Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Καταστροφές σε κατοικίες - Στο νοσοκομείο πυροσβέστες και ηλικιωμένοι (φωτό)

ΠΥΡΙΝΗ «ΚΟΛΑΣΗ» ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ


http://newpost.gr
Καταστροφές σε κατοικίες - Στο νοσοκομείο πυροσβέστες και ηλικιωμένοι (φωτό)
Δραματικές εξελίξεις λαμβάνει η πυρκαγιά που κατακαίει στη Βιάννο του Ηρακλείου Κρήτης, αφού το μεσημέρι οι φλόγες τύλιξαν σπίτια στον Κερατόκαμπο. Παράλληλα, δύο ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί εσπευσμένα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, με βαριά αναπνευστικά προβλήματα. Πριν από λίγο τρεις πυροσβέστες καταγράφηκαν ως τραυματίες, με τους δύο να αντιμετωπίζουν προβλημα στα μάτια και το έναν να φέρει τραύματα στο πόδι.


Οι πολλαπλές εστίες της πυρκαγιάς έχουν προκαλέσει σκηνικό πύρινου εφιάλτη με την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική. Επειδή η αναπνοή στις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι δύσκολη, το Ειδικό Τμήμα Ιατρικών Καταστροφών του ΕΚΑΒ Κρήτης μετέβη εκεί, με έξι ασθενοφόρα, ούτως ώστε να εξυπηρετηθούν τα άμεσα ή και επείγοντα περιστατικά.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, οι καταστροφές στις καλλιέργειες και στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής πέριξ της Βιαννου είναι εξαιρετικά εκτεταμένες.

Στο σημείο ενεργούν 22 πυροσβεστικά οχήματα, με 50 υπαλλήλους και 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων ενώ επίγειες δυνάμεις από τη Βόρειο Ελλάδα συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.

Η επικράτηση ισχυρών ανέμων ορθώνει ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια στο έργο της πυρόσβεσης, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τα 5 καναντέρ που μετέβησαν στην περιοχή να μην μπορούν να επιχειρησουν. Από αέρος λοιπόν  συμμετέχουν μόνο τα 2 ελικόπτερα.

Αυτή την ώρα, στην περιοχή βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, όντας σε διαρκή επαφή με την ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που συντονίζει τη μεγάλη επιχείρηση.

To χρονικό των πύρινων μετώπων

Τρέχουν και δε φτάνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κρήτη, καθώς οι φωτιές εκδηλώνονται η μία μετά την άλλη τις τελευταίες ώρες, με αφορμή και τις «ευνοϊκές» καιρικές συνθήκες.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στο νομό Ηρακλείου καταγράφηκαν μέσα σε λίγες ώρες έξι διαφορετικές πυρκαγιές.

Σημειώνεται ότι τα ξημερώματα εκκενώθηκε η Κάτω Βιάννος και μέρος του χωριού Χόνδρος, ενώ το νέο μέτωπο προς την περιοχή του Κερατόκαμπου οδήγησε στην εκκένωση και αυτού του οικισμού.

Σαν να μην έφτανε αυτό, το μεσημέρι το πυροσβεστικό ελικόπτερο από το Ηράκλειο ακινητοποιήθηκε για περίπου δύο ώρες λόγω βλάβης και το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής ζήτησε τη συνδρομή καναντέρ από την Αθήνα.

Παράλληλα, δύο νέα «μέτωπα» φωτιάς καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κρήτη. Στις 09.20 πυρκαγιά ξέσπασε στον Κάστελλο Ρεθύμνου, ενώ λίγο μετά τις 11.00 φωτιά ξέσπασε στην περιοχή του Βουρβουλίτη στη Μεσσαρά.

Στον Κάστελλο προσέτρεξαν 6 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ το ένα από τα δύο ελικόπτερα που επιχειρούσαν στη Βιάννο, μετέβει στον Κάστελλο.

Στην περιοχή του Βουρβουλίτη μετέβησαν δύο πυροσβεστικά οχήματα με 5 άνδρες.

Την ίδια ώρα, πύρινα μέτωπα μαίνονται στη Ρόδο και στη Φλώρινα.


Με πληροφορίες flashnews.gr/ cretalive.gr


Σχετικές φωτογραφίες:



fwtia-pyrkagia-viannos6.JPGfwtia-pyrkagia-viannos4.JPGfwtia-viannos-dentro.JPGpyrosvestiko-elikoptero-viannos.JPGfwtia-viannos.JPG

Δεν υπάρχουν σχόλια: