Κυριακή 18 Απριλίου 2010

KΡΙΣΙΜΟ ΤΣΕΚ ΑΠ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ


Ρεπορτάζ: Προκόπης Xατζηνικολάου (απο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής)

Ενα από τα δυσκολότερα τσεκ απ θα περάσει η χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς ο ερχομός του μεικτού κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Kεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) συμπίπτει με τις αρνητικές εξελίξεις στα δημόσια οικονομικά, παρά την τεχνητή τιθάσευση του ελλείμματος. Συγκεκριμένα, στο πρώτο τρίμηνο του έτους τα έσοδα παρουσίασαν υστέρηση της τάξεως των 216 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει λάβει σκληρά μέτρα για την ανάταξή τους (αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης)...


Στο σκέλος των δαπανών, αν και οι πρωτογενείς παρουσιάζουν μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ωστόσο, το ψαλίδισμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 38,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 δημιουργεί μία πλασματική εικόνα των δημοσιονομικών μεγεθών. Στην περίπτωση, δηλαδή, που το ΠΔΕ ήταν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, καθώς και αν η κυβέρνηση επέστρεφε τον οφειλόμενο ΦΠΑ στις επιχειρήσεις (έχουν παγώσει οι επιστροφές μέχρι τα τέλη Μαΐου), η κατάσταση θα ήταν ακόμη χειρότερη, με νέα μέτρα προ των πυλών και άσχετα με την αξιοποίηση ή όχι του μηχανισμού στήριξης.

Μείωση μισθών

Τα στοιχεία αυτά έχουν έρθει εις γνώσιν των Ευρωπαίων εταίρων, καθώς και των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, που επισκέπτονται τη Δευτέρα την Ελλάδα για να διαπραγματευθούν με την ελληνική κυβέρνηση νέα επιβαρυντικά μέτρα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού βοηθείας. Πάντως, μία πρώτη «γεύση» του τι μέλλει γενέσθαι έδωσε ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος κ. Ολι Ρεν, που δήλωσε ότι η περικοπή κατά 10% του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο είναι «ένα σημαντικό μήνυμα, που πρέπει να ακολουθήσει και ο ιδιωτικός τομέας».

Η κακή πορεία των δημοσίων οικονομικών στο πρώτο τρίμηνο του έτους οφείλεται εν πολλοίς στην αδυναμία του οικονομικού επιτελείου να ενεργοποιήσει τον ελεγκτικό μηχανισμό, αλλά και να προχωρήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές ακόμη και εντός των πυλών του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, οι εφορίες όλης της χώρας υπολειτουργούν, κατάσταση που θα συνεχιστεί μέχρι την αλλαγή των διευθυντών των εφοριών. Από τις 67 εφορίες του λεκανοπεδίου μόλις 3 κατάφεραν να πιάσουν τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας ενώ 23 «ξέχασαν» να στείλουν στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών. Ληξιπρόθεσμα χρέη δεν εισπράττονται, ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι διευθύνσεις είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σημειώνεται ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας αναφέρεται ότι το 2010 θα εισπραχθεί από την ανωτέρω πηγή ποσό ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Οπως φαίνεται, το ποσό αυτό δεν θα εισρεύσει στον κρατικό κορβανά και ως εκ τούτου, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να αναζητήσει από άλλη πηγή το ποσό αυτό.

Επίσης, η Κεντρική Διαχειριστική Αρχή Πληρωμών δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τη λειτουργία της και δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται αυτό εντός του τρέχοντος έτους. Ακόμη είναι άγνωστο εάν όλοι οι φορείς του Δημοσίου, από τα νοσοκομεία μέχρι και τους δήμους, θα καταφέρουν να υποβάλουν ισολογισμούς και επιχειρησιακά σχέδια. Η καθυστέρηση ενεργοποίησης νευραλγικών τομέων, όπως ο φοροεισπρακτικός και φοροελεγκτικός μηχανισμός, έχει ως αποτέλεσμα να καταγράφονται υστερήσεις στον προϋπολογισμό και πιθανόν να οδηγήσει σε νέα πολύ σκληρά μέτρα εφ’ όσον η κυβέρνηση αποφασίσει να αξιοποιήσει τα 40-45 δισ. ευρώ του μηχανισμού στήριξης.

Μέτρα-σοκ

Το ΔΝΤ, μαζί με την Ε. Ε., αναμένεται ότι θα ζητήσει από την Ελλάδα:

1. Ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα (μείωση συντάξεων στα πρότυπα των περικοπών στους μισθούς του Δημοσίου, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και κατάργηση όλων των μορφών πρόωρης συνταξιοδότησης).

2. Ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, μέσω άρσης των περιορισμών στις απολύσεις και περικοπών στις αποζημιώσεις.

3. Μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, μέσω της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Θα ζητηθεί να εφαρμοστεί ό, τι έγινε φέτος και στον δημόσιο τομέα.

4. Απελευθέρωση όλων των αγορών, καθώς και των κλειστών επαγγελμάτων, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

5. Κατάργηση προβληματικών δημόσιων οργανισμών και απόλυση των εργαζομένων σε αυτούς.

Καλές ερωτήσεις, κακές απαντήσεις

Επίσκεψη στην Εφορία Ανωνύμων Εταιρειών στην Καλλιθέα έκαναν τις προηγούμενες μέρες στελέχη του ΔΝΤ, συνοδευόμενα από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Η εικόνα που αποκόμισαν δεν ήταν και η καλύτερη, ενώ οι απαντήσεις που ελάμβαναν από τους επικεφαλής ήταν τουλάχιστον απογοητευτικές. Από τις βεβαιωμένες οφειλές διαπίστωσαν ότι μόλις το 0,3% εισπράττεται, ενώ το υπόλοιπο ποσό δεν καταβάλλεται ή καταβάλλεται ύστερα από 10 χρόνια εξαιτίας των μαζικών προσφυγών από τους φορολογουμένους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως τους είπαν, οι Ελληνες προσφεύγουν και καταφέρνουν μάλιστα να μην καταβάλουν το 10% του προστίμου ή της βεβαιωμένης οφειλής που προβλέπει η νομοθεσία στις περιπτώσεις προσφυγών. Οι περισσότεροι επικαλούνται αδυναμία πληρωμής του 10% και απλώς αναμένουν την εκδίκαση της απόφασης που μπορεί να γίνει και έπειτα από 10 χρόνια.

Οι εμπειρογνώμονες της τεχνικής βοήθειας του ΔΝΤ έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα στοιχεία της Εφορίας Ανωνύμων Εταιρειών εξετάζοντας επί ώρες φακέλους με στοιχεία. Εδιναν την αίσθηση ότι είναι καλοί γνώστες του ελληνικού φορολογικού συστήματος και εξοικειωμένοι με τα προβλήματα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Τα βασικότερα ερωτήματα αφορούσαν τα αναμενόμενα: την πορεία των εσόδων, τον αριθμό των Α.Ε. που είναι στη δικαιοδοσία της ΦΑΕ, τους τζίρους των επιχειρήσεων, τον αριθμό των ελέγχων, την τήρηση των διακανονισμών. Δεν παρέλειψαν να ρωτήσουν και για το δυναμικό της εφορίας και τον ακριβή αριθμό του προσωπικού που εξυπηρετεί τον συγκεκριμένο τομέα.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: