Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

ΣΧΕΔΙΟ "ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ" ΓΙΑ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ...


Ρεπορτάζ : Βασίλης Χιώτης

Τη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία μεγάλων και «επώνυμων» φοροφυγάδων στο αμέσως προσεχές διάστημα επιδιώκει η κυβέρνηση. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών, με αιχμή την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ), σε συνεργασία με την Αστυνομία και τους αρμόδιους εισαγγελείς σε ολόκληρη τη χώρα, έχουν θέσει ήδη σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο σχέδιο που έχει ως βασικό του στόχο να στείλει στην ελληνική κοινωνία ένα ισχυρό...
και αδιαπραγμάτευτο μήνυμα: Τα ψέματα και το κρυφτούλι με τις εφορίες τελείωσαν. Στο εξής όποιος συλλαμβάνεται να φοροδιαφεύγει θα αντιμετωπίζεται ως κοινός εγκληματίας και θα τιμωρείται αμέσως και χωρίς καμία επιείκεια.
«Αν μπορέσουμε και συλλάβουμε γρήγορα δύο-τρεις από αυτούς που πλούτισαν κλέβοντας το κράτος και είχαν μάθει να ξεγλιστράνε πάντα, επειδή ήταν επώνυμοι και είχαν πολιτικές διασυνδέσεις, τότε θα το σκεφτεί καλά οποιοσδήποτε να αποκρύψει ξανά εισοδήματα» υποστηρίζει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στο «Βήμα», αποκαλύπτοντας και τον επικοινωνιακό στόχο αυτής της επιχείρησης. Βεβαίως όλα αυτά έχουν ειπωθεί και στο παρελθόν. Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης ως υπουργός Οικονομικών δήλωνε κάποτε ότι «οι φοροφυγάδες θα χάσουν τον ύπνο τους». Τελικώς όμως τον ύπνο του έχασε μόνον ο ίδιος, όταν τα φορολογικά έσοδα άρχισαν να καταρρέουν. Η νέα κυβέρνηση βεβαιώνει ότι τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οχι μόνο επειδή το οικονομικό επιτελείο είναι αποφασισμένο να προχωρήσει, αλλά και επειδή η ανάγκη αύξησης των δημοσίων εσόδων είναι πιο πιεστική από ποτέ.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, μόνο από την ΥΠΕΕ έχουν εντοπιστεί τον τελευταία ένα μήνα περίπου δέκα περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής από γνωστούς επιχειρηματίες που εξαπατούσαν συστηματικά τις φορολογικές αρχές με ψευδείς δηλώσεις και εικονικές συναλλαγές. Εχουν επίσης εντοπιστεί δεκάδες επιχειρήσεις, οι οποίες ενώ δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας δεν αποδίδουν ΦΠΑ εδώ και περίπου ένα χρόνο, ποντάροντας στο ότι κάποια στιγμή θα επιτύχουν μια ρύθμιση χρεών χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα, όπως γινόταν και στο παρελθόν.
Πολύ σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις και αποκάλυψη της πλήρους ταυτότητας των παρανομούντων, παρά τις επιφυλάξεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, για να δοθεί το μήνυμα σε όλους τους φορολογουμένους ότι οι έλεγχοι εντατικοποιούνται και από την τσιμπίδα των διωκτικών αρχών δεν μπορεί πια να γλιτώσει κανένας, όσο καλούς λογιστές και αν έχει, αλλά και όσο καλές πολιτικές διασυνδέσεις και αν διαθέτει.
Ο νέος επικεφαλής της ΥΠΕΕ κ. Γ. Καπελέρης χειρίζεται αυτές τις ημέρες προσωπικά μια υπόθεση ανταλλαγής οικοπέδων στην Αττική σε απίστευτα εξευτελιστικές τιμές. Οπως υποστηρίζει ο ίδιος, έχει διαπιστωθεί ότι ένα συγκεκριμένο κύκλωμα δικηγόρων και συμβολαιογράφων συνέταξε μια σειρά από πανομοιότυπα συμβόλαια, με τα οποία μεταβιβάστηκαν εκτάσεις δύο στρεμμάτων στην τιμή των 58,62 ευρώ! Οι συγκεκριμένες μεταβιβάσεις επαναλήφθηκαν αρκετές φορές και επωφελήθηκαν από αυτές γνωστοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του real estate.
Ταυτόχρονα η ΥΠΕΕ βρίσκεται στο τελικό στάδιο διερεύνησης μιας υπόθεσης διοργάνωσης συναυλίας στη Μύκονο από γνωστό καλλιτέχνη σε πασίγνωστο εστιατόριο. Στη συγκεκριμένη συναυλία, όπως ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου, παρέστησαν περίπου 1.500 επώνυμοι Αθηναίοι, αλλά δεν κόπηκε ούτε ένα εισιτήριο με την αιτιολογία ότι δεν επρόκειτο για μουσική εκδήλωση, αλλά για απλή συνεύρεση μιας φιλικής παρέας! Μετά τις καταγγελίες ότι η υπόθεση πάει να συγκαλυφθεί, το υπουργείο Οικονομικών επιταχύνει τη διερεύνησή της, που πιθανότατα θα καταλήξει σε πολύ υψηλό πρόστιμο ή στην αναστολή της λειτουργίας του καταστήματος για ένα χρονικό διάστημα.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνει επίσης ότι δεν πρόκειται να χαριστεί πρόστιμο ή ποινή σε κανέναν, όση πίεση και αν δεχθεί από πολιτικούς, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις. «Αν σε έξι μήνες διαπιστώσουν όλοι ότι κανένας πια δεν μπορεί να ξεφύγει από τους ελέγχους και τα πρόστιμα, τότε θα έχουμε κερδίσει οριστικά τη μάχη της φοροδιαφυγής» υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου, επιμένοντας πως αυτή τη φορά δεν στηρίζονται μόνο στην αισιοδοξία τους.
fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: