"Δεν συμβουλεύω κανένα να αμφιβάλλει για το γεγονός ότι αυτό το δίχτυ ασφαλείας υπάρχει πράγματι και πως μπορεί να ενεργοποιηθεί σύντομα", δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μίχαελ Όφερ.
Το σχέδιο αρωγής που υιοθετήθηκε στα τέλη Μαρτίου από τις χώρες της ζώνης του ευρώ προβλέπει βοήθεια σε διμερές επίπεδο από ευρωπαϊκές χώρες και μια παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όμως το σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή μόνον αν η Ελλάδα το ζητήσει και, για να εφαρμοστεί, απαιτείται η ομοφωνία των χωρών της ευρωζώνης, υπενθύμισε ο Όφερ.
Όμως από την πλευρά της Γερμανίας "πιστεύουμε πως η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει να επιτύχει τους στόχους της με τα δικά της μέσα", πρόσθεσε, αναφέρομενος σε "ενθαρρυντικές ενδείξεις", όπως η μείωση από την Ελλάδα κατά το πρώτο τρίμηνο του ελλείμματός της και τα σχόλιά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ που χαρακτήρισε χθες "εκτός συζήτησης" το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Η Γερμανία, η οποία είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, θα είναι η πρώτη που θα συμβάλει σ' έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό αρωγής. Ο Όφερ αρνήθηκε να σχολιάσει τον αριθμό των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος κυκλοφορεί στον Τύπο ως υπόθεση για την εν δυνάμει συμβολή της Γερμανίας στη βοήθεια προς την Ελλάδα.
nooz.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου