Κυριακή 18 Απριλίου 2010

ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ "ΒΟΥΔΑ" ΠΡΟΔΩΣΕ ΤΟΝ "ΧΟΝΤΡΟ"



Ρεπορτάζ : Βασίλης Χιώτης
(από το Βήμα της Κυριακής)


Τα πρόσωπα που έχουν συλληφθεί από την Αστυνομία ως μέλη της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» άρχισαν να παρακολουθούνται σε 24ωρη βάση από την ημέρα που δύο αστυνομικοί έδρασαν πιο αποτελεσματικά από ό,τι συνήθως και κατόρθωσαν να εξουδετερώσουν τον Λάμπρο Φούντα. Δύο απλοί αστυνομικοί έδρασαν ακριβώς όπως τους είχε εκπαιδεύσει η υπηρεσία τους, τοποθέτησαν το περιπολικό κάθετα στο ύποπτο αυτοκίνητο που είχαν εντοπίσει και απάντησαν αποτελεσματικά στα πυρά μασκοφόρου...
που τους σημάδευε. Από την ημέρα εκείνη η Αστυνομία άρχισε να ακολουθεί την άκρη του νήματος που της χάρισε η έρευνα στο σπίτι του εντοπίζοντας εύκολα τους συνομιλητές του. Οι διωκτικές αρχές εντόπισαν τέσσερα άτομα- μεταξύ των οποίων ο Νίκος Μαζιώτης, τον οποίο είχαν θέσει από καιρό σε παρακολούθηση ως ύποπτο για συμμετοχή σε τρομοκρατικές πράξειςαλλά είχαν αποφασίσει να μην τους συλλάβουν ώσπου να συμπληρωθεί όλο το παζλ της παρέας.

Από το βράδυ της περασμένης Τρίτης όμως τα δεδομένα άλλαξαν. Οι επικεφαλής των ερευνών ενημέρωσαν τον κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη ότι είχαν ακούσει δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες που πρόδιδαν ότι η οργάνωση ετοίμαζε ένα μεγάλο χτύπημα. «Θα κινηθούμε στις έξι παρά έξι» ανέφερε η πρώτη. «Η δεύτερη περνά έπειτα από είκοσι δεύτερα» ανέφερε η δεύτερη. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ότι πιθανότατα προετοιμάζεται χτύπημα κατά αστυνομικών στην οδό Πανόρμου. «Μην το ρισκάρεις άλλο, Μιχάλη» φέρεται να του απάντησε ο κ. Γ. Παπανδρέου και οι επιχειρήσεις για να συλληφθούν όλοι ξεκίνησαν.

Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή σε όλες τις αστυνομικές δυνάμεις της χώρας να αλλάξουν οι βάρδιες αλλά και οι διαδρομές που ακολουθούσαν οι «κλούβες» που μετέφεραν προσωπικό. Δόθηκε επίσης εντολή να βγουν όλοι οι διαθέσιμοι αστυνομικοί στους δρόμους μήπως και τρομάξουν οι τρομοκράτες και αναβάλουν την εφαρμογή του σχεδίου τους.

Η πρώτη σύλληψη
Πρώτος συνελήφθη ο «Βούδας» το βράδυ της Πέμπτης. Με αυτό το προσωνύμιο αποκαλούσαν οι αστυνομικοί τον Ευ. Σταθόπουλο. Εγινε μια ξαφνική επιχείρηση στο σπίτι του και συνελήφθη, χωρίς να το αντιληφθούν ούτε οι γείτονές του.

Ακολούθησαν την Παρασκευή ο Μαζιώτης και η Παναγιώτα Ρούπα, οι οποίοι στο μεταξύ ήταν ανήσυχοι διότι δεν είχαν κανένα νέο από τον «Βούδα», με τον οποίο είχαν ραντεβού την προηγούμενη ημέρα. Ο Μαζιώτης ξεκίνησε από τα Καλύβια όπου έμενε και πήγε να του τηλεφωνήσει από έναν τηλεφωνικό θάλαμο στην οδό Αχαρνών φροντίζοντας να μπερδέψει πολλές φορές τα ίχνη του, αλλάζοντας ξαφνικά διαδρομές μέσα από στενά. Η Αστυνομία τον έχασε προς στιγμήν αλλά εντόπισε αμέσως από πού γινόταν το τηλεφώνημα στο κινητό του «Βούδα». Σε ελάχιστα λεπτά η περιοχή κυκλώθηκε από αστυνομικούς και ο Μαζιώτης συνελήφθη επί της Αχαρνών ενώ απομακρυνόταν από τον τηλεφωνικό θάλαμο με τρόπο που θύμιζε κινηματογραφική ταινία δράσης!

Ως τα ξημερώματα του Σαββάτου είχαν συλληφθεί οι πρώτοι τέσσερις και ως το πρωί της Κυριακής άλλοι δύο. Ταυτόχρονα είχαν εντοπιστεί τα αυτοκίνητα του Κ. Γουρνά και του Χριστόφορου Κουρτέση αλλά αποφασίστηκε να μην τα προσεγγίσει κανείς με την ελπίδα ότι κάποιο άλλο μέλος της οργάνωσης θα προσπαθήσει να τα μετακινήσει. Τρεις ημέρες αργότερα τα άνοιξε η Αντιτρομοκρατική ανακαλύπτοντας ότι εκτός των άλλων ευρημάτων υπήρχαν και 119.000 ευρώ σε μετρητά και χαρτονομίσματα σε σειρά και μη σημαδεμένα- πιθανότατα προέρχονταν από ληστεία τράπεζας, κάτι που αν τελικώς ισχύει επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι τρομοκρατία και κοινό έγκλημα συνδέονται στενά.

Στα σπίτια που ερευνήθηκαν επίσης βρέθηκαν στοιχεία τα οποία έδειξαν ότι η ομάδα ήταν πολύ οργανωμένη. Σε σκληρούς δίσκους υπολογιστών βρέθηκε πλήρες αρχείο όλων των εταιρειών που πωλούν εκρηκτικά για λατομεία και των εταιρειών που αναλαμβάνουν ανατινάξεις... Βρέθηκαν εγχειρίδια κατασκευής θωρακισμένων αυτοκινήτων, προφανώς για να εντοπιστούν τα αδύνατα σημεία τους. Και ένας μεγάλος κατάλογος με πιθανούς στόχους, στους οποίους δέσποζε το όνομα του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου!

«Ο.Κ.» και «Μικρός»
Η ασφυκτική παρακολούθηση του Μαζιώτη και της παρέας του από τις διωκτικές αρχές ξεκίνησε από τις 10 Μαρτίου μετά τη συμπλοκή των αστυνομικών με τον Λάμπρο Φούντα στη Δάφνη. Από τις έρευνες που έγιναν στο σπίτι του νεκρού εντοπίστηκαν τηλεκάρτες των οποίων η ανάλυση οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ήταν τακτικός συνομιλητής του Μαζιώτη. Η παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων του Μαζιώτη αποκάλυψε ότι του τηλεφωνούσε τακτικά και σε κρίσιμα χρονικά διαστήματα ο Γουρνάς. Εκείνος με τη σειρά του επικοινωνούσε συχνά με τον Ευ. Σταθόπουλο. Από τότε άρχισε η παρακολούθησή τους σε 24ωρη βάση σε μια επιχείρηση όπου σε όλους δόθηκαν κωδικές ονομασίες.

Ο Ν. Μαζιώτης βαφτίστηκε από την Αστυνομία «παραθαλάσσιος» λόγω του σπιτιού που είχε νοικιάσει στα Καλύβια. Ψευδώνυμα χρησιμοποιούσαν όλοι στις συνομιλίες τους. Ο Μαζιώτης ήταν για την παρέα του «ο χοντρός». Διαπιστώθηκε επίσης ότι ο Μαζιώτης συζεί με την Παναγιώτα Ρούπα, την οποία η Αστυνομία τη βάφτισε «η σύζυγος». Στην παρέα δεν είχε ψευδώνυμο επειδή σπανίως μιλούσε στο τηλέφωνο.

Ο Ευ. Σταθόπουλος ήταν για την Αστυνομία «ο Βούδας» επειδή μιλούσε λίγο και μετρούσε τις κουβέντες του. Στις μεταξύ τους συνομιλίες ήταν «ο βλάχος» επειδή μιλούσε με ηπειρώτικη διάλεκτο και δεν δίσταζε να αναλάβει τις πιο τολμηρές επιχειρήσεις.

Ο Κ. Γουρνάς βαφτίστηκε από την Αστυνομία «καλλιεργημένος» επειδή μιλούσε με πλούσιο λεξιλόγιο και με πιο στρωτές προτάσεις. Φαινόταν ότι διάβαζε περισσότερο και ήταν απόλυτα εξοικειωμένος με τις νέες τεχνολογίες και τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Στις τηλεφωνικές συνομιλίες εμφανίζονται να είχαν ενεργό συμμετοχή στην οργάνωση δύο πρόσωπα τα οποία δεν έχουν ακόμη συλληφθεί. Ο ένας αποκαλείται από τις διωκτικές αρχές «ο Ο.Κ.» επειδή σε πολλές από τις επικοινωνίες του επαναλαμβάνει σχεδόν μονότονα τη φράση «Ο.Κ.» όταν δέχεται οδηγίες. Επίσης έχει εντοπιστεί άλλο ένα πρόσωπο που αποκαλείται από τα άλλα μέλη της παρέας «ο μικρός» επειδή είναι ο νεαρότερος και μάλλον είναι στενό συγγενικό πρόσωπο ενός εκ των συλληφθέντων.

Στη «Μάσα»
Τα μέλη της παρέας δεν αποκάλυπταν ποτέ, ούτε στις τηλεφωνικές τους επικοινωνίες, τα σημεία στα οποία συναντιόνταν. Ηταν συγκεκριμένα σημεία, καφετέριες ή πάρκα στα οποία δεν βρίσκονταν ποτέ όλοι μαζί παρά μόνο όταν διαπίστωναν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Αυτό συνέβη την προπερασμένη εβδομάδα. Συναντήθηκαν όλοι μαζί δύο φορές σε σημεία που ήταν προκαθορισμένα, όπως και η ώρα του ραντεβού, χωρίς να προηγηθούν προσυνεννοήσεις.

Το απόγευμα της προπερασμένης Τετάρτης συναντήθηκαν στα «γηπεδάκια» της Νέας Φιλαδέλφειας. Τα είπαν για λίγο, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και αποχώρησαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Την επόμενη ημέρα συναντήθηκαν στο πολυτελές ζυθεστιατόριο «Μάσα», που βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο του Εθνικού Αστέρα στην Καισαριανή, επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως. Εφαγαν φρέσκα μανιτάρια κρασάτα, αρνάκι γκιουλπαστί σε αλουμινόχαρτο και μοσχάρι ζακυνθινό, στον κήπο του εστιατορίου με τις 320 τριανταφυλλιές.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: