Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Χάνουν 11 δισ. από το κούρεμα και 5 δισ. από την ανεργία!

Οι πληγές των ασφαλιστικών ταμείων


http://img.protothema.gr/9D4527A37C527149A9D32EA919FCFA39.jpg
Με το ψαλίδι για το «κούρεμα» να κρέμεται πάνω από την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, το Υπουργείο Εργασίας και οι διοικητές υποστηρίζουν ότι η αιτία του κακού για τη δυσπραγία των ταμείων είναι η ύφεση στην αγορά και η εισφοροδιαφυγή.

Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος θα κριθεί από την ένταση της ανεργίας και τη μείωση των μισθών και όχι τόσο από τη ζημιά που θα προέλθει από ένα ενδεχόμενο κούρεμα των ομολόγων κατά 50%.

Σήμερα τα ταμεία κατέχουν ομόλογα αξίας 22 δισ. επομένως η απώλεια από το «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου θα φτάσει έως και 11 δισ. ευρώ σε βάθος 20ετίας. Η μεγαλύτερη απειλή σύμφωνα με τον διοικητή του ΙΚΑ κ.
Ροβέρτο Σπυρόπουλου, είναι η εισφοροδιαφυγή που φέτος θα πλησιάσει τα 5 δισ. ευρώ, η μαύρη εργασία και η κακοδιαχείριση.

Δηλαδή από το κούρεμα θα χάσουν 11 δισ. ευρώ και από την άλλη θα χάσουν από εισφορές 4,5 δισ. το 2011, εξαιτίας της ανεργίας που υπολογίζεται στο 17% και 5 δισ. για το 2012 με την ανεργία να σκαρφαλώνει στο 21%. Έτσι την επόμενη διετία οι συνολικές απώλειες υπολογίζονται σε 9,5 δισ. Λόγω της παρατεταμένης ύφεσης τουλάχιστον 300.000 επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα και στα έσοδα του ΟΑΕΕ. Αν επιβεβαιωθούν οι αριθμοί ανοίγει ο δρόμος για νέες
περικοπές στις συντάξεις κάτι που δεν απέκλεισε και η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας

Η ουσία είναι ότι με δεδομένη την αδυναμία των ταμείων, το κούρεμα 50% θα τους δώσει τη χαριστική βολή. Τα ταμεία που κινδυνεύουν περισσότερο γιατί στο χαρτοφυλάκιο τους έχουν τα περισσότερα ομόλογα είναι το ταμείο των επιστημόνων (γιατροί, νομικοί, μηχανικοί) το οποίο έχει ομόλογα αξίας 5 δισ. το ΙΚΑ με 2,1 δισ. ο ΟΓΑ με κρατικά ομόλογα ύψους 1,12 δισ., και το ΤΕΑΔΥ, με 1,23 δισ. ευρώ.

Μικρότερο πλήγμα θα υποστούν τα επικουρικά ταμεία αφού τα ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους είναι μικρότερης αξίας. Πάντως παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς υποστηρίζουν ότι το κούρεμα της περιουσίας θα εμποδίσει τα ταμεία να χρησιμοποιούν ως εγγύηση τα ομόλογά τους για να εξασφαλίσουν ρευστότητα για την καταβολή των συντάξεων, τη στιγμή που η τρόικα έχει απαγορεύσει την έξτρα κρατική χρηματοδότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: