Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ


Aπο Enet.gr

«Το έλλειμμα των νοσοκομείων ήταν 6,2 δισεκατομμύρια. Το μεγάλο κομμάτι του χρέους μπορεί να μαζευτεί. Μέχρι στιγμής δεν είχαμε ούτε τα στοιχεία. Προσφύγαμε στο Σώμα των Ορκωτών Λογιστών για να ελέγξουν όλα τα στοιχεία των νοσοκομείων» τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κάνοντας λόγο για «μαύρη τρύπα» από τις προμήθειες...


«Τα χρέη διαμορφώνονται με σύνθετο τρόπο, και μεγάλο μέρος τους μπορεί να μαζευτεί σε μεγάλο μέρος με αλλαγές στο σύστημα προμηθειών και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων» σημείωσε.

Για τον τομέα των φαρμάκων είπε ότι τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να φαίνονται σύντομα. "Έχουμε κοινή πολιτική με τους υπουργούς Οικονομίας και Εργασίας, Λούκα Κατσέλη και Ανδρέα Λοβέρδο. Μέσα στο 2010 θα έχουμε εξοικονόμηση ενός δισεκατομμυρίου από τα φάρμακα" είπε η υπουργός και πρόσθεσε ότι με νομοσχέδιο θα πρέπει οι ιδιωτικές κλινικές να έχουν οργανωμένα φαρμακεία για να υπάρχει σαφής εικόνα. "Θα καταγράφονται οι ημερήσιες δόσεις προς τους ασθενείς" υπογράμμισε.

Η υπουργός πρόσθεσε ότι το φαρμακευτικό κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ το μήνα.

"Το ΕΣΥ είναι βυθισμένο στα χρέη. Αυτό είχε αναγνωριστεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση" είπε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, προσθέτοντας ότι ένα μεγάλο κομμάτι του χρέους είναι οι απαιτήσεις των νοσοκομείων από τα Ταμεία. "Πολλοί ασθενείς είναι ανασφάλιστοι και άποροι και αυτό είναι το προνοιακό κομμάτι των νο
σοκομείων, το οποίο καλώς υπάρχει" τόνισε.

Χρέη εφημεριών και προμηθευτών.

Όπως είπε η υπουργός, έχουν εγκριθεί όχι μόνο τα δεδουλευμένα Δεκεμβρίου, αλλά και τα ποσά του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. "Τις επόμενες μέρες θα φτάσουν στα νοσοκομεία" τόνισε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια γραφειοκρατία στην όλη διαδικασία.

Για τους προμηθευτές και τα χρέη των νοσοκομείων είπε ότι αυτοί καθυστερούν να πάρουν τα χρήματά τους, αλλά υπάρχουν και τεράστιες υπερτιμολογήσεις. Τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια από το υπουργείο Οικονομικών να βρεθούν τα χρήματα και να γίνει διακανονισμός. Σημείωσε ότι δημιουργείται παρατηρητήριο τιμών αναλωσίμων για να έχουμε τις ευρωπαϊκές τιμές και να αποφεύγονται οι υπερτιμολογήσεις.

Για τις ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά στα νοσοκομεία η υπουργός επισήμανε ότι πολλές φορές υπήρχε και σκοπιμότητα, καθώς όταν δεν επισκευάζονταν κάποια μηχανήματα οι ασθενείς προσανατολίζονταν στον Ιδιωτικό τομέα.

Ελλείψεις νοσοκομείων

"Είναι προβλήματα πολλών χρόνων, τα οποία εμείς καλούμαστε τώρα να λύσουμε" είπε η υπουργός, προσθέτοντας ότι μέσα στη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση η Υγεία είναι η μόνη στην οποία γίνονται προσλήψεις. "915 νέες θέσεις γιατρών υπέγραψα πριν το Πάσχα, αλλά και οι 3.000 θέσεις ξεκαθαρίζονται από το ΑΣΕΠ" είπε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: