Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Δεν υποχρεούνται αλλοδαποί συνταξιούχοι να τηρούν λογαριασμό στην Ελλάδα, λέει η Κομισιόν

Με αιτιολογημένη γνώμη

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να παύσει να εφαρμόζει την πρακτική, βάσει της οποίας απαιτεί από τους αλλοδαπούς εργαζομένους που λαμβάνουν ελληνική σύνταξη γήρατος να ανοίγουν και να τηρούν τραπεζικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ (ΕΤΕ).

Η πρακτική αυτή θέτει τους διακινούμενους εργαζομένους σε μειονεκτική θέση σε σχέση με εκείνους που κατοικούν στην Ελλάδα, δεδομένου ότι τα άτομα που ζουν σε άλλη χώρα της ΕΕ είναι δυνατόν να υποχρεωθούν να ταξιδέψουν προσωπικά στην Ελλάδα, προκειμένου να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό και, ως εκ τούτου, να υποβληθούν σε πρόσθετες δαπάνες ταξιδιού και διαμονής.

Το αίτημα προς την Ελλάδα λαμβάνει τη μορφή «αιτιολογημένης γνώμης» και η χώρα έχει προθεσμία δύο μηνών για να κοινοποιήσει στην Επιτροπή τα μέτρα που έχει λάβει, ώστε να συμμορφωθεί με το δίκαιο της ΕΕ. Σε διαφορετική περίπτωση, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, οι όροι που μπορούν να ικανοποιούνται από τους εργαζομένους του κράτους-μέλους ευκολότερα από ό,τι από τους διακινούμενους εργαζομένους συνιστούν έμμεση διάκριση και μπορούν να επηρεάσουν την απόφαση ενός ατόμου να ασκήσει το δικαίωμά του να μετακινείται ελεύθερα μέσα στην Ένωση.

Η καταγγέλλουσα, Γερμανίδα πολίτης, υποχρεώθηκε να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου η ελληνική σύνταξή της να εξάγεται στον γερμανικό τραπεζικό λογαριασμό της.

Κατά τη γνώμη της Επιτροπής, η υποχρέωση τήρησης τραπεζικού λογαριασμού σε συγκεκριμένο κράτος-μέλος δεν είναι αναγκαία και θα μπορούσε να εκληφθεί ως εμπόδιο στην ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων και των εργαζομένων.

Αν οι ελληνικές αρχές δεν άρουν τον συγκεκριμένο αυτό όρο για την καταβολή σύνταξης γήρατος σε άτομο που κατοικεί σε άλλο κράτος μέλος, παραβαίνουν τις υποχρεώσεις που υπέχουν βάσει του δικαίου της ΕΕ να μην προβαίνουν σε διακρίσεις, άμεσες ή έμμεσες, κατά των διακινούμενων εργαζομένων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: