Για το σκοπό αυτό,όπως είπε ο κ. Δρούτσας, έχει ζητήσει τη βοήθεια της Διπλωματικής Ακαδημίας, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ''εκπροσώπησης της χώρας με αξιοπρέπεια, υπερηφάνεια και χωρίς σπατάλες''.
Ο Υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα της Οικονομικής Διπλωματίας, στον οποίο κομβικό ρόλο παίζει η ΥΔΑΣ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θέλει ο όρος αυτός ''να είναι μόνο μία φράση, αλλά να αφορά την εκπόνηση ενός σχεδίου και προγράμματος'' και μάλιστα με τη χρήση ενός νέου εργαλείου, όπως χαρακτηριστικά αποκάλεσε την ''πράσινη διπλωματία''.
Στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, ενόψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης, ο κ. Δρούτσας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δέσμευση του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για πολύ σημαντική προετοιμασία και συμμετοχή της Ελλάδας, σε συντονισμό με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Βαλκάνια- ΠΓΔΜ
Η ελληνική διπλωματία θα δώσει άμεση προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τόνισε ο κ. Δρούτσας ο οποίος επισήμανε με έμφαση ότι η Ελλάδα είναι η ατμομηχανή για την ενταξιακή πορεία των γειτονικών χωρών στην ΕΕ, με ορίζοντα το νέο Οδικό Χάρτη και το 2014 και αυτό βασίσθηκε σε μια πολιτική η οποία εγκαινιάσθηκε από την agenda της Θεσσαλονίκης το 2003.
Ο Υπουργός αναφερόμενος στον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην περιοχή των Βαλκανίων, σημείωσε με έμφαση ότι ''προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, είναι προηγουμένως η επίλυση του θέματος της ονομασίας'' και πρόσθεσε ότι η Αθήνα ''με ανοιχτό μυαλό'' θα διερευνήσει κάθε πιθανό τρόπο να την επίτευξη προόδου με τα Σκόπια, στη βάση όμως της ''εθνικής κόκκινης γραμμής που είναι ξεκάθαρη''.
Ο κ. Δρούτσας μίλησε συγκεκριμένα για ''μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση'' και υπενθύμισε ότι το θέμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών-μελών και άρα και της Ελλάδας.
Πρόσθεσε ότι μέχρι αυτή την στιγμή παρατηρείται ακραία ρητορική από την πλευρά της σκοπιανής ηγεσίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η τακτική θα εγκαταλειφθεί ώστε να υπάρξει πρόοδος.
Απαντώντας δε σε ερώτημα για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας στο θέμα της ονομασίας,ο κ. Δρούτσας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ασκώντας την προεδρία του ΟΑΣΕ, έχει υποχρεώσεις αλλά και δυνατότητες και πρόσθεσε ότι είναι δείγμα σοβαρότητας από την πλευρά της κυβέρνησης, να εξετάζει όλες τις δυνατότητες και είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα.
Τουρκία
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην προσδοκία για την προώθηση των διμερών σχέσεων με την Τουρκία, όπως διεφάνη και από την παρουσία που είχε ο Πρωθυπουργός Γ.Α.Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή τη συμμετοχή του στην υπουργική διάσκεψη της Διαβαλκανικής.
Σημείωσε ότι η Ελλάδα όπως έδειξε και στην πολιτική της κατά την περίοδο 1999-2004 ''είναι εδώ'', ενώ για τις σχέσεις ΕΕ- Άγκυρας, τόνισε ότι ''η Τουρκία θα αξιολογηθεί τον Δεκέμβριο με αντικειμενικότητα και αυστηρότητα''.
Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου για το αν πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις στην περίπτωση που η Τουρκία δεν εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της ΕΕ, ο Υπουργός δήλωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
''Όλα είναι στο τραπέζι. Χουμε πει και στο παρελθόν ότι η στάση και η θέση της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου δεν πρέπει και δεν μπορεί να θεωρείται από κανέναν δεδομένη'',τόνισε.
Ο Δ. Δρούτσας δέχθηκε επίσης ερώτημα για την "εισροή" λαθρομεταναστών από την Τουρκία και απάντησε ότι αυτό το θέμα αφορά άμεσα την ΕΕ και τόνισε ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει να εργάζεται συστηματικά στο πλαίσιο της ΕΕ, χωρίς αυτό να αποκλείει κινήσεις και σε διμερές επίπεδο.
Άλλωστε, όπως υπενθύμισε, η υπογραφή της διμερούς συμφωνίας με την Τουρκία για το θέμα αυτό ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθήθηκε την περίοδο 1999-2004.
Κύπρος
Επισημαίνοντας ότι η Κύπρος είναι πάντοτε προτεραιότητα,πράγμα που φάνηκε απο το γεγονός ότι η πρώτη διμερής επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού λίγες ώρες αφότου έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης του Ελληνικού Κοινοβουλίου, πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, ο Δημήτρης Δρούτσας, είπε ότι η ελληνική πλευρά ενημερώθηκε για όλες τις εξελίξεις από τον Πρόεδρο Χριστόφια, καθώς και όλους των εκπροσώπους των κομμάτων, ενώ μίλησε για στενή και αποτελεσματική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.
Ένα από τα πεδία της συνεργασίας αυτής δεν αποκλείεται να αφορά κοινές πρωτοβουλίες για την περιοχή της Μεσογείου, περιοχή που αναμένεται να δεχθεί άμεσα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Απαντώντας τέλος σε ερώτημα για συμφωνίες περί πτήσεων από την Αθήνα στην κατεχόμενη Κύπρο, ο κ. Δρούτσας απάντησε ότι "θέμα πτήσεων από την Ελλάδα στα κατεχόμενα δεν τίθεται''.
Συναντήσεις με πρέσβεις
Τον πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα δόκτορα Ντέιβιντ Λάντσμαν, δέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και συζήτησαν θέματα κλιματικών αλλαγών και διμερών σχέσεων.
Ο κ. Δρούτσας στη συνέχεια συναντήθηκε με τους πρέσβεις των χωρών της Μπενελούξ, τον Βάνερ Ριζ από την Ολλανδία, τον Κόνραντ Μπρουχ από το Λουξεμβούργο και τον Τζόρις Ρονς, επιτετραμμένο του Βελγίου.
Με τους τρεις διπλωμάτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, συζήτησε διμερή θέματα και θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
nooz.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου