Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

ΣΤΗΝΟΥΝ ΣΚΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΟΙ ΑΕΤΟΝΥΧΗΔΕΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ...


Ρεπορτάζ : Χρήστος Ζιώτης
(από την Ελευθεροτυπία)


«Σκηνικό χρεοκοπίας» έστησαν χθες στην αγορά οι κερδοσκόποι εκτοξεύοντας στα ύψη το κόστος δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο και γκρεμίζοντας ταυτόχρονα το Χρηματιστήριο. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πτωχεύσει, περιορίζοντας ελάχιστα μόνο τις ασφυκτικές πιέσεις. Επενδυτές...
οι οποίοι στοιχηματίζουν υπέρ της κατάρρευσης της Ελλάδας επανήλθαν χθες δριμύτεροι μετά τη φημολογία περί αμφισβήτησης του μηχανισμού στήριξης Ε.Ε. - ΔΝΤ, «σαρώνοντας» μετοχές και ομόλογα.
Η Τράπεζα της Ελλάδος με εσπευσμένη αντίδρασή της επιχείρησε να «κάψει τα χέρια» όσων πουλάνε ομόλογα που διαθέτουν με τη μέθοδο του short selling, προσδοκώντας να κερδίσουν από την υποχώρηση των τιμών τους. Ομως και στο Χρηματιστήριο οι «πωλήσεις αέρα» βύθισαν τις τραπεζικές μετοχές (-6%).
Πολεμικό κλίμα
Το κλίμα που επικρατούσε χθες τόσο στην αγορά ομολόγων όσο και στο Χρηματιστήριο ήταν «πολεμικό». Στην αγορά ομολόγων οι πωλήσεις, πολλές από αυτές με «αέρα», ήταν καταιγιστικές, με αποτέλεσμα το spread να σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.
Το μεσημέρι «χτύπησε ταβάνι» αγγίζοντας το 4,5%, για να υποχωρήσει στο κλείσιμο της αγοράς στις 5 το απόγευμα, μετά και την παρέμβαση Τρισέ, στο 4,29%. Συνακόλουθα το κόστος δανεισμού της Ελλάδας εκτινάχθηκε σε ύψη «τριτοκοσμικής χώρας» αγγίζοντας το 7,5% (για τα δεκαετή ομόλογα). Σε αντίστοιχα δυσθεώρητα ύψη διαμορφώθηκαν τα επιτόκια και για τα πιο βραχυχρόνια ομόλογα, καθιστώντας έτσι απαγορευτικές τις συνθήκες δανεισμού για τη χώρα. Οι τιμές των ομολόγων βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση, με αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο φορές στην αγορά να δημιουργηθεί «μπλακ άουτ» καθώς οι βασικοί διαπραγματευτές δεν έδιναν τιμές στις οθόνες τους.
Οπως έγινε αντιληπτό και από τις εποπτικές αρχές, τις δύο τελευταίες ημέρες στην αγορά ομολόγων διαδραματίζεται ένα παιχνίδι υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Δηλαδή με τη μέθοδο του sort selling, παρ' όλο που επισήμως δεν είναι θεσμοθετημένοι, κάποιοι επενδυτές πωλούσαν ομόλογα που δεν διέθεταν, επιδιώκοντας να συμπιεστούν οι τιμές τους έτσι ώστε να τα αγοράσουν φθηνότερα.
Η Τράπεζα της Ελλάδος παρενέβη χθες και με απόφασή της υποχρεώνει τους επενδυτές μέσα σε τρεις ημέρες από την πώλησή τους να παραδώσουν τα ομόλογα στον αγοραστή. Στην περίπτωση που δεν τα διαθέτουν θα υποχρεώνονται να τα αγοράζουν «επί τόπου» σε τιμές που θα διαμορφώνονται από ειδικές δημοπρασίες, οι οποίες προφανώς δεν θα είναι και τόσο ευνοϊκές για τους λεγόμενους «σορτάκηδες».
Εν μέσω «διασταυρούμενων» πυρών, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ. Κλ. Τρισέ επιχείρησε στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου να αποφορτίσει το κλίμα καθησυχάζοντας τις αγορές. Διαβεβαίωσε καταρχάς ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει, χωρίς όμως να κατορθώσει να αντιστρέψει το κλίμα. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ χαρακτήρισε τον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας με τη συμμετοχή Ε.Ε και ΔΝΤ ως ένα «λειτουργικό πλαίσιο». Ομως υπαναχώρησε από παλαιότερες δηλώσεις με τις οποίες είχε καταφερθεί κατά της συμμετοχής του ΔΝΤ στον μηχανισμό, αναφέροντας ότι «παρερμηνεύτηκαν». Επισήμανε μάλιστα ότι το ΔΝΤ διαθέτει ικανούς τεχνοκράτες. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει αυστηρά το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει.
Ασαφής
Ομως σε πρακτικές λεπτομέρειες, στις οποίες συνήθως κρύβεται ο διάβολος, ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις. Ετσι στο επίμαχο θέμα του επιτοκίου με το οποίο θα πρέπει να δανείσουν τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. την Ελλάδα, όταν και εφόσον ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης, ο κ. Τρισέ δήλωσε σιβυλλικά ότι τα δάνεια θα πρέπει «να χορηγηθούν με όρους που δεν θα ζημιώνουν τα κράτη». Διευκρίνισε ωστόσο, διαλύοντας τις προσδοκίες περί φθηνού χρήματος από την Ε.Ε., ότι δεν θα πρέπει τα δάνεια αυτά να χορηγηθούν με «επιχορηγούμενο επιτόκιο».
Παρά τις ασάφειες του μηχανισμού, η χθεσινή ημέρα έδειξε ότι η Ελλάδα πλέον «φλερτάρει επικίνδυνα» μαζί του. Οπως δήλωσε εύστοχα ένας αναλυτής, «η χώρα μοιάζει να κάνει παγοδρομία στην άκρη του γκρεμού». Είναι ενδεικτικό ότι και η ιαπωνική τράπεζα Nomura ανέφερε σε χθεσινή της έκθεση ότι αναθεωρεί την αρχική της εκτίμηση, υποστηρίζοντας πλέον ότι τελικά η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να προσφύγει στον μηχανισμό βοήθειας.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: