Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Συνάντηση Παπανδρέου με Μ. Κυπριανού


Η προετοιμασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κύπρο, τη Δευτέρα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές στα κατεχόμενα, ήταν το κύριο αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο Υπουργός των Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάρκος Κυπριανού με το Γ. Παπανδρέου και τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα.

"Η στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο είναι δεδομένη,είναι αυτονόητη και ο συντονισμός μας απόλυτος”, δήλωσε ο κ.Δρούτσας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου,ο δε Μ. Κυπριανού χαρακτήρισε, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία,“πάρα πολύ στενή τη συνεργασία των δύο υπουργείων Εξωτερικών,αλλά και του έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Χριστόφια”.

Ο Μ. Κυπριανού ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό για τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με την επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον, ο δε Δ. Δρούτσας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για τις επαφές του στην Αγκυρα.

Ο Δ. Δρούτσας επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης,την οποία διατύπωσε και χτες στην κοινή συνέντευξή του με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, τόνισε ότι η επίλυση του Κυπριακού απαιτεί να έχουμε λύση κυπριακή, ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να διαπραγματευτούν μόνοι τους, το κοινό τους μέλλον στην ΕΕ και η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί, μετά την επίτευξη λύσης, να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην ΕΕ, άρα το ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να γίνει πλήρως σεβαστό.

Αναφερόμενος ειδικότερα στα κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο, σημείωσε ότι “η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων είναι βασική προϋπόθεση για την επίλυση” και υπογράμμισε ότι “αυτά ήταν τα μηνύματα που έστειλα στην Αγκυρα”.

Αλλωστε, μιλώντας προ τριημέρου στην εφημερίδα "Σαμπάχ", πριν επισκεφθεί την Άγκυρα, ο Δ. Δρούτσας είπε για την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο ότι "μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε μια ξεκάθαρη πολιτική πράξη που θα αποδείκνυε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αφήσει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να συμφωνήσουν μόνοι τους για το κοινό τους μέλλον στην ΕΕ, η οποία αποτελεί την πραγματική εγγύηση για όλους τους κατοίκους της Κύπρου”.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Μ. Κυπριανού στη στενή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου,“όχι μόνον στο μεγάλο ζήτημα της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος,αλλά και στις προκλήσεις που παρουσιάζονται ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό χώρο,όπου πάντα μαζί συνεργαζόμενοι πετυχαίνουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα”.

Οι κ.κ. Δρούτσας και Κυπριανού θα συνεχίσουν την συζήτηση επί διμερών και ευρωπαϊκών θεμάτων σε γεύμα που παραθέτει ο αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών προς τόν Κύπριο Υπουργό.
nooz.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: