Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Tρομοκρατικό χτύπημα η έκρηξη στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κονέκτικατ;...


Αντιφατικές πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων..
Για 50 νεκρούς και περισσότερους από 250 τραυματίες έδωσαν καταρχήν πολλά ξένα δημοσιογραφικά πρακτορεία, ενώ πριν από λίγο το CNN και το BBC μετέδωσαν πως σύμφωνα με την Αστυνομία 2 είναι οι νεκροί.

Πέρα από τις αντιφατικές πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων, οι...

...αμερικανικές Αρχές δεν είναι σε θέση ακόμη να απαντήσουν στο ερώτημα αν η έκρηξη στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προήλθε από ατύχημα ή ήταν τρομοκρατικό χτύπημα...

nonews-news


Read more...

ΣΚΛΗΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΣ...


Πολύ καλός. Όπως πάντα δηλαδή. Ο μόνος που έχει το θάρρος να μιλήσει για τα χρέη εκατομμυρίων ευρώ που έχουν τα κανάλια προς τις ΔΟΥ και τα Ασφαλιστικά ταμεία. Όχι με θεωρίες συνωμοσίας και πλαδαρές διατυπώσεις. Σκληρές διατυπώσεις με ονοματεπώνυμα και στοιχεία. Ευτυχώς που δεν το... φιλοξενούσε ιδιωτικό κανάλι, γιατί θα έπεφταν (εντελώς τυχαία) τα φώτα στο στούντιο! Είπε αλήθειες. Μετά την σημερινή παρουσία του στη ΝΕΤ μην σας κάνει εντύπωση εάν τον ξαναδούμε στην τηλεόραση σε καμιά δεκαριά χρόνια. Θα τον εξαφανίσουν!...

fimotro

Read more...

ΝΟΜΙΜΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΗΣ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Νικολακόπουλος
(από το Βήμα της Κυριακής)


Είναι κατά μέσον όρο 35 ετών, δηλαδή στην πλέον παραγωγική του ηλικία, έχει τελειώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γνωρίζει την ελληνική γλώσσα, εργάζεται κατά κύριο λόγο στις κατασκευές, μένει σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο κυρίως στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα (Αττική και Θεσσαλονίκη), είναι πατέρας παιδιών που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία, έχει εισέλθει νόμιμα στην Ελλάδα πριν από το 2005, συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της...
χώρας, καταβάλλει κανονικά τις ασφαλιστικές του εισφορές στο ΙΚΑ ή στον ΟΓΑ και υποβάλλει φορολογική δήλωση. Αυτό είναι το προφίλ του οικονομικού μετανάστη, ο οποίος μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο πήρε ήδη τον δρόμο προς τη Βουλή, θα μπορεί να διεκδικήσει την ελληνική ιθαγένεια και το δικαίωμα να ψηφίζει στις δημοτικές εκλογές, επισφραγίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ένταξή του στην ελληνική κοινωνία.
Το κοινωνικό προφίλ των οικονομικών μεταναστών προκύπτει από έρευνα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την Οικονομική Μετανάστευση, που διενεργήθηκε με αφορμή το «σχέδιο Ραγκούση», χωρίς ωστόσο να εκφέρεται σε αυτήν γνώμη για την ιθαγένεια και την ψήφο. Αν και ο υπολογισμός του ακριβούς αριθμού των μεταναστών, όπως επισημαίνεται, αποτελεί εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση λόγω της παράνομης μετανάστευσης και της σύγχυσης η οποία επικρατεί στους εμπλεκομένους φορείς, εκτιμάται ότι ο όγκος του αλλοδαπού πληθυσμού που διαμένει στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε ποσοστό στο 10,3% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία ο μέσος όρος των αλλοδαπών στον πληθυσμό ανέρχεται στο 5,5%.
Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού των μεταναστών ανήκει στις παραγωγικές ηλικίες (53,5% επί του συνόλου), ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό είναι ηλικιωμένοι, σε αντίθεση με το αντίστοιχα δεδομένα που αφορούν τους ημεδαπούς και δείχνουν περισσότερους έλληνες ηλικιωμένους και μικρότερο ποσοστό παιδιών σε σύγκριση με τον αλλοδαπό πληθυσμό (15% για τους Ελληνες, 17% για τους αλλοδαπούς). Το 32,9% των μεταναστών εργάζονται και έχουν ενταχθεί πλήρως στο εργατικό δυναμικό της χώρας. Το 29,3% έχει γνώσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το 9,2% δεν έχει καμία εκπαίδευση και το 0,6% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού. Το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταναστών (37,7%) είναι ανειδίκευτοι εργάτες και ειδικευμένοι τεχνίτες (35,4%).
Ο αριθμός των παιδιών των αλλοδαπών που φοιτούν σε ελληνικά σχολεία ανέρχεται σε 98.241 άτομα (6,7% στο σύνολο). Στην πλειονότητά τους όμως τα παιδιά των μεταναστών δεν συνεχίζουν τη φοίτησή τους στο λύκειο (66%) και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (85%). Οι περισσότεροι μετανάστες εγκαθίστανται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ ένας σημαντικός αριθμός τους επιλέγει περιοχές αναλόγως της απασχόλησής τους (τουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία, κτλ.). Το 31,7% απασχολείται στις κατασκευές, μεγάλο ποσοστό εργάζεται ως οικιακό προσωπικό, 12,8% στη μεταποίηση, 8,2% στον τουρισμό. Μετά το 2001 καταγράφεται μείωση κατά 73% της απασχόλησής τους σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες και αύξηση της απασχόλησής τους στο εμπόριο. Οι μετανάστες στη συντριπτική τους πλειονότητα εξασφαλίζουν οικονομικούς πόρους μέσω της μισθωτής εργασίας.
Το 90,2% του συνόλου των μεταναστών μένουν στο ενοίκιο ενώ μόλις το 5% διαθέτει ιδιόκτητες κατοικίες, αν και η εικόνα αυτή έχει αρχίσει να αλλάζει τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι μετανάστες στρέφονται στην αγορά κατοικίας. Παραμένουν στη χώρα μας πέρα των πέντε ετών, με μικρές εξαιρέσεις και διαφοροποιήσεις σε συγκεκριμένες εθνικότητες.
Η είσοδος των μεταναστών εκτιμάται ότι συμβάλλει και στην «τόνωση» των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, με σημαντικό αριθμό νέων εργαζομένων οι οποίοι για μεγάλο χρονικό διάστημα θα αποδίδουν εισφορές χωρίς να αξιώνουν κάποια παροχή. Η θετική επίδραση όμως εκτιμάται ότι είναι προσωρινή, έστω κι αν ο χρονικός αυτός ορίζοντας του προσωρινού καλύπτει 20 ως 25 χρόνια.
Για τις επιπτώσεις της μετανάστευσης στην οικονομία έχει διαπιστωθεί ότι η συμβολή των νόμιμων μεταναστών στο ΑΕΠ της χώρας κυμαίνεται από 1,9% ως 2,2%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους παράνομους μετανάστες κυμαίνεται μεταξύ 0,5% ως 0,7%.
fimotro


Read more...

Διαβεβαιώσεις για «επίλυση ελληνικού προβλήματος»

Οι χώρες της G7 καθησυχάζουν για την Ελλάδα, αναφέρει το Ρόιτερς, μεταδίδοντας πληροφορίες για τη διήμερη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών, στον Καναδά

Μετά τη λήξη της, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στους στόχους της για την οικονομία.

«Αναμένουμε και είμαστε αισιόδοξοι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει όλες τις αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να επιτύχει αυτό το στόχο», τόνισε σε δήλωσή του.

«Τα ευρωπαϊκά μέλη της G7 έχουν διαβεβαιώσει τους εταίρους τους στη G7 για το περιεχόμενο και τη σημασία του σχεδίου που εφαρμόζεται από την Ελλάδα και είναι πεπεισμένοι ότι θα εκτελεσθεί», δήλωσε η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ. Η πρόσφατη εξασθένιση του ευρώ ήταν «μία βελτίωση» σε σχέση με τις περιόδους που το ενιαίο νόμισμα θεωρήθηκε πολύ ισχυρό, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέρριψε το σενάριο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να βοηθήσει την Ελλάδα. «Εμείς, οι εκπρόσωποι της ζώνης του ευρώ, καταστήσαμε σαφές ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σοβαρή και ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος παραβρέθηκε στη Σύνοδο της G7, είχε δηλώσει ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα εάν του ζητηθεί.

Mετά τις κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά των χωρών του Νότου, την πτώση του ευρώ και των χρηματιστηρίων, διάχυτη είναι η ανησυχία για την ευρωζώνη.

Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και διεθνές και πρέπει να ληφθεί «συντονισμένη δράση», είπε ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον Γάλλο πρόεδρο, παραμονή της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Οπως είπε από την Ινδία, θα συζητήσει το θέμα της επιθέσης κατά του ευρώ.

«Τα μέτρα που έχουμε ήδη εξαγγείλει θα εφαρμοστούν απαρέγκλιτα και θα αποδώσουν», τονίζει σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, εκτιμώντας ότι «το πρώτο τρίμηνο θα είναι καθοριστικό».

nooz.gr/

Read more...

ΣΟΥΦΛΙΑΣ VS ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ : "ΑΝΤΕ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΩ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΟΥ"!...


Ρεπορτάζ : Άρης Ραβανός
(από το Βήμα της Κυριακής)

Σε βεντέτα, που δεν έχει ανοίξει ακόμη αλλά είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα εκδηλωθεί, εξελίσσεται η εσωκομματική διαμάχη η οποία έχει ξεσπάσει στη ΝΔ για το ποιος ευθύνεται για την κακή κατάσταση της οικονομίας. Ο πρώην υπουργός κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος βάλλεται πλέον ανοιχτά από τους πρώην συναδέλφους του ως ο βασικός υπεύθυνος για τη δημοσιονομική κατάρρευση, απαντά σήμερα στους επικριτές τουκαταλογίζοντας τη βασική ευθύνη σε μια ομάδα κρατιστών και λαϊκιστών, «φωτογραφίζοντας» σαφώς, χωρίς όμως να τον... κατονομάζει,τον κ. Γ. Σουφλιά. Από την άλλη πλευρά,ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ,ο οποίος δεν έχει μιλήσει δημοσίως μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, μετά βίας κρατά πλέον τα χείλη του σφραγισμένα, αλλά στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις που έχει στο πολιτικό του γραφείο, στην οδό Βεντήρη, εξαπολύει μύδρους κατά του πρώην «τσάρου» της ελληνικής οικονομίας.
Το μόνο «κοινό σημείο» που έχουν οι κκ. Αλογοσκούφης καιΣουφλιάςείναι ότι και οι δύο νιώθουν δικαιωμένοι από
τις εξελίξεις στην οικονομία.Ο πρώην υπουργός Οικονομίας θεωρεί ότι δικαιώνεται η πολιτική που ακολουθούσε ως το 2007 για ήπια δημοσιονομική προσαρμογή,που κατά τον ίδιο ανετράπη από το διευθυντήριο το οποίο μετά το 2008 πήρε το πάνω χέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.Δικαιωμένος αισθάνεται και ο κ. Σουφλιάς, υπενθυμίζοντας ότι δική του ήταν η εισήγηση να εξαγγείλει πάγωμα μισθών και περικοπές δαπανών ο κ. Κ. Καραμανλής στην τελευταία εμφάνισή του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
Υπέρμαχος των πρόωρων εκλογών και της λήψης σκληρών και επώδυνων μέτρων, με γνώμονα, όπως είχε πει, το εθνικό συμφέρον, ο κ. Σουφλιάς παραμένει σταθερά αντίθετος με την οικονομική πολιτική που προέκρινε και εφάρμοσε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομίας. Το σημειωματάριό του στο γραφείο είναι ανοικτό τις περισσότερες ώρες. Καταγράφει λεπτομέρειες από την κυβερνητική του θητεία ως υπουργού και άγνωστα παρασκήνια από τις συνεδριάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής. Οι σημειώσεις αυτές ίσως αποτελέσουν το περιεχόμενο ενός βιβλίου για τα τελευταία έτη του στην πολιτική αλλά είναι άγνωστο πότε θα εκδοθεί.
Οι επαφές με τον κ. Προβόπουλο
Ο κ. Σουφλιάς ενημερώνεται σχεδόν καθημερινά για την οικονομική κατάσταση, αφού και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος είναι φίλος του και διατηρούν στενή επικοινωνία από το 1990 που τον είχε τοποθετήσει στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, όταν ήταν υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Ο κ. Προβόπουλος ήταν από τα στελέχη που συνεργάστηκαν στενά όταν ο κ. Αλογοσκούφης αντικαταστάθηκε τον Ιανουάριο του 2009. Αμέσως μετά ο κ. Σουφλιάς ετέθη ουσιαστικά συντονιστής για την οικονομική πολιτική ύστερα από την απόφαση του κ. Καραμανλή να συγκροτήσει Διυπουργική Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής, στην οποία συμμετείχαν ως μέλη οι τότε υπουργοί κκ. Ι. Παπαθανασίου (Οικονομίας) και Κ. Χατζηδάκης (Ανάπτυξης) και ο κ. Προβόπουλος.
Ηταν μια παλαιότερη πρόταση του κ. Σουφλιά που είχε πραγματοποιηθεί, αφού ως τότε προσέκρουε στην άρνηση του κ. Αλογοσκούφη που δεν επιθυμούσε εκχώρηση αρμοδιοτήτων στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής, ενώ είχε «εχθρικές» σχέσεις με τον πρώην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Ο προϋπολογισμός του 2009, που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2008 και συντάχθηκε από τον κ. Αλογοσκούφη, δεν ήταν το καλύτερο «όπλο» στα χέρια της Διυπουργικής αφού προβλεπόταν έλλειμμα 2,7%. «Η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη μετά την αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Οικονομίας, ειδικά μετά τα αναλυτικά στοιχεία που πληροφορήθηκε ο πρωθυπουργός» εξηγεί σε συνομιλητές του.
Η διεθνής οικονομική κρίση, η ανατροπή της οικονομικής πολιτικής αλλά και οι λανθασμένοι χειρισμοί που έγιναν στο παρελθόν οδήγησαν τον κ. Σουφλιά να στηρίξει τις πρόωρες εκλογές. «Η χώρα στο δύσκολο διεθνές περιβάλλονχρειαζόταν νωπή λαϊκή εντολή» υπογράμμισε σε πολιτικό του φίλο. Στην κριτική ορισμένων για τη δημοσιονομική εκτροπή έχει επισημάνει ότι μετά το ξέσπασμα της κρίσης τα ελλείμματα των κρατών-μελών αυξήθηκαν κατά μέσον όρο 5% και θεωρεί λογική την άνοδο από το 7% στο 12%.
Οσοι βιάστηκαν να εκφράσουν δημοσίως την αντίθεσή τους στις πρόωρες εκλογές βρέθηκαν στη συνέχεια με την πλάτη στο τοίχο και μετά ξιφούλκησαν κατά του κ. Σουφλιά. «Εκείνος μας πήρε στον λαιμό του» διέδιδαν στο παρασκήνιο, επισημαίνοντας πως αν οι ίδιοι έκαναν λάθος που αντιτάχθηκαν στις εκλογές το ίδιο λάθος έκανε και ο κ. Σουφλιάς που τις υπερασπίστηκε δημοσίως και ήταν εξ αυτών που τις εισηγήθηκε στον κ. Καραμανλή.
Η συνάντηση στον Λυκαβηττό
Ο κ. Σουφλιάς ήταν το πρόσωπο που επηρέασε περισσότερο από κάθε άλλον τον κ. Κα ραμανλή και γνώριζε τα πάντα στην κυβέρνηση. Γνώριζε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις προτού αυτές δημοσιοποιηθούν και αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης και επικοινωνίας με τον κ. Καραμανλή τη διατηρεί ως σήμερα. Εξάλλου οι εκλογές του 2009 «κλείδωσαν» όταν οι κκ. Καραμανλής και Σουφλιάς συναντήθηκαν στο διαμέρισμα του τέως πρωθυπουργού στον Λυκαβηττό και συμφώνησαν ότι με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί οι κάλπες είναι η μόνη λύση. «Τα κόμματα υπάρχουν για να υπηρετούν το εθνικό συμφέρον, ανεξαρτήτως κόστους. Οι εκλογές ήταν μονόδρομος» υπενθυμίζει στους συνομιλητές του, στο ίδιο μήκος κύματος με τη δημόσια δήλωσή του προ των εκλογών.
fimotro.


Read more...

ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΤΟ ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΚΑΙ ΣΠΑΤΑΛΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Ρεπορτάζ : Λεωνίδας Στεργίου
(από την Κυριακάτικη Καθημερινή)

Κάθε χρόνο χάνονται 18 δισ. ευρώ κάπου... στο δρόμο σύμφωνα με στοιχεία της Tράπεζας της Eλλάδος και της EKT. Πρόκειται για τη σπατάλη του ελληνικού δημόσιου τομέα, που εξαφανίζει σαν «μαύρη τρύπα» τα λεφτά των φορολογουμένων και αναδεικνύει τον κρατικό τομέα πρωταθλητή σε κόστος και αναποτελεσματικότητα σε όλη την Ευρώπη. Αιτία αποτελεί μία σειρά στρεβλώσεων που ξεκινά από το χαώδες Δημόσιο και φτάνει μέχρι το αναξιοκρατικό σύστημα μισθών και επιδομάτων. Κάπως, έτσι, ο μέσος Ελληνας δημόσιος υπάλληλος θεωρείται από τους πιο ακριβοπληρωμένους στην Ευρώπη, σε σχέση με την παραγωγικότητά του, τον...
πληθυσμό και την οικονομία της χώρας.
Η σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη είναι συντριπτική:
«Εξω» υπάρχουν αρκετά λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά καλύτερα αμειβόμενοι, και άρα μικρότερη σπατάλη και μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Επίσης λίγα και συγκεκριμένα επιδόματα που αποτελούν ένα μικρό μέρος του συνολικού μισθού. Αντί για μια σειρά επιδομάτων (π.χ. έξοδα κίνησης, εκτός έδρας κλπ.) προσφέρονται αντίστοιχες φοροαπαλλαγές, οι οποίες, όμως, ισχύουν και για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους (π.χ. μεταφορικό κόστος όταν η οικία είναι μακριά από την εργασία, δαπάνες για αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών κ.α). Επίσης, κοινές είναι για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι διάφορες κοινωνικές παροχές, όπως επιδόματα ανεργίας, παιδιών, τοκετού κλπ.
Πολλών ταχυτήτων
Και μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις, η σπατάλη και η μικρή παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα να αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό, όμως στη Γερμανία, τη Γαλλία, ή τη Φινλανδία υπάρχει και υψηλότερη παραγωγικότητα - αποτελεσματικότητα.
Επίσης, πολιτικές επιδομάτων «α λα ελληνικά» και δημόσιοι υπάλληλοι πολλών ταχυτήτων παρατηρούνται και σε άλλες χώρες, όπως στην Ιταλία και την Ισπανία. Ομως, τα φαινόμενα αυτά είναι πιο περιορισμένα και σε ορισμένες περιπτώσεις οφείλονται σε διαφορές που υπάρχουν στις δομές του Δημοσίου.
Για παράδειγμα, ένας οδηγός λεωφορίου στη Ρώμη με τα ίδια προσόντα, την ίδια οικογενειακή κατάσταση και την ίδια προϋπηρεσία αμείβεται διαφορετικά από τον συνάδελφό του στο Μιλάνο. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, πολλές υπηρεσίες ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία έχει διαφορετικούς προϋπολογισμούς από τις υπόλοιπες. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει διαφορά στους μισθούς που φτάνει τα 2.500 ευρώ, λόγω επιδομάτων, όπως αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή η «Κ», μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων μόνο επειδή εργάζονται σε διαφορετική υπηρεσία ή υπουργείο.
Γενικά, στην Ελλάδα τα επιδόματα ξεκινούν από το 10% του μισθού και φτάνουν πάνω από το 100%, όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί ένα μικρό ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 2% με 10%.
Επίσης, την ώρα που τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη μετρούν την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, περιορίζοντας το κόστος του, οι ελληνικές κυβερνήσεις υπόσχονται λιγότερο κράτος με... περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους. Από 861.000 δημόσιους υπαλλήλους το 1999, το 2008 αυξήθηκαν σε 1.022.100, σύμφωνα με στοιχείο του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO).
Μελέτη
Μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαπιστώνει ότι η αποτελεσματικότητα του ελληνικού Δημοσίου κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ 23 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ που εξέτασε. Το συμπέρασμα της ΕΚΤ είναι ότι το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να παράγει το ίδιο έργο με την ίδια ποιότητα, αλλά με μικρότερο κόστος κατά 27% των πρωτογενών δαπανών. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στη σπατάλη του Δημοσίου που ανέρχεται σε 18 δισ. ευρώ το χρόνο. Επίσης, η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι το αποτέλεσμα που παράγει το ελληνικό Δημόσιο είναι 35% μικρότερο από ό,τι θα έπρεπε βάσει των κρατικών δαπανών που απορροφά.
Τα συμπεράσματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά διαρθρωτικών προβλημάτων που εκτοξεύουν το κόστος του Δημοσίου, όπως είναι η γραφειοκρατία, η οποία σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοιχίζει ετησίως 4 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι να κοστίζει στον Ελληνα φορολογούμενο κάθε δημόσιος υπάλληλος σχεδόν υπερδιπλάσια από ό,τι είναι το κόστος των αποδοχών του. Με άλλα λόγια, το ελληνικό Δημόσιο μοιάζει σαν μια μηχανή παραγωγής ελλειμμάτων μόνο επειδή λειτουργεί.

fimotro

Read more...

ΤΡΙΓΩΝΟ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΥ, SIEMENS, ΔΙΕΚΑΤ



Ρεπορτάζ : Αριστέα Μπουγάτσου
(από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)


Μια ανεξήγητη τριγωνική σχέση μεταξύ της Αραβαντινού (δηλαδή του γραφείου του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκη) της Siemens και της κατασκευαστικής εταιρείας ΔΙΕΚΑΤ ανακύπτει από τα αρχεία Χριστοφοράκου αλλά και από εταιρικά ντοκουμέντα την περίοδο 2004-2007 που βρίσκονται στην επίμαχη δικογραφία. Η Σάκη Κυπραίου, η στενότερη συνεργάτιδα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, βομβαρδίζει το γραφείο Χριστοφοράκου με επίμονες κλήσεις (καταγράφονται στα ημερολόγια ως σημειώσεις της Αικατερίνης Τσακάλου) προφανώς για...
την πληρωμή οφειλών της Siemens προς τη ΔΙΕΚΑΤ. Οι οχλήσεις προς το γραφείο Χριστοφοράκου, όμως, δεν περιορίζονται στις κλήσεις. Η κ. Κυπραίου το 2005 στέλνει με fax ένα δισέλιδο που περιγράφει αναλυτικά ότι η Siemens οφείλει προς τη ΔΙΕΚΑΤ ποσό 2.567.493,47 ευρώ. Το ίδιο έγγραφο στέλνει διαμαρτυρόμενη προς τον Χριστοφοράκο και η ΔΙΕΚΑΤ.
«Ενδιαφέρον» ακόμη και το 2007
Το έγγραφο αυτό δείχνει, τουλάχιστον, ότι το γραφείο του επιτίμου γνωρίζεται καλά με τους φορείς της ΔΙΕΚΑΤ και διαμεσολαβεί για την εξόφληση της εταιρείας από τη Siemens, με την οποία συνεργάζεται στα έργα του C4Ι, της ΓΑΔΑ, της ΔΕΗ, των κατασκευών για τα στέγαστρα των Leopard 2 κ.ά. Ο Χριστοφοράκος καλείται να πληρώσει και από το γραφείο του επιτίμου και από τη ΔΙΕΚΑΤ. Το Μάρτιο του 2005, ως υποκατασκευάστρια του C4Ι, η ΔΙΕΚΑΤ διαμαρτύρεται απαιτώντας την πληρωμή 5.012.066 ευρώ από τη Siemens με επιστολή που υπογράφει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Νικόλαος Τόλης.
Τον Σεπτέμβριο του 2006 ο κ. Τόλης επανέρχεται στη Siemens με αξιώσεις ύψους 2.685.403,65 ευρώ, μετά από τροποποιήσεις του μεταξύ τους λογαριασμού.
Ομως, το σίριαλ με τη ΔΙΕΚΑΤ, από πλευράς Αραβαντινού, συνεχίζεται και το 2007, με την κ. Κυπραίου να καλεί το γραφείο Χριστοφοράκου και πάλι για τη ΔΙΕΚΑΤ (18 Ιουνίου 2007). Ηταν η χειρότερη περίοδος για τον Μ. Χριστοφοράκο, που τότε πάσχιζε να φρενάρει την είσοδο της Debevoise and Plimpton LLP στην Αρτέμιδος και τις συνέπειες από τον έλεγχο των «μαύρων κουτιών» της ελληνικής Siemens.
Στις 27 Ιουνίου η γραμματέας του Μ. Χριστοφοράκου κρατάει στο όνομα Κυπραίου άλλη μία σημείωση που της υπαγορεύει ως μήνυμα η έμπιστη γραμματέας του Κων. Μητσοτάκη. Σ' αυτό γράφει:
«Κυπραίου: υπάρχει ένα έμβασμα της ΔΙΕΚΑΤ για το θέμα της Qatar από Γερμανία, εδώ και έξι ημέρες έχει σταλεί από Γερμανία. Εχει φύγει, δεν έχει φύγει». Η κ. Κυπραίου μετά το C4Ι παρακολουθεί κατά πόδας τη ΔΙΕΚΑΤ που μαζί με τη Siemens (το 2006) ανέλαβαν και το έργο ασφάλειας των Πανασιατικών Αγώνων που έγιναν στην Ντόχα του Κατάρ (1-15 Δεκεμβρίου του 2006). Παρακολουθεί, όμως, και τα εμβάσματα της Siemens που προσμένει η ΔΙΕΚΑΤ. Εξ ου και το μαρκάρισμα Χριστοφοράκου, μεσούντος του σκανδάλου και των αποκαλύψεων για τα μαύρα ταμεία και για το πολιτικό χρήμα, ενώ εκείνος διένυε τους τελευταίους δραματικούς μήνες στο τιμόνι της ελληνικής θυγατρικής.
Πάντως, το θέμα με τις πληρωμές της ΔΙΕΚΑΤ έγινε σίριαλ και στο εσωτερικό της Siemens, με αλλεπάλληλες συσκέψεις που έγιναν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2007 υπό τον Rudolf Fischer (ο οικονομικός διευθυντής που αντικατέστησε προσωρινά τον Μ. Χριστοφοράκο, παίρνοντας και τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου) και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Σε ένα από τα πολλά emails (Δεκέμβριος 2007) που ο κ. Fischer απευθύνει στο εσωτερικό της εταιρείας χαρακτηρίζει ως προβληματική τη σχέση με τη ΔΙΕΚΑΤ, εδώ και χρόνια, σχετικά με τη διευθέτηση των εξωτερικών πληρωμών.
Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει αφορά το λόγο της εμπλοκής του γραφείου του Κων. Μητσοτάκη, διά της κυρίας Κυπραίου, στις συμβάσεις και στα λεφτά της Siemens και της ΔΙΕΚΑΤ.
fimotro.
Read more...

Η Ολιγαρχία και οι Τραπεζίτες πότε θα πληρώσουν τελικά??..



Το σίγουρο είναι ότι ο απλός Λαός, η πλειοψηφία δηλαδή,θα σηκώσει για ακόμη μια φορά το βάρος της εξόδου της χώρας από την κρίση...
Το ερώτημα όμως που παραμένει ακόμη αναπάντητο είναι ....η Ολιγαρχία και οι Τραπεζίτες τελικά θα πληρώσουν άραγε το βάρος που τους αναλογεί?
Βλέπουμε το κράτος διαβουλεύεται ακόμη με τους τραπεζίτες...οταν ο Λαός και η χώρα είναι στα πρόθυρα της εξαθλίωσης και της χρεωκοπίας... εμείς κάνουμε διάλογο με τους τραπεζίτες..
...μπαίνουμε σε διάλογο για το πως και αν, θα κατέβει προς κύρωση ένα δίκαιο νομοσχέδιο υπέρ των αδύνατων κοινωνικά στρωμάτων...
...διάλογο με αυτούς που έκαναν πάρτι στην κερδοσκοπώντας στην πλάτη του Έλληνα φορολογουμένου!!...
Επιτέλους ας σταματήσει ΤΩΡΑ! αυτή η φαρσοκωμωδία!!..

Ας προχωρήσουμε επιτέλους τολμηρά με τρία βήματα που θα δώσουν το στίγμα και θεωρούνται αυτονόητα από μια Σοσιαλιστική Κυβέρνηση..
Τέλος ...είναι και η απαίτηση όλων αυτών που εμπιστεύτηκαν αυτή αυτή τη Κυβέρνηση για επαναφέρει την ισονομία και ισοπολιτεία.

-ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!!
-ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ!!
-ΤΙΜΩΡΙΑ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΛΕΗΛΑΤΗΣΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΛΟΥΤΟ!!

Καπέλλας Δημήτρης

vathiprasino.blogspot.com

Read more...

ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΗ ΣΠΑΤΑΛΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ...


Σε 18 δισ. ευρώ υπολογίζεται η συνολική σπατάλη του ελληνικού Δημοσίου σε ετήσια βάση. Το φαινόμενο εκτρέφεται από μια σειρά στρεβλώσεων, με πολύ μακρά προϊστορία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: ενώ στην Ελλάδα τα επιδόματα στους υπαλλήλους ξεκινούν από το 10% του μισθού και φτάνουν πάνω από το 100%, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 2% και 10%. Τις περισσότερες... φορές τις στρεβλώσεις αυτές προωθούν οι ίδιοι οι πολιτικοί που τις καταδικάζουν. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις 18 Σεπτεμβρίου 2009, δηλαδή μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, με ένα «εξαιρετικά επείγον» έγγραφο, προωθήθηκε η αύξηση της ούτως ή άλλως μεγάλης μηνιαίας αποζημίωσης των υπαλλήλων της Βουλής. Μάλιστα, για να εξασφαλισθεί και το αφορολόγητό της αξιοποιήθηκε παλαιότερη εγκύκλιος που τη διασφάλιζε.
Εννοείται, βεβαίως, ότι οι ιστορίες του παραλόγου δεν περιορίζονται εντός των στενών τειχών του Κοινοβουλίου. Στον ΟΣΕ, για παράδειγμα, των 2,2 εκατ. ευρώ ζημιών ημερησίως, των περίπου 600 εκατ. ευρώ δανείων ετησίως και των 9,4 δισ. ευρώ συσσωρευμένου ελλείμματος, υπάρχουν ακόμα μηχανοδηγοί που κοστίζουν έως και 109.000 ευρώ ετησίως ή εργαζόμενοι που εμφανίζονται να λαμβάνουν επιδόματα υπερωριών τη στιγμή που βρίσκονται σε... άδεια.

fimotro

Read more...

XONTΡΟ ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ...


Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα η περικοπή των επιδομάτων που χορηγούνται στους δημοσίους υπαλλήλους κατά 10%, θα θεωρούνταν, ίσως, ήπια εισοδηματική προσαρμογή. Εκεί οι πρόσθετες αμοιβές αφορούν κατά κύριο λόγο την οικογενειακή κατάσταση και τη θέση ευθύνης. Για το ελληνικό Δημόσιο, όμως, όπου τα επιδόματα είναι μεγαλύτερα από τον βασικό μισθό, η επίπτωση στα πραγματικά εισοδήματα... των υπαλλήλων προδιαγράφεται δραματική και προκαλεί ντόμινο αντιδράσεων.
Η ελληνική ιδιαιτερότητα φαίνεται με μία ματιά στα στοιχεία του προϋπολογισμού. Η δαπάνη για τα επιδόματα ανέρχεται φέτος σε 6,5 δισ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν έξοδα για υπερωρίες, συμμετοχές σε επιτροπές, μετακινήσεις και άλλες πρόσθετες αμοιβές που αποτελούν μέρος του μισθού. Η δαπάνη για την κάλυψη των μισθών των πολιτικών υπαλλήλων ανέρχεται σε 6,9 δισ. ευρώ και του προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας σε 2,2 δισ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα ανώτερα στελέχη της δημοσιοϋπαλληλικής ιεραρχίας ο βασικός μισθός κυμαίνεται στις 2.500 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στον βασικό μισθό αρεοπαγίτη με 29 χρόνια υπηρεσίας και με τα επιδόματα και τις συμμετοχές φθάνει στο ανώτατο όριο των 6.500 ευρώ.
- Εδικά επιδόματα από 200 μέχρι 500 ευρώ το μήνα έχουν 300.000 υπάλληλοι.
- Από 500 έως 1.000 ευρώ το μήνα 100.000 υπάλληλοι.
- Από 1.000 έως 1.500 ευρώ το μήνα παίρνουν 50.000-60.000 υπάλληλοι.
- Πάνω από 1.500 ευρώ το μήνα έχουν περίπου 50.000 ανώτεροι και ανώτατοι υπάλληλοι.
Οι απώλειες κυμαίνονται από 20 ευρώ το μήνα, για τους χαμηλόμισθους και φθάνουν τα 250 ευρώ για την υψηλότερη κλίμακα. Σε ορισμένες κατηγορίες όμως οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες, εάν συνυπολογιστούν οι περικοπές στις μετακινήσεις και τις υπερωρίες ή εάν αλλάξει η αυτοτελής φορολόγηση.
Πέραν των πολιτικών αντιδράσεων υπάρχουν και ορισμένες κρίσιμες τεχνικές δυσκολίες.
1. Εκτός από τον προϋπολογισμό, σε ορισμένα υπουργεία δίνονται ειδικά επιδόματα μέσω άλλων λογαριασμών, εθνικών και ευρωπαϊκών.
2. Δεν έχουν όλα τα επιδόματα κοινές υπουργικές αποφάσεις με υπογραφή του υπουργού Οικονομικών.
3. Δεν καταβάλλονται όλα τα επιδόματα μέσω του συστήματος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Στον πίνακα πάνω δεξιά, επιχειρούμε μια χαρτογράφηση του «λαβύρινθου» με τα επιδόματα που παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι ανά υπουργείο, ενώ στο κείμενο δεξιά στοιχυολογούμε τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι εξαγγελίες για τις περικοπές σε όλο το φάσμα των εργαζομένων στο Δημόσιο.
fimotro


Read more...

ΣΧΕΔΙΟ "ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ" ΓΙΑ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ...


Ρεπορτάζ : Βασίλης Χιώτης

Τη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία μεγάλων και «επώνυμων» φοροφυγάδων στο αμέσως προσεχές διάστημα επιδιώκει η κυβέρνηση. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών, με αιχμή την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ), σε συνεργασία με την Αστυνομία και τους αρμόδιους εισαγγελείς σε ολόκληρη τη χώρα, έχουν θέσει ήδη σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο σχέδιο που έχει ως βασικό του στόχο να στείλει στην ελληνική κοινωνία ένα ισχυρό...
και αδιαπραγμάτευτο μήνυμα: Τα ψέματα και το κρυφτούλι με τις εφορίες τελείωσαν. Στο εξής όποιος συλλαμβάνεται να φοροδιαφεύγει θα αντιμετωπίζεται ως κοινός εγκληματίας και θα τιμωρείται αμέσως και χωρίς καμία επιείκεια.
«Αν μπορέσουμε και συλλάβουμε γρήγορα δύο-τρεις από αυτούς που πλούτισαν κλέβοντας το κράτος και είχαν μάθει να ξεγλιστράνε πάντα, επειδή ήταν επώνυμοι και είχαν πολιτικές διασυνδέσεις, τότε θα το σκεφτεί καλά οποιοσδήποτε να αποκρύψει ξανά εισοδήματα» υποστηρίζει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στο «Βήμα», αποκαλύπτοντας και τον επικοινωνιακό στόχο αυτής της επιχείρησης. Βεβαίως όλα αυτά έχουν ειπωθεί και στο παρελθόν. Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης ως υπουργός Οικονομικών δήλωνε κάποτε ότι «οι φοροφυγάδες θα χάσουν τον ύπνο τους». Τελικώς όμως τον ύπνο του έχασε μόνον ο ίδιος, όταν τα φορολογικά έσοδα άρχισαν να καταρρέουν. Η νέα κυβέρνηση βεβαιώνει ότι τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οχι μόνο επειδή το οικονομικό επιτελείο είναι αποφασισμένο να προχωρήσει, αλλά και επειδή η ανάγκη αύξησης των δημοσίων εσόδων είναι πιο πιεστική από ποτέ.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, μόνο από την ΥΠΕΕ έχουν εντοπιστεί τον τελευταία ένα μήνα περίπου δέκα περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής από γνωστούς επιχειρηματίες που εξαπατούσαν συστηματικά τις φορολογικές αρχές με ψευδείς δηλώσεις και εικονικές συναλλαγές. Εχουν επίσης εντοπιστεί δεκάδες επιχειρήσεις, οι οποίες ενώ δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας δεν αποδίδουν ΦΠΑ εδώ και περίπου ένα χρόνο, ποντάροντας στο ότι κάποια στιγμή θα επιτύχουν μια ρύθμιση χρεών χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα, όπως γινόταν και στο παρελθόν.
Πολύ σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις και αποκάλυψη της πλήρους ταυτότητας των παρανομούντων, παρά τις επιφυλάξεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, για να δοθεί το μήνυμα σε όλους τους φορολογουμένους ότι οι έλεγχοι εντατικοποιούνται και από την τσιμπίδα των διωκτικών αρχών δεν μπορεί πια να γλιτώσει κανένας, όσο καλούς λογιστές και αν έχει, αλλά και όσο καλές πολιτικές διασυνδέσεις και αν διαθέτει.
Ο νέος επικεφαλής της ΥΠΕΕ κ. Γ. Καπελέρης χειρίζεται αυτές τις ημέρες προσωπικά μια υπόθεση ανταλλαγής οικοπέδων στην Αττική σε απίστευτα εξευτελιστικές τιμές. Οπως υποστηρίζει ο ίδιος, έχει διαπιστωθεί ότι ένα συγκεκριμένο κύκλωμα δικηγόρων και συμβολαιογράφων συνέταξε μια σειρά από πανομοιότυπα συμβόλαια, με τα οποία μεταβιβάστηκαν εκτάσεις δύο στρεμμάτων στην τιμή των 58,62 ευρώ! Οι συγκεκριμένες μεταβιβάσεις επαναλήφθηκαν αρκετές φορές και επωφελήθηκαν από αυτές γνωστοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του real estate.
Ταυτόχρονα η ΥΠΕΕ βρίσκεται στο τελικό στάδιο διερεύνησης μιας υπόθεσης διοργάνωσης συναυλίας στη Μύκονο από γνωστό καλλιτέχνη σε πασίγνωστο εστιατόριο. Στη συγκεκριμένη συναυλία, όπως ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου, παρέστησαν περίπου 1.500 επώνυμοι Αθηναίοι, αλλά δεν κόπηκε ούτε ένα εισιτήριο με την αιτιολογία ότι δεν επρόκειτο για μουσική εκδήλωση, αλλά για απλή συνεύρεση μιας φιλικής παρέας! Μετά τις καταγγελίες ότι η υπόθεση πάει να συγκαλυφθεί, το υπουργείο Οικονομικών επιταχύνει τη διερεύνησή της, που πιθανότατα θα καταλήξει σε πολύ υψηλό πρόστιμο ή στην αναστολή της λειτουργίας του καταστήματος για ένα χρονικό διάστημα.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνει επίσης ότι δεν πρόκειται να χαριστεί πρόστιμο ή ποινή σε κανέναν, όση πίεση και αν δεχθεί από πολιτικούς, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις. «Αν σε έξι μήνες διαπιστώσουν όλοι ότι κανένας πια δεν μπορεί να ξεφύγει από τους ελέγχους και τα πρόστιμα, τότε θα έχουμε κερδίσει οριστικά τη μάχη της φοροδιαφυγής» υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου, επιμένοντας πως αυτή τη φορά δεν στηρίζονται μόνο στην αισιοδοξία τους.
fimotro.


Read more...

Ο "ΤΣΑΡΟΣ" ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ...


Συνέντευξη στους : Φ. Γιωτάκη - Κ. Αντωνάκο

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη σχετικά με τις κυβερνητικές αποφάσεις για τη φορολογική και εισοδηματική πολιτική, καθώς και για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό δίνει ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανοίγει τα χαρτιά του για όλα τα κρίσιμα θέματα, πριν από τα κρίσιμα 24ωρα για το ξεδίπλωμα των μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής...
κατάρρευσης. Μιλά για όλα, προαναγγέλλει την κατάργηση αυτοτελούς και τεκμαρτής φορολόγησης, τη θέσπιση αντικειμενικών τεκμηρίων για όλους, την εγκατάσταση ταμειακών μηχανών παντού. Αλλά απαντά και για τις πρόωρες συντάξεις και τις «αδικίες» στο μισθολόγιο του Δημοσίου.
Κύριε υπουργέ πολλοί επικρίνουν την κυβέρνηση ότι υπέκυψε και μάλιστα με καθυστέρηση στις επιταγές των Βρυξελλών και στις πιέσεις των αγορών και ότι αναγκαστήκατε να τροποποιήσετε τον προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Σταθερότητας ανακοινώνοντας αιφνιδιαστικά έκτακτα μέτρα. Τι απαντάτε;
Η απάντηση είναι μία και είναι πάρα πολύ απλή. Είμαστε μια χώρα με τεράστιο έλλειμμα και τεράστιο χρέος. Φέτος θα χρειαστεί να δανειστούμε 54 δισ. από τις αγορές. Είμαστε όμως και μια χώρα μιας ισχυρής ένωσης με ένα νόμισμα που λειτουργεί σαν ασπίδα για την οικονομία μας. Η ένωσή αυτή έχει σαφείς κανόνες, που δυστυχώς τους έχουμε παραβιάσει όλους. Συνεπώς, δεν έχουμε υποκύψει σε επιταγές, όπως λέτε, πρέπει να προσαρμοστούμε στους κανόνες που έχουμε συνυπογράψει. Ενώ ταυτόχρονα πρέπει να δράσουμε για να προστατεύσουμε την οικονομία της χώρας σε μια πάρα πολύ δύσκολη ως προς τις συνθήκες δανεισμού εποχή.
Από πολλές πλευρές εκφράζονται έντονες αμφιβολίες για το κατά πόσο η περιοριστική οικονομική πολιτική θα οδηγήσει στην πολυπόθητη δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς η συμπίεση των εισοδημάτων και η συνακόλουθη συρρίκνωση της κατανάλωσης θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την οικονομική ύφεση.
Το πρότυπο που μέχρι σήμερα στήριζε τους ρυθμούς ανάπτυξης, ένα πρότυπο που βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση με δανεισμό, το βλέπουμε όλοι ότι έχει φτάσει στα όριά του. Πρέπει να παραχθεί νέο εισόδημα, όχι μόνο για να καλύψει αυτό που μειώθηκε το 2009, αλλά για να αντέξει να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών στα χρόνια που έρχονται. Εχουμε, λοιπόν, συγκεκριμένες δράσεις για τη στήριξη της ανάπτυξης και της σταδιακής μετάβασης σε ένα νέο πιο ανταγωνιστικό αναπτυξιακό πρότυπο. Στον προϋπολογισμό έχουν προβλεφθεί πόροι που ενισχύουν εισοδήματα ομάδων με υψηλή ροπή προς κατανάλωση, αλλά το σημαντικότερο για το 2010 έχουν προβλεφθεί 10,3 δισ. ευρώ για δράσεις ανάπτυξης. Οι πόροι που απελευθερώνονται από τη μείωση της σπατάλης ενισχύουν την ανάπτυξη.
Εχετε διαπιστώσει... ανείπωτες σπατάλες στο Δημόσιο. Θα στείλετε κάποιους φυλακή;
Το πρώτο πράγμα που διαπιστώνει κανείς στην «εκ των έσω» επαφή του με τον δημόσιο τομέα είναι ότι υπάρχουν παντού διαρροές σπατάλης, μεγάλες και μικρές. Από την πρώτη μέρα με συμβολικά, αλλά και ουσιαστικά μέτρα έχουμε ξεκινήσει μια επιχείρηση σφραγίσματος αυτών των διαρροών. Είναι προφανές ότι κάτι που είναι τόσο συνυφασμένο με τη λειτουργία του κράτους δεν μπορεί να διορθωθεί από τη μία μέρα στην άλλη, όμως έχουμε προχωρήσει με αποφασιστικά μέτρα, όπως είναι η διάθεση του 90% των πιστώσεων σε κάθε υπουργείο, οι διμερείς επιτροπές για την παρακολούθηση του προϋπολογισμού σε μηνιαία βάση, η κατάργηση και συγχώνευση φορέων και μια σειρά άλλες μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις, το αποτέλεσμα των οποίων πιστεύουμε ότι θα φανεί με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2010.
Κλητήρας στο υπουργείο Οικονομικών παίρνει καθαρά 2.500 ευρώ και δικαστικοί υπάλληλοι επίδομα ταχείας διεκπεραίωσης. Θα ισχύσει το ίδιο ποσοστό μείωσης στα επιδόματα με άλλους υπαλλήλους του Δημοσίου;
Το μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα έχει πράγματι πάρα πολλά στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τον κοινό νου ούτε με το περί δικαίου αίσθημα, ειδικά για μια χώρα που μια πάρα πολύ μεγάλη ομάδα ανθρώπων στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με 600 και 700 ευρώ. Η εισοδηματική πολιτική που θα ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα πέρα από το στοιχείο της εξοικονόμησης πόρων θα έχει και το στοιχείο της δικαιοσύνης. Πέρα από αυτό, πραγματικά προσβλέπουμε στον διάλογο με την ΑΔΕΔΥ για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου και δίκαιου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα.
Πού θέτει η κυβέρνηση τον πήχη για τις φορολογικές ελαφρύνσεις ή επιβαρύνσεις στην ακίνητη περιουσία;
Κανένας μικρός ιδιοκτήτης δεν θα αισθανθεί να επιβαρύνεται για την ακίνητη περιουσία που κατέχει.
Εχετε επεξεργασθεί εναλλακτικό πακέτο μέτρων σε περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις στον προϋπολογισμό, όπως ζητά και η Κομισιόν. Πότε θα γίνει το πρώτο κρίσιμο τεστ του προϋπολογισμού;
Τα μέτρα που έχουμε ήδη εξαγγείλει θα εφαρμοστούν απαρέγκλιτα και θα αποδώσουν. Οσο για τον προϋπολογισμό, για εμάς κάθε μέρα που περνάει είναι ένα κρίσιμο τεστ, τα μηνιαία στοιχεία που δημοσιεύουμε περνούν από το μικροσκόπιο των αγορών και της Κομισιόν, αλλά οπωσδήποτε το πρώτο τρίμηνο θα είναι καθοριστικό.
Ποιες θα είναι οι βασικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του φοροελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού;
Η προσωπική μου εμμονή είναι η αξιοποίηση κάθε ηλεκτρονικού μέσου για τη δήλωση, την καταγραφή και τη διασταύρωση των στοιχείων των φορολογούμενων. Στα υπάρχοντα συστήματα υπάρχει ένας πλούτος πληροφορίας που θέλουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω, ώστε να γίνουν οι έλεγχοι πιο αποτελεσματικοί και πιο στοχευμένοι. Η ελαχιστοποίηση της ανάγκης για επαφή και διαπραγμάτευση μεταξύ φορολογούμενων και φορολογικών υπηρεσιών, αλλά και η διεξαγωγή στοχευμένων επιτόπιων ελέγχων από κλιμάκια που θα έχουν όλη την πληροφόρηση που χρειάζονται για να κάνουν καλά τη δουλειά τους είναι οι δύο βασικές κατευθύνσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Θα υπάρξουν αλλαγές στο ποινολόγιο για τη φοροδιαφυγή;
Το βασικό πρόβλημα σήμερα δεν είναι η τιμωρία, αλλά ο εντοπισμός του παραβάτη και η διαπραγματευτική ισχύς που μπορεί να του δίνει ένα σύστημα πολύπλοκο και αδιαφανές. Ναι, οι αυστηρές ποινές είναι ένα εργαλείο, όμως αυτό που επίσης λείπει είναι οι μηχανισμοί συμμόρφωσης πριν φτάσουμε στην έσχατη λύση.
Κάνατε έφοδο σε ιατρεία στο Κολωνάκι, αλλά ποτέ δεν μάθαμε τη συνέχεια. Υπάρχει ή μείνατε στις διαπιστώσεις;
Φυσικά και θα ανακοινωθεί σύντομα.
Με τα μερίσματα;
Είναι γνωστή η προγραμματική μας δέσμευση για τη φορολόγησή τους, όπως τα εισοδήματα από εργασία.
Και τον φόρο ακίνητης περιουσίας;
Καταργείται το ΕΤΑΚ και αντικαθίσταται από ένα σύστημα προοδευτικής φορολόγησης που δεν επιβαρύνει τις μικρές περιουσίες. Η μεγάλη ακίνητη περιουσία θα πληρώνει σημαντικά περισσότερο φόρο από τη μικρή και τη μεσαία.
Εχετε πειστεί ότι θα σπάσετε το άδυτο στις εξωχώριες εταιρείες, ώστε να μην πληρώσουν και πάλι οι μη έχοντες και οι μισθωτοί;
Οι εξωχώριες εταιρείες και οι περιουσίες που κρύβονται πίσω από αυτές δεν βρίσκονται στο άδυτο όπως λέτε, κάπου εγγράφονται και κάπου δηλώνονται. Αυτή η πληροφορία μπορεί να αξιοποιηθεί και αυτό θα κάνουμε.
Και με τις αποκρατικοποιήσεις; Ποιους οργανισμούς αφορούν; Τι κονδύλια υπολογίζετε;
Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης υπάρχουν προβλέψεις για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις που θα διοχετευτούν στη μείωση του χρέους, όμως υπάρχει και η δέσμευσή μας για την αξιοποίηση συνολικά της δημόσιας περιουσίας με τρόπο που θα διασφαλίζει τον έλεγχο του Δημοσίου στις στρατηγικής και εθνικής σημασίας υποδομές.
Εάν γυρνούσατε πίσω στην 4η Οκτωβρίου, θα θέλατε να βρεθείτε στο ίδιο πόστο;
Δεν μου αρέσει να γυρίζω πίσω. Αυτό το πόστο μου ανέθεσε ο πρωθυπουργός και από αυτό το πόστο προσπαθώ να κάνω όσο καλύτερα μπορώ τη δουλειά μου σε μια κοινή προσπάθεια να προχωρήσει η χώρα μπροστά.
Φορολογία
Δεν μειώνεται το αφορολόγητο αλλά συνδέεται με τις αποδείξεις
Θα διατηρηθεί το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ για τους μισθωτούς και των 10.500 ευρώ για τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα ή θα συνδεθεί με τις αποδείξεις;
Η επιτυχία της εξαγγελίας του μέτρου των αποδείξεων απέδειξε ότι με κατάλληλα κίνητρα οι πολίτες μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στη μείωση αυτού του πεδίου φοροδιαφυγής. Το αφορολόγητο όριο, παρ’ όλο που είναι το μεγαλύτερο που εφαρμόζεται σε χώρα της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, δεν σκοπεύουμε να το μειώσουμε, αλλά θα το συνδέσουμε με το μέτρο των αποδείξεων ανάλογα με το εισόδημα.
Η παρακράτηση φόρου θα γίνεται με το ισχύον ή με το νέο αφορολόγητο;
Η παρακράτηση φόρου θα προσαρμοστεί στη νέα φορολογική κλίμακα.
Θα καταργηθεί η αυτοτελής φορολογία για όλα τα εισοδήματα;
Αν δει κανείς το πλαίσιο απαλλαγών και εκπτώσεων στο υπάρχον σύστημα συνειδητοποιεί ότι μόνο μια μειοψηφία φορολογούμενων πληρώνει τους φόρους που του αναλογούν κανονικά. Οι διάφορες μορφές αυτοτελούς φορολόγησης ή απόλυτης απαλλαγής στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν διέπονται από κοινωνικά ή εισοδηματικά κριτήρια. Η ρητή πρόθεσή μας, λοιπόν, είναι η κατάργηση όλων των μορφών αυτοτελούς φορολόγησης.
Θα καταργηθεί η τεκμαρτή φορολογία και θα μπουν -όπως έχετε δηλώσει- ταμειακές μηχανές παντού. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του μέτρου;
Ο λογιστικός προσδιορισμός όλων των εισοδημάτων είναι επίσης ρητή μας δέσμευση.
Δεν είναι ούτε λογικό ούτε δίκαιο να υπάρχουν τόσο πολλές διακριτές μορφές φορολογίας και ευνοϊκής μεταχείρισης μεταξύ των επιχειρηματιών και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Οπου είναι τεχνικά εφικτό, προχωρούμε άμεσα, όπου χρειάζεται σημαντικές τεχνικές παρεμβάσεις, εξετάζουμε να δοθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που δεν θα ξεπερνά το τέλος του έτους.
Θα θεσπιστούν νέα «αντικειμενικά τεκμήρια» για τον προσδιορισμό του εισοδήματος όλων των φορολογούμενων και ειδικά των ελεύθερων επαγγελματιών;
Θα θεσπιστούν νέα τεκμήρια διαβίωσης, σύμφωνα με τα οποία ο φορολογούμενος που δηλώνει π.χ. 15.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα θα καλείται να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν να συντηρεί βίλα, εξοχικό και κότερο...

/fimotro

Read more...

ΝΑΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ...


Ρεπορτάζ : Βασίλης Χιώτης
(από το Βήμα της Κυριακής)


Παρά τις επιθέσεις που δέχεται η οικονομία από τις Βρυξέλλες,τις αγορές και τους κερδοσκόπους, οι πολίτες εξακολουθούν να εμπιστεύονται τους χειρισμούς της νέας κυβέρνησης, επιδοκιμάζοντας ταυτόχρονα τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε για λογαριασμό του «Βήματος» η εταιρεία Κάπα Research αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, οι πολίτες θεωρούν...
αναγκαίες τις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο κ. Γ. Παπανδρέου. Εκφράζουν όμως την αντίθεσή τους στις φημολογούμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, και ιδίως στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Η σφυγμομέτρηση της Κάπα Research πραγματοποιήθηκε σε όλη τη χώρα και σε δείγμα 2.299 ατόμων την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη, τις επόμενες 48 ώρες δηλαδή από το τηλεοπτικό «διάγγελμα» του Πρωθυπουργού.Το 64,1% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η κυβέρνηση χειρίζεται τα ζητήματα της οικονομίας προς τη σωστή κατεύθυνση,ενώ σχεδόν το
ίδιο ποσοστό (64,3) δήλωσε ότι τα μέτρα ήταν αναγκαία. Μόλις ένα ποσοστό 35% εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για λιγότερο «σκληρές» πολιτικές. Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση δήλωσαν επίσης ότι συμφωνούν σε όλα τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός,με εξαίρεση δύο που έχουν άμεσες επιπτώσεις και στο δικό τους βιοτικό επίπεδο. Επιβεβαιώνεται με αυτόν τον τρόπο για μία ακόμη φορά ότι οι Ελληνες ζητούν ρήξεις,ανατροπές και περικοπές προνομίων,αρκεί να αφορούν τους άλλους και όχι και τους ίδιους.
Το 93,2% των ερωτηθέντων κατά την πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research συμφωνεί με την αύξηση της φορολογίας των offshore, το 85,5% με την αύξηση της φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων και το 83,2% με την αύξηση της φορολόγησης στα μερίσματα των μεγαλομετόχων, ενώ με μικρότερα ποσοστά γίνονται αποδεκτά το πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο, η περικοπή επιδομάτων και ο περιορισμός προσλήψεων, επειδή είναι ζητήματα που αγγίζουν κάθε ελληνική οικογένεια. Με την ίδια λογική που θέλει τους Ελληνες να ζητούν περικοπές για τους άλλους, οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση τάσσονται στην πλειονότητά τους κατά της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και σε ποσοστό 60,5% κατά της αύξησης της φορολογίας στα καύσιμα.
Παρ΄ ότι πάντως οι Ελληνες επιδοκιμάζουν τα νέα μέτρα, δεν τα θεωρούν αρκετά για να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία. Ενα ποσοστό 50,2% πιστεύει ότι οι νέες ρυθμίσεις δεν είναι ικανές να σταματήσουν το κύμα υποβάθμισης της δανειοληπτικής ικανότητας της χώρας. Από την άλλη πλευρά, οι Ελληνες δεν πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει φθάσει στα όρια της χρεοκοπίας, παρά την κακή κατάσταση της οικονομίας της, θεωρώντας (66,3%) ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί.
Ταυτόχρονα οι Ελληνες δείχνουν ακόμη ότι δεν έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης καθώς, όταν καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στην αύξηση της ανεργίας ή στην αύξηση του δημοσίου χρέους, το 39,6% προτιμά την περαιτέρω αύξηση του δημοσίου χρέους, το 30,3% την αύξηση της ανεργίας, ενώ το 30,1% δεν ξέρει τι να επιλέξει!
Παρά τις αγωνιώδεις δηλώσεις του αρμοδίου υπουργού εξάλλου οι πολίτες εξακολουθούν να αρνούνται την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε ποσοστό 50,4%. Αντιθέτως, επιδοκιμάζουν κάθε προσπάθεια μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, με το 71,1% να δηλώνει ότι μπορεί ο αριθμός αυτός να μειωθεί κι άλλο.
Η κοινή γνώμη δείχνει επίσης να εναντιώνεται σε όποιον αντιδρά στα οικονομικά μέτρα, αποδοκιμάζοντας σαφώς τόσο τους συνδικαλιστές που προετοιμάζουν κινητοποιήσεις όσο και τους επαγ γελματικούς κλάδους που εξεγείρονται για να προστατεύσουν προνόμιά τους. Το 55,6% των ερωτηθέντων διαφωνεί με την απόφαση του προέδρου της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλου να αποχωρήσει από τον διάλογο για το Ασφαλιστικό, ενώ ταυτόχρονα το 72,3% κρίνει αρνητικά την απόφαση κάποιων επαγγελματικών κλάδων, όπως οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί, να αντιδράσουν στο πάγωμα ή στη μείωση των αποδοχών τους.
Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση διαφωνούν επίσης σε συντριπτική πλειονότητα στην απόφαση των αγροτών να κλείσουν τους δρόμους, παρά το γεγονός ότι μόνο το 41,8% διαφωνεί απόλυτα με τις κινητοποιήσεις τους, ενώ άλλο ένα ποσοστό 45,7% συμφωνεί με τα αιτήματά τους και απλώς διαφωνεί με τα μπλόκα.
Με ανάλογο τρόπο οι πολίτες κρίνουν και τους χειρισμούς των κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών τους, απαιτώντας από αυτούς συνεννόηση και εθνική συστράτευση. Το 84,9% κρίνει θετικά την απόφαση του κ. Αντ. Σαμαρά να υποστηρίξει υπό όρους την προσπάθεια της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας, ενώ επίσης θετικά την αντιμετωπίζουν με πολύ υψηλό ποσοστό (87,7%) και οι ψηφοφόροι της ΝΔ. Φαίνεται επίσης ότι η κυβέρνηση έχει ακόμη αρκετό χρόνο μπροστά της για να διορθώσει τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, καθώς οι πολίτες δηλώνουν πρόθυμοι να της δώσουν και άλλη περίοδο ανοχής. Το 32,6% δίνει έναν χρόνο ακόμη στην κυβέρνηση Παπανδρέου για να αποδώσουν τα οικονομικά της μέτρα, το 25,3% τής δίνει δύο χρόνια, ενώ το 27,4% τής δίνει όλη την τετραετία.

fimotro

Read more...

17 ΜΕΤΡΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Σιωμόπουλος
(από το Βήμα της Κυριακής)

Αλλάζουν όλα στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και στη φορολογία κεφαλαίου με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι βασικές αρχές του οποίου αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα. Το υπουργείο Οικονομικών έχει καταλήξει σε 17 φορολογικά μέτρα τα οποία έχουν στόχο την περιστολή της φοροδιαφυγής, την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης...
σε ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000-40.000 ευρώ και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και τη μείωση του ελλείμματος που βρίσκεται στο «κόκκινο».
Η σημαντικότερη αλλαγή που αναμένεται να επηρεάσει το σύνολο των 8.500.000 φορολογουμένων αφορά την καθιέρωση ενιαίας φορολογικής κλίμακας η οποία θα περιλαμβάνει νέα κλιμάκια και υψηλό ανώτατο συντελεστή. Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα αναμένεται να επιφέρουν φορολογικές ελαφρύνσεις σε εκείνους οι οποίοι δηλώνουν στην Εφορία ετήσια εισοδήματα ως 30.000 ευρώ, ενώ βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα και διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία που δεν συνάδουν με τις δηλωθείσες απολαβές.
Ακόμη στο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σύνδεση του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ με την προσκόμιση αποδείξεων λιανικών πωλήσεων, ενώ όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν αποδείξεις είναι πολύ πιθανόν να επιβαρυνθούν με έναν χαμηλό φορολογικό συντελεστή (π.χ. 5%) ως το ύψος του αφορολογήτου. Σημαντική παρέμβαση στη φορολογία εισοδήματος θα είναι η κατάργηση της αυτοτελούς φορολογίας που ισχύει για μια σειρά εισοδήματα και επιδόματα που λαμβάνουν μισθωτοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα καθώς και ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών. Οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων σε πρώτη φάση θα περιοριστούν στην κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και την αντικατάστασή του από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ο οποίος αναμένεται να επιβαρύνει ετησίως του ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000-400.000 ευρώ σε ποσοστό ως και 1%. Πολύ υψηλότερες θα είναι οι επιβαρύνσεις που θα ισχύσουν για τα ακίνητα των υπεράκτιων εταιρειών (offshore) οι οποίες σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 3%. Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των μερισμάτων που λαμβάνουν μέτοχοι εισηγμένων και άλλων επιχειρήσεων, σύμφωνα με τη δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος αφού πρώτα αφαιρεθούν τα ποσά των φόρων που έχουν παρακρατηθεί στην πηγή.
Σημαντικές αλλαγές ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και στον τρόπο με τον οποίον θα ελέγχεται το «πόθεν έσχες» των φορολογουμένων, ενώ παράλληλα θα ισχύσουν νέου τύπου τεκμήρια-κριτήρια με στόχο κυρίως εκείνους που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και έχουν στην κατοχή τους πολυτελή αυτοκίνητα, διαθέτουν αρκετά ακίνητα και έχουν μεγάλα ποσά καταθέσεων στις τράπεζες.
Υστερα από πέντε χρόνια «φορολογικής ασυλίας» που απόλαυσαν περίπου 400.000 επιτηδευματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνοντας κάθε χρόνο τα βιβλία τους με τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης, το υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένο να καταργήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία που οδήγησε σε σημαντικές απώλειες εσόδων και να εφαρμόσει νέο σύστημα προσδιορισμού του εισοδήματος αποκλειστικά με τα βιβλία, λαμβάνοντας υπόψη και την περιουσιακή κατάσταση των επαγγελματιών. Ουσιαστικά πρόκειται για την εφαρμογή νέου συστήματος φορολογίας το οποίο δεν θα αφήνει στο φορολογικό απυρόβλητο κανέναν.
Αυξάνεται ο φόρος στις offshore
Το υπουργείο Οικονομικών για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της αύξησης της φορολογίας στις offshore εταιρείες, τα ακίνητα των οποίων φορολογούνται με 3% επί της αντικειμενικής αξίας. Εχουν καταγραφεί 3.684 offshore με ακίνητη περιουσία, μέρος των οποίων είναι «φιλέτα» στη Μύκονο, στη Σαντορίνη και στη Ρόδο.

fimotro

Read more...