Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

«Θέμα πολιτικής απόφασης η πληρωμή του ΔΝΤ» Μάρδας: Οι συντάξεις θα πληρωθούν κανονικά


Κανονικά θα πληρωθούν στο τέλος του Ιουνίου οι μισθοί και οι συντάξεις, διαβεβαίωσε μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.
mardas
«Επιδιώκουμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας και σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, καλύπτονται μισθοί και συντάξεις και άλλες υποχρεώσεις που έχει το κράτος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάρδας.
Σε ό,τι αφορά την πληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Μάρδας δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός έχει συνδέσει την πληρωμή του ΔΝΤ με το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Δεν είναι θέμα ρευστότητας, είναι θέμα πολιτικής απόφασης» διευκρίνισε.
Αναφερόμενος, τέλος, στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι «πάμε για συμφωνία». «Αν δεν ήθελαν οι εταίροι συμφωνία θα μπορούσαν να μας δημιουργήσουν πρόβλημα. Όλα δείχνουν ότι πάμε για συμφωνία» υπογράμμισε.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Το Μαξίμου δεν έστειλε (ακόμη) στην Τρόικα νέες προτάσεις αλλά τις διέρρευσε στα δελτία των 8


maximou-night
Χωρίς να σταλεί στις Βρυξέλλες -τουλάχιστον μέχρι στιγμής – ο κατάλογος των νέων ελληνικών προτάσεων το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να διαρρεύσει κάποια από αυτά στα δελτία των οκτώ.
Προφανώς για επικοινωνιακούς λόγους.
Το πακέτο μέτρων της Αθήνας (πάντα με επιφύλαξη, αφού η διαρροή γίνεται από τους γνωστούς παντελώς αναξιόπιστους κυβερνητικούς κύκλους)  εμφανίζεται να περιέχει τα εξής:
Δεν συζητείται το θέμα της αύξησης στον ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα άνω του 13%.
Υπό συζήτηση είναι το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση. Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να το κρατήσει στο 13%, αλλά αυτή τη στιγμή συζητιέται η αύξηση στο 23%.
Υπό συζήτηση είναι ακόμη η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ (30%) στα μεγάλα, εμπορικά νησιά (βλ. Μύκονος, Ρόδος, Σαντορίνη) και να διατηρηθεί στα υπόλοιπα. Πρόκειται για πρόταση που έφερε ο Πάνος Καμένος στο τραπέζι του Κυβερνητικού Συμβουλίου και υποστηρίχθηκε και από άλλους βουλευτές. Σύμφωνα με αυτή, θα πρέπει να υπάρχει ΦΠΑ δύο ταχυτήτων για τα ελληνικά νησιά.
Η Αθήνα δεσμεύεται να προχωρήσει στην κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από την 1/1/2016.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται τις μειώσεις στις υψηλές επικουρικές συντάξεις που ζητούσαν οι δανειστές.
Θα υπάρξει φόρος σε επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ, καθώς αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής κερδών.
Καταργείται η έκπτωση στην εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.
Η έκτακτη εισφορά θα είναι μικρή και θα έχει διάρκεια ένα χρόνο.
Παραμένουν οι κόκκινες γραμμές στο θέμα της μείωσης των μισθών και των συντάξεων
Η Αθήνα θεωρεί πως η διαμάχη αφορά το ρόλο που θα έχει το ΔΝΤ. Η Μέρκελ επιθυμεί να βρίσκεται το ΔΝΤ στο πρόγραμμα της Ελλάδας. Σημειώνει πως αυτά τα μέτρα περνούν από τον Γιούνκερ και τους αρχηγούς των κρατών, αλλά η αγωνία είναι για το τι θα αποφανθεί το ΔΝΤ. «Αγκάθι» παραμένει και ως προς το καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 και το 2016.
http://lykavitos.gr/

Read more...

«Όχι» στα μνημόνια…


Ο Λαφαζάνης στην συγκέντρωση (βίντεο)…

Το παρόν στην συγκέντρωση κατά της λιτότητας έδωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε, πως…
ο λαός με συντριπτική πλειοψηφία λέει «όχι» σε νέα μνημόνια και σε συμφωνίες οι οποίες δεν θα είναι συμβατές με το κυβερνητικό πρόγραμμα και τις κυβερνητικές δεσμεύσεις»…

Read more...

Παρέμβαση Ομπάμα σε Τσίπρα ...



...σε περίπτωση ναυαγίου της συμφωνίας...
Παρέμβαση προς τον Αλέξη Τσίπρα είναι έτοιμος να κάνει ο Μπαράκ Ομπάμα τις επόμενες ώρες στην περίπτωση που οι επαφές που έχει ελληνική πλευρά στο παρά πέντε της Συνόδου Κορυφής με Μέρκελ-Ολάντ καθώς και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, δεν βγάλουν «λευκό καπνό» και...
δεν κλειδώσει μια συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός πρόεδρος ενημερώνεται συνεχώς για την πορεία της διαπραγμάτευσης από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και τα στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών που βρίσκονται εγκατεστημένα μόνιμα στις Βρυξέλλες τους τελευταίους μήνες. Όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος , υπάρχει «μια συνεχής ροή πληροφοριών προς τον Λευκό Οίκο και ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης σε περίπτωση εμπλοκής των διαπραγματεύσεων».

Ο Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρουν οι πληροφορίες από τον Λευκό Οίκο, προτίθεται να παρέμβει σε περίπτωση αδιεξόδου προς τον Έλληνα πρωθυπουργό και η παρέμβαση αυτή θα είναι καταλυτική και με την μορφή τελεσιγράφου σε πολιτικό επίπεδο. Η Ουάσιγκτον τις τελευταίες ημέρες εμφανίζεται πολύ ενοχλημένη για την διαπραγματευτική τακτική της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και από τις δημόσιες δηλώσεις των αξιωματούχων της κάτι που μετέφερε στον Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός Οικονομικων Τζακ Λιού την περασμένη Τρίτη στην μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία. 

Ο Λευκός Οίκος αντιλαμβάνεται περισσότερο από τους Ευρωπαίους την αναγκαιότητα εξεύρεσης μιας λύσης διότι συνεκτιμά εκτός από τις οικονομικές συνέπειες και την γεωπολιτική διάσταση ενός αδιεξόδου. Η προσέγγιση της Αθήνας με την Μόσχα έχει δυσαρεστήσει την Ουάσιγκτον, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι το πρόζεκτ με τους αγωγούς βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο.

real.gr

Read more...

Γκάλμπρεϊθ: Η ΕΚΤ δουλεύει για να ρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα...



Πολιτική «δολοφονία» Βαρουφάκη.
 Αδύνατη η συμφωνία και φταίνε οι δανειστές...
Αδύνατη εκτιμά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των θεσμών με την Ελλάδα, με αποκλειστική ευθύνη των δανειστών ο γνωστός οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.


«Η επίτευξη μιας συμφωνίας μου φαίνεται αδύνατη. Η Ελλάδα έχει...
εγκαταλειφθεί στην τύχη της από την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και, ιδίως, από τους λεγόμενους εταίρους του ευρώ. Είναι μια φοβερή υπόθεση για την οποία η ιθύνουσα τάξη της Ευρώπης θα φέρει σοβαρότατη ευθύνη για πολλά χρόνια» δηλώνει ο Γκάλμπρεϊθ.

«Τη βλέπετε την πρόοδο που επιτέλεσε η Ελλάδα; Κατήργησε τις διευκολύνσεις που επέτρεπαν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, η ηλικία συνταξιοδότησης ευθυγραμμίστηκε με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι μισθοί μειώθηκαν και βρίσκονται στους ίδιους, αυτούς, μέσους όρους, έκανε επιλεκτικές παρεμβάσεις στον ΦΠΑ όπως της ζητήθηκε, έδωσε πράσινο φως στις ιδιωτικοποιήσεις και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Τι άλλο χρειάζεται;» διερωτάται ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Τζον Χιούστον του Τέξας.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παίζει το πιο διφορούμενο παιχνίδι», διότι «στα λόγια θέλει την ενότητα του ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα εργάζεται για να ρίξει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να εγκαταστήσει μια άλλη, που να είναι πιο επιθυμητή στο ευρωπαϊκό mainstream» προσθέτει. 

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης έγινε αντικείμενο πολιτικής δολοφονίας ενός χαρακτήρα (political character assassination), κάτι που νόμιζα ότι συνέβαινε μόνον στην Αμερική. Του προσάπτουν ακόμη και το ότι είναι εύπορος. Ο Κένεντι, λοιπόν; Ήταν ο πιο προοδευτικός πρόεδρος της ιστορίας της Αμερικής. Για τον λόγο αυτό λέω ότι υπάρχει πρόληψη» καταλήγει ο Τζέιμς Γκάλπμρεϊθ.

tvxs.gr

Read more...

KKE: Ο λαός βρίσκεται μπροστά σε έναν επικίνδυνο εκβιασμό...



«Εν όψει της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας, ο λαός μας βρίσκεται ξανά μπροστά σ' έναν επικίνδυνο εκβιασμό. Είτε να δεχτεί μια πολύ επώδυνη συμφωνία, στη βάση μιας ενδιάμεσης πρότασης μεταξύ κυβέρνησης - δανειστών είτε η χώρα να οδηγηθεί στη χρεοκοπία, την οποία κάποιες δυνάμεις βαφτίζουν...
και "ρήξη". Καμία από τις δύο εκδοχές δεν αποτελεί λύση για το λαό» αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Real News». 

Επισημαίνει ότι και στις δύο περιπτώσεις θα υπάρξουν δίπλα στα παλιά και νέα σκληρά μέτρα που θα μειώνουν το λαϊκό εισόδημα, είτε άμεσα, μέσω της φορολογίας, είτε έμμεσα, μέσω της υποτίμησης ενός νέου νομίσματος, καθώς και πρόσθετες περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες, ιδιωτικοποιήσεις, ένταση της εκμετάλλευσης, ενώ το χρέος θα παραμένει ως θηλιά στο λαιμό του λαού. 

«Και στις δύο περιπτώσεις κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, διαφορετικοί βέβαια σε κάθε περίπτωση» υπογραμμίζει ο κ. Κουτσούμπας. 

«Σ' αυτόν τον εκβιασμό η κυβέρνηση δεν είναι το θύμα, αλλά ο θύτης, μαζί με τους δανειστές» αναφέρει στη συνέχεια του άρθρου του, προσθέτοντας ότι «σήμερα γίνεται πιο φανερή η εξαπάτηση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν προεκλογικά υποσχόταν ότι μπορεί να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά για τα συμφέροντα του λαού μέσα στην Ε.Ε. και σήμερα τον καλεί να στηρίξει την αντιλαϊκή της πρόταση των 47+8 σελίδων». 

«Το ΚΚΕ καλεί το λαό να πετάξει "στο καλάθι των αχρήστων" αυτόν τον εκβιασμό. Με τον αγώνα του να θέσει τη δική του κόκκινη γραμμή, που δεν μπορεί να είναι άλλη από το στόχο για κατάργηση μνημονίων και εφαρμοστικών νόμων, ανάκτηση των απωλειών, ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών. Να επιλέξει την πραγματική ρήξη, που μπορεί να έχει μόνο ένα περιεχόμενο: Αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση μονοπωλίων, με το λαό στην εξουσία» καταλήγει στο άρθρο του ο ΓΓ της ΚΕ του κόμματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ανακοίνωσε την ίδρυση νέου κόμματος, ο Αλ. Παπαδόπουλος...



ΒΙΝΤΕΟ...
Στην ίδρυση ενός νέου κόμματος στον χώρο του κέντρου θα προχωρήσει, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Αλέκος Παπαδόπουλος.

Την εξαγγελία ίδρυσης του νέου πολιτικού σχηματισμού έκανε σήμερα από το...
Ηράκλειο ο ίδιος, ενώ τόνισε ότι πρόκειται για ένα δημοκρατικό κόμμα, το οποίο είναι αντίθετο σε όποια πρακτική θέλει να καταντήσει την Ελλάδα “ανάπηρο παρακολούθημα” της Ευρώπης.

Το όνομα αλλά και η ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το Σεπτέμβριο.


Read more...

Το πόσιμο νερό της Γης τελειώνει...


Ένας στους τρεις υπόγειους ταμιευτήρες νερού εξαντλείται με ρυθμούς ταχύτερους από αυτούς που αναπληρώνεται, ενώ δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια τις ποσότητες νερού που έχουν απομείνει στο...
εσωτερικό τους.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ιρβάιν χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα των δίδυμων δορυφόρων GRACE της NASA, οι οποίοι μετρούν την ένταση του βαρυτικού πεδίου σε όλο τον πλανήτη, για να εξετάσουν τους 37 μεγαλύτερους υδροφόρους ορίζοντες της Υφηλίου.

Ανακάλυψαν ότι οκτώ από αυτούς εξαντλούνται δίχως να αναπληρώνονται με φυσικό τρόπο, ενώ πέντε, συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής Κοιλάδας της Καλιφόρνια δέχονται πολύ “ισχυρές πιέσεις” χωρίς να αναπληρώνονται επαρκώς.

Σημαντικές πιέσεις δέχονται επίσης οι υδροφόροι ορίζοντες στη Σαουδική Αραβία, την Ινδία, το Πακιστάν και τη βόρεια Αφρική. Ειδικότερα, η μέγιστη επιβάρυνση καταγράφεται στην Αραβική Χερσόνησο, της οποίας ο υπόγειος ταμιευτήρας αποτελεί σημαντική πηγή νερού για 60 εκατομμύρια ανθρώπους. Στη δεύτερη θέση είναι η λεκάνη του Ινδού ποταμού στη βορειοδυτική Ινδία και το Πακιστάν και στην τρίτη θέση η λεκάνη Μούρζουκ-Ντιάντο στη βόρεια Αφρική.

Οι προηγούμενες μελέτες των υπόγειων υδάτων βασίζονταν σε στατιστικές αναλύσεις και εστίαζαν στις αντλούμενες ποσότητες. Αυτές οι περιορισμένες εκτιμήσεις είχαν τεράστιο εύρος στατιστικού λάθος για να χρησιμοποιηθούν στη διαχείριση των υδάτων. Για παράδειγμα, παλαιότεροι υπολογισμοί για την επάρκεια του Υδροφορέα της Βορειοδυτικής Σαχάρας κυμαίνονταν από 10 έως 21.000 χρόνια.

Στην πρόσφατη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δορυφορικά στοιχεία της NASA σε βάθος 11 ετών μαζί με άλλους παράγοντες όπως ο πληθυσμός, το κλίμα και η τοπική χρήση του νερού.

Οι δίδυμοι δορυφόροι GRACE -γνωστοί ως Gravity Recover και Climate Experiment- περιστρέφονται γύρω από τη Γη μετρώντας τη βαρυτική επίδραση του νερού. Οι διαφορές στις μετρήσεις δείχνουν πόσο νερό κερδίζουν ή χάνουν οι υδροφόροι ορίζοντες.

Οι ερευνητές καταθέτουν την άποψη ότι τα αποθέματα των υπόγειων υδάτων είναι πολύ λιγότερα από αυτό που πιστεύαμε, ενώ επισημαίνουν ότι θα πρέπει να γίνουν επιτόπιες γεωτρήσεις και έρευνες για να διαπιστωθεί το ακριβές μέγεθός τους.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να ερευνούμε τους υδροφόρους ορίζοντες σαν να είχαν την ίδια αξία με τα αποθέματα πετρελαίου» λέει ο Τζέι Φαμιγκλιέτι, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ιρβάιν και ερευνητής του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης (JPL) της NASA. «Πρέπει να ανοίγουμε γεωτρήσεις για νερό με τον ίδιο τρόπο που ανοίγουμε γεωτρήσεις για άλλους πόρους» προσθέτει.

Δεν πρόκειται για εύκολη υπόθεση καθώς οι υδροφόροι ορίζοντες συχνά βρίσκονται βαθιά, κάτω από παχιά στρώματα εδάφους. Σε ξηρότερες περιοχές, τα υπόγεια ύδατα μπορεί να βρίσκονται στα 600 μέτρα κάτω από το έδαφος.

“Διαθέτουμε την τεχνολογία, αλλά χρειαζόμαστε τους πόρους για αυτή την εξερεύνηση” αναφέρει η Αλεξάντρα Ρίτσυ, ερευνήτρια του πανεπιστημίου.

Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν επιστήμονες της NASA, του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Έρευνας, του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ταϊβάν και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο Water Resources Research, μια επιθεώρηση της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικής.

econews.gr

Read more...