Κυριακή 18 Απριλίου 2010

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΜΕ "ΚΑΡΙΕΡΑ" ΣΤΟ ΓΥΑΛΙ!


Ρεπορτάζ : Λίνα Γιάνναρου - Ιφιγένεια Διαμαντή
(από την
Κυριακάτικη Καθημερινή)


Γεννηματά; Ευγενέστατη, κερνάει πάντα καφέ στο συνεργείο. Λοβέρδος; Δύσκολος, αλλά βγαίνει. Ο Πάγκαλος επιλέγει αυστηρά το κανάλι όπου θα εμφανιστεί. Και ο Ρέππας; Ο Ρέππας δεν βγαίνει ποτέ... Στους... έξι μήνες που μεσολάβησαν από τις εκλογές, τα τηλεοπτικά «χούγια» υπουργών και υφυπουργών έχουν ήδη διαμορφωθεί – και δεν είναι αυτά που διαφαίνονταν προεκλογικά. Κανείς δεν φανταζόταν π.χ. ότι η υφυπουργός Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου θα έβγαινε τόσο σπάνια στα κανάλια μετά την ανάληψη της κυβερνητικής της θέσης ούτε ότι, αντίστοιχα, η υπ. Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θα εξελισσόταν σε «Νο 1» τηλεοπτική περσόνα – έχει τις περισσότερες συμμετοχές σε πρωινές εκπομπές και δελτία ειδήσεων. «Ηταν και η επικαιρότητα...», προσθέτουν οι αρχισυντάκτες δίπλα στο όνομά της (αν και η γρίπη έφυγε, η υπουργός έμεινε στη θέση της στα παράθυρα). Η επικαιρότητα, η οικονομική κρίση, οδήγησε και τον υπ. Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να γίνει τακτικός θαμώνας των τηλεοπτικών πάνελ.
Ναι, ο άγραφος κανόνας που θέλει τους υπουργούς να μην εμφανίζονται πάνω από δύο φορές τον μήνα στο ίδιο κάναλι δεν τηρείται ευλαβικά πια. Το δικό του εθιμοτυπικό έχει ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης, που το γνωρίζουν μέχρι και οι «σεκιούριτι» στους τηλεοπτικούς σταθμούς: αν δεν κάνει τον κύκλο του στα πέντε «πρωινά», δεν ξαναβγαίνει στο ίδιο. Κάπως έτσι, όμως, τυχαίνει να «βγαίνει» δύο φορές την εβδομάδα στην τηλεόραση.
Κι όλα αυτά ενώ ο υπ. Εργασίας κ. Ανδρ. Λοβέρδος δεν είναι από εκείνους που, όπως λέει στην «Κ» εκ των πρωταγωνιστών της πρωινής ζώνης, «αποφεύγουν να κοιτάξουν κατάματα τον κόσμο». Οχι, ο κ. Λοβέρδος μπορεί να κάνει λίγο τον... δύσκολο, όπως λέει ο ίδιος, αλλά «τον έχεις». Λόγω επικαιρότητας, πάντα, ο υπ. Εργασίας μέσα στον Μάρτιο ήταν περιζήτητος. Στις 2/3 φιλοξενήθηκε στην πρωινή «Κοινωνία ώρα Mega», τρεις ημέρες μετά στο δελτίο ειδήσεων του Alter. Δέκα ημέρες αργότερα, φιλοξενήθηκε ξανά στο Alter, στην εκπομπή «Πρόσωπο με πρόσωπο» του Ν. Χατζηνικολάου, την επομένη, 16/3 στις ειδήσεις του Mega, την παραμονή της εθνικής παλιγγενεσίας ξανά στην «Κοινωνία ώρα Μega» και στις 26/3 στις ειδήσεις του Alter. Αντίθετα, «υπάρχουν υπουργοί που στέλνουν τους υφυπουργούς τους να κάνουν τη... βρώμικη δουλειά, να απαντήσουν, δηλαδή, στα λαϊκά ερωτήματα». Πάντως, οι κ. Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης, Ξενογιαννακοπούλου και Πάγκαλος θεωρούνται υπουργοί που δεν φοβούνται να αντιμετωπίσουν τον όποιο δημοσιογράφο – που δεν «μοιράζουν μπάλα» σε υφυπουργούς, με άλλα λόγια. Η υπ. Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη, αντίθετα, δεν «βγαίνει», αφήνοντας τον υφυπουργό κ. Γ. Μανιάτη να εμφανίζεται αντ’ αυτής.
«Εβγαιναν συνεχώς και παντού!», λένε με μια φωνή αρχισυντάκτες εκπομπών. Και δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που, όπως λέει στην «Κ» ο αν. καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Ερευνας στα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Πλειός, οι υπουργοί δεν διανοούνταν να «βγουν» σε πρωινή εκπομπή. «Τα τελευταία χρόνια, η παρουσία τους στα ΜΜΕ έχει επεκταθεί, έχει πυκνώσει. Αλλωστε, σε μεγάλο βαθμό εκεί κρίνονται, απευθύνονται στο κοινό που παρακολουθεί αυτές τις εκπομπές. Αυτός είναι ένας από τους κανόνες της δημοκρατίας των ΜΜΕ». Ο κ. Βασ. Λυριτζής –«Πρώτη Γραμμή» ΣΚΑΪ– λέει ότι η ανακύκλωση των ίδιων προσώπων επιφέρει αναμάσημα των ίδιων προβλημάτων: «Εχω τη αίσθηση ότι τελευταία, κυβερνητικά στελέχη έχουν αρχίσει να μαζεύονται».
Το τελευταίο διάστημα, τα πράγματα έχουν λίγο αλλάξει. Λίγο ο φόρτος εργασίας λόγω της κρίσης, λίγο ότι αντελήφθησαν ότι και τα λόγια... μένουν, οι επισκέψεις στα πάνελ αραιώνουν σιγά σιγά. Και αρχίζουν τα αιτήματα. «Θα έρθω, αλλά θα με βγάλεις μόνο μου», ζητούν πολλοί υπουργοί. Αλλοι, όπως οι κυρίες Ξενογιαννακοπούλου και Γεννηματά, αποφάσισαν να «βγαίνουν» μόνο από το γραφείο τους με λινκ. «Ετσι, τις απασχολούμε το πολύ ένα εικοσάλεπτο», αναφέρουν τεχνικοί που στήνουν τις συνδέσεις.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: