Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Στη Σύνοδο Κορυφής δεν θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα, λέει η Μέρκελ

Ισχυρές πιέσεις για το Μεσοπρόθεσμο

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να ψηφισθεί το νέο πακέτο μέτρων στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να ψηφισθεί το νέο πακέτο μέτρων στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. (Φωτογραφία: AΠΕ )
Βερολίνο, Γερμανία
Στη Σύνοδο της Κορυφής της ΕΕ στις 23-24 Ιουνίου δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε την Τετάρτη η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος χαιρέτισε την ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να προωθήσει το νέο πακέτο μέτρων στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Όπως είπε, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται στις 3 Ιουλίου να συμφωνήσουν σε γενικές γραμμές για τη νέα βοήθεια. Έτσι, η κάτω βουλή της χώρας θα μπορεί να εγκρίνει το δεύτερο πακέτο στήριξης εντός της ίδιας εβδομάδας.

Το Eurogroup θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 3 Ιουλίου ώστε να διαπιστώσει αν έχουν εκπληρωθεί όλες οι υποχρεώσεις της Ελλάδας για την έγκριση της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης του δανείου της τρόικας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι αναμένει πως στις 3 Ιουλίου θα αποφασιστούν οι βασικές γραμμές του νέου πακέτου στήριξης.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, πριν τις διακοπές του καλοκαιριού, είναι στις 11 Ιουλίου.

Η κ. Μέρκελ τόνισε πως επιθυμεί μια «εθελοντική, σημαντική και μετρήσιμη» συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο βοήθειας.

Όπως αποκάλυψε, αυτή την πρόταση υποστήριζαν από την αρχή μόνο οι κυβερνήσεις της Φινλανδίας και της Ολλανδίας, ενώ προσέθεσε ότι ήταν σημαντική επιτυχία που κατάφερε να πείσει τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο.

«Ακόμη και το εθελοντικό πρόγραμμα τυγχάνει περιορισμένης στήριξης στην Ευρώπη», σημείωσε.

Παράλληλα, απέκρουσε τις πιέσεις βουλευτών να υποστούν υπερβολικά μεγάλες ζημίες οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτη εξάπλωση της κρίσης στην ΕΕ.

Το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες θα οδηγούσε και άλλες χώρες της ΕΕ στο προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF), είπε.

«Τότε θα έχουμε μια κατάσταση όπου και άλλες χώρες, όχι η Γερμανία, δεν θα μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν τις τράπεζες τους χωρίς να γίνουν στόχος των αγορών», σημείωσε.

«Τότε θα πυροδοτήσουμε μετάδοση της κρίσης στην Ευρώπη και δεν θέλω να φέρω την ευθύνη για κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε.

Η κ. Μέρκελ δήλωσε πως κανείς δεν γνωρίζει ποιοι έχουν τοποθετηθεί σε CDS, ενώ τόνισε ότι στο πακέτο της λύσης πρέπει να συμφωνήσει και η ΕΚΤ.

«Δεν είναι εφικτό να ζητηθεί από τον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχει εάν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» είπε και ανέφερε ότι η αγορά ομολόγων χωρών της ευρω-περιφέρειας από την ΕΚΤ έγινε χωρίς καμία πίεση από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης είπε ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να δεχθεί χρεοκοπία της Ελλάδας.

Ο εκπρόσωπος χαιρέτισε την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε χθες η ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως ανοίγει το δρόμο για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής αναφορικά με την παροχή νέου δανείου προς τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη νέα βοήθεια, υπογράμμισε ότι πρέπει να είναι μόνο σε εθελοντική βάση.

Σημειώνεται ότι σήμερα ξεκίνησαν οι συζητήσεις σε Γερμανία και Γαλλία για τη συμμετοχή των τραπεζών στο πακέτο στηριξης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: