Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Ιδρύεται και νέα αρχή κατά των καρτέλ


Ιδρύεται και νέα αρχή κατά των καρτέλ

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Το μπαράζ δηλώσεων κατά των τραπεζών και της ανάγκης στήριξης των δανειοληπτών αλλά και καταναλωτών συνεχίζεται από τη μεριά της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κας. Λούκας Κατσέλη.

Στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης η υπουργός υπογράμμισε την αξία των πέντε νομοσχεδίων που άμεσα θα προωθήσει αναφερόμενη παράλληλα σε επιστολή που ήδη από την άνοιξη της είχε επιδώσει η Ελληνική Ενωση Tραπεζών με την οποία παραδεχόταν την ανάγκη ρυθμίσεων των προβλημάτων της τραπεζικής αγοράς.

Παράλληλα, η υπουργός αναφερόμενη σε μια σειρά δράσεων, αυτή τη στιγμή προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των Ελλήνων καταναλωτών που δοκιμάζονται από τα καρτέλ, εξήγγειλε τη δημιουργία νέας Αντιμονοπωλιακής Αρχής η οποία θα έχει προληπτικό χαρακτήρα ενώ σε ένα μάλλον οξύμωρο σχήμα αναφέρθηκε και σε ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, χωρίς αντικατάσταση του προέδρου της κ. Δ. Κυριτσάκη.

Εκτός των άλλων, αναφορά έγινε στη δημιουργία Γραφείων Εξυπηρέτησης του πολίτη, στην αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων στελεχών του υπουργείου κι όχι στην υιοθέτηση τακτικής πρόσληψης εξωτερικών συνεργατών. Επίσης, με κάθετο τρόπο η υπουργός οικονομίας τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει διώξεις εντός του υπουργείου της, παραπέμποντας στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες με τις συνεχείς εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ.


Ταυτόχρονα, μια από τις άμεσες προτεραιότητες είναι η εξυγίανση και η περικοπή δαπανών και για αυτό το σκοπό έχει ζητηθεί κατάλογος εποπτευόμενων φορέων, επιτροπών και ομάδων εργασίας με σκοπό να καταργηθούν οι αναποτελεσματικές και οι μη σημαντικές από αυτές.

Εκτός των άλλων επανέλαβε την προεκλογική δέσμευση για τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης της εφαρμογής και της αποτελεσματικότητας των αποφάσεων και των νόμων.

Για τις 100 πρώτες ημέρες, η κα. Κατσέλη επανέλαβε ότι θα κατατεθούν 5 νομοσχέδια ενώ τόνισε οτι θα αναληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την καταπολέμηση των καρτέλ με την ενίσχυση της επιτροπής ανταγωνισμού, την ενδυνάμωση ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και την δημιουργία μιας νέας, ειδικής αντιμονοπωλιακής αρχής η οποία θα δρα προληπτικά ενώ θα επιστρατευθούν επίσης κοστολογικοί έλεγχοι, τιμοληψίες και θα επιβληθούν πρόστιμα σε παραβάτες.

Επιπλέον θα επιδιωχθεί το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων σε 150 έργα γέφυρας του Γ΄ΚΠΣ καθώς και σε 1.100 αιτήσεις που αφορούν το ΕΣΠΑ 2007-2013.


Σε σχέση με τα 5 νομοσχέδια, το πρώτο θα αφορά την ενίσχυση της ρευστότητας των ΜΜε (ρύθμιση δανείων για αναχρηματοδότηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενισχυμένες ενέσεις ρευστότητας, συγκεκριμένες αλλαγές στον Τειρεσία και ανάλογα προγράμματα από ΤΕΜΠΕ)


Το δεύτερο νομοσχέδιο είναι για την προστασία των δανειοληπτών (ρύθμιση χρεών με βάση το εισόδημα, ακόμα και απαλλαγή από μέρος του δανείου με βάση όρους που θα ορίζονται από δικαστήριο)
Ακόμα θα υπάρξουν:


-Σχέδιο νόμου για προστασία του καταναλωτή από παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών


-Ενίσχυση επιχειρηματικότητας και επιτάχυνση ίδρυσης επιχειρήσεων, από 14-18 διαδικασίες που απαιτούνται σήμερα σε μόλις 4, καθώς και δημιουργία ΚΕΠ για επιχειρήσεις, και


-Νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών περιοχών.

Τέλος σε ό,τι αφορά τις συχνές συναρμοδιότητες μεταξύ υπουργείων η κα. Κατσέλη υπογράμμισε πως πρόκειται για μια κυβέρνηση …συνεργιών!

.protothema.gr/


Read more...

Aτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου


Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Η κατάσταση της οικονομίας, η κατάρτιση του προϋπολογισμού, η πορεία του έργου των εκατό πρώτων ημερών, ο χειρισμός μειζόνων κοινωνικών θεμάτων, όπως τα προγράμματα stage, η οριστική κατανομή αρμοδιοτήτων και η τοποθέτηση των νέων γενικών γραμματέων συζητήθηκαν στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την Παρασκευή επίσης πρόκειται να συνεδριάσει το εθνικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ για να εκλέξει νέο γραμματέα και νέο πολιτικό συμβούλιο. Ο σημερινός γραμματέας Γιάννης Ραγκούσης έχει ασυμβίβαστο και παραιτείται, αφού εκτός των άλλων στο υπουργείο Εσωτερικών έχει υψηλό φόρτο εργασίας. Επίσης τα περισσότερα μέλη του πολιτικού συμβουλίου ανέλαβαν υπουργικά πόστα και επίσης έχουν ασυμβίβαστο. Νέος γραμματέας αναμένεται να εκλεγεί κάποιο στέλεχος της νέας γενιάς, όπως ο Σωκράτης Ξυνίδης, ο Βασίλης Τόγιας ή ο Θανάσης Οικονόμου, αν και δεν αποκλείεται, λόγω και των αντιδράσεων, που εκδηλώνονται να επιλεγούν πιο αποδεκτές λύσεις, όπως είναι ο Γιάννης Μίχας, ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος ή και ο Θανάσης Τσούρας, που πάντως δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται.

protothema.gr


Read more...

Πίστεψε κανείς ότι υπάρχουν τραπεζίτες, τεχνοκράτες, γιάπης και σια, προοδευτικοί; Αν ναι… δεν είναι στραβός ο γιαλός…

ΘΗΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΒΑΖΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Τι κι αν άλλαξε κυβέρνηση η χώρα και το τιμόνι πλέον είναι στα χέρια του Γιώργου Παπανδρέου. Το τιμόνι της αγοράς κρατούν οι ίδιοι τραπεζίτες που ως ένα μεγάλο βαθμό ευθύνονται για την ασφυξία και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Κι αν με τις πρώτες πρωτοβουλίες η κυβέρνηση δημιούργησε “θετικό” κλίμα στην κοινωνία, στην αγορά το κλίμα είναι ακόμα “αρνητικό”, καθώς το χρήμα στην αγορά πέφτει με το σταγονόμετρο. Οι επιχειρήσεις μάταια περιμένουν επέκταση των πιστώσεων, αλλά οι τράπεζες κρατούν ακόμα το χρήμα στο σεντούκι. Ο ...διάβολος βρίσκεται στα «ψιλά γράμματα» της έκθεσης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική, τον Αύγουστο του 2009. Εκεί, αποκαλύπτεται η αλήθεια για το πιστωτικό “εμπάργκο” των τραπεζιτών προς τους επιχειρηματίες – ακόμα και των καλοπληρωτών. Εκεί, ο Γ. Προβόπουλος μιλά “αξιοσημείωτη πτώση του ρυθμού ανόδου του υπολοίπου της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους (Αύγουστος 2009: 7,3%, δ’ τρίμηνο 2008: 21,6%, βλ. Πίνακα VI.3)”. Δηλαδή, σε λιγότερο από εννέα μήνες, ο ρυθμός αύξησης των πιστώσεων περιορίσθηκε στο 1/3!
Και όλο αυτό δεν οφείλεται στο ότι...
Η συνέχεια στο "new-deal"



Read more...

Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ...


Ποια νέα ονόματα ακούγονται για τη θέση του Γραμματέα. Και ένας "αντάρτης"!
Αύριο πρόκειται να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή του νέου Γραμματέα του, στη θέση του Γιάννη Ραγκούση ο οποίος ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών και με βάση το ασυμβίβαστο εγκαταλείπει το κομματικό αξίωμα. Στα ονόματα που μέχρι στιγμής έχουν ακουστεί (Ξυνίδης, Μίχας, Τσούρας, Τόγιας) προστίθενται τώρα με βάση διάφορες πληροφορίες και τα ονόματα του (γενικού διευθυντή του ΠΑΣΚ) Ροβέρτου Σπυρόπουλου και του (νεοεκλεγέντος βουλευτή Ιωαννίνων) Αθανάσιου Οικονόμου. Ως "αντάρτης" ετοιμάζεται να θέσει υποψηφιότητα και ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.
press-gr



Read more...

Οι προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Τους βασικούς άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής περιέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας, εκφράζοντας παράλληλα τη βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας όλων των κλάδων, καθώς και την αξιοποίηση του αξιόλογου στελεχιακού δυναμικού του.

Για το σκοπό αυτό,όπως είπε ο κ. Δρούτσας, έχει ζητήσει τη βοήθεια της Διπλωματικής Ακαδημίας, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ''εκπροσώπησης της χώρας με αξιοπρέπεια, υπερηφάνεια και χωρίς σπατάλες''.

Ο Υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα της Οικονομικής Διπλωματίας, στον οποίο κομβικό ρόλο παίζει η ΥΔΑΣ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θέλει ο όρος αυτός ''να είναι μόνο μία φράση, αλλά να αφορά την εκπόνηση ενός σχεδίου και προγράμματος'' και μάλιστα με τη χρήση ενός νέου εργαλείου, όπως χαρακτηριστικά αποκάλεσε την ''πράσινη διπλωματία''.

Στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, ενόψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης, ο κ. Δρούτσας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δέσμευση του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για πολύ σημαντική προετοιμασία και συμμετοχή της Ελλάδας, σε συντονισμό με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Βαλκάνια- ΠΓΔΜ

Η ελληνική διπλωματία θα δώσει άμεση προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τόνισε ο κ. Δρούτσας ο οποίος επισήμανε με έμφαση ότι η Ελλάδα είναι η ατμομηχανή για την ενταξιακή πορεία των γειτονικών χωρών στην ΕΕ, με ορίζοντα το νέο Οδικό Χάρτη και το 2014 και αυτό βασίσθηκε σε μια πολιτική η οποία εγκαινιάσθηκε από την agenda της Θεσσαλονίκης το 2003.

Ο Υπουργός αναφερόμενος στον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην περιοχή των Βαλκανίων, σημείωσε με έμφαση ότι ''προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, είναι προηγουμένως η επίλυση του θέματος της ονομασίας'' και πρόσθεσε ότι η Αθήνα ''με ανοιχτό μυαλό'' θα διερευνήσει κάθε πιθανό τρόπο να την επίτευξη προόδου με τα Σκόπια, στη βάση όμως της ''εθνικής κόκκινης γραμμής που είναι ξεκάθαρη''.

Ο κ. Δρούτσας μίλησε συγκεκριμένα για ''μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση'' και υπενθύμισε ότι το θέμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών-μελών και άρα και της Ελλάδας.

Πρόσθεσε ότι μέχρι αυτή την στιγμή παρατηρείται ακραία ρητορική από την πλευρά της σκοπιανής ηγεσίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η τακτική θα εγκαταλειφθεί ώστε να υπάρξει πρόοδος.

Απαντώντας δε σε ερώτημα για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας στο θέμα της ονομασίας,ο κ. Δρούτσας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ασκώντας την προεδρία του ΟΑΣΕ, έχει υποχρεώσεις αλλά και δυνατότητες και πρόσθεσε ότι είναι δείγμα σοβαρότητας από την πλευρά της κυβέρνησης, να εξετάζει όλες τις δυνατότητες και είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα.

Τουρκία

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην προσδοκία για την προώθηση των διμερών σχέσεων με την Τουρκία, όπως διεφάνη και από την παρουσία που είχε ο Πρωθυπουργός Γ.Α.Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή τη συμμετοχή του στην υπουργική διάσκεψη της Διαβαλκανικής.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα όπως έδειξε και στην πολιτική της κατά την περίοδο 1999-2004 ''είναι εδώ'', ενώ για τις σχέσεις ΕΕ- Άγκυρας, τόνισε ότι ''η Τουρκία θα αξιολογηθεί τον Δεκέμβριο με αντικειμενικότητα και αυστηρότητα''.

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου για το αν πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις στην περίπτωση που η Τουρκία δεν εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της ΕΕ, ο Υπουργός δήλωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

''Όλα είναι στο τραπέζι. Χουμε πει και στο παρελθόν ότι η στάση και η θέση της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου δεν πρέπει και δεν μπορεί να θεωρείται από κανέναν δεδομένη'',τόνισε.

Ο Δ. Δρούτσας δέχθηκε επίσης ερώτημα για την "εισροή" λαθρομεταναστών από την Τουρκία και απάντησε ότι αυτό το θέμα αφορά άμεσα την ΕΕ και τόνισε ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει να εργάζεται συστηματικά στο πλαίσιο της ΕΕ, χωρίς αυτό να αποκλείει κινήσεις και σε διμερές επίπεδο.

Άλλωστε, όπως υπενθύμισε, η υπογραφή της διμερούς συμφωνίας με την Τουρκία για το θέμα αυτό ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθήθηκε την περίοδο 1999-2004.

Κύπρος

Επισημαίνοντας ότι η Κύπρος είναι πάντοτε προτεραιότητα,πράγμα που φάνηκε απο το γεγονός ότι η πρώτη διμερής επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού λίγες ώρες αφότου έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης του Ελληνικού Κοινοβουλίου, πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, ο Δημήτρης Δρούτσας, είπε ότι η ελληνική πλευρά ενημερώθηκε για όλες τις εξελίξεις από τον Πρόεδρο Χριστόφια, καθώς και όλους των εκπροσώπους των κομμάτων, ενώ μίλησε για στενή και αποτελεσματική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

Ένα από τα πεδία της συνεργασίας αυτής δεν αποκλείεται να αφορά κοινές πρωτοβουλίες για την περιοχή της Μεσογείου, περιοχή που αναμένεται να δεχθεί άμεσα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Απαντώντας τέλος σε ερώτημα για συμφωνίες περί πτήσεων από την Αθήνα στην κατεχόμενη Κύπρο, ο κ. Δρούτσας απάντησε ότι "θέμα πτήσεων από την Ελλάδα στα κατεχόμενα δεν τίθεται''.

Συναντήσεις με πρέσβεις

Τον πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα δόκτορα Ντέιβιντ Λάντσμαν, δέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και συζήτησαν θέματα κλιματικών αλλαγών και διμερών σχέσεων.

Ο κ. Δρούτσας στη συνέχεια συναντήθηκε με τους πρέσβεις των χωρών της Μπενελούξ, τον Βάνερ Ριζ από την Ολλανδία, τον Κόνραντ Μπρουχ από το Λουξεμβούργο και τον Τζόρις Ρονς, επιτετραμμένο του Βελγίου.

Με τους τρεις διπλωμάτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, συζήτησε διμερή θέματα και θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
nooz.gr

Read more...

Καταγγελία: Τζιπ της ΔΕΗ χρησιμοποιούνται για ψώνια στη λαϊκή

Καταγγελία- ηλεκτροσόκ στον Flash 96 του προέδρου του εργατικού κέντρου Πτολεμαΐδας. Ο Τάσος Τσιβιλίδης είπε στο Νίκο Κακαουνάκη ότι 300 υπηρεσιακά τζιπ της ΔΕΗ αντί να κινούνται για εργασίες της επιχείρησης χρησιμοποιούνται για ψώνια στη λαϊκή, ως σχολικά ή για τουρισμό!

nooz.gr

Read more...

"Προτεραιότητα να πληρωθούν τα χρέη των νοσοκομείων"

Η εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων που αγγίζουν τα 6,2 δισ. ευρώ είναι προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας, το οποίο προωθεί ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα έχει αποπληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου το μεγαλύτερο μέρος των χρεών προς τους οφειλέτες, ενώ όπως έγινε γνωστό από τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τα χρέη αυτά θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του κράτους.

Η νέα υπουργός Υγείας, αναφερόμενη στην εικόνα της υγείας όπως την παρέλαβε η νέα κυβέρνηση και ύστερα από την ενημέρωση μετά την ορκωμοσία της, τη χαρακτήρισε "μαύρη" όχι μόνο όσον αφορά τα οικονομικά, αλλά στο σύνολό της.

Στην πρώτη συνάντηση που είχε η κ. Ξενογιαννακοπούλου με τους δημοσιογράφους, παρούσα ήταν και η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά, η οποία τόνισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη για όσα συμβαίνουν σήμερα στο χώρο της υγείας και πρόσθεσε ότι η νέα ηγεσία είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με οποιαδήποτε συμφέροντα για το όφελος του πολίτη.

Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τη νέα υπουργό Υγείας και αφορούν κυρίως τα οικονομικά της Υγείας, είναι και η σύσταση κοινής επιτροπής των υπουργείων Υγείας και Οικονομίας με στόχο τη ρύθμιση των χρεών σε συνδυασμό με την αλλαγή του συστήματος των προμηθειών, η οποία όπως έγινε γνωστό, θα προχωρήσει.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε για μία ακόμα φορά με έμφαση ότι θα επαναφέρει τη λίστα φαρμάκων με σκοπό να εξορθολογιστούν οι δαπάνες στο χώρο της Υγείας. Ανέφερε ότι η λίστα που θα ισχύσει, θα καταρτιστεί με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, κάτι που το υπουργείο Υγείας ελπίζει ότι θα συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και κυρίως αυτής που αφορά τα νοσοκομειακά φάρμακα.

Τόσο η υπουργός όσο και η υφυπουργός Υγείας έχουν καταγράψει ελλείψεις σε όλα τα νοσοκομεία. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου δεσμεύτηκε ότι έως το 2010 θα έχουν προσληφθεί τουλάχιστον 3.000 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, ενώ ήδη σχεδιάζει τον εξορθολογισμό στα διοικητικά συμβούλια των νοσοκομείων, οι θέσεις των οποίων θα πληρωθούν μέσα από αξιοκρατικές διαδικασίες, όπως είπε.

Σε ερώτηση που αφορούσε τις επιτροπές του υπουργείου Υγείας η υπουργός επανέλαβε ότι ήδη έχει ζητήσει την παραίτηση όλων των επιτροπών και ανέφερε ότι στο εξής θα λειτουργήσουν μόνο όσες είναι απαραίτητες.

Απαγόρευση του καπνίσματος


Σχετικά με το ζήτημα του καπνίσματος και τα παράπονα πολλών πολιτών ότι το νέο μέτρο δεν εφαρμόζεται, η νέα υπουργός Υγείας χαρακτήρισε αντιφατικό το ρυθμιστικό πλαίσιο για την απαγόρευση του καπνίσματος, καθώς είπε ότι δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Όσον αφορά το τι θα γίνει με το μέτρο στο εξής, ανέφερε ότι αυτό επανεξετάζεται με στόχο να είναι πραγματικά αποτελεσματικό.
nooz.gr

Read more...

" Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού"

Μία ημέρα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μην ανανεωθεί καμία σύμβαση stage στο Δημόσιο, ο υπουργός Εσωτερικών είχε συνάντηση με τον πρόεδρο και τα μέλη της ολομέλειας του ΑΣΕΠ. Ο Γ. Ραγκούσης σημείωσε ότι το μήνυμα της κυβέρνησης είναι "αξιοκρατία και ισονομία παντού", ενώ τόνισε ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την αναβάθμισή του ΑΣΕΠ.

Το θέμα των stage θα εξεταστηκε στη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, το απόγευμα της Πέμπτης. Επι τάπητος και τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης.

Ο κ. Ραγκούσης είπε ότι οι συμβασιούχοι έργου δεν θα καταργηθούν αμέσως, αλλά θα είναι συνεχώς μειούμενος ο αριθμός τους, δίνοντας προς την Ανεξάρτητη Αρχή την κατεύθυνση για λιγότερες προσλήψεις συμβασιούχων και περισσότερες μόνιμου προσωπικού.

Πρόσθεσε ότι για τους συμβασιούχους στους ΟΤΑ το θέμα θα εξεταστεί διότι, αν μεν καταργηθούν άμεσα, τότε οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τους εργαζόμενους με συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου.

Επίσης, για το θέμα της μοριοδότησης ο κ. Ραγκούσης τόνισε, "ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε με αίσθημα δικαιοσύνης όλες τις εκκρεμότητες".

"Πρέπει -πρόσθεσε- να κάνουμε κάτι για όλα αυτά τα παιδιά και κυρίως για αυτά που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και στερούνται τη μοριοδότηση του 50% στους διαγωνισμούς. Αυτό δεν είναι δίκαιο, δεν είναι σωστό, σύμφωνα με τις αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας".

Ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε ότι μέσω ΑΣΕΠ θα γίνονται και οι προαγωγές των Γενικών Διευθυντών στο Δημόσιο, ενώ παράλληλα άκουσε από τα μέλη της Ολομέλειας του ΑΣΕΠ όλες τις τοποθετήσεις για την αναβάθμιση του ρόλου της Αρχής και την απλούστευση των διαδικασιών στις προσλήψεις.

Την Τετάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι θα επανεξεταστούν όσες προσλήψεις Stage έγιναν προεκλογικά, σημειώνοντας ότι "για την τύχη των όσων εργάζονται θα υπάρχει διαβούλευση". Ο κ. Πεταλωτής συμπλήρωσε ότι θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας για όσους εργάζονται σε καθεστώς stage στον ιδιωτικό τομέα.

Αντίδραση Μπακογιάννη- Σαμαρά

"H κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντίθετα με τις προεκλογικές της εξαγγελίες, προχωρεί σε αποφάσεις που εκδικούνται χιλιάδες παιδιά τα οποία εργάζονται στα Προγράμματα Stage στο Δημόσιο Τομέα αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χωρίς διάλογο με τους ενδιαφερόμενους η κυβέρνηση αναγγέλλει αποφάσεις που έχουν τεράστιο κόστος και για τους εργαζόμενους αλλά και για τους φορείς. Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικό διάλογο έτσι ώστε να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος επίλυσης του θέματος" τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: "Συνθλίβοντας τα όνειρα χιλιάδων νέων ανθρώπων δεν μειώνονται τα δημόσια ελλείμματα, φωτίζεται απλώς το έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας που χαρακτηρίζει τη νέα κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ".

ΚΚΕ- ΛΑΟΣ- ΣΥΡΙΖΑ

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του σημειώνει: "Με την μέθοδο του διαίρει και βασίλευε και στο όνομα της ισοτιμίας, δήθεν για να μην αδικηθούν οι εργαζόμενοι με stage στον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση προχωρεί στην απόλυση χιλιάδων εργαζόμενων που εδώ και καιρό τους υπερεκμεταλλεύτηκαν με stage και άλλες μορφές ελαστικής - προσωρινής και ανασφάλιστης εργασίας στο δημόσιο τομέα. Εμπαίζει! Αν ενδιαφερόταν η κυβέρνηση για το δίκιο και για τους εργαζόμενους στα stage του ιδιωτικού τομέα θα εξασφάλιζε σε όλους μόνιμη και σταθερή εργασία".

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, δήλωσε: "Η κυβέρνηση - με άλλοθι την υπερμεγεθυμένη κρίση - στερεί το δικαίωμα στη ζωή σε χιλιάδες νέα παιδιά. Αντί να αρχίσει το πρόγραμμα της νέας λιτότητας απ΄ τους έχοντες και κατέχοντες ξεκινά από την μη προνομιούχο νέα γενιά. Αυτή είναι η σοσιαλιστική πρόταση του ΠΑΣΟΚ".

Εκ μέρος του ΣΥΝ, ο Δημήτρης Στρατούλης, σημείωσε: "Από τον Ιανουάριο του 2007 μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει 233 παρεμβάσεις, τοποθετήσεις, ανακοινώσεις μέχρι και ερωτήσεις στον πρωθυπουργό για το θέμα των stage. Η ευθύνη για την πολιτική ομηρία τόσων χιλιάδων νέων ανθρώπων ανήκει αποκλειστικά στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. αφού και τα δύο κόμματα από το 1996 χρησιμοποίησαν τα stage ως εργαλεία πελατειακών σχέσεων".

"Η απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να καταργήσει τα stage στο δημόσιο τομέα δεν προέκυψε από το ενδιαφέρον της να πατάξει το ρουσφέτι και την ανασφάλιστη εργασία, αφού τα μεταφέρει στον ιδιωτικό τομέα, αλλά για καθαρά δημοσιονομικούς λόγους, για τη μείωση των δημόσιων δαπανών" πρόσθεσε.
nooz.gr


Read more...

"Παγώνει" ο νόμος για τους ημιυπαίθριους


Στην απόφαση για αναστολή επί έξι μήνες του νόμου για του ημιυπαίθριους χώρους προχωρά η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη.

"Αναστέλλουμε για έξι μήνες τον υφιστάμενο νόμο Σουφλιά. Στους έξι μήνες θα επανεξετάσουμε το θέμα και θα το δούμε σε πιο ολοκληρωμένη βάση" είπε η κ. Μπιρμπίλη, μιλώντας για μια ρύθμιση, η οποία "έχει μόνο εισπρακτικό και όχι πολεοδομικό χαρακτήρα".

Διευκρίνισε ότι η περίπτωση όσων έχουν ήδη πληρώσει το τέλος θα συμπεριληφθεί ως ειδική σε νέο νόμο. Παράλληλα παγώνουν οι αιτήσεις που έχουν γίνει για την πληρωμή του τέλους, αλλά δεν έχουν ακόμη πληρωθεί.

Πρόκειται για το νόμο Σουφλιά που αφορούσε στην πληρωμή τέλους για την "τακτοποίηση" των ημιυπαίθριων χώρων, από το οποίο προσδοκούσε να αντλήσει 1,2 δισ. ευρώ.
nooz.gr

Read more...

Ετοιμα πέντε ν/σ από τη Λούκα Κατσέλη

Αλλαγές στη λειτουργία του Τειρεσία, του ΤΕΜΠΜΕ, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την προστασία των δανειοληπτών περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τις πρώτες 100 ημέρες σύμφωνα με ανακοινώσεις της υπουργού Λ. Κατσέλη.

Η κ. Κατσέλη παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις των πέντε νομοσχεδίων που προωθούνται άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, μόλις ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση γι αυτά.

Συγκεκριμένα:

1.
Οι ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των ΜΜΕ περιλαμβάνουν το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, με δυνατότητα αναχρηματοδότησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η ρύθμιση, τονίστηκε, δεν θα ισχύσει για όλους αλλά για όσες επιχειρήσεις πλήττονται ιδιαίτερα λόγω συγκυρίας.

Στην ίδια λογική, των στοχευμένων ενισχύσεων, εντάσσονται οι αλλαγές που προωθούνται στα κριτήρια ένταξης στο ΤΕΜΠΜΕ όπως και στον τρόπο λειτουργίας του Τειρεσία.

Στόχος δεν είναι να ενθαρρυνθεί ο "μπαταχτσής", όπως αναφέρθηκε επιχειρηματίας και για το λόγο αυτό η ρύθμιση θα είναι πολύ προσεκτική. Μεταξύ άλλων θα αυξηθεί ο χρόνος αναγγελίας στον Τειρεσία για υγιείς επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μια δυσκολία ενώ θα προβλέπεται διαγραφή εφόσον πληρώνεται η επιταγή και θα προσδιοριστούν μίνιμουμ κριτήρια για τη χορήγηση μπλοκ επιταγών.

2.
Το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών από υπερχρέωση έχει κατατεθεί στη Βουλή από τον περασμένο Ιούλιο ως πρόταση νόμου. Εισάγεται για πρώτη φορά στη χώρα μας η δυνατότητα ρύθμισης χρεών για καταναλωτές που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους εφόσον δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία και εισόδημα.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με όρους που θα ορίζονται από το Δικαστήριο, προβλέπεται ακόμη και απαλλαγή των καταναλωτών από τα χρέη. Για όλα αυτά - όπως και για τις ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις - τονίστηκε ότι υπάρχει εδώ και μήνες συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

3.
Στην ίδια ενότητα θα περιληφθεί και δεύτερο νομοσχέδιο, για την προστασία των καταναλωτών από παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών με το οποίο θα θεσπιστεί και η αρχή του υπεύθυνου δανεισμού.

4.
Το τέταρτο νομοσχέδιο αφορά την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων, περιορισμό των διαδικασιών που απαιτούνται, από 14 - 18 σε 4, και αξιοποίηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου.

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα τεθούν άμεσα σε διαβούλευση με τα επιμελητήρια. Θα ακολουθήσει και δεύτερο νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, δημιουργία Υπηρεσίας Μίας Στάσης στο πρότυπο των ΚΕΠ και θέσπιση ειδικού διαμεσολαβητή του επιχειρηματία.

5.
Αναβάθμιση των Βιομηχανικών - Επιχειρηματικών Περιοχών. Στον τομέα του εμπορίου οι προτεραιότητες όπως τόνισε η κ. Κατσέλη περιλαμβάνουν την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (με τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια του έργου όταν αλλάζει η σύνθεσή της) και της Γραμματείας Καταναλωτή, η ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών με επίκεντρο την Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς, κοστολογικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις που κάνουν αυξήσεις τιμών και ίδρυση ειδικής αντιμονοπωλιακής επιτροπής για δράση εκ των προτέρων στις αγορές όπου υπάρχει υπερβολική συγκέντρωση.

Η υπουργός τόνισε πως οι τιμές δεν πέφτουν με διοικητικές πράξεις, είναι σύνθετο οικονομικό ζήτημα ενώ αναφορικά με τις πληροφορίες ότι ο ΕΦΕΤ θα κάνει επίσης ελέγχους τιμών είπε ότι όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία θα βρίσκονται σε στενή συνεργασία. "Δεν είμαστε κυβέρνηση με χωριστά μαγαζιά, αλλά με συνέργειες και κοινές δράσεις", είπε χαρακτηριστικά.

Η κα Κατσέλη ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα λειτουργήσει με "πελατοκεντρική φιλοσοφία" και στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί σε ορίζοντα διμήνου Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών όπου θα μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι όχι μόνο για καταγγελίες αλλά και για διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.

Με ειδική εγκύκλιο που εστάλη στις 12 Οκτωβρίου σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς και επιχειρήσεις η κ. Κατσέλη ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για το σύνολο των επιτροπών και ομάδων εργασίας, την πράξη σύστασης, το σκοπό, τη σύνθεση και τις αμοιβές. Από τα πρώτα μέτρα όπως είπε θα είναι η κατάργηση όλων των επιτροπών που δεν είναι σημαντικές ή αποτελεσματικές με στόχο να περικοπεί η σπατάλη και να εξοικονομηθούν πόροι.

Η υπουργός κατέστησε σαφές ότι θα διοικήσει με το έμψυχο δυναμικό των υπουργείων και όχι μέσω συμβούλων και για το σκοπό αυτό θα λειτουργήσει ειδικό ενδο-υπηρεσιακό δίκτυο (Ίντρανετ) στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι υπάλληλοι. Όλοι εξάλλου θα κληθούν να υποβάλουν τα βιογραφικά τους σημειώματα.

Στις προτεραιότητες περιλαμβάνονται ακόμη το κλείσιμο του Γ' ΚΠΣ, για το οποίο θα χρειαστεί να γίνουν ενέργειες προκειμένου να μη χαθούν κοινοτικά κονδύλια, όπως και η προετοιμασία του ΕΣΠΑ για το οποίο διαπιστώνονται υστερήσεις, πολυπλοκότητα διαχείρισης και εκκρεμότητες. Ήδη εκκρεμούν 1100 αιτήσεις για τον αναπτυξιακό νόμο ενώ υπάρχουν καθυστερήσεις πληρωμών που υπερβαίνουν και τους 15 μήνες σε δικαιούχους, κάτι που "αποτελεί την κρυφή όψη του δημοσιονομικού εκτροχιασμού".

Η κ. Κατσέλη ανέφερε εξάλλου ότι το Προεδρικό Διάταγμα για τις αρμοδιότητες του υπουργείου κατατέθηκε σήμερα για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας και προβλέπεται να δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα. Θα ακολουθήσει, άμεσα, ο ορισμός των γενικών γραμματέων.

Τέλος, η υπουργός Οικονομίας σημείωσε με έμφαση πως αν δεν διευρυνθεί η παραγωγική βάση της χώρας σύντομα "θα τσακωνόμαστε για το πώς θα μοιράσουμε τη μιζέρια μας" ενώ αν συνεχιστεί η συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης, όσοι φόροι και αν επιβληθούν τα φορολογικά έσοδα θα μειώνονται.
nooz.gr

Read more...

ΑΡΧΗΓΟΣ ΥΠΟ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ;


Ο Λευτέρης Οικονόμου θα είναι σίγουρα ο νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Προσέξτε όμως. Θα είναι ο νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο, μέχρι τις τακτικές κρίσεις δηλαδή. Εκεί όλα θα ξεκαθαρίσουν ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα φέρει. Έρχεται πολύ δύσκολος χειμώνας με κοινωνικές συγκρούσεις. Ο Χρυσοχοίδης είναι της φιλοσοφίας του... Παπανδρέου. Θέλει δηλαδή να αναδείξει κάποιον που το όνομά του δεν έχει ακουστεί ποτέ. Στην ίδια λογική θα είναι όλες οι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. Εάν ο Οικονόμου τα καταφέρει ίσως μείνει και μετά τον Μάρτιο. Εάν όχι το όνομα του επόμενου αρχηγού έχει ήδη βρεθεί. Το ξέρει ο Παπανδρέου, ο Χρυσοχοίδης και φυσικά όχι εμείς...
Σ.Σ. Να και μια πρωτιά για τον Alpha. Πρώτος σε έκτακτο δελτίο με την Ηρώ Καριοφύλλη έβγαλε την είδηση. Συγχαρητήρια...
fimotro

Read more...

BYE BYE ΚΥΡΙΕ ΑΡΧΗΓΕ!...


ΤΕΛΟΣ Ο ΤΣΙΑΤΟΥΡΑΣ - Ο ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ...

Καιρός ήταν. Ο ίδιος ο Παπανδρέου ζητούσε από τη Βουλή για τα επεισόδια του Δεκεμβρίου την παραίτηση του Τσιατούρα. Δεν μπορούσε να μείνει άλλο. Έπρεπε να απομακρυνθεί. Σήμερα το πρωί ο Χρυσοχοίδης του ζήτησε την παραίτηση, η οποία έγινε δεκτή. Θα αλλάξει όλη η ηγεσία της Αστυνομίας. Δεν θα μείνει κανείς. Επόμενος αρχηγός -εκτός απροόπτου- ο Οικονόμου. Οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα.

fimotro

Read more...

ΔΙΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗΝ ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ...


Μέσα από το fimotro, πριν από περίπου δυο μήνες, είχε αποκαλυφθεί η λίστα με τους εργαζόμενους δημοσιογράφους στο περιβόητο κανάλι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως ίσως θα θυμάστε, μέσα στα πρόσωπα που είχαν προσληφθεί ήταν η Ανθή Καρασάββα, ανταποκρίτρια του CNN στην Αθήνα. Σήμερα στην τελευταία σελίδα της Καθημερινής, υπάρχει αναλυτικό ρεπορτάζ (πατήστε κλικ). Ρεπορτάζ το οποίο εξηγεί τα πάντα...
fimotro.

Read more...

Επίδομα αλληλεγγύης: Τα Χριστούγεννα η πρώτη δόση

Τα Χριστούγεννα αναμένεται η καταβολή της πρώτης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης, το οποίο δεν θα έχει αμιγώς εισοδηματικά κριτήρια αλλά και συγκεκριμένη στόχευση σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού.

Αυτό διευκρίνισε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου, που παραδέχθηκε πως «τέθηκε ειδικά από τον επίτροπο (κ. Χ. Αλμούνια) ζήτημα συμβατότητας των προτάσεων για την αναθέρμανση της οικονομίας με την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής». Η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε, πάντως, πως το πρόγραμμα αναθέρμανσης της οικονομίας, περίπου 2,5 δισ. ευρώ, δεν είναι διαπραγματεύσιμο.
nooz.gr

Read more...

Καλύπτονται τα κενά στα σχολεία

Εγκρίθηκε από το υπουργείο Παιδείας η πρόσληψη 2.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών και 2.400 ωρομισθίων εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών στα σχολεία, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε ορίσει η υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου, καθιστώντας άμεση προτεραιότητα την κάλυψη των κενών στα σχολεία.

Οι θέσεις αυτές είναι συμπληρωματικές στις εννέα (9.000) χιλιάδες θέσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών που είχαν εγκριθεί ήδη για την κάλυψη των αναγκών στην Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση καθώς και στην Ειδική Αγωγή, στα Μειονοτικά Σχολεία και στα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης. Με την ίδια απόφαση είχε εγκριθεί και η απασχόληση ωρομισθίων εκπαιδευτικών με τη χορήγηση 3.600.000 ωρών σε όλες τις βαθμίδες και κυρίως για τη λειτουργία των ολοήμερων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων.

Η υπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σε σχετική δήλωσή της επισημαίνει: "Η ενίσχυση και η ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού δυναμικού είναι το κλειδί για την εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου σχολείου. Σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε εντατικά, χαρτογραφώντας πλήρως τα κενά που υπάρχουν αλλά και τις περιπτώσεις με πλεονάζων προσωπικό, ώστε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των σχολείων. Επιπλέον, χωρίς να αιφνιδιάσουμε κανέναν, θα εφαρμόσουμε ένα νέο σύστημα για τις αποσπάσεις, με διαφανείς όρους και αντικειμενικά κριτήρια".

nooz.gr

Read more...

Eurostat: Δέχθηκε το έλλειμμα στο 7,7% του ΑΕΠ για το 2008

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το έλλειμμα του 2008 διαμορφώθηκε στο 7,7% του ΑΕΠ –το υψηλότερο μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε.– όπως άλλωστε ανακοίνωσε και χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το 2008 οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 48,3% και τα έσοδα κατά 40,6%.
Σε απόλυτα μεγέθη, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας έφτασε στα 18,5 δισ. ευρώ, ενώ το δημόσιο χρέος έφτασε στα 237,1 δισ. ευρώ.

Τονίζει ότι στα στοιχεία που παρουσιάζονται για την Ελλάδα. Λαμβάνονται υπόψη οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις που απέστειλε η νέα κυβέρνηση 21 Οκτωβρίου του 2009.
nooz.gr

Read more...

Αντέδρασε σωστά ο Χρυσοχοϊδης...


Έρευνα για τη σύλληψη του Δημήτρη Παπαχρήστου, "εκφωνητή" του Πολυτεχνείου, που δεν εξαργύρωσε ποτέ την προσφορά του...
Έκτακτες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ...
Απαράδεκτη η στάση των αστυνομικών στα Εξάρχεια που συνέλαβαν το Δημήτρη Παπαχρήστο. Ο συγγραφέας, εκφωνητής του ραδιοσταθμού του Πολυτεχνείου κατά την εξέγερση των φοιτητών του '73, αντέδρασε στην προσαγωγή δύο ατόμων. Πλήρωσε την ανωνυμία του. Η κίνηση του...

Χρυσοχοϊδη να τους αφήσουν αμέσως όλους ελεύθερους και να κινηθεί η διαδικασία της έρευνας δε βάρος των αστυνομικών που πήραν μέρος στο επεισόδιο ήταν, όμως, σωστή. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όπως ήδη σας έχουμε πει έχει αλλάξει γνώμη για τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. Όπως όλα δείχνουν, από αύριο ίσως κιόλας, μπορεί να ανακοινώσει έκτακτες κρίσεις και την αλλαγή των αρχηγών της ΕΛ.ΑΣ, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού Σώματος...

nonews-news.


Read more...

ΣΤΗΝ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ ΤΩΡΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ-ΣΙΟΥΦΑΣ...


TO TAMEIO ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ;
Στο γραφείο του στην οδό Πλουτάρχου βρίσκεται τώρα ο Κώστας Καραμανλής. Σύμφωνα με πληροφορίες του fimotro ο σημερινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει συνάντηση με τον Δημήτρη Σιούφα. Το προφανές είναι να συζητάνε για το συνέδριο και την εκλογή νέου αρχηγού στη Ν.Δ. Είναι πολύ πιθανό όμως να συζητάνε και για κάτι άλλο. Το ταμείο της Νέας Δημοκρατίας και την παράδοσή του στο νέο αρχηγό του κόμματός του. Το ταμείο είναι ένα θέμα που "καίει" τον απερχόμενο και τον μελλοντικό πρόεδρο της Ν.Δ. Γιατί; Για πολλούς λόγους. Θα σας τους εξηγήσουμε σε νέα ανάρτηση.

fimotro

Read more...

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ...


Μέτρα με τα οποία θα προσπαθήσει να απαντήσει στις ισχυρές πιέσεις των Βρυξελλών για διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Είκοσι τέσσερις ώρες μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία ο επίτροπος Χ. Αλμούνια εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις στην πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα με... 2,5 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε στην υλοποίηση των μέτρων. Ταυτόχρονα, όμως, ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεωθεί καμία σύμβαση απασχολουμένου στο Δημόσιο μέσω προγραμμάτων stage, ενώ από εξονυχιστικό έλεγχο θα περάσουν και οι συμβασιούχοι με σύμβαση έργου.
Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι θα περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έσοδα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα καταβληθούν κανονικά η έκτακτη εισφορά των φυσικών προσώπων, το ΕΤΑΚ για το 2009, ενώ για το 2010 προανήγγειλε επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης των έμμεσων φόρων. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε επίσης ότι θα καταβληθεί όπως προβλέπεται η έκτακτη εισφορά και το αυξημένο τέλος για τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, αλλά όχι για τα επαγγελματικά. Τέλος, ανακοίνωσε ότι τα «πράσινα» τέλη που επιβάλλονται στα ρυπογόνα Ι.Χ., θα ισχύσουν, αλλά θα είναι χαμηλότερα για τα παλαιά αυτοκίνητα και υψηλότερα για τα μεγάλου κυβισμού.

fimotro.

Read more...

ΚΛΟΙΟΣ ΠΙΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Βούλα Κεχαγιά
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Σε εσωτερικό αγκάθι του ΠΑΣΟΚ τείνει να μετατραπεί η πρωτοποριακή διαδικασία πλήρωσης των θέσεων των γενικών γραμματέων των υπουργείων και περιφερειών, καθώς οι υπουργοί και τα κυβερνητικά στελέχη δέχονται ασφυκτικές πιέσεις για κάλυψή τους από τον κομματικό πυρήνα. Παράληλα οι υπουργοί καλούνται να... διεκπεραιώσουν μόνοι τους μεγάλο όγκο δουλειάς, αφού η διαδικασία αξιολόγησης δεν έχει ολοκληρωθεί και τα πρώτα ονόματα των προκριθέντων δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη. Πάντως οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πρώτες θέσεις γενικών γραμματέων θα καλυφθούν είτε στα τέλη της εβδομάδας είτε μετά την 28η Οκτωβρίου ώστε να αναλάβουν καθήκοντα από αρχές Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ιπποκράτους, από το 90% των υψηλόβαθμων κομματικών στελεχών σε όλη τη χώρα (Νομαρχιακές, σωματεία) έχουν κατατεθεί μέσω Διαδικτύου αιτήσεις για τις θέσεις των γενικών γραμματέων. Παράλληλα μερίδα αυτών αξιώνει, «ακόμη και με εκβιαστικές διαθέσεις», να επιλεγεί σε μία από τις 88 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί. Είναι γεγονός ότι καθημερινώς σχηματίζουν ουρές ακόμη και έξω από τα πολιτικά γραφεία βουλευτών υποψήφιοι κομματικοί, οι οποίοι ουσιαστικά απαιτούν διορισμό στις υψηλόβαθμες θέσεις. Ακόμη και μέλη της κυβέρνησης εμφανίζονται στριμωγμένα από τις αξιώσεις των κομματικών, αφού γνωρίζουν καλά ότι σε περίπτωση που απορρίψουν τις αιτήσεις τους, θα χρεωθούν προσωπικά το πολιτικό κόστος. Φοβούνται «αγριότητες» Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που σε καθημερινή βάση υφίσταται πιέσεις από κομματικούς υποψηφίους φοβάται ακόμη και «αγριότητες» που ενδεχομένως θα εκδηλωθούν από «κομμένους και αδικημένους», οι οποίοι- όπως εκτιμά- το επόμενο διάστημα «θα ζητήσουν να πάρουν την εκδίκησή τους από το ΠΑΣΟΚ». Άλλο στέλεχος, σκιαγραφώντας το προφίλ των υποψηφίων μιλάει για στελέχη μεταξύ 45 - 55 ετών που έχουν επενδύσει πολλά στον συγκεκριμένο διαγωνισμό επειδή θεωρούν ότι είναι τα καταλληλότερα πρόσωπα για να στελεχώσουν τις συγκεκριμένες θέσεις. «Ήταν λάθος» Βεβαίως, στην Ιπποκράτους ορισμένοι θυμίζουν ότι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα καλυφθούν περίπου 10.000 θέσεις διευθυντικών στελεχών και γι΄ αυτό διαπιστώνουν ότι είναι λανθασμένη η συγκεκριμένη διαδικασία καθώς- όπως αναφέρουν- «θα μπορούσαν όλοι να ικανοποιηθούν κατά κάποιο τρόπο χωρίς παρατράγουδα». Οι ίδιοι παράγοντες θεωρούν ότι ήταν λάθος η προκήρυξη των θέσεων των γενικών γραμματέων, διότι τα πρόσωπα που επιλέγονται αποτελούν μαζί με τον υπουργό την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και χαράσσουν τη γραμμή, «άρα θα έπρεπε να είναι πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του υπουργού».

/fimotro.

Read more...

ΚΟΒΟΝΤΑΙ SΤAGE -ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ...


Ρεπορτάζ : Νικολέττα Μουτούση

Σκληρές αποφάσεις για χιλιάδες συμβασιούχους πήρε η κυβέρνηση: βάζει φρένο στη βιομηχανία προσλήψεων, με πρώτο βήμα τον τερματισμό όλων των προγραμμάτων stage στο Δημόσιο. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν και όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου, με στόχο και αυτές σταδιακά να καταργηθούν. Καμία ανανέωση δεν θα γίνει για όσους... υπηρετούν μέσω stage, ενώ θα επανεξεταστούν και όσες προσλήψεις έγιναν κατά την προεκλογική περίοδο και εφόσον κριθούν παράτυπες θα ακυρωθούν. «Η απόφασή μας είναι ότι δεν θα υπάρχουν stage στο Δημόσιο», επεσήμανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, καταγγέλλοντας πως η επιλογή των εργαζομένων γινόταν «μέσα από τα βουλευτικά και κομματικά γραφεία». Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε κανένα εναλλακτικό μέτρο για τους συμβασιούχους που «κόβονται». Ανάλογη διαβεβαίωση έδωσε προς την ομοσπονδία των εργαζομένων στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ) και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση. Στην επιβάρυνση του προϋπολογισμού αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καθώς στο σύνολο των ανελαστικών δαπανών περιλαμβάνονται και τα προγράμματα stage και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. «Θα δούμε ποιες από αυτές είναι αναγκαίες, διότι υπάρχουν και εξόφθαλμες προσλήψεις πελατειακού χαρακτήρα», σημείωσε, ενώ άφησε αιχμές και για απίθανες επιχορηγήσεις σε φορείς με μοναδικό κριτήριο τις εκλογικές περιφέρειες βουλευτών της Ν.Δ. Μετά την κατάργηση των stage, η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει και τη ρύθμιση που προβλέπει αυξημένη μοριοδότηση κατά 50% όσων έχουν υπηρετήσει για 24 μήνες και πάνω σε τέτοια προγράμματα. «Εμείς είχαμε αντιδράσει στη Βουλή, ως αντιπολίτευση, με τον νόμο που έφερε και ψήφισε η Ν.Δ., όπου έδινε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μοριοδότησης στους εργαζομένους με stage», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής και υπογράμμισε: «Θα τον αλλάξουμε τον νόμο». Για το θέμα θα υπάρξει διαβούλευση με τη ΓΣΕΕ, εκπροσώπους των stage και άλλους φορείς, προκειμένου να αποφασιστούν οι αλλαγές. Δεν αποκλείεται πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξει κάποια μέριμνα για όσους stagers έχουν πολυετή προϋπηρεσία, δεδομένου ότι κάποιοι εργάζονταν μέχρι και 5 ή 6 χρόνια, και να προβλεφθεί στη βάση και ορισμένων κοινωνικών κριτηρίων κάποιο μπόνους γι΄ αυτούς.
fimotro


Read more...

ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Αντύπας

Η πρώτη προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ που έμελλε να υλοποιηθεί ήταν η κατάργηση των stage στο Δημόσιο. Μετά την πρωτοβουλία του Α. Λοβέρδου να θέσει το ερώτημα «τι κάνουμε», το θέμα εξετάστηκε χθες στη σύσκεψη του «πρωινού καφέ» (Γ. Παπανδρέου, Θ. Πάγκαλος, Χ. Παμπούκης, Γ. Ραγκούσης. Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Ρέππας, Γ. Πεταλωτής, Φ. Πετσάλνικος, Χρ. Παπουτσής κ.ά.). «Δεν θα ανανεώσουμε τις συμβάσεις stage», δήλωσε αμέσως μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και... ανακοίνωσε πως επιπλέον θα επανεξεταστούν οι περιπτώσεις όσων υπέγραψαν κατά την προεκλογική περίοδο. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έκανε λόγο για «εξόφθαλμες προεκλογικές και πελατειακές προσλήψεις σε δημόσιους φορείς, που είχαν ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των σχετικών δαπανών».
Αναφερόμενος συνολικά στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τόνισε πως «θα δούμε ποιες είναι πραγματικά αναγκαίες» και συμπλήρωσε με νόημα πως «υπάρχει μία αρχή και την τιμούμε απολύτως, η αρχή της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων». «Κύρια αρχή μας είναι ότι υπάρχει μια παράνομη διαδικασία όλα αυτά τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, όπου και ο τρόπος επιλογής είναι τελείως παράνομος», ανέφερε για το ίδιο θέμα ο Γ. Πεταλωτής.




Read more...

ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΑΛΜΟΥΝΙΑ


Ρεπορτάζ : Κ. Τσουπαρόπουλος - Σπ. Στάμου

Σκληρή γραμμή ακολουθεί η κυβέρνηση έναντι του κοινοτικού επιτρόπου Χ. Αλμούνια και των ενστάσεών του για την εφαρμογή του προγράμματος αναθέρμανσης της ελληνικής οικονομίας, ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Παρουσιάζοντας χθες τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας (Ecofin), όπου συμμετείχε για πρώτη φορά... ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισήμανε ότι όταν ο επίτροπος έθεσε θέμα συμβατότητας του κυβερνητικού προγράμματος αναθέρμανσης της ελληνικής οικονομίας με τη δημοσιονομική προσαρμογή της, έλαβε την απάντηση ότι «δεν είναι διαπραγματεύσιμο το πρόγραμμά μας ύψους 2,5 δισ. ευρώ για την αναθέρμανση της οικονομίας και είναι απόλυτα συμβατό με τη δημοσιονομική προσαρμογή».
Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε ότι στους συναδέλφους του του Eurogroup περιέγραψε «τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση και τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, οι οποίες θα εκτελεστούν στο ακέραιο».
5 χρόνια από 3%
Οπως προέκυψε από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου, κατά τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στους όρους του Προγράμματος Σταθερότητας θα είναι πενταετές, δηλαδή η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί το 2014. Το 2010, είπε ο υπουργός, το έλλειμμα θα περιοριστεί σε μονοψήφιο αριθμό (κάτω από το 10%) και ακολούθως θα μειωθεί κάτω από το 3% σταδιακά σε 3-4 χρόνια.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε στους κοινοτικούς, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του, ότι η ύφεση στην ελληνική οικονομία ήταν χειρότερη απ' αυτή που προβλεπόταν αρχικά. Το ΑΕΠ θα μειωθεί, είπε, κατά 0,5%, οι επενδύσεις κατά 20%, ο τουρισμός και η ναυτιλία κατά 15%. Σ' αυτή την κατάσταση, είπε, πρέπει να βοηθήσουμε την ανάκαμψη και το σκοπεύουμε στο ακέραιο να δώσουμε βοήθεια σ' αυτόν που έχει ανάγκη, να βρούμε δουλειά στους νέους, να μετατοπίσουμε πόρους (1% του ΑΕΠ) στην εκπαίδευση, να προχωρήσουμε σε επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη, να δώσουμε μέχρι τέλος Δεκεμβρίου την πρώτη δόση του Εκτακτου Επιδόματος Αλληλεγγύης και να θεσπίσουμε την προστασία των δανειοληπτών και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Κέινς και Στίγκλιτς
Η επιμονή της κυβέρνησης -παρά τις πιέσεις Αλμούνια- στο πρόγραμμα αναθέρμανσης της οικονομίας συνιστά διαφορετική προσέγγιση από την κρατούσα στην Ε.Ε. νεοφιλελεύθερη άποψη, που θέλει μόνο δημοσιονομική προσαρμογή. Ακριβώς η αντίληψη της ελληνικής κυβέρνησης βασίζεται στις παλαιότερες κεϊνσιανές, αλλά και στις σύγχρονες απόψεις Στίγκλιτς, Κρούγκμαν κ.ά. και γι' αυτό δεν μπορεί να αναιρεθεί (ως άποψη και ως πολιτική) από την Ε.Ε.
Μάλιστα ο κ. Παπακωνσταντίνου ουσιαστικά συνέδεσε την αντίληψη της Ε.Ε. για την οικονομία με αυτήν που ακολούθησε ανεπιτυχώς η κυβέρνηση της Ν.Δ. Οι πολίτες, είπε, απέρριψαν με τη συντριπτική υπεροχή των 10 ποσοστιαίων μονάδων την οικονομική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεών του έκανε ευθεία επίθεση στη Ν.Δ. και ειδικά στον Γιάν. Παπαθανασίου και στην Ντόρα Μπακογιάννη, που αμφισβήτησαν το έλλειμμα του 12,5% του ΑΕΠ. Στην Ε.Ε., είπε, δεν πήγαμε για να απολογηθούμε. Θα έπρεπε να απολογηθεί η Ν.Δ. Τα στοιχεία για το έλλειμμα τα δημοσιοποίησε πρώτος ο κ. Γ. Προβόπουλος, της Τράπεζας της Ελλάδος. Δεν πιστεύω να λένε, είπε (εννοώντας την κ. Μπακογιάννη και τον κ. Παπαθανασίου), ότι ο κ. Προβόπουλος εξυπηρετεί το παιχνίδι της κυβέρνησης.
Χαμόγελο... ημιυπαίθριο
Οσο για τις κατηγορίες ότι το ΠΑΣΟΚ υπαιτιότητί του αφήνει ανείσπρακτο ποσό 1,1 δισ. ευρώ από τους ημιυπαίθριους χώρους (αλλάζοντας τις προϋποθέσεις «νομιμοποίησης»), ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε χαρακτηριστικά: «Τις αντιμετωπίζω με χαμόγελο. Διότι ουδείς πιστεύει ότι θα εισπράττονταν 1,1 δισ. σε 3 μήνες, όταν μέχρι τώρα είχαν εισπραχθεί μόλις 7 εκατ. ευρώ». Οι ημιυπαίθριοι όπως τους ξέραμε δεν υπάρχουν πια, είπε. Οσο για τα χρέη των νοσοκομείων (υπολογίζονται σε 6-7 δισ. ευρώ), αυτά δεν αναγράφονταν σε κανένα προϋπολογισμό. Τώρα θα εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2009 και του 2008 ως έλλειμμα.
Ειδικά για τη Στατιστική Υπηρεσία ο υπουργός Οικονομικών κάλυψε απόλυτα τους υπαλλήλους, επιρρίπτοντας ευθύνες για την απόκρυψη του ελλείμματος στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία.



Read more...