Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ 2,35 ΔΙΣ.ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ


Aπο kathimerini.gr

Στα 2,35 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα χρήματα που καταβλήθηκαν
στους αγρότες από κοινοτικές επιδοτήσεις από το Δεκέμβριο του 2009. Παράλληλα, άρχισε η διαδικασία για τις κοινοτικές επιδοτήσεις του 2010, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή...

Η υπουργός δήλωσε ότι «καταβλήθηκε προσπάθεια ώστε να μην επαναληφθούν τα περσινά φαινόμενα, που οφείλονται στην ολιγωρία της τότε κυβέρνησης».

Όπως ανέφερε η κ. Μπατζελή, «η πληρωμή των ενισχύσεων στους δικαιούχους με βάση τα ψηφιοποιημένα αγροτεμάχια αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στην καταβολή των ενισχύσεων στη χώρα μας. Καταβάλλονται πλέον με δικαιοσύνη και διαφάνεια, πράγμα που θα βελτιώσει και την αξιοπιστία της χώρας μας απέναντι στα κοινοτικά όργανα».

Αναφερόμενη στα χρόνια προβλήματα πληρωμών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, η υπουργός υπογραμμίζει ότι για το 2010 μετά από συνεργασία και με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση στο ελάχιστο των κινδύνων καταβολής των ενισχύσεων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε σε μια σειρά δράσεων.

Αναλυτικά, το υπουργείο προχώρησε σε:

- Βελτίωση του συστήματος υποβολής των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης. Οι αιτήσεις ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης που δεν έχουν μεταβολές για πρώτη φορά υποβάλλονται απευθείας στον ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς καμία επιβάρυνση των δικαιούχων.

- Πιστοποίηση φορέα που αποτελείται από τις οργανώσεις των αγροτών για να υποβοηθήσει τους δικαιούχους στο ΟΣΔΕ για τις αιτήσεις που έχουν μεταβολές με απλοποίηση των διαδικασιών υποβολής ώστε να μειωθεί το κόστος διαχείρισης.

- Ανάληψη του κόστους ενεργοποίησης των δικαιωμάτων για τους γεωργούς που η γεωργία αποτελεί κύρια δραστηριότητά τους, καθώς και για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, για δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης μέχρι 10.000 ευρώ.

- Διόρθωση των ελλείψεων του χαρτογραφικού υποβάθρου.

- Βελτίωση της διοίκησης του συστήματος ΟΣΔΕ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να μειωθεί το κόστος διαχείρισης.

Σχετικά με την ολοκλήρωση των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης 2010, το υπουργείο καλεί τους γεωργούς να υποβάλλουν τις αιτήσεις εμπρόθεσμα μέχρι 15/5/2010, μαζί με τις μεταβολές της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων τους, όπου απαιτείται, προκειμένου να είναι δικαιούχοι κοινοτικής ενίσχυσης.

Εξάλλου, το υπουργείο υπενθυμίζει ότι ελάχιστο ύψος δικαιωμάτων για την καταβολή ενιαίας ενίσχυσης για το 2010 αποτελούν τα 200 ευρώ και άνω.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: