Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Φωτιές άναψε στη Βουλή αναφορά Πάγκαλου για «πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση» το 1981

Αποχώρησε η ΝΔ

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Αποχώρησε προσωρινά από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής η Νέα Δημοκρατία, αντιδρώντας έντονα σε αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θεόδωρου Πάγκαλου ότι το 1981 «ήταν η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση από συστάσεως ελληνικού κράτους, χωρίς υποθήκες, στρατοκρατική παρέμβαση, ξένο παράγοντα και Παλάτι».

Η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε έντονα στις αναφορές αυτές, ζητώντας από τον κ. Πάγκαλο να ανακαλέσει. Παρά τις διευκρινιστικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης -ο οποίος πάντως δεν ανακάλεσε- το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησε από την αίθουσα, λίγο πριν από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.

Το λόγο πήρε αργότερα ο πρωθυπουργός, προσπαθώντας να δράσει πυροσβεστικά. «Μπορεί να υπήρξε παρεξήγηση», «υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις της ιστορίας» είπε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου και κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να παραμείνουν γιατί δίνεται η εντύπωση ότι ψάχνουν αφορμή για να αποχωρήσουν από την ψηφοφορία.

«Πρώτη φορά συμπεριφέρεται η αντιπολίτευση με τέτοιο τρόπο λίγο πριν τη λήξη μιας τόσο κρίσιμης συζήτησης.Θέλετε αφορμή για να φύγετε από την αίθουσα αυτή την κρίσιμη στιγμή χωρίς να ακούσετε τον Πρωθυπουργό τι θα πει. Μπορεί να υπήρξε μια παρεξήγηση. Κανείς δεν είπε ότι το 1974 δεν ήλθε Δημοκρατία».

«Το να χρησιμοποιήσετε μια αναδρομή στο παρελθόν για να αδειάσει η πτέρυγά σας και να δοθεί η εντύπωση στο εξωτερικό και στον ελληνικό λαό ότι με το παραμικρό είστε έτοιμοι να συγκρουστείτε, τότε αυτό αποδεικνύει την σκοπιμότητα αυτής της πράξης».

«Καλέστε τους βουλευτές σας για να αποδείξουμε ότι μπορούμε ώριμα και δημοκρατικά να συζητήσουμε», είπε o κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος προς τον τέως Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, ο οποίος παρέμεινε στα έδρανα της ΝΔ μαζί με τον βουλευτή κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο.

«Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά ανακάλεσε στην τάξη τον αντιπρόεδρό του» είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, που με την ευκαιρία ζήτησε την τοποθέτηση ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο προαύλιο της Βουλής.

Η Νέα Δημοκρατία επέστρεψε λίγο αργότερα στα έδρανα, με τον κ. Αντώνη Σαμαρά όμως να στηλιτεύει με τον πλέον αυστηρό τρόπο τις αναφορές του κ. Πάγκαλου, κάνοντας λόγο για «μαύρη μέρα για το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Πάγκαλος μας πήγε 30 χρόνια πίσω».

«Σήμερα έπεσε προσωπείο της πολυδιαφημισμένης συναίνεσης» είπε ο κ. Σαμαράς, τόνισε ότι «το '74 -και αυτό είναι το λάθος σας- δεν γεννήθηκε μια Δημοκρατία αλλά η Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή».

«Εμείς σας ξέρουμε. Τώρα σας μαθαίνει και ο ελληνικός λαός», ενώ αναφορικά με την ολιγόλεπτη αποχώρηση των βουλευτών του είπε ότι «δεν φύγαμε από πείσμα, αλλά γιατί έπρεπε να συμβολίσουμε ότι η ΝΔ δεν δέχεται τους συκοφάντες της Δημοκρατίας και θα αντιδρά» είπε ο κ. Σαμαράς.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: