Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΝΤΟΡΑΣ-ΣΑΜΑΡΑ


Ρεπορτάζ : Διονύσης Νασόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Σε τροχιά ρήξης κινούνται από χθες Ρηγίλλης και Ντόρα Μπακογιάννη, μετά την απόφαση της πρώην υπουργού να «μποϊκοτάρει» τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ., η οποία καλείται μεθαύριο να εγκρίνει τις καταστατικές αλλαγές που προωθεί ο Αντώνης Σαμαράς. Η οξύτατη αντίδραση της κομματικής ηγεσίας, όπως...
εκτιμούν κεντρικά στελέχη της Ν.Δ., αποτελεί ουσιαστικά και μια κίτρινη κάρτα προς την πρώην υπουργό. Η εμφυλιοπολεμική σύρραξη κλιμακώθηκε έως αργά το βράδυ με την ανταλλαγή ιδιαίτερα επικριτικών και ειρωνικών σχολίων ανάμεσα στο κομματικό επιτελείο και το επιτελείο της κ. Μπακογιάννη, ενώ κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. δεν απέκλειαν η αποστασιοποίηση της πρώην υπουργού από τις κομματικές διαδικασίες να οδηγήσει σε ραγδαίες εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Το εκρηκτικό κλίμα στο γαλάζιο στρατόπεδο πυροδότησε χθες το μεσημέρι η απόφαση της κ. Μπακογιάννη να μην παραστεί στη συνεδρίαση της Κ.Ε., με βασικό επιχείρημα ότι είναι μια διαδικασία κατώτερη των περιστάσεων που, παράλληλα, επαναφέρει τη Ν.Δ. στην εσωστρέφεια. Στενοί συνεργάτες της πρώην υπουργού επέμεναν ότι δεν πρόκειται για μια κίνηση αναδίπλωσης από την πλευρά της, καθώς εμμένει στις βασικές διαφωνίες της για το πακέτο αλλαγών στο κόμμα που προωθεί ο κ. Σαμαράς. Το βασικό επιχείρημά της για την ηχηρή απουσία της είναι ότι δεν επιθυμεί, κατά τους ίδιους κύκλους, να πρωταγωνιστήσει σε μια εσωκομματική διαμάχη που «σε αυτή τη συγκυρία θα είναι ανούσια και εκτός κλίματος».
«Ο,τι είχε να πει η Ντόρα το έχει πει και δεν παίρνει πίσω τίποτα», ήταν το μήνυμα των συνεργατών της που τόνιζαν με έμφαση ότι «την ώρα που ο ελληνικός λαός αγωνιά για το μέλλον της οικονομίας, μια νέα έξαρση της εσωστρέφειας δεν θα είναι μόνο παράταιρη αλλά και επιζήμια» και πως «το τελευταίο που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι να παρακολουθεί αντιδικίες για τη νομή της εσωκομματικής εξουσίας».
«Προσπάθεια απαξίωσης»
Η κίνηση της κ. Μπακογιάννη προκάλεσε οργή στη Ρηγίλλης, καθώς ερμηνεύθηκε ως «προκλητική προσπάθεια απαξίωσης» των κομματικών διαδικασιών. Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά κατηγορούσαν την πρώην υπουργό ότι εκείνη είναι που επιχειρεί να δημιουργήσει εσωκομματικό ζήτημα και να ενισχύσει την εσωστρέφεια στη Ν.Δ., ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος Παν. Παναγιωτόπουλος- επικαλούμενος τις διαρροές μέσω συνεργατών της κ. Μπακογιάννη- ανέφερε με δηκτικό ύφος ότι «δεν σχολιάζει δηλώσεις ανώνυμων κύκλων».
Λίγη ώρα αργότερα ωστόσο η Ρηγίλλης εξέπεμψε σαφές μήνυμα ότι οι σχέσεις με την κ. Μπακογιάννη βρίσκονται σε οριακό επίπεδο. Με εντολή του κ. Σαμαρά, το κομματικό επιτελείο προχώρησε σε σκληρή απάντηση επί της ουσίας, με ονομαστική αναφορά στην πρώην υπουργό, κατηγορώντας ουσιαστικά ότι δεν ανταποκρίνεται ούτε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις ως στέλεχος του κόμματος. Γαλάζια στελέχη εκτιμούσαν ότι η αναφορά αυτή αποτελεί ουσιαστικά και μια πρώτη προειδοποίηση προς την πρώην υπουργό ότι βρίσκεται σε απόσταση από το κόμμα.
«Στοιχειώδης υποχρέωση»
«Ακριβώς λόγω της κρίσης, η Ν.Δ. οφείλει να μετεξελιχθεί, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, σε ένα κόμμα πραγματικά ανοιχτό στην ευρύτερη κοινωνία... Η συμμετοχή στις προγραμματισμένες από καιρό αυτές διαδικασίες είναι στοιχειώδης υποχρέωση κάθε στελέχους του κόμματος. Εφόσον βέβαια αντιλαμβάνεται πραγματικά την κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και θέλει να υπάρξουν ριζικές ανατροπές σε όσα μας οδήγησαν, μέχρι σήμερα, στο τέλμα και την αναποτελεσματικότητα.
Λυπούμεθα, γιατί η κ. Μπακογιάννη αντιλαμβάνεται τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος- και τις διαδικασίες, που δρομολογήθηκαν με την εντολή των 800.000 εκλογέων της 29ης Νοεμβρίου 2009- ως πεδίο “εσωστρέφειας” και ως “ζητήματα νομής εσωκομματικής ισχύος”» ήταν το οξύτατο σχόλιο επίσημων κύκλων της Ρηγίλλης.
Η αντιπαράθεση είχε και συνέχεια, καθώς η πλευρά της κ. Μπακογιάννη πέρασε στην αντεπίθεση και αντιμετώπισε με ειρωνική διάθεση το κομματικό επιτελείο: «Ας μη σπαταλά φαιά ουσία η Ρηγίλλης με ανώνυμες διαρροές, στοχοποιώντας την κ. Μπακογιάννη. Μόνο η χώρα μετράει αυτή την ώρα και η αντιμετώπιση των προβλημάτων της», ήταν η τελευταία ριπή στη χθεσινή σύρραξη.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι η συνεδρίαση της Κ.Ε. την Κυριακή μπορεί να ανοίξει νέες πληγές στο κόμμα, αν και προεξοφλείται ότι οι προτάσεις του κ. Σαμαρά θα εγκριθούν χωρίς σοβαρά παρατράγουδα. Αρκετοί σημείωναν χθες ότι η συνεδρίαση κινδυνεύει να στιγματιστεί από τις απουσίες και όχι από τις ενστάσεις κομματικών στελεχών, καθώς έως χθες το βράδυ και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ήταν ανοικτό εάν θα συμμετάσχει στις εργασίες της γαλάζιας Κ.Ε.
Το «παρών» στη συνεδρίαση αναμένεται να δώσουν πάντως οι πρώην υπουργοί Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Αρης Σπηλιωτόπουλος, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στις θέσεις της κ. Μπακογιάννη. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως δεν προτίθενται να πάρουν τον λόγο.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: