Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Θολό τοπίο μετά τη σύσκεψη

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών


 



Θολό τοπίο προκύπτει μετά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της Δευτέρας. Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης μίλησαν για συμφωνία στο στρατηγικό σχεδιασμό, ενώ ο κ. Στουρνάρας, σε σαφώς διαφορετικό μήκος κύματος, αναφέρθηκε στην ανάγκη του «άριστου μείγματος».

Σύμφωνα με ενημέρωση από κορυφαία κυβερνητική πηγή, στόχος της κυβέρνησης είναι να ανακοινωθούν τα μέτρα μαζί με την έναρξη της επαναδιαπραγμάτευσης.

Η ίδια πηγή προσέθεσε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τα μέτρα αλλά σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα είναι μέτρα.

Ωστόσο, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να τα ξαναπούν τις επόμενες ημέρες, ενώ άγνωστη παραμένει η στάση της τρόικας στην Αθήνα, η οποία θα περιμένει για να ακούσει και να εκτιμήσει τα μέτρα.

«Ψάχνουμε το άριστο μείγμα για τις περικοπές των 11,5 δισ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας,  αμέσως μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, η οποία, όπως τόνισε, «πήγε αρκετά καλά».

«Δεν πρέπει να ακυρώσουμε τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης και τη δυνατότητα να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη» είπε ο κ. Στουρνάρας προσθέτοντας ότι οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης συμφώνησαν στην ανάγκη εξεύρεσης των 11,5 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να αναχαιτιστεί η ύφεση, να ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα, να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές και να πραγματοποιηθούν ιδιωτικοποιήσεις.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι στη σύσκεψη των αρχηγών συζητήθηκε το συνολικό πλαίσιο με  βάση το οποίο θα βγει η χώρα από την κρίση. Επίσης, σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, σημείωσε ότι υπάρχει ύφεση που επηρεάζει και η οποία είναι βαθύτερη από αυτή που είχαν υπολογίσει οι θεσμικοί εταίροι υπέρ της χώρας.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε επίσης ότι τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στη κυβέρνηση βοηθούν με τα μέτρα που διαθέτουν, ωστόσο, χρειάζεται εθνική στράτευση γιατί το ζήτημα είναι εθνικό. Επιπλέον εξαπέλυσε επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγόρησε ότι επιχαίρει την προοπτική η χωρά να οδηγηθεί στην καταστροφή και το αδιέξοδο.

Αναφορικά με το πακέτο των 11,5 δισ. δήλωσε ότι αυτό θα επιτύχει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

«Δεν υπάρχουν διαφωνίες, συνεχίζουμε τις συζητήσεις τις επόμενες ημέρες».

Με τη δήλωση αυτή, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών, έδωσε το περίγραμμα των όσων συζητήθηκαν και ουσιαστικά τόνισε πως εκείνο στο οποίο συμφώνησαν οι αρχηγοί ήταν στην ανάγκη προώθησης ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά όχι, τουλάχιστον προς το παρόν, στο πακέτο νέων μέτρων που πρέπει να υιοθετηθούν.

Ο κ. Κουβέλης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα  «πολλά, μεγάλα και ακανθώδη προβλήματα» που αντιμετωπίζει η χώρα, ενώ τόνισε ότι «η ελληνική κοινωνία που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει άλλα βάρη».

Ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο δεν συζήτησαν για καμιά παράταση, ενώ όπως τόνισε «η συζήτηση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί».

Παράλληλα ανέφερε ότι δεν υπάρχει διαφωνίες ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς. «Το αδιέξοδο το επικαλείται κάποιος όταν έχει διαφωνήσει, δεν υπάρχουν διαφωνίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε τέλος πως «υπάρχει ανάγκη συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται και η επιμήκυνση έτσι όπως είχε συμφωνηθεί στην στρατηγική συνεργασία των τριών κομμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: