Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Αυστηρή προειδοποίηση στην Ελλάδα: Μην τολμήσετε να παίξετε με τις πληρωμές του Ιουνίου


Christine-Lagarde-Wolfgang-Schauble
Αυστηρή προειδοποίηση αναμένεται να στείλουν οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση να μην «παίξει» με τις πληρωμές του ΔΝΤ τον Ιούνιο που συνολικά φθάνουν τα 1,55 δισεκατομμύρια ευρώ.
H εμπλοκή του ΔΝΤ σκληραίνει πολύ την διαπραγματευτική στάση των δανειστών και εκφράζονται φόβοι ότι μια «απειλή» για μη πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ μπορεί να ξαναπέσει από την ελληνική πλευρά ως διαπραγματευτικό όπλο.
Στις 11 Μαίου, σύμφωνα με κορυφαία πηγή του Ευρωσυστήματος, η Ελλάδα «βρέθηκε ένα βήμα πριν το default».
«Παρά το γεγονός ότι βρέθηκε η λύση του ειδικού λογαριασμού του ΔΝΤ για να πληρωθεί η δόση των 720 εκατομμυρίων, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος δεν έδινε το πράσινο φωςγια να πληρωθεί η δόση», αναφέρει η πηγή.
Η εντολή για την πληρωμή δόθηκε το απόγευμα της 11ης Μαϊου και ενώ συνεδρίαζε το Eurogroup στις Βρυξέλλες που όμως είχε πρώτα διαμηνύσει ότι δεν επρόκειτο να εγκρίνει τα ελληνικά αιτήματα.
Γερμανικές πηγές αναφέρουν ότι η προχθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Τσίπρα- Ολάντ – Μέρκελ κινήθηκε σε αυστηρούς τόνους από γερμανικής πλευράς με την προτροπή η Ελλάδα να κάνει περαιτέρω υποχωρήσεις για να βρεθεί λύση, ενώ απορρίφθηκε το αίτημα για μη εμπλοκή του ΔΝΤ στο staff level agreement.
Μετριοπαθείς κύκλοι ωστόσο εντός της Κομισιόν και της ΕΚΤ εκφράζουν φόβους ότι η αυστηρή στάση του ΔΝΤ, ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό ίσως ωθήσει την ελληνική πλευρά σε μια απειλή τύπου Μαίου, να συνδέσει δηλαδή τις πληρωμές του Ιουνίου με την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Παράγοντας του ευρω-συστήματος προειδοποιεί για την επικινδυνότητα μιας τέτοιας επιλογής λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, εκτός του ότι συγκεκριμένοι κύκλοι σπρώχνουν προς αυτή την κατεύθυνση, οι δανειστές «might call the bluff».
To ΕuroWorking Group, που συνεδρίασε χθες, διαπίστωσε ανακολουθία μεταξύ αυτών που συζητούνται στο Brussels Group μεταξύ των δύο πλευρών και των προτάσεων που τελικά καταθέτει η ελληνική πλευρά. Το Brussels Group έχει ήδη δώσει τις προτάσεις του στην Ελληνικές αρχές τις οποίες ξεκαθάρισε μια προς μια ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ στη συνέντευξη του.
Όταν όμως φθάνουν στο EWG, κατά τους ισχυρισμούς των αξιωματούχων της ΕΕ, οι ελληνικές προτάσεις είναι «αλλού για αλλού» με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση.
Με άλλα λόγια, ενώ υπάρχει κατανόηση από τους έλληνες διαπραγματευτές του Brussels Groupγια το τι πρέπει να γίνει, οι ελληνικές προτάσεις που τελικά κατατίθενται δεν ανταποκρίνονται σε αυτή την «κατανόηση».
http://lykavitos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: