Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Σύσκεψη στο Μαξίμου Δεν τίθεται θέμα απολύσεων στο Δημόσιο, λέει ο Γ.Στουρνάρας


Η κυβέρνηση αναζητεί γραμμή άμυνας στις νέες πιέσεις της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο
Η κυβέρνηση αναζητεί γραμμή άμυνας στις νέες πιέσεις της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Δεν τίθεται θέμα απολύσεων στο Δημόσιο, τόνισε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου Μεταρρύθμισης στο Μέγαρο Μαξίμου, θέλοντας προφανώς να κλείσει τα σενάρια που κυκλοφορούν εν όψει και του νέου γύρου συναντήσεων με τους επικεφαλής της τρόικας.

Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντ. Μανιτάκης, ο οποίος επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου εγκρίθηκαν οι εκθέσεις αξιολόγησης έξι υπουργείων, που προβλέπουν αλλαγές στις δομές και τη λειτουργία τους, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων.
Σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, εγκρίθηκαν οι αλλαγές στα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Υγείας, Ναυτιλίας & Αιγαίου, Τουρισμού και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, καθώς και στην πρώην Γενική Γραμματεία Τύπου.
Σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη, τώρα θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της υλοποίησης όλων αυτών που προβλέπονται, με σαφή περιγραφή των θέσεων και των αρμοδιοτήτων, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα μέσα στον επόμενο μήνα.
«Οι προτάσεις αναδιοργάνωσης - μεταρρυθμιστικές δράσεις, που οριστικοποιήθηκαν στο Συμβούλιο, αποδεικνύουν ότι ο δημόσιος τομέας αναπτύσσει την επιχειρησιακή ικανότητα να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και προσδοκίες των πολιτών, να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να ανασχεδιάζει τις λειτουργίες και τις διαδικασίες του, ώστε να διευκολύνει τους πολίτες σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς τους, σε ένα δύσκολο και δυναμικά μεταβαλλόμενο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον» αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Όπως επισημαίνεται, η μείωση της δημοσιονομικής δαπάνης κυμαίνεται σε ποσοστό από 7% έως 16%, ενώ μακροπρόθεσμα και κατά τη φάση της υλοποίησης των οριστικοποιηθέντων μεταρρυθμιστικών δράσεων το έμμεσο δημοσιονομικό όφελος αναμένεται να είναι υψηλότερο, καθώς θα ολοκληρωθεί η φάση της διαχείρισης της αλλαγής.
Οι μεταρρυθμιστικές δράσεις περιλαμβάνουν:
  • Αναδιάρθρωση οργανικών δομών
  • Ανασχεδιασμό επιχειρησιακών διαδικασιών με τη χρήση των εργαλείων της Πληροφορικής
  • Ανασχεδιασμό αποστολής και επιχειρησιακών αντικειμένων με σκοπό την βελτίωση της αποτελεσματικότητας
  • Ανάπτυξη και ενίσχυση συνεργασιών με φορείς όπως -για παράδειγμα- τα οικεία επιμελητήρια για την παροχή υπηρεσιών, με την πιστοποίηση και τον έλεγχο των υπουργείων
  • Δράσεις μετεγκατάστασης και συστέγασης υπηρεσιών
  • Ενδυνάμωση λειτουργιών, όπως είναι η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, ο οικονομικός έλεγχος και η κεντρικοποίηση των προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών
  • Αναδιοργάνωση υπηρεσιών εξωτερικού, με βάση τις προτεραιότητες και τις ανάγκες της χώρας και τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ όλων των ελληνικών αποστολών στο εξωτερικό
Επίσης, συνεχίζεται εντατικά και αποτελεσματικά σε όλα τα υπουργεία, ο έλεγχος και η άρση των αλληλεπικαλύψεων προκειμένου να είναι αποδοτικότερη η συνεργασία μεταξύ των τομέων κάθε υπουργείου αλλά και η μεταξύ των υπουργείων.
Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, συμμετείχαν οι υπουργοί: Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Ναυτιλίας Κώστας Μουσουρούλης, Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: