Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Η εποπτεία δεν απειλεί την εθνική κυριαρχία, λέει η κυβέρνηση

«Συμφωνία καλύτερη από της 21ης Ιουλίου»

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος
O κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Η απόφαση για την Ελλάδα, στην οποία κατέληξε τα ξημερώματα της Πέμπτης, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, είναι καλύτερη από εκείνη που είχε ληφθεί την 21η Ιουλίου τονίζει η κυβέρνηση. Ειδικότερα, για το θέμα της εποπτείας, σε δηλώσεις τους κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως αφορά την καλύτερη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και πως δεν απειλείται κανένα κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας.

Έκκληση για ενότητα απηύθυνε από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού θα οδηγήσουν σε πρωτογενή πλεονάσματα και ότι η συμφωνία είναι πολύ καλύτερη απ' αυτήν της 21ης Ιουλίου.

Σχετικά με το θέμα των ασφαλιστικών ταμείων, σημείωσε ότι τα επόμενα 10 χρόνια θα διατεθούν 600 δισ. ευρώ για τις συντάξεις.

Αναφερόμενος στην εποπτεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι είναι λογικό να έχουμε μια στενή συνεργασία με την επιτροπή για παροχή τεχνικής βοήθειας, ξεκαθαρίζοντας πως κανένα κυριαρχικό μας δικαίωμα δεν απειλείται. Όπως είπε «αντί για το νταβαντούρι να έρχονται κάθε τρεις μήνες, θα είναι μόνιμα στη χώρα».

Η απόφαση είναι μία μεγάλη επιτυχία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο μιας διαρκούς διαπραγμάτευσης και ενός σκληρού αγώνα τόσο στην Ευρώπη, όσο και στο εσωτερικό της χώρας μας, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

«Είναι ταυτόχρονα μια ευκαιρία για την ελληνική κοινωνία να πάρουμε μια μεγάλη ανάσα, να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε σκληρά για να επαναφέρουμε με γρήγορους ρυθμούς την πατρίδα μας στο δρόμο της ανάπτυξης, της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

» Σε αυτή την εθνική και πατριωτική προσπάθεια είναι ανάγκη να συμμετάσχουν ενεργά όλες οι υγιείς και προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας. Απομονώνοντας ταυτόχρονα, με αποφασιστικό τρόπο, όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την κρίση για τη διεύρυνση της οικονομικής και πολιτικής επιρροής τους στο σύστημα εξουσίας της χώρας».

Πρόκειται για καινούρια αρχή και εποχή ανόρθωσης για την Ελλάδα, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας στον ΒΗΜΑ 99,5.

Μιλώντας για το θέμα της εποπτείας τόνισε: «Λόγω των δανείων η Ελλάδα είναι υπό επιτήρηση κι όχι εποπτεία. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Αν έχω συμφωνήσει για το ποια πορεία θα πάρει το πρόγραμμα, έχεις κι εσύ το δικαίωμα να ελέγξεις αν προχωρά προς την πορεία που έχει συμφωνηθεί».

Ο κ. Πρωτόπαπας δήλωσε πως «υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει ανάγκη για νέο ασφαλιστικό».

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι θετική και δημιουργεί καλύτερες προϋπόθεσης σε σχέση με την συμφωνία της 21ης Ιουλίου», τόνισε στο ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Όπως είπε, «η απόφαση θα ελαφρύνει τον έλληνα πολίτη και δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, ενώ θα υπάρξει νέο δανειακό πρόγραμμα για την χώρα ύψους 100 δισ. ευρώ».

Για το θέμα της εποπτείας από την τρόικα, η κ. Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι το ελληνικό πρόγραμμα και η προσπάθεια είναι κυρίαρχη ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η προσπάθεια των διαρθρωτικών αλλαγών θα γίνεται με συνεχή εποπτεία από την τρόικα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι οι συντάξεις είναι πλήρως κατοχυρωμένες και η όποια αναπλήρωση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων θα καλυφθεί από το ελληνικό δημόσιο.

Σημείωσε, ακόμη, ότι οι καταθέσεις είναι εγγυημένες, καθώς υπάρχει ειδική παράγραφος για την ρευστότητα και ενίσχυση των τραπεζών.

Οι αποφάσεις μας δίνουν μια πολύ μεγάλη ανάσα και αφαιρούν ένα μεγάλο βάρος από τις πλάτες των Ελλήνων πολιτών, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου.

Μας δίνουν, πρόσθεσε, τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές, τη δη οικονομική προσαρμογή, την ανάπτυξη σε πιο σταθερό περιβάλλον. Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής τόνισε ο υπουργός είναι αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς που έγινε και των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Με τις χθεσινές αποφάσεις, κατέληξε, η ευρωζώνη γυρίζει σελίδα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα συστηματικά της προβλήματα.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: