Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Θολό τοπίο μετά τη σύσκεψη

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών


 



Θολό τοπίο προκύπτει μετά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της Δευτέρας. Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης μίλησαν για συμφωνία στο στρατηγικό σχεδιασμό, ενώ ο κ. Στουρνάρας, σε σαφώς διαφορετικό μήκος κύματος, αναφέρθηκε στην ανάγκη του «άριστου μείγματος».

Σύμφωνα με ενημέρωση από κορυφαία κυβερνητική πηγή, στόχος της κυβέρνησης είναι να ανακοινωθούν τα μέτρα μαζί με την έναρξη της επαναδιαπραγμάτευσης.

Η ίδια πηγή προσέθεσε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τα μέτρα αλλά σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα είναι μέτρα.

Ωστόσο, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να τα ξαναπούν τις επόμενες ημέρες, ενώ άγνωστη παραμένει η στάση της τρόικας στην Αθήνα, η οποία θα περιμένει για να ακούσει και να εκτιμήσει τα μέτρα.

«Ψάχνουμε το άριστο μείγμα για τις περικοπές των 11,5 δισ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας,  αμέσως μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, η οποία, όπως τόνισε, «πήγε αρκετά καλά».

«Δεν πρέπει να ακυρώσουμε τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης και τη δυνατότητα να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη» είπε ο κ. Στουρνάρας προσθέτοντας ότι οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης συμφώνησαν στην ανάγκη εξεύρεσης των 11,5 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να αναχαιτιστεί η ύφεση, να ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα, να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές και να πραγματοποιηθούν ιδιωτικοποιήσεις.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι στη σύσκεψη των αρχηγών συζητήθηκε το συνολικό πλαίσιο με  βάση το οποίο θα βγει η χώρα από την κρίση. Επίσης, σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, σημείωσε ότι υπάρχει ύφεση που επηρεάζει και η οποία είναι βαθύτερη από αυτή που είχαν υπολογίσει οι θεσμικοί εταίροι υπέρ της χώρας.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε επίσης ότι τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στη κυβέρνηση βοηθούν με τα μέτρα που διαθέτουν, ωστόσο, χρειάζεται εθνική στράτευση γιατί το ζήτημα είναι εθνικό. Επιπλέον εξαπέλυσε επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγόρησε ότι επιχαίρει την προοπτική η χωρά να οδηγηθεί στην καταστροφή και το αδιέξοδο.

Αναφορικά με το πακέτο των 11,5 δισ. δήλωσε ότι αυτό θα επιτύχει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

«Δεν υπάρχουν διαφωνίες, συνεχίζουμε τις συζητήσεις τις επόμενες ημέρες».

Με τη δήλωση αυτή, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών, έδωσε το περίγραμμα των όσων συζητήθηκαν και ουσιαστικά τόνισε πως εκείνο στο οποίο συμφώνησαν οι αρχηγοί ήταν στην ανάγκη προώθησης ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά όχι, τουλάχιστον προς το παρόν, στο πακέτο νέων μέτρων που πρέπει να υιοθετηθούν.

Ο κ. Κουβέλης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα  «πολλά, μεγάλα και ακανθώδη προβλήματα» που αντιμετωπίζει η χώρα, ενώ τόνισε ότι «η ελληνική κοινωνία που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει άλλα βάρη».

Ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο δεν συζήτησαν για καμιά παράταση, ενώ όπως τόνισε «η συζήτηση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί».

Παράλληλα ανέφερε ότι δεν υπάρχει διαφωνίες ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς. «Το αδιέξοδο το επικαλείται κάποιος όταν έχει διαφωνήσει, δεν υπάρχουν διαφωνίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε τέλος πως «υπάρχει ανάγκη συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται και η επιμήκυνση έτσι όπως είχε συμφωνηθεί στην στρατηγική συνεργασία των τριών κομμάτων».

Read more...

Αναζητούν το «άριστο μείγμα» για τα μέτρα οι πολιτικοί αρχηγοί

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΖΗΤΟΥΜΕΝΗ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩ, ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ



Αναζητούν το «άριστο μείγμα» για τα μέτρα οι πολιτικοί αρχηγοί
Σε συμφωνία προς το στρατηγικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων προχώρησαν Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης στην συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ενώ δεν συγκεκριμενοποιήθηκαν τα μέτρα των 11,5 δισ.

Οι διαβουλεύσεις των κυβερνητικών εταίρων θα συνεχιστούν τις ερχόμενες ημέρες, με την τρόικα να παραμένει στην Αθήνα, μέχρι το κλείδωμα των επαχθών μέτρων.

«Το ζητούμενο είναι οι επιλογές μας να μην ακυρώσουν τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης και να μείνει η χώρα μας στην ευρωζώνη» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου. «Δεν υπάρχει αλλαγή στρατηγικής, αναζητούμε το άριστο μείγμα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε, μετά το τέλος της συνάντησης ότι «κακώς διαμορφώνεται ένα συνολικό στρατηγικό πλάισιο με στόχο να βγάλει τη χώρα οριστικά από την κρίση «Συμφωνούμε στην ανάγκη να προωθηθεί αυτό το συνολικό στρατηγικό πλαίσιο» είπε ακόμα. «Στόχος η ανάσχεση της ύφεσης» πρόσθεσε. «Το ζήτημα είναι εθνικό» είπε αφήνοντας αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι «επενδύει στην επιστροφή στη δραχμή».

«Τα προβλήματα είναι πολλά και ακανθώδη ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης κατά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου. Δε ζητήσαμε καμία παράταση, δεν συζητήσαμε για περικοπές και λήψη μέτρων», είπε ακόμα. «Δεν υπάρχουν διαφωνίες, θα υπάρξει και νέα συνάντηση τις επόμενες ημέρες. Η συζήτηση συνεχίζεται» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

«Πυρετός» διαβουλεύσεων

Το οικονομικό επιτελείο με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, είχε σύσκεψη σήμερα το πρωί με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, όπου εξετάστηκαν τα εναλλακτικά μέτρα που προτείνουν τα δύο κόμματα ενώ κατ΄ιδίαν συνάντηση είχαν και οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης στη Βουλή.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών είχε έκτακτη σύσκεψη και με τους επικεφαλείς της τρόικας, οι οποίοι διαμηνύουν πως θα παραμείνουν στην χώρα μέχρι να εξειδικευτούν τα νέα μέτρα.

Αιχμή του δόρατος παραμένουν οι συντάξεις και οι μειώσεις μισθών που αποτελούν το τελευταίο 1,5 δισ. προκειμένου να κλείσει το πακέτο των μέτρων για τη διετία 2013-2014.

Read more...

Με κοινή γραμμή πλεύσης στο Μαξίμου οι Ευ.Βενιζέλος και Φ.Κουβέλης

Εφαρμογή προγράμματος δύο ταχυτήτων


Η συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών έχει προγραμματισθεί για τις 18:00 τη Δευτέρα
Η συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών έχει προγραμματισθεί για τις 18:00 τη Δευτέρα   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Σε συμφωνία για τη στάση που θα τηρήσουν στην απογευματινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κατά την οποία θα εξεταστούν όλα τα αγκάθια που αφορούν το πακέτο των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014, κατέληξαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλης που συναντήθηκαν το πρωί της Δευτέρας.

Η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μετά τη συνάντησή τους, Βενιζέλος και Κουβέλης δεν έκαναν δηλώσεις, ωστόσο οι πληροφορίες  αναφέρουν ότι συμφώνησαν σε ορισμένα βασικά ζητήματα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα εισηγηθούν εφαρμογή του προγράμματος σε δύο φάσεις.

Στην πρώτη φάση να προχωρήσουν άμεσα οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι αποκρατικοποιήσεις και η μείωση του κράτους, ώστε να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία και ενδεχομένως να μπει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Στην επόμενη φάση, τη διετία 2014 - 2016, να γίνει η διαπραγμάτευση για τα μέτρα που αφορούν σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που μπορεί να υπάρχουν τότε στην οικονομία.

Επίσης, κατέληξαν ότι το μείζον ζήτημα είναι αυτό της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, μέχρι το τέλος του 2016, το οποίο θα πρέπει να τεθεί στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Νέα καταδίκη 12 ετών για την Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια...



Κρίθηκε ένοχη για κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος...
Σε ποινή 12 ετών καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια για την υπόθεση του Χρηματιστηρίου κατά τη διετία 1999-2000.

Αυτή τη φορά κρίθηκε ένοχη για ...
κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος καθώς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δωροδοκήθηκε προκειμένου να μην ασκήσει δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των υπευθύνων της εταιρείας Σ. ΣΙΓΑΛΑΣ ΑΤΕ που φέρονται να εξαπάτησαν την περίοδο 1999 - 2000 χιλιάδες επενδυτές του Χρηματιστηρίου, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, ύστερα από πολύμηνη συνεδρίαση μοίρασε καταδίκες και σε ακόμη 10 άτομα, ανάμεσα στους οποίους γνωστοί επιχειρηματίες και χρηματιστές.
Ωστόσο, κανείς από αυτούς δεν οδηγείται στη φυλακή καθώς το δικαστήριο τους αναγνώρισε - κατά περίπτωση - τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ενώ η ποινή τους έχει ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό.

Ειδικότερα καταδικάστηκαν για απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος:
* Ο επιχειρηματίας Τρύφων Αποστολόπουλος σε κάθειρξη 10 ετών.
* Ο Παναγιώτης Πανούσης της εταιρείας ΑΤΤΙΚΑΤ ΑΤΕ η οποία είχε εξαγοράσει και την ΣΙΓΑΛΑΣ ΑΤΕ σε κάθειρξη 8 ετών.
* Ο Κων - νος Τσέλος διευθύνων σύμβουλος της ΑΤΤΙΚΑΤ σε 8 χρόνια.
* Οι Μ. Γαβαλάκης, Δ. Λέκκας, και Γ. Μελλάς σε κάθειρξη 5 ετών.
* Οι Θ. Κονταράτος, Ε. Βαλλής, Ν. Μιχαλιός και Σ. Κουμεντάκης σε φυλάκιση 3 ετών.
Αντίθετα το δικαστήριο κήρυξε αθώους τους Σ. Αργυρίου, Β. Καλούδη, Θ. Παπαμανώλη, Β. Γιαπισίκογλου, και Π. Φικίρη.

Η υπόθεση αυτή αποκαλύφθηκε όταν στο πλαίσιο της έρευνας για το παραδικαστικό κύκλωμα άνοιξαν οι λογαριασμοί της πρώην ανακρίτριας και βρέθηκαν στην τράπεζα UBS της Ζυρίχης περίπου 400.000 ευρώ.

Σ' έναν από τους επίμαχους λογαριασμούς της ήταν δικαιούχος και ο δικηγόρος Σταύρος Κουμεντάκης, ενώ τα χρήματα είχαν κατατεθεί από τον Τρύφωνα Αποστολόπουλο, μέσω των offshore εταιρειών Plexus Corporation και Vega International Corporation.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Κων. Μπουρμπούλια το ποσό αυτό δεν ήταν προϊόν χρηματισμού της αλλά το αντίτιμο χρυσών λιρών που προέρχονταν από τον πατέρα της τις οποίες εξαργύρωσε ο Τρύφων Αποστολόπουλος...
BHMA.


Read more...

Αλλάζει το σύστημα εφημεριών στα νοσοκομεία

Στόχος η περαιτέρω μείωση των δαπανών στον χώρο της υγείας



 
 



Αλλαγές στο σύστημα των εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία μελετά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στην προσπάθειά της να επιτύχει περαιτέρω μείωση των δαπανών στον χώρο της υγείας.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, οι αλλαγές θα είναι στοχευμένες και θα αφορούν τον βασικό πυλώνα του συστήματος εφημεριών, δηλαδή τους γιατρούς, οι οποίοι πλέον, για τις ανάγκες των εφημεριών και μόνο, θα διακρίνονται σε γιατρούς «πρώτης» και «δεύτερης γραμμής». Αυτή η διάκριση ως φαίνεται θα καθορίζει τη συμμετοχή τους στις εφημερίες και συνεπώς την αμοιβή τους.

Ήδη με έγγραφό του προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος ζήτησε να γίνει περικοπή στα προγράμματα εφημεριών, εφόσον αυτά υπερβαίνουν τα κονδύλια που έχουν διατεθεί. Σημειωτέον ότι το συνολικό ετήσιο ποσό για τις εφημερίες στο ΕΣΥ εφέτος έχει συρρικνωθεί κατά 100 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το περασμένο έτος, φτάνοντας τα 300 εκατ. ευρώ. Πλέον όμως επιχειρεί αλλαγές και στην «καρδιά» του συστήματος εφημεριών.

Αναγκαίος ο εξορθολογισμός των εφημεριών

«Σαφώς υπάρχει θέμα περιορισμού της δαπάνης των εφημεριών. Είναι αναγκαίος και ο εξορθολογισμός στη λειτουργία των εφημεριών»  είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λυκουρέντζος, στη διάρκεια χθεσινής ενημερωτικής εκπομπής στη δημόσια τηλεόραση.

«Πρέπει να υπάρχουν γιατροί οι οποίοι θα εφημερεύουν στις ειδικότητες που είναι αναγκαίες, στις ειδικότητες που  χρειάζεται το Νοσοκομείο για να λειτουργήσει σε έκτακτα περιστατικά και όχι να γίνεται κατασπατάληση των περιορισμένων πόρων για εφημερίες με γιατρούς, που εφημερεύουν με ειδικότητες οι οποίες δεν είναι αμέσου και επιτακτικής ανάγκης για την εφημερία ενός Νοσοκομείου» ανέφερε ενδεικτικά ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, ταξινομούνται οι ιατρικές ειδικότητες του ΕΣΥ κατά προτεραιότητα, όπως αυτή καθορίζεται αφενός από τη φύση της ειδικότητας, αφετέρου από τις ανάγκες που καλύπτει στην εφημερία του κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα.

Παθολόγοι, χειρουργοί, καρδιολόγοι είναι πχ τρεις βασικές ειδικότητες εκ των ων ουκ άνευ σε κάθε εφημερία, με τη σχετική λίστα να εμπλουτίζεται με αναισθησιολόγους, ακτινολόγους κα, ενώ οδοντίατροι, παθολογοανατόμοι, δερματολόγοι θα περιορίζονται στη μάχη των εφημεριών από τα μετόπισθεν.

Οι αλλαγές αυτές βεβαίως βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ηγεσίας του υπουργείου σε άμεση συσχέτιση με τις δρομολογημένες ενοποιήσεις τμημάτων και κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία. «Δεν μπορεί να υπάρχουν δυο γυναικολογικές κλινικές σε δυο Νοσοκομεία με απόσταση μεταξύ τους 11 χλμ και στη μία να υπηρετούν δυο γιατροί και στην άλλη άλλοι δυο και να μην μπορούν να βγουν εφημερίες. Χρειάζεται να υπάρχει μια γυναικολογική κλινική η οποία να μπορεί και να εφημερεύει. Αυτό εξυπηρετεί τον πολίτη» είπε ο κ. Λυκουρέντζος, δίνοντας το αδρό πλαίσιο των επικείμενων αλλαγών στο σύστημα υγείας το χρονοδιάγραμμα των οποίων προβλέπει την ολοκλήρωσή τους μέχρι το τέλος του έτους.

Read more...

Στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο νόμο Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με το οποίο επιφέρονται αλλαγές στο προηγούμενο νόμο της Άννας Διαμαντοπούλου (Ν.4009/2011) για την ανώτατη εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο εισάγεται την Τρίτη στην αρμόδια Επιτροπή και θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Όλο το νομοσχέδιο
Η αιτιολογική έκθεση

Όπως αναφέρεται το νομοσχέδιο επιχειρεί να διορθώσει «δυσλειτουργίες» που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου «στο σκέλος κυρίως της διοίκησης των ιδρυμάτων». Οι περαμβάσεις έχουν κυρίως δύο χαρακτηριστικά:

  • Προβλέπουν την ύπαρξη ενός μεταβατικού χρονικού διαστήματος για την σταδιακή εφαρμογή των διατάξεων του νόμου. Βασικό είναι ότι για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου, «η όλη διαδικασία συγκρότησης αυτού ολοκληρώνεται υποχρεωτικά έως και την 25η Οκτωβρίου 2012», δίνεται δηλαδή μία τρίμηνη προθεσμία για την ανάδειξή τους.
  • Περιλαμβάνουν ορισμένες αλλαγές σε σημεία τα οποία «αποδείχθηκε, κατόπιν εξαντλητικού διαλόγου με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές (πολιτικά κόμματα, Σύνοδος Πρυτάνεων, Σύλλογοι διδασκόντων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, κ.λπ.) ότι χρήζουν βελτιωτικών παρεμβάσεων, οι οποίες δεν ανατρέπουν τη βασική φιλοσοφία του Ν.4009/2011, αλλά δημιουργούν βασιμότερες προϋποθέσεις για την καλύτερη, πληρέστερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του».
Επίσης, προβλέπεται:

  • Παράταση στη θητεία όλων των οργάνων των ΑΕΙ (προέδρων τμημάτων, κοσμητόρων, πρυτανικών αρχών) ως τον Δεκέμβριο του 2012.
  • Η ευθύνη για την διενέργεια των εκλογών περνάει στις πρυτανικές τους αρχές, οι οποίες πρέπει να εκλέξουν τα νέα Συμβούλια Διοίκησης, ενώ έχουν τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου για να αποφύγουν τυχόν επεισόδια και διαμαρτυρίες. Κατόπιν αυτού θα λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης των ΑΕΙ για τους επόμενους μήνες.
  • Οι ακαδημαϊκές αρμοδιότητες που είχαν τα Συμβούλια Διοίκησης με τον νέο Νόμο περνούν στις Συγκλήτους τους, ενώ τα Συμβούλια θα έχουν τις υπόλοιπες διοικητικές αρμοδιότητες των ΑΕΙ.
  • Ο Κοσμήτορας των Σχολών στα πανεπιστήμια δεν θα διορίζεται αλλά θα εκλέγεται από τα μέλη ΔΕΠ μεταξύ υποψηφίων από λίστα που θα συντάσσεται από τα μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης όταν αυτά εκλεγούν. Ο,τι δηλαδή ισχύει και για την εκλογή πρυτάνεων που θα εκλέγονται από τους διδάσκοντες μεταξύ τριών ατόμων που θα προτείνουν τα Συμβούλια.
  • Τα τμήματα των ΑΕΙ διατηρούν όλες τις αρμοδιότητές τους σε ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά διοικητικά θα ανήκουν στις Σχολές των ΑΕΙ.
Νωρίτερα, η Άννα Διαμαντοπούλου εξέδωσε ανακοίνωση, σε οξύτατο ύφος, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η προβαλλόμενη ως συμφωνία των τριών αρχηγών στην αλλαγή ενός νόμου, επειδή αρνούνται να τον εφαρμόσουν βίαιες μειοψηφίες και δημόσιοι λειτουργοί που υπηρετούν δικές τους σκοπιμότητες, είναι ύβρις για τη Δημοκρατία».

Η δήλωση αυτή αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της πρώην υπουργού Παιδείας, την ώρα που στο ΠαΣοΚ βρισκόταν σε εξέλιξη μια σύσκεψη για το θέμα αυτό υπό τον κ. Ευ.Βενιζέλο, στην οποία συμμετείχαν οι: Ι.Μανιάτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Μ.Μπόλαρης. Ο εκνευρισμός ήταν διάχυτος στη ατμόσφαιρα όταν αναγνώστηκε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης.

Επιπλέον, η κατάθεση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος δεν λειτουργεί κατευναστικά και ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει πως θα ψηφίσουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων, ιδίως του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες ψήφισαν τον προηγούμενο νόμο με πλειοψηφία 4/5 (250 βουλευτές).
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Εισαγγελική έρευνα για όσους έβγαλαν εκατομμύρια στο εξωτερικό

Με παραγγελία του αντεισαγγελέα Α.Π Ν. Τσάγγα



 
 



Την διενέργεια εισαγγελικής έρευνας προκειμένου να αποδοθούν ποινικές ευθύνες (εφόσον αυτές στοιχειοθετηθούν) σε όσους αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία, παρήγγειλε στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας, Ιωάννη Σακελάκο, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Τσαγγάς.

Ειδικότερα, στην παραγγελία του προς τον κ. Σακελάκο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει: «Ενεργώντας εν προκειμένω κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 35 εδάφιο (β) ΚΠΔ παρακαλούμε όπως ενόψει σχετικών δημοσιευμάτων στον Αθηναϊκό Τύπο (επισυνάπτονται σχετικά δημοσιεύματα) περί αποκρύψεως εκ μέρους σημαντικής μερίδας συμπολιτών μας περιουσιακών τους στοιχείων υποκειμένων σε φορολόγηση, ενεργήσετε τα δέοντα προκειμένου να διερευνηθεί το θέμα για την άσκηση ή μη ποινικής διώξεως σε βάρος των εμπλεκομένων ατόμων στην υπόθεση αυτή».

Την ίδια ώρα απίστευτες περιπτώσεις φοροφυγάδων αποκαλύπτουν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό μιας νοικοκυράς που δήλωνε μηδενικό εισόδημα αλλά ταυτόχρονα είχε καταθέσεις 15 εκατ. ευρώ!

Η περίπτωση αυτή είναι η πιο κραυγαλέα, αλλά όχι η μοναδική που ανέδειξε το θερινό σαφάρι του ΣΔΟΕ, το οποίο στοχευμένα ανοίγει τραπεζικούς λογαριασμούς συγκεκριμένων προσώπων και τους διασταυρώνει με τα εισοδήματα που δηλώνουν.

Τα στελέχη του ΣΔΟΕ με αυτόν τον τρόπο έχουν ολοκληρώσει μέχρι σήμερα τον έλεγχο 240 υποθέσεων φοροδιαφυγής, ενώ σε διάφορα στάδια εξέτασης είναι άλλες 120 υποθέσεις. Για τις 240 περιπτώσεις όπου ολοκληρώθηκε ο έλεγχος επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των 600 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τους φόρους και τον ΦΠΑ το ποσό που έχει βεβαιωθεί πλησιάζει τα 800 εκατ. ευρώ.

Το ΣΔΟΕ ανοίγει τους τραπεζικούς λογαριασμούς και ελέγχει την κίνηση και το υπόλοιπο. Ταυτοχρόνως ανατρέχει στις φορολογικές δηλώσεις του κατόχου των λογαριασμών και αν το άθροισμα των τελευταίων 10 ετών υπερβαίνει τα χρήματα που έχουν συσσωρεύσει στις τράπεζες οι ελεγχόμενοι, τους καλεί να δικαιολογήσουν το υπερβάλλον ποσό.

Οι έλεγχοι έχουν φέρει στην επιφάνεια κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής και παραοικονομίας. Τα στελέχη του ΣΔΟΕ πιστεύουν ότι πίσω από περιπτώσεις ανθρώπων που δεν έχουν καμία συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα και ταυτόχρονα κατέχουν μεγάλα ποσά τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από άλλες πηγές (πωλήσεις ακινήτων, κληρονομιές κ.λπ.) κρύβονται κατά πάσα πιθανότητα κυκλώματα τοκογλυφίας και άλλες παράνομες οικονομικές δραστηριότητες. Στις 240 περιπτώσεις όπου ολοκληρώθηκε ο έλεγχος εντοπίστηκαν τουλάχιστον άλλα δυο-τρία τέτοια κυκλώματα, με μικρότερα όμως ποσά. Μάτι βγάζουν όμως και οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής ελεύθερων επαγγελματιών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γιατρού ο οποίος, παρότι διέθετε καταθέσεις 2,7 εκατ. ευρώ, δεν κατέθετε καν φορολογική δήλωση. Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ, εκτός από τα φυσικά πρόσωπα με... ειδικά χαρακτηριστικά, εστιάζουν και σε εταιρείες συγκεκριμένων κλάδων που θεωρείται ότι είναι κέντρα φοροδιαφυγής. Ενδεικτική περίπτωση αποτελούν οι εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες καθαριότητας. Συγκεκριμένα, το ΣΔΟΕ βρήκε εταιρεία καθαρισμού πλοίων, όπως και επιχείρηση καθαρισμού κτιρίων, οι οποίες δήλωσαν μηδενικό εισόδημα στην Εφορία αλλά δεν μπορούσαν να εξηγήσουν πώς είχαν καταθέσεις 6,5 εκατ. και 1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι συνεχίζονται και φαίνεται ότι θα συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς το ΣΔΟΕ έχει καταθέσει σε τράπεζες αιτήματα για να ανοίξουν περίπου 5.000 λογαριασμοί καταθέσεων. Σταδιακά στα γραφεία της υπηρεσίας φτάνουν από τις τράπεζες τα στοιχεία και ξεκινούν οι διασταυρώσεις.

Γ. Μαυραγάνης: «Έρχονται πρόστιμα για τα αδήλωτα εμβάσματα στο εξωτερικό»

Πρόστιμα σε όσους «πιάστηκαν» να μεταφέρουν υπέρογκα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό το 2009 ενώ δήλωναν ελάχιστα εισοδήματα θα επιβάλλει το ΣΔΟΕ σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη στην Βουλή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαυραγάνης απαντώντας σε ερώτηση της κυρίας Ασημίνας Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ) σχετικά με τα εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ που έφυγαν προς φορολογικούς παραδείσους το 2009, 2010 και 2011 είπε «έχω λάβει ενημέρωση για τα στοιχεία του 2009 και έχει ενημερωθεί και το ΣΔΟΕ. Ζητήσαμε από τη γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων να μας δώσει κάποιες πρόσθετες διευκρινήσεις. Με ενημέρωσε ο υπουργός κ. Ιωάννης Στουρνάρας ότι η γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων  θα τα δώσει πολύ γρήγορα και ότι το ΣΔΟΕ θα προχωρήσει γρήγορα στα πρόστιμα. Εχουμε και εγώ και ο υπουργός ευαισθησία σε αυτό το θέμα και είχαμε ζητήσει ενημέρωση, πριν δούμε τα σχετικά δημοσιεύματα».

Πέραν όμως των εμβασμάτων του 2009, ο κ.Μαυραγάνης σημείωσε πως «αναμένουμε τις επόμενες ημέρες να έχουμε πλήρη ενημέρωση από τις υπηρεσίες για το 2010 και 2011. Εχουμε ζητήσει την ταχύτατη επεξεργασία των καταστάσεων του 2010 και 2011 από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του ΣΔΟΕ».

Επιπροσθέτως, ο υφυπουργός ενημέρωσε ότι «σήμερα ενεργοποιήσαμε εκ νέου ενεργοποιήθηκε εκ νέου την διαδικασία της διαπραγμάτευσης με την Ελβετία για την σύμβαση φορολόγησης καταθέσεων Ελλήνων».

Εχω και κότερο

Προκειμένου να αποφύγουν τον θόρυβο από την αρνητική δημοσιότητα, γνωστοί επιχειρηματίες στέλνουν τους δικηγόρους τους στο ΣΔΟΕ και πληρώνουν τον ΦΠΑ και τους λοιπούς φόρους για τα σκάφη αναψυχής που κατέχουν και τα οποία είχαν δηλωμένα ως επαγγελματικά. Το ΣΔΟΕ έχει δώσει έμφαση στο συγκεκριμένο πεδίο ερευνών. Κατά καιρούς, συνεργεία του κάνουν την εμφάνισή τους και αναστατώνουν μαρίνες ελλιμενισμού πολυτελών σκαφών, ενώ συλλέγουν στοιχεία και από άλλες πηγές, όπως π.χ. μια δισκέτα που έφτασε στην Ελλάδα με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες 1.200 σκαφών υπό ολλανδική σημαία.

Πρόσφατα μάλιστα γνωστή επιχειρηματική οικογένεια με εμπορική δραστηριότητα κατέβαλε πάνω από 2 εκατ. ευρώ για τα σκάφη που χρησιμοποιούσε τα τελευταία χρόνια ως επαγγελματικά.

Οι έλεγχοι στον συγκεκριμένο τομέα θα συνεχιστούν, και μάλιστα θα ενταθούν. Κατά πληροφορίες, έπειτα από συνεννόηση που είχαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας με τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, τον πρώην εισαγγελέα κ. Ιωάννη Διώτη, συμφωνήθηκε να στείλει το υπουργείο δέκα υπαλλήλους με ειδικές γνώσεις, προκειμένου να συγκροτηθεί ειδική ομάδα η οποία θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την περαίωση των υποθέσεων που αφορούν τη μη καταβολή ΦΠΑ σε ιδιωτικά σκάφη αναψυχής που δηλώνονται ως επαγγελματικά.

Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής συμβάλλει και η τρόικα, η οποία πρότεινε να συγκεντρωθούν στοιχεία για τις ναυτιλιακές εταιρείες του νόμου 89, οι οποίες απολαμβάνουν μεγάλες φοροαπαλλαγές.

Οι συγκεκριμένες εταιρείες θα ερευνηθούν σε βάθος δεκαπενταετίας, ώστε να διαπιστωθεί αν έκαναν κατά παράβαση του νόμου χρήση των ευεργετημάτων φοροαπαλλαγής.

Οι προσδοκίες είναι ότι με τους ελέγχους αυτούς θα εντοπιστούν πολλά «μεγάλα ψάρια» που φοροδιαφεύγουν συστηματικά τα τελευταία χρόνια και κρύβουν μεγάλα περιουσιακά στοιχεία.

Οργιο φορο­διαφυγής στα νησιά

Προβληματισμό στο ΣΔΟΕ προκαλεί η έκταση της φοροδιαφυγής στα νησιά και γενικότερα στις τουριστικές περιοχές. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες και οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν κόβουν αποδείξεις. Οι έλεγχοι που έγιναν κατά το τελευταίο εικοσαήμερο έδειξαν ότι στους δέκα ελέγχους που διενεργούν τα συνεργεία του ΣΔΟΕ εντοπίζονται έξι παραβάσεις. Οι έλεγχοι είναι συνεχείς, γίνονται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και για προληπτικούς λόγους, και διενεργούνται σε επιχειρήσεις κάθε μορφής και οικονομικού μεγέθους, σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση και αυξημένη οικονομική δραστηριότητα.

Από τις 6 Ιουλίου, που ξεκίνησε το κύμα ελέγχου, μέχρι και τις 23 Ιουλίου διαπιστώθηκαν σε όλη την Ελλάδα 22.435 παραβάσεις, δηλαδή περισσότερες από 1.000 την ημέρα. Συνολικά, τα συνεργεία του ΣΔΟΕ έκαναν 1.410 ελέγχους και εντόπισαν 805 παραβάτες. Τα μεγαλύτερα ποσοστά παραβατικότητας (100%) εντοπίστηκαν στην Κω, καθώς έγιναν 42 έλεγχοι και εντοπίστηκαν σε όλους παραβάσεις, στα Χανιά με 86,6% και στη Σαντορίνη με 83%. Σε Μύκονο και Πάρο, τα ποσοστά παραβατικότητας ήταν 68,5% και 69,6% αντίστοιχα.

Οι πρωταθλητές της φοροδιαφυγής


Εντυπωσιακά στοιχεία περιλαμβάνει ο κατάλογος με τα εμβάσματα που έχουν φύγει από την Ελλάδα προς τράπεζες του εξωτερικού τη χρονιά που η χώρα μπήκε σε τροχιά Μνημονίου. Το ρεκόρ του 2010 κατέχει ο Γ.Δ. ο οποίος έβγαλε έξω 52.133.146, 94 ευρώ, ενώ δήλωσε στην εφορία... 25.099,50.

Το ρεκόρ, βέβαια, κατέχει ο Ρ.Σ. με δηλωθέν εισόδημα 30.774,72 ευρώ, την ώρα που έξω έβγαλε  371.774,72 ευρώ.

Πρόκειται για τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος τα οποία είναι σε γνώση του υπουργείου Οικονομικών και αφορούν το 2010. Ο ίδιος κατάλογος με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους, δηλαδή του 2009, έχει δοθεί στη Βουλή, κατόπιν αιτήματος των κομμάτων και εκπρόσωποί τους έχουν τη δυνατότητα να τον κοιτάξουν.

Στον πίνακα της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρονται τα εμβάσματα πάνω από 100.000 ευρώ τα οποία ταξίδεψαν στο εξωτερικό, ενώ μεταξύ των ονομάτων υπάρχουν και 70 αλλοδαποί, άνδρες και γυναίκες, με ονόματα που παραπέμπουν σε χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης.

Στον κατάλογο που αποκαλύπτουν σήμερα τα Νέα, αίσθηση προκαλεί ότι 731 πολίτες έβγαλαν στο εξωτερικό σχεδόν ένα δισ. ευρώ, ενώ οι ίδιοι στις φορολογικές τους δηλώσεις την ίδια χρονιά δήλωσαν κάτι λιγότερο από 2.500.000 ευρώ.

Read more...

1800 συνοριοφύλακες πηγαίνουν στον Έβρο...



Περίπου 1.500 αστυνομικοί, οι οποίοι μέχρι σήμερα υπήρχαν για τη φύλαξη προσώπων και ειδικών στόχων, ρίχνονται στη μάχη για τη δημόσια ασφάλεια, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης.

Ο κ. Δένδιας συμπλήρωσε ότι αποδεσμεύονται επίσης 100 οχήματα και 60 μοτοσικλέτες.

Κατά την...
έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Δένδιας ρωτήθηκε και για τις εξελίξεις στη Συρία, καθώς υπάρχει φόβος για τη δημιουργία νέου μεταναστευτικού κύματος από την Τουρκία.

«Ήδη 1.800 συνοριοφύλακες μετακινούνται προς τον Έβρο, μαζί με πλωτά σε πρώτη φάση. Μετακινούνται έξι πλωτά και μέχρι το τέλος του μήνα θα φτάσουμε στα 26 νέα πλωτά στον Έβρο, ώστε επιτέλους, να επιχειρήσουμε τη "σφράγιση" του ποταμού. Αυτό το οποίο επιδιώκουμε είναι να σταματήσει η Ελλάδα να είναι ξέφραγο αμπέλι» απάντησε ο υπουργός...


Read more...

Κωστής Χατζηδάκης: Προτεραιότητα η επέκταση του Προαστιακού ως την Πάτρα



Κωστής Χατζηδάκης: Προτεραιότητα η επέκταση του Προαστιακού ως την Πάτρα
Συνάντηση με τον δήμαρχο Πάτρας κ. Γιάννη Δημαρά είχε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, και επί τάπητος τέθηκε η ολοκλήρωση της επέκτασης του Προαστιακού σιδηροδρόμου ως την Πάτρα





Συγκεκριμένα, ο υπουργός επισήμανε ότι η ολοκλήρωση του δικτύου Αθηνών-Πατρών εντάσσεται στις προτεραιότητες του υπουργείου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει παρουσιάσει η ΕΡΓΟΣΕ .

Παράλληλα, οι δύο άνδρες συζήτησαν και την ένταξη της κατασκευής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων της ευρύτερης περιοχής των Πατρών στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), θέμα που θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής.

Ο δήμαρχος Πατρέων, από την πλευρά του, έθεσε το αίτημα της επέκτασης του τοπικού σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς και εκείνο της κατασκευής πέμπτης νηοδόχου στο λιμάνι της Πάτρας, με το δεύτερο έργο να έχει ήδη δημοπρατηθεί.

Read more...

Εξεταστική επιτροπή για Παπανδρέου ζητούν οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες»

20 βουλευτές του κόμματος θα υπογράψουν την πρόταση και θα την αποστείλουν στα υπόλοιπα κόμματα



 
 



Εξεταστική Επιτροπή προκειμένου να ερευνηθούν οι χειρισμοί κυβέρνησης Παπανδρέου και οι λόγοι που οδήγησαν την χώρα στο ΔΝΤ θα ζητήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων με αφορμή και τις δηλώσεις του κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Συγκεκριμένα, μετά από σχετική απόφαση της διοικούσας επιτροπής των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» οι 20 βουλευτές του κόμματος θα υπογράψουν την πρόταση και θα την αποστείλουν στα υπόλοιπα κόμματα ώστε «να διερευνηθεί η καταγγελία που έγινε από τον πρώην μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που επιβεβαιώνει τις καταγγελίες τις οποίες κάναμε, ότι η ένταξη της Ελλάδος στο ΔΝΤ, σε ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει, ήταν γνωστή στον κ. Παπανδρέου και την κυβέρνηση του». 

Επιπροσθέτως, εξηγούν πως «Ήλθε η ώρα πλέον οι Έλληνες βουλευτές να αποφασίσουν αν θα μείνουν πιστοί σε αυτά που έλεγαν στον ελληνικό λαό για την σύσταση μιας και μόνης εξεταστικής επιτροπής ή θα συνεχίσουν την συγκάλυψη στον συμμαθητή τέως πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνηση του. Ζητούμε να υπογραφεί από τον αριθμό των βουλευτών που προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής».

Read more...

Σοκ στην Πάρο: «Δράκος» επιτέθηκε στη 15χρονη...



Νέες διαστάσεις στο θρίλερ της Πάρου, καθώς τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν στο σώμα και τα ρούχα της 15χρονης μαθήτριας, έδειξαν πως υπάρχουν ίχνη από... ανδρικό βιολογικό υλικό.

Πλέον, επιβεβαιώνεται το σενάριο που ήθελε την ύπαρξη δεύτερου προσώπου στο σημείο και η μαθήτρια έπεσε θύμα μανιακού, ο οποίος την κακοποίησε βάναυσα.

Μάλιστα, κάποιες εκχυμώσεις που βρέθηκαν στο σώμα της, σύμφωνα πάντα με την ιατροδικαστική έκθεση, δεν οφείλονται στην πτώση και πλέον το ενδεχόμενο του ατυχήματος καταρρίπτεται.

Οι έρευνες της Αστυνομίας μπαίνουν τώρα σε νέα βάση, καθώς επιβεβαιώνεται η ύπαρξη ενός μανιακού που επιτέθηκε και χτύπησε μέρα μεσημέρι σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Πάρου και είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να εντοπιστεί και να συλληφθεί, πριν υπάρξει και δεύτερο θύμα.

Αξιωματικοί της Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής καλούνται να λύσουν το γρίφο. Ποιος είναι ο άνδρας που όρμησε στο 15χρονο κορίτσι; Το γνώριζε, παρακολουθούσε ή ήταν μια τυχαία συνάντηση; Και, φυσικά, γιατί τόση βία σε ένα κοριτσάκι μόλις 15 ετών;

Τα νέα δεδομένα επιβάλλουν οι έρευνες να κινηθούν άμεσα, καθώς αυτό που συνέβη στις 7:30 περίπου το βράδυ της περασμένης Κυριακής στη Χρυσή Ακτή της Πάρου, αποτελεί πρωτοφανές περιστατικό.

Κρίσιμη αλλά ελεγχόμενη χαρακτηρίζουν οι θεράποντες ιατροί την κατάσταση της υγείας της 15χρονης

Έπειτα από μία εβδομάδα νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο νοσοκομείο «Αττικόν», η ασθενής παραμένει διασωληνωμένη και σε καταστολή, όπως επιβάλλει ο βαρύτατος τραυματισμός της, καθώς ζητούμενο των γιατρών σε αυτή τη φάση είναι να γίνει «οικονομία δυνάμεων» του οργανισμού της 15χρονης κοπέλας.

«Παρά τη βαρύτητα των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, η κατάσταση της ασθενούς είναι ελεγχόμενη» λέει στο protothema.gr ο αναπληρωτής διευθυντής της ΜΕΘ, κ. Στέλιος Ορφανός.
Όπως επισημαίνεται, ωστόσο, από τους εντατικολόγους του νοσοκομείου, το είδος των κακώσεων αλλά και το μικρό διάστημα νοσηλείας δεν επιτρέπουν περαιτέρω εκτιμήσεις για την έκβαση της κατάστασης της 15χρονης.

protothema.gr


Read more...

Γιούνκερ: Η ευρωζώνη δεν είναι υποκατάστημα της Γερμανίας...



Δριμεία κριτική στη Γερμανία όσον αφορά τους χειρισμούς της στη διαχείριση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, αλλά και τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα, ασκεί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσάπτοντάς της ότι ... συντηρεί τη συζήτηση για έξοδο της χώρας από το ευρώ, προκειμένου να στηριχθεί ένας «φθηνός εσωτερικός διάλογος».

«Για ποιον λόγο επιτρέπει η Γερμανία στον εαυτό της την πολυτέλεια να εξυπηρετεί συνέχεια την εσωτερική πολιτική της χρησιμοποιώντας το θέμα του ευρώ; Για ποιον λόγο μεταχειρίζεται η Γερμανία την ευρωζώνη σαν να πρόκειται για υποκατάστημά της;», διερωτάται σε έντονο ύφος ο πρόεδρος του Eurogroup σe συνέντευξή του «Sueddeutsche Zeitung» και συνεχίζει διερωτώμενος: «Αν το έκαναν αυτό και οι 17 κυβερνήσεις, τι θα έμενε όρθιο από όσα έχουμε κοινά; Για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό;».

Αναφέρει παράλληλα στον ίδιο τόνο ότι «όποιος νομίζει ότι τα προβλήματα της ευρωζώνης μπορούν να αρθούν είτε αποκλείοντας την Ελλάδα είτε αφήνοντάς την να καταρρεύσει, δεν έχει συνειδητοποιήσει τις πραγματικές αιτίες της κρίσης» και προειδοποιεί ότι «η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας δεν βοηθά» στη σωτηρία του κοινού νομίσματος. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι ενώ στο Βερολίνο λένε ότι «πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας», κάνουν ήδη δηλώσεις για το τι θα περιέχει αυτή.

«Δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος» για την σωτηρία του ευρώ, σημειώνει ο Γιούνκερ. «Πρέπει τώρα με όλα τα διαθέσιμα μέσα να καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε αποφασισμένοι να εγγυηθούμε τη δημοσιονομική σταθερότητα της νομισματικής ένωσης», υπογραμμίζει και επιβεβαιώνει ότι τα κράτη της ευρωζώνης από κοινού με τον μηχανισμό στήριξης EFSF και την ΕΚΤ προετοιμάζονται και για την αγορά ομόλογων κρατών του ευρώ τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό», συμπληρώνει και εξηγεί ότι αιτία είναι η ανησυχία για το υψηλό κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Σε ό,τι αφορά τον πιθανό διάδοχό του στο Eurogroup, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου τάσσεται υπέρ ενός επικεφαλής «αποκλειστικής απασχόλησης», χωρίς εθνικές αρμοδιότητες. Αναγνωρίζει πάντως ότι πολλές χώρες θα έχουν διαφορετική άποψη και αναφέρει ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι «χρειαζόμαστε έναν ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, μια προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους που θα είναι σε θέση να σταματάει εθνικά δημοσιονομικά σχέδια». Ζητεί μάλιστα ο νέος επικεφαλής να προκύψει από μια «δημοκρατική διαδικασία νομιμοποίησης» και επισημαίνει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτεί η θέση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Δεν πρέπει να χάσουμε το καλοκαίρι»

Ο Γιάννης Στουρνάρας στο protothema.gr



 




Μπορεἰ ο Ουμπέρτο Εκο να ἐλεγε οτι τον Αὐγουστο δεν υπἀρχουν ειδἠσεις όμως στην Ελλἀδα της κρἰσης ο δυσκολὀτερος  μήνας της οικονομίας για το 2012 θα  είναι τελικά ο Αὐγουστος .

Η τρόικα παρά τις περί του αντιθετου διαβεβαιώσεις αποφἀσισε να μην φὐγει απο την Αθἠνα έως ότου ολοκληρωθεί το πακέτο των 11,5 δις ευρώ (το ΔΝΤ ανεβάζει  το νοὐμερο ακὀμα και στα 14 δισ. ) για την τριετἰα 2012 -13 .

Ο υπουργός Οικονομικὠν Γιάννης Στουρνάρας θεωρεί ότι οι επόμενες 30 ημέρες θα κρινουν την παραμονἠ της χὠρας στο ευρὠ.

Μιλὠντας στο  protothema.gr  το πρωί του Σαββάτου λίγες ώρες μετά το δείπνο με το αφεντικό της τρόικας (επικεφαλής του κλιμακἰου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου)  Πόλ Τόμσεν εξηγεί σε όλους τους τόνους ότι ''ο Αύγουστος θα είναι ο κρισιμότερος μήνας. Το σχέδιο μας για τις επόμενες 30 ημέρες είναι να κάνουμε όλα όσα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα τους προηγούμενους μήνες."

O υπουργός των Οικονομικών δεν σκέφτηκε να φύγει απο την Αθήνα ούτε μία ημέρα. Με ταχύς ρυθμούς και ενώ η τρόικα ήταν στην Αθήνα έδωσε το πρἀσινο φως για να περἀσει το υγειἐς κομμἀτι της Αγροτικής Τρἀπεζας στον Όμιλο της Πειραιώς. " Βοηθἀμε την ελληνική οικονομἰα και τις τρἀπεζες να ξεφὐγουν απο τον φαὐλο κὐκλο. Ελπίζουμε ότι με αυτή την κἰνηση μελλοντικἀ θα υπἀρξει ρευστὀτητα στην αγορἀ "  εξηγεί ο ίδιος.

Ο υπουργός των Οικονομικών γνωριζει οτι  τα πάντα εξαρτώνται από την έκθεση που θα υποβάλουν οι 3 της τρόικας , μάλλον προς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Εάν η έκθεση είναι θετική,  τὀτε θα εγκριθεί η δόση των 32 δισ. ευρώ, που εκτός των άλλων είναι αναγκαία και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ ο Γιαννης Στουρνἀρας   θα μπορέσει να υποβάλει και επισήμως το αίτημα για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.  Αυτό θα γίνει σε κάποιο απο τις συνεδριἀσεις του  Eurogroup του Σεπτεμβρίου.

Το πρόβλημα του υπουργού ειναι οι εκτιμἠσεις οτι η έκθεση της τρόικας θα καθυστερήσει καθὠς ειναι πιθανὀν να δημοσιοποιηθεί μετα την 12η Σεπτεμβρἰου οταν θα εχουν ολοκληρωθεί οι Ολλανδικές εκλογἐς.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και εάν η αξιολόγηση είναι θετική, η δόση θα καταβληθεί τον Οκτώβριο. Στην κυβἐρνηση λἐνε οτι αυτὀ μπορεἰ να γίνει προκειμἔνου η Αθήνα να βρεθεί υπό πίεση καθώς τον Σεπτἐμβριο εξαντλοὐνται τα ρευστἀ διαθἐσιμα  της χώρας.

Σε κάθε περἰπτωση οι προϋποθέσεις για την εξασφάλιση μιας θετικής έκθεσης είναι:

1. Η επίτευξη των στόχων του φετινού προϋπολογισμού. Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι αυτό είναι εφικτό, χωρίς πρόσθετα μέτρα, αφού έχει αρχίσει η αποστολή του τέλους ακινήτων και θα εφαρμοστεί η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Το μόνο ανοικτό θέμα, το οποίο αναμένεται να κλείσει τις επὀμενες ωρες , είναι αυτό των ισοδύναμων μέτρων που πρότεινε η ελληνική πλευρά ώστε να μη μειωθούν τα ειδικά μισθολόγια. Η τρόικα ζητεί ισχυρή τεκμηρίωση για κάθε ένα από τα προτεινόμενα μέτρα.

2. Το ΔΝΤ σε εκθεσἠ του που δημοσιοποιἠθηκε τις προηγοὐμενες ημερες εκτἰμησε  πως τα απαιτούμενα μέτρα ενδέχεται να είναι περισσότερα, ίσως και άνω των 14 δισ. ευρώ. Το μεγάλο βάρος θα πέσει στις συντάξεις, στα κοινωνικά επιδόματα και στη μείωση του κράτους.  Κυβερνητικὀ στἐλεχος εξηγεἰ  ότι είναι κρίσιμο να γίνει αποδεκτό  η αναπροσαρμογή του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη.  Πρόκειται για ένα μέτρο που  τις δαπάνες για συντάξεις κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως. «Εάν το μέτρο απορριφθεί, δεν υπάρχουν άλλα να το αντικαταστήσουν. Θα πρέπει να πάμε σε οριζόντιες περικοπές» εξηγεἰ αρμοδίως το ιδιο στελεχος.

Read more...

Τουρκική φάλαγγα στα σύνορα με τη Συρία στέλνει ο Ερντογάν



Τουρκική φάλαγγα στα σύνορα με τη Συρία στέλνει ο Ερντογάν
Φάλαγγα περίπου 20 τουρκικών οχημάτων που μεταφέρουν στρατεύματα, συστοιχίες πυραύλων και τεθωρακισμένα οχήματα στέλνει ο Ερντογάν στα σύνορα με τη Συρία, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για επέκταση της αιματοχυσίας.




Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το σφυροκόπημα των δυνάμεων του καθεστώτος του Άσαντ κατά των ανταρτών στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας .

Εν τω μεταξύ, στην Τουρκία αυτομόλησε ο υπαρχηγός της αστυνομίας της συριακής πόλης Λαττάκεια, μαζί με άλλους 11 Σύρους αξιωματικούς, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο.

Πηγή: skai.gr

Read more...

«Ψαλίδι» και στους μισθούς των ΔΕΚΟ

ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ



«Ψαλίδι» και στους μισθούς των ΔΕΚΟ
«Μαχαίρι» στους μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014.

Οι περικοπές θα γίνουν από 1η Ιανουαρίου 2013, μέσω της ένταξης των ΔΕΚΟ στο ενιαίο μισθολόγιο.
Την ίδια ώρα, συντάξεις, επιδόματα και εφάπαξ θα εισφέρουν στο πακέτο περικοπές ύψους 5 δισ. ευρώ.


Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι μισθοί των περίπου 68.000 εργαζομένων στις ΔΕΚΟ θα συμπιεστούν σημαντικά, καθώς οι προβλεπόμενες εξοικονομήσεις δαπανών αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Το μέτρο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως οριζόντια περικοπή μισθών, καθώς επί της ουσίας θα επεκταθεί και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα το ενιαίο μισθολόγιο που εφαρμόζεται σήμερα στο στενό Δημόσιο. 
Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, σειρά επιδομάτων τα οποία εξακολουθούν να λαμβάνουν μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ θα περικοπούν και θα ισχύσει ο κανόνας της ίσης αμοιβής με τους εργαζομένους στον στενό δημόσιο τομέα με τα ίδια τυπικά προσόντα και τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας.
Δυσκολίες προκύπτουν στην εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για να αποφευχθεί η υλοποίηση της πρότασης που οδηγεί σε μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ από τα 360 στα 330 ευρώ, δεδομένου ότι τα 30 ευρώ των μηνιαίων περικοπών οδηγούν σε ετήσιο δημοσιονομικό όφελος 400 εκατ. ευρώ.

Ανοικτό παραμένει και το ζήτημα των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, παρά τις προσπάθειες να μην εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες από 1ης Ιουλίου μειώσεις αποδοχών ενώ, όπως διαβεβαιώνουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε οι περικοπές στις συντάξεις να μην αγγίξουν τα χαμηλότερα κλιμάκια.

Το τελευταίο σενάριο προέβλεπε ότι δεν θα γίνει καμία περικοπή στις συντάξιμες αποδοχές έως 1.400 ευρώ και από αυτό το όριο και μέχρι το πλαφόν των 2.300 ευρώ θα ακολουθήσουν κλιμακωτές μειώσεις 10%-15%.

Read more...

Καταστροφές σε κατοικίες - Στο νοσοκομείο πυροσβέστες και ηλικιωμένοι (φωτό)

ΠΥΡΙΝΗ «ΚΟΛΑΣΗ» ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ


http://newpost.gr
Καταστροφές σε κατοικίες - Στο νοσοκομείο πυροσβέστες και ηλικιωμένοι (φωτό)
Δραματικές εξελίξεις λαμβάνει η πυρκαγιά που κατακαίει στη Βιάννο του Ηρακλείου Κρήτης, αφού το μεσημέρι οι φλόγες τύλιξαν σπίτια στον Κερατόκαμπο. Παράλληλα, δύο ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί εσπευσμένα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, με βαριά αναπνευστικά προβλήματα. Πριν από λίγο τρεις πυροσβέστες καταγράφηκαν ως τραυματίες, με τους δύο να αντιμετωπίζουν προβλημα στα μάτια και το έναν να φέρει τραύματα στο πόδι.


Οι πολλαπλές εστίες της πυρκαγιάς έχουν προκαλέσει σκηνικό πύρινου εφιάλτη με την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική. Επειδή η αναπνοή στις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι δύσκολη, το Ειδικό Τμήμα Ιατρικών Καταστροφών του ΕΚΑΒ Κρήτης μετέβη εκεί, με έξι ασθενοφόρα, ούτως ώστε να εξυπηρετηθούν τα άμεσα ή και επείγοντα περιστατικά.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, οι καταστροφές στις καλλιέργειες και στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής πέριξ της Βιαννου είναι εξαιρετικά εκτεταμένες.

Στο σημείο ενεργούν 22 πυροσβεστικά οχήματα, με 50 υπαλλήλους και 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων ενώ επίγειες δυνάμεις από τη Βόρειο Ελλάδα συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.

Η επικράτηση ισχυρών ανέμων ορθώνει ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια στο έργο της πυρόσβεσης, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τα 5 καναντέρ που μετέβησαν στην περιοχή να μην μπορούν να επιχειρησουν. Από αέρος λοιπόν  συμμετέχουν μόνο τα 2 ελικόπτερα.

Αυτή την ώρα, στην περιοχή βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, όντας σε διαρκή επαφή με την ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που συντονίζει τη μεγάλη επιχείρηση.

To χρονικό των πύρινων μετώπων

Τρέχουν και δε φτάνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κρήτη, καθώς οι φωτιές εκδηλώνονται η μία μετά την άλλη τις τελευταίες ώρες, με αφορμή και τις «ευνοϊκές» καιρικές συνθήκες.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στο νομό Ηρακλείου καταγράφηκαν μέσα σε λίγες ώρες έξι διαφορετικές πυρκαγιές.

Σημειώνεται ότι τα ξημερώματα εκκενώθηκε η Κάτω Βιάννος και μέρος του χωριού Χόνδρος, ενώ το νέο μέτωπο προς την περιοχή του Κερατόκαμπου οδήγησε στην εκκένωση και αυτού του οικισμού.

Σαν να μην έφτανε αυτό, το μεσημέρι το πυροσβεστικό ελικόπτερο από το Ηράκλειο ακινητοποιήθηκε για περίπου δύο ώρες λόγω βλάβης και το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής ζήτησε τη συνδρομή καναντέρ από την Αθήνα.

Παράλληλα, δύο νέα «μέτωπα» φωτιάς καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κρήτη. Στις 09.20 πυρκαγιά ξέσπασε στον Κάστελλο Ρεθύμνου, ενώ λίγο μετά τις 11.00 φωτιά ξέσπασε στην περιοχή του Βουρβουλίτη στη Μεσσαρά.

Στον Κάστελλο προσέτρεξαν 6 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ το ένα από τα δύο ελικόπτερα που επιχειρούσαν στη Βιάννο, μετέβει στον Κάστελλο.

Στην περιοχή του Βουρβουλίτη μετέβησαν δύο πυροσβεστικά οχήματα με 5 άνδρες.

Την ίδια ώρα, πύρινα μέτωπα μαίνονται στη Ρόδο και στη Φλώρινα.


Με πληροφορίες flashnews.gr/ cretalive.gr


Σχετικές φωτογραφίες:



fwtia-pyrkagia-viannos6.JPGfwtia-pyrkagia-viannos4.JPGfwtia-viannos-dentro.JPGpyrosvestiko-elikoptero-viannos.JPGfwtia-viannos.JPG

Read more...

Η διαμόρφωση ενός «ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού» συζητήθηκε στο Μαξίμου

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Προσπάθεια να συμφωνήσουν σε μία ευρύτερη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα το αμέσως προσεχές διάστημα καταβάλλουν οι κυβερνητικοί εταίροι. Οι κκ Βενιζέλος και Κουβέλης, οι οποίοι προσήλθαν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, επιδιώκοντας από κοινού εφαρμογή του προγράμμα σε δύο φάσεις και σε βάθος τετραετίας δήλωσαν εξερχόμενοι από το Μέγαρο Μαξίμου ότι συμφωνούν σε «ένα ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό». Για το επιμέρους όσο και ακανθώδες ζήτημα των 11,5 δισ. ευρώ που αναμένει η τρόικα, οι διαβουλεύσεις «θα συνεχιστούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...