Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

«Μήνυμα» προς την κυβέρνηση από τους ένστολους; Αγανακτισμένοι στρατιωτικοί και αστυνομικοί στους δρόμους

http://img.protothema.gr/5885FAC49F7CDF69819AD99C658C9ACF.jpgΠανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας ετοιμάζουν για αύριο στο κέντρο της Αθήνας αστυνομικοί από κάθε γωνιά της χώρας με αφορμή το κύμα μειώσεων και περικοπών που έχει σαρώσει τον τελευταίο χρόνο όλες της υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Περικοπές μισθών και επιδομάτων και «ψαλίδι» σε λειτουργικές δαπάνες αναγκάζουν τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας να λειτουργούν με μπαλώματα... Περιπολικά σαραβαλάκια που δεν μπορούν να συντηρηθούν, παλιός τεχνολογικός εξοπλισμός, θέσεις που αδειάζουν λόγω συνταξιοδότησης και δεν αναπληρώνονται, οδηγούν τις αστυνομικές υπηρεσίες στο κλείσιμο και τους πολίτες στην αναζήτηση προστασίας από ιδιωτικές εταιρίες!Πρόκειται για παραδοχή των ίδιων των αστυνομικών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κατάσταση που έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Το νέο «ψαλίδι» σε μισθούς και επιδόματα, σύμφωνα με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, τους αφαιρεί από τα μηνιαία εισοδήματά τους από 350 έως 450 ευρώ.

Ανασφαλής αστυνομικός σημαίνει ανασφαλής πολίτης, τονίζει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας, σε ενημερωτικά φυλλάδια που διανεμήθηκαν σε πολίτες κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης.

«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι», υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές τονίζοντας πως όλες αυτές οι περικοπές, «στερούν το δικαίωμα ασφάλειας των πολιτών, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του αστυνομικού, δημιουργούν δυσάρεστη κατάσταση αδυναμίας στοιχειώδους ανταπόκρισης στο κάλεσμα της κοινωνίας, ανατρέπουν το πρόγραμμα ζωής των αστυνομικών, επιδεινώνουν το βιοτικό επίπεδό τους».

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς η μείωση μισθών και επιδομάτων που επιβλήθηκε πριν ένα χρόνο οδήγησε τους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας σε κατάσταση φτώχειας.

Με τα νέα μέτρα οι αστυνομικοί βλέπουν ασφυκτικό περιορισμό των εσόδων τους: -12,6% στους μισθούς, -49,2% σε πενθήμερα και νυχτερινά, -28,6% στην προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Οι αστυνομικοί ανέλαβαν την πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών ενός κειμένου με αποδέκτη κάθε φορέα και φυσικό πρόσωπο που εκ της ιδιότητάς του διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιβίωση του Αστυνομικού Οργανισμού, αλλά και των εργαζομένων του.

Καλούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους «απαιτώντας άμεσα από την κυβέρνηση και τους τροϊκανούς συμβούλους, να μην οδηγήσουν την Ελληνική Αστυνομία στο εκτελεστικό απόσπασμα, διότι αυτή θα είναι η τελευταία πράξη και του δικού τους μνημονιακού δράματος».

Για «περίπατο» οι στρατιωτικοί

Δύο μέρες μετά την αυστηρή προειδοποίηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνου Μπεγλίτη, ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει τη λειτουργία συνδικαλιστικών σωματείων στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι ενώσεις των στρατιωτικών εν ενεργεία, αλλά και των αποστράτων αξιωματικών, προγραμματίζουν για την Πέμπτη "συνάντηση γνωριμίας, συζήτηση και περίπατο" στο Σύνταγμα!

Ατύπως, οι "πρόδρομες" συνδικαλιστικές οργανώσεις των υπηρετούντων αξιωματικών σχεδιάζουν να λάβουν μέρος στην κινητοποίηση που έχουν εξαγγείλει για αύριο οι αστυνομικοί υπάλληλοι αντιδρώντας στις περικοπές των μισθών τους.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων, που αυτοχαρακτηρίζεται "ως φορέας διαλόγου και έκφρασης", καλούνται τα μέλη και οι «εν ενεργεία» και «εν αποστρατεία» φίλοι του, με τις οικογένειές τους, "σε συνάντηση γνωριμίας, συζήτηση και περίπατο κάτω από τον περήφανο, ηλιόλουστο και καταγάλανο ουρανό της Αθήνας, την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011. Ως τόπος συνάντησης ορίζεται η έξοδος του σταθμού ΜΕΤΡΟ στην «ΑΚΡΟΠΟΛΗ» και ώρα συνάντησης το διάστημα από 15.30΄ έως 17.00΄, αμέσως μετά τη λήξη των εργάσιμου ωραρίου. Ο περίπατος καθορίζεται ως εξής: έξοδος μετρό «ΑΚΡΟΠΟΛΗ», κατεύθυνση προς τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Στήλες Ολυμπίου Διός, Σύνταγμα, Πανεπιστημίου και πλατεία Κολοκοτρώνη. Καθόλη τη διάρκεια του περιπάτου θα μας δοθεί η δυνατότητα να γνωριστούμε καλύτερα, να συζητήσουμε μεταξύ μας και μόνο, χωρίς δηλώσεις σε τρίτους, να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες για τα τρέχοντα θέματα που αφορούν τις οικογένειές μας και να συσφίξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας, ως περήφανοι Έλληνες στρατιωτικοί. Παρακαλούμε για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή σας".

Η "to know us better" συγκέντρωση των στρατιωτικών -η οποία συμπίπτει χρονικά με τη διαδήλωση των αστυνομικών, δημιουργώντας υπόνοιες ότι πρόκειται για μια προσπάθεια από κοινού διαμαρτυρίας των αξιωματικών της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων- αναμένεται να ρίξει λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης των "συνδικαλιζομένων" στελεχών του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας με τον υπουργό Αμυνας.

Κι αυτό διότι πριν από μόλις δύο 24ωρα, ο κ. Πάνος Μπεγλίτης από το βήμα της Βουλής κατήγγειλε ως επικίνδυνη και αντιδημοκρατική την κίνηση μιας συνδικαλιστικής ένωσης των αποστράτων να καλέσουν τους εν ενεργεία αξιωματικούς "σε υπηρεσιακή εγρήγορση και ετοιμότητα για να αποκρούσουν την πολιτική της κυβέρνησης".protothema.gr

Read more...

Wall Street Journal: Μην πιστεύετε τους ελληνικούς μύθους

newpost.gr
Wall Street Journal: Μην πιστεύετε τους ελληνικούς μύθους
«Μην πιστεύετε τους ελληνικούς μύθους» τιτλοφορείται το άρθρο του συντάκτη της Wall Street Journal, Simon Nixon, με το οποίο προσπαθεί να καταρρίψει τις πεποιθήσεις και τα σενάρια που κυκλοφορούν αναφορικά με την κατάσταση της Ελλάδας και τις πιθανότητες που συγκεντρώνει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Κατά τον συντάκτη, οι «μύθοι» και τα καταστροφικά σενάρια γύρω από την ελληνική κρίση συνοψίζονται στα εξής:

1. Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη

Λάθος. Όπως επεσήμαναν οι οικονομολόγοι Carmen Reinhart και Kenneth Rogoff, μια χρεοκοπία σχετίζεται με τη θέληση και όχι με την ικανότητα μιας χώρας να αποπληρώσει τα χρέη της. Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλη δημόσια περιουσία και έχει μεγάλα περιθώρια για περικοπή των δαπανών, αύξηση των φορολογικών εσόδων και βελτίωση της παραγωγικότητας, αν είναι διατεθειμένη να κάνει θυσίες. Το θέμα είναι αν έχει την πολιτική θέληση να προβεί σε αυτές.

2. Η Ελλάδα έχει συμφέρον να χρεοκοπήσει

Αντιθέτως. Η χώρα αντιμετωπίζει ακόμα ένα τεράστιο έλλειμμα, οπότε ακόμη και αν χρεοκοπήσει θα πρέπει σχεδόν αμέσως να ξαναδανειστεί ή αλλιώς να προχωρήσει σε τεράστιες περικοπές των δαπανών για να ισοσκελίσει τα βιβλία της. Ακόμη χειρότερα, οι ελληνικές τράπεζες θα καταρρεύσουν, καθώς δεν θα έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Το ίδιο ισχύει για την έξοδο της χώρας από το ευρώ, αφού αυτό θα είχε άμεσες επιπτώσεις στις τράπεζες.

3. Η πτώχευση της Ελλάδας δεν θα είναι ανάλογη με την περίπτωση Lehman Brothers

Ακόμη και η Γερμανία παραδέχεται πλέον ότι ήταν απροετοίμαστη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Παρά τη στροφή της Άγγελα Μέρκελ, οι επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται στην ευρωζώνη, και ιδίως στην Ισπανία, όπου η απόδοση των ομολόγων αυξήθηκε κατακόρυφα. Το λάθος της Γερμανίας ήταν ότι έλαβε υπ’ όψιν μόνο τις πρωτογενείς επιπτώσεις, τη στιγμή που το μεγαλύτερο πλήγμα θα ερχόταν από τις δευτερογενείς επιπτώσεις που θα επέφερε η μετάδοση στα τραπεζικά κόστη και τον κρατικό δανεισμό. Η Lehman προκάλεσε ένα ισχυρό σοκ στην αγορά, όμως μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλούσε «πιστωτικό επεισόδιο» και άρα παγκόσμια κρίση.

4. Δεν μπορείς να κερδίζεις συνεχώς χρόνο

Φυσικά και μπορείς. Ο χρόνος γιατρεύει όλες τις πληγές. Ακόμη και αν η χρεοκοπία της Ελλάδας γίνει αναπόφευκτη, υπάρχουν πολλοί λόγοι να την καθυστερήσουμε: εν μέρει για να ενθαρρύνουμε την Πορτογαλία και την Ιρλανδία να επιμείνουν στα προγράμματα διάσωσής τους, αλλά κυρίως για να καθησυχάσουμε τους επενδυτές ώστε να συνεχίσουν να αγοράζουν χρέη από την Ευρώπη. Η ευρωζώνη πρέπει να αποφύγει οποιαδήποτε χρεοκοπία ωσότου χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία να βγουν από τον κίνδυνο. Στην πραγματικότητα, όσο και να αναστατώνει η ιδέα τους Γερμανούς φορολογούμενους, ίσως η ευρωζώνη να χρειαστεί να συνεχίσει να στηρίζει το χρέος της Ελλάδας πολύ μετά το 2013.

5. Οι Έλληνες έχουν την αποκλειστική ευθύνη

Όχι εντελώς. Τώρα που η ευρωζώνη αποδέχεται ότι δεν μπορεί παρά να σώσει την Ελλάδα, πρέπει να διασφαλίσει ότι το πρόγραμμα διάσωσης θα λειτουργήσει. Αντί γι’ αυτό, η ευρωζώνη τιμωρεί την Ελλάδα με επιτόκιο σχεδόν διπλάσιο από αυτό που πληρώνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να δανείζεται, ή αυτό που χρεώνει το ΔΝΤ- δυσχεραίνοντας έτσι το έργο της Ελλάδας. Αυτό είναι παράλογο. Η μόνη διέξοδος για την ευρωζώνη είναι η πολιτική συναίνεση. Αργά ή γρήγορα, οι ηγέτες της Ευρώπης θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτή την πραγματικότητα.

Read more...

Την Παρασκευή κατατίθεται στη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου

Διαδοχικές συσκέψεις στην κυβέρνηση

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου με τον νέο υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου με τον νέο υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και ο εφαρμοστικός νόμος, με τις τροποποιήσεις που κατά κύριο λόγο αφορούν στα φορολογικά μέτρα και συζητήθηκαν στη συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, τίθενται επί τάπητος στις συνεδριάσεις της κυβερνητικής επιτροπής και του υπουργικού συμβουλίου.

Η συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής ξεκίνησε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, ενώ το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά.

Το πρωί της Πέμπτης, στις 9, συνεδριάζει ο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, στον οποίο ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα παρουσιάσει τις τελευταίες αλλαγές στο Μεσοπρόθεσμο και θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις, προτού αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες (Πέμπτη και Παρασκευή).

Το απόγευμα της Τετάρτης ο κ. Βενιζέλος θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Π.Τόμσεν.

Το πρωί της Πέμπτης, πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό, θα συναντηθεί με τα άλλα δύο μέλη της τρόικας, Ματίας Μόρς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας ολοκλήρωσε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης τη διαπραγμάτευση με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τα θέματα που σχετίζονται με τους εφαρμοστικούς νόμους του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και ειδικά για τις αλλαγές στα φορολογικά μέτρα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου – Μέρκελ...



«Σημαντικό βήμα» χαρακτήρισε η Άγγελα Μέρκελ την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού κοινοβουλίου προς την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

«Πρόκειται για ένα... σημαντικό βήμα, και την ερχόμενη εβδομάδα ακολουθεί το επόμενο βήμα, η υιοθέτηση ενός προγράμματος λιτότητας από το οποίο εξαρτάται η χορήγηση του δεύτερου πακέτου οικονομικής βοήθειας των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», δήλωσε η Άγγελα Μέρκελ ενώπιον των βουλευτών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής, προσθέτοντας ότι είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον έλληνα πρωθυπουργό.
real.gr



Read more...

Στη Σύνοδο Κορυφής δεν θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα, λέει η Μέρκελ

Ισχυρές πιέσεις για το Μεσοπρόθεσμο

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να ψηφισθεί το νέο πακέτο μέτρων στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να ψηφισθεί το νέο πακέτο μέτρων στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. (Φωτογραφία: AΠΕ )
Βερολίνο, Γερμανία
Στη Σύνοδο της Κορυφής της ΕΕ στις 23-24 Ιουνίου δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε την Τετάρτη η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος χαιρέτισε την ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να προωθήσει το νέο πακέτο μέτρων στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Όπως είπε, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται στις 3 Ιουλίου να συμφωνήσουν σε γενικές γραμμές για τη νέα βοήθεια. Έτσι, η κάτω βουλή της χώρας θα μπορεί να εγκρίνει το δεύτερο πακέτο στήριξης εντός της ίδιας εβδομάδας.

Το Eurogroup θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 3 Ιουλίου ώστε να διαπιστώσει αν έχουν εκπληρωθεί όλες οι υποχρεώσεις της Ελλάδας για την έγκριση της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης του δανείου της τρόικας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι αναμένει πως στις 3 Ιουλίου θα αποφασιστούν οι βασικές γραμμές του νέου πακέτου στήριξης.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, πριν τις διακοπές του καλοκαιριού, είναι στις 11 Ιουλίου.

Η κ. Μέρκελ τόνισε πως επιθυμεί μια «εθελοντική, σημαντική και μετρήσιμη» συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο βοήθειας.

Όπως αποκάλυψε, αυτή την πρόταση υποστήριζαν από την αρχή μόνο οι κυβερνήσεις της Φινλανδίας και της Ολλανδίας, ενώ προσέθεσε ότι ήταν σημαντική επιτυχία που κατάφερε να πείσει τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο.

«Ακόμη και το εθελοντικό πρόγραμμα τυγχάνει περιορισμένης στήριξης στην Ευρώπη», σημείωσε.

Παράλληλα, απέκρουσε τις πιέσεις βουλευτών να υποστούν υπερβολικά μεγάλες ζημίες οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτη εξάπλωση της κρίσης στην ΕΕ.

Το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες θα οδηγούσε και άλλες χώρες της ΕΕ στο προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF), είπε.

«Τότε θα έχουμε μια κατάσταση όπου και άλλες χώρες, όχι η Γερμανία, δεν θα μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν τις τράπεζες τους χωρίς να γίνουν στόχος των αγορών», σημείωσε.

«Τότε θα πυροδοτήσουμε μετάδοση της κρίσης στην Ευρώπη και δεν θέλω να φέρω την ευθύνη για κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε.

Η κ. Μέρκελ δήλωσε πως κανείς δεν γνωρίζει ποιοι έχουν τοποθετηθεί σε CDS, ενώ τόνισε ότι στο πακέτο της λύσης πρέπει να συμφωνήσει και η ΕΚΤ.

«Δεν είναι εφικτό να ζητηθεί από τον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχει εάν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» είπε και ανέφερε ότι η αγορά ομολόγων χωρών της ευρω-περιφέρειας από την ΕΚΤ έγινε χωρίς καμία πίεση από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης είπε ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να δεχθεί χρεοκοπία της Ελλάδας.

Ο εκπρόσωπος χαιρέτισε την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε χθες η ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως ανοίγει το δρόμο για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής αναφορικά με την παροχή νέου δανείου προς τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη νέα βοήθεια, υπογράμμισε ότι πρέπει να είναι μόνο σε εθελοντική βάση.

Σημειώνεται ότι σήμερα ξεκίνησαν οι συζητήσεις σε Γερμανία και Γαλλία για τη συμμετοχή των τραπεζών στο πακέτο στηριξης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Φρένο από το ΙΚΑ στις συντάξεις αλλοδαπών...



Αλλάζει ο τρόπος υπολογισµού των προσαυξήσεων...
Φρένο στις συντάξεις αλλοδαπών βάζει το ΙΚΑ. Με εγκύκλιό του (την οποία υπογράφει ο υποδιοικητής ∆ιον. Πατσούρης) αλλάζει ο τρόπος υπολογισµού των συντάξεων ως προς τη χορήγηση προσαυξήσεων στα δικαιούµενα ποσά συντάξεων για...
ηµέρες ασφάλισης που πραγµατοποιήθηκαν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. .
Σκοπός των ενεργειών είναι η εκλογίκευση του συστήµατος και η εξασφάλιση χορήγησης συντάξεων στους πραγµατικά δικαιούχους.

Σηµειώνεται ότι ηλικιωµένοι, κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουµανία, που έρχονται στην Ελλάδα µε µόλις ενάµιση χρόνο δουλειά, παίρνουν σύνταξη και επιπλέον συµπληρωµατικές παροχές από τα ασφαλιστικά ταµεία (κυρίως το ΙΚΑ). Οπως αποκάλυψαν οι έλεγχοι στα ασφαλιστικά ταµεία, σηµαντικός αριθµός αλλοδαπών δηλώνει ότι διαµένει µόνιµα στην Ελλάδα και παίρνει το σύνολο της σύνταξης, ενώ στην ουσία περνάει το µεγαλύτερο διάστηµα στη χώρα του.

Επίσης, οι αλλοδαποί που παίρνουν σύνταξη µπορούν στη συνέχεια να υποβάλουν τα χαρτιά τους και για το Επίδοµα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ)! Ετσι, αν και έχουν καταβάλει ελάχιστες εισφορές στα ασφαλιστικά ταµεία της Ελλάδας, η κύρια σύνταξή τους µαζί µε το ΕΚΑΣ µπορεί να φτάσει τα 720 ευρώ. Επισηµαίνεται ότι στη Βουλγαρία, τη Ρουµανία, την Αλβανία και τη Γεωργία ο µέσος όρος σύνταξης δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ. Με ένσηµα ενός έως τριών ετών στην Ελλάδα λαµβάνουν σύνταξη µέχρι και 600 ευρώ. Μάλιστα, οι περισσότεροι δεν διαµένουν πλέον εδώ, αφού έχουν επιστρέψει στη χώρα τους και λαµβάνουν τραπεζικώς τη σύνταξη.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ που ανακοινώθηκαν από το ΙΚΑ είναι τα παρακάτω:

Αυστηροποίηση του ελέγχου των προϋποθέσεων µόνιµης διαµονής στη χώρα των συνταξιούχων που συνταξιοδοτούνται µε βάση τους κοινοτικούς κανονισµούς και παίρνουν κατώτατο όριο συντάξεων από το ΙΚΑ. Ορθή εφαρµογή της εθνικής νοµοθεσίας σε συνδυασµό µε τις κοινοτικές διατάξεις στο θέµα των προσαυξήσεων των κατώτατων ορίων συντάξεων. Σχετικάµε το δεύτερο µέτρο ισχύουν τα ακόλουθα: Το κατώτατο όριο σύνταξης του ΙΚΑ είναι 486,84 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται όταν ο ασφαλισµένος έχει πάνωαπό 4.500 ηµέρες. Στους πολίτες της Ε.Ε. που έχουν χρόνο ασφάλισης στην Ελλάδα και σε άλλη χώρα της Ε.Ε., όταν η Ελλάδα είναι χώρα µόνιµης διαµονής και το ΙΚΑ ο φορέας που θααπονείµει τη σύνταξη, το ποσό της σύνταξης που τελικά καταβάλλεται σε αυτούς είναι κατά κανόνα µεγαλύτερο από 486,84 ευρώ. Και αυτό γιατί ο χρόνος που διανύθηκε σε χώρα της Ε.Ε και στην Ελλάδα υπερβαίνει κατά το 90% των περιπτώσεων τις 4.500 ηµέρες ασφάλισης. Επειτα απόεξέταση του υφιστάµενου εθνικού θεσµικού πλαισίου σε συνδυασµό µε τους κοινοτικούς κανονισµούς διαπιστώθηκε ότι στους πολίτες της Ε.Ε. δεν εφαρµόζονταν ορθά οι σχετικές διατάξεις, µε αποτέλεσµα να λαµβάνουν προσαυξηµένο ποσό κατωτάτου ορίου πολίτες της Ε.Ε. για χρόνο που διανύθηκε στις χώρες αυτές, ενώ είχαν πολύ µικρό χρόνο ασφάλισης στην Ελλάδα (π.χ. 300 ηµέρες ασφάλισης στην Ελλάδα και 12.000

ηµέρες ασφάλισης στη Βουλγαρία).

Η κύρια σύνταξή τους µαζί µε το ΕΚΑΣ µπορεί να φτάσει τα 720 ευρώ



Read more...

«Βαπτίστηκαν» αγρότες αιρετοί και οι γυναίκες τους στην Πύλη Τρικάλων για Ευρωπαϊκό κονδύλι ...



Καταγγελίες με …ονόματα και διευθύνσεις για σκάνδαλο με Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα στον Δήμο Πύλης Τρικάλων...
Ουσιαστική και περιεκτική ήταν η ολιγόλεπτη σημερινή συνέντευξη του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πύλης Απόστολου Παντέρα.
Εξάλλου, έχοντας στοιχεία και κυρίως …ονόματα και διευθύνσεις, δεν χρειαζόταν να πει και πολλά. Τον... λόγο τώρα έχουν τα αρμόδια Όργανα.

Ο κ. Παντέρας, πλαισιωμένος από δημοτικούς Συμβούλους της παράταξής του, έδωσε «στεγνά» τους εμπλεκόμενους σε απάτη σε βάρος Κοινοτικού Προγράμματος στήριξης νέων αγροτών…

Το όνομα της συζύγου του Δημάρχου Πύλης, Κώστα Κουφογάζου, μόνιμης υπαλλήλου του ΕΚΑΒ, φιγουράρει στην λίστα και ακολουθούν Αντιδήμαρχοι και γυναίκες Αντιδημάρχων που «βαπτίστηκαν» μέσα σε μια νύχτα «αγρότες» για να πάνε ταξίδι στην Σικελία και ερευνάται αν έχουν και απολαβή 3.000 ευρώ έκαστος για … εκπαίδευση σε καλλιέργειες ροδιάς…

«Στηλιτεύουμε και καταδικάζουμε την συμπεριφορά του Δημάρχου κ.Κουφογάζου, που για ευνόητους λόγους αρνήθηκε να μας ενημερώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο για το επίμαχο πρόγραμμα. Ζήτησα την ενημέρωση τι είναι το πρόγραμμα και ονομαστική κατάσταση συμμετεχόντων και ο Δήμαρχος με υποτιμητικό τρόπο και ενάντια στην Νομοθεσία, με παρέπεμψε στις Υπηρεσίες του Δήμου. Σήμερα ξέρουμε για ποιο λόγο απέφυγε την ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο», ανέφερε ο κ. Παντέρας και πρόσθεσε ότι «το ίδιο έπραξε όταν ζήτησε ενημέρωση και ο Δημοτικός Σύμβουλος Βύρων Κατσίβελος στον οποίο απευθύνθηκε με ακατανόμαστες εκφράσεις την επόμενη ημέρα σε τηλεφωνική επικοινωνία»…

«Ο Δήμαρχος μας είπε ότι θα μας απαντήσει σε …30 ημέρες και υποψιαστήκαμε ότι κάτι συμβαίνει και γίναμε …ντεντέκτιβ για να βρούμε τα στοιχεία», ανέφερε ο κ. Κατσίβελος, προσθέτοντας πως «ο Δήμαρχος μου είπε τρεις φορές, είμαι Δήμαρχος και θα βάλω όποιους θέλω στο πρόγραμμα»…

«Υπέγραψαν ως αγρότες, οι συμμετέχοντες και έχουμε παραποίηση επαγγελμάτων», πρόσθεσε ο κ. Παντέρας για τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που αντιμετωπίζουν πλέον οι συμμετέχοντες στο ταξίδι στην Σικελία…

Οι συμμετέχοντες βρίσκονται στην Σικελία και οπότε μάλλον μέσω …΄Ιντερνετ θα μάθουν τι έχει γίνει εδώ και κυρίως ποια κατάσταση θα βρουν στην επιστροφή τους στα Τρίκαλα από το ταξίδι στην Σικελία…

Το βίντεο είναι αποκαλυπτικό για την «σύνθεση» της αποστολής του Δήμου Πύλης στην Σικελία.
http://www.trikalanews.gr



Read more...

Aθανασιάδης: «Δεν ψηφίζω το Μεσοπρόθεσμο!»


newpost.gr
Aθανασιάδης: «Δεν ψηφίζω το Μεσοπρόθεσμο!»
Σε παρέμβασή του στην εκομπή του ΣΚΑΙ, «Πρώτη Γραμμή» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Αθανασιάδης, δήλωσε ότι δε θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εμμένοντας στην άποψη του ότι δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ.

«Για εμένα δεν έχει αλλάξει τίποτε, δεν θα ψηφίσω το Μεσοπρόθεσμο, καθαρές κουβέντες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασιάδης.

«Σε πάρα πολλά σημεία δεν διαφωνώ με την κυβέρνηση, αλλά εμμένω στην άποψή μου ότι κάποιες ΔΕΚΟ δεν πρέπει να πωληθούν» σημείωσε, αναφέροντας ακόμη την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΔΑΘ.
Read more...

Για όλο το εισόδημα θα ισχύει ο κεφαλικός φόρος

Περισσότεροι πολίτες στο 1%, αλλά…


http://img.protothema.gr/616F9EBE41AA2C6F255ACEE3F0CF220B.jpg
Σε μαραθώνιες συσκέψεις που διήρκεσαν όλο το σαββατοκύριακο μέχρι και σήμερα το πρωί, στο υπουργείο Οικονομικών ετοίμασαν τα νέα σενάρια που θα παρουσιάσουν σήμερα στους απεσταλμένους της Τρόικα, για τους φόρους και τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Ειδικά για τον κεφαλικό φόρο και το χαράτσι στα ακίνητα, φαίνεται πως επέρχονται μεγάλες ανατροπές.

Το βελτιωμένο σχέδιο Βενιζέλου που φαίνεται να κερδίζει έδαφος, είναι ο κεφαλικός φόρος να επιβάλλεται μεν από εισόδημα 12.000 ευρώ και άνω, αλλά να επιβάλλεται με συντελεστές με 1% - 3% και το κλιμάκιο με φόρο 1% να φθάνει στα 25.000 ή 30.000 ευρώ, αντί 20.000 που αρχικά σχεδιαζόταν. Από εκεί και πάνω θα ισχύσουν οι κλίμακες που είχαν αρχικά προταθεί.

Με βάση το σχέδιο αυτό, μειώνεται οριακά η επιβάρυνση από την έκτακτη εισφορά, για όσους έχουν μεσαία ή χαμηλά εισοδήματα.

Το προηγούμενο σχέδιο που είχαν εγκρίνει η Τρόικα και ο κύριος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ως υπουργός Οικονομικών, προέβλεπε εισφορά που υπολογιζόταν ως εξής:

Εισόδημα 0 - 12.000 ευρώ: 0%
Εισόδημα 12.000 - 20.000: 1%
Εισόδημα 20.000 - 50.000: 2%
Εισόδημα 50.000 και άνω : 3%


Με την αλλαγή που προωθείται, ο συντελεστής 1% θα επιβάλλεται σε εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ ή 30.000. Προκύπτει δηλαδή ελάφρυνση περίπου 200-300 ευρώ, ειδικά για τα μεσαία εισοδήματα κάτω από 30.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως όλα δείχνουν, ο συντελεστής της έκτακτης εισφοράς θα υπολογίζεται επί του συνόλου του εισοδήματος. Δηλαδή ο φορολογούμενος που έχει εισόδημα 40.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με εισφορά 800 ευρώ και όχι με 360 ευρώ όπως θα προέκυπτε αν η εισφορά υπολογιζόταν με αφορολόγητο 12.000 ευρώ.

Τέλος ακινήτων

Εγκαταλείπεται τελικά το σχέδιο για επιβολή νέου ειδικού τέλους ακινήτων που θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Ωστόσο, πιστοποιήθηκε η απόφαση για μείωση του αφορολογήτου ορίου του φόρου ακίνητης περιουσίας από τα 400 χιλ. ευρώ στα 200 χιλ. ευρώ.

Tο σχέδιο νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ως αντιστάθμισμα στις απώλειες εσόδων από την μη εφαρμογή της εξίσωσης των φόρων την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 41 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή από 21 ευρώ που είναι τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου να διαμορφωθεί στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Από την αύξηση αυτή και την πρόσθετη επιβάρυνση του ΦΠΑ η μέση πρόσθετη επιβάρυνση ανά λίτρο θα είναι 5 λεπτά

Το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει και διπλασιασμό ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης (μετάταξη από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%). Ωστόσο προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα, δεν αποκλείεται να μην αυξηθούν στο σύνολό τους οι συντελεστές ΦΠΑ, αλλά από το 2012 να υπάρξει μείωση των συντελεστών κατά δυο ή τρεις μονάδες.

Read more...

Κατακραυγή κατά Πάγκαλου

Τον αποδοκίμασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος


http://img.protothema.gr/D3BB2598A82B7D98DB80967CC5F622D4.jpg
Κάθε όριο ξεπέρασε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή ο Θεόδωρος Πάγκαλος καθώς «κατόρθωσε» να εμβολίσει την ομαλή διεξαγωγή της συζήτησης με αναφορές «σε πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων που είχε συντηρήσει η ΝΔ» και στην «πραγματική δημοκρατία που ήρθε το 1981 με το ΠΑΣΟΚ».

Οι αναφορές του κ. Πάγκαλου που προκάλεσαν την αποχώρηση των βουλευτών της ΝΔ από την αίθουσα της Ολομέλειας για λίγα λεπτά είχαν ως αποτέλεσμα τις παρεμβάσεις τόσο του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, όσο και του προέδρου της Βουλής Φ. Πετσάλνικου και του υπουργού Οικονομικών και επίσης αντιπροέδρου Ευ. Βενιζέλου.

Σήμερα μάλιστα οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA αποδοκίμασε τον αντιπρόεδρο λέγοντας:

«Νομίζω ότι θα πρέπει να αφήσουμε τα θέματα ιστορίας στους ιστορικούς. Δεν είναι ένα θέμα δηλαδή που θα πρέπει να το συζητάμε στο κοινοβούλιο, αυτή ειδικά την περίοδο. Αυτό που ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό δεν είναι τα ιστορικά δεδομένα… Αυτό που απασχολεί τη μέση ελληνική οικογένεια είναι η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας πρώτα και κύρια». Πρόσθεσε επίσης ότι «όλα τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου είναι δημοκρατικά».




«Μπάχαλο» τα έκανε ο Πάγκαλος

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατάφερε να τα κάνει «μπάχαλο» στο κοινοβούλιο με τις αναφορές του με αποτέλεσμα η ΝΔ να αποχωρήσουν οι βουλευτές της ΝΔ από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Συγκεκριμένα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κώστας Τασούλας ζήτησε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να ανακαλέσει αλλιώς «αποχωρούμε».

Ο κ. Πάγκαλος όχι μόνο δεν ανακάλεσε – σώζοντας με αυτό τον τρόπο την ομαλή διεξαγωγή της κρίσιμης διαδικασίας για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση – αλλά επιχείρησε να ρίξει περισσότερο λάδι στην φωτιά.

Υπο αυτά τα δεδομένα οι βουλευτές της ΝΔ άρχισαν να αποχωρούν από την Ολομέλεια παρά την προσπάθεια του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου να επανέλθουν. Τελικά, λίγα λεπτά αργότερα η ΚΟ της ΝΔ επανήλθε με προεξέχοντα τον κ. Αντώνη Σαμαρά.
Read more...

Ξέσπασε νέα κόντρα Παπανδρέου- Εκδοτών

newpost.gr
Ξέσπασε νέα κόντρα Παπανδρέου- Εκδοτών
Η δημοσκόπηση της GPO προκάλεσε σοκ στη νέα κυβέρνηση και αποτέλεσε αφορμή για να βγει στην επιφάνεια η δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου για τους βαρόνους των μέσων ενημέρωσης.

Ο Θ. Πάγκαλος ήταν αυτός που επελέγη από τον Γ. Παπανδρέου για να στείλει το μήνυμα στους εκδότες- εργολάβους, μιλώντας για αυτούς από του Βήματος της Βουλής! Η ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης προκάλεσε έντονο προβληματισμό στα συγκροτήματα που εμπλέκονται σε δημόσιες προμήθειες και έργα. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι δύο όμιλοι που πρόσκεινται στην κυβέρνηση έδειξαν την ενόχλησή τους προβάλλοντας σε έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις τον… Ευ. Βενιζέλο.

Οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου κράτησαν τις σχετικές αναφορές, απομαγνητοφώνησαν τα δελτία και έχουν σκοπό να τα αξιοποιήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα στον νέο αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών, ζητώντας να παρέμβει σε όσους λειτουργούν ως οπαδοί του γιατί του κάνουν κακό. Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι εκδότες. Αν θα συνεχίσουν να στηρίζουν τους ανθρώπους που επιλέγουν να τους δημιουργούν συνεχώς προβλήματα ή αν θα τους αδειάσουν, επιδιώκοντας ένα νέο ξεκίνημα με την κυβέρνηση, που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 155 βουλευτές.

Πληροφορίες από τα άδυτα των συγκροτημάτων αναφέρουν πως η εντολή είναι στηρίξτε τον Γιώργο και δείξτε το. Είναι προφανές ότι αναμένουν τους πόρους του ΕΣΠΑ και τα αυτοχρηματοδοτούμενα. Αν, όμως, αγνοηθούν στη μοιρασιά, τότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα αλλάξουν γραμμή και… διευθυντές! Ήδη στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης βρίσκονται σε εξέλιξη μικροί και μεγάλοι εμφύλιοι παπανδρεϊκών και βενιζελικών. Αυτοί που βρίσκονται, όμως, πραγματικά υπό διωγμό, είναι όσοι είχαν προβλέψει την πτώση της κυβέρνησης και έριξαν τη «γραμμή» στα βράχια.

Read more...

Νέα προκλητική συμπεριφορά Πάγκαλου


newpost.gr
Νέα προκλητική συμπεριφορά Πάγκαλου
Νέο κρούσμα απαράδεκτης συμπεριφοράς από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο.

Αυτή τη φορά, απέναντί του βρέθηκε ο Νίκος Χατζηνικολάου στον αέρα του Real FM, στον οποίο είπε, μετά από ερωτήσεις που δεν «άρεσαν» στον κ. Πάγκαλο ότι εκφράζει τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας! «Εγώ θα εκφράζω τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ κι εσείς της Νέας Δημοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά.

O Νίκος Χατζηνικολάου, όπως είναι φυσιολογικό, αντέδρασε, απαντώντας του ότι κανένας στη δημοσιογραφική καριέρα του, εδώ και 30 χρόνια, δεν του έχει πει κάτι τέτοιο.

Κάπου εκεί, η συνομιλία πήρε τέλος, αφού ο Θ. Πάγκαλος τράπηκε σε... άτακτη φυγή και έκλεισε αγενώς το τηλέφωνο, ισχυριζόμενος ότι ο οικοδεσπότης της εκπομπής «ήταν εκνευρισμένος».

Read more...

Αγώνας δρόμου για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου

Συνεδριάζει το Υπουργικό

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Λίγες ημέρες μετά τον ανασχηματισμό και αφού πέρασε τον σκόπελο της ψήφου εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση ξεκινά αγώνα δρόμου για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου -προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΕΕ για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό συνεδριάζουν την Τετάρτη τόσο η Κυβερνητική Επιτροπή (2 μ.μ.) όσο και το Υπουργικό Συμβούλιο (4 μ.μ.).

Επίσης, στις 9 το πρωί της Πέμπτης θα συγκληθεί ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, όπου ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα συζητήσει με τους βουλευτές τις τελευταίες εξελίξεις προτού αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Χθες, Τρίτη, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι Ευ. Βενιζέλος, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ηλ. Μόσιαλος, Φ. Σαχινίδης, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Κ. Θέος, και Γ. Γλυνός, για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής. Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε για τις συναντήσεις τους στις Βρυξέλλες και ο κ. Βενιζέλος για τις εξελίξεις στο Eurogroup.

Σε ό,τι αφορά τον εφαρμοστικό νόμο, συζητήθηκε η πιθανότητα να καταταθεί ακόμα και την Παρασκευή στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί η δεύτερη ανάγνωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ώστε να οδεύσει προς την Ολομέλεια και να ψηφιστεί στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας.

Δεδομένου ότι τα περιθώρια είναι ασφυκτικά, ο εφαρμοστικός νόμος αναμένεται να προωθηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και αυτό επαναφέρει τα σενάρια που θέλουν να δοκιμάζεται η ενότητα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ήδη ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης ανακοίνωσε ότι παραιτείται, διαφωνώντας µε τις διαδικασίες που αποφάσισε να ακολουθήσει η κυβέρνηση, ενώ οι βουλευτές Ν.Σαλαγιάννης και Π.Κουρουμπλής δηλώνουν ότι δεν δίνουν «λευκή επιταγή».

Επίσης, αντίθετη με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ εμφανίζεται η Χρύσα Αράπογλου, ενώ ο βουλευτής Κοζάνης Αλέξανδρος Αθανασιάδης επανέλαβε την Τετάρτη ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. «Για εμένα δεν έχει αλλάξει τίποτε, δεν θα ψηφίσω το Μεσοπρόθεσμο, καθαρές κουβέντες» δήλωσε στον Σκάι, εμμένοντας στην άποψη ότι δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ.

«Έχουμε πολλές ημέρες μπροστά μας να συζητήσουμε με τους βουλευτές. Ας περιμένουμε να ακούσουμε τις τοποθετήσεις των βουλευτών» υποστήριξε, από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στο Mega.

Όσον αφορά στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ΝΔ δεν διαφωνεί με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τρίτη με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Αντώνης Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να αντιδράσει στην πρόθεση της κυβέρνησης να επισπεύσει την ψήφιση.

Επιτελικά στελέχη της Ν∆ τονίζουν η απόφαση του κόµµατος να καταψηφίσει επί της αρχής το Μεσοπρόθεσµο, «είναι δεδοµένη και δεν αλλάζει». Όσο για τον εφαρμοστικό νόμο, η ΝΔ αναµένει ότι θα ψηφιστεί κατά ενότητα (για τις αποκρατικοποιήσεις, τη νοµιµοποίηση αυθαιρέτων, την αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας κ.λπ.), ώστε να υπερψηφίσει τα σηµεία που περιλαµβάνονται και στη δική της πρόταση.

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε η δήλωση του βουλευτή Κυριάκου Μητσοτάκη. «Αν ήταν η 151η η δική μου ψήφος θα ψήφιζα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αλλά έχουμε κυβερνητική πλειοψηφία» δήλωσε στον Σκάι. Αργότερα, ωστόσο, προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση, ξεκαθαρίζοντας ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. «Ξεκαθαρίζω τη θέση μου προς αποφυγή παρεξηγήσεων και παρερμηνειών μιας απάντησης που έδωσα σε ένα εντελώς υποθετικό ερώτημα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανεκτικός µε τη διαδικασία του κατεπείγοντος εµφανίζεται και ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απάντησε στον υπουργό Οικονοµίας ότι, ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσει το κόµµα του στις επίµαχες ψηφοφορίες, η κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει ώστε «να µην υπάρξει κάποιο κενό που θα µπορούσε να εκληφθεί ως άλλοθι για την αναστολή της καταβολής της πέµπτης δόσης του δανείου προς τη χώρα µας».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αγώνας δρόμου για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου

Συνεδριάζει το Υπουργικό

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Λίγες ημέρες μετά τον ανασχηματισμό και αφού πέρασε τον σκόπελο της ψήφου εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση ξεκινά αγώνα δρόμου για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου -προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΕΕ για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό συνεδριάζουν την Τετάρτη τόσο η Κυβερνητική Επιτροπή (2 μ.μ.) όσο και το Υπουργικό Συμβούλιο (4 μ.μ.).

Επίσης, στις 9 το πρωί της Πέμπτης θα συγκληθεί ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, όπου ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα συζητήσει με τους βουλευτές τις τελευταίες εξελίξεις προτού αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Χθες, Τρίτη, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι Ευ. Βενιζέλος, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ηλ. Μόσιαλος, Φ. Σαχινίδης, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Κ. Θέος, και Γ. Γλυνός, για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής. Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε για τις συναντήσεις τους στις Βρυξέλλες και ο κ. Βενιζέλος για τις εξελίξεις στο Eurogroup.

Σε ό,τι αφορά τον εφαρμοστικό νόμο, συζητήθηκε η πιθανότητα να καταταθεί ακόμα και την Παρασκευή στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί η δεύτερη ανάγνωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ώστε να οδεύσει προς την Ολομέλεια και να ψηφιστεί στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας.

Δεδομένου ότι τα περιθώρια είναι ασφυκτικά, ο εφαρμοστικός νόμος αναμένεται να προωθηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και αυτό επαναφέρει τα σενάρια που θέλουν να δοκιμάζεται η ενότητα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ήδη ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης ανακοίνωσε ότι παραιτείται, διαφωνώντας µε τις διαδικασίες που αποφάσισε να ακολουθήσει η κυβέρνηση, ενώ οι βουλευτές Ν.Σαλαγιάννης και Π.Κουρουμπλής δηλώνουν ότι δεν δίνουν «λευκή επιταγή».

Επίσης, αντίθετη με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ εμφανίζεται η Χρύσα Αράπογλου, ενώ ο βουλευτής Κοζάνης Αλέξανδρος Αθανασιάδης επανέλαβε την Τετάρτη ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. «Για εμένα δεν έχει αλλάξει τίποτε, δεν θα ψηφίσω το Μεσοπρόθεσμο, καθαρές κουβέντες» δήλωσε στον Σκάι, εμμένοντας στην άποψη ότι δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ.

«Έχουμε πολλές ημέρες μπροστά μας να συζητήσουμε με τους βουλευτές. Ας περιμένουμε να ακούσουμε τις τοποθετήσεις των βουλευτών» υποστήριξε, από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στο Mega.

Όσον αφορά στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ΝΔ δεν διαφωνεί με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τρίτη με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Αντώνης Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να αντιδράσει στην πρόθεση της κυβέρνησης να επισπεύσει την ψήφιση.

Επιτελικά στελέχη της Ν∆ τονίζουν η απόφαση του κόµµατος να καταψηφίσει επί της αρχής το Μεσοπρόθεσµο, «είναι δεδοµένη και δεν αλλάζει». Όσο για τον εφαρμοστικό νόμο, η ΝΔ αναµένει ότι θα ψηφιστεί κατά ενότητα (για τις αποκρατικοποιήσεις, τη νοµιµοποίηση αυθαιρέτων, την αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας κ.λπ.), ώστε να υπερψηφίσει τα σηµεία που περιλαµβάνονται και στη δική της πρόταση.

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε η δήλωση του βουλευτή Κυριάκου Μητσοτάκη. «Αν ήταν η 151η η δική μου ψήφος θα ψήφιζα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αλλά έχουμε κυβερνητική πλειοψηφία» δήλωσε στον Σκάι. Αργότερα, ωστόσο, προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση, ξεκαθαρίζοντας ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. «Ξεκαθαρίζω τη θέση μου προς αποφυγή παρεξηγήσεων και παρερμηνειών μιας απάντησης που έδωσα σε ένα εντελώς υποθετικό ερώτημα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανεκτικός µε τη διαδικασία του κατεπείγοντος εµφανίζεται και ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απάντησε στον υπουργό Οικονοµίας ότι, ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσει το κόµµα του στις επίµαχες ψηφοφορίες, η κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει ώστε «να µην υπάρξει κάποιο κενό που θα µπορούσε να εκληφθεί ως άλλοθι για την αναστολή της καταβολής της πέµπτης δόσης του δανείου προς τη χώρα µας».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους τάσσεται ο Όσκαρ Λαφοντέν

«Με συντεταγμένο τρόπο»

Ο Όσκαρ Λαφοντέν
Ο Όσκαρ Λαφοντέν (Φωτογραφία: Associated Press )
Βερολίνο, Γερμανία

Υπέρ της διαγραφής χρέους για την αντιμετώπιση της κρίσης της Ελλάδας τάχθηκε ο πρώην πρόεδρος του γερμανικού κόμματος «Η Αριστερά» και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Όσκαρ Λαφοντέν, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

«Η διαγραφή χρέους θα πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συντεταγμένα» είπε ο κ. Λαφοντέν, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να εκτιμήσει κανείς τους κινδύνους μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια».

Υπογράμμισε πάντως ότι για τη διαγραφή χρέους της Ελλάδας «είναι απαραίτητο να συμμετάσχουν όλα τα πιστωτικά ινστιτούτα των ευρωπαϊκών χωρών». Ταυτόχρονα ο κ. Λαφοντέν ζήτησε να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το πρόβλημα της υπερχρέωσης με αυστηρό και αποτελεσματικό έλεγχο των τραπεζών.

Άσκησε επίσης κριτική στα πλεονάσματα εξαγωγών και στο «ντάμπινγκ» μισθών των προηγούμενων ετών, που αποβαίνει, όπως είπε, σε βάρος των υπολοίπων εταίρων.

Αντίστοιχη πρόταση για διαγραφή χρέους της Ελλάδας, ως λύση για την κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα έκανε και ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρικ, στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit.

Κον Μπεντίτ: «Το μαύρο πρόβατο και οι άλλοι άσπιλοι»

Με κραυγή αγανάκτησης υπερασπίσθηκε την Ελλάδα, το πρωί της Τετάρτης στο γαλλικό ραδιόφωνο France Inter, ο αρχηγός των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, όταν Γάλλος πολίτης τον ερώτησε «γιατί θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να πληρώσουν για τις ελληνικές ατασθαλίες».

«Το θέμα έχει αρχίσει να με νευριάζει, το να μιλάμε σαν να υπάρχει ένα μόνο μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη, οι Έλληνες, ενώ όλοι οι άλλοι είναι λευκοί και άψογοι» είπε ο Κον Μπεντίτ υψώνοντας τη φωνή και σημείωσε: «Εγώ λέω ότι οι περισσότεροι είναι το ίδιο φαύλοι με τους Έλληνες ή λίγο φαύλοι όπως οι Έλληνες».

Για να υποστηρίξει την άποψή του ο κ. Μπεντίτ ανέφερε πως «η προϋπόθεση που έθεσαν Σαρκοζί και Μέρκελ στον Έλληνα πρωθυπουργό, πριν από ένα χρόνο, όταν προσπαθούσε να εξασφαλίσει το πρώτο μέρος του δανείου, ήταν η δέσμευσή του για την εκπλήρωση όλων των συμβολαίων που είχε η Ελλάδα για στρατιωτικούς εξοπλισμούς ή άλλα, με τις γαλλικές και γερμανικές βιομηχανίες».

«Όταν μιλάμε για 'ελληνική διαφθορά' να έχουμε υπόψη μας ότι οι γαλλικές, γερμανικές, σκανδιναβικές ή άλλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες και επιχειρήσεις συμμετείχαν σε αυτή τη διαφθορά» τόνισε και απευθυνόμενος προς τον ακροατή, πρόσθεσε: «Όταν επομένως μιλάτε για ατασθαλίες, να αναφέρεσθε στις ατασθαλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο στην Ελλάδα. Θα πρέπει να σταματήσουμε πλέον να φορτώνουμε στην Ελλάδα μια συμπεριφορά που στην ουσία είναι γενικευμένη».

Στη συνέχεια ο κ. Κον Μπεντίτ αναφέρθηκε στην είσοδο των κινεζικών κεφαλαίων στην περιφέρεια της Ευρώπης φέρνοντας ως παράδειγμα «την αγορά του λιμανιού του Πειραιά». «Εάν δεν προστατεύσουμε την περιφέρεια» είπε «θα δείτε ότι τα κινεζικά κεφάλαια θα προσκολληθούν και ενσωματωθούν σε όλη την Ευρώπη. Και σε αυτήν την περίπτωση θα κινδυνεύει η ευρωπαϊκή κυριαρχία, γιατί όποιος έχει το χρήμα θέλει να εξουσιάζει και την πολιτική».

Κατά την άποψη του Ευρωπαίου πολιτικού, «μοναδική λύση» για την εξασφάλιση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας αποτελεί η ομοσπονδιακή διακυβέρνηση (federalisme) της Ευρώπης, η οποία δεν έχει να κάνει και δεν είναι ενάντια στην εθνική κυριαρχία.

Εκείνο που ζητάμε είναι να διευρυνθεί η εθνική κυριαρχία σε μια κοσμοπολίτικη κυριαρχία, ώστε να μπορέσει να αμυνθεί στις επιθέσεις, πρόσθεσε ο Κον Μπεντίτ και κατέληξε: «Μια Ευρώπη δυνατή, μια κυρίαρχη Ευρώπη, είναι η μόνη δυνατότητα προάσπισης της εθνικής κυριαρχίας κάτω από την ευρωπαϊκή ομπρέλα».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Πέρασε τον «σκόπελο» της ψήφου εμπιστοσύνης η κυβέρνηση

Θυελλώδης συνεδρίαση

Από τη θυελλώδη συνεδρίαση στη Βουλή
Από τη θυελλώδη συνεδρίαση στη Βουλή (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα

Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης η φανερή ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με 155 «ναι» και 143 «όχι».

Ενδεικτικό του διεθνούς ενδιαφέροντος που προσέλκυσε η κρίσιμη διαδικασία ήταν ότι τόσο η ομιλία του πρωθυπουργού όσο και η ψηφοφορία στη Βουλή των Ελλήνων μεταδόθηκε σε απευθείας μετάδοση από δίκτυα της εμβέλειας του BBC και του CNN. Διαβάστε το άρθρο.

Το κλίμα λίγο πριν από την ψηφοφορία δυναμίτισε αναφορά του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης κ. Θεόδωρου Πάγκαλου ότι το 1981 «ήταν η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση από συστάσεως ελληνικού κράτους, χωρίς υποθήκες, στρατοκρατική παρέμβαση, ξένο παράγοντα και Παλάτι».

Η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε έντονα στις αναφορές αυτές και τελικά αποχώρησε προσωρινά από την αίθουσα γιατί έπρεπε να συμβολίσουμε ότι η ΝΔ δεν δέχεται τους συκοφάντες της Δημοκρατίας και θα αντιδρά» όπως είπε ο κ. Αντώνης Σαμαράς όταν το κόμμα του επέστρεψε στην αίθουσα. Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «μαύρη μέρα για το ΠΑΣΟΚ» και πρόσθεσε: «Σήμερα έπεσε προσωπείο της πολυδιαφημισμένης συναίνεσης». Διαβάστε το άρθρο.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, καθώς και του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου απάντησε στο αίτημα της ΝΔ για εκλογές, τονίζοντας ότι είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα και αυτό το γνωρίζει ο κ. Σαμαράς, ενώ χαρακτήρισε «πρόσχημα» το αίτημα της ΝΔ για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. «Όταν η Ελλάδα λυγίζει πρέπει να την κουβαλάς στην πλάτη. Όχι να φυγομαχείς» είπε. Διαβάστε το άρθρο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε επιθετικός απέναντι στην κυβέρνηση υπερασπιζόμενος το πρόγραμμα του και εμμένοντας στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου. «Συναίνεση στο λάθος δεν δίνω. Συναίνεση για τη διόρθωση του λάθους όση θέλετε» είπε ο κ. Σαμαράς. Ζήτησε, δε, εκλογές λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν σας αρέσουν κ. Παπανδρέου τα δημοψηφίσματα, κάντε το καλύτερο: Εκλογές». Διαβάστε το άρθρο.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να στείλει «το δικό του τηλεγράφημα στην ΕΕ» ανέφερε η στην ομιλία της στη Βουλή κατά τη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η Αλέκα Παπαρήγα, λέγοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης με την ΕΕ. Διαβάστε το άρθρο.

Τη ριζική αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, με λιγότερο όγκο και μηδενική διαφθορά ώστε να υποδεχτεί επενδύσεις, πρότεινε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Η έμφαση, όπως είπε, πρέπει να δοθεί στη συνέχεια στην ανάπτυξη της γεωργίας και στην εκβιομηχάνιση της χώρας. Διαβάστε το άρθρο.

«Δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερο έλλειμμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και το πολιτικό σύστημα» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή, λέγοντας πως οι κινήσεις της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης ανατροφοδοτούν το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών. Διαβάστε το άρθρο.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε και η συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων». Στο Σύνταγμα, η σχετικά μικρή προσέλευση τις πρώτες ώρες του απογεύματος μετατράπηκε σε πολυπληθή συγκέντρωση το βράδυ με τους «Αγανακτισμένους» να δηλώνουν ότι δεν προσφέρουν ψήφο εμπιστοσύνης, έχοντας μάλιστα στήσει τη δική τους κάλπη στην πλατεία. Οι συγκεντρωμένοι αποδοκίμαζαν σε κάθε «ναι» στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Διαβάστε το άρθρο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Φόροι στα αυθαίρετα, ελαστικότητα στις περιβαλλοντικές άδειες “Ξηλώνει” την πολιτική της Τίνας ο Παπακωνσταντίνου

http://img.protothema.gr/1187ABD3F78D5C68C093A71DAA521D36.jpgΣτην υλοποίηση του σχεδίου «φορολόγησης» των αυθαιρέτων που είχε επεξεργαστεί ως υπουργός Οικονομικών, προχωρεί με επείγουσες διαδικασίες ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θέτοντας παράλληλα τις βασικές αρχές της πολιτικής που σκοπεύει να ασκήσει από τα νέα του καθήκοντα.Όπως αναμενόταν η αρχή θα γίνει από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, για την οποία εκκρεμούσαν οι τελικές ρυθμίσεις λόγω της διαφωνίας που είχε με την Τίνα Μπιρμπίλη.

«Στην χώρα μας στρουθοκαμηλίζουμε. Δεν είναι δυνατόν να γκρεμίσεις 1 εκατομμύριο αυθαίρετα κτίσματα», δήλωσε κατά την ομιλία του στην Βουλή τη Τρίτη το βράδυ και προανήγγειλε είσπραξη από τους ιδιοκτήτες των παράνομων χώρων των οφειλόμενων εισφορών από τα τέλη διατήρησης και ανέγερσης, εξαιρώντας όσους έχουν συμβάλλει στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, όσους δηλαδή έχουν χτίσει σε ρέματα δάση και αιγιαλό. Για αυτούς τάχθηκε υπέρ της κατεδάφισης.

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντας έθεσε κόκκινη γραμμή στην δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων, επισημαίνοντας ότι στο εξής δεν θα μπορεί να γίνεται μεταβίβαση ακινήτων εάν δεν υπάρχει πιστοποιητικό πολεοδομικής νομιμότητας.

Οικοδομικές άδειες
Κάνοντας ακόμη ένα βήμα στον τομέα της χωροταξίας και της πολεοδομίας, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει αποσαφήνιση των ορίων, του εύρος και των χρήσεων γης και τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των διαδικασιών για τον καθορισμό του πλαισίου και των κανόνων που διέπουν την πολεοδημένη γη. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το πολεοδομικό νοικοκύρεμα της ταυτότητας της δημόσιας περιουσίας ώστε να μπορέσει να προχωρήσει το πρόγραμμα αξιοποίησής της.

Ειδική αναφορά έγινε από τον υπουργό και στις αλλαγές που φέρνει το νέο καθεστώς έκδοσης οικοδομικών αδειών και ελέγχου των κατασκευών που προωθεί το υπουργείο. Όπως τόνισε, ο νέος υπουργός ΠΕΚΑ στο εξής, με ευθύνη των μηχανικών θα συντάσσονται οι μελέτες και θα εκτελείται το οικοδομικό έργο ενώ οι πολεοδομίες θα πάψουν να λειτουργούν όπως τις ξέραμε.

«Πέντε ημέρες για την έγκριση δόμησης από την υπηρεσία δόμησης του δήμου με υποβολή του τοπογραφικού και του διαγράμματος κάλυψης και δύο μέρες για την άδεια δόμησης για την έναρξη των εργασιών με την προσκόμιση των υπολοίπων μελετών».

Περιβαλλοντική αδειοδότηση
Υψηλά στην ιεραρχία βάζει ο κ. Παπακωνσταντίνου το θέμα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, για το οποίο είχε επικριθεί σφοδρά η πρώην υπουργός. Η καθυστέρηση στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, θεωρείται από τις βασικές αιτίες της καθήλωσης μεγάλων και μεσαίων επενδύσεων. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει άμεσα αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου και προανήγγειλε κατά προτεραιότητα την εξέταση με κριτήριο το μέγεθος δέκα επενδύσεων που λιμνάζουν.

Στο πλαίσιο απλοποίησης των βημάτων αδειοδότησης που αναμένεται να ξεσηκώσουν κύμα αντιδράσεων από επιστημονικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, προβλέπεται μείωση του χρόνου αδειοδότησης στο μέσο όρο της ΕΕ, κατάργηση της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη συντριπτική πλειοψηφία των έργων και δραστηριοτήτων, κατάργηση των συνυπογραφών άλλων υπουργών και αδειοδοτήσεων που αλληλοκαλύπτονται.

Επίσης προβλέπεται απαλλαγή από τη διαδικασία των περιβαλλοντικών επιπτώσεων έργων και δραστηριοτήτων που έχουν τοπικές μόνο επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως π.χ. μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, βιοτεχνίες και βιομηχανίες χαμηλής όχλησης.

Σκουπίδια
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε αλλαγή κουλτούρας και στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με ανακύκλωση και υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών. «Δεν είναι ανάγκη να ανακαλύψουμε τον τροχό» σχολίασε και αναφέρθηκε στην καύση απορριμμάτων που όπως είπε αποτελεί μια σύγχρονη μέθοδος που βρίσκεται στην κορυφή της οριστικής επίλυσης του προβλήματος από άλλες Ευρωπαϊκές κοινωνίες.

«Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε κι εμείς. Λαμβάνοντας υπόψη προφανώς τις ιδιομορφίες και τις κλίμακες που επιβάλλει η μορφολογία της χώρας μας».

Για τους πόρους του Πράσινου Ταμείου που προέρχονται από τους ημιυπαίθριους και αργότερα από τα τέλη ρύπων, ο υπουργός ΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν κυρίως για αστικές αναπλάσεις. «Για τη βελτίωση του ισοζυγίου πρασίνου στις αστικές περιοχές, αλλά και δημιουργία ή ανάδειξη των ελεύθερων χώρων».protothema.gr

Read more...

ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΒΡΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΑΛΟΥ


ΙΚΕΣΙΕΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ Η ΝΔ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ!
Ένταση προκλήθηκε πριν λίγο στη Βουλή, από μία φράση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου ο οποίος υποστήριξε ότι η «δημοκρατία ήρθε με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1981». Αμέσως μετά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, απαίτησε...
να ανακαλέσει τα λεγόμενα του ο Θ. Πάγκαλος. Κάτι τέτοιο δε συνέβη και αποχώρησε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, εκτός του Δημήτρη Σιούφα και του Γεράσιμου Γιακουμάτου. Ο Γιώργος Παπανδρέου, «άδειασε» τον Θ. Πάγκαλο, και οι βουλευτές της ΝΔ, ύστερα από αποχή λίγων λεπτών επέστρεψαν στα έδρανά τους. Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι «έπεσε το προσωπείο της συναίνεσης. Ο κ. Πάγκαλος μας πήγε 30 χρόνια πίσω. Μαύρη ημέρα για το ΠΑΣΟΚ. Τόλμησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να πει ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα γεννήθηκε το 1981, αν είναι δυνατόν».
Read more...

Kάλπη «μη εμπιστοσύνης» έστησαν στο Σύνταγμα οι Αγανακτισμένοι

Απέναντι στη Βουλή

Πολυπληθής η συγκέντρωση στο Σύνταγμα ενώ στη Βουλή βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης
Πολυπληθής η συγκέντρωση στο Σύνταγμα ενώ στη Βουλή βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνας
Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα την Τρίτη, αφού στην Ολομέλεια της Βουλής διεξάγεται η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Συνεπείς στο ραντεβού τους ήταν οι Αγανακτισμένοι και στη Θεσσαλονίκη, που προχώρησαν και σε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στο Σύνταγμα, η σχετικά μικρή προσέλευση τις πρώτες ώρες του απογεύματος μετατράπηκε σε πολυπληθή συγκέντρωση το βράδυ με τους «Αγανακτισμένους» να δηλώνουν ότι δεν προσφέρουν ψήφο εμπιστοσύνης, έχοντας μάλιστα στήσει τη δική τους κάλπη στην πλατεία.

Στο σημείο διέλευσης των βουλευτών στο Κοινοβούλιο, στην αρχή της Βασ.Σοφίας, στήθηκε το απόγευμα από την Αστυνομία ο φράχτης που είχε χρησιμοποιηθεί και την περασμένη Τετάρτη.

Από εκεί μέχρι και την Ηρώδου Αττικού έχει δημιουργηθεί «νεκρή ζώνη» για οχήματα και πεζούς για να διευκολυνθεί η πρόσβαση βουλευτών στο Κοινοβούλιο. Η κίνηση των οχημάτων γίνεται από το Κολωνάκι.

Κλειστή για τα οχήματα η Αμαλίας, από την Ξενοφώντος, από το απόγευμα. Κλειστός και ο σταθμός του μετρό στον Ευαγγελισμό ενώ ισχυρή είναι η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων όχι μόνο γύρω από τη Βουλή αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.Το δικό τους ξεχωριστό «παρών» έδωσαν το απόγευμα 30-40 νεαροί, οι οποίοι ανέβηκαν στο Σύνταγμα από την Πανεπιστημίου με... σκέιτμπορντ και έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από τους συγκεντρωμένους.

«Την Τρίτη στις 19:00 δίνουμε και εμείς στην δική μας κάλπη του Συντάγματος ψήφο 'μη εμπιστοσύνης'. Αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα δεν μπορούν να το λύσουν, όσους ανασχηματισμούς και αν κάνουν. Όσες καρέκλες και αν αλλάξουν, δεν μας αφορά. Το μεσοπρόθεσμο δεν θα περάσει» τονίζεται στην ιστοσελίδα «Άμεση Δημοκρατία τώρα!».

Παράλληλα το κίνημα «300 Έλληνες» συγκεντρώνει υπογραφές, διεκδικώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κατάργηση του Μνημονίου και την έξοδο της Ελλάδας από το ΔΝΤ.

Επίσης, την άρνηση του χρέους ως προϊόν εξαπάτησης, την αλλαγή του Συντάγματος και τη δημιουργία συντακτικής εθνοσυνέλευσης, την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την ανακήρυξη της ΑΟΖ στο Αιγαίο.

Οι «300 Έλληνες» βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος από τις 22 Μαΐου επί 24ώρου βάσεως.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης, από τους ιδρυτές του κινήματος, «στόχος ήταν, αρχικά, να συγκεντρώσουμε 500.000 υπογραφές. Αυτή τη στιγμή έχουμε συλλέξει πάνω από 100.000, ωστόσο με την επέκταση του κινήματος σε όλη την Αθήνα, αλλά και σε πολλά μέρη της Ελλάδος ο στόχος φτάνει υψηλότερα».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συνεχίζεται η κόντρα των αποστράτων με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας

Κάνουν λόγο για «πολιτικάντικη εκμετάλλευση»

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης
Αθήνα
Για «πολιτικάντικη εκμετάλλευση της συστράτευσής τους με τον ελληνικό λαό» εγκαλεί τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Μπεγλίτη η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΕΔ), δίνοντας συνέχεια στην αντιαπράθεση που άνοιξε μεταξύ υπουργού και αποστράτων.

Εκφράζουν δε τη δυασρέσκειά τους επειδή κατά τη διάρκεια της θητείας του στη θέση του αναπλήρωτή υπουργού δεν αφιέρωσε τον απαραίτητο χρόνο για τους ακούσει.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είχε απευθύνει τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή κατά τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, έκκληση «να κοπεί κάθετα ο ομφάλιος λώρος που συνδέει δυνάμεις της αντιπολίτευσης με τις Ενώσεις Αποστράτων», επικαλούμενος την προτροπή συγκεκριμένων ενώσεων αποστράτων προς στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων «να βρίσκονται σε εγρήγορση για να αποκρούσουν την κυβέρνηση», κίνηση την οποία χαρακτήρισε «επικίνδυνη». Κάλεσε δε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να σταματήσει να βλέπει το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων ως έναν ιστορικά προνομιακό χώρο».

Στην ανταπάντησή της, η ΑΝΕΑΕΔ λέει ότι ο κ. Μπεγλίτης «αντί να αναρωτηθεί για τα πραγματικά αίτια του αναβρασμού των αποστράτων στελεχών έδωσε την εύκολη εξήγηση της δήθεν κομματικής μας εκπόρευσης και του δήθεν συντεχνθιακού-κορπορατίστικου υπόβαθρου των αντιδράσεών μας».

«Ο λαός μας έχει την αίσθηση ότι ξεπουλιέται η πατρίδα» προσθέτουν και σημειώνουν: «Είναι βέβαιο ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις και τα απόστρατα στελέχη τους, σε πείσμα κάθε πολιτικάντικης εκμετάλλευσης της συστράτευσής τους με τον ελληνικό λαό ούτε κομματική καθοδήγηση ανέχονται ούτε την παραβίαση του Συντάγματος για χρήση τους σε οποιοδήποτε έργο πλην της προάσπισης της εθνικής κυριαρχίας μας. Ο ελληνικός λαός δίνει τον αγώνα του και μπορεί να είναι ήσυχος ότι το στρατευμένο τμήμα του συμπαρατάσσεται και τον προστατεύει, παρέχοντας την εθνική μας ασφάλεια, όπως ακριβώς την ερμήνευση κατά τα λοιπά και ο κ. υπουργός στη σχετική του ομιλία».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πρόσχημα η επαναδιαπραγμάτευση από τη ΝΔ Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα είναι εκλογές, απαντά ο Γ.Παπανδρέου

http://static.doldigital.net/webstatic/655EEE8A5828BBBCCBB25D6D0653E081.jpgΑθήνα
Απάντηση στο αίτημα της ΝΔ για εκλογές έδωσε από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τονίζοντας ότι είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα και αυτό «το γνωρίζεται κ. Σαμαρά». Άλλωστε σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ήταν το πρόσχημα της ΝΔ για να αποφύγει τις ευθύνες της αυτήν την κρίσιμη στιγμή. «Όταν η Ελλάδα λυγίζει πρέπει να την κουβαλάς στην πλάτη. Όχι να φυγομαχείς» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, τόνισε ότι «η ψήφος εμπιστοσύνης είναι ένα συμβόλαιο με τον ελληνικό λαό».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι πατριωτικοί στόχοι της νέας κυβέρνησης είναι: η αντιμετώπιση της κρίσης, η παραμονή της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και η επανάκτηση της πίστης στις «δικές μας δυνάμεις».

Κανείς δεν θα μας σώσει, μόνοι μας θα τα καταφέρουμε επανέλαβε, ενώ ξεκαθάρισε ότι λεφτά για νέες παροχές δεν υπάρχουν και δεσμεύτηκε για προστασία της κοινωνικής συνοχής μέσω καλύτερης διαχείρισης.

Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε περισσότερους πόρους για κοινωνικό κράτος και νέες προσλήψεις στο δημόσιο τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το μόνο που μπορούμε να υποσχεθούμε είναι καλύτερη διαχείριση των πόρων, για δίκαιο σύστημα πρόνοιας και υγείας, για στήριξη των πραγματικά αδύναμων, για υγιή δημόσιο τομέα τόνισε ο Γ.Παπανδρέου, που μέχρι σήμερα έχει πληρώσει ακριβά το ατυχές «λεφτά υπάρχουν» του 2009.

Ο Γ.Παπανδρέου είπε ότι «παλεύω για όλα αυτά και θα συνεχίσω να το κάνω», και μίλησε για σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι οποίες επίσης θα συνεχιστούν.

Απορρίπτουμε, τόνισε ο κ. Παπανδρέου τις απόψεις και φωνές, που αποπροσανατολίζουν από το πραγματικό και δύσκολο έργο που έχει να επιτελέσει η χώρα, υποστηρίζοντας ότι κάποιοι άλλοι ευθύνονται για όσα αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η λύση θα έρθει από κάποιο ξένο κέντρο.

Εμείς θα κατακτήσουμε την οικονομική αυτοδυναμία μας, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Βεβαίως δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε «κέντρα αποφάσεων», που επηρεάζουν τις προσπάθειες και την πορεία της Ελλάδας, ενίοτε μάλιστα με πολύ αρνητικό τρόπο, όπως είναι οι οίκοι αξιολόγησης, «που πλέον εμφανίζονται ισχυρότεροι από τα κράτη, αμφισβητούν αποφάσεις λαών και κυβέρνησεων» και τα χρηματοπιστωτικά κέντρα.

Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε και τους Ευρωπαϊους εταίρους για κακοφωνία που στοιχίζει στην Ελλάδα.

Όμως, «δεν μπορούμε να περιμένουμε τη Δευτέρα Παρουσία για να σωθούμε. Μόνοι μας θα βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Να τα αλλάξουμε όλα. Γιατί όντως η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες. Αλλά αυτό, κύριε Σαμαρά, δεν αποτελεί μόνο προνόμιο, συνεπάγεται και υποχρέωσεις και ευθύνες. Να μην εγκαταλείπεις, να μην φυγομαχείς, να την σηκώνεις στην πλάτη σου όταν λυγίζει».

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σπάνε τα νεύρα των πολιτών με το ρεύμα

Επιμένει ο Παπακωνσταντίνου, επιμένει η ΓΕΝΟΠ


http://img.protothema.gr/1070336836EEDD8F575CA1EA9219CBDB.jpg

Η δοκιμασία των πολιτών με τις όλο και περισσότερες διακοπές ρεύματος συνεχίζεται και διέξοδος στο θέμα των διακοπών στην ηλεκτροδότηση δεν διαφαίνεται, καθώς οι δύο πλευρές - κυβέρνηση και ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ - εμφανίζονται έως τώρα ανυποχώρητες.

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή για πρώτη φορά ως υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου επέμεινε με σαφήνεια στο ότι θα προχωρήσει η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, με διατήρηση ελέγχου στις κρίσιμες υποδομές της χώρας.

Μάλιστα ο ίδιος ουσιαστικά προανήγγειλε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς αυτά πρέπει να αντανακλούν το κόστος παραγωγής και διάθεσης της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και να ενσωματώνουν το περιβαλλοντικό κόστος...

Από την πλευρά της η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έχει καταστήσει σαφές ότι περιμένει να υπάρξει νέα συνάντηση με την κυβέρνηση - παρόντος, προφανώς, του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου - καθώς και ότι θα συνεχίσει τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, η οποία προβλέπει την πώληση του 17% η και εργοστασίων της ΔΕΗ και η οποία έχει προγραμματιστεί γα τις 30 Ιουνίου.

Εκτός λειτουργίας βρίσκονται 20 μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού, ενώ άλλες δύο μονάδες της ΔΕΗ παρουσίασαν την Τρίτη βλάβη. Καθώς λείπουν περί τα 4.400 μεγαβάτ από το σύστημα, με βάση τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ που το διαχειρίζεται, έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές στα 500 μεγαβάτ από την Βουλγαρία κάθε μέρα, ενώ ξεπερνούν τα 100 μεγαβάτ και οι ενέσεις από Τουρκία. Μάλιστα, εισαγωγές που φτάνουν τα 180 μεγαβάτ και είναι πανάκριβες γίνονται και από την Ιταλία.

Η ΔΕΗ αναμένεται και την Τετάρτη το πρωί να ανακοινώσει νέο ευρύ πρόγραμμα περικοπών ηλεκτροδότησης σε όλη την χώρα, ενώ τυχόν νέες βλάβες θα φέρουν την χώρα στα πρόθυρα του black out.
Read more...

“Έπεσε το προσωπείο της συναίνεσης”, είπε ο Σαμαράς

Με αφορμή το παραλήρημα Πάγκαλου…


http://img.protothema.gr/1D4677B6019FF27175889C5CE03D95B9.jpg

“Έπεσε το προσωπείο της συναίνεσης” τόνισε λίγο πριν τα μεσάνυχτα στη Βουλή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή τις πρωτοφανείς δηλώσεις Πάγκαλου, ο οποίος είπε πως η δημοκρατία στη χώρα επέστρεψε το 1981…

“Μας πήγε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης 30 χρόνια πίσω για να μας πει ότι η Δημοκρατία ήρθε όταν βγήκε το κόμμα του. Του υπενθυμίζουμε πως το΄74 δεν ήρθε η δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή που εδραίωσε το πέρασμα στη μεταπολίτευση “ τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας μάλιστα και “ντροπή σας” στον Θ. Πάγκαλο αλλά και χαρακτηρίζοντας ως προσωπικό λάθος την έκφραση του πρωθυπουργού κατά την οποία “το 1974 ήρθε μια δημοκρατία…”

Νωρίτερα, ο κ. Αντώνης Σαμαράς επέμεινε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί «λάθος συνταγή» και πως το κόμμα του δεν πρόκειται να δώσει «συναίνεση στο λάθος».

Τόνισε μάλιστα με νόημα προς τον πρωθυπουργό πως «αν σας αρέσουν τα δημοψηφίσματα βάλτε το πιο σημαντικό: Εκλογές!».

Σημείωσε πως η ΝΔ συναινεί και θα βοηθήσει με όλες της τις δυνάμεις στην «διόρθωση του λάθους» και τόνισε πως «το ΠΑΣΟΚ δεν θα συναινούσε ποτέ σε μια λάθος πολιτική για μια κυβέρνηση που καταρρέει». Επιπλέον, επανέλαβε πως η ΝΔ δεν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αλλά μόνο εκείνους τους εφαρμοστικούς νόμους για τους οποίους συμφωνεί.

Ο κ. Σαμαράς τοποθετήθηκε και για το δημοψήφισμα δεν έχετε τολμήσει να καταργήσει τον νόμο για την ιθαγένεια των μεταναστών κινδυνεύοντας να καταντήσετε την Ελλάδα σε παράδεισο των λαθρομεταναστών. Τι θα γινόταν αν βάζετε αυτό το ερώτημα σε δημοψήφισμα;».

Ξεκαθάρισε πως η ΝΔ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση και πως παραμένει «προσηλωμένη στα πραγματικά προβλήματα και όχι σε ψεύτικα διλήμματα όπως αυτά που θέτει η σημερινή κυβέρνηση… Νομίζεται πως το φθινόπωρο όταν τα μέτρα δεν θα έχουν αποδώσει ο κόσμος θα ενδιαφέρετε για το δημοψήφισμα περί ηλεκτρονικής διακυβέρνησης;».

Τέλος ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό γιατί όπως είπε «με όσα κάνατε το τελευταίο διάστημα πείσατε πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

Read more...

«Υπάρχει συναίνεση και την αποκρύπτουμε» Για νέο δικαιότερο φορολογικό σύστημα δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομικών

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Για νέο φορολογικό σύστημα, «ελπίζω ευρύτατης αποδοχής» που θα βάζει τέρμα στην διαρθρωτική και προκλητική αδικία που εξακολουθεί να υπάρχει και συνίσταται στο να μην πληρώνουν αυτοί που κατεξοχήν θα έπρεπε, δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευαγ.Βενιζέλος μιλώντας στη Βουλή, αναγνωρίζοντας και δικαιολογώντας -σ' ένα βαθμό τουλάχιστον- τις αντιδράσεις και τη δυσφορία των πολιτών. «Η κυβέρνηση έχει πλήρη συνείδηση της κατάστασης, δεν της διαφεύγει τίποτα. Ξέρουμε πως νιώθει και τι περνά ο κάθε άνεργος, ο συνταξιούχος, ο επιχειρηματίας που αντιμετωπίζει προβλήματα, γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα. Νιώθουμε την αγωνία των νέων ανθρώπων και το αίσθημα αδικίας, γιατί νιώθουν ότι δεν έχουν τις ευκαιρίες που είχαν οι προηγούμενες γενιές» είπε ο κ. Βενιζέλος, κινούμενος στη «γραμμή» που ακολούθησε από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του.

Ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε ότι τον πολίτη που ζει στη δική του δύσκολη πραγματικότητα και δυσβάσταχτη καθημερινότητα, δεν τον συγκινεί πλέον η απαρίθμηση των μέχρι τώρα επιτευγμάτων της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής.

Ωστόσο, αναγνώρισε ο κ. Βενιζέλος, μέχρι σήμερα επιτεύχθηκαν πολλά χάρη στον πρωθυπουργό, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και κυρίως χάρη στις θυσίες του λαού.

«Δεν απαντάμε στη δύσκολη πραγματικότητα που ζει ο κάθε πολίτης με μια αριθμητική ψευδαίσθηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, αλλά «η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι απολύτως κρίσιμη για τη προσωπική κατάσταση του κάθε πολίτη».

Πάντως, ο κ. Βενιζέλος από την αρχή κιόλας της ομιλίας του αναγνώρισε ότι οι πολίτες «είναι πικραμένοι, η αγωνία και η ανασφάλεια διάχυτες ως προς το αν οι θυσίες έχουν πιάσει τόπο και αν θα οδηγήσουν σε ένα αποτέλεσμα. Αν οι περιορισμοί στο εισόδημα θα αποκατασταθούν, αν η χώρα έχει προοπτική, αν οι επόμενες χρονιές θα αποτελέσουν αχτίδα φωτός».

Ακόμη παραδέχθηκε ότι προς το παρόν έχουν επιλεγεί και προταχθεί τα άμεσης εφαρμογής και απόδοσης μέτρα, όπως η οριζόντια μείωση μισθών, συντάξεων κτλ. και ότι χρειάζεται η κατάλληλη προετοιμασία ώστε να αποδώσουν τα κρίσιμα μέτρα που σχετίζονται με την πάταξη της φοροδιαφυγής, της καταπολέμηση της παραοικονομίας, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

«Αιχμάλωτοι εικονικής έλλειψης συναίνεσης»

Επισήμανση που προκάλεσε αίσθηση ήταν και αυτή περί εικονικής έλλειψης συναίνεσης. «Έχουμε υψηλό βαθμό συναίνεσης και τον αποκρύπτουμε» και αυτό καθιστά δυσκολότερη τη θέση μας ως προς τα δημοσιονομικά μέτρα που καλούμαστε να λάβουμε, τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι στην Ευρώπη υπάρχει ακόμη δυσπιστία για την Ελλάδα συνολικά και όχι μονο για την οικονομική πολιτική της, κάτι που -όπως είπε- διαπίστωσε και ο ίδιος στο Eurogroup.

Φοβούνται οι ευρωπαίοι συνομιλητές, επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, ότι αν δεν επιβληθούν η Ελλάδα δεν πρόκειτια να κάνει μόνη της σωστικές παρεμβάσεις.

H αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας θα πρέπει να είναι από τις πρώτες προτεραιότητες, είπε ο κ. Βενιζέλος.

Πάντως, ο υπουργός αναφερθείς στη συνομιλία του με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο ενημέρωσε για τις συνομιλίες στο Eurogroup, είπε ότι θεωρεί θετικό το γεγονός ότι «συμφωνήσαμε τουλάχιστον στη διαδικασία να πάω στο Eurogroup στις 3 Ιουλίου με ψηφισμένο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τον εφαρμοστικό νόμο».

Την ίδια άποψη, πρόσθεσε ο υπουργός, είχε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης. ο οποίος αναγνωρίζει την κρισιμότητα της 5ης δόσης για την ελληνική οικονομία.

Τη στάση αυτή των δύο κομμάτων ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θεωρεί «ενθαρρυντικό μείγμα συναίνεσης».

Ο κ. Βενιζέλος επανάλαβε κατά την ομιλία του ότι επί της ουσίας τα μεγάλα κόμματα στους γενικούς στόχους συμφωνούν. Σε αυτό που διαφωνούμε είναι στο ακολουθούμενο μείγμα πολιτικής, αλλά αυτό βρίσκεται υπό συνεχή διαπραγμάτευση, τόνισε.

Ψήφιση μέχρι 30 Ιουνίου του μεσοπρόθεσμου

Ο υπουργός εξήγησε επίσης γιατί πρέπει να έχει ψηφισθεί το μεσοπρόθεσμο μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει χρόνος για συζήτηση στη Βουλή, αλλά δεν ξεκαθάρισε αν θα ακολουθηθεί η διαδικασία κατεπείγοντος.

Στον εφαρμοστικό νόμο θα υπάρχουν μόνο ρυθμίσεις που σχετίζονται με το Μεσοπρόθεσμο, ώστε να γίνει ευρεία συζήτηση στη βουλή, είπε και τόνισε «αλλά σε κάθε περίπτωση θα έχει ψηφιστεί έως τις 30 Ιουνίου» και στις αρχές Ιουλίου να κινηθούν οι διαδικασίες για την εκταμίευση της 5ης δόσης.

Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης

Πέρα από την εφαρμογή του μνημονίου χρειάζεται ένα «παράλληλο πρόγραμμα», ένα «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης» είπε ο κ. Βενιζέλος, το οποίο, όπως εξήγησε, θα εστιάζει στην μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση των κρατικών δαπανών, στη ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος και στην ενίσχυση της ανάπτυξης.

Έκανε λόγο για δύο βασικά νέα πατριωτικά καθήκοντα. Το πρώτο, αφορά την εκπλήρωση της φορολογικής υποχρέωσης από την πλευρά κάθε Έλληνα και το δεύτερο να υπάρξει εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όχι για να στηριχθούν οι τράπεζες, αλλά για να στηριχθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και της σταθερότητας τους εισοδημάτων.

Επίσης, ο υπουργός αναφέρθηκε ενδεικτικά σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που ανέλαβε όπως η επικοινωνία του με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών από όπου απέσπασε τη δέσμευση για ύπαρξη πρακτικής ρύθμισης για τους οφειλέτες στεγαστικών δανείων που είναι άνεργοι.

Ακόμη είπε ότι επικοινώνησε με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για να τους μεταφέρει πρόταση να συμμετάσχουν στη συγκρότηση Ταμείου για την κάλυψη με υποτροφίες των φοιτητών, που οι γονείς τους είναι άνεργοι.

«Δεν είναι το μνημόνιο το πρόβλημα μας»

Ο υπουργός μίλησε για μια παρεξήγηση σε ό,τι αφορά το μνημόνιο, που τείνει να γίνει επικίνδυνη για την εθνική στραγητική. Δεν είναι το μνημόνιο το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, είπε. Τα προβλήματα είναι ιστορικά και διαρθρωτικά πρόσθεσε και επισήμανε το μνημόνιο είναι μια μέθοδος λύσης, μια πολιτική συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές μας.

Στο σημείο αυτό ο κ. Βενιζέλος τόνισε ακόμη ότι στους σχεδιασμούς και στις διεκδικήσεις της, η Ελλάδα πρέπει να λαμβάνει πάντα υπόψη τον διεθνή και ευρωπαϊκό συσχετισμό δυνάμεων, την άποψη που επικρατεί σε κάθε κοινοβούλιο, την άποψη των αγορών.

«Πρέπει να κινηθούμε προσεκτικά μέσα στον συσχετισμό αυτών των δυνάμεων, αφού αυτοί θέλουμε να μας δανείσουν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.


Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Φωτιές άναψε στη Βουλή αναφορά Πάγκαλου για «πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση» το 1981

Αποχώρησε η ΝΔ

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Αποχώρησε προσωρινά από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής η Νέα Δημοκρατία, αντιδρώντας έντονα σε αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θεόδωρου Πάγκαλου ότι το 1981 «ήταν η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση από συστάσεως ελληνικού κράτους, χωρίς υποθήκες, στρατοκρατική παρέμβαση, ξένο παράγοντα και Παλάτι».

Η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε έντονα στις αναφορές αυτές, ζητώντας από τον κ. Πάγκαλο να ανακαλέσει. Παρά τις διευκρινιστικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης -ο οποίος πάντως δεν ανακάλεσε- το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησε από την αίθουσα, λίγο πριν από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.

Το λόγο πήρε αργότερα ο πρωθυπουργός, προσπαθώντας να δράσει πυροσβεστικά. «Μπορεί να υπήρξε παρεξήγηση», «υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις της ιστορίας» είπε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου και κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να παραμείνουν γιατί δίνεται η εντύπωση ότι ψάχνουν αφορμή για να αποχωρήσουν από την ψηφοφορία.

«Πρώτη φορά συμπεριφέρεται η αντιπολίτευση με τέτοιο τρόπο λίγο πριν τη λήξη μιας τόσο κρίσιμης συζήτησης.Θέλετε αφορμή για να φύγετε από την αίθουσα αυτή την κρίσιμη στιγμή χωρίς να ακούσετε τον Πρωθυπουργό τι θα πει. Μπορεί να υπήρξε μια παρεξήγηση. Κανείς δεν είπε ότι το 1974 δεν ήλθε Δημοκρατία».

«Το να χρησιμοποιήσετε μια αναδρομή στο παρελθόν για να αδειάσει η πτέρυγά σας και να δοθεί η εντύπωση στο εξωτερικό και στον ελληνικό λαό ότι με το παραμικρό είστε έτοιμοι να συγκρουστείτε, τότε αυτό αποδεικνύει την σκοπιμότητα αυτής της πράξης».

«Καλέστε τους βουλευτές σας για να αποδείξουμε ότι μπορούμε ώριμα και δημοκρατικά να συζητήσουμε», είπε o κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος προς τον τέως Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, ο οποίος παρέμεινε στα έδρανα της ΝΔ μαζί με τον βουλευτή κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο.

«Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά ανακάλεσε στην τάξη τον αντιπρόεδρό του» είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, που με την ευκαιρία ζήτησε την τοποθέτηση ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο προαύλιο της Βουλής.

Η Νέα Δημοκρατία επέστρεψε λίγο αργότερα στα έδρανα, με τον κ. Αντώνη Σαμαρά όμως να στηλιτεύει με τον πλέον αυστηρό τρόπο τις αναφορές του κ. Πάγκαλου, κάνοντας λόγο για «μαύρη μέρα για το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Πάγκαλος μας πήγε 30 χρόνια πίσω».

«Σήμερα έπεσε προσωπείο της πολυδιαφημισμένης συναίνεσης» είπε ο κ. Σαμαράς, τόνισε ότι «το '74 -και αυτό είναι το λάθος σας- δεν γεννήθηκε μια Δημοκρατία αλλά η Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή».

«Εμείς σας ξέρουμε. Τώρα σας μαθαίνει και ο ελληνικός λαός», ενώ αναφορικά με την ολιγόλεπτη αποχώρηση των βουλευτών του είπε ότι «δεν φύγαμε από πείσμα, αλλά γιατί έπρεπε να συμβολίσουμε ότι η ΝΔ δεν δέχεται τους συκοφάντες της Δημοκρατίας και θα αντιδρά» είπε ο κ. Σαμαράς.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...