Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΑ SPREADS


Ρεπορτάζ: Γιάννης Αντύπας (απο ΕΘΝΟΣ)

«Ο καπετάνιος στη φουρτούνα κρατά το τιμόνι σταθερά» έλεγαν χθες οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, θέλοντας να εκπέμψουν ένα μήνυμα ψυχραιμίας απέναντι στην άνοδο των spreads...


Για τον λόγο αυτόν αποφεύχθηκαν έκτακτες συσκέψεις και η ημέρα του πρωθυπουργού πέρασε με εσωτερικές συνεργασίες και τηλεφωνικές επικοινωνίες με το εξωτερικό, ενώ είχε συνάντηση στο Μαξίμου με την υπουργό Οικονομίας Λ. Κατσέλη με την οποία συζήτησε το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης νέων επιχειρήσεων.

«Συνεχίζουμε στο πρόγραμμα σταθερότητας και δίνουμε χρόνο στον χρόνο» προσέθεταν οι συνεργάτες του, χρησιμοποιώντας μια φράση του Φρ. Μιτεράν.

Ομως, την ώρα που στη γέφυρα είναι όλοι ήσυχοι, στα σαλόνια και τις καμπίνες αρκετοί έχουν αρχίσει να εκπέμπουν... SOS. Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επισήμαιναν χθες στη Βουλή πως, αν συνεχιστεί για κάποιες ημέρες αυτή η κατάσταση, θα δημιουργήσει τετελεσμένα που δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία. Ο κίνδυνος πανικού είναι ορατός, αφού η στενότητα στην αγορά είναι ορατή από μήνες.

«Ασχημη ψυχολογία»
«Πραγματικά αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες είναι άκρως ανησυχητικό και ανησυχεί, τόσο την ελληνική κυβέρνηση, το κράτος, όσο και τους Ελληνες πολίτες, στους οποίους περνά και μια άσχημη ψυχολογία» σημείωσε χθες ο Γ. Πεταλωτής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το δίχτυ ασφαλείας, όπως η ίδια χαρακτηρίζει τον χρηματοδοτικό μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ. «Εάν χρειαστεί. Μόνο εάν χρειαστεί» απάντησε. Οι δημοσιογράφοι επέμειναν και πήραν μια πιο «αποκαλυπτική» αποστροφή: «Εμείς προς το παρόν δεν χρειαζόμαστε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης».

Σε κάθε περίπτωση, παρά το σιωπητήριο που κήρυξε ο Γ. Παπανδρέου, και χθες έκαναν δηλώσεις πολλά στελέχη. «Οσο περισσότερο θα συζητούμε για τέτοια θέματα, τόσο πιο δύσκολα θα βγει από αυτή την κακή δημοσιότητα η χώρα μας» επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος.

«Τα πολλά λόγια αυτή την ώρα περιττεύουν και συνεπώς θα ήταν χρήσιμο όλοι οι πολιτικοί παράγοντες, όλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι και κυρίως αυτοί του οικονομικού επιτελείου να μιλούν λιγότερο» προσέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Χρ. Πρωτόπαπας: «Καλό θα ήταν να μη μας διακρίνει ελαφρότητα και ακράτεια δηλώσεων και εκτιμήσεων, αλλά σταθερότητα και υπευθυνότητα στην πιστή και απαρέγκλιτη στήριξη του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Στ. Λαμπρινίδης, έδωσε μια άλλη διάσταση. «Ανεξάρτητα από τον μηχανισμό στήριξης, ο οποίος θεωρήθηκε επιτυχία, ηγέτες, όπως η Μέρκελ, οι οποίοι συνέταξαν αυτόν τον μηχανισμό, υποσκάπτουν με δηλώσεις το πνεύμα και το γράμμα του» δήλωσε ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης τόνισε πως «αυτό το οποίο θα δώσει οριστική λύση σε όλα αυτά τα σενάρια, είναι η αποτελεσματική εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και όλων των μέτρων που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, τα οποία -κατά την άποψή μου- επαρκούν για να μας βγάλουν από αυτό το τέλμα του δανεισμού, στο οποίο έχουμε περιπέσει με τα υψηλά spreadς».

Ο Γ. Αρσένης
Παρέμβαση έκανε και ο Γ. Αρσένης, ο οποίος «φωτογραφήθηκε» από τον Γ. Καρατζαφέρη ως η πηγή με την οποία μίλησε ο δημοσιογράφος του γερμανικού site.

«Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, υπεύθυνοι και να μη φλυαρούμε γύρω από αυτό το θέμα. Θα πρέπει να υλοποιήσουμε με σύμπνοια ένα πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ώστε να πειστούν οι αγορές ότι μπορούμε να διαχειριστούμε σωστά τα οικονομικά μας και να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη τους. Δεν πρέπει να αφήσουμε τον πανικό να μας κυριαρχεί» επισήμανε ο πρώην υπουργός.

Το ερώτημα, πλέον, είναι τι spreads θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα την επόμενη φορά που θα βγει να δανειστεί. Γιατί, αν παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, τότε, παρά τις διαψεύσεις, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με το δίλημμα να ζητήσει την ενεργοποίηση της συμφωνίας των Βρυξελλών, που θα τη βάλει σε παράλληλες διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ.

Για να μη φτάσουμε εκεί κορυφαίοι υπουργοί υποστηρίζουν πως ο Γ. Παπανδρέου θα πρέπει να προχωρήσει σε γενναίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα μειώσουν τα ελλείμματα άμεσα, θα αυξήσουν το ΑΕΠ και τελικά θα αρχίσουν να ξεφουσκώνουν το μπαλόνι του δημόσιου χρέους που κινδυνεύει να εκραγεί.
/fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: