Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Μετά τις αποφάσεις για υψηλό δείκτη επάρκειας Σε 30 δισ. ευρώ εκτιμά η EBA τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSyCFPUmQk2C0a1ow4-OUjxw830cEbIKPjoNPhA5Gu7_SUcaLyIOAΛονδίνο
Στα 30 δισ. ευρώ υπολογίζει, αρχικά, η Ευρωπαϊκη Αρχή Τραπεζών (EBA) τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών για ενίσχυση των κεφαλαίων τους με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου των «27» για αύξηση του βασικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 9%.

Οι ανάγκες επανακεφαλαιοποίσης για συνολικό ευρωπαϊκό τραπεζικό τοπίο τοποθετούνται στα 106,4 δισ. ευρώ -με «βαρύτερα» συστήματα, μετά το ελληνικό, να είναι το ισπανικό, το ιταλικό και το γαλλικό.

Οι «27» αποφάσισαν το βράδυ της Τετάρτης να δώσουν προθεσμία μέχρι το τέλος του Ιουνίου στις τράπεζες που συμμετείχαν στα stress test να αυξήσουν τον βασικό δείκτη κεφαλαίων (Core Tier 1) στο 9%.

Η Σύνοδος ωστόσο δεν είχε κάνει λόγο για συγκεκριμένα ποσά -ενώ στις συζητήσεις του προηγούμενου Σαββατοκύριακου είχαν ακουστεί περί τα 110 δισ. ευρώ. Στις αποφάσεις των «27» αναφέρεται απλώς πως η επίτευξη του «μαξιλαριού» 9% θα γίνει με σχέδια που συμφωνηθούν με τις εποπτικές αρχές των κρατών μελών και υπό τον συντονισμό της EBA.

Λίγες ώρες αργότερα, η EBA ανακοίνωσε τους αρχικούς, ενδεικτικούς υπολογισμούς της με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου και τα επίπεδα των κρατικών ομολόγων στην αγορά στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

Στους αρχικούς αυτούς υπολογισμούς, οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται 30 δισ. ευρώ. Ακολουθούν τα ισπανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με ανάγκες 26,1 δισ. ευρώ, οι ιταλικές τράπεζες με 14,7 δισ. ευρώ και οι γαλλικές με 8,8 δισ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: