Κυριακή, 18 Απριλίου 2010

Πως (και γιατί) η Λούκα "έχασε" το Υπουργείο Ναυτιλίας απο τον Χρυσοχοϊδη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, λίγες μέρες πριν το Πάσχα, κάλυψε πλήρως την υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη σχετικά με το θέμα των αρμοδιοτήτων του υφυπουργού Μάρκου Μπόλαρη, ο οποίος έχει συμπληρώσει έξι μήνες στη θέση του χωρίς να έχει βάλει ούτε μια υπογραφή.

Ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι η κ. Κατσέλη «έχει αποστείλει αρμοδίως το θέμα του κ. Μπόλαρη, μαζί με τις αρμοδιότητες του κ. Αρναουτάκη». Μόνο που ο Σταύρος Αρναουτάκης ασκεί τις αρμοδιότητες για το ΕΣΠΑ εδώ και δύο μήνες, ενώ ο κ. Μπόλαρης περιμένει ακόμα .

Τι συμβαίνει, λοιπόν; Γιατί ο κ. Μπόλαρης δεν έχει ακόμα αρμοδιότητες; Μια εξήγηση είναι ότι γενικότερα η κυβέρνηση στο θέμα της οργάνωσης της διοίκησης δεν τα πήγε καθόλου καλά, αν σκεφθεί κάποιος ότι ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί όλοι οι Γενικοί Γραμματείς, ούτε έχουν δοθεί όλες οι αρμοδιότητες. Για παράδειγμα η Άντζελα Γκερέκου δεν έχει πάρει ακόμα αρμοδιότητες, καθώς ο υπουργός Παύλος Γερουλάνος το σκέπτεται επί εξάμηνο. Ακόμα και στον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο την αρμοδιότητα για το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) μόλις εδώ και είκοσι ημέρες, ενώ είχε αποφασιστεί από το Νοέμβριο.Υπάρχει και άλλη εξήγηση για το θέμα των αρμοδιοτήτων, ειδικά σε ότι αφορά στην κ. Κατσέλη, η οποία συνιστά ενδοκυβερνητικό πρόβλημα και γι αυτό καθίσταται αναγκαία η παρέμβαση του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η πρόταση της υπουργού Οικονομίας έχει κρατηθεί από τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, ο οποίος δεν εκδίδει τα απαιτούμενα Προεδρικά Διατάγματα.

Στο περιβάλλον της κ. Κατσέλη εκτιμούν ότι ο κ. Παμπούκης μεθοδεύει την αποδυνάμωση της υπουργού. Το ερώτημα είναι αν αυτό το κάνει εν γνώσει ή εν αγνοία (το δεύτερο πιστεύουν) του Γιώργου Παπανδρέου.

Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις της κ. Κατσέλη με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, δεν βρίσκονται σε καλό επίπεδο, παρά τις φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί ή κάποιες πληροφορίες που διοχετεύονται στον τύπο. Στην πραγματικότητα η επικοινωνία τους γίνεται μέσω αλληλογραφίας, όπου, πάντως, και οι δύο δείχνουν την καλή τους ανατροφή.

Δεν αποκλείεται, υποστηρίζεται από ορισμένες πλευρές, ο υπουργός Επικρατείας να έχει ταχθεί με την πλευρά του κ. Παπακωνσταντίνου, τον οποίο συνδράμει στην αντίθεσή του με την κ. Κατσέλη. Όσοι υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη εκδοχή, υποστηρίζουν επίσης ότι ο κ. Παμπούκης δεν προωθεί το διάταγμα για τις αρμοδιότητες του κ. Μπόλαρη, προωθώντας, στο μεταξύ, την αποδυνάμωση της κ. Κατσέλη με την αφαίρεση των αρμοδιοτήτων της για τη Ναυτιλία.

Και αναφέρουν χαρακτηριστικά μια από τις πρωτοβουλίες του υπουργού Επικρατείας, ο οποίος πριν από αρκετές ημέρες συνεκάλεσε μυστική σύσκεψη στο πολιτικό γραφείο στη Βουλή, στην οποία συζητήθηκε το ενδεχόμενο να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες για τη Ναυτιλία… στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στη σύσκεψη αυτή, πλην του κ. Παμπούκη, μετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αθανάσιος Μπούσιος και … ο Πρόεδρος των εφοπλιστών Θόδωρος Βενιάμης. Αντικείμενο της σύσκεψης η μετονομασία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και, βεβαίως, η μεταφορά των αρμοδιοτήτων στον κ. Χρυσοχοϊδη και η δημιουργία υφυπουργείου Ναυτιλίας.

Η αποκάλυψη της σύσκεψης έγινε όταν προς το πολιτικό γραφείο κατευθυνόταν, όλως τυχαίως, η κ. Κατσέλη την οποία συνάντησε στο διάδρομο ο κ. Παμπούκης, ο οποίος, διαβλέποντας ότι κάτι θα μπορούσε να «στραβώσει», κάλεσε την υπουργό Οικονομίας στην αίθουσα, και της ζήτησε να υπογράψει το διάταγμα, λέγοντας ότι πρόκειται για μια τυπική υπογραφή.

Η υπουργός αρνήθηκε να βάλει την υπογραφή της και το θέμα παρέμεινε εκεί. Στο μεταξύ στο γραφείο του Πρωθυπουργού έφθαναν ηλεκτρονικά μηνύματα από μεμονωμένους εφοπλιστές, οι οποίοι ζητούσαν τη δημιουργία υφυπουργείου Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας προωθεί την ιδέα της δημιουργίας τριών υφυπουργείων, τα οποία περιλαμβάνονται, όπως λέγεται, στο αρχικό διάταγμα συγκρότησης της κυβέρνησης και τα οποία δεν έχουν δημιουργηθεί. Πρόκειται για μια ακόμα θέση υφυπουργού στο υπουργείο Οικονομικών, μια θέση στο υπουργείο Εξωτερικών και μια θέση υφυπουργού ναυτιλίας. Η σκέψη αυτή, πάντως, προσκρούει, για την ώρα, στο ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού. Αν ο κ. Παπανδρέου έχει κατά νου να προχωρήσει σε μια παρόμοια κίνηση, αυτή θα είναι αποδυναμωμένη αν είναι μικρής κλίμακας, την ώρα που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αν πρόκειται να γίνει ανασχηματισμός αυτός θα πρέπει να είναι ευρύς.

Ο κ. Παμπούκης, πάντως, βάλλεται, σύμφωνα με πληροφορίες και από άλλες πλευρές. Για παράδειγμα του καταλογίζεται η ευθύνη για τη διοχέτευση της πληροφορίας ότι στο ταξίδι στο Αμπού Ντάμπι, εκτός του ίδιου και της κ. Κατσέλη, μετείχε και ο αδελφός του Πρωθυπουργού Νίκος Παπανδρέου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο τελευταίος φαίνεται να ερευνά αν υπήρχε κάποια σκοπιμότητα προκειμένου να γίνει η συγκεκριμένη «διαρροή» ή επρόκειτο, απλά, για μια προσπάθεια εξυπηρέτησης φιλικών, προς τον υπουργό Επικρατείας, εφημερίδων και μέσων ενημέρωσης. Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι ο Ν. Παπανδρέου (πιθανότατα και ο Πρωθυπουργός) δεν ήθελε αυτή τη δημοσιότητα. Γι αυτό και υπήρξε παρέμβαση, αρμοδίως, ώστε να μη δημοσιευτεί η φωτογραφία που εμφανίζει τον αδελφό του Πρωθυπουργού μαζί με τους δύο υπουργούς στο Αμπού Ντάμπι.

i-reportergr

Read more...

Με αγωγές και μηνύσεις απαντά ο Κ.Θέος στον Μ.Τριανταφυλλόπουλο

Η απάντηση του συνεργάτη του Πρωθυπουργού Κώστα Θέου για το πρωτοσέλιδο του Veto.

«Δεν έχω καμία απολύτως σχέση με την υπόθεση στην οποία αναφέρεται το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας VETO. Αρνούμαι ευθέως και κατηγορηματικά τις συκοφαντίες και τα προφανή ψεύδη τα οποία αναφέρονται ή υπονοούνται για το πρόσωπό μου και κατά παράβαση κάθε δημοσιογραφικής δεοντολογίας μου αποδίδονται από το δημοσίευμα καθώς και από τον κ. Τριανταφυλλόπουλο, στην εκπομπή του στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER.

Σημειώνω ότι προ ημερών επικοινώνησε μαζί μου συνεργάτης του κ. Τριανταφυλλόπουλου, από τον οποίον ενημερώθηκα για πρώτη φορά για την υπόθεση, και στον οποίον έδωσα πλήρεις και σαφείς απαντήσεις, οι οποίες ωστόσο δεν δημοσιοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εκπομπής, παρά μόνο ελλιπώς και αποσπασματικά στην εφημερίδα “VETO”.

Κατόπιν των ανωτέρω, σας ενημερώνω ότι έχω ήδη αναθέσει στο δικηγόρο μου να προβεί σε όλες εκείνες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες, προκειμένου να προστατεύσω την τιμή και την υπόληψή μου εναντίον όλων εκείνων που επιχειρούν να με εμπλέξουν στην εν λόγω υπόθεση».

.i-reportergr.

Read more...

Λεφτά υπάρχουν…….στο ΔΝΤ


Γράφει ο revival.
http://3.bp.blogspot.com/_mlwMs9WOTtg/S8nWZwt47zI/AAAAAAAABbE/alsPcZbnSKs/s1600/noimf.pngΗ προσφυγή στο ΔΝΤ δεν είναι μια συνηθισμένη, καθημερινή απόφαση οικονομικής διαχείρισης.
Αποτελεί αλλαγή εποχής για την ελληνική κοινωνία και τα αποτελέσματά της θα καθορίζουν για πολλά χρόνια την οικονομία της χώρας.
Η κυβέρνηση δεν ευθύνεται προφανώς για την καταστροφική πορεία της οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Η ευθύνη ανήκει στις κυβερνήσεις του κ. Καραμανλή.
Η κυβέρνηση του κ .Παπανδρέου ευθύνεται γιατί δεν έπραξε ότι έπρεπε προκειμένου να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη.
Οι καθυστερήσεις, οι λαϊκισμοί, οι παλινωδίες, η ακατάσχετη πολυλογία, η ανάδειξη του ελληνικού προβλήματος σε διεθνές θέμα, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό περιβάλλον και η κυβέρνηση έχασε κάθε έλεγχο στις εξελίξεις.
Η πικρή αλήθεια είναι μπροστά μας. Το ΔΝΤ θα επιβάλλει όρους προκειμένου να μας δανειοδοτήσει, ανάλογους με αυτούς που εφαρμόζει στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία.
Η φιλότιμη προσπάθεια που έκαναν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, να μας πείσουν ότι το ΔΝΤ άλλαξε και θα μας επιφυλάξει ιδιαίτερη μεταχείριση, ήταν τόσο κοντά στην αλήθεια όσο και το περίφημο προεκλογικό «λεφτά υπάρχουν».
Η χώρα χρειάζεται επειγόντως αλλαγές στην οικονομία και το κράτος. Η μείωση του δημόσιου τομέα, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, η αντιμετώπιση του κόστους των νοσοκομείων, οι αλλαγές στην εκπαίδευση και τη φορολογία είναι απαραίτητες για να σταθεί η οικονομία στα πόδια της.
Η αντίθεση στο ΔΝΤ δεν είναι αντίθεση στις αλλαγές. Είναι αντίθεση στη συνταγή του ΔΝΤ για τις αλλαγές, που προβλέπει την πλήρη ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους και εξοικονόμηση πόρων ανεξάρτητα από την υποβάθμιση στο επίπεδο διαβίωσης των οικονομικά αδύναμων στρωμάτων.
Η χώρα μας χρειάζεται επειγόντως εκσυγχρονισμό που ενισχύει την κοινωνική συνοχή και την αναδιανομή του πλούτου, όχι τις συνταγές του ΔΝΤ που θα οδηγήσουν στην ύφεση, τη φτώχεια και την καθυστέρηση για δεκαετίες.
Είτε με είτε χωρίς το ΔΝΤ η προσαρμογή της χώρας θα γίνει. Η διαφορά είναι ότι αν έχουμε εμείς την πρωτοβουλία η πορεία μπορεί να είναι σχετικά ελεγχόμενη χωρίς την ισοπέδωση των κοινωνικών δικαιωμάτων, ενώ αν την έχει το ΔΝΤ η πορεία θα είναι η γνώριμη από την εφαρμογή της σε άλλες χώρες.
Δεν χρειαζόμαστε το ΔΝΤ για να καταργήσουμε τις εθελούσιες εξόδους στις ΔΕΚΟ, για να δώσουμε λύση στον ΟΣΕ ώστε να μη μπαίνει μέσα 2 εκατομμύρια. € τη μέρα, να μειώσουμε το κόστος των νοσοκομείων, να προχωρήσουμε στην κατάργηση οργανισμών του δημοσίου, στις υποχρεωτικές μετατάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, σε ορθολογικό μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα ώστε ένας κλητήρας της ΔΕΗ να μην έχει περισσότερες απολαβές από τον Διευθυντή του ΕΣΥ.
Ας είμαστε λοιπόν ειλικρινείς.
Το δίλημμα σήμερα δεν είναι αλλαγές ή όχι. Το μοντέλο λειτουργίας της οικονομίας και του κράτους όπως το διαμορφώσαμε από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, έλαβε τέλος.
Το δίλημμα είναι αλλαγές με δική μας πρωτοβουλία, ή επέλαση του ΔΝΤ.
Η προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ μας ρίχνει στη δεύτερη κατηγορία. Θέτει σε κίνδυνο τη θέση μας στην ΟΝΕ και υποβαθμίζει τη θέση της χώρας στους διεθνείς συσχετισμούς με άδηλες επί του παρόντος συνέπειες.


Read more...

ΦΟΡΟΥΣ 900 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΕ ΤΟ ΣΔΟΕ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ

Ρεπορτάζ: Πρ. Χατζηνικολάου (απο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Στον δρόμο έχουν βγει οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στοχεύοντας στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, που το τελευταίο διάστημα έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρώτο τρίμηνο του έτους έχουν καταλογισθεί σημαντικές παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και οι βεβαιωθέντες φόροι φθάνουν τα 900 εκατ. ευρώ, έναντι 300 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα...


Βέβαια, μπορεί το ΣΔΟΕ να βεβαιώνει φόρους και πρόστιμα, αλλά το ζητούμενο είναι αν οι εφορίες μπορούν να εισπράξουν τα ανωτέρω ποσά που έχει ανάγκη ο τρέχον προϋπολογισμός. Τα πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών καταδεικνύουν ότι οι εφορίες υπολειτουργούν και αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει μέχρι την αντικατάσταση των προϊσταμένων των ΔΟΥ.

Στο επίκεντρο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ βρίσκονται αυτές τις μέρες οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης. Μάλιστα, σε ένα πρατήριο διαπιστώθηκε η έκδοση απόδειξης ύψους 0,46 ευρώ για καύσιμα αξίας 46 ευρώ! Οπως αναφέρουν στελέχη του ΣΔΟΕ, οι έλεγχοι θα ενταθούν το προσεχές διάστημα με βάση το νέο επιχειρησιακό σχέδιο που έχει καταρτιστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στους ελεύθερους επαγγελματίες, κυρίως στις ομάδες που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, ωστόσο, κατέχουν περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας. Εκτός από τους γιατρούς στο στόχαστρο μπαίνουν οι μεγαλοδικηγόροι, μηχανικοί και οι κατασκευαστές ακινήτων. Τους επόμενους μήνες, το ελεγκτικό ενδιαφέρον θα στραφεί στα νησιά του Αιγαίου εν όψει μάλιστα των θερινών διακοπών.
fimotro

Read more...

Το υπουργείο πολιτισμού για την Αννα ΚαλουτάΠΟΥ "ΕΦΥΓΕ" ΣΤΑ 92 ΤΗΣ

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το θάνατο της Άννας Καλουτά, κορυφαίας μορφής του ελληνικού θεάτρου, η οποία έφυγε χτες σε ηλικία 92 ετών. Η Άννα Καλουτά έζησε σχεδόν όλη τη ζωή της επάνω στη σκηνή και το όνομά της ταυτίστηκε με το θέατρο και την επιθεώρηση. Γεννημένη στην Αθήνα του 1918, ανέβηκε στη...
σκηνή από τα 4 της χρόνια στο θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη και με την αδελφή της Μαρία, έγραψαν λαμπρές σελίδες στην επιθεώρηση ως παιδιά θαύματα του μεσοπολέμου. Ως γυναίκα σε δύσκολες εποχές, υπήρξε σύμβολο χειραφέτησης. Το πολύπλευρο ταλέντο της, η ενέργειά της, η ιδιοσυγκρασία της, η ευγένεια, το ήθος, η ζωντάνια που πήγαζε ακόμα και στα βαθιά γεράματα από το χαμόγελο της και η διαύγειά της, θα μείνουν αξιομνημόνευτα.

Η κηδεία της θα τελεστεί δημοσία δαπάνη από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού την Τρίτη 20 Απριλίου στις 15:00 στο Ά Νεκροταφείο Αθηνών.


Read more...

Κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, η παρέμβαση της πολιτείας πρέπει να είναι ΑΜΕΣΗ! Τα παιδιά δεν μπορούν να εγκαταλειφθούν στα «χέρια» κερδοσκόπων…

Το γνωστό πρακτορείο «HERONIA TRAVEL» έχει επιλέξει το Υπουργείο παιδείας για τις εκπαιδευτικές του εκδρομές…
Και... λόγω του προβλήματος των πτήσεων, το εν λόγω πρακτορείο αντί να ενδιαφερθεί για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών που βρίσκονται στη Γερμανία, ζητάει χρήματα από τους γονείς τους, ώστε να μεριμνήσει για οδική επιστροφή…
Πως μπορεί να κάνει άμεσες επαφές το πρακτορείο με γονείς παιδιών που συμμετέχουν σε εκπαιδευτική εκδρομή του Υπουργείου Παιδείας;
Ποιος του δίνει τέτοια «δικαιώματα»;
Το πρακτορείο κολοσσός, στη σύμβαση για να πάρει τη δουλειά δεν είχε και σχετικές ασφάλειες κάλυψης έκτακτών περιστατικών;
Πως το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να υπόγραψε σύμβαση με ένα τόσο μεγάλο πρακτορείο -σύμφωνα με τους διαφημιστές-, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τους μαθητές;
Δηλαδή, αυτοί οι αετονύχηδες ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν δικαίωμα να εκβιάζουν γονείς, πως αν μέχρι τη Δευτέρα δεν καταβάλουν έξοδα μεταφοράς των παιδιών τους στην Ελλάδα, θα τα παρατήσουν στην ελληνική πρεσβεία της Γερμανίας;
Κυρία Διαμαντοπούλου, κύριε Γερουλάνε, κυρία Γκερέκου,
χθες, όχι εδώ και τώρα, ελέγξτε τις συμβάσεις που υπόγραψαν οι αρμόδιοι (αν και υπάρχουν υποχρεωτικές ασφαλίσεις για τέτοια περιστατικά), κόψτε και κανέναν κώλο (και μακρύ χεράκι, αν υπάρχει) στους αετονύχηδες και τονίστε ότι υπάρχει Ελληνική Πολιτεία!
Να μια από τις πολλές επιστολές που λάβαμε:
«Είμαι μητέρα παιδιού που για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ επισκέφτηκαν στα πλαίσια του Υπ. Παιδείας τη Γερμανία, ΜΕ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ HERONIA TRAVEL. Λόγω του ηφαιστειακού νέφους η πτήση επιστροφής αναβλήθηκε. ΚΑΙ ΜΑΣ ΖΗΤΗΣΑΝ 400 ΕΥΡΩ ΕΠΙΠΛΕΟΝ για να μας ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ τα παιδιά μας (13-14 ετών), γιατί θα μας "έκαναν χάρη" να τα επιστρέψουν οδικώς. ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΗΔΗ ΣΤΕΡΗΜΕΝΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ; Που να απευθυνθούμε;»Read more...

Σημεία και τέρατα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων...

Αναγκάζεται σε παραίτηση
η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας;


Γράφει ο ΚΟΡΦΙΑΤΗΣ

Θυμάστε την Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Βάσω Αλεξανδρίδου με το αυθαίρετο ξενοδοχείο στη Λάρισα; Παρά τις καταγγελίες και τον γενικό ξεσηκωμό που είχε γίνει κατά τον διορισμό της, τελικά πήρε τη θέση...
Λίγους μήνες μετά τον διορισμό ως περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων ξεσπάνε το ένα μετά το άλλο τα σκάνδαλα , ενώ δυο στελέχη της περιφέρειας εξαναγκάζονται σε παραίτηση γιατί αρνήθηκαν να συμμετέχουν σε οικονομικές ατασθαλίες. Τα Επτάνησα είναι στο πόδι για το θέμα και ήδη άρχισαν οι δημοσιεύσεις στα sites και τα Blogs της περιοχής.
Η ΓΓ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, «κατηγορείται» για :
Την αδράνεια της περιφέρειας, την έλλειψη προγραμματισμού, σχεδιασμού της υπηρεσίας με αποτέλεσμα το...

χαντάκωμα των επιχειρήσεων και τον αποκλεισμό τους από διάφορα προγράμματα και το ΕΣΠΑ.
Η όλη δράση της ΓΓ είναι η προσωπική της προβολή και οι δημόσιες σχέσεις της αφού ο πόθος της είναι η βουλευτική έδρα. Τα συνεχή δελτία τύπου που στέλνει στα ΜΜΕ των Επτανήσων αφορούν καθαρά και μόνο την δική της προβολή (πότε αγκαλιά με τον πρωθυπουργό στα μαθήματα διαχείρισης κρίσης, πότε με τον Πατριάρχη...)
Τα επτανησιακά ΜΜΕ δέχονται συνεχή δελτία τύπου για την κοσμική ζωή της ΓΓ μέχρι που αγανάκτησαν και πρόσφατα της διαμήνυσαν δημοσίως ότι δεν πρόκειται να ξαναδημοσιεύσουν τέτοιου περιεχομένου Δελτία Τύπου. Οι γνώσεις, η εμπειρία της και το επίπεδό της είναι εντελώς ανεπάρκή για τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις της..
Και τώρα ερχόμαστε στο ψητό. Αυτά που ακούγονται και για τα οποία πρέπει τουλάχιστον να δώσει απαντήσεις, για το αν αληθεύουν, είναι τα εξής:
Η κυρία ΓΓ κατέθεσε στην περιφέρεια τιμολόγιο 20.000 ευρώ για την αγορά επίπλων του σπιτιού της στην Κέρκυρα! Το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή εμείς, θα πληρώσουμε -αν αυτό είναι αλήθεια- τα έπιπλα της κυρίας;
Τα προσωπικά της έξοδα στα ταξίδια στο εξωτερικό για την τουριστική προβολή των Ιονίων Νησων, έχουν σοκάρει την υπηρεσία. Η δράση της στις εκθέσεις προβολής στο εξωτερικό είναι εξοργιστική και το ερώτημα είναι αν και ποιες συγκεκριμένες ξενοδοχειακές μονάδες προωθεί με την παρουσία της ...
Η αδιαφορία της για την λειτουργία της υπηρεσίας της προκειμένου να μη χάσει ραντεβού σε την μανικιουρίστα και την κομμώτρια λέγεται επίσης ότι έχουν διαλύσει την λειτουργία της Περιφέρειας.
Κερασάκι στη τούρτα ήταν το τελευταίο ταξίδι της στο... Φανάρι, όπου ένας Θεός ξέρει γιατί, επισκέφτηκε τον Πατριάρχη και βέβαια τα έξοδα ήρθαν για πληρωμή στην περιφέρεια. Ήταν όμως τόσο υπέρογκα που ο ταμίας αρνήθηκε να τα εγκρίνει και μετά τον καυγά υπέβαλε την παραίτησή του. Τον ταμία ακολούθησε και άλλος υπάλληλος ο οποίος αρνήθηκε πλέον να εκτελεί τις εντολές της κυρίας.
Εκτός των εξόδων του ταξιδιού στο Φανάρι, σοκ έχει προκαλέσει και το τιμολόγιο που πήγε στην υπηρεσία για τα δώρα που έκανε εκεί στις διάφορες συναντήσεις της.
Την προηγούμενη βδομάδα η κρίση είχε κορυφωθεί γιατί το Ελεγχτικό Συνέδριο επέστρεψε τιμολόγιο ως απαράδεκτα και αρνηθηκε την πληρωμή τους.
Το ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα βράζει, οι ΠΑΣΟΚοι βουλευτές των Ιονίων δεν ξέρουν που να κρυφτούν.
Μπροστά σε αυτή την κρίση , τι κάνει η κουτοπόνηρη Λαρισαία; Την Παρασκευή διοργάνωσε συνέντευξη τύπου στα Κερκυραιϊκά ΜΜΕ και παρουσιάσε το έργο της (!) στους εμβρόντητους δημοσιογράφους που μάλλον την παραίτησή της περίμεναν.
Ισως μέχρι να δημοσιευσεται αυτή την καταγγελία να έχει ήδη υποχρεωθεί σε παραίτηση και να φύγει νύκτα από την Κέρκυρα για τα βουνά της Λάρισας..Ανοίγει και τουριστική περίοδος να πάει να καθαρίσει κανένα δωμάτιο στο ξενοδοχείο της. Αρκετά ασχολήθηκε με το Ιόνιο.
Read more...

Πάγκαλος και Ντόρα έκαναν την αρχή...


Νέα, οριζόντια όμως, διαχωριστική γραμμή το ΔΝΤ, πυροδοτεί διασπάσεις και ανακατατάξεις στα κόμματα...

Από τον Στάθη Παλαιολόγο
.
"Να μην δαιμονοποιείται το ΔΝΤ" ΄ζήτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος. Το ίδιο είπε και η Ντόρα Μπακογιάννη. Πόσο τυχαία μπορεί να θεωρηθεί αυτή η σύμπτωση απόψεων;
Την ίδια ώρα ο Αντώνης Σαμαράς δείχνει ότι εφεξής θα κάνει σημαία της αντιπολιτευτικής του τακτικής την αντίθεση στο ΔΝΤ. Την ίδια αντίθεση, αν και σιωπηλά μέχρι στιγμής, εκφράζουν και...

πολλά διαφωνούντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα είναι και τα κόμματα της Αριστεράς ενώ αμήχανος είναι προς το παρόν ο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη.
Δεν είναι δύσκολο να συμπεράνει κανείς ότι πλέον η νέα διαχωριστική γραμμή των κομμάτων θα ακούει στο όνομα "ΔΝΤ": Οι "υπέρ" και οι "κατά". Μόνο που αυτή η διαχωριστική γραμμή διαπερνά οριζοντίως τα κόμματα, τουλάχιστον τα μεγάλα. Κι αυτή η αντίθεση μπορεί να πυροδοτήσει τις διεργασίες για ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, για την ανασύνθεση των κομμάτων.
Ποιος μπορεί δηλαδή να αποκλείσει πια το ενδεχόμενο της διάσπασης της ΝΔ, με το ένα κομμάτι -υπό τον Αντ. Σαμαρά- να παίρνει τη μορφή "λαϊκής δεξιάς" και ένα άλλο -υπό την Ντ. Μπακογιάννη- να μετατρέπεται ακόμη και σε εταίρο ενός νέου κυβερνητικού σχήματος; Την ίδια ώρα που το ΠΑΣΟΚ (αν και μέχρι τώρα κανένα από τα στελέχη του δεν έχει αποφασίσει να διαβεί τον Ρουβίκωνα) θα κινδυνεύει να χάσει ένα δικό του κομμάτι, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση. Δηλαδή της αντίθεσης προς την πολιτική του ΔΝΤ...
Read more...

H κατάληξη ενός δράματος...


...λίγο πριν από την προσφυγή της χώρας
στο μηχανισμό στήριξης

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι νέα μορφή κατακτητή στον 21ο αιώνα. Είναι η βιτρίνα των Παγκόσμιων Τραπεζιτών που θέλησαν και πέτυχαν να γίνουν Παγκόσμιοι Κυβερνήτες.
Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα δεν ήταν πειραματόζωο ούτε πεδίο παραδείγματος. Ήταν εξαρχής στόχος και προορισμός της εκστρατείας των σύγχρονων κατακτητών. Η Αγγλία, η Ιταλία, η Ισπανία και άλλοι θα έπρεπε να έχουν παραδώσει τα κλειδιά και τη σημαία τους νωρίτερα. Όμως, στέκουν ανεξάρτητες γιατί έχουν από πολύ καιρό συνθηκολογήσει ιδεολογικά με τον κατακτητή.
Η Ελλάδα άργησε έξι μήνες να αντιληφθεί την αλήθεια. Ότι κάθε αντίσταση με...

τα δικά τους μέσα και στο δικό τους πεδίο ήταν μάταιη. Η μόνη λύση ήταν, από την αρχή, η απειλή ανυπακοής και εξόδου από το σύστημα. Μόνο ο φόβος να χάσουν τα άνομα και τοκογλυφικά κεφάλαιά τους θα τους εμπόδιζε. Μόνο μια αναπτυξιακή αντεπίθεση θα τους εμπόδιζε, ακόμα κι αν αυτή απαιτούσε την έξοδο από την ευροζώνη.
Επί έξι μήνες, ξένοι και ντόπιοι υπηρέτες του Διεθνούς Νομισματικού Κεφαλαίου χτίζουν έναν εφιάλτη για όσα, δήθεν, θα παθαίναμε εάν φεύγαμε απ' τα δεσμά τους.
Μα, η Ελλάδα μεγάλωσε και στάθηκε μονάχα όταν έσπαγε τα δεσμά της.
Με πρόσχημα τις επιταγές των δανειστών μας, βαδίζουμε για τριάντα χρόνια αναξιοπρέπειας, φτώχειας και εκχώρησης της Εθνικής Ανεξαρτησίας.
Είναι προτιμότερο η Εθνική Συμφωνία να γινόταν στη βάση συνειδητής φτώχειας για ένα – δύο χρόνια λόγω απελευθέρωσης, παρά στη βάση της τριακονταετούς υποταγής στους νέους κατακτητές.
Σήμερα διακυβεύεται αν θα είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ αυτό που θα παραδώσει τα κλειδιά και τη σημαία.
Σήμερα διακυβεύεται αν οι Παγκόσμιοι Τραπεζίτες θα πετύχουν να οδηγήσουν σε υποταγή τη χώρα που κυβερνά ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και γιος του πιο ενοχλητικού-γι' αυτούς-Πρωθυπουργού που αντιμετώπισαν ποτέ. Του Ανδρέα Παπανδρέου.
Το ζητούμενο είναι το νέο ΟΧΙ.
Απαιτείται ανάστημα. Απαιτείται εθνική συνείδηση.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι εδώ
.
Read more...

«Οχι» νομαρχιακού συμβουλίου Εβρου σε επίσπευση νομοσχεδίου για αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Αντίθετο με την επίσπευση της κατάθεσης του σχεδίου νόμου για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, δήλωσε ομόφωνα το νομαρχιακό συμβούλιο Έβρου.

Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν οι θέσεις όλων των υπηρεσιών της νομαρχίας και 140 φορέων. Εκείνο που τονίστηκε απ’ όλους όσους τοποθετήθηκαν, είναι πως η κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί και να λάβει υπόψη της όλες τις προτάσεις της τοπικής επιτροπής διαβούλευσης του πετρελαιαγωγού, αφού ο νόμος που την κατοχυρώνει, προβλέπει να έχει συμμετοχή σε όλα τα στάδια σχεδιασμού υλοποίησης και λειτουργίας του έργου.

Το νομαρχιακό συμβούλιο έκρινε ότι το σχέδιο νόμου θα πρέπει να κατατεθεί μαζί με την συμφωνία διέλευσης του πετρελαιαγωγού, ωστόσο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επισημάνθηκε ότι το έργο πρέπει να χαρακτηριστεί ως εθνικής σημασίας.

«Ο μόνος που βιάζεται, είναι η εταιρεία», σχολίασε ο νομάρχης Έβρου Νίκος Ζαμπουνίδης, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητη τη βιασύνη της κυβέρνησης να περάσει το σχέδιο νόμου.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν οι βουλευτές του νομού Έβρου, Όλγα Ρενταρή - Τέντε και Ελένη Τσιαούση από το ΠΑΣΟΚ και Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος από τη ΝΔ, οι οποίοι είπαν ότι θα σταθούν στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας στις όποιες αποφάσεις.Read more...

Πιθανόν να καθυστερήσει η άφιξη κλιμακίου ΕΕ-ΔΝΤ

http://4.bp.blogspot.com/_kONxc1ElMjk/S8f_7NROfxI/AAAAAAAAtB8/pxUcBmvEL8g/s1600/kermatakouti.jpgΗ συνάντηση που ζήτησε ο Ελληνας πρωθυπουργός να έχει στην Αθήνα με αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και η οποία είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα, μπορεί να καθυστερήσει εξαιτίας του νέφους από την ηφαιστειακή τέφρα, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

«Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι θα παραστούμε, αλλά θα πρέπει να δούμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Προς το παρόν είναι όλο και πιο δύσκολο», είπε για το θέμα εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η συνάντηση με τη συμμετοχή ανώτατων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ, κρίθηκε αναγκαία στο πλαίσιο πιθανού αιτήματος της Ελλάδας για έκτακτη οικονομική βοήθεια.
Ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την έκβαση των διαβουλεύσεων που θα έχουν από τη Δευτέρα εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία πρωτόγνωρη διαδικασία διαβουλεύσεων, είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει κοινός τόπος και πως όλες οι πλευρές θα καταλήξουν σε μία ικανοποιητική συμφωνία.

Ακόμη, κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το πρόγραμμα το οποίο θα συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, «θα είναι το αναγκαίο, αυτό που χρειάζεται η χώρα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το πρόγραμμα αυτό θα οδηγήσει στη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών και στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μας «για να γίνει πιο δυνατή και πιο ανταγωνιστική, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τα κοινωνικά αγαθά, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις κατακτήσεις που έχουμε πετύχει όλα αυτά τα χρόνια».

Παράλληλα, επισήμανε ότι όσον αφορά στο 2010 ούτε η ΕΕ ούτε το ΔΝΤ έχουν θέσει ζήτημα λήψης επιπλέον μέτρων.

Η Ελλάδα θα αποφασίσει εντός των προσεχών εβδομάδων εάν θα ενεργοποιήσει ή όχι τον μηχανισμό οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο περιοδικό Newsweek.

Τόνισε ότι το πακέτο βοήθειας δεν αποτελεί πρόγραμμα διάσωσης αλλά θα δώσει στη χώρα ένα περιθώριο για να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι δεν θα υπάρχει δυσκολία δανεισμού από τις αγορές τον Μάιο.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε κατηγορηματικοί ότι δεν έρχονται νέα μέτρα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. «Εμείς αυτό που θέλαμε το πετύχαμε στις 25 Μαρτίου για το δανεισμό μας. Ένα μηχανισμό στήριξης που μπορούμε να έχουμε έτσι ώστε να μπορούμε να δανειζόμαστε με τον καλύτερο τρόπο, όταν χρειαστεί», πρόσθεσε.
Read more...

Pulse: Το 92% βλέπει νέα μέτρα

Πεπεισμένοι ότι με την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ θα ακολουθήσουν νέα μέτρα, εμφανίζονται εννέα στους δέκα Έλληνες πολίτες (92%), σε δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse RC, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής», και διενεργήθηκε στις 15 και 16 Απριλίου, μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής Γ. Παπακωνσταντίνου προς τους επικεφαλής της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Από το σύνολο των ερωτηθέντων, 48% δηλώνουν ότι η είδηση της επιστολής του υπουργού τούς γεννά οργή και 28% φόβο.

Ανεξαρτήτως της κομματικής προτίμησης των πολιτών, σε ποσοστό 65%, οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση αξιολογούν ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ θα επηρεάσει αρνητικά τη ζωή τους, ενώ σε ποσοστό 57% δηλώνουν πως, πριν την επιστολή Παπακωνσταντίνου, πίστευαν ότι η Ελλάδα, με την κατάλληλη πολιτική, θα μπορούσε να ξεπεράσει μόνη της την κρίση, χωρίς την παρέμβαση της Ευρώπης και του ΔΝΤ.

Για τη σημερινή εξέλιξη στην ελληνική οικονομία, 58% των πολιτών εκτιμούν ότι ευθύνονται όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις, 23% οι κυβερνήσεις Κ. Καραμανλή και 13% οι κυβερνήσεις Κ. Σημίτη.

Πέντε στους 100 ερωτηθέντες ρίχνουν την ευθύνη στην κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά σε ποσοστό 74% χαρακτηρίζουν από «μέτρια» έως «κακή και πολύ κακή» την ως τώρα επίδοσή της στη διαχείριση του ζητήματος της Οικονομίας.
nooz.gr/

Read more...

Σε ετοιμότητα το υπουργείο Υγείας για ηφαιστειακό νέφος


To ΕΚΕΠΥ και το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι σε άμεση ετοιμότητα και παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου με το νέος από την ηφαιστειακή τέφρα, σε 24ωρη βάση, αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι οι εν λόγω υπηρεσίες είναι σε συνεχή επαφή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το Κέντρο Παρακολούθησης και Πληροφόρησης (Monitoring and Information Centre) της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για περαιτέρω συντονισμό.

Το υπουργείο επικαλούμενο ανακοινώσεις του ΠΟΥ, αναφέρει ότι «το συγκεκριμένο νέφος δεν προκαλεί μείζονα προβλήματα υγείας».

Τέλος, ανακοινώνει ότι για την ελληνική επικράτεια «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» και πως «εφόσον υπάρξει ανάγκη λήψης μέτρων, θα ενημερώσει έγκαιρα τους πολίτες».
nooz.gr


Read more...

Τηλεδιάσκεψη υπουργών Μεταφορών ΕΕ

Επιτροπή για την αξιολόγηση του οικονομικού αντικτύπου που έχουν οι ματαιώσεις πτήσεων ανά την Ευρώπη εξαιτίας του νέφους από την ηφαιστειακή τέφρα θα συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι τα όποια μέτρα ληφθούν από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να είναι συντονισμένα.

«Το νέφος από την ηφαιστειακή τέφρα έχει δημιουργήσει μία άνευ προηγουμένου κατάσταση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Ζήτησα από τον ( αρμόδιο για θέματα Μεταφορών ευρωπαίο Επίτροπο Σίιμ) Κάλας να συντονίσει την αντίδραση της Κομισιόν και να αξιολογήσει πλήρως τον αντίκτυπο που έχει προκαλέσει το νέφος από την ηφαιστειακή τέφρα στην οικονομία και ειδικά στη βιομηχανία των αερομεταφορών. Είναι σημαντικό όλα τα μέτρα που θα εξεταστούν να είναι συντονισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».


Η ισπανική προδρία της ΕΕ ανακοίνωσε ότι για τη Δευτέρα προγραμματίστηκε ειδική τηλεδιάσκεψη των υπουργών Μεταφορών, οι οποίοι θα συζητήσουν για τα αποτελέσματα της έκρηξης του ηφαιστείου Eyjafjallajoekull στη νότια Ισλανδία.
nooz.gr

Read more...

ΙΑΤΑ: 200 εκ. ευρώ ημερησίως οι ζημιές από την ηφαιστειακή στάχτη

H "Διεθνής Ένωση των Αερομεταφορών", η ΙΑΤΑ, αποτίμησε στα 200 εκατομμύρια - ημερησίως - τα διαφυγόντα έσοδα, για το σύνολο των εταιρειών που υπάγονται σε αυτήν, εξαιτίας του πρωτόγνωρου για τον ευρωπαϊκό χώρο φαινομένου της ηφαιστειακής στάχτης.

"Πολλές από τις εταιρείες μας έχουν και πρόσθετα κόστη όταν μεταβάλουν, κατ' ανάγκην, τον σχεδιασμό των πτήσεων των αεροσκαφών τους", τονίστηκε από την ίδια πηγή. Συνυπολογίζονται και τα έξοδα για την παρατεταμένη παραμονή των αεροσκαφών σε μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια καθώς και τα έξοδα για την παραμονή σε καταλύματα των επιβατών των πτήσεων", προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση της ΙΑΤΑ.

H φινλανδική αεροπορική εταιρεία "Finnair" αποτίμησε, στά δύο εκατομμύρια ευρώ, καθημερινά, την οικονομική επίπτωση από την καθήλωση των αεροσκαφών της, λόγω των νεφών της τέφρας στην ατμόσφαιρα από το ισλανδικό ηφαίστειο, εξέλιξη που κοστίζει αναλόγως στις σκανδιναβικές ανταγωνίστριες εταιρείες "Norwegian" και "SAS".

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνον χθες Πέμπτη ακυρώθηκαν συνολικά 430 πτήσεις της φινλανδικής εταιρείας, η διεύθυνση της οποίας άφησε να εννοηθεί ότι εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, "τότε θα διακοπεί η μισθοδοσία των εργαζομένων της".

Διευκρινίστηκε, ακόμα, από τη διεύθυνση της "Finnair" ότι, η εταιρεία έχει λειτουργικά "ασυμπίεστα" έξοδα ενός εκατομμυρίου ευρώ, καθημερινά, είτε πετούν είτε όχι τα αεροσκάφη της.

Όσον αφορά την SAS, που είναι η πρώτη αεροπορική εταιρεία της Σκανδιναβίας, σύμφωνα με την αεροπορική επιθεώρηση "Επιβιβαστείτε" από την καθήλωση των αεροσκαφών της (ακυρώθηκαν 742 πτήσεις της) προκαλείται έως τώρα ζημιά της τάξης των 16 εκατομ.ευρώ, ενώ η ανταγωνιστική "Norwegian" χάνει ως και 30 εκατομ.ευρώ.
nooz.gr/

Read more...

ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ "ΒΟΥΔΑ" ΠΡΟΔΩΣΕ ΤΟΝ "ΧΟΝΤΡΟ"Ρεπορτάζ : Βασίλης Χιώτης
(από το Βήμα της Κυριακής)


Τα πρόσωπα που έχουν συλληφθεί από την Αστυνομία ως μέλη της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» άρχισαν να παρακολουθούνται σε 24ωρη βάση από την ημέρα που δύο αστυνομικοί έδρασαν πιο αποτελεσματικά από ό,τι συνήθως και κατόρθωσαν να εξουδετερώσουν τον Λάμπρο Φούντα. Δύο απλοί αστυνομικοί έδρασαν ακριβώς όπως τους είχε εκπαιδεύσει η υπηρεσία τους, τοποθέτησαν το περιπολικό κάθετα στο ύποπτο αυτοκίνητο που είχαν εντοπίσει και απάντησαν αποτελεσματικά στα πυρά μασκοφόρου...
που τους σημάδευε. Από την ημέρα εκείνη η Αστυνομία άρχισε να ακολουθεί την άκρη του νήματος που της χάρισε η έρευνα στο σπίτι του εντοπίζοντας εύκολα τους συνομιλητές του. Οι διωκτικές αρχές εντόπισαν τέσσερα άτομα- μεταξύ των οποίων ο Νίκος Μαζιώτης, τον οποίο είχαν θέσει από καιρό σε παρακολούθηση ως ύποπτο για συμμετοχή σε τρομοκρατικές πράξειςαλλά είχαν αποφασίσει να μην τους συλλάβουν ώσπου να συμπληρωθεί όλο το παζλ της παρέας.

Από το βράδυ της περασμένης Τρίτης όμως τα δεδομένα άλλαξαν. Οι επικεφαλής των ερευνών ενημέρωσαν τον κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη ότι είχαν ακούσει δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες που πρόδιδαν ότι η οργάνωση ετοίμαζε ένα μεγάλο χτύπημα. «Θα κινηθούμε στις έξι παρά έξι» ανέφερε η πρώτη. «Η δεύτερη περνά έπειτα από είκοσι δεύτερα» ανέφερε η δεύτερη. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ότι πιθανότατα προετοιμάζεται χτύπημα κατά αστυνομικών στην οδό Πανόρμου. «Μην το ρισκάρεις άλλο, Μιχάλη» φέρεται να του απάντησε ο κ. Γ. Παπανδρέου και οι επιχειρήσεις για να συλληφθούν όλοι ξεκίνησαν.

Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή σε όλες τις αστυνομικές δυνάμεις της χώρας να αλλάξουν οι βάρδιες αλλά και οι διαδρομές που ακολουθούσαν οι «κλούβες» που μετέφεραν προσωπικό. Δόθηκε επίσης εντολή να βγουν όλοι οι διαθέσιμοι αστυνομικοί στους δρόμους μήπως και τρομάξουν οι τρομοκράτες και αναβάλουν την εφαρμογή του σχεδίου τους.

Η πρώτη σύλληψη
Πρώτος συνελήφθη ο «Βούδας» το βράδυ της Πέμπτης. Με αυτό το προσωνύμιο αποκαλούσαν οι αστυνομικοί τον Ευ. Σταθόπουλο. Εγινε μια ξαφνική επιχείρηση στο σπίτι του και συνελήφθη, χωρίς να το αντιληφθούν ούτε οι γείτονές του.

Ακολούθησαν την Παρασκευή ο Μαζιώτης και η Παναγιώτα Ρούπα, οι οποίοι στο μεταξύ ήταν ανήσυχοι διότι δεν είχαν κανένα νέο από τον «Βούδα», με τον οποίο είχαν ραντεβού την προηγούμενη ημέρα. Ο Μαζιώτης ξεκίνησε από τα Καλύβια όπου έμενε και πήγε να του τηλεφωνήσει από έναν τηλεφωνικό θάλαμο στην οδό Αχαρνών φροντίζοντας να μπερδέψει πολλές φορές τα ίχνη του, αλλάζοντας ξαφνικά διαδρομές μέσα από στενά. Η Αστυνομία τον έχασε προς στιγμήν αλλά εντόπισε αμέσως από πού γινόταν το τηλεφώνημα στο κινητό του «Βούδα». Σε ελάχιστα λεπτά η περιοχή κυκλώθηκε από αστυνομικούς και ο Μαζιώτης συνελήφθη επί της Αχαρνών ενώ απομακρυνόταν από τον τηλεφωνικό θάλαμο με τρόπο που θύμιζε κινηματογραφική ταινία δράσης!

Ως τα ξημερώματα του Σαββάτου είχαν συλληφθεί οι πρώτοι τέσσερις και ως το πρωί της Κυριακής άλλοι δύο. Ταυτόχρονα είχαν εντοπιστεί τα αυτοκίνητα του Κ. Γουρνά και του Χριστόφορου Κουρτέση αλλά αποφασίστηκε να μην τα προσεγγίσει κανείς με την ελπίδα ότι κάποιο άλλο μέλος της οργάνωσης θα προσπαθήσει να τα μετακινήσει. Τρεις ημέρες αργότερα τα άνοιξε η Αντιτρομοκρατική ανακαλύπτοντας ότι εκτός των άλλων ευρημάτων υπήρχαν και 119.000 ευρώ σε μετρητά και χαρτονομίσματα σε σειρά και μη σημαδεμένα- πιθανότατα προέρχονταν από ληστεία τράπεζας, κάτι που αν τελικώς ισχύει επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι τρομοκρατία και κοινό έγκλημα συνδέονται στενά.

Στα σπίτια που ερευνήθηκαν επίσης βρέθηκαν στοιχεία τα οποία έδειξαν ότι η ομάδα ήταν πολύ οργανωμένη. Σε σκληρούς δίσκους υπολογιστών βρέθηκε πλήρες αρχείο όλων των εταιρειών που πωλούν εκρηκτικά για λατομεία και των εταιρειών που αναλαμβάνουν ανατινάξεις... Βρέθηκαν εγχειρίδια κατασκευής θωρακισμένων αυτοκινήτων, προφανώς για να εντοπιστούν τα αδύνατα σημεία τους. Και ένας μεγάλος κατάλογος με πιθανούς στόχους, στους οποίους δέσποζε το όνομα του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου!

«Ο.Κ.» και «Μικρός»
Η ασφυκτική παρακολούθηση του Μαζιώτη και της παρέας του από τις διωκτικές αρχές ξεκίνησε από τις 10 Μαρτίου μετά τη συμπλοκή των αστυνομικών με τον Λάμπρο Φούντα στη Δάφνη. Από τις έρευνες που έγιναν στο σπίτι του νεκρού εντοπίστηκαν τηλεκάρτες των οποίων η ανάλυση οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ήταν τακτικός συνομιλητής του Μαζιώτη. Η παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων του Μαζιώτη αποκάλυψε ότι του τηλεφωνούσε τακτικά και σε κρίσιμα χρονικά διαστήματα ο Γουρνάς. Εκείνος με τη σειρά του επικοινωνούσε συχνά με τον Ευ. Σταθόπουλο. Από τότε άρχισε η παρακολούθησή τους σε 24ωρη βάση σε μια επιχείρηση όπου σε όλους δόθηκαν κωδικές ονομασίες.

Ο Ν. Μαζιώτης βαφτίστηκε από την Αστυνομία «παραθαλάσσιος» λόγω του σπιτιού που είχε νοικιάσει στα Καλύβια. Ψευδώνυμα χρησιμοποιούσαν όλοι στις συνομιλίες τους. Ο Μαζιώτης ήταν για την παρέα του «ο χοντρός». Διαπιστώθηκε επίσης ότι ο Μαζιώτης συζεί με την Παναγιώτα Ρούπα, την οποία η Αστυνομία τη βάφτισε «η σύζυγος». Στην παρέα δεν είχε ψευδώνυμο επειδή σπανίως μιλούσε στο τηλέφωνο.

Ο Ευ. Σταθόπουλος ήταν για την Αστυνομία «ο Βούδας» επειδή μιλούσε λίγο και μετρούσε τις κουβέντες του. Στις μεταξύ τους συνομιλίες ήταν «ο βλάχος» επειδή μιλούσε με ηπειρώτικη διάλεκτο και δεν δίσταζε να αναλάβει τις πιο τολμηρές επιχειρήσεις.

Ο Κ. Γουρνάς βαφτίστηκε από την Αστυνομία «καλλιεργημένος» επειδή μιλούσε με πλούσιο λεξιλόγιο και με πιο στρωτές προτάσεις. Φαινόταν ότι διάβαζε περισσότερο και ήταν απόλυτα εξοικειωμένος με τις νέες τεχνολογίες και τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Στις τηλεφωνικές συνομιλίες εμφανίζονται να είχαν ενεργό συμμετοχή στην οργάνωση δύο πρόσωπα τα οποία δεν έχουν ακόμη συλληφθεί. Ο ένας αποκαλείται από τις διωκτικές αρχές «ο Ο.Κ.» επειδή σε πολλές από τις επικοινωνίες του επαναλαμβάνει σχεδόν μονότονα τη φράση «Ο.Κ.» όταν δέχεται οδηγίες. Επίσης έχει εντοπιστεί άλλο ένα πρόσωπο που αποκαλείται από τα άλλα μέλη της παρέας «ο μικρός» επειδή είναι ο νεαρότερος και μάλλον είναι στενό συγγενικό πρόσωπο ενός εκ των συλληφθέντων.

Στη «Μάσα»
Τα μέλη της παρέας δεν αποκάλυπταν ποτέ, ούτε στις τηλεφωνικές τους επικοινωνίες, τα σημεία στα οποία συναντιόνταν. Ηταν συγκεκριμένα σημεία, καφετέριες ή πάρκα στα οποία δεν βρίσκονταν ποτέ όλοι μαζί παρά μόνο όταν διαπίστωναν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Αυτό συνέβη την προπερασμένη εβδομάδα. Συναντήθηκαν όλοι μαζί δύο φορές σε σημεία που ήταν προκαθορισμένα, όπως και η ώρα του ραντεβού, χωρίς να προηγηθούν προσυνεννοήσεις.

Το απόγευμα της προπερασμένης Τετάρτης συναντήθηκαν στα «γηπεδάκια» της Νέας Φιλαδέλφειας. Τα είπαν για λίγο, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και αποχώρησαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Την επόμενη ημέρα συναντήθηκαν στο πολυτελές ζυθεστιατόριο «Μάσα», που βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο του Εθνικού Αστέρα στην Καισαριανή, επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως. Εφαγαν φρέσκα μανιτάρια κρασάτα, αρνάκι γκιουλπαστί σε αλουμινόχαρτο και μοσχάρι ζακυνθινό, στον κήπο του εστιατορίου με τις 320 τριανταφυλλιές.
fimotro
Read more...

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΜΕ "ΚΑΡΙΕΡΑ" ΣΤΟ ΓΥΑΛΙ!


Ρεπορτάζ : Λίνα Γιάνναρου - Ιφιγένεια Διαμαντή
(από την
Κυριακάτικη Καθημερινή)


Γεννηματά; Ευγενέστατη, κερνάει πάντα καφέ στο συνεργείο. Λοβέρδος; Δύσκολος, αλλά βγαίνει. Ο Πάγκαλος επιλέγει αυστηρά το κανάλι όπου θα εμφανιστεί. Και ο Ρέππας; Ο Ρέππας δεν βγαίνει ποτέ... Στους... έξι μήνες που μεσολάβησαν από τις εκλογές, τα τηλεοπτικά «χούγια» υπουργών και υφυπουργών έχουν ήδη διαμορφωθεί – και δεν είναι αυτά που διαφαίνονταν προεκλογικά. Κανείς δεν φανταζόταν π.χ. ότι η υφυπουργός Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου θα έβγαινε τόσο σπάνια στα κανάλια μετά την ανάληψη της κυβερνητικής της θέσης ούτε ότι, αντίστοιχα, η υπ. Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θα εξελισσόταν σε «Νο 1» τηλεοπτική περσόνα – έχει τις περισσότερες συμμετοχές σε πρωινές εκπομπές και δελτία ειδήσεων. «Ηταν και η επικαιρότητα...», προσθέτουν οι αρχισυντάκτες δίπλα στο όνομά της (αν και η γρίπη έφυγε, η υπουργός έμεινε στη θέση της στα παράθυρα). Η επικαιρότητα, η οικονομική κρίση, οδήγησε και τον υπ. Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να γίνει τακτικός θαμώνας των τηλεοπτικών πάνελ.
Ναι, ο άγραφος κανόνας που θέλει τους υπουργούς να μην εμφανίζονται πάνω από δύο φορές τον μήνα στο ίδιο κάναλι δεν τηρείται ευλαβικά πια. Το δικό του εθιμοτυπικό έχει ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης, που το γνωρίζουν μέχρι και οι «σεκιούριτι» στους τηλεοπτικούς σταθμούς: αν δεν κάνει τον κύκλο του στα πέντε «πρωινά», δεν ξαναβγαίνει στο ίδιο. Κάπως έτσι, όμως, τυχαίνει να «βγαίνει» δύο φορές την εβδομάδα στην τηλεόραση.
Κι όλα αυτά ενώ ο υπ. Εργασίας κ. Ανδρ. Λοβέρδος δεν είναι από εκείνους που, όπως λέει στην «Κ» εκ των πρωταγωνιστών της πρωινής ζώνης, «αποφεύγουν να κοιτάξουν κατάματα τον κόσμο». Οχι, ο κ. Λοβέρδος μπορεί να κάνει λίγο τον... δύσκολο, όπως λέει ο ίδιος, αλλά «τον έχεις». Λόγω επικαιρότητας, πάντα, ο υπ. Εργασίας μέσα στον Μάρτιο ήταν περιζήτητος. Στις 2/3 φιλοξενήθηκε στην πρωινή «Κοινωνία ώρα Mega», τρεις ημέρες μετά στο δελτίο ειδήσεων του Alter. Δέκα ημέρες αργότερα, φιλοξενήθηκε ξανά στο Alter, στην εκπομπή «Πρόσωπο με πρόσωπο» του Ν. Χατζηνικολάου, την επομένη, 16/3 στις ειδήσεις του Mega, την παραμονή της εθνικής παλιγγενεσίας ξανά στην «Κοινωνία ώρα Μega» και στις 26/3 στις ειδήσεις του Alter. Αντίθετα, «υπάρχουν υπουργοί που στέλνουν τους υφυπουργούς τους να κάνουν τη... βρώμικη δουλειά, να απαντήσουν, δηλαδή, στα λαϊκά ερωτήματα». Πάντως, οι κ. Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης, Ξενογιαννακοπούλου και Πάγκαλος θεωρούνται υπουργοί που δεν φοβούνται να αντιμετωπίσουν τον όποιο δημοσιογράφο – που δεν «μοιράζουν μπάλα» σε υφυπουργούς, με άλλα λόγια. Η υπ. Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη, αντίθετα, δεν «βγαίνει», αφήνοντας τον υφυπουργό κ. Γ. Μανιάτη να εμφανίζεται αντ’ αυτής.
«Εβγαιναν συνεχώς και παντού!», λένε με μια φωνή αρχισυντάκτες εκπομπών. Και δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που, όπως λέει στην «Κ» ο αν. καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Ερευνας στα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Πλειός, οι υπουργοί δεν διανοούνταν να «βγουν» σε πρωινή εκπομπή. «Τα τελευταία χρόνια, η παρουσία τους στα ΜΜΕ έχει επεκταθεί, έχει πυκνώσει. Αλλωστε, σε μεγάλο βαθμό εκεί κρίνονται, απευθύνονται στο κοινό που παρακολουθεί αυτές τις εκπομπές. Αυτός είναι ένας από τους κανόνες της δημοκρατίας των ΜΜΕ». Ο κ. Βασ. Λυριτζής –«Πρώτη Γραμμή» ΣΚΑΪ– λέει ότι η ανακύκλωση των ίδιων προσώπων επιφέρει αναμάσημα των ίδιων προβλημάτων: «Εχω τη αίσθηση ότι τελευταία, κυβερνητικά στελέχη έχουν αρχίσει να μαζεύονται».
Το τελευταίο διάστημα, τα πράγματα έχουν λίγο αλλάξει. Λίγο ο φόρτος εργασίας λόγω της κρίσης, λίγο ότι αντελήφθησαν ότι και τα λόγια... μένουν, οι επισκέψεις στα πάνελ αραιώνουν σιγά σιγά. Και αρχίζουν τα αιτήματα. «Θα έρθω, αλλά θα με βγάλεις μόνο μου», ζητούν πολλοί υπουργοί. Αλλοι, όπως οι κυρίες Ξενογιαννακοπούλου και Γεννηματά, αποφάσισαν να «βγαίνουν» μόνο από το γραφείο τους με λινκ. «Ετσι, τις απασχολούμε το πολύ ένα εικοσάλεπτο», αναφέρουν τεχνικοί που στήνουν τις συνδέσεις.
fimotro


Read more...

Ο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ...


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Νικολακόπουλος
(από το Βήμα της Κυριακής)

Μετά τη δημοσιοποίηση από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση του χάρτη για τον «Καλλικράτη» αναμένεται να «κλειδώσει» και ο νέος εκλογικός νόμος για τις βουλευτικές εκλογές. Η κυβέρνηση μάλιστα είναι αποφασισμένη να τον προωθήσει άμεσα, παρά τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και... τις έντονες διαφωνίες βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι διαβλέπουν ότι αποδυναμώνεται σημαντικά ο ρόλος τους. Ο κ. Ραγκούσης, στις επαφές που είχε καθ΄ όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας με τους βουλευτές του ΠαΣοΚ σχετικά με τον «Καλλικράτη», άφησε να εννοηθεί ότι οι αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συνδυαστούν με εκείνες στο σύστημα ανάδειξης των βουλευτών.
Ο νέος εκλογικός νόμος θα είναι παραλλαγή του γερμανικού μοντέλου. Θα προβλέπει την εκλογή 120 βουλευτών με λίστα στις 13 περιφέρειες του «Καλλικράτη» και ακόμη 180 σε ισάριθμες μονοεδρικές περιφέρειες που θα συσταθούν στους 52 νομούς της χώρας. Οπως αναφέρουν πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του«Το Βήμα», με τον εκλογικό νόμο σχετίζονται τόσο η απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει ένα «ήπιο σενάριο» συνενώσεων στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη, όσο και η καθιέρωση εκλογικών περιφερειών και για την ανάδειξη των μελών των δημοτικών συμβουλίων των νέων υπό σύσταση δήμων. Το σενάριο αυτό προκρίθηκε μετά τις έντονες διαφωνίες σχεδόν όλων των αυτοδιοικητικών στελεχών του ΠαΣοΚ (ήθελαν να διατηρηθεί το ισχύον σύστημα εκλογής των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) αλλά και προκειμένου να κατευναστούν τυχόν αντιδράσεις και από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Οι 9 «δύσκολες» περιοχές
Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι τυχόν διατήρηση του υφιστάμενου συστήματος ανάδειξης των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων (να εκλέγονται δηλαδή από το σύνολο των κατοίκων του δήμου) θα αποδυνάμωνε πλήρως τους- ήδη αποδυναμωμένους με το νέο εκλογικό σύστημα- «βαρόνους» των κομμάτων, οι οποίοι εκλέγονται συνήθως στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες της χώρας. «Σε αυτή την περίπτωση», επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, «στην Α΄ Αθήνας ένας βουλευτής θα εξελέγετο με το 1/9 των ψήφων με τους οποίους θα εξελέγετο ο δημοτικός σύμβουλος»! Αντιθέτως, με το νέο εκλογικό σύστημα για τους δήμους που επέλεξε τελικώς η κυβέρνηση, επέρχεται κάποιου είδους ισορροπία. Ετσι, για παράδειγμα, στις 9 υπό διαμόρφωση μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες στον Δήμο Αθηναίων, που στην πράξη θα «ταυτίζονται» με τα υφιστάμενα εκλογικά διαμερίσματα, θα εκλέγονται και οι 9 βουλευτές της Α΄ Αθηνών. Οι βουλευτές, μ΄ άλλα λόγια, θα έχουν, τουλάχιστον, την ίδια εκλογική βάση με τους δημοτικούς συμβούλους.

Η Αθήνα δεν είναι βεβαίως η μοναδική περίπτωση. Αν ο κ. Ραγκούσης δεν υιοθετούσε το νέο σύστημα ανάδειξης των αιρετών, σε 9 περιοχές της χώρας (Α΄ και Β΄ Αθηνών, Α΄ Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Λάρισα, Πάτρα, Καλλιθέα, Ηράκλειο Κρήτης) υπήρχε κίνδυνος η εκλογική βάση ανάδειξης των βουλευτών να είναι πολύ μικρότερη όχι μόνο από την εκλογική βάση ανάδειξης των δημάρχων αλλά και από εκείνη της ανάδειξης των δημοτικών συμβούλων.
Πώς θα γίνουν οι μονοεδρικές
Το γεγονός αυτό θα ανέτρεπε πλήρως τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό χάρτη της χώρας. Και αυτό γιατί το κριτήριο που ελήφθη υπόψη από την επιτροπή που επεξεργάστηκε το νέο σύστημα ανάδειξης των βουλευτών είναι ότι καθεμία από τις 180 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες που θα συσταθούν θα αντιστοιχεί σε 50.000- 60.000 κατοίκους. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Περιστερίου, για παράδειγμα, στην περίπτωση που εκλέγονταν από το σύνολο των κατοίκων του δήμου, θα είχαν ισχυρότερη νομιμοποίηση από τους βουλευτές της Β΄ Αθηνών.
Η υπέρβαση αυτού ακριβώς του σκοπέλου ανοίγει τον δρόμο για την προώθηση προς ψήφιση στη Βουλή του νέου εκλογικού νόμου για την ανάδειξη των βουλευτών. Σύμφωνα με τις μελέτες των επιτροπών που έχει συστήσει σχετικώς ο κ. Ραγκούσης, στη Β΄ Αθηνών θα δημιουργηθούν 24 μονοεδρικές περιφέρειες (στη θέση των 42 εδρών που είναι σήμερα) οι οποίες θα «καλύπτουν» τους 35 δήμους του «Καλλικράτη». Στον Πειραιά (Α΄ και Β΄ Πειραιώς) θα συσταθούν 9 μονοεδρικές περιφέρειες που θα αντιστοιχούν στους 11 δήμους του «Καλλικράτη»- μαζί με τα νησιά. Στην Αττική θα συσταθούν 7 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες που θα εκτείνονται στα γεωγραφικά όρια των 20 «καλλικράτειων δήμων». Στη Θεσσαλονίκη (Α΄ και Β΄) οι 14 μονοεδρικές περιφέρειες θα αντιστοιχούν στους 17 νέους δήμους.
Με βάση τη νέα αρχιτεκτονική για το κράτος ο αριθμός των μονοεδρικών εκλογικών περιφερειών που θα δημιουργηθούν σε κάθε νομό της χώρας, θα υπολείπονται από τον αριθμό των δήμων του «Καλλικράτη». Ο αριθμός των δήμων μάλιστα θα είναι σχεδόν διπλάσιος στις περισσότερες περιπτώσεις από τον αριθμό των μονοεδρικών εκλογικών περιφερειών. Τόσο οι δήμοι όμως όσο και οι μονοεδρικές θα περιορίζονται στα γεωγραφικά όρια των νομών της χώρας.
ΤΑΥΤΙΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
ΔΗΜΟΙ και εκλογικές περιφέρειες θα ταυτίζονται μόνο στην Καβάλα (αν τελικά μείνουν 3 δήμοι), στην Ημαθία, στο Ρέθυμνο και στα νησιά Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος, Χίος και Σάμος, μετά και την απόφαση της κυβέρνησης το κάθε νησί, εκτός από την Κρήτη και την Εύβοια, να αποτελέσει ξεχωριστό δήμο. Ο αριθμός των μονοεδρικών, κατά τ΄ άλλα, που θα συσταθούν σε κάθε νομό θα είναι από 1 ως και 5 (Αχαΐα). Ετσι, για παράδειγμα, στη Μεσσηνία θα συσταθούν 6 δήμοι και 3 εκλογικές περιφέρειες, στη Λακωνία 5 δήμοι και 2 εκλογικές περιφέρειες, στην Αιτωλοακαρνανία 7 δήμοι και 4 εκλογικές περιφέρειες, στην Εύβοια 7 δήμοι και 4 εκλογικές περιφέρειες, στη Μαγνησία 8 δήμοι και 3 εκλογικές περιφέρειες, στη Χαλκιδική 5 δήμοι και 2 εκλογικές περιφέρειες κ.λπ. κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση, οι μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην υπόλοιπη χώρα, θα ταυτίζονται με διαμερίσματα των δήμων.

fimotro.

Read more...

ΟΙ ΚΟΥΜΠΑΡΙΕΣ ΤΟΥ κ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ...

Ρεπορτάζ : Νίκος Χασαπόπουλος
(από το Βήμα της Κυριακής)


O πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης δεν διαγράφει τους διαφωνούντες, παρ΄ ότι τελευταίως το κόμμα του απέκτησε και πειθαρχικό όργανο, αλλά τους... παντρεύει. Η κουμπαριά φαίνεται ότι αποτελεί το απόλυτο όπλο του προέδρου του ΛΑΟΣ για την επιβολή πειθαρχίας στο κόμμα του, αφού ως σήμερα έχει...
κάνει- κατά δήλωσή του120 κουμπαριές, έχει περί τα 80 βαφτιστήρια, περισσότερα δηλαδή και από τον κ. Κ. Μητσοτάκη. Και το σημαντικότερο, στο κόμμα επτά στους δέκα είναι κουμπάροι μεταξύ τους. Αν μπορούσε ακόμη να επεκτείνει τις κουμπαριές του και σε άλλα κόμματα και κυρίως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε ο κ. Καρατζαφέρης θα επιχειρούσε να αυξήσει το εκλογικό ποσοστό του παντρεύοντας και βαφτίζοντας. Η αναταραχή που σημειώθηκε προσφάτως στο κόμμα με τον Γραμματέα του κόμματος κ. Μάκη Βορίδη (αποκαλούμενο και «Βig Μac») για
την πρόθεσή του, όπως ειπώθηκε, να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης, με τη στήριξη μάλιστα και της ΝΔ, έληξε, για τους ευελπιστούντες να υπάρξει μια διάσπαση στον ΛΑΟΣ, με... κουμπαριά. Ο κ. Καρατζαφέρης στις 22 Ιουνίου είχε βαφτίσει τον γιο του κ. Βορίδη. Αναταραχές ωστόσο άρχισαν να σημειώνονται τελευταίως στο κόμμα του κ. Καρατζαφέρη, παρ΄ ότι με τις κινήσεις και τις ενέργειές του επιχειρεί ο ίδιος να προκαλέσει αναταραχές κυρίως στη ΝΔ, αλλά και στα άλλα κόμματα.
Μπορεί οι κουμπαριές να στοίχισαν κάτι παραπάνω, τώρα το Πάσχα, στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ με τις τόσες λαμπάδες που έστειλε στα βαφτιστήρια του, αλλά άξιζε τον κόπο, αφού, λέει, έχει το κεφάλι του ήσυχο από διαρροές. Αναταραχή δεν προκλήθηκε όταν η λεγόμενη «τριανδρία» , δηλαδή οι κκ. Βορίδης, Αδ. Γεωργιάδης και Αθ. Πλεύρης, γκρίνιαξε για την προβολή που είπε ότι γίνεται στον κ. Κ. Αϊβαλιώτη ως εκπρόσωπο του κόμματος, με αυξημένες αρμοδιότητες και τη δικαιοδοσία να ομιλεί επί παντός επιστητού; Ο κ. Καρατζαφέρης είναι κουμπάρος όμως με τους τρεις από τους τέσσερις. Εχει παντρέψει τον κ. Πλεύρη, έχει επίσης παντρέψει τον κ. Γεωργιάδη, έχει βαφτίσει το παιδί του κ. Βορίδη και ένας από τους πιο πιστούς συνεργάτες του, ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Βαΐτσης Αποστολάτος , έχει βαφτίσει το παιδί του κ. Αϊβαλιώτη. Ο μόνος που εμφανίζεται καμιά φορά να παραπονείται για την αυξημένη προβολή που τυγχάνει ο κ. Αϊβαλιώτης και δεν τον έχει παντρέψει ο κ. Καρατζαφέρης είναι ο κ. Κ. Βελόπουλος, βουλευτής Θεσσαλονίκης. Εκεί δεν μπόρεσε κανείς να κάνει τίποτε. Ο κ. Βελόπουλος πολλές φορές λέγεται ότι γκρινιάζει, πάντοτε όμως στα κομματικά όργανα, για τις συχνές μεταβολές της πολιτικής του κόμματος. Αλλωστε o κ. Βελόπουλος, που παλαιότερα ήταν μέλος της Νεολαίας του ΠαΣοΚ, έχει κάνει κουμπαριά με έναν νεοδημοκράτη, τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού κ. Ι. Ιωαννίδη.
Οι διαγραφές είναι σαν το ντόμινο
Τόσο πολλές κουμπαριές ουδέποτε υπήρξαν σε άλλο κοινοβουλευτικό κόμμα. Είναι το πραγματικό κόμμα των κουμπάρων. Το παραδέχεται και ο ίδιος ο πρόεδρος, δηλώνοντας συχνά υπερηφάνως ότι «το κόμμα μου είναι οικογενειακό, είμαστε μια αληθινή οικογένεια και οι κουμπαριές το δένουν...». Οπαδός των διαγραφών δεν είναι ο πρόεδρος. Οχι επειδή και ο ίδιος διεγράφη κάποτε από τη ΝΔ, αλλά επειδή πιστεύει ότι στα κόμματα «δεν περισσεύει κόσμος». Ούτε βεβαίως είναι οπαδός των μεταγραφών από κόμμα σε κόμμα. Και συχνά λέει ότι «έναν να κάνω το λάθος και να διαγράψω, θα ακολουθήσουν και άλλοι. Είναι σαν το πολιτικό ντόμινο. Δεν θέλω τέτοιες ιστορίες στο κόμμα του». Μόνο στο κόμμα του όμως; Οχι βεβαίως, αλλά επεκτείνει τον λόγο του και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εμφανίζεται, για παράδειγμα, αντίθετος σε ενδεχόμενη απομάκρυνση της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη από τη ΝΔ: «Δεν περισσεύει κόσμος στη ΝΔ. Κόπτομαι για την Ντόρα για να μη φύγει» λέει και ζητεί και από τις δύο πλευρές να να μην «τραβούν το σχοινί στην άκρη». Εμφανίζεται επιπλέον να επιδοκιμάζει την κίνηση της κυρίας Φωτεινής Πιπιλή να χορέψει σε τηλεοπτικό σόου και να επικρίνει όσους νεοδημοκράτες την... επέκριναν, λέγοντας ότι έφερε τουλάχιστον 15.000 σταυρούς στο κόμμα «και έδωσε κουράγιο στις 50άρες και 65άρες γυναίκες σ΄ όλη την Ελλάδα ότι ακόμη μπορεί να έχουν ζωή, τους έδωσε ελπίδα και χαρά».
Ο κ. Καρατζαφέρης δεν ανέχεται καμία «παραφωνία», καμία «αίρεση», καμία «ανταρσία» στο κόμμα του: «Στον ΛΑΟΣ δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα» λέει με σιγουριά και φέρνει ως παράδειγμα τη δραστηριότητα του κ. Βορίδη. Παρά τα όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν ότι οι σχέσεις τους έχουν ψυχρανθεί, ο κ. Καρατζαφέρης επιμένει να λέει για τον κουμπάρο του: «Είναι ο άνθρωπός μου, είναι αυτός που υλοποιεί την πολιτική μου. Συχνά τον φωνάζω και του λέω “Βορίδη, πέρασε αυτό” και γίνεται. Ως Γραμματέας του κόμματος ομιλεί εξ ονόματός μου μαζί τους». Τα ίδια περίπου λέει ο κ. Βορίδης, με την προσθήκη ότι η συνεργασία του με τον πρόεδρο είναι συνεχής και αποτελεσματική, ενώ επιχειρεί να διασκεδάσει ως αποκυήματα φαντασίας όσα ειπώθηκαν για ψυχρότητα στις σχέσεις τους.
Προσέγγιση μέσω επιστολών
Για το ΠαΣοΚ ο κ. Καρατζαφέρης λέει ότι βρίσκεται σε διάλυση, για τη ΝΔ λέει ότι συνομιλεί με 6-7 βουλευτές, πλην όμως σταματά εκεί. Δεν θέλει μεταγραφές, δεν θέλει να αρχίσει το ντόμινο των μεταγραφών και να επεκταθεί σ΄ όλα τα κόμματα και στο δικό του. Την περασμένη Τρίτη, για παράδειγμα, συνέτρωγε σε ιταλικό εστιατόριο στα Σίδερα Χαλανδρίου με τον βουλευτή της ΝΔ και πρώην υφυπουργό κ. Αθ. Γιαννόπουλο, ενώ σε διπλανό τραπέζι βρισκόταν ένας καναλάρχης. Συνομιλεί με νεοδημοκράτες, χωρίς όμως να τους προτρέπει να έρθουν στο κόμμα του. Ισως αυτός να είναι και ο λόγος που αντί να κάνει μεταγραφές αποστέλλει επιστολές. Σε ιστορικά στελέχη της ΝΔ εκτός και εντός Κοινοβουλίου (όπως οι κκ. Αντ. Σαμαράς, Ν. Κακλαμάνης, Γ. Σουφλιάς, Α. Ανδριανόπουλος, Στ. Μάνος, Π. Ψωμιάδης ) και τους καλεί σε συνεργασία για να αντιμετωπίσουν το ΠαΣοΚ στις επερχόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: «Να βρεθεί ένας θεσμικός ρόλος να αποκόψουμε την επέλαση του ΠαΣοΚ, μονάχα αυτό ζητώ από τη ΝΔ» λέει.

fimotro

Read more...

KΡΙΣΙΜΟ ΤΣΕΚ ΑΠ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ


Ρεπορτάζ: Προκόπης Xατζηνικολάου (απο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής)

Ενα από τα δυσκολότερα τσεκ απ θα περάσει η χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς ο ερχομός του μεικτού κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Kεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) συμπίπτει με τις αρνητικές εξελίξεις στα δημόσια οικονομικά, παρά την τεχνητή τιθάσευση του ελλείμματος. Συγκεκριμένα, στο πρώτο τρίμηνο του έτους τα έσοδα παρουσίασαν υστέρηση της τάξεως των 216 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει λάβει σκληρά μέτρα για την ανάταξή τους (αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης)...


Στο σκέλος των δαπανών, αν και οι πρωτογενείς παρουσιάζουν μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ωστόσο, το ψαλίδισμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 38,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 δημιουργεί μία πλασματική εικόνα των δημοσιονομικών μεγεθών. Στην περίπτωση, δηλαδή, που το ΠΔΕ ήταν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, καθώς και αν η κυβέρνηση επέστρεφε τον οφειλόμενο ΦΠΑ στις επιχειρήσεις (έχουν παγώσει οι επιστροφές μέχρι τα τέλη Μαΐου), η κατάσταση θα ήταν ακόμη χειρότερη, με νέα μέτρα προ των πυλών και άσχετα με την αξιοποίηση ή όχι του μηχανισμού στήριξης.

Μείωση μισθών

Τα στοιχεία αυτά έχουν έρθει εις γνώσιν των Ευρωπαίων εταίρων, καθώς και των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, που επισκέπτονται τη Δευτέρα την Ελλάδα για να διαπραγματευθούν με την ελληνική κυβέρνηση νέα επιβαρυντικά μέτρα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού βοηθείας. Πάντως, μία πρώτη «γεύση» του τι μέλλει γενέσθαι έδωσε ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος κ. Ολι Ρεν, που δήλωσε ότι η περικοπή κατά 10% του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο είναι «ένα σημαντικό μήνυμα, που πρέπει να ακολουθήσει και ο ιδιωτικός τομέας».

Η κακή πορεία των δημοσίων οικονομικών στο πρώτο τρίμηνο του έτους οφείλεται εν πολλοίς στην αδυναμία του οικονομικού επιτελείου να ενεργοποιήσει τον ελεγκτικό μηχανισμό, αλλά και να προχωρήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές ακόμη και εντός των πυλών του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, οι εφορίες όλης της χώρας υπολειτουργούν, κατάσταση που θα συνεχιστεί μέχρι την αλλαγή των διευθυντών των εφοριών. Από τις 67 εφορίες του λεκανοπεδίου μόλις 3 κατάφεραν να πιάσουν τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας ενώ 23 «ξέχασαν» να στείλουν στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών. Ληξιπρόθεσμα χρέη δεν εισπράττονται, ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι διευθύνσεις είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σημειώνεται ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας αναφέρεται ότι το 2010 θα εισπραχθεί από την ανωτέρω πηγή ποσό ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Οπως φαίνεται, το ποσό αυτό δεν θα εισρεύσει στον κρατικό κορβανά και ως εκ τούτου, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να αναζητήσει από άλλη πηγή το ποσό αυτό.

Επίσης, η Κεντρική Διαχειριστική Αρχή Πληρωμών δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τη λειτουργία της και δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται αυτό εντός του τρέχοντος έτους. Ακόμη είναι άγνωστο εάν όλοι οι φορείς του Δημοσίου, από τα νοσοκομεία μέχρι και τους δήμους, θα καταφέρουν να υποβάλουν ισολογισμούς και επιχειρησιακά σχέδια. Η καθυστέρηση ενεργοποίησης νευραλγικών τομέων, όπως ο φοροεισπρακτικός και φοροελεγκτικός μηχανισμός, έχει ως αποτέλεσμα να καταγράφονται υστερήσεις στον προϋπολογισμό και πιθανόν να οδηγήσει σε νέα πολύ σκληρά μέτρα εφ’ όσον η κυβέρνηση αποφασίσει να αξιοποιήσει τα 40-45 δισ. ευρώ του μηχανισμού στήριξης.

Μέτρα-σοκ

Το ΔΝΤ, μαζί με την Ε. Ε., αναμένεται ότι θα ζητήσει από την Ελλάδα:

1. Ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα (μείωση συντάξεων στα πρότυπα των περικοπών στους μισθούς του Δημοσίου, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και κατάργηση όλων των μορφών πρόωρης συνταξιοδότησης).

2. Ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, μέσω άρσης των περιορισμών στις απολύσεις και περικοπών στις αποζημιώσεις.

3. Μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, μέσω της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Θα ζητηθεί να εφαρμοστεί ό, τι έγινε φέτος και στον δημόσιο τομέα.

4. Απελευθέρωση όλων των αγορών, καθώς και των κλειστών επαγγελμάτων, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

5. Κατάργηση προβληματικών δημόσιων οργανισμών και απόλυση των εργαζομένων σε αυτούς.

Καλές ερωτήσεις, κακές απαντήσεις

Επίσκεψη στην Εφορία Ανωνύμων Εταιρειών στην Καλλιθέα έκαναν τις προηγούμενες μέρες στελέχη του ΔΝΤ, συνοδευόμενα από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Η εικόνα που αποκόμισαν δεν ήταν και η καλύτερη, ενώ οι απαντήσεις που ελάμβαναν από τους επικεφαλής ήταν τουλάχιστον απογοητευτικές. Από τις βεβαιωμένες οφειλές διαπίστωσαν ότι μόλις το 0,3% εισπράττεται, ενώ το υπόλοιπο ποσό δεν καταβάλλεται ή καταβάλλεται ύστερα από 10 χρόνια εξαιτίας των μαζικών προσφυγών από τους φορολογουμένους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως τους είπαν, οι Ελληνες προσφεύγουν και καταφέρνουν μάλιστα να μην καταβάλουν το 10% του προστίμου ή της βεβαιωμένης οφειλής που προβλέπει η νομοθεσία στις περιπτώσεις προσφυγών. Οι περισσότεροι επικαλούνται αδυναμία πληρωμής του 10% και απλώς αναμένουν την εκδίκαση της απόφασης που μπορεί να γίνει και έπειτα από 10 χρόνια.

Οι εμπειρογνώμονες της τεχνικής βοήθειας του ΔΝΤ έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα στοιχεία της Εφορίας Ανωνύμων Εταιρειών εξετάζοντας επί ώρες φακέλους με στοιχεία. Εδιναν την αίσθηση ότι είναι καλοί γνώστες του ελληνικού φορολογικού συστήματος και εξοικειωμένοι με τα προβλήματα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Τα βασικότερα ερωτήματα αφορούσαν τα αναμενόμενα: την πορεία των εσόδων, τον αριθμό των Α.Ε. που είναι στη δικαιοδοσία της ΦΑΕ, τους τζίρους των επιχειρήσεων, τον αριθμό των ελέγχων, την τήρηση των διακανονισμών. Δεν παρέλειψαν να ρωτήσουν και για το δυναμικό της εφορίας και τον ακριβή αριθμό του προσωπικού που εξυπηρετεί τον συγκεκριμένο τομέα.
fimotro


Read more...

O EΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΠΛΑΝΑΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ


Pεπορτάζ:Γιώργος Τσιάρας (απο ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)

Oπως και στη «μαύρη» δεκαετία του ΄30, έτσι και σήμερα στη Γηραιά Ηπειρο, από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια, η κοινοβουλευτική δημοκρατία μοιάζει να υποχωρεί. Στη θέση της σηκώνει ξανά το αποκρουστικό κεφάλι της η Ακροδεξιά. Μοντέρνα, «δικτυωμένη» στο Ιnternet, ρητορικά ευέλικτη. Ωστόσο πίσω από το ιλουστρασιόν περίβλημά της παραμένει εξίσου βίαιη και απάνθρωπη με την παλαιά εκδοχή της...


Οποιος έχει διαβάσει την «Εποχή των Ακρων» του Ερικ Χομπσμπάουμ ή τη «Σκοτεινή Ηπειρο» του Μαρκ Μαζάουερ ξέρει καλά ότι ο φασισμός είναι ένα παρασιτικό φαινόμενο: ένα πολιτικό σαπρόφυτο που μεγαλώνει πάνω στο πτώμα της αστικής δημοκρατίας. Σε μια υγιή κοινωνία, όπου οι άνθρωποι στην πλειονότητά τους ζουν καλά και έχουν λόγους να αισιοδοξούν για το ατομικό και συλλογικό μέλλον τους, δεν υπάρχει χώρος για οργανωμένη μισαλλοδοξία: το (χονδρ)εμπόριο του φόβου, η δαιμονοποίηση του «Αλλου», ο τυφλός εθνικισμός- όλα τα κλασικά πολιτικά εργαλεία του φασισμού- δεν έχουν πέραση, με αποτέλεσμα οι ταγοί του να περιθωριοποιούνται.

Οι εφιάλτες ξυπνούν. Δεν χρειάζεται να παρακολουθή σει κανείς τις παρελάσεις των ένστολων νεοναζιστών της παραστρατιωτικής «Ουγγρικής Φρουράς», που ως γνωστόν πήραν πάνω από 16% των ψήφων στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, παγώνοντας όλη την Ευρώπη, για να θυμηθεί και πάλι την αθάνατη προειδοποίηση του Μπρεχτ για τον Αδόλφο Χίτλερ: «Μη χαίρεστε με την ήττα του, άνθρωποι:γιατί μπορεί ο κόσμος να σηκώθηκε και να σταμάτησε τον μπάσταρδο, αλλά η σκύλα που τον γέννησε έχει πάλι κάψες».

Οπως και με την τρομοκρατία, έτσι και με την Ακροδεξιά, ο μόνος τρόπος να την αντιμετωπίσεις ριζικά είναι να καταπολεμήσεις τα αίτια που τη γεννούν. Και αυτός είναι ένας στόχος που οι σύγχρονες αστικές δημοκρατίες και οι πλούσιες ελίτ τους είτε δεν επιθυμούν είτε δεν δύνανται να φέρουν σε πέρας. Κακά τα ψέματα: όσο καθησυχαστικοί κι αν εμφανίζονται οι «μετριοπαθείς» πολιτικοί μας, είναι γεγονός ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη τα ακραία αντιμεταναστευτικά κόμματα κερδίζουν έδαφος. Ξεχασμένα για δεκαετίες ρατσιστικά ιδεολογήματα, όπως ο ωμός και ακατέργαστος αντισημιτισμός, κερδίζουν καθημερινά νέους πιστούς από μια νέα γενιά που δεν θυμάται- ή δεν θέλει να μάθει- πού οδήγησαν τα ίδια φοβερά λάθη τους παππούδες τους.

fimotro.

Read more...

Η 'ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ' ΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΙΒΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


Ρεπορτάζ: Δήμητρα Κρούσταλλη-Άγγελος Κωβαίος (απο ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)

Την περασμένη εβδομάδα το Μέγαρο Μαξίμου προέβη σε μια κίνηση που προαναγγέλλει σαφώς ότι έρχονται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Με προεδρικό διάταγμα που καταρτίστηκε από το γραφείο του Πρωθυπουργού με απόλυτη μυστικότητα, οι αρμοδιότητες Ναυτιλίας αφαιρέθηκαν από την κυρία Λούκα Κατσέλη και μεταβιβάστηκαν στον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη . Ηταν η πρώτη από μια σειρά διορθωτικών κινήσεων που αναγκάζεται να κάνει ο Πρωθυπουργός για να επιλύσει τα προβλήματα συντονισμού που εμφανίζονται μεταξύ των υπουργών και τα οποία επισήμανε και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης...


Δεν επιτρέπονται καθυστερήσεις

Οπως παρατηρούν άλλωστε ανώτατες κυβερνητικές πηγές, η νέα πραγματικότητα που δημιουργεί η ανάγκη της επιτήρησης από την ΕΕ και οι οδηγίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν επιτρέπει πια στην κυβέρνηση λάθη και καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο ήδη έχει καθυστερήσει σημαντικά να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή. Το πραγματικό πρόβλημα της κυρίας Κατσέλη όμως δεν είναι το Πρόγραμμα Σταθερότητας, είναι ο εαυτός της: μια καθηγήτρια Οικονομίας με ειδίκευση στην Οικονομική και τη Διεθνή Οικονομική η οποία δεν κατάφερε ποτέ να περάσει την όχθη της πολιτικής. Οι οικογενειακές σχέσεις και η φιλία της με τον κ. Παπανδρέου δεν ήταν αρκετές για τη μεταμορφώσουν σε «τσαρίνα» της Οικονομίας αλλά δεν ήταν και αμελητέες, οπότε μοιράστηκε τον θρόνο της Οικονομίας με τον κ. Γ. Πα πακωνσταντίνου. Δύο οικονομολόγοι, η μία της παλαιάς σχολής, υπέρμαχος του παρεμβατικού ρόλου του κράτους, και ο άλλος, πολύ νεότερος και υποστηρικτής των ανοικτών αγορών, ήταν φανερό ότι δεν θα μοιράζονταν το τιμόνι.

Τέλος η ουδετερότητα
Το Μέγαρο Μαξίμου έπειτα από ένα διάστημα ουδετερότητας φαίνεται ότι πλέον επιθυμεί να απαλλαγεί από τους πονοκεφάλους που προκαλούν οι φανερές αντιπαραθέσεις, όπως αυτή της κυρίας Κατσέλημε τον κ. Παπακωνσταντίνου, και άλλες υπόγειες, που διαβρώνουν εξίσου το έργο της κυβέρνησης. Και πάλι όμως η ασυμφωνία χαρακτήρων με τον υπουργό Οικονομικών δεν θα απειλούσε την κυρία Κατσέλη τόσο όσο η ασυμβατότητα που δείχνει να έχει με τους παράγοντες της αγοράς και τους τραπεζίτες. Η λίστα των παραπονούμενων μεγαλώνει διαρκώς στο Μέγαρο Μαξίμου, το ίδιο και ο κατάλογος με τα έργα του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας που καθυστερούν την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας. Στη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Ναυτιλίας από την κυρία Κατσέλη στον κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος βλέπει τις μετοχές του να ανεβαίνουν, λέγεται ότι έπαιξαν τον ρόλο τους και οι εφοπλιστές. Στις συζητήσεις τους με συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν έκρυβαν την προτίμησή τους προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Το ναυάγιο με την Cosco
Από την άλλη πλευρά, και το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι κουράστηκε από τις διαρκείς άστοχες ενέργειες της υπουργού. Από την πρώτη ημέρα της νέας δια κυβέρνησης το περιβάλλον του Πρωθυπουργού της χρέωσε το παρ΄ ολίγον ναυάγιο με την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, ακολούθησε το ολίσθημα με τον κουμπάρο της που όρισε γενικό γραμματέα στο υπουργείο για 24 ώρες και αναγκάστηκε να τον αποσύρει άρον άρον, η κακή συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις ρυθμίσεις που αφορούσαν τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, η ρύθμιση για τα φάρμακα που απεσύρθη από τη Βουλή μετά την αντίδραση «πράσινων βουλευτών». Η (ανεπίσημη) δήλωσή της ότι η Ελλάδα κατά 70% θα προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η αναπαραγωγή της από μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού που προκάλεσε εκτόξευση των spreads ξεχείλισαν το ποτήρι.

Η υπουργός Οικονομίας, σε ιδιωτικές συζητήσεις της δεν κρύβει τις υποψίες της ότι ορισμένοι συνάδελφοί της στην κυβέρνηση δημιουργούν σκοπίμως κλίμα εναντίον της. Λέει επίσης ότι δεν την ενδιαφέρει να συμμετέχει σε τέτοιους καβγάδες και ότι έχει και άλλα ενδιαφέροντα στη ζωή της από το να είναι υπουργός. Οταν μιλά η κυρία Κατσέλη για το έργο της, ο συνομιλητής της έχει την εντύπωση ότι η Ελλάδα απέχει ένα βήμα από το να γίνει ο αναπτυξιακός παράδεισος της Ευρώπης. Για τους υπόλοιπους υπουργούς το υπουργείο Οικονομίας αποτελεί τη «μαύρη τρύπα» της κυβέρνησης.

Βαρύ το κλίμα για την υπουργό
Το κλίμα για την κυρία Κατσέλη είναι βαρύ το τελευταίο διάστημα. Την προπερασμένη Παρασκευή το οικονομικό επιτελείο είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου έλεγαν αρχικώς ότι συναντήθηκε μόνο με τον κ. Χ. Παμπούκη και έπειτα ότι είδε για λίγο και τον κ. Παπανδρέου. Η υπουργός Οικονομικών επέμενε ότι συμμετείχε στη συζήτηση μαζί με τους υπόλοιπους υπουργούς. Την περασμένη Τρίτη στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός δεν της επέτρεψε να πάρει τον λόγο για δεύτερη φορά με έναν τρόπο που σχολιάστηκε. Την Πέμπτη επιχείρησε μια παρέμβαση στη συζήτηση για το Ασφαλιστικό. «Ο Αντρέας θα τα λάβει υπόψη του αυτά» την έκοψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος. Είναι η πρώτη φορά που υπουργός της κυβέρνησης αποδοκιμάζεται με αυτόν τον τρόπο και αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό όχι μόνο πόσο μπορεί να διαρκέσει η πολιτική ανοχή του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και αν η ίδια διαθέτει την πολιτική αντοχή για να περάσει τη δύσκολη περίοδο χωρίς να κάνει το... κρίσιμο λάθος.

ΡΟΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ κ. Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟ;

Εν αναμονή των τελικών διευθετήσεων που θα καθορίσουν την πιθανολογούμενη πλέον προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας και τον δανεισμό από το μεικτό σχήμα ΕΕ- ΔΝΤ, πολιτικοί παράγοντες από το κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν βέβαιες τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας.

Το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου δεν κρύβει ότι ζητούμενο είναι η εξασφάλιση της συνεργασίας προσώπων διεθνούς κύρους, χωρίς την προϋπόθεση κομματικής ή και πολιτικής ταυτότητας, αλλά με εγνωσμένη δυνατότητα επιρροής στο εξωτερικό και ικανά να φέρουν στους ώμους τους το βάρος της πολυπόθητης αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας.

Τις προϋποθέσεις αυτές πληροί ο σημερινός αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Λ. Παπαδήμος, η θητεία του οποίου λήγει σε λίγες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο τραπεζίτης αποφεύγει να δηλώσει το παραμικρό σχετικά με το ενδεχόμενο εμπλοκής του στην πολιτική και επιμένει ότι και μετά τη λήξη της θητείας του δεν σκοπεύει να επιστρέψει εσπευσμένως στην Ελλάδα. Αξιοσημείωτο είναι όμως το γεγονός ότι στο Μέγαρο Μαξίμου τις προηγούμενες ημέρες δεν απέκρουαν την ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον κεντρικό τραπεζίτη.

Ποιοι υπουργοί έχουν μείνει πίσω

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου παίρνει «κίτρινη κάρτα» για την αδυναμία της να θέσει υπό έλεγχο τα ελλείμματα των νοσοκομείων, τα οποία ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ. Η κωλυσιεργία στον τομέα της Υγείας τείνει να μετατραπεί σε υπ΄ αριθμόν 1 πρόβλημα για την κυβέρνηση.

Κατερίνα Μπατζελή
Ως μείζων προτεραιότητα της κυρίας Κατερίνας Μπατζελή είχε περιγραφεί η προώθηση του νομοσχεδίου για την αλλαγή στη διάρθρωση και στη λειτουργία των αγροτικών συνεταιρισμών.Το νομοσχέδιο συζητήθηκε προσφάτως, όμως ο κ. Πάγκαλος και ο κ. Βενιζέλος ζήτησαν να επανεξεταστεί η συνταγματικότητά του.

Δημήτρης Ρέππας
Ο υπουργός Υποδομών κ.Δ.Ρέππας δεν έχει μέχρι στιγμής παρέμβει ουσιαστικά για τον περιορισμό των ελλειμμάτων του ΟΣΕ. Καλείται από το Μαξίμου να επισπεύσει, εν όψει της διαδικασίας αποκρατικοποίησης που έχει ουσιαστικά τεθεί σε τροχιά.

fimotro.

Read more...

ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΝΑΤΟ "ΜΟΙΡΑΣΑΝ" ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ...


Ρεπορτάζ : Κύρα Αδάμ
(από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)

http://2.bp.blogspot.com/_kONxc1ElMjk/S8qvJ-KyJhI/AAAAAAAAtWs/I9RdNJ-oiaw/s1600/18-9-thumb-medium.jpgΟ ανώτατος διοικητής των Αεροπορικών Δυνάμεων της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ (CCA) με έδρα τη Σμύρνη της Τουρκίας εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα ένα απαράδεκτο σήμα με το οποίο παραχωρούσε το μισό Αιγαίο στο 6ο υποστρατηγείο του Εσκισεχίρ (6CAOC) ως περιοχή ευθύνης του για... αεροπορική αστυνόμευση (ΑΡΑ). Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Αμύνης υπήρξε ελληνική αντίδραση, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί το σήμα αυτό. Ομως η ελληνική αντίδραση θεράπευσε μόνον την αφορμή και όχι τα αίτια, βάσει των οποίων εκδόθηκε το απαράδεκτο σήμα με συνέπεια να υπάρχει ανά πάσα στιγμή ο κίνδυνος για τα χειρότερα.
Τον Ιούνιο του 2003 στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση του ΝΑΤΟϊκού αεροπορικού στρατηγείου από τη Νάπολη της Ιταλίας στη Σμύρνη, με αμερικανό διοικητή και τούρκο υποδιοικητή. Στην απόφαση αυτή υπήρχε ο απαράβατος όρος εντός τριών ετών, δηλαδή μέχρι το 2006, να καταργηθεί και το 6ο υποστρατηγείο του Εσκισεχίρ (6ο CAOC) και να αναβαθμιστεί το 7ο της Λάρισας, το οποίο με τις ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις (9 ραντάρ αεροσκάφη αναχαίτισης) που έχει παραχωρήσει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, θα αναλάμβανε την αεροπορική αστυνόμευση ολόκληρης της νοτιοανατολικής περιοχής του ΝΑΤΟ.
Ομως, λόγω της αδράνειας και των ελληνικών κυβερνήσεων, το 6ο υποστρατηγείο του Εσκισεχίρ όχι μόνον δεν καταργήθηκε μέχρι το 2006, αλλά σήμερα, το 2010, ανατέθηκαν από τον ΝΑΤΟϊκό διοικητή αρμοδιότητες αεροπορικού ελέγχου και αστυνόμευσης σε περιοχή που εκτείνεται μέχρι τη μέση του Αιγαίου (βλ. χάρτη).
Με άλλα λόγια, σύμφωνα με το απαράδεκτο σήμα του ΝΑΤΟϊκού διοικητή, τα τουρκικά αεροσκάφη θα αποτελούσαν «τον φύλακα άγγελο» και «προστάτη» όλων των ελληνικών νησιών ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, όπως Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Αγ. Ευστράτιος, Ψαρά, Σάμος, Χίος, Ικαρία, Κάλυμνος, Κως, Ρόδος, Μεγίστη κ.ά.
Ελληνική αδράνεια
Ομως η ανακοίνωση του ΥΕΘΑ δεν κάνει καμία αναφορά στην κατάργηση του 6ου υποστρατηγείου του Εσκισεχίρ (που έπρεπε να έχει καταργηθεί από το 2006), με αποτέλεσμα να παραμένει ενεργή μία από τις αιτίες που θα δημιουργούν μόνιμα εθνικά προβλήματα στο Αιγαίο. Η μη κατάργηση του 6ου υποστρατηγείου μέχρι και σήμερα ανοίγει τον δρόμο σε συνδιαχείριση του Αιγαίου, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με την Τουρκία.
Η ελληνική αδράνεια στο θέμα της κατάργησης του 6ου CAOC του Εσκισεχίρ έχει ως αποτέλεσμα να μην αναβαθμίζεται το 7ο CAOC της Λάρισας και έτσι να μην έχει περιοχή ευθύνης αεροπορικής αστυνόμευσης (ΑΡΑ).
Ετσι, για το Αιγαίο (FIR Αθηνών) την ευθύνη την έχει αυτός που διαθέτει ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις για να φτάσει γρηγορότερα στο σημείο που απαιτείται. Δυστυχώς, όμως, η Τουρκία με το πέρασμα των ετών έχει διαμορφώσει ισχυρό πλεονέκτημα έναντι της Ελλάδας και των κακών χειρισμών της:
Η Τουρκία έχει πετύχει να θέσει εκτός ΝΑΤΟ τις αεροπορικές δυνάμεις της Λήμνου (αεροσκάφη αεράμυνας στο αεροδρόμιο και το στρατιωτικό ραντάρ), με το αναληθές αιτιολογικό ότι η Λήμνος... τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης.
Πρόκειται για μια παλιά «αμαρτία» των ελληνικών κυβερνήσεων, που δεν διορθώθηκε ποτέ.
Ετσι, τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και ο ICAO αποδέχονται στην πράξη τη θέση της Τουρκίας και αντιμετωπίζουν τη Λήμνο ως αποστρατιωτικοποιημένη τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και στο πλαίσιο του ICAO για σκοπούς έρευνας και διάσωσης.
Με βάση αυτή την αρνητική εξέλιξη, το 7ο CAOC της Λάρισας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αεροσκάφη της Λήμνου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για αεροπορική αστυνόμευση, με αποτέλεσμα το βορειοανατολικό Αιγαίο να παραμένει ακάλυπτο, αφού η πλησιέστερη ελληνική αεροπορική μονάδα για την περιοχή βρίσκεται στη Σκύρο. Αντιθέτως, η Τουρκία με τα αεροσκάφη της στα αεροδρόμια Badirma και Balikesir μπορεί να φτάσει στην περιοχή πολύ συντομότερα, με αποτέλεσμα να απαιτεί τον έλεγχο του Αιγαίου.
Το αεροδρόμιο της Λήμνου
Επιπροσθέτως, για ανεξήγητο μέχρι στιγμής διαχρονικό λόγο οι ελληνικές κυβερνήσεις αρνούνται συστηματικά να ασχοληθούν με την περίπτωση της Λήμνου και να διορθώσουν τα κακώς κείμενα: Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λήμνου (ιδιοκτησίας ΥΕΘΑ) είναι... ανύπαρκτο διεθνώς, αφού η αρμόδια Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας καταχωρίζει το αεροδρόμιο της Λήμνου (προς τέρψη της Αγκυρας, φυσικά) μόνον ως πολιτικό αεροδρόμιο στο Εγχειρίδιο Αεροναυτικών Πληροφοριών (ΑΙΡ Greece) που διανέμεται σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Οι ενέργειες του υπουργείου Αμύνης με τις οποίες αποσύρθηκε το επίμαχο ΝΑΤΟϊκό σήμα και πάλι δεν επεκτάθηκαν στο αίτημα άμεσης εφαρμογής της νέας δομής του ΝΑΤΟ του 2003 και επομένως στην άμεση κατάργηση του 6ου CAOC του Εσκισεχίρ, που αποτελεί την αιτία του σημερινού προβλήματος. Ετσι το ΝΑΤΟ θα βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση, αφού θα είχε αναθέσει τον έλεγχο του μισού Αιγαίου σε ένα ανύπαρκτο CAOC, αυτό του Εσκισεχίρ.
Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση δεν τόλμησε και πάλι να απαιτήσει από το ΝΑΤΟ να δεχθεί τις δυνάμεις αεράμυνας της Λήμνου και ακόμα να ζητήσει να κατοχυρωθεί το αεροδρόμιο της Λήμνου ως στρατιωτικό.
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση φρόντισε αυτή τη στιγμή να θεραπεύσει μόνο την αφορμή, αλλά όχι και την αιτία. Μοιάζει δηλαδή με ανειδίκευτο υδραυλικό, που ενώ στάζει η βρύση δεν την αλλάζει αλλά βάζει τον κουβά για να μαζεύει το νερό μέχρις ότου να ξαναπλημμυρίσει.
Υπάρχει όμως και μια άλλη... διαχρονική λεπτομέρεια ελληνικής αδράνειας, που επιτείνει την κατάσταση: μέχρι το 1992 το ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο της Λάρισας είχε ως περιοχή αεροπορικού ελέγχου το FIR Αθηνών (περιοχή έγκαιρης προειδοποίησης). Με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, το 1992 (DPC92), η περιοχή αυτή καταργήθηκε και αναγράφηκε ότι εντός 6 μηνών πρέπει να επανακαθοριστεί. Εχουν παρέλθει ήδη 18 χρόνια και ακόμα η περιοχή δεν έχει καθοριστεί ώστε να προστατεύονται τα ελληνικά νησιά σε ΝΑΤΟϊκό πλαίσιο...

fimotro.

Read more...