Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ...


Ρεπορτάζ : Αργ. Παπαστάθης
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)


«Δεν έχει γίνει καμία επαφή στην κατεύθυνση ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού σχεδίου βοήθειας» δήλωναν χθες υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Στην πλατεία Συντάγματος επικρατούσε από το πρωί ατμόσφαιρα επιφυλακής και αναμονής για να περάσει η «καταιγίδα», ενώ οι αλυσιδωτές εξελίξεις στις διεθνείς αγορές και οι εκτιμήσεις διεθνών οίκων που «έστελναν» την...
Ελλάδα στο σχέδιο βοήθειας ΕΕ- ΔΝΤ επιβάρυναν το κλίμα. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζανιάς βρίσκεται από προχθές στις Βρυξέλλες για την προετοιμασία του επερχόμενου Εco/ Fin, που θα γίνει στη Μαδρίτη στις 16 και 17 Απριλίου.
Οι επαφές του κ. Ζανιά με τους αξιωματούχους των Βρυξελλών έχουν εξαιρετική σημασία για την εξέλιξη της ελληνικής υπόθεσης, καθώς αντικείμενό τους είναι η εξειδίκευση του μηχανισμού στήριξης που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Παρ΄ ότι το υπουργείο Οικονομικών επισήμως διαψεύδει την πληροφορία, αντικείμενο των επαφών του κ. Ζανιά είναι τρία κρίσιμα για τα τελικά χαρακτηριστικά τού σχεδίου ζητήματα. Πρώτον, το ύψος του ποσού που θα δοθεί στη χώρα η οποία θα ζητήσει ενεργοποίησή του. Δεύτερον, το επιτόκιο δανεισμού και η διάρκεια της πίστωσης. Και, τρίτον, τα «αντανακλαστικά» της βοήθειας, πόσος χρόνος δηλαδή θα μεσολαβήσει από την αίτηση μιας χώρας ως την εκταμίευση των χρημάτων.
Προς το παρόν η Αθήνα αρνείται να βαδίσει στην οδό που υπέδειξε το Βερολίνο κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Το υπουργείο Οικονομικών αποκλείει κάθε ενδεχόμενο να υπάρξει δημόσια δήλωση που θα αναφέρει ότι η χώρα αδυνατεί να δανειστεί με τα επιτόκια που έχουν διαμορφωθεί, κάτι που όλοι γνωρίζουν ότι θα ισοδυναμούσε με παραδοχή χρεοκοπίας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να έχει απευθείας επαφές με στελέχη στην έδρα του ΔΝΤ, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον στο τέλος Απριλίου, ωστόσο η ακριβής ημερομηνία δεν είχε οριστικοποιηθεί ως αργά χθες το βράδυ.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι έχει δημιουργηθεί αρνητική ψυχολογία, η οποία επιτείνεται από τη διασπορά φημών και αυθαίρετων πληροφοριών, εκτιμούν ωστόσο ότι η κατάσταση είναι «ανατρέψιμη» και συστήνουν ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και μετρημένα λόγια. Ωστόσο υπάρχει δυσφορία για τις αλλεπάλληλες δημόσιες εκτιμήσεις αξιωματούχων ιδιαιτέρως σε ξένα Μέσα, οι οποίες «συντηρούν ένα κλίμα που αποβαίνει εις βάρος της χώρας». «Ολα αυτά είναι υπερβάσιμα. Και άλλες οικονομίες έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση και ξεπέρασαν τα προβλήματά τους» δήλωσε με έμφαση ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Ηλίας Πλασκοβίτης.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: