Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Πιθανόν να καθυστερήσει η άφιξη κλιμακίου ΕΕ-ΔΝΤ

http://4.bp.blogspot.com/_kONxc1ElMjk/S8f_7NROfxI/AAAAAAAAtB8/pxUcBmvEL8g/s1600/kermatakouti.jpgΗ συνάντηση που ζήτησε ο Ελληνας πρωθυπουργός να έχει στην Αθήνα με αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και η οποία είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα, μπορεί να καθυστερήσει εξαιτίας του νέφους από την ηφαιστειακή τέφρα, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

«Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι θα παραστούμε, αλλά θα πρέπει να δούμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Προς το παρόν είναι όλο και πιο δύσκολο», είπε για το θέμα εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η συνάντηση με τη συμμετοχή ανώτατων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ, κρίθηκε αναγκαία στο πλαίσιο πιθανού αιτήματος της Ελλάδας για έκτακτη οικονομική βοήθεια.
Ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την έκβαση των διαβουλεύσεων που θα έχουν από τη Δευτέρα εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία πρωτόγνωρη διαδικασία διαβουλεύσεων, είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει κοινός τόπος και πως όλες οι πλευρές θα καταλήξουν σε μία ικανοποιητική συμφωνία.

Ακόμη, κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το πρόγραμμα το οποίο θα συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, «θα είναι το αναγκαίο, αυτό που χρειάζεται η χώρα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το πρόγραμμα αυτό θα οδηγήσει στη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών και στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μας «για να γίνει πιο δυνατή και πιο ανταγωνιστική, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τα κοινωνικά αγαθά, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις κατακτήσεις που έχουμε πετύχει όλα αυτά τα χρόνια».

Παράλληλα, επισήμανε ότι όσον αφορά στο 2010 ούτε η ΕΕ ούτε το ΔΝΤ έχουν θέσει ζήτημα λήψης επιπλέον μέτρων.

Η Ελλάδα θα αποφασίσει εντός των προσεχών εβδομάδων εάν θα ενεργοποιήσει ή όχι τον μηχανισμό οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο περιοδικό Newsweek.

Τόνισε ότι το πακέτο βοήθειας δεν αποτελεί πρόγραμμα διάσωσης αλλά θα δώσει στη χώρα ένα περιθώριο για να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι δεν θα υπάρχει δυσκολία δανεισμού από τις αγορές τον Μάιο.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε κατηγορηματικοί ότι δεν έρχονται νέα μέτρα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. «Εμείς αυτό που θέλαμε το πετύχαμε στις 25 Μαρτίου για το δανεισμό μας. Ένα μηχανισμό στήριξης που μπορούμε να έχουμε έτσι ώστε να μπορούμε να δανειζόμαστε με τον καλύτερο τρόπο, όταν χρειαστεί», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: