Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Κρίσιμες συναντήσεις του πρωθυπουργού με Αντ.Σαμαρά και Γ.Καρατζαφέρη

Στόχος να ξεκαθαρίσει το τοπίο


Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση συνεργασίας
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση συνεργασίας (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Το απόγευμα της Παρασκευής θα πραγματοποιούνται τα κρίσιμα για το μέλλον της κυβέρνησης συνεργασίας ραντεβού του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά (18:30) και στη συνέχεια με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη. Ο πρωθυπουργός σκοπεύει να ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να ξεκαθαρίσουν τη θέση του για το σκοπό και τον ορίζοντα της κυβέρνησης.

Εκ μέρους της ΝΔ επισημαίνεται, πάντως, ότι είναι όλα διευκρινισμένα από τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και απορρίπτεται η σκέψη για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ έλεγαν ότι η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ορίζει τον μεταβατικό χαρακτήρα της παρούσας κυβέρνησης, η οποία είναι ειδικού σκοπού και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

«Τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι προφανές ότι δεν αλλάζουν» ανέφεραν.

Παράλληλα, με αφορμή τις πληροφορίες, μετά το τηλεφώνημα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον πρωθυπουργό, περί πιθανής νέας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, πηγές της ΝΔ σχολίαζαν: «Δεν καταλαβαίνουμε τη σκοπιμότητα μιας νέας τέτοιας συνάντησης».

Σε μια χρονική στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται αποφασισμένος να παρουσιαστεί το απόγευμα της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου με την πρόθεση να τονίσει πως το κόμμα του δεν θα στηρίξει τη λήψη νέων μέτρων, προκειμένου να κλείσει η τρύπα του προϋπολογισμού του 2011.

Επίσης, θα ξεκαθαρίσει ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη διάρκεια ζωής, αν και δεν θα είναι αρνητικός να υπάρξει παράταση λίγων εβδομάδων, αλλά θα επιμείνει πως η κυβέρνησή του, αφού πιστεύει πως θα νικήσει στις εκλογές, θα διαπραγματευτεί τη νέα συμφωνία με τους πιστωτές.

Στο ερώτημα «τι θα πράξει η ΝΔ στην πίεση της τρόικας για τη λήψη νέων μέτρων», ο κ. Σαμαράς, υποστηρίζει πως θα πρέπει να επικεντρωθούν μόνο στην περικοπή της σπατάλης.

Από την πλευρά τους, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή δρομολογημένο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Από την πλευρά του, ο Γ.Καρατζαφέρης εξέφραζε την εκτίμηση ότι «το πράγμα, όπως έχει σήμερα, δεν προχωράει. Θα γίνουν διαβουλεύσεις με τον Πρωθυπουργό, αλλά καλό θα είναι να υπάρχουν και στα πρακτικά της Βουλής, οι ενστάσεις μας και οι προβληματισμοί μας, κατά πόσο η παρούσα σύνθεση της κυβέρνησης εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας, όταν κάποιοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, ευτυχώς όχι όλοι, επιδίδονται σε κομματικές διαδικασίες αλλά και στην αναμονή των εκλογών».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ προτείνει «ή προκήρυξη εκλογών αύριο ή προκήρυξη εκλογών με ένα χρόνο που θα επιτρέπει την επώαση και την διύλιση όλων αυτών των θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε προκειμένου η χώρα να μην βρεθεί σε αδιέξοδο τη 15η Μαρτίου όπου έχουμε να δώσουμε το μεγάλο ομόλογο».

Υπέρ της συνεδρίασης του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τάσσεται η Δημοκρατική Συμμαχία και ζητά επιπλέον να κρατηθούν πρακτικά και να δημοσιοποιηθούν. Το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη αφού επισημαίνει πως «τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να παίζουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης», χαρακτηρίζει χρήσιμες αυτές τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών για «να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να σταματήσουν τα παλαιοκομματικά πολιτικά παιχνίδια».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

"Ο Παπανδρέου έκανε τους υπηρέτες του υπουργούς"...



Σκληρή κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ άσκησε ο Γιώργος Φλωρίδης, από τη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσίασε τους στόχους της πολιτικής πρωτοβουλίας του. Ο Φλωρίδης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει «βαθύ πρόβλημα δημοκρατίας», ενώ για τον Γ. Παπανδρέου είπε ότι...
.«υπήρξε η πιο ακραία εμφάνιση της αντίληψης του ηγεμόνα που όταν εκλέγεται αρχηγός του κόμματος κατακτά το κόμμα και όταν εκλέγεται πρωθυπουργός κατακτά και τη χώρα». «Μετέτρεψε το υπηρετικό του προσωπικό σε υπουργικό συμβούλιο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ με αφορμή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Γιαννίτση, το 2001, σχολίασε: «Το ΠΑΣΟΚ νίκησε κατά κράτος τον πρωθυπουργό του, τον Κώστα Σημίτη και τέλειωσε το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα».

Σημείωσε τέλος ότι ο «Κοινωνικός Σύνδεσμος» δεν φιλοδοξεί να γίνει κόμμα, αλλά επιδιώκει τη συγκρότηση ενός νέου πατριωτικού μετώπου με στόχο τη διάσωση και την ανόρθωση της χώρας μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
www.trelokouneli.gr



Read more...

Στις «δαγκάνες» του βρετανικού δικαίου η Ελλάδα – Πώς το PSI θα υποθηκεύσει τις επόμενες γενιές









Στις «δαγκάνες» του βρετανικού δικαίου η Ελλάδα – Πώς το PSI θα υποθηκεύσει τις επόμενες γενιές
Περπατάει, έστω και μετ’ εμποδίων, το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων με τους εμπλεκόμενους να εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Η τελευταία εμπλοκή, που προέκυψε με την ενέργεια του fund Vega να προσβάλλει την ουσία του PSI, ούτε αιφνίδια ήταν ούτε εκτός προγράμματος. Όπως σημείωνε καλά ενημερωμένη πηγή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σε μία εξαιρετικά χρονοβόρα, επίπονη και σύνθετη διαδικασία όπου συμμετέχουν μερικές δεκάδες διαχειριστές-χαρτοφυλάκια λογικό είναι να κάνουν πίσω ορισμένοι εξ’ αυτών. Άλλωστε, επί της ουσίας η μία πλευρά (οι δανειστές, η Αθήνα) ζητά από την άλλη (δανειστές, ομολογιούχους κ.λ.π) να διαπραγματευτεί τους όρους, που θα... χάσει μέρος των θέσεων της.

Έτσι, εκτός από το ισπανικό hedge fund, οι αρμόδιοι περιμένουν και άλλα funds να κάνουν πίσω. Είναι κοινό μυστικό στην επενδυτική κοινότητα, πως πολλά από τα χαρτοφυλάκια (κυρίως από τον χώρο των hedge funds) έχουν αντασφαλιστικά συμφέροντα. Πρακτικά έχουν λάβει ήδη θέσεις στην αγορά των CDS (ασφαλίστρων κινδύνου) ποντάροντας στο ενδεχόμενο βίαιης πτώχευσης της Ελλάδας, ενώ παράλληλα βρέθηκαν κοντά στο να συμμετάσχουν στο PSI. Δεδομένου, ότι στις αγορές ένα «κούρεμα» μεγαλύτερο του 50% θα μπορούσε να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός- άρα να πληρώσει όσους ποντάρουν σε CDS- ούτε η ενέργεια του ισπανικού Vega, ούτε όποιου άλλου χαρτοφυλακίου θα πρέπει να ξαφνιάζει. Αυτά για να μην μπερδευόμαστε.

Το PSI προχωρά λοιπόν, πρόκειται μην ξεχνάμε για κάτι... παντελώς καινούργιο και εφαρμόζεται μόνο για την διαχείριση του ελληνικού προβλήματος (όπως κατ ‘επανάληψη έχουν σημειώσει η Αγκ. Μέρκελ και ο Β. Σόιμπλε) και σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις στα τέλη Ιανουαρίου θα μπορεί η ελληνική πλευρά να παρουσιάσει τους τελικούς όρους της διαπραγμάτευσης.

Μέχρις εδώ καλά, με όλα τα παραπάνω να εξηγούν την κυκλοθυμική συμπεριφορά του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος τη μία μέρα εμφανίζεται αισιόδοξος και την επομένη κατηφής. Πρόκειται για μακρά, σύνθετη και ψυχοφθόρα διαδικασία για όσους εμπλέκονται άμεσα. Αυτά αφορούν τους εμπλεκόμενους, τα διαδικαστικά και την χώρα μας. Παρόλα αυτά, στην επιτυχή υλοποίηση του PSI ελλοχεύει ο κίνδυνος εγκλωβισμού της Ελλάδας στις «δαγκάνες» του Βρετανικού Δικαίου.

Πρόκειται για έναν ουσιαστικότατο κίνδυνο, που σύμφωνα με την εκτίμηση έγκυρων αναλυτών, μπορεί να δέσει χειροπόδαρα την χώρα για τις επόμενες γενιές. Και προκαλεί την εύλογη έκπληξη μας, η αποσιώπηση του κινδύνου υποθήκευσης του μέλλοντος των υποδομών, του πλούτου της Ελλάδας.

Πρακτικά μέσω του Βρετανικού Δικαίου «το Δημόσιο απεμπολεί ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να προχωρήσει σε μονομερή τροποποίηση των όρων έκδοσής τους. Απομακρύνεται ΜΕΝ για τους επενδυτές να προχωρήσει η ελληνική πλευρά στο μέλλον σε μία νέα αναδιάρθρωση του χρέους. Προστατεύονται επί της ουσίας οι δανειστές. Ταυτοχρόνως οι τράπεζες και όσοι ανταλλάξουν τα υφιστάμενα ομόλογα τους με τα νέα (εκτός από τους ιδιώτες, που έχουν εξαιρεθεί) θα απολαμβάνουν διπλής προστασίας». Όμως η προστασία των δανειστών αφήνει επί της ουσίας απροστάτευτη την χώρα σύμφωνα με τα όσα ρητώς θα διέπονται από τις διατάξεις του Βρετανικού Δικαίου.

Joffrey Postman


Read more...

«Μπλόκο» της ΝΔ και στην απελευθέρωση των φορτηγών









«Μπλόκο» της ΝΔ και στην απελευθέρωση των φορτηγών
Νέο βέτο από τη Νέα Δημοκρατία στο νομοσχέδιο της απελευθέρωσης των φορτηγών έρχεται να προστεθεί στο εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Η επεξεργασία της τροπολογίας του υπουργού Μεταφορών Μάκη Βορίδη για την απελευθέρωση του κλάδου των φορτηγών και των βυτιοφόρων Δημοσίας Χρήσης, που είχε κατατεθεί σενομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής δεν ετέθη καν θέμα συζήτησης της τροπολογίας, καθώς όλες οι πλευρές, περιλαμβανομένου και του προέδρου της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θανάση Παπαγεωργίου, επισήμαναν ότι η τροπολογία και εκπροθέσμως έχει κατατεθεί, αλλά και το περιεχόμενό της είναι άσχετο με το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο κ. Παπαγεωργίου επισήμανε πάντως ότι η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να θέσει προς συζήτηση την τροπολογία στην Ολομέλεια.

Αιφνιδιασμένος με το περιεχόμενο της τροπολογίας δήλωσε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης ενώ η ΝΔ, δια του Τομεάρχη Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου αναφέρει ότι όχι απλώς δεν μπαίνει στη λογική συζήτησης της τροπολογίας, αλλά δεν την ψηφίζει κιόλας, διότι δεν ήταν καν απαίτηση της τρόικας.

Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησαν και τα κόμματα της Αριστεράς, με τον Νίκο Μωραΐτη του ΚΚΕ να καταγγέλλει ότι οι προωθούμενες διατάξεις είναι μία ακόμη επιταγή του ΔΝΤ και της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η τροπολογία ορίζει πως η απελευθέρωση του κλάδου των φορτηγών και των βυτιοφόρων ΔΧ αρχίζει από 1/1/2012। Το νομοσχέδιο, όμως, θα αρχίσει να συζητείται στην Ολομέλεια την Τρίτη 10 Ιανουάριου και όπως διευκρίνισε, μιλώντας με δημοσιογράφους, στη Βουλή ο υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης θα υπάρξει αναδρομική ισχύς από την αρχή του νέου χρόνου.
http://newpost.gr
Read more...

Χαμός σε μυστική συνάντηση Βενιζέλου με Τραπεζίτες...



kourdistoportocali
Από τον Γιάννη Αγγελή

Η συνάντηση ήταν… περίπου ανεπίσημη, αλλά ο καυγάς μεταξύ Βενιζέλου και των τραπεζών, ήταν επίσημος! Χθες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο κ. Σαχινίδης είχε καλέσει τους εκπροσώπους των... μεγάλων ελληνικών τραπεζών μαζί με το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ για να συζητήσουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε μία συνάντηση ανάλογη της οποίας δεν έχει ξαναγίνει από το ΥΠΟΙΚ.

Στη συνάντηση κάθε πλευρά κατέθεσε τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις της για την πορεία της οικονομίας και έγινε μια αναλυτική ανταλλαγή απόψεων -χωρίς δεσμευτικές δηλώσεις- κυρίως για τις προοπτικές του 2012.

Ξαφνικά και ενώ η συνάντηση βρισκόταν σε εξέλιξη εμφανίσθηκε ο Υπ. Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος και έριξε στο τραπέζι μερικές ιδέες και κυρίως μερικές παρατηρήσεις για την οικονομία με κεντρικό άξονα το αν και που υπάρχουν δυνατότητες να στηριχθεί μία προοπτική ανάκαμψης στην οικονομική δραστηριότητα για τι 2012.
Στην ομήγυρη οι εκτιμήσεις ήταν σε γενικές γραμμές απαισιόδοξες.

Μάλιστα οι εκτιμήσεις για την ύφεση το 2012 έφθαναν από κάποιους εκ των παρισταμένων σε επίπεδα πολύ υψηλότερα εκείνων που έχουν υιοθετηθεί από την τρόικα !

Το ενδιαφέρον όμως έγινε ζωηρό όταν ο κ. Βενιζέλος στράφηκε προς τους εκπροσώπους των τραπεζών.

Λίγο πολύ ο ΥΠΟΙΚ υποστήριξε ότι οι τράπεζες παίρνουν πολλά κεφάλαια από το κράτος αλλά δεν αποδίδουν στην οικονομία τίποτα από αυτά ώστε να στηριχθεί η οικονομική δραστηριότητα.

Η απάντηση που πήρε ήταν ότι η υποτίμηση του κρατικού χρέους έχει προκαλέσει τόση ζημιά στους τραπεζικούς ισολογισμούς… όσα είναι και τα κεφάλαια που έχουν πάρει από το κράτος για να καλυφθεί αυτή η ζημιά.

Ο «καυγάς» όμως δεν σταμάτησε εκεί. Ο υπ. Οικονομικών κατηγόρησε τις τράπεζες ότι είναι υπεύθυνες και για το μπλοκάρισμα της εκταμίευσης του ΕΣΠΑ και την ισοπέδωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων…

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr oι απαντήσεις στις κατηγορίες αυτές δεν πρόλαβαν να διατυπωθούν λόγω της χρονικής πίεσης που υπήρχε για τον κ. Βενιζέλο δεδομένου ότι η συνάντηση στο ΓΛΚ γινόταν σχεδόν παράλληλα με το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το βέβαιο είναι ότι μετά την αποχώρηση του κ. Βενιζέλου η συζήτηση συνεχίσθηκε χωρίς εντάσεις, αλλά τα συμπεράσματα και κυρίως αυτά που αφορούν το κεντρικό σημείο του προϋπολογισμού του 2012 δηλαδή το επίπεδο της ύφεσης δεν κατέληξαν σε αισιόδοξες εκτιμήσεις…
capital.gr



Read more...

Telegraph: «Ήρωας της χρονιάς ο Παπανδρέου» ...



Ο τέως πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, με το «θρυλικό» πλέον δημοψήφισμα κέρδισε μία θέση στο... πάνθεον των ηρώων της βρετανικής Telegraph για το 2011.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο ... Έλληνας πρωθυπουργός «έχασε τη δουλειά του εξαιτίας της κρίσης χρέους στη χώρα του, όχι όμως πριν δώσει μια καθοριστική ώθηση στη Δημοκρατία. Αντιμέτωπος με αυξανόμενες πιέσεις για να δεχθεί δρακόντεια μέτρα λιτότητας, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε «εντάξει, αλλά μόνον αν περάσουν από δημοψήφισμα».

Παρέμεινε ένας από τους λίγους ευρωπαίους ηγέτες που ρίσκαραν στο να αφήσουν τους πολίτες να αποφασίσουν για το μέλλον τους όσον αφορά το ευρώ. Το δημοψήφισμα δεν έγινε ποτέ, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών στην Ελλάδα, αλλά η τοποθέτησή του παραμένει», αναφέρει η Telegraph.

Να σημειωθεί ότι στον κατάλογο «Ήρωες και Αντιήρωες του 2011» της βρετανικής εφημερίδας φιλοξενούνται στους «ήρωες» οι αγορές ομολόγων και η Κριστίν Λαγκάρντ και στους «αντιήρωες» οι Μερκοζί και ο Τζέιμς Μέρντοχ.
newsbomb.gr



Read more...

Ο Παπαδήμος βάζει το πιστόλι στο τραπέζι…

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα της κυβέρνησης και της χώρας


http://img.protothema.gr/DD323FB05E53BBF009478B6F1B9E2F4C.jpg

Αντιμέτωπους με τις ευθύνες τους, για τη στήριξη της κυβέρνησης και την ολοκλήρωση της αποστολής της, θα θέσει τους αρχηγούς της ΝΔ και του ΛΑΟΣ ο Λουκάς Παπαδήμος στη διάρκεια των προγραμματισμένων για απόψε το βράδυ συναντήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει στον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιώργο Καρατζαφέρη πως η ολοκλήρωση του PSI και οι διαρθρωτικές αλλαγές σε εργασιακό, ασφαλιστικό και αγορές είναι προϋπόθεση για τη νέα δανειακή σύμβαση. Αλλιώς, τα 80 δισ. ευρώ της έβδομης δόσης θα μείνουν στους λογαριασμούς των δανειστών.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Λουκάς Παπαδήμος αν οι αρχηγοί αρνηθούν να τον στηρίξουν.
  • Πρώτον, μπορεί να επιστρέψει την εντολή στον Κάρολο Παπούλια.
  • Δεύτερον, μπορεί να συνεχίσει, ελπίζοντας ότι στην πορεία τα κόμματα θα αλλάξουν γνώμη.
  • Τρίτον, να συνεχίσει με μονοκομματική, από το ΠΑΣΟΚ δηλαδή, στήριξη.

Όλα αυτά θα γίνουν με φόντο το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Ήδη οι αγορές κινούνται απειλητικά. Το είδε και η Ευρώπη, που αποφάσισε έκτακτη σύνοδο κορυφής για τις 30 Ιανουαρίου.

Μέχρι τότε, αν η χώρα μας δεν έχει ολοκληρώσει το PSI είναι πολύ πιθανό να κινδυνεύσει και το κεκτημένο της 26ης Οκτωβρίου.
Read more...

Εισιτήριο χωρίς επιστροφή για χιλιάδες νέους που εγκαταλείπουν την Ελλάδα

To in.gr ανοίγει το «Φάκελο Μετανάστευση»


(Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα
Με τις βαλίτσες τους έτοιμες και το εισιτήριο ανά χείρας ετοιμάζονται να ξεκινήσουν το ταξίδι τους για μία καλύτερη ζωή μακριά από την Ελλάδα της κρίσης και της ανεργίας.

Κάποιοι βρίσκονται ήδη σε κάποια χώρα του εξωτερικού και είτε προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, είτε έχουν τακτοποιηθεί, εργάζονται και προς το παρόν τουλάχιστον δεν σκέφτονται να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη.

Είναι τα «παιδιά της κρίσης» που αποτελούν το νέο κύμα Ελλήνων μεταναστών. Νέοι που βλέποντας ότι τα όνειρά τους δεν έχουν χώρο να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα, παίρνουν την απόφαση να αναζητήσουν την τύχη τους αλλού, ακόμη και στην άλλη άκρη της Γης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή... πνευματικού κεφαλαίου προς χώρες που βρίσκονται πιο μακριά από την κρίση.

Η εικόνα είναι γνώριμη για τη χώρα μας, αφού θυμίζει τις δεκαετίες του '50 και του '60 με την αθρόα μετανάστευση των Ελλήνων. Σήμερα, χιλιάδες νέοι ακολουθούν τα βήματα των παππούδων ή των μπαμπάδων τους και εγκαταλείπουν την Ελλάδα για να χτίσουν μία ζωή μακριά από την κρίση.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί αυτή την περίοδο στην Ελλάδα είναι η ραγδαία αύξηση ιδίως των νέων που αποφασίζουν μέσω Διαδικτύου να συμπληρώσουν ένα ευρωπαϊκό βιογραφικό, προκειμένου να αναζητήσουν δουλειά σε χώρες του εξωτερικού.

Ποια είναι όμως τα πρώτα βήματα που θα πρέπει να κάνει κάποιος που αποφασίζει να φύγει από την Ελλάδα και να βρει δουλειά στο εξωτερικό;

Κυριακή Μαργαρίτη


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πρόταση για κυβέρνηση Παπαδήμου, με στήριξη μόνο από το ΠΑΣΟΚ και χωρίς εκλογές!









Πρόταση για κυβέρνηση Παπαδήμου, με στήριξη μόνο από το ΠΑΣΟΚ και χωρίς εκλογές!
Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο, χωρίς προσφυγή στις κάλπες, είναι το νέο σενάριο που αρχίζουν να συζητούν ως ενδεχόμενο, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος!

Ως επιχείρημα, προτάσσουν πως μια πιθανή αποχώρηση του Α. Σαμαρά από τον κυβερνητικό συνασπισμό, θα συνιστά αθέτηση της υπάρχουσας συμφωνίας από μέρους του, γιατί «ναι μεν συμφωνήθηκε εκλογές να γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου, αλλά αυτή η ημερομηνία δεν ήταν δεσμευτική»!

Οι συζητήσεις για παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, εντάθηκαν από χθες το απόγευμα, όταν κατέστη σαφές ότι ο Αντώνης Σαμαράς, στην σημερινή του συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, δεν θα συναινέσει σε αλλαγή του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών, τουλάχιστον για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το ενδεχόμενο ενισχύει και η χθεσινή «ατάκα» του Ευ. Βενιζέλου στο υπουργικό ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει τη δεδηλωμένη, ενώ σήμερα, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου δήλωσε (NET FM) ότι δεν θα συμμετείχε σε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού διότι με αυτή τη λογική μπορεί να μη χρειάζεται να υπάρχει υπουργός Δικαιοσύνης. Φυσικά, αν μια τέτοια πρόταση υιοθετηθεί, θα γίνει… χαμός.

Διότι είναι σαφές ότι καταστρατηγείται η συμφωνία που επετεύχθη για να στηριχθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου, κάτι που θα οδηγήσει τη ΝΔ να… ανεβεί στα κάγκελα. Από την άλλη, αντιδράσεις θα υπάρξουν και από την Ιπποκράτους, γιατί ήδη ακούγονται φωνές ότι με αυτό τον τρόπο το ΠΑΣΟΚ θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια σε ελαχιστοποίηση των ποσοστών του. Η κυβέρνηση Παπαδήμου- ΠΑΣΟΚ, θα αναγκαστεί να πάρει νέα επώδυνα μέτρα, χωρίς νωπή εντολή, διογκώνοντας τη λαϊκή αγανάκτηση.

Κάτι τέτοιο, ενδεχομένως βολεύει μόνον τον Γιώργο Παπανδρέου, αν δεν έχει πάρει την οριστική απόφαση να δρομολογήσει τις διαδικασίες διαδοχής του.


Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

Προφυλακιστέος ο ηγούμενος Εφραίμ με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών

Υπερίσχυσε η άποψη της ανακρίτριας


O Εφραίμ κατηγορείται για την υπόθεση της ανταλλαγής ακινήτων
O Εφραίμ κατηγορείται για την υπόθεση της ανταλλαγής ακινήτων (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Προφυλακιστέος κρίνεται, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ, εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση της ανταλλαγής ακινήτων της Μονής με το ελληνικό δημόσιο.

Μετά από διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα κατά την ολοκλήρωση της απολογίας του πριν λίγες ημέρες για το θέμα της προφυλάκισης, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε με βούλευμά του να ταχθεί υπέρ της ανακριτικής άποψης που ζητούσε να οδηγηθεί στη φυλακή.

Ο εισαγγελέας Παναγιώτης Ματζούνης ήταν αυτός, μετά την απολογία του ηγούμενου, που έκρινε ότι στον κατηγορούμενο πρέπει να επιβληθούν, αντί της προφυλάκισης, περιοριστικοί όροι (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα) καθώς και χρηματική εγγύηση 200.000 ευρώ.

Το Συμβούλιο, ενώπιον του οποίου εμφανίστηκε την Πέμπτη ο ηγούμενος, τάχθηκε τελικά υπέρ της γνώμης της ανακρίτριας, Ειρήνης Καλού, και έτσι ο ηγούμενος πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Στο φως μετά από έξι χρόνια το πόρισμα για την τραγωδία του «Ήλιος»

Καταλογίζει ποινικές ευθύνες


Το αεροσκάφος κατέπεσε στο Γραμματικό παρασύροντας στο θάνατο και τους 121 επιβάινοντες
Το αεροσκάφος κατέπεσε στο Γραμματικό παρασύροντας στο θάνατο και τους 121 επιβάινοντες (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Λευκωσία, Κύπρος
Ποινικές ευθύνες σε στελέχη του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας (ΤΠΑ) και στους κατηγορουμένους που απάλλαξε την Τετάρτη το Κακουργιοδικείο, καταλογίζει το πόρισμα της διερευνητικής Επιτροπής υπό τον πρώην δικαστή Παναγιώτη Καλλή για την αεροπορική τραγωδία με το αεροσκάφος της εταιρείας «ΗΛΙΟΣ» το 2005, στην οποία έχασαν την ζωή τους 121 άνθρωποι.

Το πόρισμα δόθηκε στη δημοσιότητα, μετά από έξι χρόνια, από την Γενική Εισαγγελία, ύστερα από απαίτηση των συγγενών των θυμάτων και των πολιτικών κομμάτων.

Επισημαίνεται ότι, παρά τα όσα αναφέρονται στο πόρισμα, τα στελέχη του ΤΠΑ δεν κατηγορήθηκαν ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Η Επιτροπή διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Μάιο του 2006 για να εξετάσει το θέμα της ευθύνης για την αεροπορική τραγωδία.

Το πόρισμα δεν είχε δημοσιοποιηθεί με την επίκληση του δικαιώματος των κατηγορουμένων σε δίκαιη δίκη και επειδή, σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη, η δημοσιοποίηση «θα έκανε ζημιά στην υπόθεση, που ευρίσκετο ενώπιον του δικαστηρίου».

Στο πόρισμά 144 σελίδων, η Επιτροπή, αφού εξετάζει τις διάφορες επιθεωρήσεις και τα διάφορα ευρήματα που διαπιστώθηκαν για την «ΗΛΙΟΣ» από το ΤΠΑ, κρίνει ότι οι διευθυντές της και ο τότε αναπληρωτής διευθυντής «παρέλειψαν να εγκαθιδρύσουν μηχανισμούς που θα καθιστούσαν δυνατή την ενημέρωσή τους» και ότι «δεν τύγχαναν ούτε στοιχειώδους ενημέρωσης».

Κατά το πόρισμα, «η αδιαφορία τους ήταν τέτοιου βαθμού που ευχερώς υπολογίζεται ότι θα παράβλαπτε το δημόσιο συμφέρον με τρόπο που να απαιτεί καταδίκη και τιμωρία».

Η Επιτροπή, καταλήγει με τη διαπίστωση ότι «η μαρτυρία αποκαλύπτει την ύπαρξη ποινικής ευθύνης».

Επίσης, ποινικές ευθύνες καταλογίζονται στον Εκτελεστικό Πρόεδρο της εταιρείας Ανδρέα Δράκο, στον διευθύνοντα σύμβουλο Δημήτρη Πανταζή, στον διευθυντή πτητικών Γιώργο Κικκίδη και στον αρχιπιλότο της εταιρείας Γιάνκο Στοϊμένοφ. Πρόκειται για τα πρόσωπα, τα οποία απάλλαξε των κατηγοριών το Κακουργιοδικείο.

Στο πόρισμα αναφέρεται ότι η Επιτροπή «θεωρεί ότι λόγω της ανεπάρκειας των χειριστών ο κίνδυνος ή το ενδεχόμενο πρόκλησης σοβαρής προσωπικής βλάβης σε άλλα άτομα ήταν και προβλεπτός και εμφανής. Παραταύτα η εταιρεία και οι πιο πάνω αξιωματούχοι της αδιαφόρησαν και τον αγνόησαν».

Η στάση τους καταδεικνύει, όπως επισημαίνεται, «τέτοια αδιαφορία για την ζωή και ασφάλεια των άλλων, έτσι που να ισοδυναμεί με έγκλημα κατά της Πολιτείας και συμπεριφορά που πρέπει να τιμωρηθεί».

Η μαρτυρία αποκαλύπτει, αναφέρεται στο πόρισμα, «και τη διάπραξη του αδικήματος της ανθρωποκτονίας από την εταιρεία και από τα πρόσωπα που κατονομάζονται, Δ.Πανταζής, Γ.Κικκίδης, Γ. Στοϊμένοφ και Α. Δράκος».

Η Επιτροπή θεωρεί ότι «όσο πιο σοβαρές είναι οι συνέπειες μιας παράλειψης τόσο πιο μεγαλύτερο είναι και το καθήκον επιμέλειας που πρέπει να επιδεικνύεται», αναφέρεται στο πόρισμα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Βόλτα του Γ. Παπανδρέου με τον Γ. Παναγιωτακόπουλο στον Εθνικό Κήπο









Βόλτα του Γ. Παπανδρέου με τον Γ. Παναγιωτακόπουλο στον Εθνικό Κήπο
Χθες ήταν μια βροχερή μέρα. Παρ' όλα αυτά, το απομεσήμερο, δύο άνδρες συζητούσαν κάνοντας βόλτα στον Εθνικό Κήπο. Που είναι το περίεργο; Ο ένας ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο άλλος ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος. Ναι, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που το τελευταίο διάστημα ασκούσε σκληρή κριτική στην πολιτική του Γ. Παπανδρέου ως Πρωθυπουργού.

Τη συνάντηση την επιδίωξε ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κάλεσε τον Παναγιωτακόπουλο στις 4 το απόγευμα στο γραφείο του στη Βουλή, λέγοντάς του στο τηλέφωνο ότι ήθελε να συζητήσουν. Εκεί, του πρότεινε να πάνε στον Εθνικό Κήπο και να μιλήσουν περπατώντας- ο Παναγιωτακόπουλος δεν έφερε αντίρρηση και η βόλτα κράτησε πάνω από μια ώρα.

Μόλις το γεγονός έγινε γνωστό στο ΠΑΣΟΚ, όλοι έπεσαν πάνω στον Παναγιωτακόπουλο ρωτώντας τι είπε στον Γιώργο και (φυσικά) τι του είπε ο Γιώργος.

Ο Παναγιωτακόπουλος κράτησε την γνωστή τακτική του: σφίγγα.

«Του είπα όλη την αλήθεια, αυτό όπου εγώ εισπράττω» αρκέστηκε να πει παρά τις πιέσεις. Σε ότι αφορά στον Γιώργο, ο ιστορικός συγκεντρωσιάρχης του ΠΑΣΟΚ αρκέστηκε να πει ότι νομίζει πως ο Πρόεδρος έχει πάρει τις αποφάσεις του. Τίποτε άλλο. Συνομιλητής του όμως, είπε στο Newpost.gr, ότι από το ύφος του, καταλάβαινες πως ο Γ। Παπανδρέου θα δρομολογήσει την αποχώρησή του.
http://newpost.gr

Read more...

Η «οικογένεια» Παπανδρέου κρατάει τα κλειδιά των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ









Η «οικογένεια» Παπανδρέου κρατάει τα κλειδιά των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ
Οι κυριότεροι εκπρόσωποι και εκφραστές του κ. Βενιζέλου εκτιμούν ότι ο υπουργός Οικονομικών είναι ο παράκλητος αρχιερέας που θα σώσει την παρτίδα και συνεπώς την πατρίδα.

Προκειμένου να επιτύχει το εγχείρημα του κ. Βενιζέλου έχει, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, μετέλθει διαφόρων μεθόδων. Βασικός άξονας στον οποίο στηρίζεται και κινείται η προσπάθεια του είναι από την μια τα φιλικά προς αυτόν ΜΜΕ (ΒΗΜΑ-MEGA) και από την άλλη η οικογένεια Παπανδρέου, αφού όπως διατείνεται ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος έχει συμφωνήσει για τα περαιτέρω με τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου.
Ο υπουργός Οικονομικών θα προσπαθήσει να κινηθεί πλέον σε μια ιδεολογική βάση η οποία φυσικά δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με ότι ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ είχε στο μυαλό του όταν δημιουργούσε εκ του μηδενός το κόμμα του. Γιατί ο κ. Βενιζέλος θα στηριχθεί στους μηχανισμούς του θεσμοποιημένου αντικομμουνισμού και θα μιλήσει απερίφραστα πλέον για την χρησιμότητα του καπιταλισμού. Η αντιπαράθεση του σε πολιτικό επίπεδο με την Αριστερά σε αυτή την φάση θα είναι σκληρή αφού δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση ότι τα επιχειρήματα του αρκούν να πείσουν την διογκούμενη αριστερή πτέρυγα της Βουλής.
Πέραν όμως από το ιδεολογικοπολιτικό σχέδιο του κ. Βενιζέλου- το οποίο εν πολλοίς έχει διαφανεί- έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται και το μοντέλο το οποίο έχει επιλέξει προκειμένου να αναρριχηθεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Το μοντέλο αυτό περιέχει ποικιλία δράσεων και μεταξύ αυτών παρασκηνιακές συνεργασίες με όσα πολιτικά κέντρα θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τον σκοπό του.
Οι εξελίξεις μέχρι σήμερα δείχνουν, εν μέσω αχλής βέβαια, τι συμφώνησε εκείνη την νύχτα πριν από τον τελευταίο ανασχηματισμό του κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Για τον κ. Βενιζέλο είναι εξόχως σημαντικό να ξεκαθαρίσει το τοπίο η οικογένεια Παπανδρέου και να πει ανοιχτά τι ακριβώς θέλει για το μέλλον του Γιώργου αλλά και των υπολοίπων μελών της. Γιατί ξέρει ότι είναι αδύνατον να θεωρηθεί ηγεμόνας ιδεολογικός και πολιτικός του ΠΑΣΟΚ εάν δεν έχει προηγουμένως κλείσει οριστική συμφωνία με την οικογένεια.
Προς τούτο διαδίδεται και από τις δυο ήδη συνεργαζόμενες πλευρές ότι τα «κλειδιά της διαδοχής» κρατάει ο Γιώργος Παπανδρέου. Γιατί για να είναι κάποιος υποψήφιος αρχηγός θα πρέπει να έχει 105 υπογραφές μελών του Εθνικού Συμβουλίου ή το 1/3 των κομματικών οργανώσεων. Η βενιζελική πτέρυγα διατείνεται ότι αυτή τη δυνατότητα διαθέτει μόνο ο κ. Παπανδρέου και ότι δεν απέχει πολύ από να του την εκχωρήσει. Αντιθέτως-όπως οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου ισχυρίζονται- ο κ. Λοβέρδος στερείται και των δυο αυτών πλεονεκτημάτων. Από την άλλη πλευρά υποστηρίζεται ότι υποψήφιος θα μπορεί να θεωρηθεί ο καθένας και ότι η διαδικασία θα γίνει όπως και με τον κ. Σκανδαλίδη όταν διεκδίκησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή θα θεωρηθεί δεδομένο ότι ο κάθε υποψήφιος διαθέτει τις υπογραφές που χρειάζονται χωρίς αυτές να ζητηθούν.
Αλλά αυτό δεν φαίνεται να το αποδέχεται ο κ. Βενιζέλος αφού όπως όλα δείχνουν έχει συμφωνήσει με τον κ. Παπανδρέου να κατατεθούν οι υπογραφές είτε των μελών του Εθνικού Συμβουλίου είτε των κομματικών οργανώσεων που απαιτούνται.

Τάκης Χατζής
http://newpost.gr

Read more...

Στα 20,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο 11μηνο, με τις δαπάνες να αυξάνονται

Απομακρύνονται οι στόχοι


(Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Στα 20,49 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το 11μηνο το έλλειμμα σε δημοσιονομική βάση, έναντι στόχου 21.063 εκατ. ευρώ (όπως προσδιορίστηκε στον ψηφισθέντα προϋπολογισμό του 2012) και 19,516 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού εμφανίζονται μειωμένα κατά 3%, σε ετήσια βάση, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 6,2%, κυρίως λόγω των αναγκών των Ταμείων και του ΟΑΕΔ.

Η επίτευξη των στόχων για το 2011, απαραίτητη προϋπόθεση για τη μη λήψη νέων μέτρων το 2012, φαντάζει πλέον πολύ δύσκολη. Τα έσοδα που απαιτούνται για να επιτευχθεί ο (μειωμένος) ετήσιος στόχος για την είσπραξη 51,3 δισ. ευρώ το 2011 είναι 7,4 δισ. ευρώ. Το χρονικό περιθώριο για την είσπραξη αυτού του ποσού, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος στο 9% του ΑΕΠ, εκπνέει στο τέλος Φεβρουαρίου του 2012 μέσω της παράτασης του οικονομικού έτους για την είσπραξη το 2012 εσόδων που καταγράφονται στον προϋπολογισμό του 2011.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκύπτει μείωση των καθαρών εσόδων του προϋπολογισμού κατά 3% και αύξηση των δαπανών κατά 6,2%.

Συμπεριλαμβανομένου του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) είναι μειωμένα έναντι του νέου στόχου κατά 165 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 738 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 43.860 εκατ. ευρώ και εμφανίζονται μειωμένα κατά 3% έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010.

Την υστέρηση των εσόδων το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει κυρίως στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος, λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και της μείωσης των εισοδημάτων, καθώς και στις αυξημένες επιστροφές φόρων, λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

Η υστέρηση έναντι του στόχου για το ίδιο διάστημα, οφείλεται -σύμφωνα πάντα με το ΥΠΟΙΚ- σε καθυστερήσεις είσπραξης των φορολογικών εσόδων που προέκυψαν από την πολυήμερη απεργία του προσωπικού της ΓΓΠΣ και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, καθώς και στη μετάθεση στον τελευταίο μήνα του έτους, της είσπραξης εσόδων από την ΕΕ.

Τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 81,2% ή κατά 1.184 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 11μηνο του 2010.

Επισημαίνεται ότι τα έσοδα του ενδεκαμήνου βάσει του δελτίου εκτέλεσης του Π/Υ είναι σε ταμειακή βάση. Το συνολικό όμως αποτέλεσμα των εσόδων του 2011, σε εθνικολογιστική βάση, καθορίζεται και από την πορεία των εσόδων έως το πρώτο δίμηνο του 2012, ενώ μέρος των εσόδων της τρέχουσας περιόδου λογίζονται εθνικολογιστικά στα έσοδα του 2010.

Η ανεργία αυξάνει τις δαπάνες

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3.657 εκατ. ευρώ ή 6,2% έναντι του 2010. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:

  • στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2.638 εκατ. ευρώ ή 20,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010,
  • στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 3% ή 1.339 εκατ. ευρώ συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, που οφείλεται στην αύξηση των δαπανών για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία κατά 2.768 εκατ. ευρώ, η οποία υπερέβη τη μείωση κατά 1.429 εκατ. ευρώ των υπολοίπων κατηγοριών δαπανών.
Βασικοί αποδέκτες των αυξημένων επιχορηγήσεων ήταν:

  • τα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 1.611 εκατ. ευρώ (κυρίως το ΙΚΑ κατά 1.583 εκατ. ευρώ, ο ΟΑΕΕ κατά 100 εκατ. ευρώ και το ΝΑΤ κατά 42 εκατ. ευρώ), εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές.
  • ο ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 410 εκατ. ευρώ και
  • τα νοσοκομεία, κατά 1.059 εκατ. ευρώ, για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 (δόθηκαν επιπλέον 89 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).
Οι δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 40,1% ή 2.874 εκατ. ευρώ.

Από το υπουργείο επισημαίνεται ότι όλα αυτά τα στοιχεία αφορούν μόνον στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης- κατά τον ορισμό του ESA95- που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέα «μαύρη τρύπα» 3,2 δισ. ευρώ

Ύφεση, χαράτσια και ανεργία σημαίνουν...


http://img.protothema.gr/B61D020C1F6430414B74DFF866078A7C.jpg
Η οικονομική καθίζηση στην αγορά, αλλά και η αποτυχία στην είσπραξη των φόρων από τα ακίνητα, άνοιξαν τη νέα «μαύρη τρύπα» των 3,2 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.

Παρά τις εξαγγελίες και τα χαράτσια, η απόκλιση από τους στόχους για συγκράτηση του ελλείμματος αυξάνει, αντί να μειώνεται. Στο ενδεκάμηνο του 2011 εισπράχτηκαν 1,8 δισ. λιγότερα από όσα υπολόγιζε προ μηνός η κυβέρνηση, όταν ετοίμαζε το νέο προϋπολογισμό, ενώ αντίστοιχα και οι δαπάνες ξέφυγαν κατά 1,4 δισ. ευρώ.

Στο σκέλος των εσόδων, τίποτα δεν απέδωσαν ακόμα φέτος οι φόροι ακινήτων. Μέχρι και τον Νοέμβριο εισέπραξε μόλις το ένα τρίτο από ό,τι υπολόγιζε για ολόκληρη τη χρονιά.

Στα κρατικά ταμεία μπήκαν μόλις 6 δισ. έναντι στόχου 31 δισ. που δεσμεύτηκε στο Μεσοπρόθεσμο. Τώρα οι εκτιμήσεις μείωσαν τις προσδοκίες στα 15 δισ., αν τελικώς εισπραχτούν αυτά τα 9 δισ. που λείπουν από το τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων μέχρι τον Ιανουάριο.

Στα «μείον» για το Δημόσιο καταγράφονται και οι υψηλές επιστροφές φόρου (λόγω αποδείξεων κλπ). Ενώ εισέπραξε 47,8 δισ. ευρώ, μετά τις επιστροφές φόρων στα ταμεία έμειναν τα 43,8. Έχασε έτσι 4 δισ. ευρώ ως τον Νοέμβριο.

Μεγάλη υστέρηση έχει το Δημόσιο όμως και από τις εισπράξεις έμμεσων φόρων, που σχετίζονται με την πορεία της αγοράς. Στο ενδεκάμηνο έπρεπε να εισπράξει από φόρους συναλλαγών 16,84 δισ., αλλά στα κρατικά ταμεία μπήκαν 16,5 δισ. ευρώ.

Έξω έπεσαν και οι προβλέψεις για έσοδα από περαιώσεις και ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων φόρων. Μέχρι λίγο πριν εκπνεύσει η χρονιά, δεν εισπράχτηκαν καλά-καλά ούτε τα 7 από τα 10 ευρώ που υπολόγιζε να αποκομίσει (ποσοστό εισπράξεων 68% έναντι του στόχου). Στο Μνημόνιο η κυβέρνηση υπολόγιζε να εισπράξει 608 εκατ. ευρώ, προ μηνός στον προϋπολογισμό «προσγείωσε» τις εκτιμήσεις της σε 492 εκατ. ευρώ, αλλά ως τώρα έχει εισπράξει μόλις τα 350.

Αντίστοιχα και στις δαπάνες όμως, παρατηρείται μεγάλη υπέρβαση, κυρίως σε τρία υπουργεία: Εργασίας και Υγείας (λόγω δαπανών πρόνοιας και ανάγκης στήριξης των ασφαλιστικών ταμείων), αλλά και του Θαλασσίων Υποθέσεων. Τα υπουργεία αυτά απορρόφησαν σε 11 μήνες το 90%-95% των κονδυλίων της χρονιάς και η χρηματοδότησή τους θα είναι πρόβλημα το Δεκέμβριο.

Read more...

Φλωρίδης: Ο Γιώργος μετέτρεψε το υπηρετικό του προσωπικό σε υπουργικό συμβούλιο









Φλωρίδης: Ο Γιώργος μετέτρεψε το υπηρετικό του προσωπικό σε υπουργικό συμβούλιο
Δεν φιλοδοξεί να γίνει κόμμα ο «Κοινωνικός Σύνδεσμος», αλλά θέλει τη συγκρότηση ενός νέου πατριωτικού μετώπου με στόχο τη διάσωση και την ανόρθωση της χώρας μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, τόνισε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης, που πριν από μήνες παραιτήθηκε από βουλευτής του Κινήματος. Παράλληλα, ο κ. Φλωρίδης έστρεψε τα βέλη του στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου λέγοντας ότι «μετέτρεψε το υπηρετικό του προσωπικό σε υπουργικό συμβούλιο».

Μιλώντας στην πρώτη εκδήλωση του «Κοινωνικού Συνδέσμου», που έγινε στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς», ο κ. Φλωρίδης είπε ότι πρέπει να εκφραστεί πολιτικά ο χώρος του ριζοσπαστικού κέντρου και της μετριοπαθούς και υπεύθυνης Αριστεράς και η πρόταση είναι «νοικοκύρεμα με δικαιοσύνη».

«Αν η χώρα δεν λύσει το πολιτικό της πρόβλημα δεν πρόκειται να λύσει κανένα», επισήμανε κι έστρεψε τα πυρά του εναντίον του πολιτικού συστήματος.

Το χαρακτήρισε «ανάπηρο», που μπορεί να οδηγήσει σε «μόνιμη αναπηρία». Ακόμα και σήμερα, είπε, στα πολιτικά επιτελεία δεν συζητούν τα προβλήματα της χώρας, αλλά τι θέλει ο αρχηγός, πότε συμφέρει να γίνουν οι εκλογές και ποιός θα διαδεχθεί τον Γιώργο Παπανδρέου.

Για το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι υπάρχει βαθύ πρόβλημα δημοκρατίας και για την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου είπε ότι υπήρξε η πιο ακραία εμφάνιση της αντίληψης του ηγεμόνα που όταν εκλέγεται αρχηγός του κόμματος κατακτά το κόμμα και όταν εκλέγεται πρωθυπουργός κατακτά και τη χώρα.

«Μετέτρεψε το υπηρετικό του προσωπικό σε υπουργικό συμβούλιο», είπε για τον Γ. Παπανδρέου κι επειδή παλαιότερα είχε μιλήσει για «κηπουρούς» σχολίασε πως αδίκησε τους επαγγελματίες κηπουρούς. Ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο Γιαννίτση για το Ασφαλιστικό το 2001 και παρατήρησε πως οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ που στο υπουργικό συμβούλιο ψήφισαν το νομοσχέδιο, οι ίδιοι το καταψήφισαν ως μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου.

«Το ΠΑΣΟΚ νίκησε κατά κράτος τον πρωθυπουργό του, τον Κώστα Σημίτη και τέλειωσε το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα». Τόνισε πως από το 1922 η Ελλάδα ηττάται συνεχώς και είχε μόνο δύο στρατηγικές κατακτήσεις.

Την ένταξη στην ΕΟΚ με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στο Ευρώ με τον Κώστα Σημίτη. Η ένταξη στο Ευρώ ήταν η αρχή, αλλά στο ΠΑΣΟΚ τη θεώρησαν το τέλος μιας πορείας και είπαν στον Κ. Σημίτη να καθίσει στην άκρη, σχολίασε. Για τον προϋπολογισμό του 2011 τόνισε ότι έπεσε έξω κατά 200% και το έλλειμμα μπορεί να μην μειωθεί ούτε κατά ένα ευρώ.

Στην ίδια εκδήλωση ο καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε πως η Ελλάδα έγινε αποδιοπομπαίος τράγος «λόγω χαζομάρας» και η λύση πρέπει να βρεθεί εντός του ευρώ, διότι επιστροφή στη δραχμή θα σημάνει καταστροφή.

Για το ευρώ είπε ότι δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς το ευρωομόλογο ή τα υποκατάστατά του, αλλά η Γερμανία έχει αυτοπαγιδευτεί στην αρχική της ρητορική και παρασέρνει και τη Γαλλία. Υπέρ της δημιουργίας ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού κινήματος τάχθηκε ο καθηγητής Ορέστης Καλογήρου।
http://newpost.gr

Read more...

Επιστρέφονται πινακίδες και άδειες οδήγησης εν όψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

Εξαιρούνται βαρύτερες παραβάσεις


Η επιστροφή ξεκινά από τις 23 Δεκεμβρίου
Η επιστροφή ξεκινά από τις 23 Δεκεμβρίου (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Την επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης εν όψει των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς αποφάσισε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για να διευκολύνει τις μετακινήσεις.

Δεν επιστρέφονται στοιχεία οδήγησης που έχουν αφαιρεθεί για σοβαρές παραβάσεις, δηλαδή για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, ανασφάλιστο όχημα αλλά και μη καταβολή τέλους διοδίων.

Η επιστροφή θα γίνεται από την Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου, για τα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις Αστυνομικές Αρχές μέχρι και τις 22 Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης, δεν θα εκτελεστούν οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις, επιδοθείσες ή μη, για επιβολή διοικητικών μέτρων του ΚΟΚ για τροχαίες παραβάσεις που βεβαιώθηκαν μέχρι και την 22 Δεκεμβρίου.

Οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από δικαστικές ή άλλες Αρχές, εκτελούνται κανονικά.

Επισημαίνεται ότι για την επιστροφή των παραπάνω στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας θα πρέπει προηγουμένως να καταβληθεί, όπου επιβλήθηκε, το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

“Όχι” της ΝΔ στη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών

Βαραίνει το κλίμα ενόψει της συνάντησης με Παπαδήμο



http://img.protothema.gr/2EC597C8F2725AC928F13B42C503C99A.jpg

Αρνητική είναι η ΝΔ στο ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην διαρροή από το πρωθυπουργικό περιβάλλον (διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ) ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο και η αποστολή της κυβέρνησης Παπαδήμου η ΝΔ απαντά ότι «τα όσα έχουν συμφωνηθεί είναι προφανή και δεν αλλάζουν, υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο, δεν καταλαβαίνουμε την σκοπιμότητα μίας τέτοιας συνάντησης».

Είναι σαφές ότι η ΝΔ αντιδρά στην προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της συμφωνίας για την κυβέρνηση Παπαδήμου που ενδεχομένως θα επηρέαζε και τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

«Για μας η ημερομηνία είναι η 19 Φεβρουαρίου, λίγο πριν ή λίγο μετά» λέει το γαλάζιο επιτελείο. Οι τοποθετήσεις αυτές δίνουν και το πλαίσιο με το οποίο θα πάει αύριο ο κ. Σαμαρά στην συνάντησή του με τον κ. Παπαδήμο.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ

Φυσικά υπάρχουν κι άλλα ζητήματα προς συζήτηση αλλά αν ο πρωθυπουργός επιμείνει σε παράταση των εκλογών τότε μάλλον θα προκύψει ρήξη με ότι αυτό συνεπάγεται.

Read more...

Νέες «διακομματικές» διαφωνίες ανέκυψαν στο Υπουργικό Συμβούλιο

Κόντρα Βενιζέλου-Βορίδη


Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Μετά τις διαφωνίες που προέκυψαν στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης με αφορμή τη νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις, με την άρνηση της ΝΔ να δεχτεί τέτοιες περικοπές, οι τόνοι ανέβηκαν εκ νέου στο Υπουργικό της Πέμπτης, το οποίο κλήθηκε να εγκρίνει το πολυνομοσχέδιο για την επίσπευση της απονομής Δικαιοσύνης.

Η κυβέρνηση αυτή δεν είναι κυβέρνηση ελάχιστου κοινού παρονομαστή, πρέπει να γίνεται προσπάθεια για σύνθεση των απόψεων. Ο υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης έθεσε το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να έρχονται τέτοια νομοσχέδια όταν είναι γνωστές οι ιδεολογικές διαφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάποια στιγμή της συνεδρίασης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «δεν έχουν δίκιο οι ‘κραυγάζοντες’», φράση που ενόχλησε σφόδρα τον κ. Βορίδη.

«Η κυβέρνηση αυτή δεν είναι κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αλλά αποτελείται από τρεις εταίρους, των οποίων οι απόψεις πρέπει να λαμβάνονται υπόψη» απάντησε ο κ. Βορίδης, προσθέτοντας ότι «όποιος έχει άλλη άποψη δεν είναι ‘κραυγάζων’».

Η παρέμβαση πυροδότησε μια μεγάλη συζήτηση για τη λειτουργία της κυβέρνησης σε τέτοιες περιπτώσεις.

«Επιδίωξη είναι να πετύχουμε σύγκλιση απόψεων. Αν όμως αυτή η σύγκλιση δεν είναι εφικτή για επιμέρους θέματα, είναι αναγκαίο -αλλιώς δεν μπορεί να λειτουργήσει το Υπουργικό Συμβούλιο- να εγκριθεί ένα νομοσχέδιο με πλειοψηφία. Και στη συνέχεια, οι όποιες διαφορετικές απόψεις μπορούν να εκφραστούν στο πλαίσιο της συζήτησης που θα γίνει στο Κοινοβούλιο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο προερχόμενος από τη ΝΔ αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να είναι «μονοθεματική» και έφερε ως παράδειγμα τη διακομματική συνεννόηση που έχει ξεκινήσει στο υπουργείο Παιδείας για να προωθηθούν σειρά μεταρρυθμίσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, επισήμανε, με αφορμή το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο αποτελείται από 114 άρθρα, ότι σε τέτοιου όγκου νομοσχέδια, ένα κυβερνητικό σχήμα με τόσους υπουργούς είναι δύσκολο να συναινέσει χωρίς να εκφραστούν διαφωνίες. Ο υπουργός Εξωτερικών πρότεινε οι διαφωνίες να λύνονται σε χαμηλότερο επίπεδο και μόνο όταν προκύπτουν μείζονες, αυτές να έρχονται στο Yπουργικό Sυμβούλιο.

Με αφορμή όλη αυτή τη συζήτηση κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «μπροστά μας είναι ένα πείραμα που δεν έχει ξαναγίνει και είναι φυσικό να ανακύπτουν προβλήματα». Η κυβέρνηση αυτή, συνέχισαν οι ίδιες πηγές, έχει πάνω από το κεφάλι της σαν «δαμόκλειο σπάθη» τον κίνδυνο χρεοκοπίας και μπροστά της τεράστια προβλήματα.

«Το πρωτοφανές του εγχειρήματος δημιουργεί τριβές και το ερώτημα είναι αν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε». Αν γίνει αυτό, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τότε θα έχουμε καταφέρει να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες των πολιτών· αν όχι, τότε αυτό θα συνιστά συνολική αποτυχία.

Τα φαινόμενα ενδοκυβερνητικής δυσλειτουργίας που παρατηρούνται, καθώς και το θέμα που έχει ανακύψει με το χρονικό ορίζοντα της κυβέρνησης, προκάλεσαν το ενδιαφέρον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλιας, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρωτοβουλία ανήκε στον κ. Παπούλια ο οποίος ανέφερε ότι βρίσκεται στη διάθεση του πρωθυπουργού για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών εφόσον κριθεί απαραίτητο μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η Νέα Δημοκρατία σπεύδει να καλλιεργήσει αρνητικό κλίμα, επιχειρώντας να μπλοκάρει το ενδεχόμενο νέας σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εάν δεν προκύψουν νεώτερα στοιχεία που να την δικαιολογούν, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.

«Τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών είναι προφανές ότι δεν αλλάζουν. Δεν καταλαβαίνουμε τη σκοπιμότητα μιας νέας τέτοιας συνάντησης», σχολίαζαν κορυφαία στελέχη της ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας ότι ο κ. Σαμαράς παραμένει αμετακίνητος στη θέση για σύντομη προσφυγή στις κάλπες, βάσει και της αρχικής στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή δρομολογημένο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Προς το παρόν το μόνο δεδομένο είναι οι συναντήσεις που θα έχει την Παρασκευή ο κ. Λουκάς Παπαδήμος με τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά (6:30 μ.μ.) και Γιώργο Καρατζαφέρη (8:00 μ.μ.). Το αντίστοιχο ραντεβού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δεν έχει κλείσει ακόμη.

Νωρίτερα, στη Βουλή, ο Γ.Καρατζαφέρης εκτίμησε ότι «το πράγμα, όπως έχει σήμερα, δεν προχωράει. Θα γίνουν διαβουλεύσεις με τον Πρωθυπουργό, αύριο, αλλά καλό θα είναι να υπάρχουν και στα πρακτικά της Βουλής, οι ενστάσεις μας και οι προβληματισμοί μας, κατά πόσο η παρούσα σύνθεση της κυβέρνησης εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας, όταν κάποιοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, ευτυχώς όχι όλοι, επιδίδονται σε κομματικές διαδικασίες αλλά και στην αναμονή των εκλογών».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ πρότεινε «ή εκλογές αύριο, προκήρυξη εκλογών αύριο ή προκήρυξη εκλογών με ένα χρόνο που θα επιτρέπει την επώαση και την διύλιση όλων αυτών των θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε προκειμένου η χώρα να μην βρεθεί σε αδιέξοδο τη 15η Μαρτίου όπου έχουμε να δώσουμε το μεγάλο ομόλογο».

Υπέρ της συνεδρίασης του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τάσσεται η Δημοκρατική Συμμαχία και ζητά επιπλέον να κρατηθούν πρακτικά και να δημοσιοποιηθούν. Το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη αφού επισημαίνει πως «τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να παίζουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης», χαρακτηρίζει χρήσιμες αυτές τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών για «να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να σταματήσουν τα παλαιοκομματικά πολιτικά παιχνίδια».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...