Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

XONTΡΟ ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ...


Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα η περικοπή των επιδομάτων που χορηγούνται στους δημοσίους υπαλλήλους κατά 10%, θα θεωρούνταν, ίσως, ήπια εισοδηματική προσαρμογή. Εκεί οι πρόσθετες αμοιβές αφορούν κατά κύριο λόγο την οικογενειακή κατάσταση και τη θέση ευθύνης. Για το ελληνικό Δημόσιο, όμως, όπου τα επιδόματα είναι μεγαλύτερα από τον βασικό μισθό, η επίπτωση στα πραγματικά εισοδήματα... των υπαλλήλων προδιαγράφεται δραματική και προκαλεί ντόμινο αντιδράσεων.
Η ελληνική ιδιαιτερότητα φαίνεται με μία ματιά στα στοιχεία του προϋπολογισμού. Η δαπάνη για τα επιδόματα ανέρχεται φέτος σε 6,5 δισ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν έξοδα για υπερωρίες, συμμετοχές σε επιτροπές, μετακινήσεις και άλλες πρόσθετες αμοιβές που αποτελούν μέρος του μισθού. Η δαπάνη για την κάλυψη των μισθών των πολιτικών υπαλλήλων ανέρχεται σε 6,9 δισ. ευρώ και του προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας σε 2,2 δισ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα ανώτερα στελέχη της δημοσιοϋπαλληλικής ιεραρχίας ο βασικός μισθός κυμαίνεται στις 2.500 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στον βασικό μισθό αρεοπαγίτη με 29 χρόνια υπηρεσίας και με τα επιδόματα και τις συμμετοχές φθάνει στο ανώτατο όριο των 6.500 ευρώ.
- Εδικά επιδόματα από 200 μέχρι 500 ευρώ το μήνα έχουν 300.000 υπάλληλοι.
- Από 500 έως 1.000 ευρώ το μήνα 100.000 υπάλληλοι.
- Από 1.000 έως 1.500 ευρώ το μήνα παίρνουν 50.000-60.000 υπάλληλοι.
- Πάνω από 1.500 ευρώ το μήνα έχουν περίπου 50.000 ανώτεροι και ανώτατοι υπάλληλοι.
Οι απώλειες κυμαίνονται από 20 ευρώ το μήνα, για τους χαμηλόμισθους και φθάνουν τα 250 ευρώ για την υψηλότερη κλίμακα. Σε ορισμένες κατηγορίες όμως οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες, εάν συνυπολογιστούν οι περικοπές στις μετακινήσεις και τις υπερωρίες ή εάν αλλάξει η αυτοτελής φορολόγηση.
Πέραν των πολιτικών αντιδράσεων υπάρχουν και ορισμένες κρίσιμες τεχνικές δυσκολίες.
1. Εκτός από τον προϋπολογισμό, σε ορισμένα υπουργεία δίνονται ειδικά επιδόματα μέσω άλλων λογαριασμών, εθνικών και ευρωπαϊκών.
2. Δεν έχουν όλα τα επιδόματα κοινές υπουργικές αποφάσεις με υπογραφή του υπουργού Οικονομικών.
3. Δεν καταβάλλονται όλα τα επιδόματα μέσω του συστήματος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Στον πίνακα πάνω δεξιά, επιχειρούμε μια χαρτογράφηση του «λαβύρινθου» με τα επιδόματα που παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι ανά υπουργείο, ενώ στο κείμενο δεξιά στοιχυολογούμε τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι εξαγγελίες για τις περικοπές σε όλο το φάσμα των εργαζομένων στο Δημόσιο.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: