Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

GUARDIAN: «Έγκλημα κατά της Ελλάδας διαπράττουν οι Ευρωπαίοι»


Το δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας Guardian χαρακτηρίζει «έγκλημα» την άρνηση των Ευρωπαίων να κουρέψουν το χρέος της Ελλάδας και των υπόλοιπων «αδύναμων κρίκων» της Ευρώπης, παρότι πριν 60 χρόνια συμφώνησαν να κάνουν το ίδιο για το γερμανικό χρέος.
«Σαν σήμερα πριν από εξήντα χρόνια, η συμφωνία του Λονδίνου διέγραφε το μισό μεταπολεμικό χρέος της Γερμανίας. Αυτή η διαγραφή, με τον τρόπο που έγινε, ήταν ζωτικής σημασίας για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης, μετά τον πόλεμο. Βρίσκεται δε σε πλήρη αντίθεση με τις δοκιμασίες που υφίστανται σήμερα οι λαοί της Ευρώπης, στο όνομα του χρέους» αναφέρει η εφημερίδα.
Αναφερόμενη στους τότε πιστωτές της Γερμανίας συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα και την Ισπανία, χώρες που όπως λέει « πήραν μέρος πρόθυμα στη συμφωνία, για να βοηθήσουν να δημιουργηθεί μια σταθερή δυτική Ευρώπη της ευημερίας, παρά τα εγκλήματα πολέμου που είχαν διαπράξει οι Γερμανοί κατακτητές μερικά χρόνια πριν».
Η εφημερίδα χαρακτηρίζει «οικονομικό θαύμα» αυτό που επακολούθησε της συμφωνίας του Λονδίνου στη Γερμανία, μια συνταγή που όπως λέει «δεν ακολουθήθηκε τα τελευταία 30 χρόνια για τα υπερχρεωμένα κράτη που εξαναγκάστηκαν σε πρακτικές λιτότητας και συνεχών δανείων».
Αναφερόμενη στη χώρα μας η εφημερίδα αναφέρει πως η πρακτική αυτή «αύξησε την ανισότητα, συρρίκνωσε την οικονομία περισσότερο από 20% και είχε ως αποτέλεσμα ένας στους δύο νέους να είναι άνεργος».
Το δημοσίευμα παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το συνολικό χρέος της Γερμανίας μεταπολεμικά έφθανε τα 30 δισεκατομμύρια μάρκα, το 50% όμως διαγράφηκε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες χώρες. Αυτό δημιούργησε για τη χώρα τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε η Γερμανία να γίνει μεγάλη εξαγωγική δύναμη και να αναπτυχθεί οικονομικά.
http://papaioannou-giannis.net

Read more...

Αντίδραση Κοππά για την ομιλία Βενιζέλου

Αντίδραση Κοππά για την ομιλία Βενιζέλου

Διαβάστε αναλυτικά το κείμενο της Μαριλένας Κοππά:

Την εποχή της κρίσης όταν ο ελληνικός λαός ζει την πιο βίαιη δραματική αλλαγή του τρόπου ζωής του, με δυσκολίες και προβλήματα που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει.
Την ώρα που η κρίση αγγίζει πλέον και τον πυρήνα της ευρωζώνης και η κρίση χρέους επεκτείνεται δραματικά. Την ώρα που μια συντηρητική πλειοψηφία κυβερνά την Ευρώπη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η οποία συνεχίζει να επιμένει στις πολιτικές της μονόπλευρης λιτότητας. Την ώρα που η υλοποίηση του αναπτυξιακού πακέτου παραμένει κενό γράμμα. Την ώρα που η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος και από επιμέρους προτάσεις να καταλήξει σε μια νέα αφήγηση εξόδου από την κρίση. Την ώρα που το πολιτικό σύστημα και οι εκφραστές του απαξιώνονται κάθε μέρα και πιο πολύ, όπου αντισυστημικές, αντιδημοκρατικές, φασιστικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος, όπου οι αντιστάσεις από οργανωμένα συμφέροντα παραμένουν ισχυρές, το σοσιαλδημοκρατικό αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία και ισορροπημένη ανάπτυξη παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ.
Το ζητούμενο είναι η εκφορά του με σύγχρονους όρους που να απαντούν στη συγκυρία και στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Τόσο το μήνυμα όσο και τα υποκείμενα που θα το εκφέρουν έχουν εξίσου σημασία.
Η δυσπιστία στο πολιτικό προσωπικό, η ανάγκη ανανέωσης με ουσιαστικούς και όχι αποκλειστικά ηλικιακούς όρους οδηγεί στο να μην μπορεί να εισακουστεί μια θέση, όσο σωστή και να είναι αν ταυτίζεται με ότι και όποιους οι πολίτες έχουν απορρίψει.
Η ανάγκη του νέου λόγου έρχεται την ώρα που και η ΕΕ αλλάζει και η σοσιαλδημοκρατική αφήγηση στην Ευρώπη, που είχε ηττηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες, επαναδομείται και επιχειρεί να απαντήσει με ουσιαστικό τρόπο στα προβλήματα.
Το Συνέδριο λοιπόν θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία:
• να οριστούν ξεκάθαρα οι αρχές και οι πολιτικές κατευθύνσεις
• να τεθούν τα βασικά διακυβεύματα για το χώρο
• να κάνουμε τον απολογισμό τι πετύχαμε ως κυβέρνηση, που δεν τα καταφέραμε, που μπορούσαμε καλύτερα, γιατί έπεσε η κυβέρνηση Παπανδρέου
• να ξαναμιλήσουμε με την κοινωνία, να αφουγκραστούμε το σφυγμό της, τις αγωνίες της
• να μη χαριστούμε σε κανέναν.
Το ΠΑΣΟΚ από τη συγκρότησή του ήταν το κόμμα από την κοινωνία, για την κοινωνία. Όμως στις τελευταίες εκλογές οι πολίτες απέρριψαν την πρότασή μας. Μας δείχνουν καθημερινά ότι πρέπει να ξανα-οριοθετήσουμε τις αξίες, τις πολιτικές και τις δράσεις μας. Το Συνέδριο ήταν η ευκαιρία.
Όμως ένας προσυνεδριακός διάλογος μακριά από την κοινωνία σε αίθουσες ξενοδοχείων δεν είναι αυτό που περιμένουν οι πολίτες σήμερα. Η εποχή και οι συνθήκες επιβάλλουν την επιστροφή στην κοινωνία και στις ανάγκες της. Και εκεί δεν αποδειχτήκαμε επαρκείς.
Υπάρχει άλλος δρόμος που δεν τον ακολουθήσαμε. Να βρεθούμε κοντά στον πολίτη, στην καθημερινότητα και στην αγωνία του. Δίπλα στο χώρο δουλειάς, να μιλήσουμε αλλά πρωτίστως να ακούσουμε.
Το Συνέδριο εξελίσσεται έτσι με στρεβλούς όρους:
Από το δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο», περάσαμε στο δρόμο για το Συνέδριο, στο «συμμετοχή-μη συμμετοχή» στην κυβέρνηση». Πρόκειται για ψευτοδίλημμα άνευ περιεχομένου που αποπροσανατολίζει από το αληθινό διακύβευμα.
Είναι σαφές ότι τη στιγμή που απόλυτη προτεραιότητα είναι η σωτηρία της χώρας η συμμετοχή είναι υποχρέωση κάθε υπεύθυνης δύναμης. Όμως ποιά συμμετοχή; Συμμετοχή δεν μπορεί να σημαίνει συνενοχή.
Συμμετοχή θα πρέπει να σημαίνει διαρκής διαπραγμάτευση στη βάση αρχών και αξιών. Όχι σταδιακή διολίσθηση στις θέσεις της ΝΔ και μάλιστα της πιο δεξιάς εκδοχής της.
Το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να είναι εκφραστής της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι θέλει να διατηρήσει την ταυτότητα ενός κόμματος που στόχο έχει τον προοδευτικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, την άμβλυνση ανισοτήτων, την αύξηση των ευκαιριών, τη σύγκρουση με ολιγοπώλια.
Η λέξη κλειδί είναι η λέξη «αναδιανομή», που δεν πρέπει να ταυτίζεται με τη διανομή. Σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ δε θα έχει αντιρρήσεις στο κυβερνητικό πρόγραμμα γενικές και σχετικά αόριστες, αλλά συγκεκριμένες και σαφείς, με αξιακό έρμα και ειρμό αφήγησης για το τι είμαστε και ποιον εκπροσωπούμε.
Σημαίνει ότι παραμένουμε με όρους και προγραμματικές δεσμεύσεις, με κόκκινες γραμμές και προγραμματική συμφωνία, αρωγοί στην προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης. Σημαίνει ότι παλεύουμε η καταστροφική πολιτική λιτότητας να συμπεριλαμβάνει όλους δίκαια και να μην αφορά μόνο τους πιο αδύναμους. Σημαίνει ότι κάνουμε επιλογές ρήξης μ’ ένα παρελθόν όχι μόνο κρατισμού, αλλά και ιδεολογικής ασάφειας. Σημαίνει ότι επιλέγουμε μεταξύ δεξιάς και αριστεράς, με το συνθετικό «κέντρο» να σημαίνει την έλλειψη δογματισμού και όχι την έλλειψη αρχών.
Σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη. Κοινωνική δικαιοσύνη δε σημαίνει ότι δεν αλλάζουμε τίποτα.
• Σημαίνει ότι δεν περιοριζόμαστε μόνο στις απορρυθμίσεις αλλά ότι σκοπεύουμε επίσης σε ρυθμίσεις με στόχο τον έλεγχο της αγοράς έτσι ώστε να μην είναι αχαλίνωτη η καταστροφική και, συχνά, αυτοκαταστροφική της δράση.
• Σημαίνει ότι οι συλλογικές μας αντιρρήσεις εντάσσονται σε ένα συλλογικό πλαίσιο που δεν είναι απλά διαπροσωπικό, αλλά έχει συγκεκριμένες κοινωνικές αναφορές.
• Σημαίνει ότι προχωράμε στη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος, του κράτους, του εαυτού μας.
• Σημαίνει ότι αλλάζουμε τις πρακτικές του παρελθόντος και εγκαταλείπουμε οριστικά το λαϊκισμό. Ότι δε διανέμουμε κρατικά πόστα μεταξύ κυβερνητικών εταίρων.
Το ΠΑΣΟΚ, με τεράστια εμπειρία έχει πολλά να πει και πολλά να προτείνει. Πέρα από τη διαχείριση να περάσει στην αληθινή πολιτική και να συσπειρώσει το χώρο του στο όνομα μιας σύγχρονης, μεταρρυθμιστικής ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Το ερώτημα είναι : Θέλει; Μπορεί;


Πηγή: egiakoumis.com
enikos.gr

Read more...

Μπουτάρης:Είμαι αδελφός με τους Τούρκους

Μπουτάρης:Είμαι αδελφός με τους Τούρκους
Ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης βρέθηκε στην τουρκική πρωτεύουσα στο πλαίσιο του «Ελληνοτουρκικού Φόρουμ Τουρισμού» και είχε συναντήσεις με τον Τούρκο υπουργό πολιτισμού και τουρισμού και άλλους αξιωματούχους και παράγοντες του τουρισμού.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις συναντήσεις αυτές, ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι «η Θεσσαλονίκη έχει ένα μεγάλο πρόγραμμα αναδόμησης της πλατείας Ελευθερίας, απ' όπου ξεκίνησε το κίνημα των Νεοτούρκων, καθώς και το Μέγαρο, όπου έμεινε εξόριστος ο Σουλτάνος Αμπντουλχαμίτ ο Β΄, καθώς και άλλα οθωμανικά μνημεία. Για οποιασδήποτε εργασία στα μνημεία αυτά πρέπει να δοθεί άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη λειτουργία τεμένους στην Αθήνα, ο κ. Μπουτάρης εξήγησε ότι αυτό είναι θέμα που αφορά την κυβέρνηση, αλλά προσέθεσε ότι «αυτό που γνωρίζω εγώ είναι ότι για το τέμενος στην Αθήνα έχει ληφθεί απόφαση».
Τέλος απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν μπορούν να επαναλειτουργήσουν ως τόποι λατρείας ιστορικά τεμένη στην Θεσσαλονίκη, δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.
Με την ευκαιρία της συνάντησής του με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Ομέρ Τσελίκ, ο δήμαρχος, για τον οποίο ο τουρκικός τύπος επεσήμανε τις κόκκινες κάλτσες του, το σκουλαρίκι και τα τατουάζ του, είπε ότι είναι ειλικρινής φίλος της Τουρκίας. «Θεωρώ τον εαυτό μου αδελφό με τους Τούρκους και εταίρο με τους Ευρωπαίους», είπε.
Ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ευχαρίστησε το δήμαρχο «για την ευαισθησία που δείχνει για τα τουρκικά και οθωμανικά μνημεια» στη Θεσσαλονίκη και τόνισε τη σημασία που έχει πόλη για τη σύγχρονη τουρκική ιστορία.
«Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και ο αξιότιμος Δήμαρχος στήριξαν με κάθε τρόπο το σχέδιο για την ανακαίνιση του σπιτιού του Κεμάλ Ατατούρκ», είπε και ευχαρίστησε την ελληνική Κυβέρνηση, το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού και το Δήμο Θεσσαλονίκης για το ενδιαφέρον που επέδειξαν.
Τέλος ο κ. Τσελίκ δήλωσε ότι το σπίτι του Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί υπογραμμίζει την κοινή πολιτιστική κληρονομιά των δύο χωρών, ζήτησε δε από το Δήμαρχο να δοθεί η ονομασία «Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ» στην πλατεία που βρίσκεται κοντά στο σπίτι του Ατατούρκ.
enikos.gr

Read more...

Στο εδώλιο τη Δευτέρα ο Άκης

Στο εδώλιο τη Δευτέρα ο Άκης
Το κομβικό σημείο είναι δήλωση του 2010, για τη χρήση του 2009, όπου ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν δήλωσε το πανάκριβο νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Από αυτό το ακίνητο είχε ξεκινήσει και η εισαγγελική έρευνα που κατέληξε στις μίζες για τα εξοπλιστικά.
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, στις εξηγήσεις που έχει δώσει έως τώρα έχει πει ότι δήλωσε το νεοκλασικό την επόμενη χρονιά και ότι η αγορά του δικαιολογείται πλήρως από ένα δάνειο αλλά και από τις καταθέσεις του.
Λίγο μετά το Πάσχα αναμένεται και η βασική δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου για τα εξοπλιστικά.

Read more...

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 49% ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ Άδειασμα σε Στυλιανίδη: «Δεν θα διαλύσουμε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ»



adeiasma-se-stylianidi-den-tha-dialusoyme-panepistimia-kai-tei 
Ενδοκυβερνητικές τριβές φαίνεται πως δημιουργεί η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη για ίδρυση μικτών πανεπιστημίων. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Στυλιανίδης πρότεινε να μετοχοποιηθεί το 49% της αξίας των ελληνικών Ιδρυμάτων να διατεθεί σε επιχειρηματίες ή εφοπλιστές που θέλουν να επενδύσουν στην Παιδεία.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας απέρριψαν την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών και υπενθύμιζαν δήλωση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου:

«Εργαζόμαστε με στόχο την προάσπιση και την αναβάθμιση της δημόσιας, δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι παθογένειες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για τις οποίες ευθύνεται διαχρονικά η Πολιτεία, πρέπει να θεραπευτούν και όχι να αποτελέσουν άλλοθι για την διάλυση των δημοσίων πανεπιστημίων και ΤΕΙ».

«Άλλωστε, όταν και εάν τροποποιηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, θα παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων, και όχι της "μετοχοποίησης" των δημοσίων πανεπιστημίων, τα οποία πρέπει να συνεχίσουν εσαεί να πληρούν το σκοπό τους, τη δημόσια δωρεάν Παιδεία», τόνιζαν οι ίδιες πηγές.
Πάντως, κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξέφραζαν την απορία τους για την άκαιρη παρέμβαση του κ. Στυλιανίδη και μάλιστα για ένα ζήτημα που δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του.
- See more at: http://newpost.gr/post/195426/adeiasma-se-stylianidi-den-tha-dialusoyme-panepistimia-kai-tei/#sthash.N0w1TB3m.dpuf
http://newpost.gr

Read more...

Ο Ρουπακιώτης για το «βραχιολάκι» αποφυλάκισης

Ο Ρουπακιώτης για το «βραχιολάκι» αποφυλάκισης
Το «βραχιολάκι» δίνει τη δυνατότητα στα παραβατικά άτομα, στα οποία έχουν επιβληθεί ποινές, να εκτίσουν το υπόλοιπο της κράτησής τους στον τόπο κατοικίας τους, καθεστώς κατ΄οίκον περιορισμού, ή σε όποια άλλη κατοικία επιλέξουν να διαμείνουν.
Βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι να τοποθετηθεί μόνιμα στο χέρι ή το πόδι των κρατουμένων, οι οποίοι θέλουν να κάνουν χρήση του «ηλεκτρονικού ευεργετήματος», το ηλεκτρονικό βραχιολάκι το οποίο εμπεριέχει μικροτσίπ.
Ο κρατούμενος φορώντας το βραχιολάκι είναι συνδεδεμένος σε 24ωρη βάση με ειδική συσκευή. Το μέτρο αυτό δεν αφορά όσους έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική ή εγκληματική οργάνωση.
enikos.gr

Read more...

Παπουτσής:Η κυβέρνηση ακυρώνει το έργο του Παπανδρέου

Παπουτσής:Η κυβέρνηση ακυρώνει το έργο του Παπανδρέου
Επαναδιαπραγμάτευση της πολιτικής αλλά και επανεξέταση της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ζήτησε ο Χρήστος Παπουτσής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του κόμματος, τονίζοντας ότι «δεν είναι αυτοσκοπός η κυβερνητική συμμετοχή».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην περίοδο διακυβέρνηση από τον Γιώργο Παπανδρέου. Μίλησε για «ανατροπή» του πρώην Πρωθυπουργού από την κυβέρνηση και κάλεσε την ηγεσία «να μην παραμείνει θεατής όταν οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας ακυρώνουν το έργο του Γιώργου Παπανδρέου».
Ο Χρήστος Παπουτσής ανέφερε ότι «δεν υπάρχει μέλλον ενός μικρού φοβικού κόμματος που αυτοπροσδιορίζεται στα αριστερά, αλλά η χώρα έχει ανάγκη από ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ».

Πηγή: egiakoumis.com

Read more...

Ο 15ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΕΑΣ...

Ένας 15χρονος, ο Τζακ Αντράκα, έγινε παγκοσμίως διάσημος χάρη στην εφεύρεση τεστ διάγνωσης του καρκίνου του παγκρέατος. Σε συνέδριο στην Καλιφόρνια διηγήθηκε πως χάρη στο διαδίκτυο, έδωσε ελπίδες σε εκατομμύρια καρκινοπαθείς... 

Ο Αντράκα είπε ότι άρχισε να ενδιαφέρεται για τον καρκίνο του παγκρέατος πριν από τρία χρόνια, με αφορμή το θάνατο ενός συγγενούς του. Ανακάλυψε τότε ότι ο καρκίνος αυτός διαγιγνώσκεται πολύ αργά για να σωθεί ο ασθενής και ότι το διαγνωστικό τεστ που χρησιμοποιείται σήμερα είναι μια μέθοδος που εφευρέθηκε πριν από 60 χρόνια. "Είναι πιο γέρικο κι από τον πατέρα μου" αστειεύτηκε. "Όμως κυρίως, είναι πολύ ακριβό και όχι ιδιαίτερα αξιόπιστο", πρόσθεσε.
Για να πετύχει το σκοπό του, ο νεαρός στράφηκε "στους δύο καλύτερους φίλους ενός εφήβου: το Google και τη Βικιπαίδεια" και διαβάζοντας άρθρα έμαθε ότι στο αίμα ενός ανθρώπου που πάσχει από καρκίνο του παγκρέατος μπορούν να εντοπιστούν χιλιάδες πρωτεΐνες. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μία από αυτές, η μεσοθηλίνη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την έγκαιρη διάγνωση και έφτιαξε ένα απλό τεστ αίματος, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούν οι διαβητικοί, για τον εντοπισμό της.
Όπως είπε ο ίδιος, το τεστ του είναι "τόσο απλό όσο η συνταγή για να φτιάξεις μπισκότα". Επιπροσθέτως, το τεστ αυτό είναι πάμφθηνο —στοιχίζει μόλις 3 σεντς— διαρκεί λίγα λεπτά και, όπως υποστηρίζει ο Αντράκα, είναι αξιόπιστο 100%.
Ο Τζακ Αντράκα βραβεύτηκε για την ανακάλυψή του με το Μεγάλο Βραβείο 2012 της Διεθνούς Έκθεσης Επιστήμης και Μηχανικής. Σήμερα συνεχίζει τις έρευνές του στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς του Μέριλαντ και ελπίζει ότι θα μπορέσει να εφαρμόσει το τεστ του για την έγκαιρη διάγνωση και άλλων μορφών καρκίνου ή σοβαρών ασθενειών.

Read more...

ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ


Σύμφωνα με Εκτακτο Δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αναμένεται σημαντική μεταβολή του καιρού από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου και από τα Δυτικά, με... 
κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Συγκεκριμένα:

  • Το Σάββατο 2 Μαρτίου ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο, στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική Πελοπόννησο. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, βαθμιαία μέσα στη νύχτα του Σαββάτου και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής θα επεκταθούν στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη και από το μεσημέρι της Κυριακής στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.
  • Θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν το Σάββατο αρχικά στο Ιόνιο και σταδιακά από τη νύχτα στο Αιγαίο, ενώ την Κυριακή και από τα βορειοανατολικά οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοανατολικούς εντάσεως 8 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο 9 μποφόρ.
  • Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν από το βράδυ του Σαββάτου στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου.
  • Βελτίωση του καιρού αναμένεται από το μεσημέρι της Κυριακής στα δυτικά και σταδιακά μέχρι το τέλος της ημέρας και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επιπτώσεις από την επιδείνωση των καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων και χιονοπτώσεων.
Ειδικότερα: 
  • Να μεταβάλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων και αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητό τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
  • Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους. Να ενημερώνουν τους οικείους για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν.
  • Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Read more...

Στα βόρεια προάστια δεν πληρώνουν τις οφειλές τους


ΟΤΑΝ Η ΔΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΠΛΗΡΩΣΕ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΨΥΧΙΚΟ 

Δεν πληρώνουν τις οφειλές τους στο κράτος οι κάτοικοι από «πλούσιες» περιοχές, όπως τα βόρεια προάστια, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, με τις εφορίες να έχουν εισπράξει σχεδόν τα μισά...
από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στις 28 μεγαλύτερες ΔΟΥ της χώρας.



«Βούλιαξε» η είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από τις εφορίες στις παραδοσιακά πιο εύπορες περιοχές όπως τα βόρεια προάστια για το 2012, με τη ΔΟΥ Καρπάθου να αποφέρει περισσότερα έσοδα στα ταμεία του κράτους από τη ΔΟΥ Ψυχικού. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», οι 28 πιο μεγάλες εφορίες της χώρας απέφεραν έσοδα από ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 398.000.000 ευρώ για το 2012, όταν ο στόχος ήταν 709.000.000 ευρώ, με το ποσοστό εισπραξιμότητας να έχει ανέλθει μόλις στο 58,1%.



Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι το γεγονός ότι στη ΔΟΥ Ψυχικού εισπράχθηκαν μόλις 17.800.000 ευρώ, 10.000.000 ευρώ λιγότερα από ό,τι εισπράχθηκαν πέρσι, όταν ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών ήταν να εισπραχθούν 38.500.000 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν εισπράχθηκαν ούτε τα μισά ποσά από όσα έπρεπε. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και για τις ΔΟΥ Κηφισιάς και Αγίου Στεφάνου, με την εφορία να εισπράττει το 2012 24.000.000 ευρώ από οφειλές όταν ο στόχος ήταν 46.500.000 ευρώ.
http://kranosgr.blogspot.gr/2013/03/blog-post_9509.html

Read more...

Τροπολογία του ΥΠΕΚΑ Απαλλαγή από τέλη και φόρους για δωρητές στα Σώματα Ασφαλείας


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς και πάσης φύσεως φόρους ή άλλα τέλη, οι δωρητές αυτοκινήτων ή πλωτών μέσων προς τα Σώματα Ασφαλείας και της Ακτοφυλακής για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Με την ίδια ρύθμιση, απλοποιούνται οι χρονοβόρες διαδικασίες, ώστε κάθε χερσαίο, πλωτό ή εναέριο μέσο που έχει κατασχεθεί ως αντικείμενο λαθρεμπορίου ή ως μέσο παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, μεταναστών, όπλων ή αρχαιοτήτων, να αξιοποιείται άμεσα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου ή και να διατίθεται σε σωφρονιστικά καταστήματα για την κάλυψη των αναγκών τους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Μετά από μήνυση συναδέλφου τους Συνελήφθησαν για χρηματισμό δύο υπάλληλοι του ΕΔΣΝΑ


O πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός
O πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός  

Αθήνα
Συνελήφθησαν την Παρασκευή από άνδρες της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, δύο υπάλληλοι του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής για χρηματισμό, μετά από μήνυση συναδέλφου τους.
Οι υπάλληλοι αρνούνται την κατηγορία και δήλωσαν, ότι θα καταθέσουν μήνυση για ψευδή καταμήνυση.
Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε, ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και πως θα διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση, ενώ θα αποδώσει ευθύνες σε όποιους τους αναλογούν.
Τόνισε δε, ότι «από την πλευρά μας συνεχίζουμε αταλάντευτοι την προσπάθεια για την εξυγίανση του Συνδέσμου σε όλα τα επίπεδα, τηρώντας απαρέγκλιτα τις αρχές της χρηστής διοίκησης».
«Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Διαφάνεια παντού» συμπλήρωσε ο κ. Σγουρός.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Σύσκεψη στο Μαξίμου Δεν τίθεται θέμα απολύσεων στο Δημόσιο, λέει ο Γ.Στουρνάρας


Η κυβέρνηση αναζητεί γραμμή άμυνας στις νέες πιέσεις της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο
Η κυβέρνηση αναζητεί γραμμή άμυνας στις νέες πιέσεις της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Δεν τίθεται θέμα απολύσεων στο Δημόσιο, τόνισε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου Μεταρρύθμισης στο Μέγαρο Μαξίμου, θέλοντας προφανώς να κλείσει τα σενάρια που κυκλοφορούν εν όψει και του νέου γύρου συναντήσεων με τους επικεφαλής της τρόικας.

Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντ. Μανιτάκης, ο οποίος επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου εγκρίθηκαν οι εκθέσεις αξιολόγησης έξι υπουργείων, που προβλέπουν αλλαγές στις δομές και τη λειτουργία τους, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων.
Σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, εγκρίθηκαν οι αλλαγές στα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Υγείας, Ναυτιλίας & Αιγαίου, Τουρισμού και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, καθώς και στην πρώην Γενική Γραμματεία Τύπου.
Σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη, τώρα θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της υλοποίησης όλων αυτών που προβλέπονται, με σαφή περιγραφή των θέσεων και των αρμοδιοτήτων, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα μέσα στον επόμενο μήνα.
«Οι προτάσεις αναδιοργάνωσης - μεταρρυθμιστικές δράσεις, που οριστικοποιήθηκαν στο Συμβούλιο, αποδεικνύουν ότι ο δημόσιος τομέας αναπτύσσει την επιχειρησιακή ικανότητα να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και προσδοκίες των πολιτών, να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να ανασχεδιάζει τις λειτουργίες και τις διαδικασίες του, ώστε να διευκολύνει τους πολίτες σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς τους, σε ένα δύσκολο και δυναμικά μεταβαλλόμενο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον» αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Όπως επισημαίνεται, η μείωση της δημοσιονομικής δαπάνης κυμαίνεται σε ποσοστό από 7% έως 16%, ενώ μακροπρόθεσμα και κατά τη φάση της υλοποίησης των οριστικοποιηθέντων μεταρρυθμιστικών δράσεων το έμμεσο δημοσιονομικό όφελος αναμένεται να είναι υψηλότερο, καθώς θα ολοκληρωθεί η φάση της διαχείρισης της αλλαγής.
Οι μεταρρυθμιστικές δράσεις περιλαμβάνουν:
  • Αναδιάρθρωση οργανικών δομών
  • Ανασχεδιασμό επιχειρησιακών διαδικασιών με τη χρήση των εργαλείων της Πληροφορικής
  • Ανασχεδιασμό αποστολής και επιχειρησιακών αντικειμένων με σκοπό την βελτίωση της αποτελεσματικότητας
  • Ανάπτυξη και ενίσχυση συνεργασιών με φορείς όπως -για παράδειγμα- τα οικεία επιμελητήρια για την παροχή υπηρεσιών, με την πιστοποίηση και τον έλεγχο των υπουργείων
  • Δράσεις μετεγκατάστασης και συστέγασης υπηρεσιών
  • Ενδυνάμωση λειτουργιών, όπως είναι η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, ο οικονομικός έλεγχος και η κεντρικοποίηση των προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών
  • Αναδιοργάνωση υπηρεσιών εξωτερικού, με βάση τις προτεραιότητες και τις ανάγκες της χώρας και τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ όλων των ελληνικών αποστολών στο εξωτερικό
Επίσης, συνεχίζεται εντατικά και αποτελεσματικά σε όλα τα υπουργεία, ο έλεγχος και η άρση των αλληλεπικαλύψεων προκειμένου να είναι αποδοτικότερη η συνεργασία μεταξύ των τομέων κάθε υπουργείου αλλά και η μεταξύ των υπουργείων.
Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, συμμετείχαν οι υπουργοί: Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Ναυτιλίας Κώστας Μουσουρούλης, Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Απόφαση του ΣτΕ Μόνο με πιστωτικές κάρτες οι αγορές πάνω από 1.500 ευρώ


Oι δύο πολίτες ζητούσαν να ακυρωθεί η από 9.2.2011 απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών,  με την οποία καθορίζεται ο τρόπος εξόφλησης των συναλλαγών
Oι δύο πολίτες ζητούσαν να ακυρωθεί η από 9.2.2011 απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, με την οποία καθορίζεται ο τρόπος εξόφλησης των συναλλαγών   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Οι αγορές αγαθών, άνω των 1.500 ευρώ, από τον Ιανουάριο του 2012, υποχρεωτικά γίνονται μέσω τραπεζικών πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών και όχι με μετρητά, αποφάνθηκε το Β΄Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, απορρίπτοντας την αίτηση δύο καταναλωτών.

Ειδικότερα, οι δύο πολίτες ζητούσαν να ακυρωθεί η από 9.2.2011 απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών (εκδόθηκε κατ΄εφαρμογή του Ν. 3840/2010) με την οποία καθορίζεται ο τρόπος εξόφλησης των συναλλαγών.
Αναλυτικά, η επίμαχη απόφαση αναφέρει, ότι από 1.1.2012 η πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες που είναι πάνω από το ποσό των 1.500 ευρώ, θα γίνεται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών του αγοραστή ή λήπτη των υπηρεσιών, ενώ αποκλείεται η εξόφληση με μετρητά.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας (απόφαση 854/2013) επισημαίνουν, ότι πρόκειται για μια ευνοϊκή ρύθμιση για τους συναλλασσομένους.
Ακόμη, υπογραμμίζουν, ότι στην προσφυγή τους οι δύο καταναλωτές δεν εξειδικεύουν το έννομο συμφέρον τους για την προσβολή της επίμαχης ρύθμισης, με συνέπεια να απορρίψουν οι δικαστές την αίτηση των συναλλασσομένων.
Αντίθετα, η μειοψηφία έκρινε, ότι ενδεχομένως τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας της επίμαχης ρύθμισης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ (LIVE) Kοινή «κάθοδο» στις εκλογές με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς πρότεινε ο Βενιζέλος



Koini-kathodo-stis-ekloges-me-tis-dynameis-tis-kentroaristeras-proteine-o-venizelos 
Με την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου ξεκίνησαν οι εργασίες του 9ου συντακτικού Συνεδρίου του Κινήματος, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, παρουσία εκπροσώπων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου και ξένων αντιπροσωπειών. Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε, μεταξύ άλλων, όχι απλή συστράτευση με την Κεντροαριστερά αλλά κοινή κάθοδο στις εκλογές.

«Το συνέδριο δεν είναι κομματικό, αλλά εθνικό πολιτικό γεγονός. Πρωτίστως απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος κατά την έναρξη της ομιλίας του. 

«Η μεταπολίτευση είναι η καλύτερη περίοδος του ελληνισμού», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας πως επικράτησε η εντύπωση πως υπάρχουν μόνο κεκτημένα».

«Είμαστε περήφανοι για τις θεσμικές, κοινωνικές και πολιτικές κατακτήσεις της περιόδου αυτής», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

H συγκρότηση της ζώνης του ευρώ έγινε χωρίς να έχουν λυθεί βασικά ζητήματα, όπως η χρηματοδότηση ενός ευρωπαϊκού μοντέλου ανάπτυξης», τόνισε και αναφερόμενος στην ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ σημείωσε:

«Φτάσαμε έτσι σε ένα έλλειμμα. Γίναμε μια χώρα που εισάγει με δανεικά με έλλειψη στρατηγικής».

«Η κοινωνία με ευθύνη των πολιτικών εμφανίστηκε ως μια κοινωνία σε άγνοια κινδύνου», συμπλήρωσε.

«Το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να σηκώσει δυσανάλογα το μερίδιο της ευθύνης», είπε και αναρωτήθηκε ποιοι έφεραν το ΔΝΤ στην καρδιά της ευρωζώνης, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στη Γερμανία για την αμηχανία που προκλήθηκε.

«Έπρεπε να κινηθούμε πιο αποφασιστικά», τόνισε.

«Eίναι υποχρέωσή μου να χαιρετίσω τα μέλη της ΚΟ της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που σήκωσαν στους ώμους τους την ευθύνη των πολιτικών αποφάσεων», είπε ο κ. Βενιζέλος και απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, επανέλαβε όπως είπε μια αλήθεια.

«Το δίλημμα ήταν πάντα ανάμεσα σε μια κακή και καταστροφική λύση», όπως υποστήριξε καθώς το «περιθώριο είναι δραματικά στενό ακόμα και σήμερα».

«Το ΠΑΣΟΚ μίλησε με την γλώσσα της αλήθειας»

O κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου, λέγοντας ότι σχηματίστηκε τελικά μια κυβέρνηση με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και κατηγόρησε για ακραίες συμπεριφορές ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή.

«Το ΠΑΣΟΚ μίλησε με την γλώσσα της αλήθειας. Η κοινωνία ζητούσε με έμφαση την αλήθεια και είπαμε τη δική μας αλήθεια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ τόνισε: «Ακούω πολλούς που μας αποκαλούν "δεκανίκι". Ναι το ΠΑΣΟΚ είναι συνιστώσα ευθύνης για να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση».

«Με τη ΝΔ συνεργαζόμαστε πολιτικά αλλά δεν ταυτιζόμασετ αξιακά», είπε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στη ΔΗΜΑΡ. «Έχουμε πολλές δυσκολίες στη λειτουργία της Βουλής», σημείωσε.

«Εμείς δεν προτείνουμε απλή συστράτευση με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς αλλά κοινή κάθοδο στις εκλογές», ξεκαθάρισε ο κ. Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε πως υπάρχει πλήρη διαφωνία με την ηγεσία και κάλεσε τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψουν στο σπίτι τους, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επικαιροποίηση της συμφωνίας της τρικομματικής κυβέρνησης

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως υπάρχει ανάγκη για επικαιροποίηση της συμφωνία της τρικομματικής κυβέρνησης.

1. Μια εσωτερική απόφαση της κυβέρνησης που θα είναι μήνυμα στους εταίρους. Όχι νέα μέτρα.
2. Ένα πραγματικά αξιόπιστο εθνικό φορολογικό σύστημα που θα οδηγήσει σε ανάπτυξη.
3. Μέτρα κοινωνικής συνοχής που θα γίνουν εκτός διαπραγμάτευσης για την ανεργία, για τις ευπαθείς ομάδες και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
4. Ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.
5. Καθαροί και λειτουργικοί κανόνες για το νομοθετικό έργο και τη Βουλή.

Προσωπικός απολογισμός του κ. Βενιζέλου

«Στρατεύτηκα στο ΠΑΣΟΚ το 1989 όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η προσπάθεια διάλυσης του κόμματος. Το 2012 ανέλαβα βάρη αφανή και δέχθηκα γελοίες και αθέμιτες επιθέσεις», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Κάποιοι μίλησαν για ηχηρές απουσίες. Όποιοι τιμήθηκαν από την παράταξη και κάνουν τώρα πλάγια βήματα εξόδου, βρίσκονται τώρα στην κρίση της κοινωνίας».

«Το δικό μου προσκλητήριο τους αφορά όλους, όλα τα μέλη ανεξαιρέτως», είπε.

http://newpost.gr/post/195314/Koini-kathodo-stis-ekloges-me-tis-dynameis-tis-kentroaristeras-proteine-o-venizelos/

Read more...

Στο επίκεντρο το Δημόσιο Ραντεβού Στουρνάρα με την τρόικα την Κυριακή


Ο δημόσιος τομέας; θα είναι στο επίκεντρο του νέου γύρου επαφών του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας (στη φωτό ο Ματίας Μορς της Κομισιόν)
Ο δημόσιος τομέας; θα είναι στο επίκεντρο του νέου γύρου επαφών του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας (στη φωτό ο Ματίας Μορς της Κομισιόν)   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Με τους επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθεί το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Τη Δεύτερα θα είναι στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup και την Τρίτη στο Ecofin.

Εν τω μεταξύ, αναστάτωση προκάλεσαν στην Αθήνα τα όσα λέχθηκαν την Πέμπτη από ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο, λίγες ημέρες μάλιστα πριν ξεκινήσουν οι επαφές των επικεφαλής της τρόικας με την κυβέρνηση, στις οποίες κυρίαρχη θέση αναμένεται να έχει το θέμα του περιορισμού του Δημοσίου.

Ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βάιζερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο πλαίσιο άτυπης ενημέρωσης εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, χαρακτήρισε το ελληνικό κράτος «υπερτροφικό» και κατέστησε σαφές ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να υπάρξει μείωση του αριθμού δημοσίων υπαλλήλων.

«Οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί θα πρέπει να κάνουν οργανόγραμμα και να εκτιμήσουν τι ανάγκες προσωπικού έχουν. Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν γίνεται να περιοριστεί ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα χωρίς να περιοριστεί το προσωπικό του», είπε χαρακτηριστικά ο κοινοτικός αξιωματούχος.

Μόλις έγιναν γνωστά στο υπουργείο Οικονομιών όσα ελέχθησαν, ο κ. Στουρνάρας τηλεφώνησε στον αξιωματούχο της Ευρωζώνης ζητώντας περισσότερες λεπτομέρειες για τις δηλώσεις που έκανε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας πήρε τη διαβεβαίωση από τον κ. Βάιζερ ότι δεν έχει θέσει θέμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων.

Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί δηλώσεις του αναπληρωτή εκπρόσωπου Τύπου του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ, ο οποίος δεν απέκλεισε να υπάρξουν «υποχρεωτικές αποχωρήσεις», στο βαθμό που τα νέα οργανογράμματα των Υπουργείων θα δείξουν πλεονάζον προσωπικό.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τους υπαλλήλους του Δημοσίου και συγκεκριμένα για το εάν θα δρομολογηθούν 25.000 απολύσεις, το στέλεχος του ΔΝΤ είπε πως η Αθήνα θα πρέπει να αναπροσαρμόσει το αριθμό των υπαλλήλων, αλλά ακόμη δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ομιλία κατά την υπογραφή της συμφωνίας Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η συμφωνία COSCO - HP, είπε ο πρωθυπουργός


Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ως ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της κινεζικής εταιρείας διαμετακομιστικού εμπορίου COSCO και της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας Hewlett Packard για τη μεταφορά των προϊόντων της δεύτερης στη νοτιοανατολική και την κεντρική Ευρώπης μέσω του λιμανιού του Πειραιά και του σιδηροδρομικού δικτύου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

«Το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί όχημα ισχυρής ανάπτυξης για όλα την Ελλάδα» τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα με τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού με το Θριάσιο ολοκληρώνει στρατηγικά δίκτυα και υποδομές που απελευθερώνουν επενδύσεις.

«Δίνουμε το δικαίωμα στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στις δύσκολες αυτές ώρες που πρέπει να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός, χαιρετίζοντας την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της COSCO και της Hewlett-Packard, δύο εταιρειών παγκόσμιας εμβέλειας, που -όπως είπε- χρησιμοποιούν τις υποδομές της χώρας και δραστηριοποιούνται στο νέο πλαίσιο εμπιστοσύνης.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της COSCO, τόνισε πως ανάλογες επενδύσεις δίνουν μια νέα δυναμική εδραιώνουν τον Πειραιά στο διεθνή χάρτη.

«Τέτοιες επενδύσεις βοηθούν τον τόπο μας και αντιμετωπίζουν την ανεργία, που παραμένει προτεραιότητα. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν ανάλογες κινήσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Αρνητική πρωτιά με 27% Τις χειρότερες επιδόσεις στην ανεργία πανευρωπαϊκά έχει η Ελλάδα


Στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας στην ΕΕ το τελευταίο έτος (από 20,8% σε 27%)
Στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας στην ΕΕ το τελευταίο έτος (από 20,8% σε 27%)   (Φωτογραφία:  ICON )

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Στο 27% του ενεργού πληθυσμού αυξήθηκε η ανεργία στην Eλλάδα το Νοέμβριο του 2012, από 26,6% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα η Eurostat.

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους επιδόσεις της χώρας μας, το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 24%, στις γυναίκες 31,1% και στους νέους κάτω των 25 ετών 59,4%. Και στις τρεις κατηγορίες ανέργων, η Ελλάδα έχει τις χειρότερες επιδόσεις στην ΕΕ.

Ο μέσος όρος ανεργίας στην Ευρωζώνη στους άνδρες ήταν τον Ιανουάριο 11,8%, στις γυναίκες 12,1% και στους νέους κάτω των 25 ετών στο 24,2%.

Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Ιανουάριο στο επίπεδο-ρεκόρ του 11,9% σημειώνοντας μικρή αύξηση σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2012 (11,8%), ενώ στο σύνολο της ΕΕ αυξήθηκε την ίδια περίοδο από 10,7% σε 10,8%.

Τον Ιανουάριο, η ΕΕ είχε 26,2 εκατ. άνεργους, εκ των οποίων 18,9 ζουν στην Ευρωζώνη. Σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2012, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 1,9 εκατ. άτομα στην Ευρωζώνη.
Οι χώρες στις οποίες καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας σε ένα έτος ήταν η Ελλάδα (από 20,8% σε 27%), η Κύπρος (από 9,9% σε 14,7%) και η Πορτογαλία (από 14,7% σε 17,6%).
Τον Ιανουάριο, ο αριθμός των ανέργων ηλικίας κάτω των 25 ετών έφτασε στο σύνολο της ΕΕ τα 5,732 εκατομμύρια, εκ των οποίων 3,642 εκατ. άτομα αφορούσαν τις χώρες της Ευρωζώνης.
Μέσα σε ένα έτος οι άνεργοι αυτής της κατηγορίας αυξήθηκαν κατά 295.000 στην Ευρωζώνη.
* Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,8% το Φεβρουάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat την Παρασκευή, από 2% τον Ιανουάριο, έναντι 1,9% που είχαν προβλέψει αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...