Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Φόροι στα αυθαίρετα, ελαστικότητα στις περιβαλλοντικές άδειες “Ξηλώνει” την πολιτική της Τίνας ο Παπακωνσταντίνου

http://img.protothema.gr/1187ABD3F78D5C68C093A71DAA521D36.jpgΣτην υλοποίηση του σχεδίου «φορολόγησης» των αυθαιρέτων που είχε επεξεργαστεί ως υπουργός Οικονομικών, προχωρεί με επείγουσες διαδικασίες ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θέτοντας παράλληλα τις βασικές αρχές της πολιτικής που σκοπεύει να ασκήσει από τα νέα του καθήκοντα.Όπως αναμενόταν η αρχή θα γίνει από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, για την οποία εκκρεμούσαν οι τελικές ρυθμίσεις λόγω της διαφωνίας που είχε με την Τίνα Μπιρμπίλη.

«Στην χώρα μας στρουθοκαμηλίζουμε. Δεν είναι δυνατόν να γκρεμίσεις 1 εκατομμύριο αυθαίρετα κτίσματα», δήλωσε κατά την ομιλία του στην Βουλή τη Τρίτη το βράδυ και προανήγγειλε είσπραξη από τους ιδιοκτήτες των παράνομων χώρων των οφειλόμενων εισφορών από τα τέλη διατήρησης και ανέγερσης, εξαιρώντας όσους έχουν συμβάλλει στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, όσους δηλαδή έχουν χτίσει σε ρέματα δάση και αιγιαλό. Για αυτούς τάχθηκε υπέρ της κατεδάφισης.

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντας έθεσε κόκκινη γραμμή στην δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων, επισημαίνοντας ότι στο εξής δεν θα μπορεί να γίνεται μεταβίβαση ακινήτων εάν δεν υπάρχει πιστοποιητικό πολεοδομικής νομιμότητας.

Οικοδομικές άδειες
Κάνοντας ακόμη ένα βήμα στον τομέα της χωροταξίας και της πολεοδομίας, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει αποσαφήνιση των ορίων, του εύρος και των χρήσεων γης και τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των διαδικασιών για τον καθορισμό του πλαισίου και των κανόνων που διέπουν την πολεοδημένη γη. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το πολεοδομικό νοικοκύρεμα της ταυτότητας της δημόσιας περιουσίας ώστε να μπορέσει να προχωρήσει το πρόγραμμα αξιοποίησής της.

Ειδική αναφορά έγινε από τον υπουργό και στις αλλαγές που φέρνει το νέο καθεστώς έκδοσης οικοδομικών αδειών και ελέγχου των κατασκευών που προωθεί το υπουργείο. Όπως τόνισε, ο νέος υπουργός ΠΕΚΑ στο εξής, με ευθύνη των μηχανικών θα συντάσσονται οι μελέτες και θα εκτελείται το οικοδομικό έργο ενώ οι πολεοδομίες θα πάψουν να λειτουργούν όπως τις ξέραμε.

«Πέντε ημέρες για την έγκριση δόμησης από την υπηρεσία δόμησης του δήμου με υποβολή του τοπογραφικού και του διαγράμματος κάλυψης και δύο μέρες για την άδεια δόμησης για την έναρξη των εργασιών με την προσκόμιση των υπολοίπων μελετών».

Περιβαλλοντική αδειοδότηση
Υψηλά στην ιεραρχία βάζει ο κ. Παπακωνσταντίνου το θέμα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, για το οποίο είχε επικριθεί σφοδρά η πρώην υπουργός. Η καθυστέρηση στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, θεωρείται από τις βασικές αιτίες της καθήλωσης μεγάλων και μεσαίων επενδύσεων. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει άμεσα αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου και προανήγγειλε κατά προτεραιότητα την εξέταση με κριτήριο το μέγεθος δέκα επενδύσεων που λιμνάζουν.

Στο πλαίσιο απλοποίησης των βημάτων αδειοδότησης που αναμένεται να ξεσηκώσουν κύμα αντιδράσεων από επιστημονικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, προβλέπεται μείωση του χρόνου αδειοδότησης στο μέσο όρο της ΕΕ, κατάργηση της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη συντριπτική πλειοψηφία των έργων και δραστηριοτήτων, κατάργηση των συνυπογραφών άλλων υπουργών και αδειοδοτήσεων που αλληλοκαλύπτονται.

Επίσης προβλέπεται απαλλαγή από τη διαδικασία των περιβαλλοντικών επιπτώσεων έργων και δραστηριοτήτων που έχουν τοπικές μόνο επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως π.χ. μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, βιοτεχνίες και βιομηχανίες χαμηλής όχλησης.

Σκουπίδια
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε αλλαγή κουλτούρας και στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με ανακύκλωση και υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών. «Δεν είναι ανάγκη να ανακαλύψουμε τον τροχό» σχολίασε και αναφέρθηκε στην καύση απορριμμάτων που όπως είπε αποτελεί μια σύγχρονη μέθοδος που βρίσκεται στην κορυφή της οριστικής επίλυσης του προβλήματος από άλλες Ευρωπαϊκές κοινωνίες.

«Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε κι εμείς. Λαμβάνοντας υπόψη προφανώς τις ιδιομορφίες και τις κλίμακες που επιβάλλει η μορφολογία της χώρας μας».

Για τους πόρους του Πράσινου Ταμείου που προέρχονται από τους ημιυπαίθριους και αργότερα από τα τέλη ρύπων, ο υπουργός ΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν κυρίως για αστικές αναπλάσεις. «Για τη βελτίωση του ισοζυγίου πρασίνου στις αστικές περιοχές, αλλά και δημιουργία ή ανάδειξη των ελεύθερων χώρων».protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: