Κυριακή 18 Απριλίου 2010

ΦΟΡΟΥΣ 900 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΕ ΤΟ ΣΔΟΕ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ

Ρεπορτάζ: Πρ. Χατζηνικολάου (απο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Στον δρόμο έχουν βγει οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στοχεύοντας στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, που το τελευταίο διάστημα έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρώτο τρίμηνο του έτους έχουν καταλογισθεί σημαντικές παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και οι βεβαιωθέντες φόροι φθάνουν τα 900 εκατ. ευρώ, έναντι 300 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα...


Βέβαια, μπορεί το ΣΔΟΕ να βεβαιώνει φόρους και πρόστιμα, αλλά το ζητούμενο είναι αν οι εφορίες μπορούν να εισπράξουν τα ανωτέρω ποσά που έχει ανάγκη ο τρέχον προϋπολογισμός. Τα πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών καταδεικνύουν ότι οι εφορίες υπολειτουργούν και αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει μέχρι την αντικατάσταση των προϊσταμένων των ΔΟΥ.

Στο επίκεντρο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ βρίσκονται αυτές τις μέρες οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης. Μάλιστα, σε ένα πρατήριο διαπιστώθηκε η έκδοση απόδειξης ύψους 0,46 ευρώ για καύσιμα αξίας 46 ευρώ! Οπως αναφέρουν στελέχη του ΣΔΟΕ, οι έλεγχοι θα ενταθούν το προσεχές διάστημα με βάση το νέο επιχειρησιακό σχέδιο που έχει καταρτιστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στους ελεύθερους επαγγελματίες, κυρίως στις ομάδες που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, ωστόσο, κατέχουν περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας. Εκτός από τους γιατρούς στο στόχαστρο μπαίνουν οι μεγαλοδικηγόροι, μηχανικοί και οι κατασκευαστές ακινήτων. Τους επόμενους μήνες, το ελεγκτικό ενδιαφέρον θα στραφεί στα νησιά του Αιγαίου εν όψει μάλιστα των θερινών διακοπών.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: