Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

ΣΟΥΦΛΙΑΣ VS ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ : "ΑΝΤΕ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΩ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΟΥ"!...


Ρεπορτάζ : Άρης Ραβανός
(από το Βήμα της Κυριακής)

Σε βεντέτα, που δεν έχει ανοίξει ακόμη αλλά είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα εκδηλωθεί, εξελίσσεται η εσωκομματική διαμάχη η οποία έχει ξεσπάσει στη ΝΔ για το ποιος ευθύνεται για την κακή κατάσταση της οικονομίας. Ο πρώην υπουργός κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος βάλλεται πλέον ανοιχτά από τους πρώην συναδέλφους του ως ο βασικός υπεύθυνος για τη δημοσιονομική κατάρρευση, απαντά σήμερα στους επικριτές τουκαταλογίζοντας τη βασική ευθύνη σε μια ομάδα κρατιστών και λαϊκιστών, «φωτογραφίζοντας» σαφώς, χωρίς όμως να τον... κατονομάζει,τον κ. Γ. Σουφλιά. Από την άλλη πλευρά,ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ,ο οποίος δεν έχει μιλήσει δημοσίως μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, μετά βίας κρατά πλέον τα χείλη του σφραγισμένα, αλλά στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις που έχει στο πολιτικό του γραφείο, στην οδό Βεντήρη, εξαπολύει μύδρους κατά του πρώην «τσάρου» της ελληνικής οικονομίας.
Το μόνο «κοινό σημείο» που έχουν οι κκ. Αλογοσκούφης καιΣουφλιάςείναι ότι και οι δύο νιώθουν δικαιωμένοι από
τις εξελίξεις στην οικονομία.Ο πρώην υπουργός Οικονομίας θεωρεί ότι δικαιώνεται η πολιτική που ακολουθούσε ως το 2007 για ήπια δημοσιονομική προσαρμογή,που κατά τον ίδιο ανετράπη από το διευθυντήριο το οποίο μετά το 2008 πήρε το πάνω χέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.Δικαιωμένος αισθάνεται και ο κ. Σουφλιάς, υπενθυμίζοντας ότι δική του ήταν η εισήγηση να εξαγγείλει πάγωμα μισθών και περικοπές δαπανών ο κ. Κ. Καραμανλής στην τελευταία εμφάνισή του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
Υπέρμαχος των πρόωρων εκλογών και της λήψης σκληρών και επώδυνων μέτρων, με γνώμονα, όπως είχε πει, το εθνικό συμφέρον, ο κ. Σουφλιάς παραμένει σταθερά αντίθετος με την οικονομική πολιτική που προέκρινε και εφάρμοσε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομίας. Το σημειωματάριό του στο γραφείο είναι ανοικτό τις περισσότερες ώρες. Καταγράφει λεπτομέρειες από την κυβερνητική του θητεία ως υπουργού και άγνωστα παρασκήνια από τις συνεδριάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής. Οι σημειώσεις αυτές ίσως αποτελέσουν το περιεχόμενο ενός βιβλίου για τα τελευταία έτη του στην πολιτική αλλά είναι άγνωστο πότε θα εκδοθεί.
Οι επαφές με τον κ. Προβόπουλο
Ο κ. Σουφλιάς ενημερώνεται σχεδόν καθημερινά για την οικονομική κατάσταση, αφού και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος είναι φίλος του και διατηρούν στενή επικοινωνία από το 1990 που τον είχε τοποθετήσει στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, όταν ήταν υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Ο κ. Προβόπουλος ήταν από τα στελέχη που συνεργάστηκαν στενά όταν ο κ. Αλογοσκούφης αντικαταστάθηκε τον Ιανουάριο του 2009. Αμέσως μετά ο κ. Σουφλιάς ετέθη ουσιαστικά συντονιστής για την οικονομική πολιτική ύστερα από την απόφαση του κ. Καραμανλή να συγκροτήσει Διυπουργική Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής, στην οποία συμμετείχαν ως μέλη οι τότε υπουργοί κκ. Ι. Παπαθανασίου (Οικονομίας) και Κ. Χατζηδάκης (Ανάπτυξης) και ο κ. Προβόπουλος.
Ηταν μια παλαιότερη πρόταση του κ. Σουφλιά που είχε πραγματοποιηθεί, αφού ως τότε προσέκρουε στην άρνηση του κ. Αλογοσκούφη που δεν επιθυμούσε εκχώρηση αρμοδιοτήτων στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής, ενώ είχε «εχθρικές» σχέσεις με τον πρώην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Ο προϋπολογισμός του 2009, που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2008 και συντάχθηκε από τον κ. Αλογοσκούφη, δεν ήταν το καλύτερο «όπλο» στα χέρια της Διυπουργικής αφού προβλεπόταν έλλειμμα 2,7%. «Η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη μετά την αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Οικονομίας, ειδικά μετά τα αναλυτικά στοιχεία που πληροφορήθηκε ο πρωθυπουργός» εξηγεί σε συνομιλητές του.
Η διεθνής οικονομική κρίση, η ανατροπή της οικονομικής πολιτικής αλλά και οι λανθασμένοι χειρισμοί που έγιναν στο παρελθόν οδήγησαν τον κ. Σουφλιά να στηρίξει τις πρόωρες εκλογές. «Η χώρα στο δύσκολο διεθνές περιβάλλονχρειαζόταν νωπή λαϊκή εντολή» υπογράμμισε σε πολιτικό του φίλο. Στην κριτική ορισμένων για τη δημοσιονομική εκτροπή έχει επισημάνει ότι μετά το ξέσπασμα της κρίσης τα ελλείμματα των κρατών-μελών αυξήθηκαν κατά μέσον όρο 5% και θεωρεί λογική την άνοδο από το 7% στο 12%.
Οσοι βιάστηκαν να εκφράσουν δημοσίως την αντίθεσή τους στις πρόωρες εκλογές βρέθηκαν στη συνέχεια με την πλάτη στο τοίχο και μετά ξιφούλκησαν κατά του κ. Σουφλιά. «Εκείνος μας πήρε στον λαιμό του» διέδιδαν στο παρασκήνιο, επισημαίνοντας πως αν οι ίδιοι έκαναν λάθος που αντιτάχθηκαν στις εκλογές το ίδιο λάθος έκανε και ο κ. Σουφλιάς που τις υπερασπίστηκε δημοσίως και ήταν εξ αυτών που τις εισηγήθηκε στον κ. Καραμανλή.
Η συνάντηση στον Λυκαβηττό
Ο κ. Σουφλιάς ήταν το πρόσωπο που επηρέασε περισσότερο από κάθε άλλον τον κ. Κα ραμανλή και γνώριζε τα πάντα στην κυβέρνηση. Γνώριζε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις προτού αυτές δημοσιοποιηθούν και αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης και επικοινωνίας με τον κ. Καραμανλή τη διατηρεί ως σήμερα. Εξάλλου οι εκλογές του 2009 «κλείδωσαν» όταν οι κκ. Καραμανλής και Σουφλιάς συναντήθηκαν στο διαμέρισμα του τέως πρωθυπουργού στον Λυκαβηττό και συμφώνησαν ότι με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί οι κάλπες είναι η μόνη λύση. «Τα κόμματα υπάρχουν για να υπηρετούν το εθνικό συμφέρον, ανεξαρτήτως κόστους. Οι εκλογές ήταν μονόδρομος» υπενθυμίζει στους συνομιλητές του, στο ίδιο μήκος κύματος με τη δημόσια δήλωσή του προ των εκλογών.
fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: