Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Διαβεβαιώσεις για «επίλυση ελληνικού προβλήματος»

Οι χώρες της G7 καθησυχάζουν για την Ελλάδα, αναφέρει το Ρόιτερς, μεταδίδοντας πληροφορίες για τη διήμερη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών, στον Καναδά

Μετά τη λήξη της, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στους στόχους της για την οικονομία.

«Αναμένουμε και είμαστε αισιόδοξοι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει όλες τις αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να επιτύχει αυτό το στόχο», τόνισε σε δήλωσή του.

«Τα ευρωπαϊκά μέλη της G7 έχουν διαβεβαιώσει τους εταίρους τους στη G7 για το περιεχόμενο και τη σημασία του σχεδίου που εφαρμόζεται από την Ελλάδα και είναι πεπεισμένοι ότι θα εκτελεσθεί», δήλωσε η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ. Η πρόσφατη εξασθένιση του ευρώ ήταν «μία βελτίωση» σε σχέση με τις περιόδους που το ενιαίο νόμισμα θεωρήθηκε πολύ ισχυρό, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέρριψε το σενάριο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να βοηθήσει την Ελλάδα. «Εμείς, οι εκπρόσωποι της ζώνης του ευρώ, καταστήσαμε σαφές ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σοβαρή και ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος παραβρέθηκε στη Σύνοδο της G7, είχε δηλώσει ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα εάν του ζητηθεί.

Mετά τις κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά των χωρών του Νότου, την πτώση του ευρώ και των χρηματιστηρίων, διάχυτη είναι η ανησυχία για την ευρωζώνη.

Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και διεθνές και πρέπει να ληφθεί «συντονισμένη δράση», είπε ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον Γάλλο πρόεδρο, παραμονή της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Οπως είπε από την Ινδία, θα συζητήσει το θέμα της επιθέσης κατά του ευρώ.

«Τα μέτρα που έχουμε ήδη εξαγγείλει θα εφαρμοστούν απαρέγκλιτα και θα αποδώσουν», τονίζει σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, εκτιμώντας ότι «το πρώτο τρίμηνο θα είναι καθοριστικό».

nooz.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: