Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

ΑΠΩΛΕΙΑ ΠΟΡΩΝ 700 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΑ STAGE


Ρεπορτάζ: Xριστίνα Κοψίνη (απο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Στο ΙΚΑ και όχι απευθείας στις επιχειρήσεις θα πιστώνεται η επιδότηση του ΟΑΕΔ για τις ασφαλιστικές εισφορές των ανέργων που θα προσληφθούν μέσω των νέων προγραμμάτων του. «Στο εξής ο στόχος θα αφορά όχι μόνο την αναχαίτιση της ανεργίας αλλά και της ανασφάλιστης εργασίας» δήλωσε ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Ηλ. Κικίλιας.
Παρότι τα νέα προγράμματα αποτελούν την υλοποίηση προεκλογικής δέσμευσης του ΠΑΣΟΚ και δεν είναι βέβαιο ότι αντιστοιχούν σε αυτό που χρειάζεται σήμερα η αγορά εργασίας, εμπεριέχουν στοιχεία μιας άλλης λογικής που φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος στις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης...

«Ο ΟΑΕΔ από μηχανισμός ρουσφετολογικής πολιτικής πρέπει να γίνει και πάλι Οργανισμός Απασχόλησης» σημείωσε ο γενικός γραμματέας Εργασίας Ροβ. Σπυρόπουλος, απευθύνοντας έκκληση και προς τις επιχειρήσεις να δουν υπό το πρίσμα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης το μείζον ζήτημα της κρίσης στην απασχόλησης. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Κικίλια στην απώλεια εθνικών πόρων ύψους 700 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν για τα προγράμματα «stage». Τα προγράμματα αυτά κάθε άλλο παρά συγχρηματοδοτούμενα ήταν αφού δεν πιστώθηκε ποτέ η κοινοτική χρηματοδότηση του 75%, ενώ με αυτόν τον τρόπο απετράπη η εκπόνηση άλλων δράσεων ύψους 3 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των τεσσάρων νέων προγραμμάτων, ο στόχος είναι να δημιουργηθούν 110.000 θέσεις εργασίας μέσα στο 2010, μέσω της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους. Το κόστος τους ανέρχεται στο ποσό των 816 εκατ. ευρώ. Το ποσό θα καλυφθεί από τον αλληλόχρεο λογαριασμό ΙΚΑ – ΟΑΕΔ. Δηλαδή θα είναι η εξόφληση του χρέους που έχει το ΙΚΑ προς τον Οργανισμό για εισφορές που έχει εισπράξει για λογαριασμό του αλλά δεν έχει καταβάλει.

Νέα προγράμματα

Τα 3 από τα 4 νέα προγράμματα για τα οποία ξεκινά σήμερα η υποβολή αιτήσεων διέπονται από τις εξής αρχές:

- Eπιχορήγηση, με 500 εκατ. ευρώ επί τέσσερα χρόνια των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 40.000. Το ποσό της επιχορήγησης υπολογίζεται σε ποσοστό επί των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για ακαθάριστες αποδοχές μέχρι του ύψους του κατώτατου μισθού. Το ύψος της επιδότησης ξεκινά από το 100% για το πρώτο έτος και μειώνεται σταδιακά έως το 25% το τέταρτο έτος. Η επιδότηση είναι υψηλότερη (100% τα πρώτα δύο έτη και 50% τα δύο τελευταία) για τις κατηγορίες των εργαζομένων που έχουν ιδιαίτερα προβλήματα ένταξης στην αγορά εργασίας. Οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να έχουν απολύσει προσωπικό το τελευταίο εξάμηνο πριν από την έναρξη του προγράμματος ενώ οφείλουν να διατηρήσουν και για έναν επιπλέον χρόνο (4+1) χωρίς επιδότηση το προσωπικό που θα προσλάβουν.

- Επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για δύο έτη, με στόχο την πρόσληψη 25.000 ανέργων.

- Επιχορήγηση 4.000 νέων ελευθέρων επαγγελματιών γυναικών ηλικίας 22 - 64 ετών. Η διάρκεια ορίζεται σε 36 μήνες και το ποσό για κάθε νέα επαγγελματία καθορίζεται στα 24.000 ευρώ. Η προτεραιότητα θα δοθεί στις άνεργες με δικαίωμα επιδότησης ανεργίας.

- Από τις 15 Απριλίου αρχίζει η εφαρμογή ενός νέου προγράμματος, για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 50 εκατ. ευρώ.
/fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: