Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Ρωγμές σε κυβέρνηση-ΣΥΡΙΖΑ λόγω… Παναρίτη


panariti
Έντονες είναι οι αντιδράσεις που καταγράφονται και στην κορυφή της κυβέρνησης, αλλά και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, για τον διορισμό της Έλενας Παναρίτη ως εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ. Η αρχή έγινε εντός του οικονομικού επιτελείου, αφού στη σχετική συζήτηση που είχαν οι Γιάννης Δραγασάκης, Γιάννης Βαρουφάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «κόπηκε» στη μέση: Βαρουφάκης και Σταθάκης ψήφισαν υπέρ του διορισμού, ο Τσακαλώτος κατά και ο Δραγασάκης «λευκό».
Σημειωτέον ότι ακόμη και ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, άφησε ένα «καρφί» για την επιλογή της στενής συνεργάτιδας του Γιάννη Βαρουφάκη, καθώς μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ και ερωτηθείς για την επιλογή Παναρίτη, σημείωσε: «Καλό είναι όλοι να αξιοποιούνται και όλοι να μπορούν να αλλάξουν θέση αλλά δεν είναι ανάγκη να είναι στην προμετωπίδα του αγώνα αλλά μπορούν να την επικουρούν και τότε θα ήταν χρησιμότερο».
Ωστόσο, οι αντιδράσεις κλιμακώθηκαν εκτός κυβέρνησης. Ήδη από χθες το βράδυ, έντονη ήταν η αντίδραση της ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφίας Σακοράφα, η οποία έγραψε στο twitter: «Η Παναρίτη εκπρόσωπος της πρώτης αριστερής κυβέρνησης; Ε όχι, αυτό ξεπερνά τα όρια». Στη συνέχεια επανήλθε με νέο «τιτίβισμα»< γράφοντας: «Δυστυχώς η Παναρίτη δεν είναι η πρώτη ατυχής επιλογή, αλλά είναι αυτή που ξεπερνά κάθε όριο»
Να επανεξετάσει την απόφασή του το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε και ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αφού με δικό του tweet, τόνισε: «Δεν συμφωνώ με την επιλογή της κας Παναρίτη για την εκπροσώπησή μας στο ΔΝΤ. Ζητώ από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να την επανεξετάσουν».
Ο διορισμός Παναρίτη στο ΔΝΤ προφανώς και δεν άρεσε ούτε στην «Αριστερή Πλατφόρμα», αφού ο βουλευτής Στάθης Λεουτσάκος είπε στον Alpha σήμερα το πρωί: «Δεν συμφωνώ με την παρουσία της κυρίας Παναρίτη ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ».
Φυσικά, την επιλογή Βαρουφάκη «ειρωνεύτηκε» και το ΠΑΣΟΚ, με δεδομένο ότι η Έλενα Παναρίτη αναδείχθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου ως βουλευτής Επικρατείας –υπερασπιζόμενη δημοσίως με θέρμη το Μνημόνιο και την ανάγκη να προωθηθεί το… πρόγραμμα της τρόικας- συνέχισε την καριέρα της στον Ευάγγελο Βενιζέλο και μετά… είχε εκφράσει τη συμπάθειά της προς τον Αντώνη Σαμαρά.
Η Χαριλάου Τρικούπη συγχαίρει… σκωπτικά τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που την ανέδειξαν και την χαρακτηρίζει «εμβληματικό πρόσωπο του πολιτικού τυχοδιωκτισμού».
Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:
«Θέλουμε να συγχαρούμε θερμά τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τον διορισμό της κ. Παναρίτη στη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ.
Ένα ακόμη εμβληματικό πρόσωπο του πολιτικού τυχοδιωκτισμού, αφού λάμπρυνε τη θέση του βουλευτή επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στην οποία τη διόρισε ο κ. Γ. Παπανδρέου το 2009 και αφού απέκτησε πλούσια εμπειρία από το πρώτο μνημόνιο, έρχεται τώρα να βοηθήσει την κυβέρνηση Τσίπρα / Καμμένου στην σύναψη και διαχείριση του τρίτου μνημονίου.
Τα αποθέματα εμπειρίας και πολιτικού ήθους της νέας εκπροσώπου στο ΔΝΤ συνιστούν εγγύηση επιτυχίας».
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Πρόταση-«βόμβα» από την Τρόικα: Καμία σύνταξη πάνω από το 53% του μισθού (παραδείγματα)


syntaksi_1
Μία πρόταση σοκ έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων στο Brussels Group, σε μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις, για τις συντάξεις.
Η Τρόικα απαίτησε καμία σύνταξη να μην ξεπερνά το 53% του μισθού, με το επιχείρημα ότι το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει μεγαλύτερα ποσά, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».
Πρακτικά, η απαίτηση των Θεσμών σημαίνει ότι η ανώτατη κύρια σύνταξη στο Δημόσιο για υπάλληλο με 37 έτη υπηρεσίας και βαθμό γενικού διευθυντή δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 900 ευρώ- από 1.386 ευρώ που είναι σήμερα.
Για μισθωτό με ασφάλιση στο ΙΚΑ, η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης στο 53% σημαίνει ότι καμία σύνταξη δεν θα ξεπερνά τα 1.250 ευρώ, ενώ σήμερα ένας εργαζόμενος με 37 έτη ασφάλισης (11.100 ένσημα) και με μισθό 2.300 ευρώ παίρνει 1.425 ευρώ μετά τις περικοπές του Μνημονίου.
Η πρόβλεψη για το 53% δεν είναι τυχαία, καθώς περιλαμβάνεται στην τελευταία αναλογιστική μελέτη που έστειλε το υπουργείο (τέλη του 2014) στην Κομισιόν, η οποία με τη σειρά της δημοσιοποίησε πρόσφατα σε δική της έκθεση τις προβλέψεις για την εξέλιξη των συνταξιοδοτικών δαπανών τα επόμενα χρόνια σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε πορεία εκτροχιασμού!
Στη μελέτη αυτή γινόταν η πρόβλεψη ότι έως το 2020 το ποσοστό αναπλήρωσης στις συντάξεις από το 64,4%, που είναι σήμερα, θα υποχωρούσε στο 53,02%, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοζόταν το νέο σύστημα υπολογισμού από το 2015 και μετά.
Η απαίτηση των θεσμών όμως να πέσουν οι συντάξεις στο 53% νωρίτερα (από το 2015 ή το 2016, αντί του 2020) ανοίγει πλήρως όλη την καυτή ατζέντα για το ασφαλιστικό, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιγράφεται στο κείμενο της συμφωνίας που θέλει να κλείσει η κυβέρνηση, με τον όρο ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει τώρα, έστω κι αν οι τελικές αποφάσεις μετατεθούν για τον Σεπτέμβριο.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Αυστηρή προειδοποίηση στην Ελλάδα: Μην τολμήσετε να παίξετε με τις πληρωμές του Ιουνίου


Christine-Lagarde-Wolfgang-Schauble
Αυστηρή προειδοποίηση αναμένεται να στείλουν οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση να μην «παίξει» με τις πληρωμές του ΔΝΤ τον Ιούνιο που συνολικά φθάνουν τα 1,55 δισεκατομμύρια ευρώ.
H εμπλοκή του ΔΝΤ σκληραίνει πολύ την διαπραγματευτική στάση των δανειστών και εκφράζονται φόβοι ότι μια «απειλή» για μη πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ μπορεί να ξαναπέσει από την ελληνική πλευρά ως διαπραγματευτικό όπλο.
Στις 11 Μαίου, σύμφωνα με κορυφαία πηγή του Ευρωσυστήματος, η Ελλάδα «βρέθηκε ένα βήμα πριν το default».
«Παρά το γεγονός ότι βρέθηκε η λύση του ειδικού λογαριασμού του ΔΝΤ για να πληρωθεί η δόση των 720 εκατομμυρίων, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος δεν έδινε το πράσινο φωςγια να πληρωθεί η δόση», αναφέρει η πηγή.
Η εντολή για την πληρωμή δόθηκε το απόγευμα της 11ης Μαϊου και ενώ συνεδρίαζε το Eurogroup στις Βρυξέλλες που όμως είχε πρώτα διαμηνύσει ότι δεν επρόκειτο να εγκρίνει τα ελληνικά αιτήματα.
Γερμανικές πηγές αναφέρουν ότι η προχθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Τσίπρα- Ολάντ – Μέρκελ κινήθηκε σε αυστηρούς τόνους από γερμανικής πλευράς με την προτροπή η Ελλάδα να κάνει περαιτέρω υποχωρήσεις για να βρεθεί λύση, ενώ απορρίφθηκε το αίτημα για μη εμπλοκή του ΔΝΤ στο staff level agreement.
Μετριοπαθείς κύκλοι ωστόσο εντός της Κομισιόν και της ΕΚΤ εκφράζουν φόβους ότι η αυστηρή στάση του ΔΝΤ, ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό ίσως ωθήσει την ελληνική πλευρά σε μια απειλή τύπου Μαίου, να συνδέσει δηλαδή τις πληρωμές του Ιουνίου με την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Παράγοντας του ευρω-συστήματος προειδοποιεί για την επικινδυνότητα μιας τέτοιας επιλογής λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, εκτός του ότι συγκεκριμένοι κύκλοι σπρώχνουν προς αυτή την κατεύθυνση, οι δανειστές «might call the bluff».
To ΕuroWorking Group, που συνεδρίασε χθες, διαπίστωσε ανακολουθία μεταξύ αυτών που συζητούνται στο Brussels Group μεταξύ των δύο πλευρών και των προτάσεων που τελικά καταθέτει η ελληνική πλευρά. Το Brussels Group έχει ήδη δώσει τις προτάσεις του στην Ελληνικές αρχές τις οποίες ξεκαθάρισε μια προς μια ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ στη συνέντευξη του.
Όταν όμως φθάνουν στο EWG, κατά τους ισχυρισμούς των αξιωματούχων της ΕΕ, οι ελληνικές προτάσεις είναι «αλλού για αλλού» με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση.
Με άλλα λόγια, ενώ υπάρχει κατανόηση από τους έλληνες διαπραγματευτές του Brussels Groupγια το τι πρέπει να γίνει, οι ελληνικές προτάσεις που τελικά κατατίθενται δεν ανταποκρίνονται σε αυτή την «κατανόηση».
http://lykavitos.gr/

Read more...

Γ. Παπανδρέου: «Αν αποτύχουμε...


...ούτε οι Έλληνες, ούτε άλλος ευρωπαϊκός λαός θα βγει κερδισμένος».
 Παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους...
Καθοριστική σημασία για την εξέλιξη της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης θα έχει η τελική έκβαση του «ελληνικού ζητήματος», όπως σημειώνει σε άρθρο του για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους,ο Γιώργος Παπανδρέου.
 Ο...
πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών τονίζει ότι «αν αποτύχουμε, ούτε οι Ελληνες ούτε άλλος ευρωπαϊκός λαός θα βγει κερδισμένος», ενώ σημειώνει ότι «η ΕΕ και η Ελληνική κυβέρνηση έχουν εγκλωβιστεί».
 Ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι δεν εισακούστηκε η πρόταση του Κινήματος για ένα Ελληνικό Σχέδιο που θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία να αντιστραφεί από παρασιτική σε παραγωγική και επισημαίνει ότι χωρίς αυτό δεν υπάρχει βιώσιμη πορεία για τη χώρα.

Αναλυτικά το άρθρο του Γιώργου Παπανδρέου:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαχειρίστηκε την οικονομική κρίση από το 2008 ως ένα εσωτερικό ζήτημα των χωρών που επλήγησαν από αυτήν. Μετέθεσε έτσι, όλο το βάρος προσαρμογής στα επιμέρους κράτη - μέλη, αντί να δει τις συστημικές αδυναμίες του ΕΥΡΩ και τις διεθνείς παραμέτρους. Καλλιέργησε με τον τρόπο αυτό τον εθνικισμό και την εσωστρέφεια. Τις προκαταλήψεις και το διχασμό.

Η τελική έκβαση του "ελληνικού ζητήματος", θα έχει καθοριστική σημασία για την εξέλιξη της Ευρώπης αλλά και της περιοχής.

Αν αποτύχουμε, ούτε οι Έλληνες, ούτε άλλος ευρωπαϊκός λαός θα βγει κερδισμένος.

Θα θριαμβεύσουν τα αρνητικά στερεότυπα μεταξύ των λαών, των πολιτών της Ευρώπης. Θα ζήσουμε την έξαρση του εθνικισμού και την αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων για αυτήν την κακή εξέλιξη. Θα ακολουθήσουν αλληλοκατηγορίες, που θα δηλητηριάσουν περαιτέρω το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η αποτυχία θα ρίχνει νερό στο μύλο όσων υιοθετούν ακραίες φωνές και πρακτικές - λαϊκιστικές, εθνικιστικές, ακόμη και φασιστικές.

Τότε, η Ευρώπη θα φαντάζει, με δική της ευθύνη, μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης για τον Ευρωπαίο πολίτη αλλά και για την ευρύτερη γειτονιά μας, που θα σπαράσσεται χωρίς προοπτική καλλιεργώντας τις διαχωριστικές γραμμές ακόμα και με αιμοτοχυσίες.

Θα αμφισβητηθεί η βάση της φιλοσοφίας πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η Ένωση, τη στιγμή που απαιτείται συνεργασία και ειρηνική συμβίωση στον πλανήτη μας. Θα αμφισβητηθεί ένα πρότυπο εγχείρημα παγκόσμιας σημασίας. Ένα δημοκρατικό εγχείρημα, που είχε και έχει στόχο να αποδείξει ότι, διαφορετικοί λαοί μπορούν και ενώνουν τις δυνάμεις τους στη βάση των κοινών αξιών τους και της αλληλεγγύης και μπορούν να αντιμετωπίζουν συλλογικά και αποτελεσματικά κρίσεις και προκλήσεις μιας διεθνοποιημένης οικονομίας. Όπως η οικονομική, η οικολογική, η προσφυγική κρίση.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, ΕΔΩ...

Read more...

Ισχυρός σεισμός 8,5 Ρίχτερ στην Ιαπωνία...


 
Δεν υπάρχουν φόβοι για τσουνάμι...
Ισχυρός σεισμός 8,5 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Ιαπωνία. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για...
μεγάλο εστιακό βάθος του σεισμού, επομένως δεν υπάρχει φόβος για τσουνάμι.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ιαπωνικό Σεισμολογικό Κέντρο δίνει τον σεισμό 8,5 Ρίχτερ.

Read more...

Oι πρώτες εικόνες από τον ισχυρό σεισμό...



...ανοιχτά της Ιαπωνίας. 
Εγινε αισθητός μέχρι το Τόκιο...
Αισθητός ακόμα και σε απόσταση 874χλμ. από το επίκεντρό του έγινε ο ισχυρότατος σεισμός των 7,8 Ρίχτερ (κι όχι 8,5 Ριχτερ που έδινε αρχικά το Ιαπωνικό Σεισμολογικό Κέντρο), το μεσημέρι του Σαββάτου, ανοιχτά της Ιαπωνίας.

Τόση είναι...
η απόσταση που χωρίζει τις νήσους Μπονίν, όπου και το επίκεντρο του σεισμού σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο, από την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, Τόκιο.

Στο νησί Τσίτσι-Σίμα που είναι το κοντινότερο κατοικημένο νησί στο επίκεντρο κατοικού περίπου 2.000 άνθρωποι.

Ενδεικτικές είναι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στο Twitter και δείχνουν μπουκάλια να έχουν πέσει από ράφια σούπερ μάρκετ ιαπωνικών πόλεων...

Read more...

Πτωτική τάση για τις βάσεις του 2015...


Πτωτική τάση για τις βάσεις του 2015Τα δύσκολα θέματα σε Μαθηματικά και Φυσική Κατεύθυνσης, δυο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, ενδεχομένως να φέρουν πτώση των βάσεων σε πολυτεχνικές σχολές, και...
γενικότερα στις σχολές του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου.

Όπως έχουμε γράψει, σε περίπτωση που ένας μαθητής είχε τους ίδιους βαθμούς σε όλα τα μαθήματα, τα Μαθηματικά και η Φυσική θα διαμόρφωναν κατά 46,6% το συνολικό αριθμό των μορίων του υποψηφίου. Οι επιστημονικές ενώσεις όπως είναι η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών έχουν επισημάνει με δελτία τύπου τους τη δυσκολία των φετινών θεμάτων.
Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία έχει αναφέρει ότι το ποσοστό των ερωτημάτων αυξημένης δυσκολίας είναι μεταξύ των υψηλότερων συγκρινόμενο με τα θέματα των προηγουμένων ετών ενώ τα θέματα χαρακτηρίζονται ως τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών. Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών επισημαίνει με τη σειρά της ότι τα θέματα ήταν δυσκολότερα από πέρσι και απαιτητικά.

Ενδεχομένως το μέγεθος της πτώσης να συγκρατηθεί από τη μείωση των εισακτέων. Σε περιζήτητες πολυτεχνικές σχολές όπως φαίνεται και από τον πίνακα που ακολουθεί έχουμε μείωση των εισακτέων. Νέα δεδομένα αναμένεται να δημιουργήσει και η αλλαγή στις μετεγγραφές καθώς το πλαφόν του 10% ίσως λειτουργήσει αποτρεπτικά για πολλούς υποψηφίους στο να δηλώσουν τμήματα της περιφέρειας με αποτέλεσμα η πτώση να είναι μεγαλύτερη σε αυτά.
Δείτε τους πίνακες, ΕΔΩ...

πηγη newsbeast.gr

Read more...