Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Ιδρύεται και νέα αρχή κατά των καρτέλ


Ιδρύεται και νέα αρχή κατά των καρτέλ

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Το μπαράζ δηλώσεων κατά των τραπεζών και της ανάγκης στήριξης των δανειοληπτών αλλά και καταναλωτών συνεχίζεται από τη μεριά της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κας. Λούκας Κατσέλη.

Στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης η υπουργός υπογράμμισε την αξία των πέντε νομοσχεδίων που άμεσα θα προωθήσει αναφερόμενη παράλληλα σε επιστολή που ήδη από την άνοιξη της είχε επιδώσει η Ελληνική Ενωση Tραπεζών με την οποία παραδεχόταν την ανάγκη ρυθμίσεων των προβλημάτων της τραπεζικής αγοράς.

Παράλληλα, η υπουργός αναφερόμενη σε μια σειρά δράσεων, αυτή τη στιγμή προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των Ελλήνων καταναλωτών που δοκιμάζονται από τα καρτέλ, εξήγγειλε τη δημιουργία νέας Αντιμονοπωλιακής Αρχής η οποία θα έχει προληπτικό χαρακτήρα ενώ σε ένα μάλλον οξύμωρο σχήμα αναφέρθηκε και σε ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, χωρίς αντικατάσταση του προέδρου της κ. Δ. Κυριτσάκη.

Εκτός των άλλων, αναφορά έγινε στη δημιουργία Γραφείων Εξυπηρέτησης του πολίτη, στην αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων στελεχών του υπουργείου κι όχι στην υιοθέτηση τακτικής πρόσληψης εξωτερικών συνεργατών. Επίσης, με κάθετο τρόπο η υπουργός οικονομίας τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει διώξεις εντός του υπουργείου της, παραπέμποντας στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες με τις συνεχείς εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ.


Ταυτόχρονα, μια από τις άμεσες προτεραιότητες είναι η εξυγίανση και η περικοπή δαπανών και για αυτό το σκοπό έχει ζητηθεί κατάλογος εποπτευόμενων φορέων, επιτροπών και ομάδων εργασίας με σκοπό να καταργηθούν οι αναποτελεσματικές και οι μη σημαντικές από αυτές.

Εκτός των άλλων επανέλαβε την προεκλογική δέσμευση για τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης της εφαρμογής και της αποτελεσματικότητας των αποφάσεων και των νόμων.

Για τις 100 πρώτες ημέρες, η κα. Κατσέλη επανέλαβε ότι θα κατατεθούν 5 νομοσχέδια ενώ τόνισε οτι θα αναληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την καταπολέμηση των καρτέλ με την ενίσχυση της επιτροπής ανταγωνισμού, την ενδυνάμωση ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και την δημιουργία μιας νέας, ειδικής αντιμονοπωλιακής αρχής η οποία θα δρα προληπτικά ενώ θα επιστρατευθούν επίσης κοστολογικοί έλεγχοι, τιμοληψίες και θα επιβληθούν πρόστιμα σε παραβάτες.

Επιπλέον θα επιδιωχθεί το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων σε 150 έργα γέφυρας του Γ΄ΚΠΣ καθώς και σε 1.100 αιτήσεις που αφορούν το ΕΣΠΑ 2007-2013.


Σε σχέση με τα 5 νομοσχέδια, το πρώτο θα αφορά την ενίσχυση της ρευστότητας των ΜΜε (ρύθμιση δανείων για αναχρηματοδότηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενισχυμένες ενέσεις ρευστότητας, συγκεκριμένες αλλαγές στον Τειρεσία και ανάλογα προγράμματα από ΤΕΜΠΕ)


Το δεύτερο νομοσχέδιο είναι για την προστασία των δανειοληπτών (ρύθμιση χρεών με βάση το εισόδημα, ακόμα και απαλλαγή από μέρος του δανείου με βάση όρους που θα ορίζονται από δικαστήριο)
Ακόμα θα υπάρξουν:


-Σχέδιο νόμου για προστασία του καταναλωτή από παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών


-Ενίσχυση επιχειρηματικότητας και επιτάχυνση ίδρυσης επιχειρήσεων, από 14-18 διαδικασίες που απαιτούνται σήμερα σε μόλις 4, καθώς και δημιουργία ΚΕΠ για επιχειρήσεις, και


-Νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών περιοχών.

Τέλος σε ό,τι αφορά τις συχνές συναρμοδιότητες μεταξύ υπουργείων η κα. Κατσέλη υπογράμμισε πως πρόκειται για μια κυβέρνηση …συνεργιών!

.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: