«Ασχημη ψυχολογία»
«Πραγματικά αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες είναι άκρως ανησυχητικό και ανησυχεί, τόσο την ελληνική κυβέρνηση, το κράτος, όσο και τους Ελληνες πολίτες, στους οποίους περνά και μια άσχημη ψυχολογία» σημείωσε χθες ο Γ. Πεταλωτής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το δίχτυ ασφαλείας, όπως η ίδια χαρακτηρίζει τον χρηματοδοτικό μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ. «Εάν χρειαστεί. Μόνο εάν χρειαστεί» απάντησε. Οι δημοσιογράφοι επέμειναν και πήραν μια πιο «αποκαλυπτική» αποστροφή: «Εμείς προς το παρόν δεν χρειαζόμαστε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης».

Σε κάθε περίπτωση, παρά το σιωπητήριο που κήρυξε ο Γ. Παπανδρέου, και χθες έκαναν δηλώσεις πολλά στελέχη. «Οσο περισσότερο θα συζητούμε για τέτοια θέματα, τόσο πιο δύσκολα θα βγει από αυτή την κακή δημοσιότητα η χώρα μας» επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος.

«Τα πολλά λόγια αυτή την ώρα περιττεύουν και συνεπώς θα ήταν χρήσιμο όλοι οι πολιτικοί παράγοντες, όλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι και κυρίως αυτοί του οικονομικού επιτελείου να μιλούν λιγότερο» προσέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Χρ. Πρωτόπαπας: «Καλό θα ήταν να μη μας διακρίνει ελαφρότητα και ακράτεια δηλώσεων και εκτιμήσεων, αλλά σταθερότητα και υπευθυνότητα στην πιστή και απαρέγκλιτη στήριξη του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Στ. Λαμπρινίδης, έδωσε μια άλλη διάσταση. «Ανεξάρτητα από τον μηχανισμό στήριξης, ο οποίος θεωρήθηκε επιτυχία, ηγέτες, όπως η Μέρκελ, οι οποίοι συνέταξαν αυτόν τον μηχανισμό, υποσκάπτουν με δηλώσεις το πνεύμα και το γράμμα του» δήλωσε ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης τόνισε πως «αυτό το οποίο θα δώσει οριστική λύση σε όλα αυτά τα σενάρια, είναι η αποτελεσματική εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και όλων των μέτρων που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, τα οποία -κατά την άποψή μου- επαρκούν για να μας βγάλουν από αυτό το τέλμα του δανεισμού, στο οποίο έχουμε περιπέσει με τα υψηλά spreadς».

Ο Γ. Αρσένης
Παρέμβαση έκανε και ο Γ. Αρσένης, ο οποίος «φωτογραφήθηκε» από τον Γ. Καρατζαφέρη ως η πηγή με την οποία μίλησε ο δημοσιογράφος του γερμανικού site.

«Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, υπεύθυνοι και να μη φλυαρούμε γύρω από αυτό το θέμα. Θα πρέπει να υλοποιήσουμε με σύμπνοια ένα πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ώστε να πειστούν οι αγορές ότι μπορούμε να διαχειριστούμε σωστά τα οικονομικά μας και να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη τους. Δεν πρέπει να αφήσουμε τον πανικό να μας κυριαρχεί» επισήμανε ο πρώην υπουργός.

Το ερώτημα, πλέον, είναι τι spreads θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα την επόμενη φορά που θα βγει να δανειστεί. Γιατί, αν παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, τότε, παρά τις διαψεύσεις, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με το δίλημμα να ζητήσει την ενεργοποίηση της συμφωνίας των Βρυξελλών, που θα τη βάλει σε παράλληλες διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ.

Για να μη φτάσουμε εκεί κορυφαίοι υπουργοί υποστηρίζουν πως ο Γ. Παπανδρέου θα πρέπει να προχωρήσει σε γενναίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα μειώσουν τα ελλείμματα άμεσα, θα αυξήσουν το ΑΕΠ και τελικά θα αρχίσουν να ξεφουσκώνουν το μπαλόνι του δημόσιου χρέους που κινδυνεύει να εκραγεί.
/fimotro


Read more...

ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ


«Τα χρήματα που θα εισπραχθούν από τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους θα δοθούν στους δήμους για συγκεκριμένες αναπλάσεις και δεν θα πηγαίνουν στη μαύρη τρύπα του κρατικού ταμείου. Το στοίχημα είναι μεγάλο. Προσπαθούμε να γυρίσουμε στην πόλη αυτό που της έχουμε στερήσει», δήλωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη...

Παράλληλα, η υπουργός ανέφερε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο, παρά μόνο συζήτηση στη Βουλή, ενώ τόνισε ότι το σχέδιο θα πρέπει να έχει γίνει νόμος του κράτους το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι οι μηχανικοί και οι εργολάβοι που δεν θα τηρούν τους όποιους κανόνες και τις ρυθμίσεις, θα υφίστανται κυρώσεις, ενώ πρόσθεσε ότι στο άμεσο μέλλον θα εξεταστεί λεπτομερώς το ζήτημα των συντελεστών δόμησης, ώστε να σταματήσουν οι παρανομίες.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι θα συσταθεί σώμα ελεγκτών μηχανικών, υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και όχι των Πολεοδομιών, το οποίο θα διασφαλίζει την τήρηση του νόμου.

Είπε επίσης ότι στις νέες οικοδομές θα υπάρχει ηλεκτρονική ταυτότητα από τη φάση της κατασκευής, ώστε μελλοντικά να εντοπίζεται εκείνος που κάνει την παρανομία όταν θα κλείνει τον ημιυπαίθριο χώρο.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι οι ημιυπαίθριοι ως «όμορφο στοιχείο της μεσογειακής αρχιτεκτονικής», δεν θα καταργηθούν, αλλά θα προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης, ο οποίος θα παραμείνει ο ίδιος και δεν θα υπάρχει διαφοροποίηση στην αλλαγή χρήσης. «Για εμάς ο χώρος ο οποίος έχει κλειστεί δεν μετατρέπεται σε κύρια κατοικία, συνοδεύει την κύρια κατοικία», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων ο Μάρκος Φραγκιουδάκης, μηχανικός μέλος του ΤΕΕ, δήλωσε στην εκπομπή «ΣΚΑΪ Τώρα» ότι ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να προσαρμοστεί στη νομιμότητα και να καταβάλει το πρόστιμο γιατί αυτό θα είναι πολύ υψηλότερο αν διαπιστωθεί η παρανομία μετά τους ελέγχους που θα διενεργηθούν.

Για τους υπόγειους χώρους δήλωσε ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το ΥΠΕΚΑ τι κτίρια και ποια κτίρια αφορά.
fimotro


Read more...

ΑΠΩΛΕΙΑ ΠΟΡΩΝ 700 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΑ STAGE


Ρεπορτάζ: Xριστίνα Κοψίνη (απο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Στο ΙΚΑ και όχι απευθείας στις επιχειρήσεις θα πιστώνεται η επιδότηση του ΟΑΕΔ για τις ασφαλιστικές εισφορές των ανέργων που θα προσληφθούν μέσω των νέων προγραμμάτων του. «Στο εξής ο στόχος θα αφορά όχι μόνο την αναχαίτιση της ανεργίας αλλά και της ανασφάλιστης εργασίας» δήλωσε ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Ηλ. Κικίλιας.
Παρότι τα νέα προγράμματα αποτελούν την υλοποίηση προεκλογικής δέσμευσης του ΠΑΣΟΚ και δεν είναι βέβαιο ότι αντιστοιχούν σε αυτό που χρειάζεται σήμερα η αγορά εργασίας, εμπεριέχουν στοιχεία μιας άλλης λογικής που φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος στις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης...

«Ο ΟΑΕΔ από μηχανισμός ρουσφετολογικής πολιτικής πρέπει να γίνει και πάλι Οργανισμός Απασχόλησης» σημείωσε ο γενικός γραμματέας Εργασίας Ροβ. Σπυρόπουλος, απευθύνοντας έκκληση και προς τις επιχειρήσεις να δουν υπό το πρίσμα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης το μείζον ζήτημα της κρίσης στην απασχόλησης. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Κικίλια στην απώλεια εθνικών πόρων ύψους 700 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν για τα προγράμματα «stage». Τα προγράμματα αυτά κάθε άλλο παρά συγχρηματοδοτούμενα ήταν αφού δεν πιστώθηκε ποτέ η κοινοτική χρηματοδότηση του 75%, ενώ με αυτόν τον τρόπο απετράπη η εκπόνηση άλλων δράσεων ύψους 3 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των τεσσάρων νέων προγραμμάτων, ο στόχος είναι να δημιουργηθούν 110.000 θέσεις εργασίας μέσα στο 2010, μέσω της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους. Το κόστος τους ανέρχεται στο ποσό των 816 εκατ. ευρώ. Το ποσό θα καλυφθεί από τον αλληλόχρεο λογαριασμό ΙΚΑ – ΟΑΕΔ. Δηλαδή θα είναι η εξόφληση του χρέους που έχει το ΙΚΑ προς τον Οργανισμό για εισφορές που έχει εισπράξει για λογαριασμό του αλλά δεν έχει καταβάλει.

Νέα προγράμματα

Τα 3 από τα 4 νέα προγράμματα για τα οποία ξεκινά σήμερα η υποβολή αιτήσεων διέπονται από τις εξής αρχές:

- Eπιχορήγηση, με 500 εκατ. ευρώ επί τέσσερα χρόνια των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 40.000. Το ποσό της επιχορήγησης υπολογίζεται σε ποσοστό επί των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για ακαθάριστες αποδοχές μέχρι του ύψους του κατώτατου μισθού. Το ύψος της επιδότησης ξεκινά από το 100% για το πρώτο έτος και μειώνεται σταδιακά έως το 25% το τέταρτο έτος. Η επιδότηση είναι υψηλότερη (100% τα πρώτα δύο έτη και 50% τα δύο τελευταία) για τις κατηγορίες των εργαζομένων που έχουν ιδιαίτερα προβλήματα ένταξης στην αγορά εργασίας. Οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να έχουν απολύσει προσωπικό το τελευταίο εξάμηνο πριν από την έναρξη του προγράμματος ενώ οφείλουν να διατηρήσουν και για έναν επιπλέον χρόνο (4+1) χωρίς επιδότηση το προσωπικό που θα προσλάβουν.

- Επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για δύο έτη, με στόχο την πρόσληψη 25.000 ανέργων.

- Επιχορήγηση 4.000 νέων ελευθέρων επαγγελματιών γυναικών ηλικίας 22 - 64 ετών. Η διάρκεια ορίζεται σε 36 μήνες και το ποσό για κάθε νέα επαγγελματία καθορίζεται στα 24.000 ευρώ. Η προτεραιότητα θα δοθεί στις άνεργες με δικαίωμα επιδότησης ανεργίας.

- Από τις 15 Απριλίου αρχίζει η εφαρμογή ενός νέου προγράμματος, για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 50 εκατ. ευρώ.
/fimotro


Read more...

Αποχώρησε απο τη Διοίκηση των ΕΛΤΑ-Ταχυμεταφορές Α.Ε., πρoτού τοποθετηθεί επίσημα ο Π.Γιαννακόπουλος


''Τέλος'' γράφτηκε και μάλιστα πρόωρα, στο σενάριο τοποθέτησης του Παναγιώτη Γιαννακόπουλου στη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου στη θυγατρική των ΕΛΤΑ, την ΕΛΤΑ-Ταχυμεταφορές Α.Ε.. Με επιστολή που έστειλε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο κ. Γιαννακόπουλος επικαλούμενος προσωπικούς λόγους ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία ότι δεν μπορεί να αναλάβει την Διοίκηση της θυγατρικής.

Είναι πολύ κοντά ο χρόνος που η πολιτική ηγεσία του ΥΥΜΕΔ, μαζί με τα ΕΛΤΑ και άλλους εποπτευόμενους φορείς, ανακοίνωσε και τη διοίκηση της ΕΛΤΑ-Ταχυμεταφορές Α.Ε. με την τοποθέτηση του Οικονομολόγου, Διοικητικού και Οικονομικού στελέχους του ΟΤΕ, όπως έγραφε η ανακοίνωση, Π. Γιαννακόπουλου στην θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας.

Η τοποθέτηση αυτή σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τους συνταξιούχους του ΟΤΕ και αποτέλεσε αντικείμενο πολλών συζητήσεων τόσο στον εργασιακό χώρο του ΟΤΕ, όσο και του ΕΛΤΑ όπου ειπώθηκαν πολλά για το αν μπορεί ο συγκεκριμένος να ασκεί τα καθήκοντα του. Ακόμη αντικείμενο σχολιασμού, εκτός των άλλων αποτέλεσε και το γεγονός ότι, όντας συνταξιούχος του ΤΑΠ-ΟΤΕ, όπως και εμείς εξακριβώσαμε επικοινωνώντας με το Ασφαλιστικό Ταμείο, γεγονός που ο ίδιος πεισματικά αρνιόταν και έλεγε ότι ήταν κατά το παρελθόν υπάλληλος-στέλεχος του ΕΟΤ και ότι έγινε αναγραμματισμός στην ανακοίνωση του Υπουργείου. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου...

Ακούστηκαν και άλλα πολλά, πάρα πολλά για τον συγκεκριμένο, που δεν αναφέρουμε, τα οποία ίσως αποτέλεσαν την αφορμή για το Υπουργείο να τον οδηγήσει στην οικειοθελή έξοδο, προτού τοποθετηθεί από τη Συνέλευση των Μετόχων των ΕΛΤΑ στη διοίκηση της εταιρείας.

Έτσι έληξε η ''περιπέτεια'' του Π. Γιαννακόπουλου στην ΕΛΤΑ-Ταχυμεταφορές Α.Ε. και αποχώρησε για ''άγνωστες'' πολιτείες, ίσως τη Σουηδία, ίσως την Ινδία, ίσως την Αυστραλία ή κάπου αλλού, το ζητούμενο όμως είναι τι γίνεται με την Διοίκηση της θυγατρικής.

Ελπίζουμε ότι η περίπτωση Γιαννακόπουλου να έκανε κάποιους σοφότερους και να μην έχουμε επανάληψη τέτοιου φαινομένου. Ο μέτοχος ΕΛΤΑ έχει πολλές λύσεις και μάλιστα εντός της επιχείρησης. Άς επιλέξει σήμερα και όχι αύριο ένα διοικητικό στέλεχος του και να το τοποθετήσει στη διοίκηση της θυγατρικής.

Ο χρόνος είναι απαγορευτικός για περαιτέρω καθυστέρηση. Χάθηκαν ήδη έξι μήνες, η επιχείρηση πάει από το κακό στο χειρότερο και οποιαδήποτε επιπλέον καθυστέρηση θα είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.

Οι εργαζόμενοι δεν διαθέτουν επιπλέον υπομονή γιατί και η τελευταία εξαντλήθηκε. Αναμένουμε σήμερα κιόλας την επιλογή και την τοποθέτηση νέας διοίκησης.

paspaase.gr


Read more...

Πρόκληση σε εποχές τέτοιας οικονομικής κρίσης!


Στο χλιδάτο Χίλτον θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ...

Πρόκληση σε εποχές τέτοιας οικονομικής κρίσης!
Από τον Αριστερό Είρωνα

Σε ένα από τα πιο ακριβά ξενοδοχεία της Αθήνας, το Χίλτον, θα γίνει την Κυριακή η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ. Δεν είναι ολίγον τι πρόκληση σε εποχές τέτοιας οικονομικής κρίσης να συνεδριάζει εκεί ένα κόμμα όπως η ΝΔ; Κι από τις χλιδάτες αίθουσες του πανάκριβου ξενοδοχείου θα εξαπολύσουν τα πυρά τους για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης; Δεν θα είναι ολίγον τι οξύμωρον και υποκριτικό κι αυτό;
Χάθηκαν άραγε πιο οικονομικοί και πιο "σεμνοί" χώροι, που να ταιριάζουν και στις περιστάσεις, για τις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων; Αλλωστε, η Ρηγίλλης λέει ότι το κομματικό ταμείο που παρέλαβε η νέα ηγεσία ήταν μείον. Προς τι λοιπόν τα περιττά -και προκλητικά- έξοδα;
Αλήθεια, πόσο θα στοιχίσει όλο αυτό; Θα μας πουν;




Read more...

“Όταν δανειστούμε, θα έχoυν πέσει τα επιτόκια”…

Πού βασίζει την αισιοδοξία του το επιτελείο

Σε πτώση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, πριν από την επόμενη μεγάλη έκδοση κρατικών ομολόγων σε περίπου ένα μήνα, προσβλέπει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι λόγοι στους οποίους στηρίζει την αισιοδοξία του αυτή η κυβέρνηση, εξηγούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι ότι:

μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία που θα δείχνουν ότι η εκτέλεση του Προγράμματος Σταθερότητας τηρείται απαρέγκλιτα, εξέλιξη που αναμένουν πως θα καθησυχάσει τις αγορές.
τις επόμενες μέρες (το αργότερο μέχρι το "άτυπο" συμβούλιο Γιούρογκρουπ της ερχόμενης εβδομάδας) θα εξειδικευτεί ό μηχανισμός στήριξης, ώστε να διαλυθούν οι αμφιβολίες των αγορών. Τις λεπτομέρειες του σχεδίου θα μάθει πρώτος ο πρόεδρος του ΣΟΕ καθ. Γιώργος Ζανιάς, που μετέβη την Πέμπτη το βράδυ στις Βρυξέλλες για να μετάσχει σε ειδικό συμβούλιο με την συμμετοχή των υφυπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα εξετάσει το θέμα.
στις 15 Μαϊου το Eurogroup θα επιβεβαιώσει και επισήμως την πρόοδο της χώρας μας.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων το τελευταίο σαρανταοκτάωρο, μετά δηλαδή την εκδήλωση της μεγάλης κερδοσκοπικής επίθεσης κατά του ευρώ και της Ελλάδας. Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ, ακόμα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επαναλαμβάνουν επίμονα και μονότονα πως η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί, πως «θα κάνει ό,τι χρειάζεται», πως οι «αγορές θα πειστούν» και … στο τέλος, «θα ησυχάσουν».

Στο πλαίσιο αυτό και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μαζί εμ τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου, ετοιμάζουν τις βαλίτσες του για τις ΗΠΑ, προκειμένου να «λανσάρει» τα ελληνικά ομόλογα σε επενδυτές που προτιμούν να επενδύουν σε δολάριο, αντί το ευρώ. Το roadshow θα γίνει στο τέλος του μηνός και η έκδοση μέχρι τα μέσα Μαϊου ενώ, λίγες μέρες νωρίτερα -στις 24 και 25 του Απριλίου- θα μετάσχει και στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Μέχρι τότε όμως η κυβέρνηση θα χρειαστεί να εκτεθεί για μια ακόμη φροά στα υψηλά spread, για να καλύψει μέσα στον Απρίλιο «βραχυπρόθεσμες» εκδόσεις κρατικών τίτλων (έντοκα γραμμάτια).
protothema.gr


Read more...

Συνάντηση Παπανδρέου με Μ. Κυπριανού


Η προετοιμασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κύπρο, τη Δευτέρα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές στα κατεχόμενα, ήταν το κύριο αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο Υπουργός των Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάρκος Κυπριανού με το Γ. Παπανδρέου και τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα.

"Η στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο είναι δεδομένη,είναι αυτονόητη και ο συντονισμός μας απόλυτος”, δήλωσε ο κ.Δρούτσας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου,ο δε Μ. Κυπριανού χαρακτήρισε, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία,“πάρα πολύ στενή τη συνεργασία των δύο υπουργείων Εξωτερικών,αλλά και του έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Χριστόφια”.

Ο Μ. Κυπριανού ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό για τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με την επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον, ο δε Δ. Δρούτσας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για τις επαφές του στην Αγκυρα.

Ο Δ. Δρούτσας επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης,την οποία διατύπωσε και χτες στην κοινή συνέντευξή του με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, τόνισε ότι η επίλυση του Κυπριακού απαιτεί να έχουμε λύση κυπριακή, ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να διαπραγματευτούν μόνοι τους, το κοινό τους μέλλον στην ΕΕ και η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί, μετά την επίτευξη λύσης, να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην ΕΕ, άρα το ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να γίνει πλήρως σεβαστό.

Αναφερόμενος ειδικότερα στα κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο, σημείωσε ότι “η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων είναι βασική προϋπόθεση για την επίλυση” και υπογράμμισε ότι “αυτά ήταν τα μηνύματα που έστειλα στην Αγκυρα”.

Αλλωστε, μιλώντας προ τριημέρου στην εφημερίδα "Σαμπάχ", πριν επισκεφθεί την Άγκυρα, ο Δ. Δρούτσας είπε για την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο ότι "μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε μια ξεκάθαρη πολιτική πράξη που θα αποδείκνυε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αφήσει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να συμφωνήσουν μόνοι τους για το κοινό τους μέλλον στην ΕΕ, η οποία αποτελεί την πραγματική εγγύηση για όλους τους κατοίκους της Κύπρου”.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Μ. Κυπριανού στη στενή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου,“όχι μόνον στο μεγάλο ζήτημα της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος,αλλά και στις προκλήσεις που παρουσιάζονται ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό χώρο,όπου πάντα μαζί συνεργαζόμενοι πετυχαίνουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα”.

Οι κ.κ. Δρούτσας και Κυπριανού θα συνεχίσουν την συζήτηση επί διμερών και ευρωπαϊκών θεμάτων σε γεύμα που παραθέτει ο αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών προς τόν Κύπριο Υπουργό.
nooz.gr/
Read more...

ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΝΤΟΡΑΣ-ΣΑΜΑΡΑ


Ρεπορτάζ : Διονύσης Νασόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Σε τροχιά ρήξης κινούνται από χθες Ρηγίλλης και Ντόρα Μπακογιάννη, μετά την απόφαση της πρώην υπουργού να «μποϊκοτάρει» τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ., η οποία καλείται μεθαύριο να εγκρίνει τις καταστατικές αλλαγές που προωθεί ο Αντώνης Σαμαράς. Η οξύτατη αντίδραση της κομματικής ηγεσίας, όπως...
εκτιμούν κεντρικά στελέχη της Ν.Δ., αποτελεί ουσιαστικά και μια κίτρινη κάρτα προς την πρώην υπουργό. Η εμφυλιοπολεμική σύρραξη κλιμακώθηκε έως αργά το βράδυ με την ανταλλαγή ιδιαίτερα επικριτικών και ειρωνικών σχολίων ανάμεσα στο κομματικό επιτελείο και το επιτελείο της κ. Μπακογιάννη, ενώ κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. δεν απέκλειαν η αποστασιοποίηση της πρώην υπουργού από τις κομματικές διαδικασίες να οδηγήσει σε ραγδαίες εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Το εκρηκτικό κλίμα στο γαλάζιο στρατόπεδο πυροδότησε χθες το μεσημέρι η απόφαση της κ. Μπακογιάννη να μην παραστεί στη συνεδρίαση της Κ.Ε., με βασικό επιχείρημα ότι είναι μια διαδικασία κατώτερη των περιστάσεων που, παράλληλα, επαναφέρει τη Ν.Δ. στην εσωστρέφεια. Στενοί συνεργάτες της πρώην υπουργού επέμεναν ότι δεν πρόκειται για μια κίνηση αναδίπλωσης από την πλευρά της, καθώς εμμένει στις βασικές διαφωνίες της για το πακέτο αλλαγών στο κόμμα που προωθεί ο κ. Σαμαράς. Το βασικό επιχείρημά της για την ηχηρή απουσία της είναι ότι δεν επιθυμεί, κατά τους ίδιους κύκλους, να πρωταγωνιστήσει σε μια εσωκομματική διαμάχη που «σε αυτή τη συγκυρία θα είναι ανούσια και εκτός κλίματος».
«Ο,τι είχε να πει η Ντόρα το έχει πει και δεν παίρνει πίσω τίποτα», ήταν το μήνυμα των συνεργατών της που τόνιζαν με έμφαση ότι «την ώρα που ο ελληνικός λαός αγωνιά για το μέλλον της οικονομίας, μια νέα έξαρση της εσωστρέφειας δεν θα είναι μόνο παράταιρη αλλά και επιζήμια» και πως «το τελευταίο που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι να παρακολουθεί αντιδικίες για τη νομή της εσωκομματικής εξουσίας».
«Προσπάθεια απαξίωσης»
Η κίνηση της κ. Μπακογιάννη προκάλεσε οργή στη Ρηγίλλης, καθώς ερμηνεύθηκε ως «προκλητική προσπάθεια απαξίωσης» των κομματικών διαδικασιών. Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά κατηγορούσαν την πρώην υπουργό ότι εκείνη είναι που επιχειρεί να δημιουργήσει εσωκομματικό ζήτημα και να ενισχύσει την εσωστρέφεια στη Ν.Δ., ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος Παν. Παναγιωτόπουλος- επικαλούμενος τις διαρροές μέσω συνεργατών της κ. Μπακογιάννη- ανέφερε με δηκτικό ύφος ότι «δεν σχολιάζει δηλώσεις ανώνυμων κύκλων».
Λίγη ώρα αργότερα ωστόσο η Ρηγίλλης εξέπεμψε σαφές μήνυμα ότι οι σχέσεις με την κ. Μπακογιάννη βρίσκονται σε οριακό επίπεδο. Με εντολή του κ. Σαμαρά, το κομματικό επιτελείο προχώρησε σε σκληρή απάντηση επί της ουσίας, με ονομαστική αναφορά στην πρώην υπουργό, κατηγορώντας ουσιαστικά ότι δεν ανταποκρίνεται ούτε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις ως στέλεχος του κόμματος. Γαλάζια στελέχη εκτιμούσαν ότι η αναφορά αυτή αποτελεί ουσιαστικά και μια πρώτη προειδοποίηση προς την πρώην υπουργό ότι βρίσκεται σε απόσταση από το κόμμα.
«Στοιχειώδης υποχρέωση»
«Ακριβώς λόγω της κρίσης, η Ν.Δ. οφείλει να μετεξελιχθεί, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, σε ένα κόμμα πραγματικά ανοιχτό στην ευρύτερη κοινωνία... Η συμμετοχή στις προγραμματισμένες από καιρό αυτές διαδικασίες είναι στοιχειώδης υποχρέωση κάθε στελέχους του κόμματος. Εφόσον βέβαια αντιλαμβάνεται πραγματικά την κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και θέλει να υπάρξουν ριζικές ανατροπές σε όσα μας οδήγησαν, μέχρι σήμερα, στο τέλμα και την αναποτελεσματικότητα.
Λυπούμεθα, γιατί η κ. Μπακογιάννη αντιλαμβάνεται τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος- και τις διαδικασίες, που δρομολογήθηκαν με την εντολή των 800.000 εκλογέων της 29ης Νοεμβρίου 2009- ως πεδίο “εσωστρέφειας” και ως “ζητήματα νομής εσωκομματικής ισχύος”» ήταν το οξύτατο σχόλιο επίσημων κύκλων της Ρηγίλλης.
Η αντιπαράθεση είχε και συνέχεια, καθώς η πλευρά της κ. Μπακογιάννη πέρασε στην αντεπίθεση και αντιμετώπισε με ειρωνική διάθεση το κομματικό επιτελείο: «Ας μη σπαταλά φαιά ουσία η Ρηγίλλης με ανώνυμες διαρροές, στοχοποιώντας την κ. Μπακογιάννη. Μόνο η χώρα μετράει αυτή την ώρα και η αντιμετώπιση των προβλημάτων της», ήταν η τελευταία ριπή στη χθεσινή σύρραξη.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι η συνεδρίαση της Κ.Ε. την Κυριακή μπορεί να ανοίξει νέες πληγές στο κόμμα, αν και προεξοφλείται ότι οι προτάσεις του κ. Σαμαρά θα εγκριθούν χωρίς σοβαρά παρατράγουδα. Αρκετοί σημείωναν χθες ότι η συνεδρίαση κινδυνεύει να στιγματιστεί από τις απουσίες και όχι από τις ενστάσεις κομματικών στελεχών, καθώς έως χθες το βράδυ και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ήταν ανοικτό εάν θα συμμετάσχει στις εργασίες της γαλάζιας Κ.Ε.
Το «παρών» στη συνεδρίαση αναμένεται να δώσουν πάντως οι πρώην υπουργοί Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Αρης Σπηλιωτόπουλος, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στις θέσεις της κ. Μπακογιάννη. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως δεν προτίθενται να πάρουν τον λόγο.
fimotro


Read more...