Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Για «κούρεμα» 50% πιέζουν τους τραπεζίτες Μέρκελ - Σαρκοζί

Σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες


http://img.protothema.gr/1326A9004B5536C03D85330551D2E670.jpg

Για κούρεμα 50% στα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους ειδοποιήθηκαν πριν από λίγο οι τράπεζες. Μέρκελ και Σαρκοζί προέβησαν σε συνδυασμένες κινήσεις πίεσης και υποστήριξης του τελεσιγράφου. Η Γερμανίδα καγκελάριος ενημέρωσε τον Τσαρλς Νταλάρα του IIF πως το κούρεμα θα γίνει εθελοντικά ή με απόφαση της ΕΕ και ο Γάλλος πρόεδρος έδωσε στο γαλλικό πρακτορείο την είδηση πως θα ζητήσει ενίσχυση του EFSF από τους Κινέζους.

Υπενθυμίζεται πως ήδη στον EFSF έχει αποφασιστεί να μπει και το ΔΝΤ, αποτελώντας έτσι τον οικονομικό βραχίονα της ευρωατλαντικής συνεργασίας, μετά το ΝΑΤΟ στον τομέα της Άμυνας. Οι εξελίξεις αυτές μεταφέρθηκαν από τον Γιώργο Παπανδρέου στα μέλη της κυβέρνησης που τον συνοδεύουν και αποτέλεσαν την πρώτη αχτίδα φωτός σε μια δύσκολη για την ελληνική αποστολή ημέρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως είναι ακόμη νωρίς να μιλάμε για νέα σύνοδο ενώ ο υπουργός Οικονομικών ζητά από όσους επικοινωνούν μαζί του να κάνουν υπομονή γιατί οι διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Σε ότι αφορά στο καθεστώς επιτήρησης οι εταίροι μας θα "δέσουν" την Ελλάδα με ένα πολυετές "συμβόλαιο". ΕΕ και ΔΝΤ θα συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση για την κατάρτιση ενός πολυετούς οικονομικούς προγράμματος, το οποίο θα παρακολουθούν από την Αθήνα τεχνικοί σύμβουλοι της τρόικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: