Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΑΛΜΟΥΝΙΑ


Ρεπορτάζ : Κ. Τσουπαρόπουλος - Σπ. Στάμου

Σκληρή γραμμή ακολουθεί η κυβέρνηση έναντι του κοινοτικού επιτρόπου Χ. Αλμούνια και των ενστάσεών του για την εφαρμογή του προγράμματος αναθέρμανσης της ελληνικής οικονομίας, ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Παρουσιάζοντας χθες τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας (Ecofin), όπου συμμετείχε για πρώτη φορά... ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισήμανε ότι όταν ο επίτροπος έθεσε θέμα συμβατότητας του κυβερνητικού προγράμματος αναθέρμανσης της ελληνικής οικονομίας με τη δημοσιονομική προσαρμογή της, έλαβε την απάντηση ότι «δεν είναι διαπραγματεύσιμο το πρόγραμμά μας ύψους 2,5 δισ. ευρώ για την αναθέρμανση της οικονομίας και είναι απόλυτα συμβατό με τη δημοσιονομική προσαρμογή».
Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε ότι στους συναδέλφους του του Eurogroup περιέγραψε «τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση και τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, οι οποίες θα εκτελεστούν στο ακέραιο».
5 χρόνια από 3%
Οπως προέκυψε από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου, κατά τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στους όρους του Προγράμματος Σταθερότητας θα είναι πενταετές, δηλαδή η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί το 2014. Το 2010, είπε ο υπουργός, το έλλειμμα θα περιοριστεί σε μονοψήφιο αριθμό (κάτω από το 10%) και ακολούθως θα μειωθεί κάτω από το 3% σταδιακά σε 3-4 χρόνια.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε στους κοινοτικούς, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του, ότι η ύφεση στην ελληνική οικονομία ήταν χειρότερη απ' αυτή που προβλεπόταν αρχικά. Το ΑΕΠ θα μειωθεί, είπε, κατά 0,5%, οι επενδύσεις κατά 20%, ο τουρισμός και η ναυτιλία κατά 15%. Σ' αυτή την κατάσταση, είπε, πρέπει να βοηθήσουμε την ανάκαμψη και το σκοπεύουμε στο ακέραιο να δώσουμε βοήθεια σ' αυτόν που έχει ανάγκη, να βρούμε δουλειά στους νέους, να μετατοπίσουμε πόρους (1% του ΑΕΠ) στην εκπαίδευση, να προχωρήσουμε σε επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη, να δώσουμε μέχρι τέλος Δεκεμβρίου την πρώτη δόση του Εκτακτου Επιδόματος Αλληλεγγύης και να θεσπίσουμε την προστασία των δανειοληπτών και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Κέινς και Στίγκλιτς
Η επιμονή της κυβέρνησης -παρά τις πιέσεις Αλμούνια- στο πρόγραμμα αναθέρμανσης της οικονομίας συνιστά διαφορετική προσέγγιση από την κρατούσα στην Ε.Ε. νεοφιλελεύθερη άποψη, που θέλει μόνο δημοσιονομική προσαρμογή. Ακριβώς η αντίληψη της ελληνικής κυβέρνησης βασίζεται στις παλαιότερες κεϊνσιανές, αλλά και στις σύγχρονες απόψεις Στίγκλιτς, Κρούγκμαν κ.ά. και γι' αυτό δεν μπορεί να αναιρεθεί (ως άποψη και ως πολιτική) από την Ε.Ε.
Μάλιστα ο κ. Παπακωνσταντίνου ουσιαστικά συνέδεσε την αντίληψη της Ε.Ε. για την οικονομία με αυτήν που ακολούθησε ανεπιτυχώς η κυβέρνηση της Ν.Δ. Οι πολίτες, είπε, απέρριψαν με τη συντριπτική υπεροχή των 10 ποσοστιαίων μονάδων την οικονομική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεών του έκανε ευθεία επίθεση στη Ν.Δ. και ειδικά στον Γιάν. Παπαθανασίου και στην Ντόρα Μπακογιάννη, που αμφισβήτησαν το έλλειμμα του 12,5% του ΑΕΠ. Στην Ε.Ε., είπε, δεν πήγαμε για να απολογηθούμε. Θα έπρεπε να απολογηθεί η Ν.Δ. Τα στοιχεία για το έλλειμμα τα δημοσιοποίησε πρώτος ο κ. Γ. Προβόπουλος, της Τράπεζας της Ελλάδος. Δεν πιστεύω να λένε, είπε (εννοώντας την κ. Μπακογιάννη και τον κ. Παπαθανασίου), ότι ο κ. Προβόπουλος εξυπηρετεί το παιχνίδι της κυβέρνησης.
Χαμόγελο... ημιυπαίθριο
Οσο για τις κατηγορίες ότι το ΠΑΣΟΚ υπαιτιότητί του αφήνει ανείσπρακτο ποσό 1,1 δισ. ευρώ από τους ημιυπαίθριους χώρους (αλλάζοντας τις προϋποθέσεις «νομιμοποίησης»), ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε χαρακτηριστικά: «Τις αντιμετωπίζω με χαμόγελο. Διότι ουδείς πιστεύει ότι θα εισπράττονταν 1,1 δισ. σε 3 μήνες, όταν μέχρι τώρα είχαν εισπραχθεί μόλις 7 εκατ. ευρώ». Οι ημιυπαίθριοι όπως τους ξέραμε δεν υπάρχουν πια, είπε. Οσο για τα χρέη των νοσοκομείων (υπολογίζονται σε 6-7 δισ. ευρώ), αυτά δεν αναγράφονταν σε κανένα προϋπολογισμό. Τώρα θα εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2009 και του 2008 ως έλλειμμα.
Ειδικά για τη Στατιστική Υπηρεσία ο υπουργός Οικονομικών κάλυψε απόλυτα τους υπαλλήλους, επιρρίπτοντας ευθύνες για την απόκρυψη του ελλείμματος στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: