Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

“Όταν δανειστούμε, θα έχoυν πέσει τα επιτόκια”…

Πού βασίζει την αισιοδοξία του το επιτελείο

Σε πτώση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, πριν από την επόμενη μεγάλη έκδοση κρατικών ομολόγων σε περίπου ένα μήνα, προσβλέπει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι λόγοι στους οποίους στηρίζει την αισιοδοξία του αυτή η κυβέρνηση, εξηγούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι ότι:

μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία που θα δείχνουν ότι η εκτέλεση του Προγράμματος Σταθερότητας τηρείται απαρέγκλιτα, εξέλιξη που αναμένουν πως θα καθησυχάσει τις αγορές.
τις επόμενες μέρες (το αργότερο μέχρι το "άτυπο" συμβούλιο Γιούρογκρουπ της ερχόμενης εβδομάδας) θα εξειδικευτεί ό μηχανισμός στήριξης, ώστε να διαλυθούν οι αμφιβολίες των αγορών. Τις λεπτομέρειες του σχεδίου θα μάθει πρώτος ο πρόεδρος του ΣΟΕ καθ. Γιώργος Ζανιάς, που μετέβη την Πέμπτη το βράδυ στις Βρυξέλλες για να μετάσχει σε ειδικό συμβούλιο με την συμμετοχή των υφυπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα εξετάσει το θέμα.
στις 15 Μαϊου το Eurogroup θα επιβεβαιώσει και επισήμως την πρόοδο της χώρας μας.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων το τελευταίο σαρανταοκτάωρο, μετά δηλαδή την εκδήλωση της μεγάλης κερδοσκοπικής επίθεσης κατά του ευρώ και της Ελλάδας. Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ, ακόμα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επαναλαμβάνουν επίμονα και μονότονα πως η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί, πως «θα κάνει ό,τι χρειάζεται», πως οι «αγορές θα πειστούν» και … στο τέλος, «θα ησυχάσουν».

Στο πλαίσιο αυτό και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μαζί εμ τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου, ετοιμάζουν τις βαλίτσες του για τις ΗΠΑ, προκειμένου να «λανσάρει» τα ελληνικά ομόλογα σε επενδυτές που προτιμούν να επενδύουν σε δολάριο, αντί το ευρώ. Το roadshow θα γίνει στο τέλος του μηνός και η έκδοση μέχρι τα μέσα Μαϊου ενώ, λίγες μέρες νωρίτερα -στις 24 και 25 του Απριλίου- θα μετάσχει και στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Μέχρι τότε όμως η κυβέρνηση θα χρειαστεί να εκτεθεί για μια ακόμη φροά στα υψηλά spread, για να καλύψει μέσα στον Απρίλιο «βραχυπρόθεσμες» εκδόσεις κρατικών τίτλων (έντοκα γραμμάτια).
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: