Κυριακή, 18 Απριλίου 2010

Πάγκαλος και Ντόρα έκαναν την αρχή...


Νέα, οριζόντια όμως, διαχωριστική γραμμή το ΔΝΤ, πυροδοτεί διασπάσεις και ανακατατάξεις στα κόμματα...

Από τον Στάθη Παλαιολόγο
.
"Να μην δαιμονοποιείται το ΔΝΤ" ΄ζήτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος. Το ίδιο είπε και η Ντόρα Μπακογιάννη. Πόσο τυχαία μπορεί να θεωρηθεί αυτή η σύμπτωση απόψεων;
Την ίδια ώρα ο Αντώνης Σαμαράς δείχνει ότι εφεξής θα κάνει σημαία της αντιπολιτευτικής του τακτικής την αντίθεση στο ΔΝΤ. Την ίδια αντίθεση, αν και σιωπηλά μέχρι στιγμής, εκφράζουν και...

πολλά διαφωνούντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα είναι και τα κόμματα της Αριστεράς ενώ αμήχανος είναι προς το παρόν ο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη.
Δεν είναι δύσκολο να συμπεράνει κανείς ότι πλέον η νέα διαχωριστική γραμμή των κομμάτων θα ακούει στο όνομα "ΔΝΤ": Οι "υπέρ" και οι "κατά". Μόνο που αυτή η διαχωριστική γραμμή διαπερνά οριζοντίως τα κόμματα, τουλάχιστον τα μεγάλα. Κι αυτή η αντίθεση μπορεί να πυροδοτήσει τις διεργασίες για ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, για την ανασύνθεση των κομμάτων.
Ποιος μπορεί δηλαδή να αποκλείσει πια το ενδεχόμενο της διάσπασης της ΝΔ, με το ένα κομμάτι -υπό τον Αντ. Σαμαρά- να παίρνει τη μορφή "λαϊκής δεξιάς" και ένα άλλο -υπό την Ντ. Μπακογιάννη- να μετατρέπεται ακόμη και σε εταίρο ενός νέου κυβερνητικού σχήματος; Την ίδια ώρα που το ΠΑΣΟΚ (αν και μέχρι τώρα κανένα από τα στελέχη του δεν έχει αποφασίσει να διαβεί τον Ρουβίκωνα) θα κινδυνεύει να χάσει ένα δικό του κομμάτι, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση. Δηλαδή της αντίθεσης προς την πολιτική του ΔΝΤ...Δεν υπάρχουν σχόλια: