Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, λίγες μέρες πριν το Πάσχα, κάλυψε πλήρως την υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη σχετικά με το θέμα των αρμοδιοτήτων του υφυπουργού Μάρκου Μπόλαρη, ο οποίος έχει συμπληρώσει έξι μήνες στη θέση του χωρίς να έχει βάλει ούτε μια υπογραφή.
Ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι η κ. Κατσέλη «έχει αποστείλει αρμοδίως το θέμα του κ. Μπόλαρη, μαζί με τις αρμοδιότητες του κ. Αρναουτάκη». Μόνο που ο Σταύρος Αρναουτάκης ασκεί τις αρμοδιότητες για το ΕΣΠΑ εδώ και δύο μήνες, ενώ ο κ. Μπόλαρης περιμένει ακόμα .
Τι συμβαίνει, λοιπόν; Γιατί ο κ. Μπόλαρης δεν έχει ακόμα αρμοδιότητες; Μια εξήγηση είναι ότι γενικότερα η κυβέρνηση στο θέμα της οργάνωσης της διοίκησης δεν τα πήγε καθόλου καλά, αν σκεφθεί κάποιος ότι ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί όλοι οι Γενικοί Γραμματείς, ούτε έχουν δοθεί όλες οι αρμοδιότητες. Για παράδειγμα η Άντζελα Γκερέκου δεν έχει πάρει ακόμα αρμοδιότητες, καθώς ο υπουργός Παύλος Γερουλάνος το σκέπτεται επί εξάμηνο. Ακόμα και στον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο την αρμοδιότητα για το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) μόλις εδώ και είκοσι ημέρες, ενώ είχε αποφασιστεί από το Νοέμβριο.Υπάρχει και άλλη εξήγηση για το θέμα των αρμοδιοτήτων, ειδικά σε ότι αφορά στην κ. Κατσέλη, η οποία συνιστά ενδοκυβερνητικό πρόβλημα και γι αυτό καθίσταται αναγκαία η παρέμβαση του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η πρόταση της υπουργού Οικονομίας έχει κρατηθεί από τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, ο οποίος δεν εκδίδει τα απαιτούμενα Προεδρικά Διατάγματα.
Στο περιβάλλον της κ. Κατσέλη εκτιμούν ότι ο κ. Παμπούκης μεθοδεύει την αποδυνάμωση της υπουργού. Το ερώτημα είναι αν αυτό το κάνει εν γνώσει ή εν αγνοία (το δεύτερο πιστεύουν) του Γιώργου Παπανδρέου.
Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις της κ. Κατσέλη με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, δεν βρίσκονται σε καλό επίπεδο, παρά τις φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί ή κάποιες πληροφορίες που διοχετεύονται στον τύπο. Στην πραγματικότητα η επικοινωνία τους γίνεται μέσω αλληλογραφίας, όπου, πάντως, και οι δύο δείχνουν την καλή τους ανατροφή.
Δεν αποκλείεται, υποστηρίζεται από ορισμένες πλευρές, ο υπουργός Επικρατείας να έχει ταχθεί με την πλευρά του κ. Παπακωνσταντίνου, τον οποίο συνδράμει στην αντίθεσή του με την κ. Κατσέλη. Όσοι υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη εκδοχή, υποστηρίζουν επίσης ότι ο κ. Παμπούκης δεν προωθεί το διάταγμα για τις αρμοδιότητες του κ. Μπόλαρη, προωθώντας, στο μεταξύ, την αποδυνάμωση της κ. Κατσέλη με την αφαίρεση των αρμοδιοτήτων της για τη Ναυτιλία.
Και αναφέρουν χαρακτηριστικά μια από τις πρωτοβουλίες του υπουργού Επικρατείας, ο οποίος πριν από αρκετές ημέρες συνεκάλεσε μυστική σύσκεψη στο πολιτικό γραφείο στη Βουλή, στην οποία συζητήθηκε το ενδεχόμενο να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες για τη Ναυτιλία… στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Στη σύσκεψη αυτή, πλην του κ. Παμπούκη, μετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αθανάσιος Μπούσιος και … ο Πρόεδρος των εφοπλιστών Θόδωρος Βενιάμης. Αντικείμενο της σύσκεψης η μετονομασία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και, βεβαίως, η μεταφορά των αρμοδιοτήτων στον κ. Χρυσοχοϊδη και η δημιουργία υφυπουργείου Ναυτιλίας.
Η αποκάλυψη της σύσκεψης έγινε όταν προς το πολιτικό γραφείο κατευθυνόταν, όλως τυχαίως, η κ. Κατσέλη την οποία συνάντησε στο διάδρομο ο κ. Παμπούκης, ο οποίος, διαβλέποντας ότι κάτι θα μπορούσε να «στραβώσει», κάλεσε την υπουργό Οικονομίας στην αίθουσα, και της ζήτησε να υπογράψει το διάταγμα, λέγοντας ότι πρόκειται για μια τυπική υπογραφή.
Η υπουργός αρνήθηκε να βάλει την υπογραφή της και το θέμα παρέμεινε εκεί. Στο μεταξύ στο γραφείο του Πρωθυπουργού έφθαναν ηλεκτρονικά μηνύματα από μεμονωμένους εφοπλιστές, οι οποίοι ζητούσαν τη δημιουργία υφυπουργείου Ναυτιλίας.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας προωθεί την ιδέα της δημιουργίας τριών υφυπουργείων, τα οποία περιλαμβάνονται, όπως λέγεται, στο αρχικό διάταγμα συγκρότησης της κυβέρνησης και τα οποία δεν έχουν δημιουργηθεί. Πρόκειται για μια ακόμα θέση υφυπουργού στο υπουργείο Οικονομικών, μια θέση στο υπουργείο Εξωτερικών και μια θέση υφυπουργού ναυτιλίας. Η σκέψη αυτή, πάντως, προσκρούει, για την ώρα, στο ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού. Αν ο κ. Παπανδρέου έχει κατά νου να προχωρήσει σε μια παρόμοια κίνηση, αυτή θα είναι αποδυναμωμένη αν είναι μικρής κλίμακας, την ώρα που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αν πρόκειται να γίνει ανασχηματισμός αυτός θα πρέπει να είναι ευρύς.
Ο κ. Παμπούκης, πάντως, βάλλεται, σύμφωνα με πληροφορίες και από άλλες πλευρές. Για παράδειγμα του καταλογίζεται η ευθύνη για τη διοχέτευση της πληροφορίας ότι στο ταξίδι στο Αμπού Ντάμπι, εκτός του ίδιου και της κ. Κατσέλη, μετείχε και ο αδελφός του Πρωθυπουργού Νίκος Παπανδρέου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο τελευταίος φαίνεται να ερευνά αν υπήρχε κάποια σκοπιμότητα προκειμένου να γίνει η συγκεκριμένη «διαρροή» ή επρόκειτο, απλά, για μια προσπάθεια εξυπηρέτησης φιλικών, προς τον υπουργό Επικρατείας, εφημερίδων και μέσων ενημέρωσης. Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι ο Ν. Παπανδρέου (πιθανότατα και ο Πρωθυπουργός) δεν ήθελε αυτή τη δημοσιότητα. Γι αυτό και υπήρξε παρέμβαση, αρμοδίως, ώστε να μη δημοσιευτεί η φωτογραφία που εμφανίζει τον αδελφό του Πρωθυπουργού μαζί με τους δύο υπουργούς στο Αμπού Ντάμπι.
Κυριακή 18 Απριλίου 2010
Πως (και γιατί) η Λούκα "έχασε" το Υπουργείο Ναυτιλίας απο τον Χρυσοχοϊδη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου