Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για υστερικές αντιδράσεις η συμφωνία, λέει ο πρόεδρος του ΣΕΒ

«Πολλά σημεία παραμένουν αδιευκρίνιστα»

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος
Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα

Η πολυαναμενόμενη ευρωπαϊκή συμφωνία κορυφής δεν προσφέρεται ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για υστερικές αντιδράσεις, αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, προσθέτοντας ότι «πολλά σημεία της παραμένουν αδιευκρίνιστα».

Προσθέτει ότι η ουσία είναι πως η Ευρώπη κατέληξε σε ένα πλαίσιο που διευθετεί τα του οίκου της και απευθύνει στην Ελλάδα «ένα αυστηρό τελεσίγραφο, που ωστόσο μας δίνει χρόνο και την ύστατη ευκαιρία να δουλέψουμε για να παραμείνουμε στην Ευρώπη. Από εμάς εξαρτάται πλέον» αναφέρει.

«Και πρωτίστως οι πολιτικές ηγεσίες έχουν σήμερα χρέος απέναντι στον λαό μας να επιδείξουν στοιχειώδη λογική, ειλικρίνεια και σωφροσύνη. Κατ’ εξοχήν δική τους εθνική ευθύνη είναι να διασφαλίσουν ότι ο τόπος θα αποφύγει την εναλλακτική προοπτική –της οριστικής χρεοκοπίας και της κατάρρευση» καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Δασκαλόπουλου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δεν υποχρεούνται αλλοδαποί συνταξιούχοι να τηρούν λογαριασμό στην Ελλάδα, λέει η Κομισιόν

Με αιτιολογημένη γνώμη

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να παύσει να εφαρμόζει την πρακτική, βάσει της οποίας απαιτεί από τους αλλοδαπούς εργαζομένους που λαμβάνουν ελληνική σύνταξη γήρατος να ανοίγουν και να τηρούν τραπεζικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ (ΕΤΕ).

Η πρακτική αυτή θέτει τους διακινούμενους εργαζομένους σε μειονεκτική θέση σε σχέση με εκείνους που κατοικούν στην Ελλάδα, δεδομένου ότι τα άτομα που ζουν σε άλλη χώρα της ΕΕ είναι δυνατόν να υποχρεωθούν να ταξιδέψουν προσωπικά στην Ελλάδα, προκειμένου να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό και, ως εκ τούτου, να υποβληθούν σε πρόσθετες δαπάνες ταξιδιού και διαμονής.

Το αίτημα προς την Ελλάδα λαμβάνει τη μορφή «αιτιολογημένης γνώμης» και η χώρα έχει προθεσμία δύο μηνών για να κοινοποιήσει στην Επιτροπή τα μέτρα που έχει λάβει, ώστε να συμμορφωθεί με το δίκαιο της ΕΕ. Σε διαφορετική περίπτωση, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, οι όροι που μπορούν να ικανοποιούνται από τους εργαζομένους του κράτους-μέλους ευκολότερα από ό,τι από τους διακινούμενους εργαζομένους συνιστούν έμμεση διάκριση και μπορούν να επηρεάσουν την απόφαση ενός ατόμου να ασκήσει το δικαίωμά του να μετακινείται ελεύθερα μέσα στην Ένωση.

Η καταγγέλλουσα, Γερμανίδα πολίτης, υποχρεώθηκε να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου η ελληνική σύνταξή της να εξάγεται στον γερμανικό τραπεζικό λογαριασμό της.

Κατά τη γνώμη της Επιτροπής, η υποχρέωση τήρησης τραπεζικού λογαριασμού σε συγκεκριμένο κράτος-μέλος δεν είναι αναγκαία και θα μπορούσε να εκληφθεί ως εμπόδιο στην ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων και των εργαζομένων.

Αν οι ελληνικές αρχές δεν άρουν τον συγκεκριμένο αυτό όρο για την καταβολή σύνταξης γήρατος σε άτομο που κατοικεί σε άλλο κράτος μέλος, παραβαίνουν τις υποχρεώσεις που υπέχουν βάσει του δικαίου της ΕΕ να μην προβαίνουν σε διακρίσεις, άμεσες ή έμμεσες, κατά των διακινούμενων εργαζομένων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει που το 2020 θα μας φέρει στο 2009, λέει ο Αντ.Σαμαράς

Αρνητικός στη Συμφωνία

Αρνητικός απέναντι στα αποτελέσματα της Συνόδου ο πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας επιπλέον ότι η κυβέρνηση έκλεισε τον κύκλο της
Αρνητικός απέναντι στα αποτελέσματα της Συνόδου ο πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας επιπλέον ότι η κυβέρνηση έκλεισε τον κύκλο της (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σοβαρότατες επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα της Συνόδου εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, «βλέποντας» γκρίζα σημεία στο «κούρεμα», τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη, ενώ εξέφρασε ανησυχία για την έλλειψη αναφοράς στο πώς θα έρθει η ανάκαμψη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι όλα εξαρτώνται από το να τεθεί ως προτεραιότητα η ανάκαμψη, γεγονός που απαιτεί αλλαγή πολιτικής.

«Αν δεν αλλάξουν όλα αυτά, δεν βρισκόμαστε πιο κοντά στη λύση. Αλλά μπροστά σε άλλα εννιά χρόνια φτώχειας και κατάρρευσης, που δεν αντέχει, ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία. Και όπως φαίνεται, καμιά αναφορά δεν γίνεται σε Ανάκαμψη. Άρα το λάθος παραμένει και διαιωνίζεται.»

Για την απόφαση των Βρυξελλών επισήμανε ότι η μείωση του χρέους θα είναι μικρότερη από τα 100 δισ. διότι θα υπάρχει προσαύξηση χρέους από την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ δεν αναφέρεται τίποτε συγκεκριμένο για το τι θα συμβεί στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Επίσης, κατά τον κ. Σαμαρά, δεν διευκρινίζεται πώς θα γίνει η βελτίωση της αξιοπιστίας των νέων ομολόγων, με τα οποία θα ανταλλαγούν τα παλιά, ούτε είναι σαφές σε ποιο βαθμό θα συμμετάσχουν εθελοντικά οι ιδιώτες.

Παράλληλα εξέφρασε ανησυχίες για το τι επιπτώσεις θα έχει στην Ευρωζώνη η απόφαση, πέρα από τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Σαμαράς άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας ότι οφείλει να αναλογιστεί ότι τέσσερις φορές ως τώρα πανηγύρισε που «έσωσε τη χώρα»: Όταν υπέγραφε το Μνημόνιο, το Μάιο του 2010, όταν αποφασιζόταν η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους, τον περασμένο Μάρτιο, όταν ψηφιζόταν το Μεσοπρόθεσμο, τον περασμένο Ιούλιο και όταν έκλεινε η Συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

«Στην τελευταία περίπτωση, μάλιστα, κόμπαζε ότι 'έβαλε πάτο στο βαρέλι'. Και ότι διασφάλιζε τότε, τη βιωσιμότητα του χρέους.

» Και τώρα πανηγυρίζει που πέτυχε 'κούρεμα' του χρέους, αυτό ακριβώς που ως πριν λίγο καιρό απέκλειε κατηγορηματικά με κάθε τρόπο.»

Ξεκαθάρισε ότι ουδείς έχει δικαίωμα να παραδώσει την εθνική κυριαρχία: «Σε κανένα και με οποιοδήποτε τρόπο».

Τέλος, επανέλαβε ότι η ΝΔ θα εξακολουθήσει να λέει «όχι» στο λάθος, να στηρίζει οτιδήποτε σωστό και να απορρίπτει εξ αρχής και χωρίς συζήτηση κάθε σκέψη για απώλεια εθνικής κυριαρχίας.

«Όσοι, επομένως, πανηγυρίζουν πως θα φέρουν την Ελλάδα του 2020 πίσω στο 2009, να σοβαρευτούν. Οι υπεύθυνοι του σημερινού ναυάγιου δεν μπορούν να παριστάνουν άλλο τους… ναυαγοσώστες. Ο κύκλος αυτής της κυβέρνησης έκλεισε.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αλ. Παπαρήγα: "Αποφασίστηκε η πτώχευση της Ελλάδας"...



Αποφασίστηκε η πτώχευση της Ελλάδας, υποστήριξε η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σχετικά με τα... αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ και την απόφαση για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%.

Η κ. Παπαρήγα έκανε λόγο για ελεγχόμενη πτώχευση που μπορεί, όπως είπε, να εξελιχθεί και σε ανεξέλεγκτη πτώχευση.

Πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε ένας συμβιβασμός που δεν πρόκειται να λύσει ούτε το θέμα της κρίσης ούτε το θέμα της ανάπτυξης.



Read more...

Κατάντια! Πανηγυρίζουν την επίσημη χρεοκοπία της χώρας!...




Από το πακέτο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ύψους 106 δισ. ευρώ και την συμμετοχή των εκτός ευρωζώνης επενδυτών στο σχέδιο μόχλευσης του EFSF θα κριθεί τους επόμενους μήνες η αποτελεσματικότητα των αποφάσεων της χθεσινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στην εκτίμηση αυτή συγκλίνουν οι... πρώτες αξιολογήσεις των αποφάσεων που ολοκληρώθηκαν σήμερα τα ξημερώματα, μαζί με την αύξηση στο 50% του haircut των ελληνικών ομολόγων.

Το μεγάλο ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι το πως θα αντιδράσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες στην απόφαση για ενίσχυση του συντελεστή κεφαλαιακής επάρκειας στο 9% μέχρι τα μέσα του 2012.

Η εκτίμηση της EBA ότι αυτό απαιτεί περί τα 106 δισ. ευρω νέα κεφάλαια συνοδεύεται από δύο ερωτήματα, στα οποία οι απαντήσεις θα κρίνουν την πορεία της ευρωοικονομίας, αλλά και την αντίδραση των αγορών τις επόμενες εβδομάδες:

• οι ευρω-τράπεζες έχουν δηλώσει με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η επίτευξη του στόχου για συντελεστή 9% (δείκτης Tier 1) θα επιδιώξουν να γίνει με μείωση της μόχλευσής τους, τον δραστικό περιορισμό του ενεργητικού και κατα δεύτερο λόγο με ΑΜΚ και κρατικά κεφάλαια για να αποφύγουν την απειλή απώλειας ελέγχου των τραπεζών τους! Αυτό σημαίνει ότι είναι ανοικτός ο κίνδυνος να επιταχυνθεί η πορεία της ευρω-οικονομίας στην ύφεση (με άμεση προεξόφληση από τα χρηματιστήρια) λόγω γενικευμένου περιορισμού των χορηγήσεων...παρά τις εκκλήσεις της Ε.Ε. να μη γίνει αυτό.

• τόσο το ΔΝΤ όσο και οι αναλύσεις των τραπεζών που έχουν προηγηθεί για τις ανάγκες κεφαλαιοποίησης των τραπεζών αναφέρονταν σε ποσά που κινούνταν μεταξύ των 200 και 258 δισ. ευρω δηλαδή υπερτριπλάσια αυτών που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής, αφήνοντας έτσι ανοικτά ερωτηματικά για την επάρκεια των καλύψεων που θα επιτευχθούν από την απόφαση της Ε.Ε.

Όσο για το EFSF η απόφαση η μόχλευσή του να φτάσει το ενα τρίσ. Ευρώ από τα 440 δισ. ευρω δημιουργεί επίσης ερωτηματικά, καθώς η Σύνοδος παραπέμπει τις σχετικές διαδικασίες στο Eurogroup του Νοεμβρίου για το πως αυτή θα γίνει πράξη.

Οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός προβλέπει την δημιουργία ειδικών ταμείων (SPV) στα οποία “μέτοχοι” θα είναι το EFSF και θεσμικοί επενδυτές που θα περιλαμβάνουν από το ΔΝΤ μέχρι κρατικά επενδυτικά funds τρίτων χωρών όπως η Κίνα, η Ινδία, κ.α. Αυτά όμως θα διερευνηθούν στην επερχόμενη συνάντηση του G-20 στις 3 Νοεμβρίου στις Κάνες. Εξ ού και η παραπομπή στο eurogroup της απόφασης εξειδίκευσης για την μόχλευση του EFSF ! Αξιοσημείωτο είναι οτι η ΕΚΤ δεν εμφανίσθηκε να παρεμβαίνει στις συζητήσεις αυτές και όλοι περιμένουν τις επόμενες δηλώσεις προθέσεων του κ. Ντράγκι...

• Όσο για την Ελλάδα τα σημεία (σ.σ. βλέπε σχετικό ρεπορτάζ στο Capital.gr) που συγκεντρώνουν την προσοχή και θα διαμορφώσουν άμεσα την πολιτική και οικονομική ατζέντα είναι δύο:

• η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών (30 δισ. ευρω) οδηγεί σε μαζική κρατικοποίησή τους με πιθανές ελάχιστες εξαιρέσεις και

• σε ένα νέο πρόγραμμα δεκαετούς τουλάχιστον δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους περί τα 100 δισ. ευρω που θα θέσει και πάλι σε δοκιμασία το εγχώριο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον με απρόβλεπτες προς το παρόν συνέπειες...
capital.gr
Tίτλος και φωτο από kourdistoportocali



Read more...

Επίθεση στην εξέδρα των επισήμων στη Θεσσαλονίκη

Με άγριες διαθέσεις κατευθύνθηκε ομάδα πολιτών και εκπαιδευτικών στην εξέδρα των επισήμων κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη (Vid)
Ένταση στη μαθητική παρελαση 1 by babisflou

Μικροένταση προκλήθηκε λίγο μετά το τέλος της μαθητικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, όταν εκπαιδευτικοί και άλλοι πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο, πραγματοποίησαν πορεία μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, ενώ προσπάθησαν να τους κατεβάσουν από εκεί.

Τη στιγμή που ένα σχολείο πέρασε μπροστά από τους επισήμους, μια ομάδα πολιτών και εκπαιδευτικών, πλησίασαν στην εξέδρα και άρχισαν να γιουχάρουν τους επισήμους.

Οι επίσημοι, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης, και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικάρης, αιφνιδιάστηκαν και σηκώθηκαν να φύγουν, άρον άρον, όμως η αστυνομία επενέβη άμεσα και τους "έσωσε".

Ο κόσμος παρέμεινε εκεί για αρκετή ώρα και φώναζε συνθήματα όπως "ψωμί, παιδεία, ελευθερία".

Απόντες οι πολιτικοί

Μόνο εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των στρατιωτικών αρχών έδωσαν το παρών στην παρέλαση εκτός από τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη.

Όπως υποστήριξε και πριν τη παρέλαση ο κ। Μπουτάρης "δεν είναι απαραίτητη η παρουσία των πολιτικών σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις".

http://news247.gr

Read more...

Μη μας λέτε άλλα ψέματα γιατί δυστυχώς επτωχεύσαμε!









Μη μας λέτε άλλα ψέματα γιατί δυστυχώς επτωχεύσαμε!

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Η Ελλάδα επτώχευσε! Παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες του κυβερνητικού επικοινωνιακού επιτελείου προκειμένου να ωραιοποιήσει την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει, η διαγραφή- «κούρεμα» της τάξεως το 50% του ελληνικού χρέους προς τους μη κρατικούς δανειστές συνιστά χρεοκοπία!

Υπενθυμίζουμε ότι η παρούσα κυβέρνηση παρέλαβε το χρέος στο 127% και μόλις χθες η κ. Μέρκελ παραδέχθηκε ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο στο 120%! Τι έπραξε λοιπόν ο κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του όλο αυτό το διάστημα για να φτάσουμε στο σημερινό σημείο; Σ΄ αυτό το κρίσιμο ερώτημα οφείλει στον ελληνικό λαό μια απάντηση.


Κατά συνέπεια η χρεοκοπία έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί και υπήρχε τρόπος να γίνει. Όμως η πολιτική την οποία ακολούθησε η κυβέρνηση Παπανδρέου τα τελευταία δύο χρόνια ήταν πασίδηλο ότι μας οδηγούσε στην χθεσινή δραματική απόφαση.


Και για την σημερινή κατάσταση δεν φέρει ευθύνη ούτε η Τρόικα, ούτε κανένας άλλος. Την αποκλειστική ευθύνη φέρει αυτή η κυβέρνηση.


Το δυστύχημα για τον έλληνα πολίτη είναι ότι τα μεγάλα κυρίως εκδοτικά συγκροτήματα διαλαλούν ότι την ευθύνη φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση. Φυσικά και έχει ευθύνες η κυβέρνηση Καραμανλή όπως άλλωστε και του κ. Σημίτη και όλες οι προηγούμενες.


Όμως όπως ήδη επισημάναμε το χρέος το οποίο παρέλαβε ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν 127% και η κ. Μέρκελ χθες ανέφερε ότι θα είναι βιώσιμο στο 120% σε ποσοστό στο οποίο φιλοδοξεί να το φτάσει ο κ. Παπανδρέου το 2020!!!


Είναι ντροπή οι σοσιαλκρατιστές να μας κοροϊδεύουν και να συνεχίζουν τα ασύστολα ψέματα τους και μάλιστα να το πράττουν συνειδητά.


Τάκης Χατζής

http://newpost.gr

Read more...

Σε καθεστώς μόνιμης ενισχυμένης εποπτείας η Ελλάδα - Τι αναφέρει το άρθρο 27 της απόφασης









Σε καθεστώς μόνιμης ενισχυμένης εποπτείας η Ελλάδα - Τι αναφέρει το άρθρο 27 της απόφασης
Νέο μνημόνιο και μόνιμη παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας για τις αποφάσεις της ολονύκτιας Συνόδου Κορυφής, με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, να αρνείται την ενισχυμένη εποπτεία, άποψη, την οποία «καταρρίπτει» το κείμενο της Συνόδου.

Η γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για μόνιμη ενισχυμένη εποπτεία της τρόικας στη χώρα μας, όπως επιβεβαίωσε και το ανακοινωθέν, στο οποίο, επισημαίνεται ότι «οι μηχανισμοί για την επιτήρηση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ενισχυθούν, όπως ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση».

Ειδικότερα, το κείμενο σημειώνει ότι «η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών». Υπογραμμίζεται ακόμη, ότι στο πλαίσιο του νέου προγράμματος , η Επιτροπή σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους της τρόικας θα δημιουργήσει, για όσο διαρκέσει το πρόγραμμα, έναν επιτόπιο εποπτικό μηχανισμό, περιλαμβανομένης της εμπλοκής εθνικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα εργαστούν σε στενή και συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα για την παροχή συμβουλών και βοήθειας προκειμένου να διασφαλίσουν την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Προβλέπεται ότι οι εμπειρογνώμονες θα συνδράμουν την τρόικα αξιολογώντας τη συμβατότητα των μέτρων που θα λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι ο νέος αυτός ρόλος θα περιγράφεται στο Μνημόνιο.

Από τη πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε σχετική ερώτηση για τις δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είδα πουθενά να γράφεται στην συμφωνία ότι θα έχουμε επιτρόπους στα υπουργεία. Αυτό που είπε και η κ. Μέρκελ είναι ότι εμείς θα έχουμε την ευθύνη για να εφαρμοστούν όλα αυτά που αναφέρονται στο πρόγραμμα. Βεβαίως οι δανειστές μας θέλουν την επιτυχία μας και ζητάμε την στήριξη τους. Εμένα δεν μου αρέσει κάθε τρεις μήνες να γίνεται αυτό το σόου. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να βρίσκονται δίπλα μας συνέχεια και όταν υπάρχει πρόβλημα να το συζητάμε και να βρίσκουμε λύση. Εμείς θα φτιάξουμε την Ελλάδα κανένας άλλος».

Το τελικό κείμενο της Συνόδου, πάντως, «καταρρίπτει» τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού. Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία, μιλώντας στον NET fn, ανέφερε ότι «δεν μπαίνει καμία υπόνοια πουθενά, που να μπορεί να θεωρηθεί, προσβλητική ή μειωτική, προς τα ζητήματα κυριαρχίας».

Στην πραγματικότητα, το άρθρο 27 αναφέρει κατά λέξη:

«Συμφωνούμε, επίσης, ότι διασφαλίζεται στενότερη παρακολούθηση και περαιτέρω επιβολή της νομοθεσίας με τους εξής τρόπους:

α. για τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, στα οποία εφαρμόζεται διαδικασία υπερβολικού ελλείματος, η Επιτροπή και το Συμβούλιο θα μπορούν να εξετάζουν τα σχέδια εθνικών προϋπολογισμών και μέτρα για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών και να γνωμοδοτούν επ’ αυτών πριν από την έγκρισή τους από τα αντίστοιχα εθνικά κοινοβούλια. Επιπλέον, η Επιτροπή θα παρακολουθεί την εκτέλεση των προϋπολογισμών και, εάν απαιτείται, θα προτείνει τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια του έτους.

β. στην περίπτωση αποκλίσεων κατά την εφαρμογή προγράμματος προσαρμογής, θα εφαρμόζεται στενότερη παρακολούθηση και συντονισμός της εφαρμογής του».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, εδώ.

Η γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι «με τις αποφάσεις που πήραμε εξασφαλίζουμε τη σταθερότητα στην Ευρώπη», σημειώνοντας ότι η μείωση του ελληνικού χρέους θα φτάσει τα 100 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να διαμορφωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020 ώστε να γίνει βιώσιμο. Πρόσθεσε, μάλιστα ότι οι αποφάσεις είναι πιο καθαρές από εκείνες της 21ης Ιουλίου.

Παράλληλα, προανήγγειλε αλλαγή των Συνθηκών με τρόπο που θα αποφασιστεί στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου με τις οποίες θα καθιερωθεί η λειτουργία της Ευρωζώνης των 17 «ανεξάρτητα» από την Ε.Ε. των 27, αλλά και η οικονομική διακυβέρνηση, με ανάπτυξη κοινών οικονομικών πολιτικών, ποινές για τις παρεκκλίσεις και έλεγχο των προϋπολογισμών στις Βρυξέλλες πριν κατατεθούν στα εθνικά κοινοβούλια.

Χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ είπε ότι στις Συνόδους Κορυφής της Ευρωζώνης θα γίνονται συστάσεις προς τα κράτη μέλη, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις।
http://newpost.gr
Read more...

Σοκ στην ασφαλιστική αγορά φέρνει το κούρεμα του 50%

Μικροί οι κίνδυνοι για τις εταιρείες με τραπεζικό βραχίονα


http://img.protothema.gr/1A22CABCBAF7877D972C326696998F56.jpg
Μουδιασμένη παρακολουθεί τις εξελίξεις αναφορικά με το κούρεμα του ελληνικού χρέους ύψους 50% η ασφαλιστική αγορά. Σε έρευνα του protothema.gr στις μεγάλες πολυεθνικές αλλά και ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις, η κατάσταση που περιγράφεται είναι ζοφερή. Κι αυτό διότι ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος λουκέτου για μερικές από τις επιχειρήσεις που είχαν μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα. "Περιμένουμε με αγωνία την εξειδίκευση των όσων συμφωνήθηκαν το βράδυ, όμως από τις πρώτες ενδείξεις δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε. κι αυτό διότι οι εταιρείες του κλάδου μας κατέχουν ούτε λίγο, ούτε πολύ περί τα 4,5 δισ. ευρώ ομολόγων" μας είπε ο διευθύνων σύμβουλος μεγάλης ελληνικής εταιρείας.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως η απομείωση του χρέους δημιουργεί δυσκολίες σε όσες επιχειρήσεις θελήσουν να αυξήσουν τα ίδια κεφάλαια τους για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσείς τους ενώ όπως μας λένε έγκυρες πηγές, ορατός είναι ο κίνδυνος για δύο μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν μεγάλη έκθεση. Δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε πως εδώ και δύο μήνες οι διοικήσεις των μεγάλων ελληνικών και πολυεθνικών ασφαλιστικών έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να δημιουργηθεί ένας ασφαλιστικός οργανισμός στα πρότυπα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας , που θα λειτουργεί ως «δίχτυ ασφαλείας» και θα εγγυάται τη σταθερότητα του συστήματος. Όπως υπογραμμίζει κορυφαίο στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς, το haircut της τάξης του 50% σημαίνει πλέον ότι η περιουσία των ασφαλιστικών εταιρειών θα μειωθεί κατά το ήμισυ, στα 2,2δισ. ευρώ, από 4,5 δισ. σήμερα. Θα πρέπει λοιπόν να βρουν τρόπο να αυξήσουν τα ασφαλιστικά τους αποθέματα, πράγμα δύσκολο υπό την παρούσα οικονομική συγκυρία. Και ενώ για τα ασφαλιστικά ταμεία έχει υπάρξει πρόβλεψη (από τους κρατικούς προϋπολογισμούς), όπως και για τις τράπεζες (EFSF, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), δεν έχει ληφθεί καμία πρόβλεψη για τις ασφαλιστικές εταιρείες. "Πιστεύουμε πως θα υπάρξει πρόνοια ανάλογη με τις τράπεζες, αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα 10 φορές μεγαλύτερο από αυτό ης ΑΣΠΙΣ" μας λένε έγκυρες πηγές. Πάντως, η ίδια πηγή εκτιμά πως πρόβλημα δεν θα υπάρξει για τις θυγατρικές ασφαλιστικές μεγάλων τραπεζών λόγω της επίτευξης κεφαλαιακής ενίσχυσης των τελευταίων, όμως δεκάδες άλλες επιχειρήσεις που δρουν μόνες στην αγορά, θα έχουν πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις της αγοράς από καιρό είχαν φροντίσει να "ξεφορτωθούν" τα ελληνικά ομόλογα, αν και πρόβλημα ενδέχεται να υπάρξει σε όσες έχουν σχέση με τραπεζικό βραχίονα που έχει έκθεση. Σε αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να δούμε ακόμα και βίαιη αποχώρηση πολυεθνικής από την Ελλάδα. Πάντως η συνθήκη Solvency 2 δημιουργεί πρόσθετο πρόβλημα.

Read more...

Καλό για όλους το αποτέλεσμα της Συνόδου, λέει ο Γ. Άκερμαν

Θετικά αποτιμούν οι τράπεζες την τελική συμφωνία

Ο Γιόζεφ Άκερμαν
Ο Γιόζεφ Άκερμαν (Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα

Θετικά αποτιμούν οι τράπεζες την τελική συμφωνία για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

Εκφράζοντας την θέση του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν και επικεφαλής του IIF επιβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξή του στην εθελοντική συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες το βράδυ μεταξύ των ηγετών της Ευρωζώνης και του IIF για το ελληνικό χρέος.

Ο Άκερμαν δήλωσε ικανοποιημένος με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, σημειώνοντας πως ήταν το σωστό όλα τα μέρη να προχωρήσουν στο πνεύμα των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, αλλά υπό το φως των νέων συνθηκών.

«Η ελληνική οικονομία έχει εξασθενήσει σημαντικά από την περίοδο εκείνη και τα διάφορα εμπλεκόμενα μέρη έχουν λάβει πρόσθετα δύσκολα μέτρα για να τεθούν οι βάσεις για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που κάνουν περισσότερα για την υπέρβαση της κρίσης, όπως και όλα τα μέρη, αναγνώρισαν ότι όχι μόνο το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και το μέλλον της Ευρώπης, ήταν σε κίνδυνο. Το αποτέλεσμα είναι καλό για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τους επενδυτές, και ανυπομονούμε για την έγκαιρη εφαρμογή του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ελβετός τραπεζίτης.

Ο διευθύνων σύμβουλος του IIF Τσαρλς Νταλλάρα δήλωσε από την πλευρά του πως η εθελοντική και ουσιαστική απομείωση των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας, μαζί με την πρόσθετη ευρωπαϊκή συνδρομή, παρέχει μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα να αναζωογονήσει την οικονομία της και να δρέψει τους καρπούς των δύσκολων μέτρων που έχουν αναλάβει οι Έλληνες πολίτες.

«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές, ώστε να μεταφράσει αυτό το πλαίσιο σε μια συγκεκριμένη συμφωνία που μπορεί να προσφέρει βραχυπρόθεσμα μείωση του ελληνικού χρέους και να το θέσει σε βιώσιμη πορεία», τόνισε ο Νταλλάρα ο οποίος αναγνώρισε τη συνδρομή του Διοικητικού Συμβουλίου του IIF και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη διαπραγμάτευση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Διαβεβαιώσεις Κουτρουμάνη για την ομαλή λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων

«Δεν υπάρχει άμεσο πρόβλημα»

Ο υπουργός Εργασίας, Γ.Κουτρουμάνης
Ο υπουργός Εργασίας, Γ.Κουτρουμάνης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει θέμα ρευστότητας των ασφαλιστικών ταμείων εξαιτίας του «κουρέματος» των ομολόγων εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας, Γ.Κουτρουμάνης.

Μετά την κατηγορηματική δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου και ο κ.Κουτρουμάνης μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο Mega, τόνισε ότι δεν υπάρχει άμεσο πρόβλημα για τα ταμεία και υποστήριξε ότι και μακροπρόθεσμα η επίδραση του «κουρέματος» δεν θα είναι μεγάλη.

«Τα περισσότερα ομόλογα λήγουν μέχρι το 2025. Η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι τότε θα απαιτήσει περί τα 600 δισ. ευρώ, οπότε μία απώλεια της τάξης ακόμη και των 12 δισ. ευρώ δεν θα είναι καθοριστική» είπε.

Ο κ.Κουτρουμάνης εξέφρασε πάντως την ανησυχία του για την επίδραση που θα μπορούσε να έχει στο ύψος των εισφορών προς τα ταμεία μια μακροχρόνια ύφεση.

Τα ασφαλιστικά ταμεία δε ρευστοποιούν ομόλογα προκειμένου να συμπληρώσουν τη συνταξιοδοτική δαπάνη, όμως ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως το ΙΚΑ, καταφεύγουν τους τελευταίους μήνες στη λύση της χρηματοδότησης μέσω ρέπος προκειμένου να πετύχουν μεγαλύτερη ρευστότητα, χρησιμοποιώντας ως ενέχυρα προς τις τράπεζες ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Την ίδια στιγμή, ερωτήματα προκάλεσε η εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ, με ημερομηνία 24 Οκτωβρίου προς τον Διοικητή του Ιδρύματος, Ρ. Σπυρόπουλο, ώστε να εγκρίνει τη μεταφορά των ομολόγων και των εντόκων γραμματίων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Ιδρύματος, στην Τράπεζα της Ελλάδος χωρίς προμήθεια, η οποία βάσει του άρθρου 45 του ασφαλιστικού νόμου λειτουργεί ως θεματοφύλακας.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι η ενέργεια αυτή εκ μέρους υπηρεσιακών παραγόντων του ΙΚΑ ήταν μονομερής και δεν υπάρχει σχετική οδηγία από το υπουργείο προς τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι είναι ανεξάρτητες από το θέμα των ομολόγων οι διαθρωτικές αλλαγές στα ταμεία που έχουν εξαγγελθεί από το καλοκαίρι και που πρέπει ούτως ή άλλως να προωθηθούν, όπως η αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ στα προβληματικά ταμεία.

Παράλληλα, επιταχύνονται οι διαδικασίες για την αποτίμηση και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Η εποπτεία δεν απειλεί την εθνική κυριαρχία, λέει η κυβέρνηση

«Συμφωνία καλύτερη από της 21ης Ιουλίου»

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος
O κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Η απόφαση για την Ελλάδα, στην οποία κατέληξε τα ξημερώματα της Πέμπτης, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, είναι καλύτερη από εκείνη που είχε ληφθεί την 21η Ιουλίου τονίζει η κυβέρνηση. Ειδικότερα, για το θέμα της εποπτείας, σε δηλώσεις τους κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως αφορά την καλύτερη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και πως δεν απειλείται κανένα κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας.

Έκκληση για ενότητα απηύθυνε από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού θα οδηγήσουν σε πρωτογενή πλεονάσματα και ότι η συμφωνία είναι πολύ καλύτερη απ' αυτήν της 21ης Ιουλίου.

Σχετικά με το θέμα των ασφαλιστικών ταμείων, σημείωσε ότι τα επόμενα 10 χρόνια θα διατεθούν 600 δισ. ευρώ για τις συντάξεις.

Αναφερόμενος στην εποπτεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι είναι λογικό να έχουμε μια στενή συνεργασία με την επιτροπή για παροχή τεχνικής βοήθειας, ξεκαθαρίζοντας πως κανένα κυριαρχικό μας δικαίωμα δεν απειλείται. Όπως είπε «αντί για το νταβαντούρι να έρχονται κάθε τρεις μήνες, θα είναι μόνιμα στη χώρα».

Η απόφαση είναι μία μεγάλη επιτυχία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο μιας διαρκούς διαπραγμάτευσης και ενός σκληρού αγώνα τόσο στην Ευρώπη, όσο και στο εσωτερικό της χώρας μας, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

«Είναι ταυτόχρονα μια ευκαιρία για την ελληνική κοινωνία να πάρουμε μια μεγάλη ανάσα, να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε σκληρά για να επαναφέρουμε με γρήγορους ρυθμούς την πατρίδα μας στο δρόμο της ανάπτυξης, της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

» Σε αυτή την εθνική και πατριωτική προσπάθεια είναι ανάγκη να συμμετάσχουν ενεργά όλες οι υγιείς και προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας. Απομονώνοντας ταυτόχρονα, με αποφασιστικό τρόπο, όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την κρίση για τη διεύρυνση της οικονομικής και πολιτικής επιρροής τους στο σύστημα εξουσίας της χώρας».

Πρόκειται για καινούρια αρχή και εποχή ανόρθωσης για την Ελλάδα, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας στον ΒΗΜΑ 99,5.

Μιλώντας για το θέμα της εποπτείας τόνισε: «Λόγω των δανείων η Ελλάδα είναι υπό επιτήρηση κι όχι εποπτεία. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Αν έχω συμφωνήσει για το ποια πορεία θα πάρει το πρόγραμμα, έχεις κι εσύ το δικαίωμα να ελέγξεις αν προχωρά προς την πορεία που έχει συμφωνηθεί».

Ο κ. Πρωτόπαπας δήλωσε πως «υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει ανάγκη για νέο ασφαλιστικό».

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι θετική και δημιουργεί καλύτερες προϋπόθεσης σε σχέση με την συμφωνία της 21ης Ιουλίου», τόνισε στο ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Όπως είπε, «η απόφαση θα ελαφρύνει τον έλληνα πολίτη και δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, ενώ θα υπάρξει νέο δανειακό πρόγραμμα για την χώρα ύψους 100 δισ. ευρώ».

Για το θέμα της εποπτείας από την τρόικα, η κ. Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι το ελληνικό πρόγραμμα και η προσπάθεια είναι κυρίαρχη ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η προσπάθεια των διαρθρωτικών αλλαγών θα γίνεται με συνεχή εποπτεία από την τρόικα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι οι συντάξεις είναι πλήρως κατοχυρωμένες και η όποια αναπλήρωση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων θα καλυφθεί από το ελληνικό δημόσιο.

Σημείωσε, ακόμη, ότι οι καταθέσεις είναι εγγυημένες, καθώς υπάρχει ειδική παράγραφος για την ρευστότητα και ενίσχυση των τραπεζών.

Οι αποφάσεις μας δίνουν μια πολύ μεγάλη ανάσα και αφαιρούν ένα μεγάλο βάρος από τις πλάτες των Ελλήνων πολιτών, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου.

Μας δίνουν, πρόσθεσε, τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές, τη δη οικονομική προσαρμογή, την ανάπτυξη σε πιο σταθερό περιβάλλον. Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής τόνισε ο υπουργός είναι αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς που έγινε και των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Με τις χθεσινές αποφάσεις, κατέληξε, η ευρωζώνη γυρίζει σελίδα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα συστηματικά της προβλήματα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Χάνουν 11 δισ. από το κούρεμα και 5 δισ. από την ανεργία!

Οι πληγές των ασφαλιστικών ταμείων


http://img.protothema.gr/9D4527A37C527149A9D32EA919FCFA39.jpg
Με το ψαλίδι για το «κούρεμα» να κρέμεται πάνω από την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, το Υπουργείο Εργασίας και οι διοικητές υποστηρίζουν ότι η αιτία του κακού για τη δυσπραγία των ταμείων είναι η ύφεση στην αγορά και η εισφοροδιαφυγή.

Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος θα κριθεί από την ένταση της ανεργίας και τη μείωση των μισθών και όχι τόσο από τη ζημιά που θα προέλθει από ένα ενδεχόμενο κούρεμα των ομολόγων κατά 50%.

Σήμερα τα ταμεία κατέχουν ομόλογα αξίας 22 δισ. επομένως η απώλεια από το «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου θα φτάσει έως και 11 δισ. ευρώ σε βάθος 20ετίας. Η μεγαλύτερη απειλή σύμφωνα με τον διοικητή του ΙΚΑ κ.
Ροβέρτο Σπυρόπουλου, είναι η εισφοροδιαφυγή που φέτος θα πλησιάσει τα 5 δισ. ευρώ, η μαύρη εργασία και η κακοδιαχείριση.

Δηλαδή από το κούρεμα θα χάσουν 11 δισ. ευρώ και από την άλλη θα χάσουν από εισφορές 4,5 δισ. το 2011, εξαιτίας της ανεργίας που υπολογίζεται στο 17% και 5 δισ. για το 2012 με την ανεργία να σκαρφαλώνει στο 21%. Έτσι την επόμενη διετία οι συνολικές απώλειες υπολογίζονται σε 9,5 δισ. Λόγω της παρατεταμένης ύφεσης τουλάχιστον 300.000 επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα και στα έσοδα του ΟΑΕΕ. Αν επιβεβαιωθούν οι αριθμοί ανοίγει ο δρόμος για νέες
περικοπές στις συντάξεις κάτι που δεν απέκλεισε και η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας

Η ουσία είναι ότι με δεδομένη την αδυναμία των ταμείων, το κούρεμα 50% θα τους δώσει τη χαριστική βολή. Τα ταμεία που κινδυνεύουν περισσότερο γιατί στο χαρτοφυλάκιο τους έχουν τα περισσότερα ομόλογα είναι το ταμείο των επιστημόνων (γιατροί, νομικοί, μηχανικοί) το οποίο έχει ομόλογα αξίας 5 δισ. το ΙΚΑ με 2,1 δισ. ο ΟΓΑ με κρατικά ομόλογα ύψους 1,12 δισ., και το ΤΕΑΔΥ, με 1,23 δισ. ευρώ.

Μικρότερο πλήγμα θα υποστούν τα επικουρικά ταμεία αφού τα ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους είναι μικρότερης αξίας. Πάντως παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς υποστηρίζουν ότι το κούρεμα της περιουσίας θα εμποδίσει τα ταμεία να χρησιμοποιούν ως εγγύηση τα ομόλογά τους για να εξασφαλίσουν ρευστότητα για την καταβολή των συντάξεων, τη στιγμή που η τρόικα έχει απαγορεύσει την έξτρα κρατική χρηματοδότηση.

Read more...

Μήνυμα στον ελληνικό λαό θα απευθύνει το βράδυ ο πρωθυπουργός

Ενημέρωση για τα αποτελέσματα της Συνόδου

Ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής
Ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Μήνυμα στον ελληνικό λαό θα απευθύνει στις 8 το βράδυ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επιστρέφει το μεσημέρι της Πέμπτης από τις Βρυξέλλες.

Ο κ. Παπανδρέου στις 4:30 θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ αμέσως μετά θα συγκληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει ακολούθως τους πολιτικούς αρχηγούς.

Συνέντευξη Τύπου θα δώσει και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στις 4:30 το απόγευμα.

Την προσεχή Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου, θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Εν τω μεταξύ, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης, μετά τη συμφωνία για το «κούρεμα» ύψους 50%, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο και με την μείωση του χρέους έχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε τους λογαριασμούς με το παρελθόν και να μπούμε σε μία εποχή αναπτυξιακή, βασισμένη στις δικές μας δυνάμεις.

Σχετικά με την ενισχυμένη εποπτεία στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση και στην ελληνική Βουλή».

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, ώστε να είναι καλύτερη η λειτουργία του κράτους, να πάμε σε μια αναπτυξιακή πορεία. Είναι ένα πρόγραμμα κάποιων ετών. Οι δανειστές θέλουν την επιτυχία του και εμείς το θέλουμε αυτό. Ζητήσαμε τη βοήθεια. Δεν θέλω κάθε τρεις μήνες να γίνεται ένα σόου. Θέλω να είναι εκεί επί τόπου και να λύνονται τα όποια προβλήματα. Τα συμπεράσματα λένε ότι η τελική ευθύνη για την υλοποίηση του προγράμματος είναι της ελληνικής κυβέρνησης, της ελληνικής Βουλής, του ελληνικού δημοσίου. Εμείς θα φτιάξουμε τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Όσον αφορά στο θέμα των 180 ψήφων για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης από την Βουλή, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο κόσμος θέλει αλλαγές κι όχι εκλογές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η νέα σύμβαση θα περάσει με την κοινοβουλευτική δύναμη του κυβερνώντος κόμματος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Νταλάρα: Θα συνεργαστούμε με την Ελλάδα

Τη συμφωνία που επετεύχθη στην ευρωζώνη χαιρέτισε το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF). Εξέφρασε την επιθυμία του να συνεργαστεί με την Ελλάδα


Το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) που εκπροσωπεί τις τράπεζες χαιρετίζει σήμερα τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην ευρωζώνη στο τέλος της μαραθώνιας συνόδου στις Βρυξέλλες δηλώνοντας ότι θέλει να "συνεργαστεί με την Ελλάδα".

"Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση των ηγετών της ευρωζώνης για ένα σχέδιο μέτρων που έχουν ως στόχο τη σταθεροποίηση στην Ευρώπη, την ενίσχυση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και τη βοήθεια στις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας", δήλωσε ο Τσαρλς Νταλάρα, ο διευθυντής του Ινστιτούτου.

"Εν ονόματι του ιδιωτικού τομέα, το IIF συμφωνεί να συνεργαστεί με την Ελλάδα, τις αρχές της ευρωζώνης και το ΔΝΤ για την ανάπτυξη μιας εθελοντικής και συγκεκριμένης συμφωνίας στη βάση μιας μείωσης 50% του ελληνικού χρέους που διατηρούν οι ιδιώτες επενδυτές", πρόσθεσε ο Νταλάρα.

Αυτό θα πραγματοποιηθεί "με τη βοήθεια ενός επίσημου προγράμματος δέσμευσης του ιδιωτικού τομέα (PSI) ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ", τόνισε.

Ο Νταλάρα υπογράμμισε ότι οι όροι του PSI αναμένεται να γίνουν δεκτοί από τις "ενδιαφερόμενες πλευρές" προσεχώς και θα "τεθούν σε εφαρμογή άμεσα και δυναμικά".

Οι παραχωρήσεις του ιδιωτικού τομέα ύστερα από έντονες διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες της ευρωζώνης "θα επιτρέψουν τη μείωση του ελληνικού χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ με στόχο αυτό να φθάσει το 120% το 2020", επισήμανε.

Οι δεκάωρες διαπραγματεύσεις ήταν ιδιαίτερα δύσκολες, μετά τη διαφωνία των τραπεζών για μεγαλύτερη μείωση του ελληνικού χρέους। Οι τράπεζες είχαν ήδη δεχτεί να χάσουν 21% σε μια συμφωνία στις 21 Ιουλίου.

http://news247.gr

Read more...

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο «Άγγελος του Θανάτου» της Αργεντινής

Για δολοφονίες στον «βρόμικο πόλεμο»

Διαδηλωτές κρατούν πλακάτ με την εικόνα του Ροδόλφο Ουόλς, ενός από τους άνδρες που εξαφανίστηκαν στη διάρκεια του «βρόμικου πολέμου» στην Αργεντινή
Διαδηλωτές κρατούν πλακάτ με την εικόνα του Ροδόλφο Ουόλς, ενός από τους άνδρες που εξαφανίστηκαν στη διάρκεια του «βρόμικου πολέμου» στην Αργεντινή (Φωτογραφία: Reuters )


Μπουένος Άιρες, Αργεντινή
Ο πρώην αξιωματούχος του Ναυτικού, Αλφρέδο Αστίζ, ένας από τους πλέον διαβόητους αρχηγούς ομάδων θανάτου κατά τη διάρκεια του «βρόμικου» πολέμου της Αργεντινής (1976-1983), καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για συμμετοχή στη δολοφονία δύο Γαλλίδων καλογριών.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο πρόεδρος της δικαστικής έδρας, Ντανιέλ Ομπλιγκάδο, παρουσία, όχι μόνο του κατηγορούμενου, αλλά και 17 ακόμη στρατιωτικών, οι οποίοι κατηγορούνται για σύμπραξη σε εκατοντάδες εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Αλφρέδο Αστίζ κρίθηκε ένοχος για βασανισμό, δολοφονία και εξαναγκαστική εξαφάνιση.

Ανάμεσα στα θύματά του είναι δύο Γαλλίδες καλόγριες και οι ιδρυτές μιας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν πως πάνω από 30.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή.

Από τους 5.000 κρατούμενους στο Ναυτικό Μηχανικό Σχολείο στο Μπουένος Άιρες -γνωστό και ως Έσμα- το οποίο αποτελούσε κρυφό τόπο βασανιστηρίων και εκτελέσεων, το 90% δεν επέζησαν.

Κάποιοι από τους επιζώντες υπήρξαν μάρτυρες της δίκης που κράτησε 22 μήνες.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Αν η συνταγή είναι η ίδια δεν την ψηφίζουμε» δήλωσε ο Χρ.Σταϊκούρας

Αντίδραση της ΝΔ μετά την απόφαση της Συνόδου


Ο Χρήστος Σταϊκούρας (δεξιά) δήλωσε ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση εφόσον είναι στην λογική της προηγούμενης
Ο Χρήστος Σταϊκούρας (δεξιά) δήλωσε ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση εφόσον είναι στην λογική της προηγούμενης (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση της ΝΔ για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την Ελλάδα. Ερωτηθείς για το τι θα πράξει η ΝΔ σχετικά με την νέα δανειακή σύμβαση, ο αναπληρωτής του τομέα Οικονομικών του κόμματος Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι «αν η συνταγή είναι η ίδια δεν θα την ψηφίσουμε».

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι το «κούρεμα» έγινε αναπόφευκτο εξαιτίας της αποτυχίας της ασκούμενης πολιτικής.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η χώρα θα υποστεί όλες αυτές τις θυσίες προκειμένου να φτάσει το 2020 εκεί που ήταν το χρέος το 2009.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο ο Παπανδρέου

Ενισχυμένη αισθάνεται η κυβέρνηση


http://img.protothema.gr/A0685B31F75B7ACFE0F521B0660B7AAA.jpg
Μόλις οι βιολογικές του δυνάμεις το επιτρέψουν, αφού έκανε διαπραγματεύσεις μέχρι το πρωί, έδωσε συνέντευξη Τύπου και τελικά μπήκε στο αεροπλάνο της επιστροφής ενώ ο ήλιος είχε ανατείλει για τα καλά, ο Γιώργος Παπανδρέου: θα ενημερώσει τον Κάρολο Παπούλια, τους πολιτικούς αρχηγούς και το υπουργικό συμβούλιο.

Στην πρώτη ευκαιρία θα μπουν και συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας και του εθνικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στη ψήφιση του προϋπολογισμού και της νέας δανειακής σύμβασης με απλή πλειοψηφία. Γιατί πιστεύει πως η συμφωνία των Βρυξελλών του έδωσε πολιτικό χρόνο και δεν έχει πλέον ανάγκη από άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες.

Οι ξενυχτισμένοι συνεργάτες του υποστήριζαν τα ξημερώματα πως δεν πρόκειται να κάνει ούτε ανασχηματισμό, ούτε να επιδιώξει συγκυβέρνηση, ούτε δημοψήφισμα, ούτε εκλογές. Έλεγαν ότι "Γιώργος και Βαγγέλης βγαίνουν ενισχυμένοι από τη διαπραγμάτευση".

Είναι πλέον στα χέρια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει την (τελευταία) ευκαιρία που μας δίνουν οι εταίροι μας για να προχωρήσει το κυβερνητικό έργο. Από αυτή την πρόοδο άλλωστε θα εξαρτηθεί η επόμενη μέρα της συμφωνίας. Αν το κούρεμα θα αποδειχθεί σωτήριο ή δώρον άδωρον.

Read more...

Σε «κούρεμα» 50% κατέληξε το ολονύχτιο θρίλερ με τις τράπεζες στις Βρυξέλλες

Σκληρό παζάρι

O πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι ανακοινώνουν τη συμφωνία σε συνέντευξη Τύπου τις πρώτες πρωινές ώρες
O πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι ανακοινώνουν τη συμφωνία σε συνέντευξη Τύπου τις πρώτες πρωινές ώρες (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Μετά από μαραθώνιες συνομιλίες στις Βρυξέλλες, επήλθε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για «κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους, που αντιστοιχεί σε ποσό ύψους 100 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι ανέφερε ότι με τη συμφωνία καθίσταται δυνατή η μείωση του χρέους της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ της χώρας έως το 2020. Είπε επίσης ότι θα μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατά 100 δισ. ευρώ με εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Σε ό,τι αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο τόνισε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να οριστικοποιηθεί έως το τέλους του 2011.

Νωρίτερα κατά τις συνομιλίες παρουσιάστηκε εμπλοκή με αποτέλεσμα η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής να παραμένει μετέωρη έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. Τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των τραπεζών ανέλαβαν απευθείας η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις είχε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για μόνιμη και ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας. «Το πρόγραμμα της Ελλάδας θα στηριχθεί στα στοιχεία της τρόικας. Θα υπάρχει ενισχυμένη εποπτεία, θα υπάρξει ένα μνημόνιο κατανόησης, η Ελλάδα θα παρακολουθείται, και θα υπάρχει μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα, δεν μπορεί να εμφανίζεται κάθε τρεις μήνες η τρόικα» είπε.

Για κρίσιμες αποφάσεις που κανείς δεν θα μπορούσε φανταστεί στο παρελθόν μίλησε από την πλευρά του ο κ. Σαρκοζί.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η χώρα του επιθυμούσε να αποφευχθεί το δράμα μιας ελληνικής χρεοκοπίας και ήθελε ένα λειτουργικό ταμείο στήριξης, αποτέλεσμα που πρέκυψε από τις διαπραγματεύσεις.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) υπολόγισε ότι ανάγκες επανακεφαλαιοποίησης για συνολικό ευρωπαϊκό τραπεζικό τοπίο τοποθετούνται στα 106,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 δισ. ευρώ αφορούν στις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

Με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ που προηγήθηκε, οι τράπεζες έχουν προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο του 2012 να αυξήσουν τον βασικό δείκτη κεφαλαιακής τους επάρκειας στο 9%.

«Δεν υπάρχει καμία συμφωνία για κανένα σημείο του σχεδίου» είχε δηλώσει νωρίτερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος διαπραγματευόταν για την πλευρά των τραπεζών.

Η πλευρά του IIF επέμενε έως και μετά τις 03:00 το πρωί ότι δεν υπάρχει πρόοδος, με αποτέλεσμα να δίδεται εικόνα αδιεξόδου. Μέρκελ και Σαρκοζί ανέμεναν νέα συμβιβαστική πρόταση από τον IIF.

Πρόοδος για την ενίσχυση του EFSF

Κατά τη διάρκεια των ολονύκτιων διαβουλεύσεων, και πριν οι Μέρκελ και Σαρκοζί βρεθούν οι ίδιοι στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για το κούρεμα, οι ηγέτες της Ευρωζώνης έκαναν σημαντική πρόοδο και στο ζήτημα της μόχλευση των κεφαλαίων του προσωρινού μηχανισμού για το ευρώ (EFSF).

H «δύναμη πυρός» του ΕFSF συμφωνήθηκε κατ' αρχήν να ενισχυθεί στο 1 τρισ. ευρώ με συνδυαστική χρήση και των δύο επιλογών που έχει η Ευρωζώνη, δηλαδή την εγγύηση των νέων κρατικών ομολόγων και τη σύσταση «επενδυτικού οχήματος ειδικού σκοπού».

Οι λεπτομέρειες για τα παραπάνω θα αποφασιστούν σε Eurogroup του επόμενου μήνα, ενώ θα εξεταστεί και στενότερη συνεργασία του μηχανισμού με το ΔΝΤ.

Περί τις 12 τα μεσάνυχτα τελείωσε και η τηλεδιάσκεψη που είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής στην Αθήνα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών είχε και δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για να τον ενημερώσει για όλες τις εξελίξεις μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ευαίσθητο θέμα της αυξημένης εποπτείας που ζητούν οι Γερμανοί, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα υπάρξει μια προσεκτική διατύπωση περί «τεχνικής υποστήριξης», με την επισήμανση ότι η εφαρμογή θα στηρίζεται στην ελληνική κυβέρνηση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέο μνημόνιο για την Ελλάδα, αλλαγή των Συνθηκών

Δηλώσεις μετά τη Σύνοδο


http://img.protothema.gr/A655E7D00B97A709F5065A9FD6F38F86.jpg

Νέο μνημόνιο και μόνιμη παρουσία της τρόϊκας στην Ελλάδα ανακοίνωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας για το ελληνικό κούρεμα μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Επίσης, προανήγγειλε αλλαγή των Συνθηκών με τρόπο που θα αποφασιστεί στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου με τις οποίες θα καθιερωθεί η λειτουργία της Ευρωζώνης των 17 «ανεξάρτητα» από την Ε.Ε. των 27, αλλά και η οικονομική διακυβέρνηση, με ανάπτυξη κοινών οικονομικών πολιτικών, ποινές για τις παρεκκλίσεις και έλεγχο των προϋπολογισμών στις Βρυξέλλες πριν κατατεθούν στα εθνικά κοινοβούλια.

Χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ είπε ότι στις Συνόδους Κορυφής της Ευρωζώνης θα γίνονται συστάσεις προς τα κράτη μέλη, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις.

Με τις αποφάσεις που πήραμε εξασφαλίζουμε τη σταθερότητα στην Ευρώπη, είπε η κ. Μέρκελ και ανέφερε ότι η μείωση του ελληνικού χρέους θα φτάσε4ι τα 100 δις. ευρώ, έτσι ώστε να διαμορφωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020 ώστε να γίνει βιώσιμο. Είπε μάλιστα ότι οι αποφάσεις είναι πιο καθαρές από εκείνες της 21ης Ιουλίου.

Πολιτική παρέμβαση στις αγορές

Με νίκη των κυβερνήσεων της ευρωζώνης επί των τραπεζιτών, έκλεισε τα ξημερώματα η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης σε μια συμφωνία που μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική.

Πρόκειται για την πρώτη μείζονος σημασίας πολιτική παρέμβαση στις αγορές, καθώς το εθελοντικό κούρεμα του ελληνικού χρέους επεβλήθη στους τραπεζίτες, έστω και με την απειλή την οποία προέβαλε ο Γερμανο-γαλλικός άξονας για μονομερή χρεοκοπία με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παρέμβαση στις αγορές θα συνεχιστεί με μέτρα ελέγχου και εποπτείας, τα οποία θα αφορούν και στους οίκους αξιολόγησης, τα οποία αναμένεται να συζητηθούν στη σύνοδο των ηγετών των 20 πλέον ανεπτυγμένων χωρών (G-20) στις 3-4 Νοεμβρίου στις Κάννες.

Την ίδια στιγμή αποφασίστηκε η ενίσχυση του ταμείου Διάσωσης (EFSF) με νέα κεφάλαια στα οποία θα συμμετάσχουν και τρίτες χώρες όπως η Κίνα, αλλά και με «μόχλευση» των κεφαλαίων του κατά 4-5 φορές, η οποία θα του επιτρέψει να αυξήσει τη δύναμη πυρός του σε πάνω από 1 τρις. ευρώ. Η αποδοχή της μόχλευσης ήταν μια υποχώρηση της Γερμανίας, η οποία όμως πέτυχε να μην περιληφθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου αναφορά στη στήριξη που θα παρέχει η ΕΚΤ με αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.


Read more...

Νέα δανειακή σύμβαση, με «κούρεμα» 50% και ενισχυμένη εποπτεία αποφάσισε για την Ελλάδα η Σύνοδος Κορυφής

Επετεύχθη συμφωνία με τους τραπεζίτες

(Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Σε συμφωνία με τους τραπεζίτες για «κούρεμα» 50% των ελληνικών ομολόγων κατάληξε το ολονύχτιο θρίλερ διαπραγματεύσεων μεταξύ του IIF και των ευρωπαίων ηγετών.

Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, επετεύχθη συμφωνία για την απομείωση του 50% του ελληνικού χρέους ή κατά 100 δισ. ευρώ, οδηγώντας το σε συρρίκνωση στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.

Επίσης, αποφασίστηκε νέο δάνειο προς την Ελλάδα από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ύψους 100 δισ. ευρώ και επιπλέον 30 δισ. ευρώ που θα δοθούν από τις χώρες της Ευρωζώνης για το πρόγραμμα PSI.

H νέα δανειακή σύμφωνα θα είναι έτοιμη έως το τέλος του 2011, προκειμένου το νέο πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το 2012. Το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης έχει ορίζοντα το 2014.

Παράλληλα, στο κείμενο συμπερασμάτων σημειώνεται ότι προβλέπεται ενίσχυση των μηχανισμών για την εποπτεία της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Ειδικότερα, το κείμενο σημειώνει ότι «η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών».

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, η Επιτροπή σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους της τρόϊκα θα δημιουργήσει, για όσο διαρκέσει το πρόγραμμα, έναν επιτόπιο εποπτικό μηχανισμό, περιλαμβανομένης της εμπλοκής εθνικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα εργαστούν σε στενή και συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα για την παροχή συμβουλών και βοήθειας προκειμένου να διασφαλίσουν την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Προβλέπεται ότι οι εμπειρογνώμονες θα συνδράμουν την Τρόικα, αξιολογώντας τη συμβατότητα των μέτρων που θα λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο νέος αυτός ρόλος θα περιγράφεται στο Μνημόνιο.

Στο κείμενο συμπερασμάτων επισημαίνεται ακόμη η δέσμευση της Ελλάδας να γίνει χρήση των εσόδων του προγράμματος «Ήλιος» και άλλων εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις κατά 15 δισ. ευρώ στη μείωση του χρέους και στην αποκατάσταση της δυνατότητας δανειοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Θα παρασχεθεί τέλος πιστοληπτική ενίσχυση προκειμένου να υποστηριχθεί η ποιότητα των εγγυήσεων, ώστε να είναι δυνατή η χρήση τους για πρόσβαση των επιχειρήσεων στη ρευστότητα του Ευρωσυστήματος, μέσω των ελληνικών τραπεζών, υπογραμμίζει το κείμενο.

Ειδικότερα, στο ζήτημα της ενισχυμένης εποπτείας, υπό την έννοια ενός μόνιμου κλιμακίου στην Ελλάδα που θα ελέγχει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αμέσως μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας βάσει της οποίας οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων αποδέχονται τη μείωση της αξίας τους κατά 50% και σε αντιστάθμισμα η ευρωζώνη θα εγγυηθεί με ένα ποσό της τάξεως των 30 δισ ευρώ, την ομαλή εφαρμογή της σημερινής συμφωνίας.

Ο Ν.Σαρκοζί δήλωσε ότι στόχος της Γαλλίας ήταν «να αποφύγει ένα δράμα στην περίπτωση της Ελλάδας» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τελικώς αυτο απεφεύχθη. Δήλωσε επίσης ότι το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους αφορά όλες τις τράπεζες που έχουν ελληνικά ομόλογα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ανοίγει πλεον ο δρόμος για τη συρρίκνωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020.

Σε ότι αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τόνισε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να οριστικοποιηθεί έως το τέλους του 2011.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Λαγκάρντ: «Θα εισηγηθώ την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα»









Λαγκάρντ: «Θα εισηγηθώ την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα»
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ χαιρετίζει τη «σημαντική πρόοδο» που επιτεύχθηκε κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, δηλώνοντας, παράλληλα, την πρόθεσή της να εισηγηθεί την εκταμιευση της έκτης δόσης.

Η κ. Λαγκάρντ συνεχάρη τους ηγέτες της ευρωζώνης γιατί συμφώνησαν σε «ένα πρόγραμμα που θα αντιμετωπίσει την κρίση στην περιοχή».

«Από τώρα, προτίθεμαι να εισηγηθώ στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου» στην Ελλάδα, δηλώνει η Λαγκάρντ σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζοντας ότι είναι «μείζονος σημασίας» η εφαρμογή «των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που δέχτηκε» η Αθήνα.

«Αυτή η απόφαση δείχνει μια ρεαλιστική ανάλυση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας» και αποτελεί «ένα δίκαιο μοίρασμα του βάρους ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα», πρόσθεσε η κυρία Λαγκάρντ.

Η ενίσχυση της δυνατότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), που θα προσφέρει 440 δισεκατομμύρια ως 1.000 δισεκατομμύρια ευρώ, «θα μπορέσει να βελτιώσει τις άμυνες της Ευρώπης κατά της μετάδοσης" της κρίσης σε άλλες χώρες», είπε ακόμα η γαλλίδα πρώην υπουργός Οικονομικών.

Όμως προειδοποίησε για το πόσο σημαντικό είναι να καθοριστούν οι λεπτομέρειες λειτουργίας του ΕΤΧΣ.

Επίσης, η επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτήρισε ένα σημαντικό βήμα προς τα μπροστά την απόφαση για ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, επισημαίνοντας ότι «η αποκατάσταση της ανάπτυξης εξαρτάται από έναν ισχυρό οικονομικό τομέα και η αύξηση των τραπεζικών κεφαλαίων είναι το κλειδί γι'αυτό».

Τέλος, η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση να ενισχυθεί η οικονομική και χρηματοπιστωτική συνεργασία στη ζώνη του ευρώ, καθώς και για την δέσμευση να δημιουργηθεί μια οικονομική ένωση στα μέτρα της νομισματικής ένωσης।
http://newpost.gr
Read more...

Η ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός

«Νέα εποχή, χωρίς βάρη του παρελθόντος»

Ο Γ.Παπανδρέου κάνει δηλώσεις προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής
Ο Γ.Παπανδρέου κάνει δηλώσεις προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής


Βρυξέλλες

Οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο και με την μείωση του χρέους έχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε τους λογαριασμούς με το παρελθόν και να μπούμε σε μία εποχή αναπτυξιακή, βασισμένη στις δικές μας δυνάμεις, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες για «κούρεμα» 50%. Σχετικά με την ενισχυμένη εποπτεία στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση και στην ελληνική Βουλή».

Συγκεκριμένα, για το ζήτημα της εποπτείας, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: «Αυτό που είπε η κ. Μέρκελ και αυτό που λέμε εμείς δεν είναι σε αντιδιαστολή. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ώστε να είναι καλύτερη η λειτουργία του κράτους, να πάμε σε μια αναπτυξιακή πορεία. Είναι ένα πρόγραμμα κάποιων ετών. Οι δανειστές θέλουν την επιτυχία του και εμείς το θέλουμε αυτό. Ζητήσαμε τη βοήθεια. Δεν θέλω κάθε τρεις μήνες να γίνεται ένα σόου. Θέλω να είναι εκεί επί τόπου και να λύνονται τα όποια προβλήματα. Τα συμπεράσματα λένε ότι η τελική ευθύνη για την υλοποίηση του προγράμματος είναι της ελληνικής κυβέρνησης, της ελληνικής Βουλής, του ελληνικού δημοσίου. Εμείς θα φτιάξουμε τη χώρα».

Όσον αφορά στο θέμα των 180 ψήφων για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης από την Βουλή, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο κόσμος θέλει αλλαγές κι όχι εκλογές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η νέα σύμβαση θα περάσει με την κοινοβουλευτική δύναμη του κυβερνώντος κόμματος.

Στο σημείο αυτό, παρενέβη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος, ο οποίος επισήμανε: «Αδυνατώ να πιστέψω ότι έστω και μία πολιτική δύναμη, έστω και ένας υπεύθυνος πολιτικός αρχηγός δεν θα υπογράψει αυτή τη συμφωνία». Αφησε, δε, να εννοηθεί ότι αυτήν την έννοια είχε η τοποθέτησή του περί 180 ψήφων και η σχετική ενημέρωση που έκανε στους πολιτικούς αρχηγούς «σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό».

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε εναντίον εκείνων που όλες τις προηγούμενες ημέρες λασπολόγησαν και καλλιεργούσαν κλίμα ηττοπάθειας. Πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε τις σάρκες μας, τόνισε. Καταφέραμε το στόχο μας παρά τις αντιξοότητες υπογράμμισε.

Μιλώντας για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής έκανε λόγο για «επίτευγμα όλων των Ελλήνων» και τόνισε: «Εχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε τους λογαριασμούς της Ελλάδας με το παρελθόν. Να μπούμε σε μία εποχή αναπτυξιακή, βασισμένη στις δικές μας δυνάμεις».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συμφωνία ως μία νέα «καλύτερη» συμφωνία 21ης Ιουλίου. «Πρόκειται για μία συμφωνία που έχει όλα τα πλεονεκτήματα αυτής της 21ης Ιουλίου και δεν έχει τα μειονεκτήματα της».

«Αίρονται τα βάρη από τον ελληνικό λαό και μεταφέρονται στις τράπεζες, οι οποίες εξυγιαίνονται» τόνισε.

Υπογράμμισε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία είναι διασφαλισμένα, σημειώνοντας ότι «οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι μπορούν να είναι ήσυχοι».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μετά τις αποφάσεις για υψηλό δείκτη επάρκειας Σε 30 δισ. ευρώ εκτιμά η EBA τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSyCFPUmQk2C0a1ow4-OUjxw830cEbIKPjoNPhA5Gu7_SUcaLyIOAΛονδίνο
Στα 30 δισ. ευρώ υπολογίζει, αρχικά, η Ευρωπαϊκη Αρχή Τραπεζών (EBA) τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών για ενίσχυση των κεφαλαίων τους με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου των «27» για αύξηση του βασικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 9%.

Οι ανάγκες επανακεφαλαιοποίσης για συνολικό ευρωπαϊκό τραπεζικό τοπίο τοποθετούνται στα 106,4 δισ. ευρώ -με «βαρύτερα» συστήματα, μετά το ελληνικό, να είναι το ισπανικό, το ιταλικό και το γαλλικό.

Οι «27» αποφάσισαν το βράδυ της Τετάρτης να δώσουν προθεσμία μέχρι το τέλος του Ιουνίου στις τράπεζες που συμμετείχαν στα stress test να αυξήσουν τον βασικό δείκτη κεφαλαίων (Core Tier 1) στο 9%.

Η Σύνοδος ωστόσο δεν είχε κάνει λόγο για συγκεκριμένα ποσά -ενώ στις συζητήσεις του προηγούμενου Σαββατοκύριακου είχαν ακουστεί περί τα 110 δισ. ευρώ. Στις αποφάσεις των «27» αναφέρεται απλώς πως η επίτευξη του «μαξιλαριού» 9% θα γίνει με σχέδια που συμφωνηθούν με τις εποπτικές αρχές των κρατών μελών και υπό τον συντονισμό της EBA.

Λίγες ώρες αργότερα, η EBA ανακοίνωσε τους αρχικούς, ενδεικτικούς υπολογισμούς της με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου και τα επίπεδα των κρατικών ομολόγων στην αγορά στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

Στους αρχικούς αυτούς υπολογισμούς, οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται 30 δισ. ευρώ. Ακολουθούν τα ισπανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με ανάγκες 26,1 δισ. ευρώ, οι ιταλικές τράπεζες με 14,7 δισ. ευρώ και οι γαλλικές με 8,8 δισ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τελεσίγραφο Μέρκελ -Σαρκοζί στους τραπεζίτες: «Κούρεμα 50%, αλλιώς μονομερής αναδιάρθρωση»









Τελεσίγραφο Μέρκελ -Σαρκοζί στους τραπεζίτες: «Κούρεμα 50%, αλλιώς μονομερής αναδιάρθρωση»
Ραγδαίες οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της ευρωζώνης με τις τράπεζες. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου, Μέρκελ και Σαρκοζί απέστειλαν τελεσίγραφο στις τράπεζες ζητώντας να δεχτούν τους όρους που θα θέσει η Ευρώπη.


Όπως μετέδωσε πριν από λίγο το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος θα έχουν κατ'ιδίαν συναντήσεις με τους τραπεζίτες.

Σε περίπτωση που δεν δεχθούν εθελοντικό κούρεμα κατά 50% του ελληνικού χρέους, οι δύο ηγέτες ξεκαθάρισαν στο τελεσίγραφο ότι θα προχωρήσουν σε μονομερή αναδιάρθρωση.

Σε περίπτωση που γίνει μια μονομερής αναδιάρθρωση, ενδεχομένως να χρειαστούν πολλές δεκαετίες για να ξαναβγει η χώρα μας στις διεθνείς αγορές.

Πάντως να υπενθυμίσουμε ότι στη δανειακή σύμβαση του 2009 απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε μονομερής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
http://newpost.gr
Read more...

Αρχιφύλακας της αντιτρομοκρατικής συνελήφθη για ένοπλη ληστεία σε πρακτορείο ΠΡΟΠΟ

Από αστυνομικούς της ΔΙΑΣ

O αρχιφύλακας συνελήφθη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ
O αρχιφύλακας συνελήφθη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Για ένοπλη ληστεία σε πρακτορείο ΠΡΟΠΟ στον Άγιο Δημήτριο, συνελήφθη απόψε αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ. ο οποίος υπηρετεί στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Ο 46χρονος αρχιφύλακας κατηγορείται ότι μπήκε στο πρακτορείο και με την απειλή του υπηρεσιακού του όπλου άρπαξε άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό και διέφυγε.

Ωστόσο, ο φερόμενος δράστης έγινε αντιληπτός από ειδικό φρουρό εκτός υπηρεσίας που υπηρετεί στην Άμεση Δράση. Ο ειδικός φρουρός ενημέρωσε την υπηρεσία του και στην περιοχή πήγαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ οι οποίοι εντόπισαν τον 46χρονο και τον συνέλαβαν.

Ο αρχιφύλακας οδηγήθηκε στην υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων η οποία διενεργεί προανάκριση για την υπόθεση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Τηλεδιάσκεψη Βενιζέλου με την κυβερνητική επιτροπή για τις εξελίξεις στην Σύνοδο

Σε «ανοιχτή γραμμή» με Αθήνα

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Τηλεδιάσκεψη με μέλη της κυβερνητικής Επιτροπής είχε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος, για να τους ενημερώσει για το πώς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης.

O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε δύο φορές και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Στο ευαίσθητο θέμα της αυξημένης εποπτείας οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα υπάρξει μια προσεκτική διατύπωση περί «τεχνικής υποστήριξης» μακροχρόνιου χαρακτήρα και το κούρεμα του ελληνικού χρέους που θα υποστούν οι ιδιώτες πιστωτές θα είναι 50%.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η γραμμή με την Αθήνα θα κρατηθεί ανοιχτή μέχρι το τέλος της Συνόδου Κορυφής, απόδειξη της σπουδαιότητας των όσων διακυβεύονται στη σημερινή Σύνοδο που ο ξένος Τύπος χαρακτηρίζει «Μητέρα όλων των Συνόδων».

Ειδικότερα, στην τηλεφωνική διάσκεψη συμμετείχαν από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και από την Αθήνα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής.

Η τηλεδιάσκεψη αρχικά ανακοινώθηκε ότι θα γινόταν το απόγευμα της Τετάρτης με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού. Ωστόσο αυτό δεν έγινε.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις που θα δώσουν τέλος στην αβεβαιότητα και στην κρίση.

Τόνισε ότι πρόκληση της σημερινής Συνόδου είναι να σωθεί το ευρώ και να διασφαλιστούν τα κοινά ιδεώδη στην Ευρώπη. «Το ζητούμενο είναι η ειρήνη και η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη, καθώς και η κοινωνική συνοχή και η αλληλεγγύη χωρίς προκαταλήψεις για τους λαούς μας».

Πρέπει «να γυρίσουμε σελίδα και να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά για το καλύτερο μέλλον, την ευημερία και την ασφάλεια των πολιτών στην Ευρώπη» είπε ο πρωθυπουργός.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Για «κούρεμα» 50% πιέζουν τους τραπεζίτες Μέρκελ - Σαρκοζί

Σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες


http://img.protothema.gr/1326A9004B5536C03D85330551D2E670.jpg

Για κούρεμα 50% στα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους ειδοποιήθηκαν πριν από λίγο οι τράπεζες. Μέρκελ και Σαρκοζί προέβησαν σε συνδυασμένες κινήσεις πίεσης και υποστήριξης του τελεσιγράφου. Η Γερμανίδα καγκελάριος ενημέρωσε τον Τσαρλς Νταλάρα του IIF πως το κούρεμα θα γίνει εθελοντικά ή με απόφαση της ΕΕ και ο Γάλλος πρόεδρος έδωσε στο γαλλικό πρακτορείο την είδηση πως θα ζητήσει ενίσχυση του EFSF από τους Κινέζους.

Υπενθυμίζεται πως ήδη στον EFSF έχει αποφασιστεί να μπει και το ΔΝΤ, αποτελώντας έτσι τον οικονομικό βραχίονα της ευρωατλαντικής συνεργασίας, μετά το ΝΑΤΟ στον τομέα της Άμυνας. Οι εξελίξεις αυτές μεταφέρθηκαν από τον Γιώργο Παπανδρέου στα μέλη της κυβέρνησης που τον συνοδεύουν και αποτέλεσαν την πρώτη αχτίδα φωτός σε μια δύσκολη για την ελληνική αποστολή ημέρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως είναι ακόμη νωρίς να μιλάμε για νέα σύνοδο ενώ ο υπουργός Οικονομικών ζητά από όσους επικοινωνούν μαζί του να κάνουν υπομονή γιατί οι διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Σε ότι αφορά στο καθεστώς επιτήρησης οι εταίροι μας θα "δέσουν" την Ελλάδα με ένα πολυετές "συμβόλαιο". ΕΕ και ΔΝΤ θα συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση για την κατάρτιση ενός πολυετούς οικονομικούς προγράμματος, το οποίο θα παρακολουθούν από την Αθήνα τεχνικοί σύμβουλοι της τρόικας.

Read more...

Δραματικές διαβουλεύσεις, με την Αθήνα να αγωνιά...

Δυο φορές μίλησε από Βρυξέλλες ο Βενιζέλος με Παπούλια


http://img.protothema.gr/51F5F42460F860C27B6AD5759D3C61CF.jpg

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκδήλωσε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τη διευρυμένη κυβερνητική επιτροπή η ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες η οποία αποτελούνταν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Επικρατείας κ. Ηλία Μόσσιαλο και την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαπραγμάτευση αν και δεν έχει τελειώσει βρίσκεται σε καλό δρόμο. Οι τράπεζες έχουν κάνει ήδη κίνηση σύγκλισης προς το 50% αλλά το ποσοστό ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί. Το «κούρεμα» για να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός θα είναι σε εθελοντική βάση.

Το θέμα των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε σχέση με την Τρόικα φαίνεται ότι κλείνει προς την ελληνική πλευρά η οποία ζητούσε να μην τεθεί θέμα επιτροπείας. Ωστόσο προβλέπεται μόνιμη «τεχνική βοήθεια» στην Ελλάδα χωρίς να έχουν αποσαφηνιστεί οι λεπτομέρειες. Το συγκεκριμένο κείμενο που αφορά στην επιτροπεία σύμφωνα με πληροφορίες επιμελήθηκε ο κ. Μόσσιαλος και η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Το έτερο ζήτημα των ταμείων όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής έχει διασφαλιστεί ώστε να διασωθούν μετά το «κούρεμα» των ομολόγων. Οι μέχρι στιγμής συζητήσεις έχουν καταλήξει επίσης στην πτώση των επιτοκίων των δανείων που λαμβάνει η χώρα μας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος επικοινώνησε την Τετάρτη δύο φορές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια τον οποίο και ενημέρωσε για τις εξελίξεις.
Read more...